Rickard Falkvinge: Miljöpartiet vilseleder fildelarna

Precis som Piratpartiet har Miljöpartiet ett stort stöd bland ungdomar. Maria Wetterstrand och Peter Eriksson har därför inte varit sena att göra utspel och ifrågasätta razzian mot the Pirate Bay. De vill framstå som fildelarnas vänner, men Miljöpartiets populism i frågan riskerar att resultera i besvikelse.

Miljöpartiet har bidragit till den lagstiftning och kriminalisering av fildelning som vi ser idag. De har gett sitt stöd till den socialdemokratiska regeringens politik, direkt och indirekt. De vill dessutom samregera med socialdemokraterna efter valet, trots att det inte finns några tecken på att Thomas Bodström skulle vika sig för deras linje.

I sitt valmanifest 2006 skriver Miljöpartiet följande: – nedladdning av exempelvis musik och filmer för privatbruk ska vara tillåtet, men musikerna måste få kompensation. Formuleringen liknar till stora delar de formuleringar som Thomas Bodström och antipiratbyrån använder. Inget nämns i praktiken om fildelning, dvs. samtidigt upp- och nedladdning.

För den oinvigde kan distinktionen mellan nedladdning och fildelning te sig som hårklyverier, men den är viktig och essentiell. Att tillåta ”nedladdning” innebär att man återställer lagen till hur den var fram till den 1 juli 2005. Då var det lagligt att ladda ner allt man kunde hitta, men det var förbjudet att göra upphovsrättsligt material tillgängligt.

De senaste dagarnas utspel från Maria Wetterstrand och Peter Eriksson är därför vilseledande. De vill framställa sig som fildelarnas och piratkulturens språkrör, men står i själva verket för helt andra värderingar:

– Det är viktigt att poängtera att det precis som i dag ska vara olagligt att tillgängliggöra upphovsrättsskyddat material, sade Gustav Fridolin i riksdagen den 25 maj 2005.

Miljöpartiet talar alltså med kluven tunga. Konsekvensen av att tillåta nedladdning, men inte fildelning, är att de stora mediebolagen ges fortsatt kontroll och äganderätt över kultur på Internet. Kriminaliseringen av fildelningskulturen kommer att kvarstå.

Istället för att vilseleda väljarna borde Miljöpartiet göra sin politiska position klar och tydlig. Det är inte minst viktigt i och med avsikten att samregera med socialdemokraterna, vars regering har resulterat i kriminalisering av över en miljon svenskar.

Rickard Falkvinge
Piratpartiet


Om Piratpartiet:

Piratpartiet är det största av de nya partierna till riksdagsvalet 2006. Partiet grundades den 1 januari i år och står för ett öppet informationssamhälle: delad kultur, fri kunskap, och skyddat privatliv. Man tar inte ställning i fördelningspolitik eller andra klassiska höger-vänsterfrågor.

Kommentarer

Anonym skrev

Istället för att vilseleda väljarna borde Miljöpartiet göra sin politiska position klar och tydlig. Det är inte minst viktigt i och med avsikten att samregera med socialdemokraterna, vars regering har resulterat i kriminalisering av över en miljon svenskar.
the diet solution

Anonym skrev

Att Peter Eriksson skiver ”fildelning” betyder att HAN har förstått vad det handlar om. När resten av språkrören pratar om ”nedladdning” mot ”kompensation” så betyder det att de tänker på iTunes. Det är ungefär som att säga att ”vi vill göra det lagligt att köpa musik i skivaffärer”.
Banbrytande? Nja. Viktigt för samhället? Nja.
Jag har inget speciellt mot MP, och jag hoppas Peter Eriksson lyckas informera de övriga om hur det ligger till, men jag röstar på PP för säkerhets skull.

Dog bark collar | Citronella bark collar | Citronella anti bark collar | Premier citronella anti bark collar

Poppisse skrev

Angående att fattiga drabbas av trängselskatter, du kanske inte följer med i debatten ej heller i de undersökningar som gjorts om fattiga och trängselskatter. Att fattiga förortsbor skulle sitta och köra bil i innerstaden är den märkligaste och mest korkade humbuggen som jag någonsin skådat i Svensk politiskdebatt någonsin. Då skall man veta att jag är över 50+ och varit med ett tag. Är själv en bilfåne som kör i innerstaden, väldigt mycket dessutom, eftersom jag bor där, jag tillhör genomsnittet av dessa män som oftast sitter i stora bilar som driker en del bensin och förpestar Stockholmsinnerstad. Men jag är tillräkligt ärlig för att veta att jag är både egotrippad och fåfäng. Och här måste jag försvara miljöpartiet trots att dom inte är mina idoler.
Det är nämligen dom fattiga kvinnorna och även halvfattiga kvinnor som åker kommunalt, dessutom har dom oftas barn men absolut ingen bil. Man skall veta att det är bara 23% av alla vuxna i Stockholm som har bil, några fler % har också körkort, så de flesta och framförallt fattiga åker kommunalt.
Själv har jag aldrig åkt tunnelbana trots att jag bott här i hela mitt liv.
Men om vi la ut bara 15% av det vi lägger ut på vägar och broar i Stockholm så skulle alla fattiga ha kommunala lyx tunnelbanor, spårvagnar och bussar.
Och det unnar jag dom faktiskt, så jag betalar gärna av mitt överflöd till dessa fattiga förortsbor som dessutom oftast inte arbetar i innerstan.

En som är trött på dummhuvuden och lögnare i debbatten!

