Piratpartiets Troberg utsatte Aftonbladet och SVT Debatt för kommentarsfältsexperiment

I kölvattnet efter terrordåden i Oslo rasar en hätsk debatt om tidningarnas kommentarsfälts vara eller inte vara. Flera tidningar har valt att stänga ner eller kraftigt begränsa möjligheterna att kommentera anonymt. Piratpartiet anser att detta är både olyckligt och onödigt.

Debatten om näthat och dålig stämning i kommentarsfälten präglas av en ”vi och dem”-känsla där proffstyckarna inte talar med, utan till och om människorna i kommentarsfälten.

– Att sitta och skrika på varandra i debattprogram i tv eller mellan fina ledarkolumner är inte bättre än att skrika på varandra i kommentarsfälten, konstaterar Troberg. Det är väldigt mycket prat och lite verkstad. Debatten präglas av en von oben-attityd där alla kommentatorer utmålas som hemska, hatande troll. Det är en inställning som inte stämmer med verkligheten och som inte bidrar till att lösa de problem som faktiskt finns.

Piratpartiet tror på att leva som man lär. Därför utsatte Troberg Aftonbladet och SVT Debatt för ett kommentarsfältsexperiment. Efter att ha skrivit en artikel till Aftonbladet och en till SVT Debatt begav hon sig ut i kommentarsfälten och pratade med de som tagit sig tid att läsa och kommentera hennes texter.

– Det är en fantastisk upplevelse att se hur tonen förändras helt så snart man själv är närvarande i samtalen, säger Troberg. De där verkliga kommentarstrollen lyser med sin frånvaro och man märker hur många trevliga och kunniga människor det finns ute i stugorna. Experimenten har varit både roligt och intressant och jag tror att tidningarna har en del att lära sig av dem.

Trobergs lyckade experiment kan man hitta hos Aftonbladet och hos SVT Debatt. Hon har även bloggat om resultatet.

Efter att ha sett tillbaka på den stundtals hårda FRA-debatten och dragit lärdomar av den, har Piratpartiets ledning valt att kontinuerligt arbeta med att förbättra kommunikationen genom att föregå med gott exempel för sina aktivister.

– Det har givit ett mycket gott resultat. I dag är det faktiskt ganska svårt att hitta en otrevlig pirat i kommentarsfälten, säger en stolt Troberg. Den stundtals otrevliga stämningen i kommentarsfälten är inte en teknisk fråga. Det är en fråga om bristande kommunikation. Kommunikativa problem löser man med kommunikation och närvaro, inte med frånvaro och teknik. Tidningarnas problem kommer att försvinna i samma stund som de tar verkligt ansvar och är närvarande på ett positivt sätt i de samtal som förs i deras kommentarsfält.

Mer info:
Troberg har bland annat skrivit om näthat och kommentarsfält här:
DN: ”Bjud in människor till samtal
Aftonbladet: ”Fel väg att avskaffa anonymitet på nätet
SVT Debatt: ”Låsta kommentarsfält banar väg för nytt Utöya

Bortabloggen: ”Näthatshatare borde lära sig att sprida lite nätkärlek
Hemmabloggen: ”Jag experimenterade med Aftonbladets kommentarsfält

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare Piratpartiet, 010-3333401

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar