Nyhetsbrev – 2012-04-11

(Ladda ner nyhetsbrevet i layoutat och klickbart format eller läs mer här nedanför.)

Anna Troberg:
Dags för piratkonferens i Prag
I helgen går Pirate Parties Internationals (PPI) årliga konferens av stapeln i Prag. Jag och ett gäng andra svenska pirater kommer naturligtvis att vara på plats. Konferensen är en viktig social plattform där man både kan dela med sig av sina egna erfarenheter och suga åt sig av andras. Just nu tittar vi alla på tyskarnas framgångar, men det är även viktigt att titta på de piratpartier som just bildats och se vilka nya idéer som bubblar upp till ytan där. Sverige och Tyskland kan inte ensamma bära framtiden på våra axlar. Framtiden kan vi bara bära tillsammans med alla de andra piratpartierna. Läs mer>>

Emma Marie Andersson:
Tapiren utvecklas
Det här blir tredje gången vi gör en pdf-version av nyhetsbrevet och det har varit övervägande positiva reaktioner. Så bra, att andra användningsområden hittats. Bland annat har jag snackat med Ola Nyström, ansvarig för IT-gruppen om att ordna fram en url-förkortare. Flera har nämligen bett om att vi lägger med webbadresserna i Tapiren så att det funkar att skriva ut och hänga upp på väggar. Adressen behöver vara såpass läslig så man kommer ihåg den emellertid, så en förkortare-grej (teknisk term) ska fixas fram som gör att vi kan skräddarsy www-adresser. Fortsätt gärna tipsa oss om hur vi kan utveckla Tapiren!

Veckans citat:
"Det är inte så att världen saknar pansarvärnsrobotar. Hade läget för mänskliga rättigheter varit bättre för att de köpte franska i stället?"
Carl Bildt i SvD om varför andras brist på moral gör att man inte behöver ha en själv heller.

I media:
Anna Troberg i Ekot: "Nu breddar vi vår politiska plattform"
Paul Frigyes i DN: "Nätjättarna vill veta allt om dig"

Mot Acta:
Läkare utan gränser protesterar mot ACTA med otyst minut.

Tipsa Tapiren!
Tipsa gärna om saker som borde vara med i Tapiren. Mejla ledningen@piratpartiet.se. (Märk mailet med "Tapiren" i ämnesraden.)

Kommentarer

Telescopic Stun Baton skrev

Nowadays, you nearly Need to preserve some kind of absolutely no deadly device a person from alltimes. Going towards the part market can be just as dangerous to be out at the pubs late into the evening. Exactly how in regards to a self defense stun gun for that pocket?

Anonym skrev

Som alla säkert hört så är en snubbe åtalad för att delat ut hipphipp hora på dc++. Och bevisen som används är skärmdumpar.

Piratpartist? skrev

Hej Anna.
”Oavsett vad Piratpartiets ställning i frågan slutligen blir…”
Vapen export, en hel paragraf vinglande hit och dit om något jag inte tycker PP ska ha en åsikt om över huvud taget. Börjar PP bredda sig och ta ställning i inrikes eller utrikespolitik som kan kategorisera som antingen höger eller vänster och inte har med KÄRNFRÅGAN att göra, kommer det att gå illa gissar jag. Stödet för PP kommer att minska. Utgår från mig själv. Som PP definieras i Principprogram version 3.4 stödjer jag det PP står för helhjärtat men det är en rätt vass knivsegg att balansera på. Ta en för mig ”felaktig ställning” i en fråga utanför PPs existensberättigande och vips, så är jag tillbaka i mitt gamla partis väljarboskap. Tror personligen detta kan vara fallet för många PP anhängare.

Mvh Sten

Anonym skrev

ett bra tips om man ej vill bli avlyssnad av både polisen och FRA och andra säkerhetstjänster (låt dem smaka på gatan)

klicka på länkarna här (klipp och klistra)

http://www.phonejammer.com/home.php?cat=249

http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Jammer&ei=s-GGT9C-IpTc4QTLs73HBw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&sqi=2&ved=0CEIQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Djammers%26hl%3Dsv%26biw%3D1280%26bih%3D903%26prmd%3Dimvnsa

http://www.cell-phone-jammers.net/

http://www.jammer-store.com/

http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=http://www.sesp.com/&ei=s-GGT9C-IpTc4QTLs73HBw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=6&sqi=2&ved=0CHcQ7gEwBQ&prev=/search%3Fq%3Djammers%26hl%3Dsv%26biw%3D1280%26bih%3D903%26prmd%3Dimvnsa

Anna Troberg skrev

Hej Sten!
Piratpartiet har redan tagit ställning mot export av regelrätt övervakningsutrustning. När vi nu befinner oss mitt uppe i ett stort breddningsarbete, så är det ett naturligt steg att även titta på vapenexporten och se hur vi ska förhålla oss till den.

