Nyhetsbrev: Tema – Datalagringsdirektivet

Onsdagen den 21/3 röstar riksdagen om huruvida EU:s datalagringsdirektiv ska implementeras i Sverige eller ej. Lägg den 21/3 på minnet. Det är ett datum som kommer att skrivas in i historieböckerna. Det finns två möjliga rubriker:

"21 mars 2012 – Dagen då Sverige valde respekt och frihet."
"21 mars 2012 – Dagen då Sverige valde övervakning och kontroll."

Du och jag kan vara med och bestämma vad det ska stå.

Vad är datalagringsdirektivet? (video)
Datalagringsdirektivet betyder i korthet att alla som har en mobiltelefon i fickan kommer att behöva finna sig i att information om var de befinner sig och vem de smsar och talar med kommer att registreras och göras sökbar i sex månader. Kort sagt, du kan inte ens gå ut och köpa en liter mjölk utan att information om din tur till ICA sparas i sex månader och kan hämtas ut av polisen.

Grundtanken var att informationen bara skulle få hämtas ut om du misstänktes för ett allvarligare brott. Justitiedepartementet har dock redan gjort klart att man vill att informationen ska kunna hämtas ut även för misstanke om bötesbrott. Det skapar en mycket överhängande risk för att information kommer att hämtas ut i tid och otid oavsett om det finns anledning att tro att du är ett hot mot dig själv, andra eller samhället i stort.

Men är det inte bra att man sätter dit brottslingar?
Jo, det är bra att brottslingar ställs till svars för sina brott. Datalagring är dock inte en effektiv metod för detta. I Tyskland löser man 0,002% fler brott med hjälp av direktivet. Samtidigt uppger över hälften av befolkningen att de inte längre vågar använda telefonen för känsliga samtal med till exempel psykologer, präster eller äktenskapsrådgivare. Det faktum att så många inte längre vågar söka hjälp innebär i sig en risk för att fler brott ska begås.

Datalagring är dessutom mycket dyrt. Hade man investerat lika mycket pengar i traditionellt polisarbete hade man med största sannolikhet löst betydligt mer än 0,002% fler brott. Samtidigt hade man inte behövt göra intrång i vanliga människors privatliv.

Vilka konsekvenser får datalagringsdirektivet? (video)
I de länder som infört datalagringsdirektivet hämtas det årligen ut information i enlighet med direktivet 180 000 gånger. I Frankrike hämtas information ut en halv miljon gånger och i Polen en miljon gånger. Även om det inte finns information om varför man valt att hämta ut informationen, så visar blotta mängden att det inte bara kan handla om information som hämtas ut i samband med allvarliga brott. Tröskeln för när man hämtar ut information har sänkts till en oacceptabel nivå där alla löper mer eller mindre risk för att få sin privata information utlämnad och synad.

Om man hämtar ut information hundratusentals gånger ökar risken för fel betänkligt. Skulle du vilja hamna i datalagringsdirektivets felmarginal?

Måste Sverige implementera datalagringsdirektivet?
Nej, men politiker som tycker att lite övervakning är helt okej så länge de får behålla sina jobb brukar hävda det.

Tanken är att naturligtvis att medlemsländerna ska implementera direktiv från EU, men andra europeiska länder har låtit bli att införa datalagringsdirektivet. Sverige har struntat i att införa andra EU-direktiv, tex avloppsdirektivet. Det är inte unikt att inte implementera ett direktiv från EU.

Artikel 8 i Europakonventionen säger: “Var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.” Det finns undantag för nationell säkerhet, andra personers trygghet etc, men det är en grov vantolkning av de undantagen att förutsätta att vi alla, varje dag, dygnet runt, utgör ett sådant allvarligt hot mot nationen och våra medmänniskor. Datalagringsdirektivet krockar med denna artikel.

EU-kommissionen gjorde 2011 en utvärdering av direktivet som tyder på att direktivet innehåller stora brister. Rapporten är dock ofullständig eftersom de länder som redan implementerat direktivet struntar i att rapportera in den information som behövs för att göra en vettig utvärdering av direktivet. Kontentan är att regeringen och Socialdemokraterna försöker tvinga igenom ett mycket kontroversiellt direktiv som inte ens blivit ordentligt utvärderat. De vill att riksdagen ska rösta i blindo om din och min integritet och Sveriges framtid.

Kostar det inte en massa pengar att inte införa datalagringsdirektivet?
Jo, men det kostar ännu mer att införa direktivet.

I dag kostar det Sverige omkring 2,5 miljoner kronor i månaden att inte införa datalagringsdirektivet. EU-kommissionen vill dock öka prislappen med närmare 11 miljoner i månaden. Om de får sin vilja igenom blir den sammanlagda årskostnaden för att inte införa direktivet omkring 162 miljoner kronor. Det kan låta mycket, men jämfört med att införa direktivet är det ett riktigt kap.

