Högsta domstolen avslår prövning av The Pirate Bay-målet

Striden om The Pirate Bay har rasat ända sedan 2006 och lett till fällande dom i både tingsrätten och hovrätten. Fallet är principiellt intressant på många sätt, ändå beslutade Högsta domstolen i dag att inte pröva Pirate Bay-målet.

– Pirate Bay-målet är principiellt viktigt och det är olyckligt att Högsta domstolen väljer att inte ta upp fallet, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Hanteringen har redan från tillslaget i maj 2006 varit bristfällig och det hade varit önskvärt att Högsta domstolen tog sig an fallet.

Pirate Bay-målet har ända sedan den 31 maj då ett femtiotal poliser stormade webbhotellet PRQ och beslagtog alla servrar, inte bara Pirate Bays, varit omgärdat med tveksamheter. Åklagare och domstolar har uppvisat en bristande teknisk kompetens. En av polisens utredare löneförhandlade med Warners, en av parterna i målet, mitt under pågående utredning och fick sedan anställning hos Warner direkt efter avslutad utredning. Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth valde att stödja den första fällande domen fast domen överklagats och rättsprocessen därmed inte var avslutad.

– Det finns många frågetecken som behöver redas ut både i och kring det här fallet, säger Troberg. I och med Högsta domstolens beslut kommer vi att bli sittande med många lösa trådar som kommer att försvåra i framtida fall av liknande slag. Upphovsrättsindustrin mobiliserar och i och med detta beslut kommer de att intensifiera sin jakt på ägare till torrentsiter och enskilda fildelare.

Senare idag kommer domen från Nacka tingsrätt mot en man har fildelat 60 filmer via bland annat The Pirate Bay. Under den rättegången var det tydligt att åklagaren, trots att han hade polisens expert bredvid sig, inte hade insikt i hur ADSL-tekniken fungerar.

Om tre veckor inleds även en rättegång mot den man som drev torrentsiten Studentbay. Dagens besked från Högsta domstolen påverkar denna rättegång i allra högsta grad.

Information:
Högsta Domstolen, 08-561 666 00

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare, 0704-676273

Kommentarer

Anonym skrev

Måste ju säga att du har fel. Jag har själv STIMMAT min musik på inrådan av en kompis, just för att denna ansåg att min komposition skulle kunna få en bra spridning ibland blåsorkestrar i Sverige och andra ställen. Men när jag läser avtalet, så står det klart och tydligt att jag som Upphovsman har INTE rätt att varken själv lägga ut, eller godkänna någonting. Enbart STIM har denna möjlighet. Därför är jag faktiskt själv fortsatt osäker om jag skall stå kvar i STIMS register.

Anonym skrev

Tidningarna skriver om sånt som folk intresserar sig för. Det säger väl en hel del om piratrörelsen att till och med några anknäbbar får mer uppmärksamhet?

Anonym skrev

Det var inte upphovsmännen som hånades, det var de goons som copyrightindustrin anlitat för att göra industrins smutsgöra.

TPB har alltid stöttat artister som vill nå en publik.

Anonym skrev

Så du säger, det var just TPBs hån mot upphovsmännen som gjorde TPB så populär. Det är ett nöje i sig och se hur upphovsmännen gjort sig själva till åtlöje.

Vem har sagt att skutan sjunker? Vad jag kan se så går det alltjämt att komma in på TPB. De har till och med bytt logga och uppdaterat sin blogg. Snart kommer de dessutom göra sig av med sina torrents och använda magnetlinks genomgående.

Inflytande har man alltid, men att som upphovsman tillgängliggöra ett verk för allmänheten är detsamma som att skänka bort verket till 5 miljarder människor (förutsatt att hela Jordens befolkning har internet) eftersom musik i digital form medger hyperdistribution i ett oändligt antal kopior. Hur i allsin dar ska man kunna ha kontrollera sina alster när fenomenet fildelning faktiskt är känt? Det är ju som att tro att man kan fånga en fis som man har släppt bara för att man ”äger den”.

