26-åring dömd för kulturspridning

Kommentarer

Love Lidén skrev

Upphovsratten ar i manga aspekter redan slopad. Jag och hundratusentals med mig har for lange sen slutat betala for musik, film och mjukvara och skaran vaxer… Du sager att det ar orealistisk att slopa upphovsratten, men hur realistisk ar en lagstiftning som allt farre respekterar?

Och jag gar inte med pa att kapitalismen ger alla jobb. Arbetsloshet och klasshat ar vad den skapar, dar vi kunde ha arbetsfrihet och en produktion baserad pa sociala natverk och omsesidig hjalp.

Björn Felten skrev

Det är helt OK, Anonym, du får hemskt gärna säga rakt ut vad du tycker och tänker, vi har högre i tak här i Piratpartiet än vad något annat parti har, skulle jag vilja påstå, så kör hårt, vi är vana ”and can take it”!

Låt mig bara försäkra dig om att jag, i egenskap av partiets revisor, aldrig har generat mig för att säga rakt ut vad jag tycker och tänker. Det har jag fått en hel del skit för ifrån både högt uppsatta partifunktionärer (jag har bland annat blivit kallad ”den där jävla idioten”) såväl som gräsrötter i partiet, men det tar jag med ro. En gammal lönnfet 58-åring som jag har tillförskansat sig ganska tjock hud efter alla dessa år, först i fidonet och senare på internet.

Med andra ord kan du vara säker på att jag verkligen inte lägger några silkeshandskar emellan ifall jag spårar några oegentligheter, vare sig i partiets ekonomi eller administration.

Alla papper kommer hela tiden att ligga på bordet till allmän beskådan (som Rick påpekade), det kommer vi i partiet aldrig att göra avkall ifrån. Och hur många partier tror du kan påstå något liknande?

Fortsätt du att ifrågasätta. Det behöver de, där uppe i partitoppen, nu när vi gjort sådan formidabel succé de senaste dagarna, på det att de aldrig må glömma sina rötter. Inte för att jag tror att det är någon risk, iofs, men ändå…. :)

Anonym skrev

aahh,…..du missförstod mig lite. Menade inte partiets ekonomi utan ifall ni öppnade ett PG-konto för att betala fällda piraters böter. Det PG-kontot borde i så fall vara öppet så att alla kan se insättningar och utbetalningar. På så vis visar ni att ni inte smusslar med pengarna.
För övrigt skall jag bara tillägga att trots att jag inte är medlem kommer ni att ha min röst i valet, oavsett hur de andra partierna svänger i fildelningsfrågan. Den personliga integriteten är på tok för åsidosatt av alla övriga partier (jag vet) för att det ska vara acceptabelt. Vet flera med mig som kommer att ge er sin röst.
– Keep up the good work.

//Morr….

Morr.... skrev

AAhh…Du missförstod mig nog lite…. Menar inte er ekonomi, även om jag tycker att det e utomordentligt bra att ha en öppen ekonomiredovisning.
Jag syftade på om ni öppnade ett PG-konto för att betala böter för dömda fildelare, att ekonomin däri skulle vara öppen. Visa alla insättningar och betalningar som blir gjorda. Tycker ni är ett jäkligt bra parti som har mitt fulla stöd i valet, trots att jag inte är medlem. Vet flera med mig som kommer att ge er en röst.
-Keep up the fight

Trollkjeft skrev

Gissa ”vems” sida regeringen ställer sig på när skadeståndspengarna dimper in från fildelarna istället för skatteintäkter från mediabolagen. Mumma :D

På tal om inget så tror jag förresten jag skall börja investera i nikotinplåster… *pik till apoteksmonopolet*

Rickard Falkvinge skrev

Inför årsmötet postades ju hela vår bokföring, komplett med inscannade verifikat, i forumet. Hur mycket mer offentligt vill du ha? :-)

Anonym skrev

Du har tagit citatet ur sitt sammanhang. Fridolin försöker lägga fram realistiska åsikter. Man kan inte slopa upphovsrätten totalt eftersom det skulle krossa kulturen. Eftersom folk inte längre skulle kunna livnära sig på sina verk så skulle till slut kulturen förfalla. De som skulle överleva är de stora multinationella företagen som enligt mig satsar allt för mycket på kvantitet och för lite på kvalitet. Företag som representeras av RIAA och MPAA.