Clas Kristiansson skrev

Naturligtvis förstår jag att PiratPartiet vill att de flesta ska rösta på er och inte på oss inom Miljöpartiet. Något annat vore just underligt.

Det finns bara några små detaljer jag skulle vilja korrigera – några sakfel som smugit in. Det är inte så att vi i miljöpartiet plötsligt vänt kappan efter vinden. Ideérna kring fri fildelning och integritetsskydd har alltid funnits i partiet. (Men ja – det var dumt av kongressen att skriva nedladdning i valmanifestet när man menade fildelning).

Den som tvivlar på mina ord kan ju t.ex. leta i GP under hösten 2002 när jag försökte skriva om frågan på dess debattsida. Eller också slå upp branschtidningen Manual från året innan när jag gick till attack mot Antipiratbyrån.

Vid dessa tillfällen hände inte mycket – det kändes som att stå och skrika i tomma luften – men sådant stör mig inte.

Däremot måste jag protestera när någon anklagar mig att vända kappan efter vinden. Den kappan är vänd åt samma håll som jag vände den, första gången jag hittade Napster.
/Clas Kristiansson

Mobbe skrev

1. Tvärtom. Uppladdningskvotern är ju 3.0, d.v.s. du får ladda upp 3 gånger mer än du laddar ner helt lagligt även om mediefilen är all-rights-reserved.

2. De som sprider filmen ”King Kong” måste kalla den för ”King Kong” — hur skulle annars någon hitta den? Dessutom finns det mer beskrivningar i IP-numret.

3. Funkar det inte så funkar det inte, men i så fall är mitt förslag harmlöst för fildelare som vill seeda extremt mycket, och alltså borde ingen fildelare ha något emot att det införs.

4. Se punkt 2.

5. Jag tycker det är fel med så höga böter (se även punkt 1). De borde vara mer i stil med fortkörningsböter. Min syrra vågar inte fildela p.g.a. detta straff. Om fildelningen var helt fri så skulle vi inte vara 1 miljon utan kanske 5 miljoner fildelare i Sverige.

Polisen skulle göra stickprovskontroller genom att själva gå in i fildelningsnätverken och observera IP#. D.v.s. polisen använder bara publik information för att leta extrema seedare av all-rights-reserved-material. När något IP# överskridit den legala uppladdningskvoten så skulle Internet-leverantören vara tvungen att lämna ut namn och adress på användaren till polisen.

Alla stora torrent-trackers skulle vara skyldiga att lämna avidentifierad statistik över fildelningen till någon myndighet.

På längre sikt är jag för helt fri fildelning, men detta är ett kompromissförslag med syftet att hindra kapitalförstöring.

Anonym skrev

När Peter Eriksson skriver som han gör på sin blogg, så framför han Miljöpartiets åsikter. Både han och Maria Wetterstrand är för fri fildelning men vill se någon sorts kompensationssyftem. Tänk så mycket bättre det vore om Falkvinge med sympatisörer läste på om Miljöpartiets politik, innan det sker påhopp. Exempelvis på http://www.mp.se eller http://www.riksdagen.se, finns det en hel del matnyttigt.

Ni borde kritisera Vänstern och Moderaterna i stället. Se hur de svängt. Från at som Vänstern samarbeta med regeringen om kriminaliseringen och Moderaterna, stödja kriminaliseringen, till att i går onsdag stödja avkriminalisering. Det är väl populistiskt så det förslår.

pipatron skrev

Först tyckte jag det var lite hårt att gå ut på detta sätt mot MP, pga de anledningar folk har skrivit: Det är ett litet parti, ofta med vågmästarroll, och jag har tidigare röstat på MP.

Men efter att nu M och V gått ut med att de är ”för fildelning” börjar man förstå hur viktigt det är att vi faktiskt tar upp sanningen. Hur stor chans tror du att det är att alla i ett parti helt plötlisgt ändrar sig så snabbt i en fråga de tidigare röstade för? Oavsett om det är snälla-partiet med Jultomten eller onda-partiet med Darth Vader som ledare, så fungerar det inte så.

Vi måste visa på andras hyckleri, annars blir folk vilseledda.

pipatron skrev

De som säger såhär tror på något sätt att alla Moderater är ondska och hemska och vill utrota alla som inte tjänar jättemycket pengar. Trots att jag är vänstersympatisör, är jag inte så naiv så jag tror att det jag skrev om Moderaterna stämmer. Det är ett parti som vilket annat. De har förmodligen ett genomtänkt program, och de är nog minst lika övertygade själva om att deras sätt kommer hjälpa sverige bättre än vänstersättet. Jag håller inte med dem, men jag är rätt säker på att oavsett om vi har en blå eller röd regering kommer det inte påverka något annat markant.

Vad jag däremot *är* säker på att om M, V, S, Fp eller liknande kommer att regera utan PP, kommer det att gå dåligt för allt det vi står för.

Eftersom vi inte har varken vänster eller högerfrågor, tar vi lika mycket röster från båda blocken, och därmed ändras inte höger/vänster-frågan. Om du är orolig för att vi smutskastar MP, då kan du ju glädja dig åt att vi kanske nu har lockat över folk från högern som tidigare trodde att vi var en vänsterrörelse. De kommer nu inte längre rösta på deras högerparti.

Jan skrev

Bra att vi försöker tvinga dem att bli tydliga med sin linje. De har uttryckt sig alldeles för grumligt. Privat kommunikation eller inte?