Vapenexport är verkligen ingen enkel fråga. Det är en export som drar in mycket pengar till Sverige. Samtidigt är det en export med potential att skapa ofantligt mänskligt lidande. Det är inte en svart eller vit fråga. Det finns massor av gråskalor och mellanlägen. En del vill exportera vapen hejvilt till alla och envar utan några som helst förbehåll. En del vill att man ska exportera vapen, men att man bör undvika att exportera dem till diktaturer. En del vill slopa vapenexporten helt, slopa det traditionella försvaret och istället satsa på ett effektivt civilt motstånd i krigstid. Alternativen är många. Just på grund av frågans komplexitet, så måste den diskuteras ordentligt för att man ska komma fram till ett bra och rimligt ställningstagande.

Oavsett vad Piratpartiets ställning i frågan slutligen blir, så kan jag inte se någon annan möjlighet än att vår ståndpunkt kommer att ta demokratiska, människorättsliga och humanitära hänsyn. Något annat vore mot våra grundläggande principer. Vårt ställningstagande kommer inte att vila på så enkel argumentation som Bildt använder. ”Om Frankrike gör det så kan vi minsann också göra det!” är inte gott nog åt Piratpartiet, speciellt inte när det handlar om människoliv. Våra ståndpunkter har aldrig baserats på vad andra gör eller inte gör. De grundas på våra principer, kunskap och hänsyn till människan. Det kommer de att göra även i fortsättningen.

Det är i denna kontext jag hoppas att man läser Bildts citat i Tapiren.

johan,karlskrona skrev

En shout-out: Pirater i Blekinge, finns Ni? Vill Ni göra något?
Hör av er till Karlskronaansvarige Per Hamnerius, per.hamnerius@piratpartiet.se , han och jag vill få karlskroniter och andra att uppmärksamma våra frågor. Kom igen/johan

johan,karlskrona skrev

En shout-out: Pirater i Blekinge, finns Ni? Vill Ni göra något?
Hör av er till Karlskronaansvarige Per Hamnerius, per.hamnerius@piratpartiet.se , han och jag vill få karlskroniter och andra att uppmärksamma våra frågor. Kom igen/johan

tider skrev

Kanske mest ett uttryck för breddningstanken just nu? På medlemsmötet just nu diskuters nytt principgram t.ex. och det har ju snackats länge om att bredda sig.

tider skrev

Etik har väl varit en jättestor grej för piratpartiet från dag ett, även om just vapenexport i detalj inte varit det? Det har i vilket fall som helst varit en stor dragkraft för mitt medlemskap.

Anonym skrev

Hej jag håller med,

jag är medlem i Piratpartiet med en utgångspunkt som uttrycks i principprogrammet http://piratpartiet.se/principer :

”För att kunna enas som rörelse tar vi inte ställning i andra politiska frågor som inte har samband med de principer vi här deklarerat. Vi förenar oss kring värnet om rätten till ett privatliv och kritiken av upphovsrätt och patent”

Jag kan förstå om man tycker svensk vapenexport till Saudiarabien är diskutabelt, men jag tycker inte att Piratpartiet ska ha en åsikt.

Hur har svensk vapenexport med ”rätten till ett privatliv och kritiken av upphovsrätt och patent” att göra?

/ Oscar

Piratpartist? skrev

Vad var syftet med utrikesministern och ”brist på moral” i Veckans citat? Hur ska jag tolka detta? Är PP emot svensk exportindustri? Eller bara Bildt? Eller är PP nu en del av vänsterblocket? Personligen har jag inget emot svensk krigsmaterielexport oavsett vad det är och till vem det säljs. Det är inte ställningstagande i för eller emot krigsmaterielexport som gör att jag sedan dag ett är medlem i, och röstar på PP. Om PP vill kritisera på svensk exportindustri så varför inte Ericsson’s eller Telia’s export av kommunikationsövervakning till mindre nogräknade länder?

Jag har alltså stött PP sedan det bildades därför att PP’s huvudfråga har varit av större vikt än kronor och ören hit eller dit i skatt eller bidrag och för att PP inte (?) tagit ställning till höger eller vänster. Men, hade inte PP funnits hade jag röstat borgerligt. Jag tycker t.ex att Bildt har rätt i det som jag antar man som Piratpartist ska uppfatta som ett omoraliskt ställningstagande.

Jag kanske inte är Piratpartist när allt kommer omkring. Skulle faktiskt vara bra med ett råd här, ska jag be att få mitt medlemskap i PP struket? Jag är definitivt för export av allt som utlandet vill köpa av oss. Det betalar våra barns dagis och våra gamla föräldrars sjukvård. Är jag Piratpartiskt? OSA

Mvh
Sten Björklund

Lämna kommentar