Vi människor behöver stimulera även vår högra hjärnhalva. Att slopa upphovsrätten är därför inte en realistisk åsikt. Du för en binär och svartvit argumentation. Det Fridolin försöker göra med sitt uttalande är att få ner de bipolära parterna på jorden och komma med ett realistiskt alternativ. PP tillhör den ena polariteten, storföretagen och M,S,FP tillhör den andra polariteten. Det gäller som alltid annars att finna medelvägen, det är vad Fridolin försöker göra. Han kritiserar företagen för att inte använda nya distributionsvägar. Samtidigt påpekar han att man måste skydda den lilla konstnären och den lilla musikern. Dessa personer lever redan idag på svältlöner. Att slopa upphovsrätten skulle innebära döden för yrket. Det Fridolin representerar är inte annat än realism.

Bakom politikerna och storföretagen står kapitalismen. Det sjuka vinstintresse som finns är inte bra, speciellt inte när utländska företag kan påverka svenska myndigheter i den omfattning som skett. Men samtidigt är kapitalism ett måste för att vi alla ska ha jobb. Att slopa upphovsrätten är därför inte realistiskt. Det skulle leda till att både kvalitén och kvantiten skulle minska på det material som tillverkas.

Ni bygger er politik på en populism som är skapad av ungdomar som inte vet bättre, ungdomar som är uppväxta i en värld där föräldrar och samhället inte tar sitt ansvar. Det är där de stora problemen ligger. Att rikta sina aggressioner mot storföretag och politiker är säkerligen i många fall välgrundat men problemet ligger inte i fildelningen, det är så mycket större.

Anonym skrev

MP, KD och C var de enda partier som röstade emot den senaste lagändringen om fildelning. Så jag förstår inte riktigt vad du får din information ifrån. Är det något parti du ska angripa så är det V eftersom de röstade för lagändringen tillsammans med S. Sedan är M det parti som lägst har stått för en politik mot fildelning. M är värre än S i denna fråga. Kritisera dem istället.

http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_9432322.asp

yeahh skrev

Gött med en fond.

Helt klart hade det varit både kul och bra med en fond till alla som döms för fildelning. Extra roligt blir det ju sen när skivbolagen fattar att detta är pengar som man skulle bl.a köpt skivor för, och att summan faktiskt är en riktigt rejäl slant.

Tack

Björn Felten skrev

Nu är jag iofs ingen direkt vän av Funebo (som kanske alla kan förstå som läst hans magsura blogg med den ena lögnen värre än den andra), men skall man vara ärlig, och det skall man ju, så är det just som wikipedia beskriver det som också jag har uppfattat det. Funebo gick alltså ur Sverigedemokraterna just för att han inte gillade de neonazistiska strömningarna i partiet.

Strömningar som bland annat yttrade sig i att man välkomnar stort ekonomiskt stöd ifrån den franska naziströrelsen Le Pen, och vilket de väl fortfarande välkomnar så vitt jag vet. De skryter i alla fall med att de i årets valrörelse har två miljoner kronor att röra sig med, dessa kan alltså eventuellt komma från Le Pen.

Suck, tänk vad vi i PP hade kunnat göra med två mille i kassan, men aldrig att vi någonsin skulle acceptera ett enda öre ifrån någon främlingsfientlig organisation — hellre svälter vi!

anonym skrev

Kan man inte göra enligt modellen som flashback gjorde. Borde inte på något sätt vara olagligt.
”25 feb -93″

http://www.flashback.se/faq.php

Att öppna ett pg-konto där vem som kan sätta in pengar. Känns mer rätt, tycker jag, att göra så än att göra ytterligare en medlemssida. Vem som kan sätta in pengar (företag som privatperson). En lämplig lösning hade kanske varit att pirat-partiet hade ett postgirokonto där dessa pengar sattes in och attman hade en OFFENTLIG redovisning av vart pengarna går så att det inte kan bli en massa skitsnack att det e sponsringspengar eller ”whatever”.
Jag är själv av åsikten att ju färre medlemsregister man är med i, desto bättre, men jag skulle gärna bistå med ett par hundra kronor nu och då när jag har råd för en väldigt god sak.

Rickard Falkvinge skrev

Jag har noterat de här stämningarna.