/Jan

Mr.Tin skrev

Ditt ”förslag” har så många problem att det är svårt ens försöka tillbakavisa seriöst.

1. Uppladdningskvot? Ska man vara tvungen att ladda ner mer än man laddar upp kan man väl lika gärna kalla lösningen för… ADSL? ;)

2. Övervakning? Och hur hade du tänkt identifiera upphovsrättsskyddat material och skilja det från fritt material? Allt är ettor och nollor, remember?

3. ”Det går förmodligen att övervaka alla snabba…” Nej, det går inte – punkt.

4. ”…eftersom de som använder kryptering […] blir plågsamt långsamma.” Fel igen. Dessutom krävs inte kryptering för att omöjliggöra automatisk identifiering av material, se punkt 2.

5 ”…ty ganska höga böter skulle avskräcka en del.” Du menar typ 80 dagsböter som nu blivit praxis för spridning av en film vid ett tillfälle, och är ett straff som redan idag avskräcker flera… uhm… personer… av den miljon som fildelar?

Inse vad det handlar om. Ingen vill ha det totala övervakningssamhälle du föreslår. Och inte ens det totala övervakningssamhället kan rädda upphovsmannens nuvarande ”ensamrätt på exemplarframställning”.

Sutnop skrev

Vänster med högern var d inte
utan den riktiga överklassen eller eliten i Sverige har under 1900talet alltid varit socialdemokrater då det är dessa som har gynnats mest av deras politik

Sutnop skrev

jag säger inte att vi är ett u-land
snarare att gå i bränshen för att frigöra information kan ge oss välfärdsfördelar i framtiden som skulle göra oss till pace setters i världen

Anonym skrev

Med tre partifrågor, hur bra de än är, och möjligen fått politiska analfabeter att lära sig skillnaden på en proposition och en motion, är PP mindre politiskt än ”Djurens rätt”, ”Greenpeace”, ”Röda korset”, ”Volvo” och egentligen vilken organisation som helst.
Låt inte PP bli bakbundet av platser i den etablerade politiken, agera utomparlementariskt och genom att lobba istället. Röster på PP kan i riksdagen ställa till med precis vad som helst i x-tusen andra frågor!
Gå med i befintliga partier/ungdomsförbund och driv den parlametariska sidan av dessa tre frågor där, det ger mer!
(Sen tror JAG att grön ungdom/mp ligger närmast och är lättast att dra frågorna i)

Anonym skrev

Dumma vänstern … som gjorde deal med dumma högern….
Dumma alla!?

Ja tänk om vi hade haft lite standardökning, tillväxt, blivit friskare, mer demokratiska, mer utbildade, levt längre …. mm istället för det Uland vi lever i. Eller?

PP och dess hjärtefrågor i alla ära, men ”trygga framtid och välfärd”? Kom igen för f-n!

MaTee skrev

Stickprov fungerar inte här. Du kan inte när som hellst kolla hur mycket en person har tankat ner och upp under t.ex. en månads tid, utan att först ha övervakat personen under en månads tid. Jämförelse med att köra för fort vore att polisen i smyg installerar utrustning i din bil som automatiskt övervakar kör beteendet under en månads tid. Detta helt utan att i förtid misstänka dig för brott. Polisen kan ju inte veta att du ligger över kvoten innan dom har övervakat all din trafik under en månad.

”Jag accepterar DRM eftersom att få skicka krypterade meddelanden är en del av yttrandefriheten”.
Kryptering behövs för dom flesta typer av DRM, men DRM krävs inte för kryptering. Varför skulle du inte längre kunna kryptera din information om DRM förbjuds?

Problemet med DRM är att det är en teknik för mediaföretag att fritt kunna sätta regler för hur du får använda kultur som du har köpt. Mediaföretagen stiftar med andra ord sina egna upphovsrättslagar.

HolyGrail skrev

Vaddå en fråga? PP har tre frågor: Delad Kultur. Fri Kunskap. Skyddat Privatliv. Och vaddå ”driva” en fråga, och ”kanske” väcka debatt? Vad är det för grumliga idéer? PP sysslar ju med politik. Gilla läget!

kELT skrev

pp ska driva en fråga.
inget annat.
väcka debatt, kanske.
komma in i riksdagen och kasta om lite, kanske.
men inte ta ställning i andra frågor än fildelning upprättsfrågor. vad har pp för omvårdnadspolitik? svar: ingen

tack för ordet.

Björn O skrev

Jag håller med. Ser lite väl mycket ut som röstfiskning. Dessutom vet man aldrig vilket parti PP kommer behöver samarbeta med utifall de nu kommer in i riksdagen.

Kritisera besluten men kritisera inte andra partier på detta ostiga sätt.

Prata om det partiet står för och diskutera det egna programmet, fokusera inte vad de andra partierna inte står för eller har gjort. Har sett nog av det senare från blockpartierna för att det ska stå mig upp i halsen där de hela tiden gnäller på alla andra men sällan talar om varför de själva är så bra.

(ostig – cheesy)

Anonym skrev

PP kommer iallafall inte att sälja sig i beslut som går stick i stäv med deras linje. Faktum är att MP har fejk-ångrat sig i frågan om fildelning (om dom nu ens vet vad det betyder) bara för att fiska röster. SLUTA FÖRSVARA MP!

Mobbe skrev

Med mitt förslag kan de som vill ha en uppladdningskvot på 2.0 lugnt fortsätta att använda BitTorrent-protokollet. Det går förmodligen att övervaka alla snabba protokoll relativt enkelt eftersom de protokoll som använder kryptering och anonymitetsservrar blir plågsamt långsamma. Det krävs ingen fullständig ”monitorering” lika lite som fartkamerorna på våra vägar måste fotografera alla fortkörande bilar, ty ganska höga böter skulle avskräcka en del.

