Piratgrundaren hedrad som internationell stortänkare

Rick Falkvinge, grundaren av det svenska och första Piratpartiet, har hedrats som en av världens 100 största tänkare av tidskriften Foreign Policy.

Tidskriften, som specialiserar sig på internationell högnivåpolitik, presenterar en lista varje år med de 100 tänkare vars ideer mest formar vår samtid. Andra på detta års lista är Wael Ghonim, Bill Gates och Jens Stoltenberg. Foreign Policy kommenterar Falkvinges gärningar så här (på plats 98 i listan):

”…2011 kan bli året man minns som det år Falkvinges stora idé bröt igenom till massorna. Hans pirater är inte direkt mainstream ännu, men frågorna som de fokuserar på — myndighetstransparens, privatliv på nätet, och upphovsrätt — är väldigt mycket i sökarljusets centrum, och piraterna växer. Det svenska och schweiziska piratpartiet har hjälpt WikiLeaks … och i september, så vann piraterna chockerande 8,9 procent i Berlins delstatsval.”

– Det här är självfallet en ära, säger Falkvinge när han får priset. Jag vet att piratidéerna är starka och formar framtiden, jag vet att de är nästa generations politik, men det är en ära att få dem erkända på den här nivån. Dessutom så finns det tiotusentals människor som nu bär och delar piratidéerna, så jag ser det som ett erkännande för idéerna snarare än för mig själv.

Två svenskar har tidigare funnits på listan: Carl Bildt och Karolinskaprofessorn Hans Rosling. Falkvinge är den ende svensken på årets topp-100-lista över globala tänkare.

Falkvinge är för närvarande på väg till Washington för prisutdelningsgalan.

Länkar och referenser

Foreign Policys lista med ”top global thinkers 2011″.

För mer information

Rick Falkvinge, +46 708 303600 (tillgänglig under mellanlanding på Kastrup 0830-1120)
Anna Troberg, +46 10 3333 401

About Foreign Policy

Foreign Policy is a global magazine of politics, economics, and ideas. Contributors include Secretaries of State like Hillary Clinton.

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar