Piratpartiet: ”Vettlös förlängning av upphovsrätten”

Beslutet i parlamentet har föregåtts av en lång och intensiv kampanj från skivbolagens lobbyister. Anledningen är att skivbolagens ensamrätt till de första skivinspelningarna från den klassiska rockens guldålder på 50-talet håller på att gå ut.

– Upphovsrättslobbyn dricker säkert champagne idag efter omröstningen i parlamentet. Men Europas medborgare har tröttnat på att bli hunsade av giriga skivbolagsdirektörer. Det här är ytterligare ett skäl för att rösta in Piratpartiet i Europaparlamentet den 7 juni, säger Christian Engström.

Länkar och referenser:
Svenska Dagbladet: Ja till förlängd upphovsrätt

Kommentarer

Anonym skrev

Victimized with unmingled situations is unrest unsmooth and I cerebrate we tie to be spanking assured in hiding with nonelective situations. Fascinating things mentioned here in this objurgate. Ngo you
BestJobDescriptions.com

MaskinJunior skrev

Ett bra slagträ mot upphovsrätten är patenträtten, i princip finns de för att ge upphovsmän i olika områden samma skydd, men alla argument som kan användas för patenträttens restriktioner kan användas för att begränsa upphovsrätten, eller vice versa. Som ingenjörsstudent är detta en fråga som får mig att rösta på er till EU-parlamentsvalet, antingen ska det vara samma villkor för en uppfinnare, att vi ska kunna få ensamrätt till våra uppfinningar i upp till 70 år efter våran död, eller så ska skivindustrin tvingas söka (och betala för) patent för film och musik, patent som då ska vara tidsbegränsade till absolut max 20 år. Vi ska väl för faan vara lika inför lagen?

Anonym skrev

alltså gnu och piratpartiet och free software foundation har dom samma åsikter eller är det skillnad

Fredrik Larsson skrev

Nej Arne jag är inte Arg. Jag är Ledsen, Besviken och mkt. Rädd.

jag var arg en kort period när jag läste om Thomas Nordströms (TPB-domaren) och hans förbindelser. Sedan lugnade jag mig och ser det nu som jäv men inte korruption som jag först ville säga att det var.

Frustrerad är jag i allra högsta grad. jag är frustrerad övar B.Asks oförmåga att värna våra friheter jag är (hmmmm jo jag är arg – jag är vansinnigt arg på T.Bodström som jag anser är en landsförädare) dessutom frustrerad över att folk som förstår vad som håller på att hända inte kommer fram till de positioner där de kan verka.

Jag är Besviken och ledsen över att många inte vill se eller förstå och jag är livrädd för hur mina barn skall ha det. Sedan så är det självklart att våra känslor skall få vara med – det är ju dom som driver oss och det är därur vi hämtar vårt engagemang – men de skall inte få styra vår argumentation. Winston Churchill (iirc) sa en gång ngt mkt smart (fritt ur minnet):
”Hold a speach in anger and you will hold the best speach you have ever regretted”
Det misstaget har vi inte råd med – speciellt inte om du skulle ha rätt ang hur media kommer gå på med ”etablerade partier” för då måste PP bevisa att vi tillhör den tänkande ansvarstagande delen av mänskligheten.

Vi skall visa att vi har känslor men vi skall också visa att vi inte styrs av dom.

Mvh
Fredrik Larsson

Lars skrev

Tidigare har jag struntat i när skivbolag har skrikit om att kopiering är stöld och måste stoppas till varje pris för kreatörernas och konstnärernas skull. Det argumentet har man hört i olika tappningar sedan man började med diskotek och yrkesmusikerkåren skulle försvinna. Jag har istället tänkt att teknikutvecklingen är omöjlig att stoppa så det löser sig, för så har det ju alltid varit.
Det var så otänkbart för mig att man skulle försöka reglera Internet att jag inte brydde mig utan räknade med att det skulle finnas tillräckligt många politiker och lagstiftare som förstod vad om var väg att hända och att allt skulle lösa sig av sig självt så småningom.
Nu ser det dock annorlunda ut. Beslutsfattarna verkar ointresserade eller vill inte förstå. Fildelning har blivit en ursäkt för att genomföra ett antal fullkomligt vansinniga lagar som jag för ett par år sedan hade trott vara omöjligt utan att det resulterat i upplopp på gatorna.
Vi går allt snabbare mot den korporativa (fascistiska) superstaten med hjälp av medias härjande om ”barnporr” (måste censurera mer), ”fildelning” (ingen får vara anonym), ”terrorism/organiserad brottslighet” (all kommunikation måste spåras och registreras) ”inskränkningar i offentlighetsprincipen” (man lägger ut ”fel” offentliga handlingar på Internet)
Inom EU verkar parlamentet vara i händerna på de stora korporationernas lobbygrupper. Man verkar i första hand ta hänsyn till företagens intressen och har glömt att man är där för att representera väljarna och den vanliga människan. Det vill säga de som inte kan eller har råd att anlita lobbyister för att drivasärintressen.
Vi får ACTA, IPRED, telekomdirektiv, EOCP och gud vet vad, allt under sken av att öka vår trygghet, men i själva verket är det beställningsverk från stora företag.
EU förlänger upphovsrätten, något som till och med Beatrice Ask märkligt nog anser enbart gynnar företagen.
Men bara det att förslaget röstas igenom, styrker mig i min uppfattning att parlamentarikerna glömt vilka de representerar.
Jag är övertygad om att Internet och den kunskapsspridning det medför kommer att ha lika stor betydelse för samhällsutvecklingen i en globaliserad värld som boktryckarkonsten har haft. Förresten skrivarna, de som försörjde sig på att för hand kopiera böcker kämpade emot med näbbar och klor rean på den tiden, och argumenten var de samma då som nu..
När man ser helheten inser man att kampen kring Internet är en betydligt större fråga än fildelning. Det är fråga om i vilken riktning vi vill att samhället ska gå. Ska vi gå mot ett samhälle som domineras av misstro, övervakning och kontroll, där spelreglerna sätts av penningstarka särintressen eller vill vi ha ett öppet samhälle där individens rättigheter och möjligheter tas till vara.
Genom att ta små, små steg, ett i taget blir vår personliga sfär mindre och mindre, och besluten tas ovan huvudet på väljarna och i den mån de blir kända, försvarar man beslutet med att det är för vår trygghets skull.
Till sist ett exempel som inte har med EU att göra men som ändå pekar i samma riktning. I Stockholm finns numera RFID-kort för att resa med lokaltrafiken. Det dröjer nog inte länge innan det blir enda alternativet för att resa.
Detta följs säkert av en diskussion i media om hur problematiskt det är att någon kan låna eller stjäla en annan persons månadskort och plötsligt kommer någon ny bestämmelse där man måste legitimera sig när man köper sitt kort. Vips så kan man spåra hur du rör dig, data som naturligtvis kommer att sparas, för det skulle ju kunna användas för att spåra terrorister och grova brottslingar…

