Piratpartiet ställer upp i lokala val

I debattartikeln i Dagens Nyheter ges åtskilliga exempel på fall där dagens lokalpolitiker har en misslyckad informationspolitik. Ett av exemplen är att förhandscensur av politiskt obekväma åsikter och debattsidor har blivit vanligt inom lokal förvaltning.

– Det är tragiskt att dagens politiker tror att förhandscensur är okej bara för att det sker på nätet, säger Falkvinge. Grundlagen och mänskliga rättigheter gör inte skillnad på vilken sorts kommunikation som används.

Falkvinge nämner också hur lokal kollektivtrafik har börjat med omfattande loggföring av hur enskilda människor färdas i sin vardag:

– De kränkningar som sker på lokal nivå riskerar att bli lika omfattande som FRA-lagens allmänna avlyssning av allas telefonsamtal och internettrafik, avslutar Falkvinge. Vi har massor med jobb att göra.

Det är ännu inte klart vilka kommuner och landsting som Piratpartiet kommer att ställa upp i. Den frågan kommer att avgöras av partistyrelsen i ett senare skede.

För mer information:

kontakta Rick Falkvinge (PP), partiledare för Piratpartiet, 0708-303600
kontakta Christian Engström (PP), förste vice partiledare och Europaparlamentariker, 070-6633780

kontakta Anna Troberg (PP), andra vice partiledare, 0704-676273
se Piratpartiets presswebb, http://press.piratpartiet.se, för pressbilder med mera

För kontaktinformation till lokala företrädare, se den här webbsidan. De företrädare som kan vara intressanta för länstidningar är företrädarna på valkretsnivå, som (oftast) motsvarar län.

Kommentarer

gastlind skrev

Hmm. Alltså jag menade att mamma kan motivera en sänkning från 100 till 10 för mig om hon kan övertyga mig om att det finns nästan lika gott godis plus att jag kan få andra trevliga saker på sidan om för de 90 kronorna som mamma får omfördela. Fast diskussionen börjar bli aningen absurd eftersom man ej varken kan välja eller välja bort sin mamma i kommunalval :D

Alltså vad jag menar är att om PP kan motivera för politikerna att det funkar nästan lika bra fast är mycket billigare med fri mjukvara än ofri så kan de sänka budgeterade medel till så lite att det ej är ekonomiskt möjligt för de IT-ansvariga i kommunen att skaffa ofria mjukvaror.

Eller så kan man ju helt enkelt säkna kommunalskatten för de pengar som blir över. :)

Anonym skrev

”En del av er verkar leva bland molnen. Man tar sig inte in i Riksdagen så en kafferast utan det tar tid att inarbeta sitt namn.”
Du kanske har missat de senaste åren. Det är lungt, alla kan inte vara insatta i politik.

”Jag delar i stort Piratpartiets åsikter, men jag har ingen lust att köpa grisen i säcken. ”
Jo visst, du är piratpartist.

”Ni behöver inte gilla det jag säger, för ibland gör sanningen ont.”
E pur si muove

Mesias skrev

Naturligtvis budgeterar politikerna. Min synpunkt var på detaljstyrningen (se städexemplet).
Det måste ju vara slutresultatet som är det viktiga (vilket mycket väl kan vara open-source).
Ditt veckopengs exempel skulle ju innebära att din mamma även bestämmer vilket smågodis du ska köpa för dina 10 kronor.

gastlind skrev

Mer specifikt? Vilken lag idag hindrar SL från att göra det i dagsläget? SL äger rimligtvis sina fortskaffningsmedel. Räknas då en tunnelbanevagn eller buss rent tekniskt enligt lagen som offentlig plats eller privat plats?

gastlind skrev

Idéer och drivkraft finns nog. Men om man förmår förklara det på ett lätt sätt så väljarna förstår återstår väl att se.

Anonym skrev

Det är lagen som hindrar SL eller någon annan från att sälja en sådan tjänst.

Anonym skrev

Förr eller senare tas masken av och den kriminella fångas upp i någon kamera. Fejk är knappast någon risk, det räcker inte med att likna någon på kamera. Inte ens DNA på brottsplatsen räcker, man måste ha motiv, sakna alibi, vittnesuppgifter osv. Mer kameror, tack!

gastlind skrev

Jag tror de flesta är ganska vettiga men bara inte insett vidden av alla repressiva lagförslag som kommer.