Enligt mitt kompromissförslag skulle det även vara förbjudet att sabotera fildelningsnätverk.

Livia skrev

helt rätt, och jag håller med. det är bara en ponkt som är fel. miljöpartiet och grön ungdom är de enda moder och ungdomspartierna som för samma politik.

Aewheros skrev

Du är ju tydligt äcklad av det politiska spelet ser jag. Det är jag också i viss mån. Men ta det lugnt! Och titta litet noggrannare. Vänsterpartiet och Miljöpartiet skiljer sig mycket från Socialdemokraterna och påverkar nog det sora partiet mer än tvärtom. Om inte de små partierna fanns skulle Göran Persson ödelagt Sverige för längesedan.

sutnop skrev

råka bli lite väl ideologisk där ett tag
men o ja tillbaka till ämnet MP
i de fallen då dvärgen MP får sin vilja igenom till storebror Röd
så handlar det om saker som

Trängselskatt (Betyder guld för de rika i innerstaden skit för alla fattiga ut i förorterna)

Flygskatt (en fastställd och inte procent skatt vilket betyder att unga, fattiga och studenter drabbas hårt (folk som flyger Ryan Air etc) medan våra kära politiker och företagsledare knappt känner av d på sina av företagen/myndigheterna betalda Buisnessklass biljetter)

Så när det är dags att disskutera fildelning eller det som MP kallar nedladdning så har Storebror RÖd redan delat ut sina julklappas till MP

sutnop skrev

Miljöpartiet är inget Vågmästarparti
de är ett av två dvärpartier i vänsterpartiet som springer ärenden och fiskar de mer färgstarka röstarena som inte Storebror Röd kan för må att värva men som är ack så viktiga så att vänsterblocket får sitta krav.

Utöver två mandatperioder har vårat rike under de senaste 80 åren styrts av Socialdemkraterna. Redan under dessas första kandensperiod på 30talet ingick den första röda statsministern Per Albin Hansson så kallade under bordet pakter med Marcus Wallenberg dåvarande överhuvud för den elitiska överklassen och Oligark koperatoinerna.

Kort handla dessa avtal om att Wallenberg och Co skulle anstränga sig för att ge bra arbetsförhållanden och löner till arbetarna (hög anställning)
I utbyte mot
Att Socialdemkraterna gav storföretagen en mass förmåner och underkuvde konkurans från kaxiga uppstickare. De kan argumenteras att de även bidrog indirekta till att skapa ett arbetar/tjänstemanna samhälle där nytänkande och sticka ut ansågs som fult och uppkäftigt (det vill säga entreprenörer).
Senare fick också Sverigies 0,001% rikaste människor total skatte befrielse av samma regering.

Hursomhelst detta är 1900talet och svunna dagars tragi. Nu står vi på tröskeln till ett paradigmskiftet informationssamhället ersätter industrisamhället som norm. Det vill säga att information ersätter kapital som viktigaste tillgången till makt.

Det Land och regering som blir först med att släppa informationen (inklusive kultur patent osv) fri, blir det land som kommer gå i täten för det nya informationssamhället.
Piratpartiet är det partiet som kan trygga framtiden och välfärden för mina framtida barn och barnbarn.

Vad USA, MPAA och Ponten göra är att de med näbbar och klor desperat försöker kroka fast sig vid en tidsepok som glider ifrån dem. De Länder som kommer sätta sig på tvären för denna förändring kommer genomlida enorma depressioner vad gäller väldfärd inom de slutligen inser att de också måste förändra.

Aewheros skrev

Jag tycker Rickard beter sig lika barnsligt som de etablerade partiledarna när han hugger direkt och tolkar ut en massa obekräftade uppgifter ur en enda formulering. Skärpning!

Må vara att miljöpartiet inte är lika insatt i frågan som piratpartiet men tror du verkligen att de ligger ideologiskt närmare APB än PP? Inte en chans! Se på Grön Ungdom, miljöpartiet kommer nog att tycka som dem så småningom. De flesta miljöpartister har säkert inte ens tagit ställning i frågan ännu. Allt går inte lika smidigt när man driver ett parti med ett heltäckande partiprogram som när man driver ett trefrågeparti. Ha tålamod!

Aewheros skrev

Miljöpartiet har aldrig ”ändrat åsikt” på grund av socialdemokraterna bara för att de tvingats böja sig för det större partiets krav i många frågor. Det är så ett samarbete fungerar, man ger något och får någonting annat tillbaka. Jag tycker att miljöpartiet lyckats få igenom berömvärt mycket av sitt eget program genom sitt samarbete, trots att de är ett så litet parti. Om piratpartiet lyckas komma in i riksdagen och utnyttja sin position på lika bra sätt kan vi skatta oss lyckliga.

Corpset skrev

Nej, MP-sympatisörer tycker att kritiken är orättfärdig för att folk hoppar på dem när de tydliggjort sin ståndpunkt i frågor många gånger, men inte kommer någon vart för att S och V har majoritet i de frågorna. Oavsett om PP får en vågmästarroll, vilka partier hade de tänkt att samarbeta med? Realistiskt nu. Tror du moderaterna går med på PPs krav rakt av? Sossarna och Vänsterpartiet har redan visat vart de står i den frågan. Större partier (fler mandat) har mer makt. MP har fått igenom väldigt många av sina förslag.