Alla upphovsmän borde idag känna till att man måste tänka sig för om man släpper någonting då det låten/filmen automatiskt blir föremål för världsomspännande distribution. Och försöka överge tanken på att göra sig miljonär på en enstaka låt som man har gjort, musiker har inte tjänat så mycket på skivor under de senaste 50 åren eftersom skivintäkterna går så gott som oavkortat till skivbolagen. Även pengar från Spotify lägger skivbolagen beslag på. Musiker (känner några stycken) får istället tjäna sina pengar på spelningar, vilket har varit allmänt känt redan innan fildelningen kom. Diggar man en artist så går man gärna på spelningar, ingenting går ju upp emot att höra Springsteen live, och då kan musik från skivor, TPB, Spotify, Grooveshark fungera som reklam. Dock går skivbolagen bet på det, men vem har sagt att folk ska köpa skivor idag? Musikerna fick lära sig att jobba för sina pengar, nu är det på tiden att skivbolagen lär sig detsamma.

Mig veterligen saknar YouTube anknytning till TPB. Även YouTube har upphovsrättsskyddat material på sin sajt även om en del är borttaget, det kommer nytt så fort någonting tas bort eftersom YouTube har användare världen över.

TPB har kommit för att stanna och är nu sen några år tillbaka helt laglig eftersom sajten bara står för den sociala delen av fildelningen nämligen att göra det möjligt för användarna att få kontakt sinsemellan, trackern är nämligen skrotad sen länge vilket domstolen också dömde TPB till att göra. Även torrent-filerna (som åtalet också handlar om) kommer sedermera att tas bort.

Anonym skrev

De blev dömda till att skrota trackern vilket åklagaren ansågs vara lagbrott och det har de gjort nu. Därom tvistar vi ej.

Visst har de fortfarande en social funktion kvar på nätet för att fildelare ska kunna nå varandra sinsemellan. Än så länge gäller yttrandefriheten. Men ingen överföring av upphovsrättsskyddad data går längre genom TPB till skillnad från tidigare.

Domänbytet beror på att com, org och net domäner kontrolleras av USA som under de senaste åren har blockerat sidor på godtyckliga grunder. Även lagliga webbplatser som inte har sitt säte i USA har blivit kapade av amerikanska myndigheter.

Anonym skrev

Haha jag inser att jag lämnade öppet mål för kommentarer om lättja, så det är väl bara att tacka och ta emot ^^ Nu var du ju inte ens ”rätt” anonym heller, så jag kan ju inte ens kontra med att jag har vettigare saker för mig än att skriva tusentals inlägg som ingen kommer bry sig om, utan som bara tjänar till argumentationsövning åt fiendesidan ;)

Jag vet inte om jag skulle klassa mig som övertygad pirat. Jag är övertygad om att rätten till anonymitet på nätet går före kommersiella och säkerhetspolitiska intressen, men det bottnar dock i en liberal grundsyn som jag anammat långt innan piratdebatten tog fart. Fildelningsfrågan intresserar mig främst för att så pass resursstarka intressen är involverade att frågan ställts på sin spets.

Nåväl, vi får väl se om rätt anonym fortfarande tassar runt här inne, kanske får jag napp lite senare ikväll!

Anonym skrev

Du har rätt, det är bättre att skriva om Kissie, Missie och Pissie..

Anonym skrev

Du menar youtube som låtar Warner Music att censurera lagliga filer på youtube?

Fuck din respekt!

Jag respekterar artister som respekterar sina lyssnare. Jag respekterar The Glitch Mode, Dan Bull och många fler, de attackerar inte sina lyssnare och försöker sätta ditt de. De försöker inte heller censurera Internet.

Din och deras censur förtjänar ingen respekt.

Hade vi bara politiker som inte kunde köpas för pengar och använda Internet minst en gång i veckan så hade vi inte sett det här.

I USA är det kristna 60åriga fundamentalister som bestämmer alla dessa lagar och Sverige bara tar emot med öppna armar och annat.

Och jag har köpt spel för flera tusen dollar, jag respekterar de som respekterar sina kunder. Det är inte jag som försöker bli miljonär på att vara bäst på ctrl-c+ctrl+v

Anonym skrev

Jag är Daniel Breiholtz.