Anonym skrev

Och var finns stödet och informationen från partiet? Jag vågar väl anta att PP vill att detta ska upp för diskussion?

Anonym skrev

Det är bra att vi kan ta del av kulturen… även efter 150 år kommer vi inte att få lyssna på klassiska låtar eftersom de kommer att släppas på nytt eftersom de är så populära..

Anonym skrev

Det här är, vad jag förstår, 70år sedan själva INSPELNINGEN. Alltså en inspelning (ex. Waterloo inspelad av ABBA 1974 ska bli ”publik” 2044) ska vara skyddat 70år efter den gjordes. Gratis kopiera osv.

En annan sak är själva verket, alltså själva ”Waterloo” (när den i sig blir publik och man får spela in den själv likt man får göra med klassik musik osv.) Där gäller 70 (eller om det är 95?) år efter upphovsmännens (Björn och Benny) död.

Tror jag.

Anonym skrev

@Gunnar P,
[quote=Gunnar P]Tycker Fredrik har helt ratt. Att visa sin frustration blir i media bara ett resultat att du ses som oserios.

Skrik och gapa med dina pirat-vanner via msn och over ett bord i en pub, men allt du gor publikt bor helst vara eftertanksamt och kalkylerat.

Tank ”evil genious”. Vi behover ha kontrollen att gora allt vi kan sa effektit som mojligt. Skrika och gapa ar inte effektivt alls. Se lite misstanksam ut och klappa din harlosa katt, eller mini-me ;)

Vi bor ses i stora folkmangder pa staden, men vara uppmarksammade for mangden folk, inte for vandalism etc.

Att halla igen tar massa energi, men det ar vart det i langden. Anvand lagarna sa langt det ar mojligt, vi har fortfarande lagar som vi kan anvanda. Kommer droja flera ar av att sitta still pa vara rumpor for att helt ta bort vara rattigheter, men att aktivt forsoka overtyga en person om dagen (till exempel) eller en person i veckan om farorna med nuvarande utveckling, och visa pa vilka (vilket) parti som for narvarande ar 100% emot det kommer hjalpa. Och sedan forklara for dem att de i sin tur behover prata med folk.

Vi skall ta tillbaka vara rattigheter genom att overtyga en person i taget.

Folk ignorerar personer som skriker sitt forakt.[/quote]
@Gunnar P,
Hade inte vaknat till riktigt, och läste igenom det du skrev lite dåligt första varvet :), håller med om allt du skriver.

Och detta ”övertyga en person i taget” fungerar för det har jag hållit på med nu en stund, och det är extra enkelt nu då de styrande ”slagit av alla bromsar” och utvecklingen syns så tydligt.

Arne,

Anonym skrev

@Gunnar P,
Det är en ”antals” och traditions fråga.

Tror du att när 2-3 miljoner fransmän tar till gatorna att de ledande och andra där ser det som oseriöst eller att dom känner ett politiskt tryck?

Tror du att vi blir mer tagna på allvar om hundratusentals sitter hemma och ”gnisslar lite hårdare med tänderna”, är det inte lättare att ignorera det man inte ser?

Vi har en mesig tradition i Sverige, som säkerligen våra politiker tycker är utmärkt för inget syns någonstans och ingen får en känsla av omfattningen av missnöjet, iofs tror jag bara att det bara ”går så länge” innan det pyser över.

Iofs finns nu chansen att skapa ett politiskt tryck först nu 7 juni till förändring även om alla sitter hemma vi köksbordet, men kom ihåg att de sittande sålt ut oss och ska inte röstas in igen för att kunna fortsätta denna agenda, nya friska ansikten som bryr sig om Sverige och dess medborgare behövs istället för den nu sittande samlingen politiska globalister vilka just nu i mina ögon förråder oss alla.

Arne,

dukieee skrev

Man blir inte ens förvånad om vilka förslag som det röstas om
Får hoppas att PP kan få in en fot nu till Europaparlamentet

Undrande skrev

Enligt svensk upphovsrätt gäller väll 70 år efter skaparens död. Så detta kan i många fall innebära 100-150 år efter skapelsen. så skulle inte denna förlängning från EUs sida kunna betyda att Sverige måste sänka sin gräns för hur länge upphovs rätt gäller.

Dock så är ju redan 70 år från skapandet vansinnigt. Ska upphovs industrin hålla på så här kommer man att behöva betala licens avgift varje gång man refererar till någon annans artikel (i vetenskapliga artiklar eller med URLer i webben).

Xenon skrev

”Music is everybody’s possession.It’s only publishers who think that people own it”.

John Lennon.