Tyvärr måste jag nog säga att allting handlar om positionering. Det är både en nödvändighet och skyldighet att tala om för väljarna hur vi står i förhållande till andra partier som tar upp våra frågor, och då MÅSTE vi nämna andra partier. Just nu mp, eftersom de vevar mest.

Vi existerar inte i ett vakuum, utan går till val i direkt konkurrens med 23 andra partier som beställt valsedlar.

Hur menar du/ni att partiet skulle gjort annars?

Jonas skrev

.. bryter man mot lagen om man laddar ner filmen? Är det inte först när man TITTAT på filmen man egentligen begår ett brott? Det är ju trots allt inte förän man sett HELA filmen man kan spekulera i om man vill skippa ett köp eller helt enkelt inte gå på bio.

… så, hur kan det vara olagligt att ladda ner egentligen?

Anonym skrev

Jag håller med… att skylla på andra partier är sandlådenivå! Sånt man hatar alla andra partier för..

zetterling skrev

Personligen så tycker jag inte det är smutskastning ifall det nu är så att MP inte ställer sig bakom fildelning men utåt sätt på något kufiskt vis påstår att dom gör det.

Det är mer sättet det görs på, som jag ser det. Först en artikel på huvudsidan där mp var ämnet, ok. Men sen samma sak direkt i en sidokommentar där det knyts in till en annan nyhet? Det blir ett tonläge där det verkar som om vi utgår från att miljöpartiet medvetet vilseleder folk, och att anta det värsta direkt ser bara aldrig bra ut.

förövrigt tycker jag det är överspelat redan, ingen ide att tjaffsa om det

…ja, är det överspelat är det två kommentarer, borta om ett par dagar. Skulle det bli fler mp-uttalanden är det ju inte överspelat. För mig i alla fall är det ingen fråga om att starta ett internt krig, jag vill bara uttrycka vad jag tycker om att eventuellt driva det vidare. Att det blir en negativ reaktion på något sånt här lär ju vara viktigt för Rickard & Co att få reda på, i vilket fall som helst. Bättre att folk vill påverka vart det går än att dom bara droppar av?

Christian Engström skrev

Här är länken till anförandet som Gustav Fridolin höll i riksdagen den 25 maj 2005, där han säger att ”Det är viktigt att poängtera att det precis som i dag ska vara olagligt att tillgängliggöra upphovsrättsskyddat material.”:

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2004/05:126#anf73

Om nu någon tycker det är fel av piratpartiet att kritisera miljöpartiet kan jag citera vänsterpartiet istället. I anförandet efter Fridolins sa Tasso Stafilidis (v):

”Jag kan inte förstå hur Gustav Fridolin kan försvara att man under väldigt lång tid, sedan 2002, har suttit i förhandlingar och inte en enda gång lyft upp att man vill omförhandla ett EU-direktiv som har tagit flera år att förhandla fram samt att man vill omförhandla de två FN-fördrag som beslutades 1996. Det är ingenting som man gör över en natt, Gustav. Varför har ni aldrig lyft upp detta innan ni lyfte upp det i den motion ni väckte nu i anknytning till propositionen? Ni hoppade av i december, alltså när förslaget var klart. Inte en enda gång lyfte ni upp någon av de frågorna.”

Vänsterpartiet röstade för skärpningen av upphovsrättslagen och kriminaliseringen av en miljon svenska fildelare. Men de stod åtminstone för vad de gjorde.

Visst är det tråkigt att behöva kritisera miljöpartiet, som har många medlemmar som tycker som vi. Men i en valrörelse måste man ändå säga vad som är sant. Och sanningen är att miljöpartiet inte har utnyttjat sin vågmästarställing till att försvara fildelarna. Då ska de inte försöka ge sken av något annat i efterhand.

Anonym skrev

Samtliga medlemmar i PP bör göras införstådda att deras agerande påverkar partiets anseende. Smutskasta inte, gräv inte upp motstånsdarnas gamla nazi-ankytningar, och ta det lite lungt med manipulerande ordval och formuleringar.

…eller är det för mycket begärt? Man får ju så många omogna medlemmar när man har en försumbar medlemsavgift…

James skrev

Jag har aldrig röstat, för det har inte spelat någon roll i min mening.

Jag ska rösta i år och det blir med lätthet Piratpartiet just för allt som nu pågår.