Nej, jag tackar för uppmärksamheten, men du är inne på fel spår. Är ingen frireligiös musikproducent och jag kan inte ens dra mig till minnes att jag varit inne och kommenterat här tidigare. Det KAN ju vara så att det finns fler än en svensktalande individ på planeten som tröttnat på piraternas högljudda gnäll över att inte allt är gratis här i livet…

Angående ditt eget engagemang så kanske du bara är lat? Det verkar inte vara en alltför sällsynt egenskap hos övertygade pirater ;)

Anonym skrev

Domen mot TPB behandlar inte trackerfunktionen. Åklagaren strök den delen i åtalet och ärendet kom därför att handla om databasen med torrenter. Sålunda ligger TPB fortfarande pyrt till. Läs på innen du avfärdar andras påstående.

Anonym skrev

Hej!

är detta månne samma anonym som kommenterat här nästan lika länge som hemsidan funnits?

Jag tittar in här lite då och då, och tycker mig känna igen debattstilen.

Jag tänker inte blanda mig i en infekterad meninglös diskussion som pågått här och på i princip alla tekniksidors diskussionsforum i åratal, positionerna tycks ju ändå låsta sedan länge.

Men jag undrar bara av ren nyfikenhet vad du är för en filur, är du en musikproducent eller liknande som anser att fildelningen har orsakat dig stor skada och därför hyser ett stort agg mot pirater? Är du en vanlig upprörd medborgare som anser att det kriminella slöddret måste läxas upp? Är du medlem i scientologerna eller en liknande grupp som har en närmast religiös syn på upphovsrätten?

Det skulle nämligen krävas oerhört mycket för att jag skulle orka gå in på exempelvis ett av riksdagsblockens partisidor och debattera i forumen för de redan frälsta, särskilt att göra det under lång tid. Och jag brukar ändå kunna brinna ordentligt för saker jag tror på. Därför är jag är väldigt intresserad av vad som driver just dig?

Är uppriktigt nyfiken, och jag tycker det vore möjligt att skriva lite info utan att du avslöjar vem du är IRL! :)

Med vänliga hälsningar och hopp om svar,
Immortal

Anonym skrev

Så talar endast en människa som aldrig producerat något av värde.

Ni snyltare kan ju fortsätta plaska runt i er allt grundare ankdamm i tron att upphovsmännen lyder under er, men såväl svensk som internationell lag säger annorlunda och så kommer det förbli.

Det mest sjuka är att ni inte själva inser att ni driver fram SOPA o.dyl. genom att vara så fullständigt rabiata och verklighetsfrånvända. Piratscenen fick ändå vara ganska ostörd tills ett gäng lodisar tog några svampar för mycket och fick för sig att piratkopiering är en mänsklig rättighet, sen har det bara gått utför. Bra jobbat, foliehattar.

Anonym skrev

Dagens TPB åstadkommer exakt samma sak som tidigare. Samma uppsåt.

Varför byter TPB domän om man anser att det är lagligt? Självklart inser t.o.m. brottslingarna själva att även dagens TPB är hotad eftersom den uppenbarligen inte är laglig.

Anonym skrev

De allra flesta (utom de mest inbitna piraterna) har insett hur det skulle gå, därför finns det inget större nyhetsvärde.

Jag tror inte ens att det kommer att påverka PP:s medlemstal nämnvärt, en mindre ökning på kort sikt kanske men sen är det fortsatt nedåtgående spiral som gäller. Det är dags att piratkramarna ger upp. Lagen gäller.