Anonym skrev

Jag håller med dig, men försök att låta bli att skrika stöld hur som helst, det får dig bara att låta som upphovsrättsmaffian när dom skriker om att kopiering är stöld. Det är att låsa in kultur och att förlänga ett skadligt monopol men knappast stöld.

LL skrev

Nej, denna förlängning är ett försök till ren STÖLD av vårt gemensamma kulturarv och att säga emot detta är inte anarki utan att vi slår vakt om vår gemensamma äganderätt till kultur.

Vi, som ett samhälle, har gett artister ett begränsat monopol för att försöka stimulera ökat kulturskapande, precis som vi gett exempelvis uppfinnare ett begränsat monopol för att försöka stimulera uppfinningar.

Tyvärr har detta i stora delar visat sig kontraproduktivt :(

När man på detta sätt försöker förlänga upphovsrätten gynnar det inte några artister. Inser du inte hur löjligt det låter att ”Darin” skulle sluta göra musik för hans skivbolag inte skulle få betalt för ”money for nothing” nångång när han är 90+ år?

Detta drivs på i främsta hand av Disney som inte direkt varit blyga använda sånt som i sin tur (helt rätt) blivit allmängods (bröderna Grims sagor om rödluvan ex. vis) men när DE använt detta, byggt på det och i sin tur ska lämna vidare det. Då är de inte så värst pigga på det utan sitter där och säger ”låt oss ändra lagen…” gång på gång.

Det är stöld, det är ohederligt och det förminskar vår utveckling mot ett bättre samhälle precis som det gör när man missbrukar patenträttigheterna (som dock inte är lika extremt långa)

Reformera upphovsrätten så den balanseras bättre!

(Detta är bara min privata uppfattaning)

James skrev

[quote=Anonym]Den som tycker Kina är ett bra land att leva i bör nog lyssna på detta inslag i Studio Ett. http://www.sr.se/webbradio/?Type=db&Id=1715675/quote

Att vi är långt ifrån något i den stilen inom EU, med tanke på hur utvecklingen ser ut.
Medans Kina faktiskt som jag förstått det blir friare och friare, om än inte fritt i dagsläget så utvecklas vi och närmar oss gammla Kina mer och mer var dag som går numer.

Att man blir avrättad i Kina mot låg bevisning vet jag inte om det är så otroligt mycket värre än det faktiskt är i sverige/EU. Enda skillnaden är väl egentligen att vi inte avrättas (ännu)

tyvärr så ser jag inte så stora skillnader längre, gentemot det vi fått höra om Kina och andra liknande länder och Sverige/EU.

Anonym skrev

Det är mycket märkliga argument som förs fram i tråden. Faktum är dock att medellivslängden ökat och allt fler påbörjar sina karriärer i yngre ålder vilket medför att en förlängning av upphovsrätten faller sig ganska naturlig. Man skyddar verket under artistens livstid vilket gynnar bägge parter i lika hög grad. På så vis kan inte vem som helst göra vad de vill med det när artisten nått pensionsålder vilket skett vid flera tillfällen.

Gunnar P skrev

Jesus, vi uppskattar din rost, men du ar lite av ett attention seeker troll…..

Kina, lol.

Gunnar P skrev

Ja, du har i princip ratt i allt du sager, sa funkar det idag for majoriteten av alla ”stora” artister.

Saken ar att jag kanner att musikindustrin redan ar mer eller mindre overflodig. Det gar att fixa god studiokvalitetsinspelningar, PR och distribution pa andra vagar om man vill vara sadan. Industrin ar som en jattekloss som gor allt det dar, men for en avgift som ar helvetes over ”marknadspris” for varje enskild komponent tillsammans.

Bade for artist och konsument. Det ar ju ingen hemlighet att artister far en mycket liten brakdel av forsaljningen’s vinst (det som blir ver nar kostnaderna ar betalda). Aven ”sma” forfattare har problem med sina distributionskanaler.

Skivindustrin ar en kostsam och onodig koloss som inte behoves, och det ar just varfor de kampar med tander och klor for att stoppa utvecklingen. De ar redan halvvags over stupet, lyckas de inte binda fast sig med lagar och inskranka personliga rattigheter sa kommer de till slut falla.

Det ar inte egentligen att de forlorar pengar pa piratkopieringen, folk spenderar en viss mangd pengar pa underhallning, men de konkurreras ut av liveupptradanden och ”riktig” musik for att det ar vad folk vill spendera pengar pa.

Spotify ar en ypperlig ide, och omde sparkar stora delar av sin onodiga personal (mellanchefer framfor allt), sa kommer de nog ha annu storre vinstmarginaler an tidigare via liknande kanaler.

De har redan i nulaget mojlighet att ta 6 manader av grov utveckling och bli Skivindustri 2.0 om de velat, och de har kunnat de senaste 10 aren, men de spenderar hellre pengarna pa att inskranka folks privatliv och hur de valjer att underhallas. Radsla snarare an nagot annat. De har jobbat med detta i 50 ar och forstar inte att folk forandras. De tror bara det ar mer snattare an det brukade vara (och snattare var ju inget problem for dem i alla fall, bara forsaljarnas).

Jag har inget problem att betala de extra procent en butik tar for att overleva, det ar trevligt att det fortfarande finns butiker for musik alls, men eftersom industrins priser ar sa astronomiskt stora i jamforelse med produktionskostnaden, sa maste ju priset i butik vara sa hogt.

Gunnar P skrev

Vill bara papeka att jag visst tycker det ar illa. Speciellt detaljer sa som att man overvakar fiender av regeringen, och att FRA inte ar sjalvstandigt mm. Hela inforandet av FRA ar misstankt, och aven om jag ar mindre radd for FRA, sa skall den inte glommas bort, och alla servrar de maste kopt (koper) in tycker jag skall anvandas till nagot battre, som en svensk super-dator-kluster for nagot svenskt universitet (salja kommer naturligtvis ha stor forlust pa skattepengar).