Miljöpartiet hade dock lätt varit mitt val om jag hade röstat tidigare då PP inte funnits,
Personligen så tycker jag inte det är smutskastning ifall det nu är så att MP inte ställer sig bakom fildelning men utåt sätt på något kufiskt vis påstår att dom gör det.

Det är ju bara något folk har rätt att få vetskap om.

Men jag ser oavsett vad helst MP i toppen tillsammans med PP resten av samtliga partier får gärna bränna sig själva på bål,

förövrigt tycker jag det är överspelat redan, ingen ide att tjaffsa om det fokusera istället på att sprida budskapet om PP till era nära och kära istället för att bygga upp ett internt krig i onödan.

Ljus & Kärlek!!

Anonym skrev

Fast plankning _är_ ju de facto inget lagbrott.

Men visst, jag är på en fond för rättshjälp till fildelare. Gärna i Piratpartiets regi. Dels för att det skulle bli mer trovärdigt med riktiga stadgar och revision kring fonden, och dels för att det vore bra för partiet rent strategiskt.

James skrev

Jag ska börja arbeta på en hemsida för detta så snart som möjligt,
Har någon ett bra namn på det hela så är ni välkommna med förslag,

Jag ska först och främst försöka göra detta på fullt legitim väg, dvs. ta reda på allt som behöver vetas över att starta en insamlingsfond som ska rulla på regelbundet.

Kommer att fungera likt planka.nu dvs. års medlemskap.

ska även kolla om det finns möjlighet till ett 90-konto, vilket jag betvivlar men finns det möjlighet så vore det de bästa. då folk som går med kan känna sig lite tryggare i det hela.

vi får se hur det artar sig, men som vissa redan sagt får vi bara ett par tusen medlemmar så räcker det troligen långt eftersom inte särskilt många blir dömda, och de har inte fått särskilt höga bötesbelopp ännu iaf.

Ljus & Kärlek!

zetterling skrev

Jo, jag är en till i pp som inte vill se någon sorts kampanj driven mot miljöpartiet. Diskussionen om hur de prioriterar sitt stöd för fri fildelning är visserligen intressant, men inte på någon sorts låg nivå där det mest verkar som om vi är oroliga för att de ska sno röster. Tänk på hur det ser ut utifrån också, småpartier som börjar hacka direkt om vem som är mest rättlärig på en mikroskopisk arena.

Smutskastning, insinuationer och pikar mot andra… är precis den sorts politik jag tycker riktigt illa om. Jag hoppas att det här bara är stundens hetta i all cirkus och ingen planerad taktik, för det ställer jag mig inte bakom.

James skrev

Det är ju redan allmänt känt att han är en skadeglad sadist, som högst troligt blivit mobbad hela sitt liv och sexuellt utnyttjad av både mor å far samt släktingar, och sin eventuellt handikappade son.

han måste ha varit väldigt misslyckad inom Jurist yrket eftersom han var tvungen att gå den lätta vägen, ”jobba för megakorporationerna med att sätta dit fildelare”

måste ju vara ganska lätt jobb menar ja, Sitta på DC++ å logga IP adresser för att sedan kamma in pengar av företagen för att han gjort detta.

Jag börjar nästan misstänka att han även är ensam i sitt arbete, ser fan aldrig någon annan yttra sig från APB än han själv.

Svenskt uppslagsord
hat hatet (Henrik Pontén) subst.
fiendskap, ovänskap, avsky

tixe skrev

erkänn aldrig och mindre samma fakta hela tiden som det där med mp… jag har just sett minst 2 gånger hur dåliga de är på fildelningsfrågorna… räcker inte det med en gång? Dissa de stora S och M ;D

Anonym skrev

Japp, jag är också för att man ska göra en fond åt killen. Men låt någon seriös organisation lösa det.
Tillsammans är 80 dagsböter ingenting !

Anonym skrev

Om jag inte e ute och cyklar helt så gjorde Alexandersson på Flashback nåt liknande. Han publicerade sina böter i Flashback och lämnade ut PG-nummer. De som vill får sponsra. Borde väl falla under samma princip tycker man.

Björn O skrev

””
Antipiratbyrån glädjs över att ha fått förstöra ännu en ung människas liv.
– ’Nu kommer våra kunder att bli ännu mer positiva till vår affärsmodell, detta är ett stort steg framåt för upphovsrätten’.
””

Anonym skrev

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tommy_Funebo

Tommy Sune Funebo anslöt sig till Sveridemokraterna.

