Upptrappad jakt fildelare: 51-årig man döms till villkorlig dom och dagsböter

IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) anmälde 2008 en 51 årig man i Vänersborg för att han drivit en så kallad DC-hub. I dag dömdes mannen av tingsrätten i Vänersborg för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen till villkorlig dom och 40 dagsböter å 170 kr. Mannen ska också betala 500 kronor till brottsofferfonden och 18 300 kr i advokatkostnader.

Mannen hade tagit över en DC-hubb av en vän, men låtit andra administrera den. En av de personer som använt den aktuella hubben har tidigare dömts till villkorlig dom och 5600 kr i böter.

Fallet är ett i en rad uppmärksammade fildelningsfall den senaste tiden.

– Upphovsrättsindustrin mobiliserar, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Flera fällande domar mot fildelare har kommit under hösten. I går dömdes den yngste av dem alla, en 16-åring, av hovrätten till dagsböter. I dag döms så en 51-årig man av Vänersborgs tingsrätt. Det här är inte slutet. Det är bara början på upphovsrättsindustrins upptrappade jakt på fildelare.

5 september 2011 dömde Södertörns tingsrätt i ett liknande fall en 31-årig man till villkorlig dom och 40 dagsböter för att ha drivit en dc-hubb. Den domen har nu överklagats av åklagaren.

– Upphovsrätten är i otakt med tiden. Fildelning är ett positivt komplement till det traditionella kulturlandskapet. Det finns inga brottsoffer, avslutar Troberg. De enda offren i den här konflikten är de kulturälskare och kulturskapare som kommer i kläm när upphovsrättsindustrins mellanhänder missbrukar den föråldrade lagen för egen vinning.

Mer information:
Tingsrättens dom: http://press.piratpartiet.se/wp-content/uploads/2011/12/vanersborg.pdf
Förhöret som hölls under den huvudförhandlingen med den misstänkte går att lyssna på via http://bambuser.com/channel/trialtour/broadcast/2193840

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare, 0704-676273

Kommentarer

Anonym skrev

Detta är tydligen det enda sättet för IFPI & Pontén att höja självförtroendet i deras absurda bakåtsträvar-kamp som dom inte kan vinna.

Anonym skrev

Det lustiga är att det bara är Direct connect hubbar hitills de har gått på det är ju knappt nån torrent alls ….

Anonym skrev

nu ska polisen ta hjälp av privata företag = maffian för att sätta dit folk med påhittade uppgifter

Anonym skrev

vi vet HUR polisen gör sina sk utredningar mot fildelare, de använder bevismaskinen det är väl ej så svårt att räkna ut för dc-hubben används ofta i bevismaskinens utredning,
sätt dit dina grannar för fildelning heter det idag

Anonym skrev

Awesome blog. I enjoyed reading your articles. This is truly a great read for me. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work!

decks brisbane

Anonym skrev

Tillåt mig skratta men tror du verkligen det är artisterna / upphovmakarna som får den stora delen av kakan …. nänä minst 75% av pengarna för skivan hammnar i skivbolagets direktörs ficka …..

Anonym skrev

Tillåt mig skratta men tror du verkligen det är artisterna / upphovmakarna som får den stora delen av kakan …. nänä minst 75% av pengarna för skivan hammnar i skivbolagets direktörs ficka …..

Anonym skrev

Great job here. I really enjoyed what you had to say. Keep going because you definitely bring a new voice to this subject. Not many people would say what you’ve said and still make it interesting
bobsweep reviews

Anonym skrev

You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post.
One Way Link Builders

Anonym skrev

Hej Idioten…förlåt Piraten.

Du har ju nyss lyckats visa alla här att du lyckats lära dig tyska eller schweiska på 20 minuter.
Trodde du att alla andra skulle undgå att du hittat på nåt ”anonymt” för att ingen skulle ”hitta” dig?

Snälla Piraten.
Nån form av konsultation behöver du faktiskt.Tro mig som en gammal vän är du snäll.

Ha det återigen Piraten.
Jan

Anonym skrev

Om du är läskunnig och lite seriös så tar du reda på fakta istället för att visa din egen dumhet. Beställ polisens förundersökning och domstolens dom, så kan vi sedan diskutera fakta och vad som är bevis eller inte bevis

Anonym skrev

Och sammanlagt är det ENORMA summor om man lägger ihop värdet av allt som piraterna laddar ner. De straff som hittills utdelats är ju löjligt låga om man ser till detta. Inte ens om alla fildelare idag skulle dömas till motsvarande straff så skulle det motsvara förlusterna av det som laddas ner.

Enligt analysföretaget Mediavision så skulle 25% av nedladdningarna ha lett till köp om man inte hade kunnat ladda ner. Och enligt den schweiziska expertutredningen så köper inte nedladdarna mer musik än de som inte laddar ner.

Det inses tämligen lätt att det är enorma förluster för upphovsmännen.

Anonym skrev

Det låter som många tycker att det är småsummor och låga straff men vänta bara tills det drar igång med massanmälningar av 1000-tals fildelare samtidigt så blir det sammanlagt väldigt stora summor!

Lämna kommentar