Visst, IPRED, ACTA mm ar viktigare, men FRA skall fanimig inte glommas.

Gunnar P skrev

Tycker Fredrik har helt ratt. Att visa sin frustration blir i media bara ett resultat att du ses som oserios.

Skrik och gapa med dina pirat-vanner via msn och over ett bord i en pub, men allt du gor publikt bor helst vara eftertanksamt och kalkylerat.

Tank ”evil genious”. Vi behover ha kontrollen att gora allt vi kan sa effektit som mojligt. Skrika och gapa ar inte effektivt alls. Se lite misstanksam ut och klappa din harlosa katt, eller mini-me ;)

Vi bor ses i stora folkmangder pa staden, men vara uppmarksammade for mangden folk, inte for vandalism etc.

Att halla igen tar massa energi, men det ar vart det i langden. Anvand lagarna sa langt det ar mojligt, vi har fortfarande lagar som vi kan anvanda. Kommer droja flera ar av att sitta still pa vara rumpor for att helt ta bort vara rattigheter, men att aktivt forsoka overtyga en person om dagen (till exempel) eller en person i veckan om farorna med nuvarande utveckling, och visa pa vilka (vilket) parti som for narvarande ar 100% emot det kommer hjalpa. Och sedan forklara for dem att de i sin tur behover prata med folk.

Vi skall ta tillbaka vara rattigheter genom att overtyga en person i taget.

Folk ignorerar personer som skriker sitt forakt.

Gunnar P skrev

Jag tror askert att du om har erfarenhet kan ta fram ett battre argument an det. Det ar ju helt ovesantligt om du har exklusiva rattigheter eller inte om du vill smapla din egen musik och gora om den. Du kan ju gora det precis lika bra efter 10 ar, och dessutom sa skulle sen DET verket skyddas i 10 ar.

Snarare later det som ett ypperligt incitament till att du skall skapa mer musik.

For ovrigt skulle jag mycket hellre kopa en om-sampling av orginal-artisten snarare an nagon random som forsoker anvanda det. Forutsatt att jag gillade orginal-artisten till att borja med.

Ett annat scenario ar att en artist skapar ett verk som ar ratt kasst, men att nagon annan tar upp det 10 ar senare och gor nagot underbart fran en ide han fick, eller smaplade ett speciellt spar dar.

Jag forstar att allt som kan ses som ”forlorad inkomst” eller rattigheter ar skrammande, men lagen ar till for att framja kreativitet, inte att folk gor sin one-hit wonder och lever gott pa det. Tror dessutom kvaliten over lag hojs om artister har ett incitament att faktiskt jobba.

Att finansiera sin alder far de val gora som alla vi andra. Jag far faen inte nagra royalties for allt mitt skrivande! Jag far en lon den manad jag gjort nagot, sedan ar det klart. Jag far spara till pension om jag vill, eller leva fattigt nar jag blir gammal.

gastlind skrev

Skillnaden mellan 50 och 70 år efter ett verks skapande gör ingen som helst praktisk skillnad för skaparna.

De flesta skapar ej musik de kan tjäna på kommersiellt förrän de är 15 år, vissa underbarn kanske 10 år.
10+50 = 60, alltså nästan pensionsålder.

Och… på vilket sätt skulle detta öka incentivet till skapande? Naturligtvis ökar det inte incentiven till kreativt eller intellektuellt skapande alls.

Att uppmuntra utveckling eller komponering av saker som faktiskt KOSTAR pengar att framställa i många exemplar gynnas av ekonomiska incentiv eftersom det finns ett närvarande ekonomiskt risktagande förknippat med arbetet.

Anonym skrev

@Fredrik Larsson,
Du har min respekt, för hur kan man inte respektera var och en som försöker bromsa den nu pågående utvecklingen?

Men är du arg?
För jag känner mig i alla fall irriterad och frustrerad över detta och det måste man få vara.

Ibland så måste man ta i för att folk ska vakna till och tänka efter, för mycket finns nu ute i fullt dagsljus om man väljer att ”se”, men många ”tittar bort” därför konsekvenserna är för skrämmande.

Det är sent nu kanske redan 5 i 12.

”Marscherande” piratflaggeviftande högljudda nedladdande barnrumpor och gubbar/gummor med gäddhäng tillsammans är förhoppningsvis början på att förändra/bromsa/upphäva det ”våra” politiker startat, för det ena utesluter inte det andra. (du kan se mig som en piratflaggeviftande högljudd gäddhäng ;))

Effekterna av ”stasifieringen” sträcker sig över alla generationer inklusive kommande, och vi måste helt enkelt fokusera på målet som enligt mig (återigen) är välj bort dom som ”säljer ut oss” fort som attan medan vi fortfarande har en röst och möjlighet.

Klassik taktik förutom förtal för att ta udden ur rörelser är att få människor att bråka med varandra av ena eller andra anledningen, och vi kommer att se mycket ”ful spel” av etablissemanget under den här resan fram till valen som dessutom har fördelen av kontroll över den så kallade ”mainstream media”.

Mitt tips är att snart får vi se i media att vi blir ”verkningslösa i EU” buhu om vi inte skickar delegater från de etablerade partierna vilket är sk*t snack, det som nu händer här i Sverige händer i flera andra länder så det blir nog en skara med rätt attityd där nere vilket kommer att behövas.

Arne,

Anonym skrev

Det är ju inte direkt ett kommunval.. Politiker i en annan kommun kan inte bestämma hur jag ska ha det i min kommun… Men alla politiker i EU, kan bestämma över mig, och jag kan endast rösta på ett fåtal! För mig är det inte demokratiskt!