Strax före årsskiftet 2003-2004 lämnade Funebo, sedan han hotades av uteslutning, Sverigedemokraterna och blev sedermera medlem i Sveriges Pensionärers Intresseparti. Efter avhoppet från Sverigedemokraterna avslöjade Funebo starka nynazistiska strömningar i partitoppen. Bland annat nämnde han en sverigedemokratisk fest där medlemmarna sjöng med i vit makt-musik och där en person i ledande ställning gjorde hitlerhälsningar.

Funebo lämnade Sveriges Pensionärers Intresseparti efter att det visat sig att partiets riksorganisation inte ville ha Funebo som medlem. Idag är Tommy Funebo partilös.

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
har ingen luft att skratta för mer!

ztripez skrev

planka.nu fungerar som en försäkring mot straffavgifter. Det är helt ok att vara med i Planka.nu och använda dig av tjänsten sålänge du inte medvetet fuskåker pga av ditt medlemskap.

Anonym skrev

Att nu kritisera MP är väl lite onödigt?
Ta en strid i taget och inte flera samtidigt, gör man det är det svårare att vinna. Det finns värre folk än MP, sossarna till ex. Att nu MP försöker skaffa sig fler röster genom att ställa sig bakom fildelning när dom vill få fler unga röster bakom sig kommer ändå aldrig att lyckas i stor utsträckning.

1 fight at the time pirates!

atrix skrev

Sluta lova saker! De senaste två dagarna har mitt förtroende för PP minskat dels pga påhoppet på MP och dels pga det jag läser i den här nyheten. Ni kan inte lova att ni kan ändra på några lagar. Ni VET inte med 100% att det funkar. Enligt flera andra håller jag med om att ni kan skriva typ att ni ska göra allt ni kan för att ändra lagen. Men LOVA INTE

WitchBitch skrev

Det han tar upp angående katten är ett gammalt känt filosofiskt exempel. Det finns ett namn för det som jag dock inte kan i skallen, men som jag garanterat kan rota fram i min gamla skolbok.

Anonym skrev

katten? sluta sup för fan!

varför posta en fråga du ställer till dig själv??

Leo_ skrev

Om miljöpartiet går ut och säger att de är för fildelning men samtidigt har agerat i rakt motsatt riktning i riksdagen så är det väl viktigt att påpeka det? Moderaterna eller socialdemokraterna har såvitt jag vet inte gjort något liknande uttalande.

Medlem X skrev

Att återigen slå på mp med motivationen att de är ett riksdagsparti
är helt galet. Att kalla dem hycklare för att de prioriterar sin kamp för grön skatteväxling, biltullar mm är också tramsigt. De röstade emot den nya lagen och har inte 100% makt. Sånt är livet. Slutar inte detta trams går jag ur pp.

JOn skrev

Lite kommentarer till folk som spekulerar om olika saker här

Den dömda hade erkänt i förhör. IP-adressen ledde bara fram till den person som man har förhört. Inget direkt bevis alltså. APB har undantag från PUL för sin verksamhet att spara IP-nummer till folk som delar ut uphovsrättsskyddat material. Sedan måste operatören översätta IP-adressen till en person.

Än en gång: det värdefulla är alltså att personen erkänt i förhör.

Björn skrev

Er självsäkerhet om vågmästarrollen är lämpligt optimisk men utgången är långt ifrån garanterad.

Bara ett parti kan agera vågmästare och med både PP och MP som aspiranter på den rollen är det långt ifrån säkert att det i mångas ögon extrema PP skulle ges chansen. I värsta fall kan reslutatet tvärtom bli att MP får ännu större makt.

Min poäng kvarstår: Ni kan inte garantera att lagen ändras om ni kommer in i riksdagen. Lova då inte detta! Sveriges politiska debatt är redan full av halvsanningar och nyspråk. Visa att ni står över det.

Jonas Lihnell skrev

frågan som jag ställer mig själv är huruvida utdelningen av filmen hade skett om inte apb laddat ner filmen. Jag kan tänka mig att APB faktist fått tillstånd att ladda ner filmen och inte själva bryter någon upphovsrätt, men när det enda som gjorde att den filen laddades upp var deras begäran borde väl det klassas som medhjälp till brott, eller något liknande? (för som sagt, hade inte APB agerat hade inget agerande skett, lite som frågon om katten som läggs i en 100% tät burk, lever katten efter en vecka? n’är du öppnar, var katten levande innan du öppnade eller var det ”öppnandet” som dödade katten?)