Skrämmande många tror fortfarande att PP är ett enfrågeparti bestående av ”snåla ungar” för fri fildelning och förstår inte alls kopplingen till privat kommunikation eller personlig integritet.

Anonym skrev

OM man kommer in på ett beslutsfattande organ där man får ersättning för att beslut olika saker så måste man kunna motivera varför man valde det ena över det andra. Och då måste man vara bra på att kommunicera så att folk (väljarna) på ett enkelt sätt kan förstå att det var det rätta beslutet. Om man har en som är duktig på det kan man ändra sin politik som det behagar. Kan man inte det kommer man falera ganska rejält oavsett om man röstar för emot eller avstod.
(det är ofta man ser ”om pp väljer det så kommer jag hoppa av, respektive om pp inte väljer det så kommer jag hoppa av”) . Så är man utan en bra kommunikatör så förlorar man hur man än gör. Jag kan inte se att pp har det, och då kommer det krakelera för att man inte är specifik i sin politik. förutom att bara lyfta lön genom att slacka med hörlurar i kommunfullmärktige (folk kan stöta sig med sådant)

Dyker upp en sådan på lokala arenan som har ideer och drivkraft och förmåga att förklara dem så folk förstår så kommer denna att göra succe.men om denna finns återstår att se.

Tommi skrev

Min – högst empiriska – åsikt är att de allra flesta människor på den här sidan av galaxen är totala idioter.

Det måste vara den enda förklaringen till att alla är så fruktansvärt mycket emot integritet och privatliv. Jag vägrar tro att intelligenta, fritt tänkande varelser kan svälja den vedervärdigt stinkande förklaringen: ”För vår säkerhet och mot terrorismen” som gammelpartierna använder för att installera konformitet och avveckla individualismen i samhället.

Kretiner frodas uppenbarligen i det klimat som den äldre generationens ledare har odlat fram med sina febriga hjärnor.
Hoppas verkligen att framtiden visar att det var jag som var den korkade byfånen, som med sina paranoida fantasier gjorde människorna runt omkring honom fulla i skratt.

Jag vill ha fel, men för varje dag som går så nalkas den där jag tvingas säga:

”Vad var det jag sa?”

Anonym skrev

[quote=Anonym]De flesta jag pratat med vill ha MER kameror för ökad trygghet och det är nog så det kommer att bli.[/quote]

Jag hoppas att någon sätter ditt dina vänner genom att fejka ansiktet på skitiga filmer från de där kameror :D Jag menar det är ju så jävla smart att göra något olagligt utan mask när man vet att det är kameror överallt..

Anonym skrev

låt dig inte luras av ”Piratpartiet”, de underliggande komponenterna för detta vackra ord kan vara andra än du anar.

Anonym skrev

jag sysslar inte med grisuppfödning, zentradition eller ironiska skämt när de kan tyckas diskriminerande, d.v. INTE s. att jag tycker något av det är skittråkigt eller oviktigt eller dåligt eller…
D.V. helt enkelt S. att jag inte sysslar med det. inget annat.

Anonym skrev

Okej, stöld istället för delad kunskap (om hur man gör glass och därmed många flera glassar välja mellan), men det är ju inte det som Piratpartiet förespråkar, varken när det gäller glass eller nåt annat.

Om du tror det skulle jag rekommendera du läser en gång till här på hemsidan.

JP Anderson skrev

Nu har vi fått ett beslut, PP ställer upp i lokalval. På gott och ont kan tyckas MEN
glöm inte varför vi gör det.
Meningen är inte att PP skall generellt ställa upp i alla kommuner i sverige.
Utan partiet ger de som vill och kan uppfylla kriterierna möjligheten att ställa upp i kommunval. Och det mina vänner, det är demokrati i sitt bästa. Och detta välkommnas.

Att man sen har en åsikt om saken är en sak men man skall inte helt sonika slå ner denna möjlighet som lagts fram för vår amedlemmar.

Landstingsvalen däremot, där är jag säker på att vi har nåt att tillföra i flera landsting.

Hur som haver, kan vi bara komma över oss själva och samla oss för denna kommande kamp så ska ni se att PP tar sig in i riksdan, landsting och, om man så vill, kommuner. ;)

gastlind skrev

Bra, kan du inte stå ut med tanken på ett eventuellt samarbete med vilket riksdagsparti som helst så bör du lämna snarast.