Anonym skrev

För vissa är tiden visst viktig, för oss som producerar musik är varje år mindre något är skyddat positivt för att kunna använda sig av den gamla musiken på nytt och sampla den. Kanske oförståligt för en som inte kan något om musikproduktion men de jag menar är att alla tre aspekter du radar upp (Hur länge, Hur och vem) är olika viktiga för alla.

Fredrik Larsson skrev

Jag har läst min historia det är därför jag är mycket oroad (läs livrädd) över utvecklingen och det är därför jag både kommer rösta på PP och även erbjudit mig som aktivist. Jag har själv i kommentarer i SvD och DN dragit paraleller till Gestapo 1940-45, Stasi 1970-1980 och till KGB (och tidigare organisationer) under hela sovjettiden. Jag är dessutom övertygad om att en lag som införs kommer att både brukas och missbrukas precis som tekniska möjligheter till övervakning även om de som inför alltihop gör det i ett ”gott syfte”.

Sedan jämför jag sin första post och den andra som jag svarar på nu och märker en tydlig kvalitetsskillnad och det är detta jag velat åstadkomma. Du argumenterar nu i sak och eftersom jag håller med i stort om alltihop finns det inget skäl för mig att säga emot.

Hela vitsen med alla mina inlägg är att höja nivån på debatten så att vi blir tagna för ett reellt alternativ och inte ett gäng piratflaggeviftande högljudda nedladdande barnrumpor. Vi är det ENDA integritetsbevarande partiet idag och våra medlemmar stäcker sig från den yttersta vänstra kanten till den mest radikala högra kanten. Det vi har gemensamtär det du och jag har gemensamt – vi vill kunna träffa vänner, maila och tala i telefon utan att staten (eller privata intressen) övervakar oss. Vi kanske tom. kan få behålla ett relativt fritt Internet vem vet. Men det kommer inte att komma av att försöker göra ”revolution”, anklagar domare utan bevis eller skriker högst. Det kommer att komma av att vi sakta men säkert gör de i närheten av oss uppmärksamma på hur illa det är ställt och utan att överdriva undervisar dom i det vi redan förstått. Annars blir vi en liten parantes i övervakningssamhällets utvecklande det är jag övertygad om och till sist kommer en sådan utveckling leda till våld och lidande.

Därför sitter jag här och skriver långa tirader om att agera med moderation – för att vi skall bli tagna på allvar och få en chans att göra nytta innan historien sveper bort oss.

återigen med respekt
Fredrik Larsson

Anonym skrev

@Fredrik Larsson,
”Du är ”galen” om du lägger en röst som visar/ger mandat för dessa demokratiövergrepp och den nu pågående STASI konvertering av Sverige som nu utförs av det politiska etablissemanget.”
Förtydligande,
Vad som helst är bra i mina ögon utom dessa partier, men viktigt för just mig är att PP tar integriteten på allvar.

Om du har läst din historia så kommer du att se att majoriteten av de toppstyrd maktstrukturerna i historien klämmer åt sin befolkning i det långa loppet, detta med de medel som finns tillgängliga.

Så varför skulle detta vara annorlunda nu när vi transformeras från mellanstatligt samarbete till ett toppstyrt EU med EU-president tror du gentemot alla tidigare gånger i historien?

Visste du att Lissabonfördraget inför dödstraff, inte för grova brott som man i sin enfald skulle kunna tro utan för upplopp mot de styrande, ett skämt? nej tyvärr inte.
Anledningen? Jag tror inte man behöver någon vidare livlig fantasi för att fastslå att det är skrämmande.

Det införs en ”utträdesklausul från EU”, men samtidigt förbjuds partier som ger uttryck för nationalism i Lissabonfördraget, låter som en bra ekvation eller?

De som nu sitter i regeringen trasar sönder våra fri och rättigheter och behöver bytas ut, och det är min åsikt du får gärna anse mig ”galen” som inte tänker rösta på de människor som utför detta.

Likväl anser jag att alla som lägger en röst på de partier som nu utfört/utför detta som ”galna”. Jag säger hur jag kommer att rösta och när det gäller alla andra så får man ännu rösta som man vill, kalla mig gärna ”galen” om du vill men detta är min övertygelse.

I mina öron låter du mest som en naiv politiker som ser att ”möjligheten” att du blir arbetslös nästa val :), 200 år av relativt lugn i det här landet innebär inte att det kommer att fortgå av sig själv.

Båda punkterna från fördraget ovan är lätta och hitta om man söker.

Arne,

Fredrik Larsson skrev

Tror inte på demokratin – well demokrati är inte ett perfekt system det håller jag med om men visa på ett bättre innan du börjar tala om revolution. Tänk sedan ett steg till innan du skriver att vi skall avskaffa pengarna. Pengar är inte uppfunnet för att någon ”MaktElit” skall få mycket av dom det är helt enkelt en hitills nödvändig fördelningsteknisk mekanism – har du inget att ersätta demokratin och pengarna med som du kan visa är bättre så skall du inte argumentera emot.

På det hela taget är det enda försonande med din post att du inte skriver anonymt på det sättet kan vi iaf föra en diskussion över vad som är nödvändigt och varför och det skall du ha all heder för.

Med respekt
Fredrik Larsson

Fredrik Larsson skrev

Anser jag inte att FRA är en lika fullständig katastrof som IPRED och ev. ACTA.

Varför?
Jo därför att det rör sig om militär underrättelsetjänst – den dagen som FRA används emot det civila samhället är samma dag som Sveriges militärmakt sätts in emot Sveriges medborgare. Efter Ådalen kommer inte det hända i brådrasket och framförallt om det skulle hända är det en ren krigsförklaring mot de egna medborgarna med omedelbara och irreversibla effekter.

IPRED däremot är en katastrof och Telekom & ACTA kan bli katastrofer. Det är emot dessa jag sätter in min argumentation och det är därför jag bär ut valsedlar och röstar PP.

