Piratpartiet och kommunalval

Processen med att regioner ställer upp i kommunalval befinner sig således på diskussionsstadie och är inte färdigbehandlat trots att det är lätt att få ett annorlunda intryck av mediala rapporter. Vill du vara med och diskutera och påverka utvecklingen av de här planerna, så hittar du diskussionstrådar här:

Principiell diskussion

Forumsektion för ämnet

Uppsala län

Kronobergs län

Eskilstuna kommun

Skaraborgs län

Jönköpings län

Kommentarer

Ludvig skrev

Hade jag varit medlem i Svenska Kyrkan skulle jag ha argumenterat för bildandet av PiSK: Pirater I Svenska Kyrkan. Kan jämföras med ”Folkpartister i Svenska kyrkan” (Fisk)…

HR skrev

Hur skulle partiet centralt kunna hindra enskilda att ställa upp i val. Vore inte det antidemokratiskt om det hände?

Vore styrelsen så dum att den hindrade, så är det bara att bilda en förening som heter Piratpartiet [kommun] och ställa upp i valet.

Lars skrev

…och varför säger Anna Troberg i DN ( http://www.dn.se/nyheter/valet2010/piratpartiet-satsar-pa-kommunval-1.916743 ) att ”Om vi ställer upp eller inte beror på kapaciteten i de olika kommunerna” ? Det principiella beslutet är alltså redan taget, nu beror det bara på ifall kommunfunktionärerna har kapacitet att ställa upp?

Jag kommer inte att rösta på ett piratparti som ställer upp i kommunval, varken till riksdag eller EU-parlament. Det är att gå alldeles för långt i utvidgningen av principprogrammet och att tappa fokus på de tre ursprungliga frågorna om patent, övervakning och upphovsrätt. Piratpartiet kommer aldrig att få någon stor andel av rösterna i ett val så det enda sättet att uträtta något är att fokusera på de tre frågorna och satsa på en vågmästarställning i riksdagen. Det är synd att partiet verkar ha glömt bort det.

Lars skrev

Om det inte är färdigbehandlat, varför uttalar sig då lokala funktionärer som om det är klart att de kommer att ställa upp i kommunval?

pelles skrev

Alltså ställer vi upp under en gemensam plattform i de kommuner det finns engagemant och det finns frågor att drivas. Som de nu inte finns i alla. Så kommer det gynna piratpartiet i riksdagen nå enormt om de går bra i kommunvalet. Det skapar faktiskt viss seriösitet i folks ögon att ställa upp kommunalt. Ska vi öka risken för att åka in i riksdagen. Så bör vi ställa upp där det går att ställa upp om frågor finns i den kommunen att arbeta med…

pelles skrev

Just därför det är viktigt att ställa upp kommunalt. Det skapar seriösitet. Och kommer gynna riksdagen också. Folk ser att vi är serösa då vi ställer upp på fler plan. Men det är viktigt att där vi ställer upp att det finns frågor o arbeta med. det finns det inte i alla kommuner. Men endel kommuner finns högvis.. Grymt viktigt med gemensam plattform. Så vi inte står åthelvete ifrån varandra mellan kommunerna osv. Men får vi ihop allt på ett bra sätt, så kommer kommunalval att gynna helheten.

pergunnar skrev

För att det är just tvärtom. Ett kommunalt engagemang i valrörelsen gynnar riksdagen också. För det skapar seriösitet och sen röstar många exakt samma i de valen. Är enormt viktigt vi får en helhet i kampanjandet. Vi ska helt klart ställa upp i de kommuner det behövs. Vilket inte är alla såklart. Men i endel kommuner finns det enormt många frågor som berör piratpartiet. endel finns de inga. Här i byn har vi ju knappt internet.. 4mbit så adsl e ju snabbare än fibern i väggen. Andra skit viktiga frågor också.

pergunnar skrev

Just därför man har även där en gemensam plattform. Så blir det inte kalle anka av det. Sen ska inte alla kommuner ställa upp. bara där de finns nått att jobba med

JonasS skrev

Vad då oseriöst är ju det som är just seriöst. Att ställa upp där. Det visar seriösitet i mångas ögon. För det finns andra viktiga frågor där också. Inte lika viktiga som riksdagen, men nog så viktiga att ställa upp för. Sen kommer det garanti att leda till fler röster i riksdagen om de går bra i kommunalvalen. Då jävligt många röstar samma..