Ser du fildelning som viktigare att hjälpa hemlösa, t ex?

Corpset skrev

Tycker du att vi skall följa blå lögner? Iom att du utelämnade dessa…

Anonym skrev

Att Peter Eriksson skiver ”fildelning” betyder att HAN har förstått vad det handlar om. När resten av språkrören pratar om ”nedladdning” mot ”kompensation” så betyder det att de tänker på iTunes. Det är ungefär som att säga att ”vi vill göra det lagligt att köpa musik i skivaffärer”.
Banbrytande? Nja. Viktigt för samhället? Nja.
Jag har inget speciellt mot MP, och jag hoppas Peter Eriksson lyckas informera de övriga om hur det ligger till, men jag röstar på PP för säkerhets skull.

Jörgen Lindell skrev

Jag tycker ditt förslag är stolligt. Du utgår (på samma sätt som mp) från att internet är en maskin där man kan stoppa in ett lite chip som kan monitorera vilka filer som kopieras.

Så är det inte. Det enda man skulle kunna monitorera är specifika program och protokoll, och det är verkligen att skjuta på rörligt mål. Eller ska staten förbjuda att folk skapar nya program för fildelning eller hittar på nya protokoll för att utbyta information?

Visst kan man monitorera BitTorrent, men hur många skulle fortsätta köra BitTorrent om det kostade pengar, men ett annat, nytt, protokoll inte gör det?

Att monitorera vad som utbyts på internet är ungefär lika enkelt som att avlyssna alla samtal människor emellan.

213374U skrev

Miljöpartiet har gång efter gång kommit med vad de tror är förslag som ska få vad de tycker är fritänkare att ansluta sig till partiet. Problemet är att de inte anstänger sig på att vara den balanserande faktorn mellan höger och vänster utan är endast kåta på att få sitta i en regering. Detta kommer dock inte hända då socialisterna är ännu mer maktkåta. Fastän de mycket väl vet att de aldrig kommer att få någon regeringsplats så fortsätter de att, inte bara böja sig framåt utan att smörja in rumpan ordentligt för socialisterna. Även om de skulle stå för att fildelning ska vara lagligt så kommer deras åsikt ändra sig när deras lekkamrater Ohly och Persson sagt sitt.
Rösta Pirat och gå inte på gröna eller röda lögner!

HolyGrail skrev

Trams undrar vad syftet är med Rics uttalande. Jag trodde att hela grejen handlade om poltik.

medlem x skrev

Rickard Falkvinges text var ju intressant om man är intresserad av vad han tycker som person. Men, jag förstår inte riktigt syftet och tonen. Strategin för pp att få en vågmästrarroll i riksdagen genom att sparka på och försöka sno röster från ett 4.5% parti som relativt ligger ideologiskt nära i framförallt integritetsfrågor är för mig underlig. Är med i pp eftersom jag stöder frågorna och vill höja dess status, men utesluter inte byte till mp om de förtydligar sina ståndpunkter. Man måste väl också förstå att helt andra frågor som utrikespolitik, bistånd, skola, skatter, miljö etc kommer att ha en roll i riksdagen även om pp skulle komma in? Om man inte är villig att kompromissa som litet parti blir det svårt att få något alls.

Anonym skrev

Det finns många fina miljöaspekter med fildelning. Inga plastfodral, inga papperskonvolut, ingen cd skiva, inga transport som förorenar. Det mesta som sker på webben är mycket miljöriktigt. Därför borde väl MP snarare engagera sig mer i internet :)

yastory skrev

MP-sympatisörer menar att kritiken mot MP är orättfärdig, att MPs politik är bättre än andra riksdagspartier. Jag instämmer. Men samtidigt går det inte att bortse från förtroendefrågan. Att komma med utspel på utspel utan att ha koll på vad fildelning är, utan att definiera sin position tydligare, tyvärr, det rättfärdighar kraftig kritik. Trots allt, om MP drar röster från PP, och sedan kohandlar med Bodström i frågor som är viktigare för dem än fildelning, ja, då har fildelarna bara förlorat.

yastory skrev

MP-sympatisörer menar att kritiken mot MP är orättfärdig, att MPs politik är bättre än andra riksdagspartier. Jag instämmer. Men samtidigt går det inte att bortse från förtroendefrågan. Att komma med utspel på utspel utan att ha koll på vad fildelning är, utan att definiera sin position tydligare, tyvärr, det rättfärdighar kraftig kritik. Trots allt, om MP drar röster från PP, och sedan kohandlar med Bodström i frågor som är viktigare för dem än fildelning, ja, då har fildelarna bara förlorat.

Corpset skrev

Jag ogillar väldigt mycket dessa attacker mot personer som faktiskt håller med PP på en viss nivå och som faktiskt röstade emot mjukvarupatent 2003.

”I sitt svar på IDG.se:s enkät om mjukvarupatent till representanter för svenska riksdagspartier har miljöpartiet ställt sig mot den här sortens föreskrifter om ensamrätt. Mjukvarupatent förfelar enligt mp sitt syfte såtillvida att de i stället för att stimulera utveckling riskerar att hämma den. Mp arbetar snarast för en upplösning av mjukvarupatent.”

Alla dessa opålästa kommentarer gör inte heller saken bättre.

Om PP skulle få en vågmästarroll, vilket block skulle det alliera sig med? Små partier får inte igenom vad som helst. Huvudsaken för mig är att frågan tas upp och tas på allvar, inte vilket parti som driver den.