Vad det gäller att disskuter med väljarkåren tror jag saklighet och förklaringar biter bättre än argumentationen ”du är galen om du inte röstar som jag tycker”. Dessutom gör den sig bättre i forum för ej redan frälsta – jag skulle tro att de flesta här reden tänker rösta PP så låt oss argumentera på SvD / DN / DI och på gator och torg istället.

Sedan till sist en uppmaning till alla – oavsett vilka sympatier ni har är det viktigt att ni går och röstar. Vi klagar just nu på makthavarnas sätt att använda makten och vi anklagar dom för att inte bevara demokratin. Well de som ligger på sofflocket är inte bättre – faktum är att jag tom. anser att de är sämre. Om du inte kan hitta ett parti som passar gå och lämna in blankt.

Det är demokrati och integritet det handlar om så visa integritet och gå och rösta för att bevara demokratin.

Mvh
Fredrik Larsson

Fredrik Larsson skrev

Det är inte bra – faktum är att det är helt idiotiskt. Men det är inte där huvudfronten finns. Den stora striden är inte om hur länge upphovsrätten skall gälla utan Hur och Vem den skall gälla.

Om något är skyddat ”bara” 50 år eller 70 år spelar för konsumenten i stort sett ingen som helst roll. Huruvida men får lov att rippa till sin MP3 spelare och ge till en/flera kompis/ar spelar riktigt stor roll.

Vad är Fair Use och hur bestraffas de som bryter mot reglerna samt vilka beviskrav skall ställas? Det är huvudfrågorna så även om jag är besviken på detta beslutet är det inte hela världen.

Mvh
Fredrik Larsson

Anonym skrev

Enkelt,
7 Juni så kan vi Svenska folket Regeringens uppdragsgivare visa att man måste lyssna på sina uppdragsgivare, dvs INTE köra rätt över medborgarna mellan valen som fallet nu har varit med Lissabonfördraget då Regeringen ihop med Sossarna röstade igenom det största sveket i modern historia, FRA (Regeringen ihop med Sossarna), IPRED, ACTA och alla de som ytterligare är i görningen som IPRED2 och Telekompaketet.

Du är ”galen” om du lägger en röst som visar/ger mandat för dessa demokratiövergrepp och den nu pågående STASI konvertering av Sverige som nu utförs av det politiska etablissemanget.

Allt börjar och slutar med dina fri och rättigheter något som PP tar på allvar, så min röst går dit för de som nu sitter behöver bytas ut på alla plan och det snabbt medan vi fortfarande har möjlighet och kan, som jag ser det löper dom nu ”amok” och företräder tyvärr inte många av oss längre.

Men räkna med ”ful spel” för etablissemanget kommer nog att lägga in en propaganda växel eller två för att förhindra att PP eller andra partier stör ”ordningen” för dom ser nog vartåt det lutar.

Vill du veta mer om sveket med Lissabonfördraget så läs här,
http://www.scooterforum.se/forum/index.php/topic,110.0.html

Arne,

Anonym skrev

Verkligheten är inte så enkel och dina förslag är naiva. Kort svar till varför detta inte fungerar är att artisterna har speciella kontrakt, och skivbolagen har rätt till alla inkomster (all försäljning och likande måste gå via dem), artisten kan inte börja sälja sina verk själv eller ta donationer. Ditt andra ”förslag” skulle aldrig heller fungera i praktiken eftersom det skulle vara kontraktbrott av artisterna och lägga upp sin musik på TPB. Som artist äger man inte sin musik, de rättigheterna är det tänkt att man ska sälja till skivbolagen och det gör alla stora artister för det är så systemet fungerar om man vill bli känd och sälja bra. Plus, hur ”äventyrar de sin popularitet” när de svarar nej om man frågar om de vill ge bort sin musik gratis på internet?

I ditt första förslag som också är omständigt och naivt förstår jag inte hur vi undviker att skivbolagen får betalt. Desutom, varför skulle skivbolagen inte ha betalt när det är de som gjort artisten känd via PR och gett artisten produktionsmaterial och liknande? Det är barnsligt att tro att skivbolagen inte fyller någon funkion, det är möjligt att framtida affärsmodeller inte involverar en tredjepart, men idag så fungerar det så. Problemet är att skivbolagen är giriga och vägrar släppa greppet om det guldläge de haft nu i flera decenier som tekniken har gett dem. Och nu har tekniken blivit för effektiv och springer ifrån dem. De man vill undvika att ge pengar till är distributionssektorn (Typ butiker) och de som tillverkat den fysiska skivan eftersom internet redan ersatt dessa och gjort kostnaden gratis.

PP skrev

Ok folk, går det för långt kan vi faktisk skita fullständigt i ettor och nollor och bilda ”mänskliga nätverk”.Allt vi ville var bara att de skulle sänka priset rejält och det verkar inte som de vill göra det. Enkelt, på nåt sätt ,bildar vi olika grupper, grupp A tex älskar heavy metal och råkar ha 50 st medlemmar, då går en person utav gruppen till en skivaffär och köper skivan, samma person rippar skivan loosless, och postar med vanligt post den brända skivan till övriga medlemmar i gruppen,då blir det säg, 200:-/50=4:- för var och en i gruppen exkl. frakt och cd-r.Den som köper och rippar får ha ”bonusen” att behålla ”originalet”, givetvis skannar man booklet och sånt med och mailar dem till gruppmedlemmarna. Någon måste nu komma på hur man undviker infiltratörer i olika grupper! Vad tycker ni? Givetvis av hänsyn till artisten/bandet tillåter vi inte typ 1000 personer att dela kostnaden för en skiva, tanken är att artisten som gruppen älskar får betald av oss och att vi inte låter skivbolag tjäna pengarna!

