Datalagring förstärker utanförskap och leder till fler brott

2008 röstade Sveriges riksdag trots protester igenom FRA-lagen. I dag valde man att rösta för en implementering av en FRA-lag på stereoider: EU:s datalagringsdirektiv. Därmed läggs ännu en tung övervakningsfilt över människor och deras vardag.

Piratpartiets partiledare, Anna Troberg, är upprörd:

– Beslutet blottlägger ett illavarslande attitydproblem hos makthavarna, säger Troberg. Man har tappat respekten för den enskilda människan och dennes grundläggande rättigheter. Datalagringen är inte bara ovärdig ett demokratiskt samhälle, den är i förlängningen helt oförenlig med det.

Piratpartiet menar att implementeringen av datalagringsdirektivet kommer att få flera negativa konsekvenser. Då lagringen gäller alla, inte bara de som är skäligen misstänkta för brott, innebär datalagringen att alla reduceras ner till och behandlas som potentiella brottslingar. Det är oacceptabelt.

Piratpartiet anser också att datalagringen kommer att få negativa effekter på människors sätt att agera i vardagen:

– När varje steg man tar registreras och sparas undviker människor att gå till vissa platser, säger Troberg. Jag besöker varje år Pride-festivalen. Många skulle tyvärr välja att inte gå dit om de visste att besöket fanns registrerat. Datalagringen skapar inte trygghet, den förstärker utanförskap.

– När varje telefonsamtal man för registreras slutar människor att ringa vissa nummer, avslutar Troberg. Man slutar att ringa psykologer, äktenskapsrådgivare och präster. Människor undviker helt enkelt att söka hjälp i tid och vi vet av erfarenhet att detta i vissa fall kan leda till en rad olika brott. Datalagringen löser inte brott, den skapar nya.

Dagens riksdagsbeslut är ännu ett olyckligt steg mot att skapa ett land där man fostrar barn och ungdomar till att bli lydiga medborgare i ett övervakningssamhälle. Piratpartiet arbetar för att skapa ett land där man fostrar barn och ungdomar till att ta ansvar och själv fatta bra beslut i ett fritt samhälle.

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare Piratpartiet, 0704-676273

Kommentarer

Anonym skrev

Det kan redan besvaras. Både den som ringer och den som blir uppringd registreras. Eftersom linjen är tänkt att ge stöd åt potentiella sexförbrytare innebär det naturligtvis att uppringaren genast blir registrerad som en potentiell sådan.

Anonym skrev

Hej stor författare! Detta är verkligen hjälpsam. Sätta upp mål är något som jag ofta kämpar med, eftersom jag tenderar att göra dem antingen ouppnåeliga eller jag inte göra något alls. Tack för trevligt informativ post.
DiaperPail

Anonym skrev

They get hits to the site for all of the navigating around, and they get to advertise to us. It takes a long time to develop a yahoo answers profile, build a bank of points, and for what? And all we get in return is a wasted life?

Plantation Shutters

Anonym skrev

This Girl Is Fucked Up. If Your Gonna Rob A Place Just Do It Dont End A Harmless Kittens Life!!! What The Hell Did It Do?? What Is Is Gonna Tell The Owner Who Did It??? No Its Not So Why Would You Bake A Kitten In A Oven?? This Bitch Should Be Baked In A Oven And Be Torchered As This Kitten Was!! She Should Have Life Sentence Die For All I Care. If She Came Out Of Jail And I Saw Her On The Street I Would Beat The Crap Out Of Her And Then Bake Her!!!! She Can Burn In Hell!

combat boots

Anonym skrev

After going over a number of the blog articles on your web site, I seriously like your way of writing a blog. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please visit my web site too and let me know your opinion.

Law school grants

Anonym skrev

Har censurerat mig själv i sedan FRA, har undvikit att söka vård för psykiska problem (svårare att få jobb), har undvikit vissa demonstrationer av rädsla för åsiktsregistrering. Har undvikit att diskutera politik på publika forum.
Jag har under dom senaste 10 åren sett kompisar bli förföljda av säpo på grund av ”åsikter” har sett poliser misshandla oskyldiga människor för att dom har hoddies. Har sett poliser göra husransakan för att folk uppträtt ”slött” Har sett poliser ta med folk på drogprovtagning för att dom har dreads.

Nu ska polisen sätta fast ”drograttfyllerister” för att dom har gamla bilar, oskrapade rutor på vintern eller att dom råkar köra långsamt den dagen (vem vet dom kanske har något ömtåligt i bilen typ flyttlådor) Detta inte Sverige längre, vet inte om det varit det på flera år ärligt talat…….

Lämna kommentar