Det finns pirater som sympatiserar med alla olika etablerade partier. Det enda avgörande för att bli pirat är att man bör anse att piratfrågorna är viktigare än skillnaden i de frågor som övriga partier driver.

De flesta pirater tycker inte att sjukvård, skola, äldrevård, fördelningspolitik är ”skit” utan de tycker att skillnaderna i blocken i de traditionella partierna är för små att bry sig !! Då finns det viktigare värden som står på spel som faktiskt _inga_ partier bryr sig om: din och min rätt till privat kommunikation till exempel.

gastlind skrev

Hejsan Maria.
Var säger Christian att vi är en ”lobbyorganisation”? Det skulle jag vilja se.

gastlind skrev

Skulle vara intressant hur utfallet skulle bli om ”någon” hackade kamerorna kodade ett ansiktsigenkänningssystem och centraliserade databehandling på det. Tillämpa på all lokaltrafik i storstockholm. Skulle inte dröja länge innan man fick med alla privatpersoners (som ej kör bil) rörelser systematiskt.

Vad är det som säger att systemet måste hackas för att det ska ske? Många skulle betala för den informationen. Vad hindrar idag SL från att skaffa fram den och sälja den vidare till intresserad tredje part?

gastlind skrev

Ja du har några poänger. Jag har inte satt mig in så mycket i lokalpolitik-debatten men tycker nu det verkar finnas en del poänger att ge sig in där. Det är dock isåfall hög tid att lägga upp en plan för att få folk att förstå vad det handlar om. Vad som i praktiken kan vinnas på att rösta på oss lokalt!

Åh, nu måste jag kolla forumen lite noggrannare =)

gastlind skrev

Politikerna budgeterar väl hur mycket pengar som får användas till olika saker. Drar man ner hur mycket mjukvarulicenser får kosta så kommer det ju påverka vad som i praktiken kan köpas. Får du 10 kr i veckopeng av mamma så är dina valmöjligheter ganska mycket mer begränsade än om du får 100 kr i veckopeng.

Jag tror det kommer vara ett mycket populärt område att skära i kostnader på. Sjukvård och skola blir det alltid ramaskri så fort man pillar på… IT och mjukvarukostnader har nog Svensson inget emot att dra ner kostnaderna på. Hellre att det skärs ner på det än att deras släktingar får sämre vård och skola. =)

gastlind skrev

Fast att göra glass kräver fysiska ingredienser som faktiskt kostar lite pengar ;)

Dessutom tycker ju de flesta inte alla sorters glass lika god. Annars skulle det inte alls finnas nån marknad för alla Magnum-sorter t.ex. (Själv gillar jag magnum väldigt bra – trots att jag nu skulle kunna göra glass mycket billigare själv..). Varför köper en del människor coca cola istället för turkcola trots att den är billigare? Jo för att vi alla prioriterar olika. Olika saker har olika värde för oss.

gastlind skrev

Finns det inget värde i en produkt utom immaterian den innehåller så är produkten i sig värdelös eftersom kostnaden att distribuera immateria (för de flesta ”tillämpningar”!) är 0. Det som har ett värde är att _nyskapa_ immateria. Men detta betalar företag redan varandra för idag. Så när företag samarbetar eller handlar med varandra funkar det utmärkt. Varför skulle samma sak ej kunna tillämpas på immatiera som ”konsumeras” av privatpersoner?

Det krävs nog att du motiverar varför upphovsrätten ska få finnas kvar så vi kan få till en ordentlig diskussion om det =)

Anonym skrev

De flesta jag pratat med vill ha MER kameror för ökad trygghet och det är nog så det kommer att bli.

Anonym skrev

Risken om man gör glass på hemkunskapen är snarare att klasskompisar utan uppfostran och grundläggande moral vill ha den gratis, dvs låter kompisarna laga till den, kommunen stå för kostnaderna och sen norpa den och äta den.