JonasS skrev

Ja exakt. Huvudet på spiken. Är många som anser tvärtom tillome. Att till kommunen röstar ja gärna pirat för vi har en jävla massa piratfrågor här i byn men de är mer tveksamma i riksdagen.Men många som röstar i en viss fråga kommunalt röstar samma i riksdagen. Våran fiber är tex slörare än 8mbit adsl. Så klart en jäfla massa mer grejer som är att jobba med här…

JonasS skrev

Klart vi ska ställa upp i kommunvalen och få en helhet i programmet. Finns endel o göra på kommunal nivå såklart. Men mötet har varit hur löd beslutet? Är bara dumt och inte ställa upp. det lär locka fler röster till riksdagen också då många röster samma i de valen.

///Jonas

Dr. K - Marcus skrev

Skulle Piratpartiet gå in för val lokalt och således förmodligen bli tvungen att agera utanför partiprogrammet och således grundkärnorna till själva verksamheten anser även jag att piratpartiet skulle kännas mycket mer oseriöst. Varför? För att det dels bara bevisar att PP är lika svaga som andra partier och böjer sig från de principer man valt att gå till val på när man börjar bestämma om annat.

Inte bara det, om det som Anonym här ovanför nämner att Uppsala har nämnt något om fritt internet och ändringar i grundskolan är vi inne och cyklar på höger-vänster-skalan igen. Fritt trådlöst nät till exempel, om detta skulle bekostas av kommunen blir Piratpartiet i Uppsala helt plötsligt en form av socialliberalt parti. Det som Piratpartiet vunnit på mycket i media och undersökningar är att det är konsekvent sitt partiprogram och inte agerar mer än det behövs utanför dessa ramar.

Om partiet sitter svagt representerad lite överallt kommer garanterat lokalpressen snappa på och gräva lite i personerna och vad de gör för sin lön, vilket förmodligen inte är så mycket annat än att lyssna på föredrag och peta näsan, om personen nu bara följer partiprogrammet och då säger media att partiet bara mjölkar skattepengar för egen vinning och röster förloras i nästa val. Agerar personen i kommunen utanför programmet är risken stor att media snappar upp även detta och stämplar Piratpartiet som höger/vänster-parti beroende på vad personen gör. Vi vet redan att PP totalt består av många vänster, höger och liberala väljare, förmodligen även extremister på några kanter. Skulle media placera PP i ett utav de här är risken stor att väljarna ur de andra grupperna skyr hädan. Media är duktiga på att vinkla, och människor är oerhört lätta att förvilla, även om vi lever i informationssamhällestider.

Just därför tycker jag att Piratpartiet ENDAST skall ägna sig åt val dit vi vet att de kan göra skillnad och tillräckligt med jobb på de tre områden så att de inte tvingas arbeta med annat utanför sitt område.

Filur skrev

Tycker att det här är lite tveksamt. Risken är att Piratpartiet i kommunerna går utöver partiprogrammet och för fram frågor som gratis tillgång till Internet och liknande. Faktiskt är det svårt att se något överlapp mellan partiprogrammet och den kommunala agendan.

Martin Andersson skrev

Jag tycker att vi först och främst ska fokusera på riksdagen, eftersom det är där som lagar bestäms. Visst, det finns saker att göra kommunalt också, men jag tycker att det ligger längre fram. Rent organisatoriskt, så tror jag att piratpartiet kanske kan klara kommunal verksamhet också, men jag undrar om det inte är bäst att fokusera. Jag tror faktiskt det. Vi är ju trots allt ett gansksa nytt parti. Det kan lätt bli lite för spretigt, så därför bör vi vänta med kommunalvalet till nästa val.

Hugo skrev

Det enda jag bryr mig om är att pp kommer in i riksdagen och få lagstiftningen och samhället i rätt riktning igen. Jag säger inte att vi inte kan göra nytta i kommunerna men jag tror också att det finns flera risker med att ställa upp där.

Är detta en risk värd att ta?

Fokus, fokus, fokus! Det är så vi tar oss till Riksdagen.

Kommuner? Nej tack

Freddobert skrev

PP kanske kan ställa upp i komminalvalen bara för att få in en kikare i beslutskretsar. Det kan ju vara intressant att belysa för andra politiker var gränsen för integritet går även lokalt.

Anonym skrev

…nämligen att se till att ALL FILM och KONST som skapas av de kommunala fonderna blir FRIA. Vi har redan betalat skattepengar för att skapa dessa kortfilmer, musikverk, teaterpjäser etc – så se till att de verk som skapas av kommunala verk blir fria för svenska medborgare att ta del av via kommunernas websiter.