Alternativ 2)Att vi helt enkelt går, på nåt sätt, och frågar artist/band A om han/hon/bandet vill vara med TPB eller liknande sökmotorer eller ej? Jag tror inte att musiker/band som råkar vara multimiljardärer vågar äventyra sitt popularitet och säga nej! De som inte är redan multimiljardärer, behöver ändå publicitet via olika sökmotorer så jag tror inte att de heller vågar säga nej, sen återstår bara giriga musiker, och såna tycker jag att inte förtjänar gratisreklam utav oss via sökmotorerna…….mvh/Piratpartist innan 17/4-09

James skrev

[quote=Anonym]Det här svaret är väl givet, men varför lyfta Kina som ett fritt land?
Kina, där man förföljs om man tillhör fel religion eller har fel åsikt, och där nätet är hårt censurerat?

[/quote]

Jag känner flertalet personer i kina, båda folk som flyttat dit och affärsbekanta samt nätbekanta i allmänhet. De tycker inte det är särskilt illa överhuvudtaget. Och såvitt de påstår så är det egentligen bara saker som kan tyckas skada landets styre som censureras. Samt att det faktiskt blir mer och mer öppet, och lätt att tala om precis vad man vill. Jag skulle väl inte påstå att det är totalt frid och fröjd där borta, men jag litar mer på de som bor där och mina vänner som bott där i flera år än jag litar på Media/västvärldens stämplar på Kina. Det är mest hyckleri för att de ska kunna jämföra med kina och säga att det är så mycket värre där.

Sen så skulle jag vara oerhört fri där borta, då jag varken är religiös eller ett dugg politiskt engagerad. Nåväl jag har varit politiskt engagerad i sverige de senaste åren, endast pga all övervakning och allt detta helvete som är på gång. Och dessa medel, dessa lagar och kontrollverktyg vi får på löpande band har fått samtliga kineser jag talat med att rycka på ögonbrynen och förvånas över vilket galet maktmissbruk vi verkar ha.

Kina är ett fritt land, må så vara att det ej är det ifall man är ”fel” religiös eller försöker leta fram negativa ting om de som styr. Men de har trots det ingen massiv övervakning som vi snart har, Ingen lagring på all trafik. Och man blir inte rövknullad om man fildelar.

Sverige/EU är, eller åtminstonde håller på att bli tiofalt mycket värre än kina någonsin varit. Å jag är övertygad om att det inte går att stoppa det kommande deceniet. Möjligtvis bromsa in, Men att ta bort dessa lagar och övervakningsverktyg tar säkerligen minst dubbelt så lång tid än det tagit att införa dom. Å då ska man ju också räkna in tiden att övertyga alla andra som bestämmer att rösta bort allt. Tyvärr verkar det inte bättre i mina ögon, EU är påväg åt helvete för länge sen. Därför är det dags att fly medans det är möjligt. För snart lär det inte vara särskilt lätt misstänker jag.

Dennis Nilsson skrev

Här behövs en del optimism, så vi kan se framåt och bortom alla FRA, IPRED and ”younameit”-lagar som mer eller mindre vill inskränka och avskaffa det demokratiska samhället.

Optimist blir man om man ser på den utmärkta dokumentären ”Mahatma Ghandi – Pilgrim Of Peace”. Klart värt 44 minuter av ditt liv. Och så får man sig en del tankeställare..

http://video.google.com/videoplay?docid=5680530360797443942
http://www.google.se/search?hl=sv&q=Mahatma+Ghandi+-+Pilgrim+Of+Peace&btnG=Google-s%C3%B6kning&meta=&aq=f&oq=

”Mahatma Ghandi pacifist philosophy brought one of the world’s great powers to its knees. He proved that violence is not the only road to change.”

Anonym skrev

Det finns http://www.pp-international.net/ men den sidan är i behov av en del renovation (frivilliga kan ta upp saken tex i #ppi på IRC).

Tyska piratpartiet har samlat ihop de nödvändiga underskrifterna och kommer också att delta i EU valet. Finska piratpartiet han tyvärr inte med att samla ihop tillräckligt underskrifter i tid för det här EU valet. Andra piratpartier deltar inte heller så vitt jag vet.

Anonym skrev

Hela svergie ,kom igen nu lägg eran röst på PP den 7 juni ……..hela norrköping e på …..

Anonym skrev

Anledningen till att EU-parlamentet och rådet kan ta beslut utan att folk i medlemsländerna knappt har någon aning om det förrän det är för sent är helt enkelt att folk inte bryr sig tillräckligt mycket om EU. Om fler människor skriver till EU-parlamentariker och skäller på dem när de gör fel och berömmer dem när de gör rätt, och skriver till massmedia och kräver bättre EU-bevakning, så kommer det att bli bättre.

Anonym skrev

Hur tänker du då? Det finns inte ett land i världen där väljare får rösta på kandidater från en annan valkrets.

Aiue skrev

Jag har för mig att det finns en samordnad wiki nånstans iaf, kommer däremot inte ihåg vart.
Annars finns ju #ppi på irc.piratpartiet.se

Anonym skrev

Det här svaret är väl givet, men varför lyfta Kina som ett fritt land?
Kina, där man förföljs om man tillhör fel religion eller har fel åsikt, och där nätet är hårt censurerat?

James skrev

Jag tror inte på demokrati överhuvudtaget, har aldrig gjort och kommer aldrig att göra. Än mindre i sverige och helt obefintlight lite i EU. Sen är jag av den övertygelsen att .. ja va ska man säga 80% hit å dit röstar Ja till repressiva maktutövande lagar, Visst PP kan och jag hoppas de kommer in i EU. Men de sitter ändå 80% Pensionärer och/eller maktgalna fanatiker där och röstar fram all denna skit. De är ju dessutom uppenbarligen mutade åt helvete å tillbaks. Det finns tyvärr ett problem som är källan till allt detta i vår värld, och det är Pengar. Så länge pengar existerar finns det också maktbegär till följd av detta, självklart skulle detta maktbegär även existera utan pengar men jag är övertygad om att den skulle vara på en helt annan nivå. För varför ska man ivra sig om upphovsrätt 70 år efter skaparens död om det inte fanns något att tjäna på detta?