Mobbe skrev

Sökresultat: Tomas Linnala. Inga träffar på TPB. Hur menar du då att jag skall läsa den?

Ompet skrev

Haha, jag läser att många faktiskt TROR på MP:s skit! Att tillåta Nedladdning men inte fildelning är ganska roligt, eftersom det ÄR tillåtet med nedladning redan! Att MP raggar röster är ju självklart(de gör ju ”vi” med) men kan inte MP hålla sig till de som de står för, MILJÖ, För internett är inget som de borde lägga sig i! Jag tycker synd om dem som har gått på det som MP har sagt! Men men, vissa kollar inte fakta utan går på sådana nitar(som vissa förr gick på niten; köp för 1kr)!

Men skulle man inte kunna lägga ut en Web tidning som skriver om sådana här saker? Och sedan skulle den göra som GP gjorde i början, komma ut på 1 sida 1 gång i veckan! Självklart skulle den vara gratis och FRI FÖR NEDLADDNING OCH SPRIDNING, spridningen skulle hända i t.ex. Centrala Stockholm, på tunnelbansstationer eller andra ställen som människor har tid över(kanske lägga några exemplar på biblioteken)! Överst skulle det stå http://www.hemsidan.com där man kunde läsa vidare om nyheterna och även skriva kommentarer! På det här lilla papret skulle det vara vanlig text där det stog kortfattat om nyheterna, och de som ville ha mer skulle få gå in på hemsidan!

nilam skrev

Det är inte så enkelt som att mp är manipulativa eller oärliga. Miljöpartiets fokus ligger på andra frågor, men jag tror absolut att de som säger att de är för är för — personligen. Vänta med att döma dem. Eller oss.

Mobbe skrev

Det tror jag inte eftersom folk inte har något intresse av att seeda då de redan hämtat ner all-rights-reserved-mediefilen. De behöver förhoppningsvis sin bandbredd till annat än att gynna en massa leechers. Dessutom kanske de måste bränna ut filerna och kan inte ha dem kvar. Det blir ett betydligt mindre antal kriminella personer med denna lösning och dessa stora bovar kan man jaga i första hand med publik information men i vissa extrema fall även med husrannsakan.

På sikt är jag för full informationsfrihet, så detta är bara ett övergångsförslag i syfte att hindra massarbetslöshet, kapitalförstöring och allmänt kaos. När branschen vant sig kan man successivt höja uppladdningskvoterna.

Mobbe skrev

Det krävs lika lite detaljövervakning för detta som det behövs för att övervaka fortkörning. Det räcker att göra lite stickprovskontroller då och då. Man använder bara den publika informationen som finns i BitTorrent-protokollet. Att folk ändå väljer att följa lagarna beror på moral och bötesbeloppen om man åker fast. Har man rätt att sprida ett antal kopior av ett all-rights-reserved-verk så lär man betraktas som omoralisk om man sprider fler. Jag tror inte så många är intresserade av att sprida massor av kopior av ett all-rights-reserved-verk utan att tjäna pengar på det och då är det ett klart lagbrott. Det skulle endast vara lagligt att dela ut kopior gratis — man skulle inte ens få ta betalt för självkostnad. Husrannsakan skulle endast behöva göras vid extremt stor uppladdningskvot eller om någon säljer kopior.

Jag accepterar DRM eftersom att få skicka krypterade meddelanden är en del av yttrandefriheten — och detta måste naturligtvis även gälla företag. Dock bör det även vara tillåtet att knäcka DRM och sprida dessa lösningar. Även om det går att knäcka DRM så kommer nog tillräckligt många konsumenter uppskatta enkelheten med att inte göra det för att t.ex. musikindustrin skall klara sig bra på att sälja eller hyra ut låtar. Man skall även ha kvar konkurrenslagar så att ingen aktör kan bli helt dominerande.

mp-gräsrot skrev

Va inte så rabiata! Jag var med och röstade på mp’s kongress för formuleringen. Och jag tänkte inte på det självklara att det borde stå fildelning istället för nerladdning. Och jag har i mitt liv drivit de här frågorna hårt, innan de jag känner ens visste vad Internet var. För fri information, mot monopol och skyddade proprietära format. Jag blir lite ledsen när jag anklagas för populism. Kolla här vad G.F motionerade om 2004:
http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=3120&doktyp=motion&bet=2004/05:Fi261

..men blev nerröstad. Så funkar demokratin! Man kan inte avsätta Bodström med 5% av rösterna fattar ni väl. Genom kompromiss kan man driva igenom några av sina frågor, med vågmästarroll ofta oproportioneligt mycket ändå.
Jag håller med de som ser att mp och pp står nära varandra (fast pp HAR inte ett heltäckande program som mp), det är andra som ska ut ur riksdagen!

maria skrev

jag avskyr mp och grön ungdom. var på några grön ungdom-möten förr, man fick tycka som man ville och dom verkade liksom inte ha nåra bestämda åsikter inom organisationen så jag tycker att de gröna bara e hittepo! rösta pirat! :D

David skrev

Miljöpartiet är väl de ända som jag hört tagit politiskt ansvar för fildelningsfrågan, inkl Falkvinge. Richard Falkvinge är inget annat än en populist när han hoppar på mp för att de sammarbetar med socialdemokraterna, vad har han själv tänkt göra ifall han kommer in i riksdagen? Är han helt oinsatt i hur parlamentarism fungerar?