DETTA kan Piratpartiet arbeta med ute i kommunerna. Och då kan de också övertala landstingen och deras kulturfonder att göra samma sak.

kenny_lex skrev

Jag tycker inte (PP) skall ställa upp i kommunvalen, för (PP) kan knappast göra någon större nytta kommunalt just nu och målet för alla borde vara på det nationella planet och inte på det kommun lokala planet.

dansve skrev

Eftersom jag är en av dom som tydligen ”yrar” om direktdemokrati så vill jag förtydliga ett par punkter.

När jag funderar på direktdemokrati i frågor utanför vårt program syftar jag INTE på principprogrammet utan på det kommunalpolitiska program som ska tas fram. Hur stor del som kommer att bli gemensam och vad som blir fritt för kommunerna att skapa själva återstår att se.

En sak som dock varit klar länge är att partiet INTE skulle säga nej till kommunala eller regionala kandidaturer. Det är alltså ingen nyhet att möjligheten finns. Att vi däremot kommer att ställa vissa krav för att namnet Piratpartiet ska få användas lokalt är dock helt klart.

Anonym skrev

Vad är poängen att sitta ute i kommunerna?
Ingen av de kärnfrågor som Piratpartiet jobbar för behandlas ute i kommunerna så varför skulle vi sitta där?

Johan Sjöström skrev

Inser ni hur sjukt kul det är att vi ens för den här diskussionen? Piratpartiet gör allt baklänges. Istället för att börja med några mandat där i Säffle, några mandat här i Emmaboda, så får vi direkt mandat i Europaparlamentet.

För övrigt verkar kyrkovalet vara en ickefråga?

gastlind skrev

Hmm, va? Hur tänkte du nu? På vilket vis skulle det vara oseriöst?

Bara för att man gör något som ej kan ge lika stor påverkan som det viktigaste man kan göra så är man ju inte oseriös – då är man bara noggrannare.

Anonym skrev

Vissa kartor ”skyddas” av upphovsrätt och ”ägs” av kommuner. Allmänheten tordes rimligtvis tjäna på att kartor och annan offentligt ägd upphovsrättsskyddat material blir publik domän. Det är så att säga redan finansierat med allmänna medel för allmänhetens bästa och en ytterligare tillämpnings-vinst kan rimligtvis inte stå i konflikt med allmänhetens bästa.

Anonym skrev

Därför att jag tycker att det vore oseriöst av piratpartiet att ställa upp i lokala val och i sådana fall har de inget att göra i riksdagen heller.

Anders Forsman skrev

Känner själv en viss kluvenhet i frågan och detta ser jag endast som en fråga som framöver får bevisa om vi blir ett parti i riksdagen som kan enas.

Tror nog att ett segel i taget är att föredra – spinnacken sätts upp när vi äntrat riksdagen ;)
De kommuner som anser att det är ett bra steg – kör på – finns inget att förlora mer än att förlora ;)

Anonym skrev

Varför inte rösta på piratpartiet i riksdagsvalet, och nåt annat parti i kommunvalet ifall du inte tycker piratpartiet har något att göra i kommunfullmäktige?

Anonym skrev

Jag hoppas att piratpartiet inte ställer upp i några kommunval. Kommuner stiftar inte lagar, och det är i lagstiftningen som piratpartiet behövs. Jag misstänker att de som vill ställa upp i kommunval antingen vill utvidga principprogrammet med en massa nya saker (fritt trådlöst internet och annorlunda grundskoleutbildning nämns i Uppsalatråden) vilket vore mycket olyckligt, eller helt enkelt vill ha representation i kommuner för att det ”ser bra ut” eller för att det skulle ge mer uppmärksamhet och därmed bättre resultat i framtida EU- och riksdagsval, vilket är ett helt förkastligt sätt att se på lokal demokrati. En del verkar tillochmed yra om att tillämpa någon slags direktdemokrati i alla frågor utom de som täcks av principprogrammet (vilket i praktiken skulle vara alla, om man inte gör löjligt långsökta tolkningar).

Jag har röstat på piratpartiet 2006 och 2009, men jag skulle ha väldigt svårt att göra det igen i riksdagsvalet 2010 om piratpartiet ställer upp i lokala val. Jag hoppas att ni inte gör det för i sådana fall så skulle det inte finnas många vettiga alternativ kvar, och det känns surt att rösta blankt.

Lämna kommentar