Anonym skrev

Hade bara piratrörelsen visat den allra minsta respekt för alla de som ligger bakom de verk som delas ut så hade det inte varit några problem. Hade man lyssnat på upphovsmännens önskemål, som t ex YouTube, och plockat bort material som man inte vill dela, så hade fildelningssajter kunnat fortsätta. Nu valde ni i stället att bemöta låtskrivare och filmarbetare med en häpnadsväckande arrogans. Tyvärr blev det er affärsmodell som kapsejsade. Inte så smart av er eftersom jag är övertygad om att många upphovsmän gärna skulle dela med sig, om dom bara fått inflytande själva över sina egna verk och inte fått dem konfiskerade som om man levde i en gammal sovjetstat. Fildelning är faktiskt inte olagligt – så länge man har upphovsmannens tillstånd.
Nu sjunker piratskutan på grund av besättningens hänsynslöshet. Kvar i masttoppen sitter en rovfågel som stoiskt vägrar breda ut sina vingar utan i stället följer sitt skepp i kvav. Det finns många och viktiga problem att lösa i framtidens internet och det demokratiska underskottet hade behövt tappra förkämpar. Tråkigt nog riktade piratrörelsen kanonerna mot helt fel mål.

Anonym skrev

Tack för att du sammanfattade hela kärnan i piraternas förvirring kring domen. Lagstiftningen är inte teknikberoende, det blir bara en annan indiciekedja. Magnetlänkar är inte fildelningens heliga graal. Uppsåtet består. Men lycka till…

Anonym skrev

TPB och andra budbärare ska inte ta några order från upphovsrättsinnehavare. Om brott föreligger är det upptill polisen att bevisa det och då krävs det först och främst en polisanmälan samt ett domslut för att få till ett samarbete.

Anonym skrev

TPBs tracker är borta sen länge, vilket var det olagliga i sajten enligt tingsrätten. Det beslutet har alltså TPB rättat sig efter. Snart kommer det bara finnas ”magnetlänkar” vilket innebär att TPB står bara för den sociala biten i fildelning, dvs som mötesplats för fildelare.

Anonym skrev

Nej. Detta är helt enkelt inte nyhetsvärdigt. TBP-gossarna kommer överklaga i evighet och åka på pumpen varje gång, det finns ingen anledning att skriva mer om ärendet. Skulle de mot förmodan få rätt i slutänden så vore det däremot något att skriva om.

Anonym skrev

Sajten TPB är inte en person, så du har nog rätt i att den inte kan lagföras. I övrigt har du uppenbarligen inte fattat ett dugg.

Anonym skrev

Det har varit stora rubriker i dagstidningarna, men inte nu.

Aftonbladet har inte nyheten över huvudtaget, mer än på ledarplats, men saknar länkning från första sidan. SR saknar nyheten på sin första sida, trots att man tidigare direktsänt från rättegången. För att hitta nyheten på DN, SVD, SVT och Expressen måste man söka på sidan.

Alla som idag publicerat nyheten har gjort det långt ner och undanskymt. Undantaget är branschtidningar som har det som toppnyhet.

En av världens mest uppmärksammade rättegångar får alltså ingen uppmärksamhet, när högsta instans säger Nej. Är hela mediasverige köpt?

Anonym skrev

Skeppet bärgades när PP började samarbeta med TPB. Dessutom är TPB, som jag tidigare skrev, en laglig sajt.

Sajten har varit uppe i två år, så det är iaf ingen som har försökt att ge sig på TPB.

Anonym skrev

TPB är numera en laglig sajt efter att de avvecklade trackern och är således ett vanligt diskussionsforum, än har inte SOPA trätt i kraft. Finns ingen anledning att bryta samarbetet.

Anonym skrev

Skeppet TPB är i högsta grad flytande, med miljontals användare. Och kommer att fortsätta med det eftersom detta varit en politisk skenrättegång mot lättvindigt utvalda syndabockar, som har avslöjat det svenska rättsystemet som genomkorrumperat.

Anonym skrev

Varken Google, Facebook eller Twitter har något att oroa sig för, eftersom de tar sitt ansvar som tjänsteleverantörer. Posten lär knappast ha något uppsåt att agera knarkkurirer heller, och Bram Cohen kan nog också sova lugnt trots att han skapade BitTorrent-protokollet.

Vad som sänkte TPB var dels det uppenbara uppsåtet (deras ”friskrivning” var inte mycket värt när de i övrigt var mer än tydliga med att de riktade sina kanoner mot Hollywood), dels att de vägrade samarbeta med upphovsrättsinnehavare utan istället hånade dem öppet.

