En ny värld där tonåringarna är experterna

Kommentarer

Richie skrev

skiv försäljningen har inte ökat… den har minskat drastiskt..
Tja, inte enligt skivbolagen:

Skivjätten ökade vinsten, marginalen och försäljningen under räkenskapsårets fjolår.
Ingen kris för musikjätten EMI

Kollar man IFPIs egna siffror så ser man att vi i Sverige ligger ungefär på 1992 års försäljning vad gäller (det indexreglerade) värdet av alla ”fonogram” sålda av GLF, dvs onlineförsäljningen är inte medräknad där och inte heller gråimporten från utlandet. Var det nån som 1992 påstod att fildelningen höll på att ta livet av skivbranschen? Någon?

Vi kan avsluta med rubriken på IFPIs pressmeddelande där de redovisade försäljningen 2005:
Kraftig försäljningsökning för skivindustrin i december
Försäljningen av cd-skivor ökade kraftigt i december och digitalt distribuerad musik ökade
med nästan 300% under andra halvåret 2005 i jämförelse med första halvåret.

Ja, det låter ju faktiskt som en bransch i kris. Var ska de göra av alla sina pengar? Att skivbolagen mörkar gentemot artisterna och skyller på fildelningen för att, som Bert Karlsson, slippa betala ut royalties till artisterna, det är ju inte vårt fel.

Sen har du dessutom helt fel i din slutsats; om man laddar ner nåns musik och sen inte köper skivan så har man i princip sagt ”jag provlyssnade din skiva, fan va dålig den var, den ska jag inte köpa”. Undersökning efter undersökning visar klart och tydligt att fans som laddar hem bra musik köper också skivorna. Det visar sig ju också tydligt i statistiken – det såldes nämligen fler skivor när Napster var lagligt…

– Rickard Olsson

Iza skrev

Det är knappast artisterna som är de stora förlorarna på nedladdningen, det är de stora skivbolagen. För alla utom stora etablerade artister går i princip alla intäkter från skivförsäljning till skivbolagen och andra mellanhänder.

Många artister har valt att lägga ut sin musik på nätet så att alla kan nå den och på så sätt sprida den, börja bli spelade i radio och få spelningar. Jag tror att framtiden ligger i olika musikportaler där band får lägga ut sin musik och de musikintresserade hittar den, detta inkluderar människor inom radio och bandbokare som kommer kunna sprida musiken även till en ”passiv” publik. Tack och lov för P3 som spelar den musik de vill till skillnad från många kommersiella kanaler som bara spelar det de får betalt av skivbolagen för att spela.

Nej, jag tror att artisterna kommer vara de som tjänar på fri fildelning då det kommer vara lättare för ett okänt band att nå ut till en bred publik än i dagsläget där man stångar sig blodig för ett skivkontrakt där man sedan inte ser röken av några pengar om man inte har tur att vara det band skivbolaget val att promota stenhårt. Musikkonsumenterna blir mindre styrda i en fildelnigsvärld där skivbolagens makt minskat.

Anonym skrev

vi är ett land som lever på stenåldern fan störta regeringen ner med kungen och bygg upp sverige på nytt

Nikklas skrev

Jag tycker att de konstigt de ni säger… skiv försäljningen har inte ökat… den har minskat drastiskt.. band måste komma på nya sätt att få folk att köpa deras skiva.. som att t.ex lägga in en bonus dvd eller dylikt för annars laddar ungdomar ner de… de som händer är att man straffar artisten som man så gärna lyssnar på.. privat liv för all del men de säger ju sig självt att om man laddar ner nåns musik och sen inte köper skivan har man i princip sagt fan va bra du är, här har du en spark i skrevet! tack…?

John Nilsson skrev

Jag tyckte det här var lite intressant i sammanhaget.

Är inte detta samma sak som det som hände med polien.se?

€xit skrev

Tidigare inlägg kan verka lite konstigt iom att jag ropar på andra partier. Tanken är inte alls att ropa mot andra, snarare att upplysa andra att nu är det igång, snöbollen rullar. Vi står för det vi är och att andra inte förstår kan ingen göra något åt. Gällande ”långvården” var det inte med avsikt jag drog upp detta, snarare tvärt om. Hoppas att det parti som kommer att sammarbeta med PP speglar en bättre politik än vad vi ser idag….

€xit skrev

Jag tycker det verkar som att 40-talisterna är experter. Iofs ingen nyhet, gammal är äldst. Försök att förklara för en inbiten sosse sedan (47 år tillbaka) vad andra andra partier anser borde verka…

Omöjligt.

1. Dom förstår inte teknologin, (dom är sur, förbannad, vägrar inse. mm.)

2. Stå upp för ”riktiga” parti!

3. kan du verkligen stå för detta?

Jag säger:

Ni ska snart pensioneras och borde tänka mer på att verkligen sätta er in i dem frågor vi anser viktiga. Klaga det gör VI åt ER när ni INTE får den vård ni hela erat liv ägnat er åt att få!!!!!!

PttP / Power to the People

€xit

sutnop skrev

Ungdomarna är inte lika bundna av materiella ideal som MPAA och RIAA försöker få upp. Som försöker få folk att tro att man stjäl man kan inte stjäla något som inte matriellt exsisterar vilket unga fattar bättre.
Dessutom är det här ett kontravapen mot ett av koperationerna kontrollerat konsumptionssamhälle där skivbolagen och filmbolage reglerar efterfråga efter monopol och hype
och inte efter kulturell kvalitet och den kulturella mångfald som det stora utbud av möjligheter som fildelning erbjuder.

Allt du behöver är din kreativitet och lite kunskap om imdb.com så kan du i stort sätt ändlöst utforska din egen filmsmak.
Jag menar egentligen är det inte så konstigt Statliga bibliotek delar ju med sig av litterratur sen flera år tillbaka. Bara att då lånar man nu kopierar man men i slutändan är d samma sak….

tillgång till kultur som inte regleras av en plånbok

tixe skrev

håller med…. filmer skulle säljas bättre med mindre drm skydd…
det sägs att i vissa länder säljer man fler cd skivor nu än förut men fortfarande mindre filmer pga drm skydd

tarip-tarip skrev

Jag undrar om detta är starten till en ”68”- revolution, där ungdomarna gör revolt mot det som blivit gammalt och måste bort?
Hoppas isåfall att det blir mindre flum och mera verkstad.

Hellström skrev

Mycket bra skrivet! :) Håller totalt med! Skulle vi få göra nytta i sammhället skulle det bidra med stort!

Lämna kommentar