Mp har en ideologisk tanke om att kultur ska kunna spridas fritt, men man kan inte gärna göra det lagligt att bryta emot en upphovsrätt vårat ekonomiska system är uppbyggd kring, och vi är tvingade att följa eftersom vi är med i bl.a. EU. Mp har en ekonomisk politik, till skillnad ifrån PP, som på lång sikt kan radera ut upphovsrätten. Mp har också en EU-politik, nämligen att vi ska lämna den.

Jag håller med i de tre frågorna både PP och Mp driver, fildelning, patent och personlig integritet (anti övervakning), skillnaden är att PP inte har någon övergripande ideologi att backa upp förslagen med, och att Falkvinge i mina ögon framstår som en odemokratisk populist.

Det här är ingenting som Mp kommit på nu, det är bara att läsa om fildelning och patent på deras hemsida. Både nedladdningsförbudet och mjukvarupatentet var man emot, och kommer fortsätta att arbeta emot.
Om PP ska överleva bör de alliera sig med Mp i dessa frågorna istället för att komma med absurda beskyllningar.

f.d. miljöpartist skrev

Att kalla dem man inte håller med för fascister… Riktigt moget… Får en och tänka på en AFA-fjortis.

Dimitrios Tsatsas skrev

Jag rekommenderar alla piratpartister att läsa boken NOG av Tomas Linnala för att se hur man ska hantera miljöfascisterna, förlåt…miljöpartiserna menade jag, och alla andra som vill ta ifrån oss problemformuleringsprivilegiet. Vi och ingen annan värnar om den fria kunskapen och den fria kulturen.

Anonym skrev

Piratpartiet är det första partiet som har ett tydligt partiprogram. Alla andra partier består ju av yrkespolitiker vars enda intresse är att komma in i riksdagen och därigenom kunna trygga sin egen och sina kollegors framtid ekonomiskt.
Klart som fan att dom smusslar för att få fler röster, det handlar om mycket pengar.

Johan Viberg skrev

Det är ett fult knep… ungefär som när en ny reklamkampanj kommer.

I stOOOOOra bokstäver står det ”NYTT HEMMABIOSYSTEM, BARA 1KR”
medans det står i botten med pyttetext ”plus tillägg på 3000kr i månaden under 3 år”

Nog för att detta exempel är extremt överdrivet.

tixe skrev

ja.. vem vill inte ha gratis reklam för partiet när alla tidningar bara skriver om fildelning på senaste tiden..

tixe skrev

Man måste kunna ladda upp för att fildelningen ska fungera… fler och fler använda BitTorrent och där laddar man upp samtidigt som man laddar ner…
På dc++ måste man också ladda upp en hel del för att komma in på bra hubs..

MaTee skrev

Det kanske största felet med detta är att detta kräver att alla internet användare övervakas i detalj för att se exakt vilken mängd som laddas upp/ner. Husrannsakan skulle alltså inte behövas. Det skulle i stort sett skickas ut ett inbetalningskort per automatik till den som bryter mot lagen.

Sedan så finns det förståss massor av andra problem med detta förslag, både tekniska och otekniska..

John Nilsson skrev

Det bör poängteras att en fri kultur inte bara handlar om hur distributionen skall regleras.

Minst lika viktigt (om inte viktigare) är ju att det är fritt att skapa.

PEW skrev

Det finns till och med artister här i Sverige som försörjer sig på fildelning. Praktexemplet måste väl ändå vara Lagoona, som gett ut sin musik på nätet i snart 10 år och nått ut till miljontals människor utan att någonsin betala ett öre för marknadsföringen. Om det fungerar för ett så okänt band som dem så tycker man att det borde fungera för etablerade artister också..

Anonym skrev

Löjligaste jag har hört med tanke på att systemet för fri delning med moralen att dela med sig så mycket som man uppfattar rätt redan finns kommer detta att som Peter föreslår total haverera.

Mobbe skrev

Det står fildelning i Peter Erikssons blogg: http://blog.mp.se/petereriksson/
När det gäller valmanifestet så bearbetas det ytterligare språkligt.

Jag tycker att man borde tillåta en uploadratio på 2.0 per mediefil och person direkt. För uppladdningskvoter därutöver skulle man har böter liknande trafikböter (”man har kört för fort på informationsmotorvägen”) upp till 42.0, därutöver fängelse. Skadeståndet skulle vara beroende av dagspriset på mediefilen vid det aktuella tillfället. Man borde aldrig kunna göra husrannsakan för uppladdningskvoter under 96.0. Uppladdningskvoterna är föremål för förhandling.

Detta system skulle möjliggöra för mediebranschen att anpassa sig utan massarbetslöshet och kapitalförstöring (det finns olika former av kapital, t.ex. utrustning och kunskaper).

Anonym skrev

Håller med fd miljöpartist. Det är även jag som skrivit stöd till inlägget med rubriken Åja.

Rötterna i MP är ju vansinnigt intressanta å har massa bra att komma med. De är helt klart det parti jag har som min tvåa efter PP. Ska det kosta riksdagen för MP för att få in PP blir jag ledsen…

Anonym skrev

Jag håller med signaturen Åja. Anklaga inte MP för vad de gör i sin vågmästarroll när vi siktar på densamma. Smutskasta inte i onödan, då förlorar vi den sprängkraft som vi kan få.

MP har ändå gräsrötter som vill föra en diametralt annorlunda politik, som står för ett annat samhälle. De är inte hälften så fastkörda i gamla hjulspår som de större partierna. Är det MP vi ska tävla mot då är jag inte längre säker på var jag lägger min röst när det blir val.

