Spelmässan Gamex portar Piratpartiet

Imorgon inleds Sveriges största spelmässa, Gamex, på Kistamässan. Piratpartiet skulle ha varit på plats och informerat om sin politik, men portades i sista stund av mässchefen, Björn Wengse. Piratpartiet och Ung Pirat Stockholm svarar med att dela ut gratis t-shirtar utanför mässområdet och ge gratis inträde till de tjugo första som går in på mässan med pirat-t-shirt på.

Gamex kontaktade Piratpartiet redan i våras och ville sälja monterplats. Efter upprepade påstötningar under flera månaders tid, bokade och betalade partiet monterplats på mässan. I samband med bokningen utlovade man också att Piratpartiets partiledare, Anna Troberg, skulle få möjlighet att hålla en 45 minuter lång föreläsning om partiets politik.

Trots bekräftad boking, betalning, löften om föreläsningstid och påstötningar om att köpa reklamplats och boka billiga hotellrum och annat som hör mässor till, stängs nu Piratpartiet i sista stund ute från Gamex.

– På tisdagseftermiddagen ringdes jag upp av en representant för mässan som hade ett par enkla praktiska frågor, men som verkade allmänt stressad och sa något vagt om att mässan inte ville ha några problem innan hon lade på, säger Piratpartiets partiledare Anna Troberg. Jag tyckte det var lite märkligt, men på eftermiddagen föll bitarna på plats när mässchefen, Björn Wengse, ringde upp mig och vänligt, men bestämt, meddelade att Piratpartiet inte längre var välkomna på mässan.

Wengse hänvisade till att mässan ska vara en mötesplats och inte en politisk konfliktplats och att partiets närvaro skulle kunna skapa problem, då partiets arbete av vissa kunde uppfattas som kriminellt. Troberg upplyste Wengse om att Piratpartiet är ett politiskt parti som vill förändra vissa lagar efter gängse demokratiska spelregler och att det inte är kriminellt.

– Det är märkligt att hänvisa till vår politiska hållning i upphovsrättsfrågan, när SSU, som precis som Piratpartiet vill avkriminalisera ickekommersiell fildelning, fortfarande står listade som en av de deltagande organisationerna, säger Troberg.

Troberg frågade Wengse om mässan utsatts för påtryckningar från andra utställare som motsätter sig partiets reformarbete. Hon fick svaret att så inte var fallet, men det tar hon lätt på.

– Det är knappast troligt att mässan efter flera månaders gott samarbete helt spontant och utan påtryckningar skulle besluta sig för att porta Piratpartiet mindre än två dygn före mässans start, säger Troberg.

– Portningen är ett bevis på att Piratpartiet är ett besvärande horn i sidan på en upphovsrättsindustrin. Det är bara att bocka och tacka den som vred åt tumskruvarna på Gamex för den här extra energikicken. Nu blir vi ännu mer sporrade att jobba för en moderniserad upphovsrätt, som sätter enskilda kulturskapare och kulturkonsumenter i centrum snarare än multinationella bolag, avslutar en märkbart road Troberg.

Piratpartiets Vilho Jonsson som ansvarade för partiets mässnärvaro beklagar portningen, men lovar viss kompensation till dem som sett fram emot att träffa partiet på Gamex:

– Många pirater kommer att vara på Gamex och för att inte göra dem besvikna över att inte få träffa oss inne på mässan kommer vi att finnas utanför mässområdet på torsdag och dela ut gratis pirat-t-shirtar till alla som vill ha. Dessutom kommer Ung Pirat Stockholm att betala inträde till Gamex för de första tjugo som går in på mässan iförd en pirat-t-shirt.

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare, 0704-676 273

Kommentarer

Anonym skrev

– På tisdagseftermiddagen ringdes jag upp av en representant för mässan som hade ett par enkla praktiska frågor, men som verkade allmänt stressad och sa något vagt om att mässan inte ville ha några problem innan hon lade på, säger Piratpartiets partiledare Anna Troberg. Jag tyckte det var lite märkligt, men på eftermiddagen föll bitarna på plats när mässchefen, Björn Wengse, ringde upp mig och vänligt, men bestämt, meddelade att Piratpartiet inte längre var välkomna på mässan.

Iraqi Dinar

Anonym skrev

Som han säger så det väl bara bra att PP inte fick komma? Nu har ni ju ännu mer att klaga på, vilket utgör 99% av PPs politik för övrigt

Anonym skrev

Som han säger så det väl bara bra att PP inte fick komma? Nu har ni ju ännu mer att klaga på, vilket utgör 99% av PPs politik för övrigt

Anonym skrev

Varför betala inträde?

jag kommer gå den här gången för att jag redan har betalat biljetten men sedan kommer jag aldrig ha något med gamex att göra nånsin mer…

jag var där som utställare föra året och kommer råda dom jag var där med att inte ha fortsatta associationer med gamex och alla att undvika dom som pesten…

om det är så här dom ska bete sig så kan gamex ruttna för allt jag bryr mig det här är hyckleri av högsta graden!

kommer något göra juridisk emot gamex?

det här är ju rena tackraseriet iomed att ssu inte portats

Det var ju gamex som bjöd in pirat partiet att sedan porta dom är skamligt!

Anonym skrev

Hoppas att Kistamässan och Wengse tyckte det var värt det att skämma ut sig totalt och göra sig själva till åtlöje.

Lämna kommentar