Corpset skrev

Finns det nån mening med att hacka på MP hela tiden?

Jag och många jag känner som har gått med i PP känner att detta är helt fel metod och många överväger att lämna PP när dessa metoder används.

Christian Engström skrev

Det där gäller förhållandena i Finland, och inte Sverige. Vet inte om det finns någon motsvarande svensk sida om vad dagsböterna blir vid olika inkomster och förmögenheter.

Christian Engström skrev

Klicka på Politik -> Vågmästarställning i menyraden ovan för en förklaring till varför vi kan lova något sådant.

Förutsättningen är alltså att vi verkligen kommer i vågmästarställning, men det gör vi ju nästan säkert om vi väl kommer in.

Anders Löfgren skrev

Precis vad jag också tänkte säga. Vi får inte börja svänga oss med valfläsk som snabbt härsknar, då tar man oss för lika trista, typiska politiker som dem som redan sitter i riksdagen. Säg hellre att ”det är en av de första lagarna vi vill försöka förändra när vi kommer in i riksdagen” eller något liknande. Då lovar man inte mer än man kan hålla.

Anonym skrev

Tar det inte över ett år att stifta eller ändra lagar?? Pågrund av att det ska gå igenom olika saker och att det inte ska gå för fort att göra eller ändra en lag.

Henrik Rydberg skrev

Blev han fäld på grund av att han samarbetade med ”rättsväsendet”?
Kan det vara så illa att han dömdes för sin ärlighet?

I juridisk mening så kan man inte fällas för ärlighet men jurister är inte så smarta.
I filosofisk mening kan man fällas för ärlighet eftersom ärlighet kan göra att man åker fast då man i andra fall inte skulle åtalas eller frias på grund av brist på bevis.

Undrar när denna ärlighets aspekt får juridisk innebörd?

James skrev

På att det inte är något rättsligt problem,

Aldrig hört talats om företag å dylikt som valt att betala en persons rättegångskostnader, samt ev. böter?
Kan inte säga något exempel, men det har varit ett par rätt nyligen som jag läst om.

det är ju ungefär samma sak, bara att det är privatpersoner som istället sponsrar gemensamt.
Och ja, det vore nog rätt bra att ha, dock med tanke på skadeståndsnivån som kan vara ganska hög lär man ju få ha antingen ett tak på hur stor hjälp man kan få, å andra sidan så är det tack och lov inte så himmla många rättegångar som rör detta och resulterar i fällande dom, så det borde kunna funka rent ekonomiskt sett.

Björn skrev

Jag tycker löftet är oärligt. Ni kan inte lova att ändra lagen, ett fåtal riksdagsplatser räcker inte för att kunna ändra lagar hur man vill.

Var noga med att aldrig lova sådant ni inte säkert kan hålla. Annars är ni inte bättre än patrasket som sitter i riksdagen idag.

Fabbe skrev

Läste artikeln på Aftonbladet, men blir inte riktigt klok på hur IP-adressen kan ha spårats till denne Andreas. Läser följande fakta:

”Åtalet bygger till stor del på uppgifter från organisationen Svenska antipiratbyrån. Organisationen laddade ner ”Hip Hip Hora” via ett fildelningsprogram och spårade avsändarens IP-nummer, som ledde fram till Andreas.”

Vidare:

”Blir domen ett villkorligt fängelsestraff kan polisen göra husrannsakan hos misstänkta eller begära in uppgifter från internetoperatörer.”

Betänk följande:

En upp/nedladdning har spårats till Andreas med hjälp av dennes IP-nummer. Hur kan Antipiratbyrån fått uppgifter om vem som har IP-nummer xxx.xxx.xxx.xxxx, när Andreas ännu inte är dömd? Det var ju bara ifall domen först ledde till fängelsestraff, som polisen hade rätt att hämta in uppgifter hos internetoperatörer. Eller har Antipiratbyrån unika speciella befogenheter som inte ens polisen har?

Det lutar åt att någonting inte har gått riktigt rätt till här!
Någon som kan förklara hur det hela kan ha gått till?