Det intressanta till hösten hade ju varit en koalition som går samman mot de stora partierna. Tänk PP, MP, V, C och FP i en majoritet mot sossar å moderater Då skulle det kunna bli lite spännande och blockpolitiken skulle få sig en riktig knäck

Anonym skrev

Det är attityden till teknikens funktion som är det stora problemet. Det skivbolag förlorar på skivförsäljningen går att ta igen på sponsring, konserter, extramaterial, ”merchandise” – och framför allt på att det kostar mindre pengar att marknadsföra musiken/filmen.

Med andra ord, det finns ingen anledning att utgå ifrån en tanke där kulturen måste bytas mot pengar i det första skedet. Det är det tankesättet som man måste släppa, och se att man istället kan sälja relaterat material medan själva kulturen som objekt är fri.

Tänk om. Det fungerar faktiskt. =)

Marcus S skrev

Det är 100% rätt Rick, precis som jag och många andra också har sagt. Miljöpartiet vill bara röstfiska.

Anonym skrev

Du glömmer här en sak. Vem ska få vad, och varför?
De stora ”etablerade” artisterna, eller de små, okända.

Detta är ett fel idag med STIM, som klart favoriserar de som är populära i radio, men det säger väldigt lite om hur mkt av deras material som sprids.

Men vad som fungerar, är att artister som sprids mkt, blir kända, och kan därför sälja sitt material. I sig är fildelning redan nåt som ser till att artister får betalt. För hör nu nåt du gillar, vill du oftast höra mer av
detta.

Det är helt enkelt självjusterande. Finns idag band som sjävla sprider sitt material gratis via fildelning, just för att detta ger dem spelningar och fungerar bättre än att de försöker sprida promoskivor som de själva får betala för till skivbolagen de skulle använda då.

f.d. miljöpartist skrev

Håller med om att man inte skall säga en sak samtidigt som man gör en annan av pragmatiska skäl. Samtidigt finns det dock en ganska djup klyfta mellan Miljöpartiets idealister och dess pragmatiker (dit språkrören väl får räknas). Hoppas att det inte finns pragmatiker inom PP som kan tänka sig att Bodström skall få sitta kvar ifall PP kommer in i riksdagen…

Blenda skrev

I en debatt med Thomas Bodström i SVT2 (Aktuellt?) stod Grön Ungdoms språkrör Alexander Chamberland och tyckte att lagen borde förbjuda olovligt tillgängliggörande av copyrightat material, men att nedladdning av detsamma ska vara tillåtet. Absurt! Varför förespråka en sådan lösning? Det finns ingen anledning att ha olika lagar för ner- och uppladdning. Fattar inte Chamberland att P2P-nätverken bygger på att folk laddar upp och delar med sig?

Aewheros skrev

”Miljöpartiet har bidragit till den lagstiftning och kriminalisering av fildelning som vi ser idag. De har gett sitt stöd till den socialdemokratiska regeringens politik, direkt och indirekt.”

Ställ inte Miljöpartiet till svars för de röster de sålt när de utnyttjat sin vågmästarroll! Visst visar det att det här inte alls är deras hjärtefrågor och att de som tycker det här är viktigast bör välja Piratpartiet istället. Och visst har inte moderpartiets Grön ungdoms mer vågade (och mer lik Piratpartiets) linje. Men håll inte Miljöpartiet ansvariga för de beslut de sålt sig i, Piratpartiet planerar ju att göra likadant.

Karl Malm skrev

Känns lite attack-igt, men samtidigt är det viktigt att folk vet var partierna verkligen står, så att de inte röstar traditionsenligt för att de tror att deras gamla partier nu värnar om fildelningen :)

Ann O Nym skrev

Om man slår upp ordet ”populister” i SAOL, ja vad hittar man då om inte ordet ”miljöpartiet”

Anonym skrev

Jag tror knappast att borgarna som kramar företagen och USA hårdare skulle gå med på legaliserad piratkopiering. De är värre än sossarna, men håller en låg profil i alla frågor de vet är kontroversiella. Sossarna kan inte undgå detta då de har makten.

Jag håller med miljöpartiet om att artisterna måste få ersättning. Men genom skattepengar och genom att de har staten som arbetsgivare. Inte genom konsumenten.

Anonym skrev

Det borde finnas länk till det Fridolin sa i riksdagen. Överhuvudtaget borde PP sammanställa material om vad nuvarande partier och politiker faktiskt sagt och röstat på i riksdag och utskott.

Peter Nilsson skrev

Säger som Alex, vi behöver få ut detta till massmedia.

MP vet att dom ligger på gränsen till att åka ur riksdagen, och gör allt för att ragga enkla röster.
Det finns en hel del ungdomar som står för deras miljöpolitik och då tänkte dom väl locka till sig en större massa genom att ”påstå” att dom är för fildelning, men det är precis som Rick säger, dom var med och röstade fram lagen och vill vara med i Sossarnas regering.

Vi måste få ut att detta bara är röstraggande och vill man att något ska hända på riktigt så gäller det att rösta på vårat kära Piratparti!

Jonas skrev

Undrar om mp:s och grön ungdoms egna medlemmar vet detta. Det är trist att folk inte förstår vad FRI KULTUR betyder. Det handlar inte att att det ska vara gratis att ladda ner. Det ska vara fritt att LADDA RUNT!

andreas.a skrev

bra sagt
det har sett hur mycket pp har växt och försöker att hoppa på samma våg för att sno röster av oss bara

Lämna kommentar