Skadeståndet är vansinnigt högt, men det är en annan femma. Att de skulle fällas var det aldrig någon tvekan om. Några hysterikor i piratlägret skriker förstås högt, men i övrigt har detta inte väckt några starkare reaktioner ens i sociala medier. Skeppet är sänkt.

Anonym skrev

Snälla kan ni inte polisanmäla google så det absurda lyft i hela tänket lyfts fram!

Anonym skrev

Finns det ingen som kan prova detta i tinget, dvs att stämma posten för att vara de i spridandet av upphovsrättsligt material. Jag hade gärna gjort det om jag hade haft kunskapen. Uppgift för PP?

Anonym skrev

Eftersom domarna mot TPB i tingsrätt och hovrätt var solklara så var detta inte ett dugg förvånande.

Kommer detta också att innebära att PP slutar samarbeta med TPB?

Anonym skrev

Detta betyder även att såkallade friskrivningar inte är giltiga i Sverige, för Google i likhet med TPB har sidor där de skriver att de inte är skyldiga till de brott som kunden gör med hjälp av de tjänster som de erbjuder.

Så nu är Google skyldiga till barnpornigrafibrott (här i Sverige) om de har länkar som pekar till Animesidor och Facebook och Twitter är även skyldiga till cyber-mobbning, för enligt Svensk lag är det nu tjänsteleverantören som är skyldig och inte de som begått brotten via en tjänsk.

Där med vet vi nu även att största maffiaorganissationen i Sverige som sysslar med illigal drogsmuggling är Posten, för det är leverantören som är skyldig i enlighet med TPB-lagen och inte sändaren eller motagaren.

// Kenny_lex

Anonym skrev

Everyday is an interesting new adventure in life. Totally a great one in here indeed..

Anonym skrev

Vilket rättssamhälle vi har, domare är jäviga och polisen är avlönade av filmbolagen..

Jäkla korruption är vad det är!

Anonym skrev

Hanteringen hade varit förståelig om det rörde sig om grov brottslighet, men dit kan man knappast räkna fildelning, säger Troberg. Det är problematiskt när man agerar så här för bagateller som fildelning. http://youandmeok.blogspot.com/ Det ska inte räcka med att vara god vän med en fildelare för att själv riskera att få sin utrustning omhändertagen och genomsökt

Anonym skrev

Det finns en hel del kaxiga knektar från upphovsrättslobbyn här. Gemensamt för allesammans är att de uppvisar samma äckliga arrogans som övriga makteliten här i landet.

De glömmer ändå en viktig sak.
Mycket tyder på att människorna som lägger mest pengar på film och musik är samma människor de bekämpar med varje medel.

Fildelarna som deras uppdragsgivare betalar dom för att hata, gör mer än att bara fildela. Fildelarna köper även en väldig massa dyr film och musik.

Alla pirater (och ickepirater) som vill komma tillrätta med ACTA, SOPA, PIPA, och alla andra fascistlagar Hollywood kan tänka ut, bör prova följande. (…och inget fusk!)

1. Köp ingenting som har med Hollywood eller USA att göra under ett halvår. Alltså inga filmer eller musik. Inte en endaste CD, DVD, Spel, Dataprogram, Tidningar etc.

2. Gå inte på bio på ett halvår. Ta en paus. Många filmer är ändå ”same shit”.

3. Skicka regelbundet mejl till de organisationer som står bakom anti-piratbyrån och tala om hur mycket pengar de INTE får av er.

(Om trollen här på sajten säger att det inte fungerar så vet ni att motsatsen gäller…) Lycka till.