CelebornRain skrev

Såvida inte det medför rättsliga problem att ha en sådan fond så tycker jag det låter som en fin idé.

James skrev

Finns såvitt jag vet inget som gör det illegalt att ideellt samla ihop pengar för att hjälpa en medmänniska.
Oavsett vad den personen har begått för brott så får han/hon ta emot gåvor av andra.

Planka.nu är betydligt mycket värre om man ska jämföra dessa, då det handlar om att uppmuntra folk att begå ”brott” .. alltså i stil med ”gå med i vår fond, åk gratis, planka överralt i sthlm och GBG vi betalar bötern”

Björn O skrev

Skulle vilja veta exakt hur PP tänker sig kunna uppfylla det vallöftet om de kommer över 4%.

Anonym skrev

Jo det förstår jag, men det hade varit kul att veta hur man räknade ut det…. Så jag googlade lite

http://www.poliisi.fi/poliisi/lp/home.nsf/webprint/D3930948A9241652C225706C002E34F0?OpenDocument

”Dagsböternas belopp fastställes genom att subtrahera ett baskonsumtionsavdrag 255 euros från nettomånadsinkomsten och dividera resten med 60. Lägsta dagsböterbeloppet är minst 6 euro.”

Ovan länk räknar ut vad olika trafikbrott kostar, I euro. Men uträkningssättet fungerar kanske ändå. 1 euro är väl 9kr och någonting, låt säg 9.50.

Anonym skrev

Jag skulle rekommendera att du utreder de juridiska konsekvenserna av en sådan fond tämligen utförligt först. Man kan exempelvis (sannolikt) inte jämföra en sådan fond med ”planka.nu”.

Anonym skrev

Det finns många positiva effekter en eventuell ”rättshjälpsfond” skulle kunna medföra. Exempelvis skulle vetskapen om att slippa lida ekonomisk skada personligen sannolikt leda till att fler människor delade med sig, vilket i förlängningen skulle vara positivt för alla (oss) som vill ta del av allt som delas ut.

Dessutom skulle lagstiftningen ytterligare förlöjligas genom att den preventionseffekt som bötesstraffen är tänkt att skapa helt skulle omintetgöras. Jag kan inte tänka mig att någon blir betraktad såsom paria efter att ha blivit fälld för fildelning, eftersom ju fildelning i realiteten inte är att betrakta som brottsligt.

James skrev

Jag har länge funderat på att slänga upp en sorts Community/fond tjosan för just sånna här ändamål.

Ska försöka komma igång med det nu på direkten, känns som det behövs.

Ole Husgaard skrev

I Danmark har Piratgruppen en fond der giver penge til hjælp til advokatudgifter til de ramte. Det er nødvendigt, da de danske antipirater kører sagerne som private erstatningssager, hvor de ramte ikke har ret til at få en advokat beskikket.

Samtidig hjælper god advokatbistand til, at der ikke kommer retsafgørelser der giver ny retspraksis til yderligere skade for piraterne.

Her i landet er der sat en retspraksis der gør det ulovligt at linke til ophavsretsligt beskyttet materiale(!), og det skyldes IMHO en sag hvor de sagsøgte pirater ikke havde kompetent advokathjælp.

Marcus D skrev

Jag tycker det är bättre att samla in pengar till Piratpartiet i så fall. Samlar vi pengar till den enskilde hjälper vi bara honom. Samlar vi till Piratpartiet hjälper vi oss alla.

Christian Engström skrev

Nej, om lagen ändras till den tilltalades fördel från det att gärningen begås tills målet kommer upp, är det den mildare lagen som gäller.

Och det tar åtminstone ett år innan det kan komma upp i hovrätten, så det är ett vallöfte vi kan hålla utan problem.

Thomas skrev

Att samla ihop till böterna är ju ingen dum ide,det skulle finnas en fond till böterna

Alexander skrev

Kan vi inte skramla pengar till folk som döms för kulturspridning och hjälpa betala böterna?

Anonym skrev

Tyvärr är det lagen när ”brottet” begås som räknas. Men skydda gärna oss andra från antipirabyrån.

Yeshadow skrev

Så nu har det blivit praxis på att det kostar en vanlig människa 80 dagsböter för att marknadsföra en film gratis åt filmbolagen.

Lämna kommentar