IT & Telekomföretagen, IT & telekomsektorns intresseorganisation med mer än 1000 medlemsföretag, uppskattar att bara införandet av datalagringsdirektivet skulle kosta mellan 760 miljoner och 1 miljard kronor. Utöver detta räknar man med en årlig kostnad på omkring 133 miljoner kronor. Det kostar skjortan att övervaka människor. Det är dessutom du som får betala kalaset via din skatt.

Mer information om datalagringsdirektivet. 
Datalagringsdirektivet på tio minuter. (video)

Vad kan du och jag göra för att stoppa datalagringsdirektivet? (video)
Vi kan göra en hel del! Framför allt är det viktigt att vi talar om för andra vad som håller på att hända och för politikerna att vi inte accepterar det.

Skriv insändare och debattartiklar. (Insändarskola i textform och videoform)

Mejla riksdagsledamöterna. (Kom ihåg att vara trevlig och saklig. Ingen lyssnar på otrevliga tölpar.)

Prata med familj, vänner och arbetskamrater. Varje litet samtal om datalagringsdirektivet spelar roll.

Du kan dessutom samla ihop ett gäng och dela ut flygblad i brevlådor eller på stan. Du kan antingen ladda hem dem och skriva ut dem här.

Färdigtryckta flygblad beställer du så här:

1. Logga in på butiken med ett konto kopplat till din förnamn.efternamn@piratpartiet.se-mailadress. Har du inte redan ett konto på butiken måste du skapa ett.
2. Gå till produkten och lägg till i varukorgen. (Du måste vara inloggad enligt punkten ovan för att kunna se produkten.)
3. Gå till varukorgen och välj antal paket av varje.
4. Gå till kassan och bekräfta beställningen. Den kommer inom någon dag. 5. Ut och dela ut flygblad!

Demonstrera! Just nu planeras det flera demonstrationer runt om i landet och jag hoppas att det blir ännu fler. Om ni har något på gång, se till att mejla mig information om tid och plats, så lägger vi upp informationen på Piratpartiets hemsida och skickar ut den via twitter så att det kommer så många som möjligt.

Sitt inte hemma och var förbannad. Ut och berätta om datalagringsdirektivet. Berätta att det mycket snart kan vara en verklighet. Reagera! Nu!

Kommentarer

Nerol skrev

Vi vill inte att Sverige ska hålla liv i gamla affärsmodeller genom att skapa lagar som på ett skadligt sätt begränsar möjligheten att sprida kultur för privat bruk och kriminaliserar miljoner svenskar. Vi vill istället fokusera på att sätta större press på upphovsrättsindustrin att ta klivet in i det nya kulturlandskapet.
Google Maps Karte erstellen

Martin Andersson skrev

Jag hittar inte heller siffran efter ett fem minuters googlande. Tveksam uppgift med andra ord.

MEEN det finns helt andra argument som väger starkare menar jag. Bland annat den om individens frihet, som så sakteliga krymps i hela västvärlden. Polisen borde ha befogenheter att rikta sina insatser mot misstänka brottslingar (av en viss grad). I det perspektivet menar jag att direktivet tjänar en stor funktion, men att på bred basis lagra hela den svenska populationens kommunikationstrafik är för jävligt. 6-månaders principen skall ge polisen en retroaktiv möjlighet att idka mer information om vilken medborgare som helst, och det är tyvär ingen möjlighet om medborgarens integritet skall respekteras. Någonstans måste man dra en gräns. Skall vi inte bura in alla medborgare i ett enda stort fängelse med en gång så får vi ner brottsligheten till en helt nollad nivå? Tänk! Då finns det inte ens en några brott vi behöver ”lösa”. Med andra ord är en viss mängd brott i samhället en fullt accepterad nivå för att bibehålla medborgarens integritet och rörelsefrihet. Medborgarens integritet, rörelsefrihet OCH skydd mot missbruk av statsmakten är helt ovärderliga och kan inte säljas ut för så tveksamma moraliskt snedvridna målformuleringar som direktivet ger uttryck för.

Om den dagen kommer då jag måste bära en niqab för att kunna vara ”anonym” så kommer jag inte lämna mitt hem.

Nejtillpirater skrev

Länken om 0,002% fungerar inte och uppgiften saknar trovärdighet.

”I Tyskland löser man 0,002% fler brott med hjälp av direktivet.”

Fler? Siffran 0,002% går runt på diverse piratbloggar men oftast verkar det stå att datalagringen varit inblandad i 0,002% av fallen vilket inte är samma sak som att man löser 0,002% fler brott.

Lämna kommentar