Och varför skulle politiker i hela världen som det verkar, rösta för sånna saker som IPRED, Acta, Telekompaketet å dittan å dattan. Plus säkerligen en hel uppsjö andra fullkomligt skadade direktiv som ju endast är till fördel för MaktEliten i det stora hela?

Jag kommer säkert att rösta, om jag nu inte gör det och istället tänkte tanken på detta så skulle min röst absolut gått till PP.

Till svar om revolution ifall man ej röstar. Behövs inte rösta för att det skall bli revolution, Man samlar sig, bildar motståndsrörelser och sedan störtar man (folket) de som styr och bestämmer. dvs. en icke politisk lösning, som tycks se ut att vara vår kommande framtid tyvärr.

Jag hoppas verkligen det slipper gå till den punkt, men historiskt sett så har det ju mer eller mindre bara lösts på liknande sätt i liknande situationer. Vi vet ju alla att människan är jävligt dåliga på att ta lärdom av historien.

Personligen har jag indirekt beslutat mig för att stanna kvar inom EU och rösta för kommande val, men kommer inte PP in i Eu-parlamentet efter detta val så tvivlar jag starkt på att det kommer bli någon förändring förrens ungdomen i vårat land (20-30 år) är i majoritet, och då har kvar sin ilska emot allt detta. Istället för att ha vant in det och faktiskt accepterar det hela.

Om vi förlorar detta val fullkomligt, då tänker jag söka politisk asyl i ett fritt land, Kina.
Där slipper man åtminstonde bli behandlad som brottsling 24timmar om dygnet.

peace!

Anonym skrev

Håller med till fullo. Hur mycket skit har vi inte tvingats på, utan en vettig demokratisk debatt, pga. EU? Självklart gillar de med politisk-karriär-ambitioner EU. Då finns det ju så många fler avlönade platser att bli invald till.

Anonym fegis skrev

[quote=Christian Engström]Varken John Lennon eller Elvis Presley kommer spela in några fler skivor[/quote]

Huvudet på spiken! Det är ju just därför det är så brått att förlänga, så man kan mjölka dem i tjugo år till!

Och det visar också vilka det är meningen att pengarna ska gå till…

omfrihet skrev

Börja påverka folk i andra länder då. Norge, Danmark och Finland verkar ha många pirater som bara väntar på att bli organiserade.

Läste precis på slashdot.org om att Pirat Partiet i Tyskland jagar underskrifter för att kunna delta i valet. De verkar vara i samma läge som svenska PP 2006 och de är inte de enda som går framåt.

Ulven skrev

känner ni folk som lyssnar på musik från innan 60-talet är de kanske inte alltid så insatta i det här med fildelning. bränn då deras önskade musik så de slipper köpa dyra skivor för musik vars skapare inte får en spänn för det.
dela med er av den gamla musiken lite extra så folk slipper köpa!

Anonym skrev

Hade EU varit demokratiskt så hade de tillåtit mig att även rösta på andra länders politiker!

Norpheus skrev

Håller med dig om att Sverige ska ut ur EU men det är en fråga som vi får ta sen.

Så genom att inte rösta så påverkar du plitikerna i andra länder? Nej, vad du kan göra istället är att gå och rösta, få den du vill in i parlamentet och låta den/dem påverka de andra politikerna. ;-)

Norpheus skrev

Ge inte upp. Vi har fortfarande mycket som kan göras innnan det är för sent.
Jag tänker definitivt INTE lägga ner min röst. Så länge vi är med i EU så har vi möjligheten att skydda, inte bara Sveriges medborgare utan, alla EUs medborgare och även de som saknar medborgarskap. :-)
En röst för Piratpartiet är en röst för ett fritt EU!

Anonym skrev

Men alla svenska parlamentariker röstade ju ned förslaget! Så det spelar ju för fan ingen roll vem man röstar in i EU, för i slutändan så är det en jvla massa politiker i andra skitländer som bestämmer hur vi ska ha det!

Anders Troberg skrev

Klart du ska rösta, det är ju bästa sättet att tydliggöra hur de ignorerar folket, och därmed få folk förbannade.

Magnus H skrev

Men du James, om alla resonerar som du, o skiter i att rösta ”för det spelar ändå ingen roll”, tror du då att vi nånsin kommer att ni stadiet revolution?

Om du inte röstar i EU-valet har du ingen rätt att uttrycka ditt missnöje efteråt, för då har du försuttit din demokratiska chans att påverka.

E-mannen skrev

Ja. Jag tycker detta är fan värre än jävet som nyhet idag.
Hoppas att aftonbladet och liknande stora medier tar upp det här ordentligt för detta är en lagändring som INGEN fattig tjänar på. Enbart de rika går plus på sånt här beteende.. .

Så otroligt sorgligt. . Jag hade nästan hellre blockat detta än fått igenom 138:an :-(

James skrev

Känns mer å mer som att de inte har någon roll längre, kanske ska skita i att rösta å låtsas hoppas på något som uppenbarligen inte går att göra något åt. Känns lite som att ett säkrare kort är att avvakta till den punkt då majoriteten av folket i världen inte tål mer av allt förtryck och galenskap. Då det blir fråga om revolution. Det är sällan förtryck, övervakning mm. har lösts politiskt såvitt jag vet, må vara opåläst eller missat en massa. Men det mesta verkar ju lösas via våldsamma upplopp/revolutioner, stötta regeringar Folket emot staten i blodiga strider.. *suck*

Anonym skrev

Helt jävla sinnessjukt!

Ut ur EU-helvetet! Varför ska andra eu-länder bestämma hur vi ska ha det i sverige!??!

Lämna kommentar