Anonym skrev

Skeppet TPB är i högsta alum flytande, med miljontals användare. Och kommer att fortsätta med det eftersom detta varit en politisk skenrättegång mot lättvindigt utvalda syndabockar, som har avslöjat det svenska rättsystemet som genomkorrumperat. essays term papers

Anonym skrev

This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information. Keep it up. Keep blogging. Looking to reading your next post.Buy Youtube Subscribers

Anonym skrev

Det kommer att finnas vädjar naturligtvis, så detta beslut är inte helt meningsfullt, även om det är ganska nedslående. Rättegången tog verkligen innehålla massor av skådespel, men kärnan frågan var viktig: bör en webbplats som är effektivt, en sökmotor, vara ansvarig för det innehåll som är länkat från denna sökmotor, eftersom det var värd några intrång verk självt. binary options brokers

Anonym skrev

Jag har kommit en cross till din webbplats och funnit det enligt mitt behov och efterfrågan. Jag skulle väldigt gärna vilja höra mer från dig om detta ämne. Du vet säkert hur man håller en läsare underhöll. Write my essay

Anonym skrev

Jag har kommit en cross till din webbplats och funnit det enligt mitt behov och efterfrågan. Jag skulle väldigt gärna vilja höra mer från dig om detta ämne. Du vet säkert hur man håller en läsare underhöll. essay editing

Anonym skrev

Vissa saker blir billigare med ny teknik och det leder ibland till att vissa yrkesgrupper försvinner. Bara att vänja sig. Även de äldre generationerna förstår detta. De kan rada upp en mängd yrken som fanns när de var unga men som inte finns kvar. Och världen har verkligen inte blivit sämre sen dess.

Anonym skrev

Tycker inte att skadeståndet är vansinnigt högt med tanke på hur mycket TPBs verksamhet har kostat artister och upphovsmän. Det handlar om hundratals miljoner kronor t.o,m antagligen några miljarder.

Anonym skrev

A team of 8 international teachers (both canine and equine specialists with more than 20 years of experience in hi viz veterinary acupuncture) will offer an extensive program on veterinary acupuncture

Anonym skrev

Tidningarna har ju inte ignorerat ärendet.
Flera skriver ju faktiskt att överklagandet inte gick igenom. Det finns ju flera som inte fått igenom sina överklaganden till HD och vilka är de?
Det här har ett nyhetsvärde men tyvärr, Kissie, Missie, Pissie & den vedervärdiga melodifestivalen går alltid först.

En fråga för de ”insatta” trollen här blir nu givetvis hur de tänkt sig utveckla ett nytt Google eller Facebook efter det här?
Hur gör ni för att er potentiella miljardindustri ska följa lagen/lagarna?

Anonym skrev

Ja, tidningarna är ju vinstdrivande företag och skriver gärna det folk vill höra. Det är ju inte så konstigt att tidningarna mest upptas av nöjesjournalistik nu förtiden istället för kritiska artiklar om samhället och makthavarna.

Anonym skrev

” Vilka ”de flesta”? ”

Det kan han inte bevisa. Det är ”NejTillPirater” som skrivit inlägget du svarar på. Han är kategoriskt emot allt piraterna gör och gör allt för att smutskasta dem. Han har för vana att slänga ur sig märkliga påståenden och svepande anklagelser utan att kunna bevisa dem. Han gillar att vantolka statistik också. När PPs medlemstal gick upp hävdade han att det var betydelselöst för piratrörelsens popularitet. Nu när PPs medlemstal gått ner under en tid, vänder NejTillPirater kappan efter vinden som han så ofta gör, och hävdar att det visst har stor betydelse för att PPs popularitet minskar:)

Anonym skrev

Folket bakom The Pirate Bay hävdar att sajten kommer att leva på och domen betyder ingenting, men det kan skapa en olägenhet för användare av webbplatsen – speciellt om andra nationer använder detta som ännu en ursäkt för att förbjuda platsen. buy new uk cars

Anonym skrev

Den svenska Högsta domstolen (Högsta domstolen) inte kommer att bevilja rätt att överklaga i Pirate Bay-målet, meddelade domstolen på onsdagen.
”Denna dom är absurt. Jag är besviken över att domstolen är så ointresserad att dissekera och titta igenom alla juridiska förehavanden i ett av världens mest bevakade rättsfall genom tiderna ”, säger Carl Lundströms advokat Per E Samuelsson till Dagens Nyheter (DN). buy new bmw

Anonym skrev

Tydligen anser TPB själva att de är en tracker, följande står på deras ”om”-sida:

”The Pirate Bay är världens största Bittorrent-tracker.”

Lämna kommentar