Nyhetsbrev 2011-12-16

Detta Nyhetsbrev innehåller: På FRA-fronten en hel del nytt – Aktuellt i upphovsrättsdebatten – Aktuellt i debatten om kameraövervakning – Ny revideringsomgång av principprogrammet – Vidgade vyer – Amelia Andersdotter äntligen MEP!

På FRA-fronten en hel del nytt
Det är snart jul och ni vet vad det betyder? Det betyder att politiker ser till att fatta de där besluten som har potential att uppröra opinionen. Det är därför inte så konstigt att regeringen och Socialdemokraterna passade på att öppna FRA-shoppen just nu. De räknar antagligen kallt med att vi inte har tid att bry oss mellan pepparkaksbak och julklappsshopping. Men, där har de fel.

Var och en av oss kan dra sitt strå till stacken. Just nu är det viktigt att få igång opinionen mot FRA-lagen igen. Det finns med all rätta mycket missnöje kring FRA-lagen runt om i landet. Det är vår uppgift att föra upp det till ytan och göra det synligt. Det gör man bäst genom media.

Därför skulle jag vilja be er allihop att avsätta en timme för insändarskrivande. FRA-uppgörelsen kommer med största sannolikhet att bli en utdragen historia, så det kommer att finnas tid för flygbladsutdelningar och demonstrationer också, men för att de ska få ordentligt genomslag måste vi grunda med ordentligt opinionsbildande i media först.

Vi har lyckats få upp frekvensen av debattartiklar i riksmedia rejält under hösten. Nu är det hög tid att skruva upp temperaturen lokalt också och där spelar just du en väldigt viktig roll. Det är du som känner din lokala media bäst. Därför är du bäst lämpad att skriva i den.

Några korta tips:
* Skriv så att folk förstår – FRA-lagen är full av otrevliga detaljer, men den otrevliga helheten är mycket lättare att beskriva kortfattat och lättillgängligt.
* Var positiv – Tala om varför FRA-lagen är dålig, men glöm inte att berätta hur det skulle kunna vara utan den.
* Var trevlig – Må så vara att en del politiker betett sig gräsligt i frågan, men det är ingen ursäkt att själv bete sig gräsligt.
* Glöm inte att låta någon korrläsa texten innan du mejlar in den till din lokala tidning.

Om du vill ha fler tips om hur man skriver insändare och debattartiklar så finns det i textform och i videoform. Eller varför inte samla ett gäng pirater på julfika och skriva texter tillsammans?

Allmänna fakta om FRA-lagen finns hos Wikipedia. Där finns även matnyttiga länkar till argument mot lagen från diverse olika organisationer. Här finns dessutom en padda där man kan hämta och lägga in diverse argument mot lagen och länkar till andra som skrivit om den. Använd paddan för allmän inspiration och hjälp varandra att hålla den ren och snygg och fri från strunt.

Glöm inte heller att se till att vi vet om att ni fått in en insändare eller debattartikel. Det gör ni lättast genom att twittra en länk till partiet (@piratpartiet) eller genom att mejla länken till mig. Det är viktigt eftersom varje lyckat försök är dunderinspiration för andra pirater.

Aktuellt i upphovsrättsdebatten:
Det rör på sig i upphovsrättsdebatten också. Några lobbyister grät ut på SvD Brännpunkt och fick snart ordentligt mothugg av både Piratpartiet och av flera företrädare för diverse IT- och telekomföretag. Intressant nog verkar det som om lobbyisterna kom av sig alldeles, för de har avstått från sin mer eller mindre obligatoriska slutreplik.

Det är också extremt upplyftande att se att det är mer än vi pirater som börjat koppla ihop upphovsrättsindustrins framfart med de otrevliga lagförslag som de försöker lobba igenom.

Jag har dessutom debatterat fildelning med Johan Pehrson (fp) i TV:s Agenda. Den debatten kan man kika på här.

Aktuellt i debatten om kameraövervakning:
Debatten om kameraövervakning har också tagit fart. Jag var med i SVT:s Nyhetslabbet och pratade om det tillsammans med Erik Slottner (kd). Om ni undrar varför det inte är bild i början, så kan ni läsa om det här. Om ni inte undrar så mycket att ni orkar läsa där så är den korta versionen: Teknikens under.

Kameraövervakning i skolor diskuterades i gårdagens Debatt på TV. Jag har skrivit en debattartikel om detta, som kommer att publiceras här någon gång under dagen. Min grundtes är att problemen i skolorna inte kan lösas genom en teknisk quick fix i form av kameraövervakning. Man måste istället ta ett övergripande helhetsgrepp på de samhällsproblem som problemen i skolan bottnar i. Det är inte bra att fostra barn och ungdomar till lydiga medborgare i ett övervakningssamhälle när man skulle kunna fostra dem till att ta ansvar och själv fatta bra beslut i ett fritt samhälle

Ny revideringsomgång av principprogrammet: 
Jag att ingen missat att det är en ny revideringsomgång på g med det nya principprogrammet. Delta gärna i det arbetet.

Vidgade vyer: 
När man sysslar med opinionsbildande är det viktigt att inte bara prata med folk som tycker som man själv gör. Det är viktigt att nå ut och göra sig till ett välkänt inslag i så många människors liv som möjligt. Det är till exempel därför Henrik Alexandersson och jag har extrabloggar på Nyheter24, men det behövs mer.

Jag har därför börjat skriva krönikor i PC för Alla/IDG. Den första handlar om övervakning. Den andra handlar om roamingpriser och publiceras inom kort. Jag har dessutom blivit gästbloggare på Kulturbloggen och det första inlägget finns här.

Amelia Andersdotter äntligen MEP!
Jag sparar den riktiga julklappen till sist. Jag har nämligen den stora glädjen att meddela att Amelia Andersdotter äntligen har tillträtt som EU-parlamentariker. Det betyder att vi nu har full styrka nere i Bryssel. Ni kan läsa om Amelias tankar kring det hela i UNT.

Vi hörs snart igen!

Anna
—————————
Anna Troberg Partiledare
BloggBlogg på Nyheter24

Kommentarer

Anonym skrev

löser ju inget genom att göra sverige till USA med kameror m.m eller att stoppa fildening som får oss köpa mer

dyrt bara bättre sätta dessa pengar på lärare eller fler jobb till oss ungdomar ju

Jens Ahold skrev

Tillkomsten av internet innebär att vi inte längre är hänvisade till en kulturell kanon bestämd uppifrån. Dagens medborgare har tillgång till hela världens musik, text och bilder. Detta är något vi ska bejaka, inte försöka förbjuda.
Gutscheincodes Neckermann

Lämna kommentar