Anonym skrev

Det är korrekt. Och de allra flesta tycker faktiskt också att man ska betala för sig. Det är viktigt att ha en bra balans mellan integritet och brottsbekämpning men det finns många frågor som är ännu viktigare. PP ger intrycket av att mest bestå av de som vill tanka gratis plus en liten andel fanatiska integritetsivrare. På sistone har det dessutom omnämnts att man lättare vill få ut offentliga handlingar för att köra databehandling på dessa och då förstår jag inte längre alls hur man tänker, det är knappast något som är bra för personliga integriteten. Den ljusröda tråd det verkar ha funnits mellan tanka gratis och slippa övervakning har nu blivit ett trassligt nystan skapat av ett gäng virrpannor. De gamla hederliga partierna verkar för helheter och inser att integritet, övervakning och upphovsrätt måste vägas samman tillsammans med en hel massa frågor. Därför går min röst till ett seriöst parti och hoppas att alla vettiga personer gör likadant – ja det kommer de ju att göra per definition.

gastlind skrev

Med vår strategi behöver man inte hamna i närheten av 50% för att lyckas åstakomma praktiska resultat. Det är själva styrkan att sälja ut de allra flesta frågorna. Är man ett vanligt ”brett” miniparti på 5-10% har man inte mycket att komma med – man får troligtvis inte igenom alls mycket och ingen vet riktigt på förhand _vad_ av alla frågor som kommer prioriteras.

Saken är den att det som röstas igenom i riksdagen inte är folkviljan utan _kompromisser_ mellan olika representationer av folkviljan. Förstår du inte det så är det klart att du inte ser poängen med en fokusstrategi.

Det är praktiska resultat i form av lagförändringar som räknas. Inte hur många röster man får.

kras skrev

Ett faktum som inte kan trollas bort är att det kommer att finnas politik på de övriga frågorna i vilket fall som helst. Det väljarna ska bestämma sig för är huruvida Piratpartiets politik är viktigare än skillnaden mellan de båda blockens politik. För övrigt behöver inte Piratpartiet bli ett stort parti för att få igenom förändringar.

kras skrev

Piratpartiet är inte skapat på en kafferast utan det har funnits och byggt upp sitt namn under flera år nu. Kommer partiet in i riksdagen och får en lyckad vågmästarställning så behöver partiet bara en period för att uträtta det partiet grundades för. Därefter kan man diskutera eventuella breddningar av partiprogrammet.

Piratpartiet är det enda partiet där jag känner att jag inte köper grisen i säcken. Strategin är tydlig och väl dokumenterad. När du säger att partiet lovar att strunta i en rad viktiga områden antar jag att du syftar på att partiet kommer att stödja den framtida majoritetskoalitionen i frågor som inte berör partiets program. I gengäld ska övriga partier gå med på de punkter som Piratpartiet inte är beredd att kompromissa bort. Detta medför i praktiken att vi fortfarande får politik på områden som vård, skola och jobb, men skillnaden är att vi även får en ny politik på områden som befintliga partier har varit mindre framgångsrika på.

Tycker man att Piratpartiets politik är viktigare än skillnaden mellan de båda blockens politik så röstar man på dom, annars röstar man på något annat parti.

Du har rätt att vi inte behöver gilla det du skriver, man att själv utnämna det man skriver som en sorts absolut sanning utan att kunna bevisa det är som att komma och säga att mina åsikter är mer värda än era. Det vinner man inte mycket på.

Anonym skrev

Men om de övriga partierna egentligen tycker lika i 99% av de frågorna du tar upp och käbblar om resten (samt ifall skatten ska vara 51% eller 49%) så kan det vara nog så viktigt rösta på PP för att skydda viktigare saker som att vi inte långsamt förvandlas till en totalitär stat eller en stat där man övervakar varje steg människor tar.

Hur mycket det kostar ha barn på dagis kan vara viktigt för vissa, att inte bli övervakad kan vara viktigt för andra.

Det är därför det ska finnas olika partier med olika åsikter och fokus.

Hurvida det är 90% eller 10% som röstar på ett parti, det bestämmer folket.

10% som röstar på PP påverkar de frågorna PP driver oändligt mycket mer än 90% som röstar på att skatten ska vara 51% istället för 49%.

I övrigt håller jag med den ovan som säger att rösta på de flesta andra partierna är att köpa ”grisen i säcken” för de flesta frågorna. De förhandlar glatt bort den frågan man röstat på dem för, det kommer inte PP göra.

Förra året var C grisförsäljare i integritetsfrågan ex. vis. och det kommer nog vara liknande i Riksdagsvalet nästa år. Många löften som inte hålls. Jag tror man kan lita på PP i de frågor de går till val på, men vi får väl se.

Fredrik Larsson skrev

Bara genom att rösta på PP har du sagt att du är beredd att samarbeta med alla utom SD. Det är nämligen hela idéen med PPs politik.

Annars hade jag aldrig kunnat rösta på PP om dom samarbetada med de gröna eller S eller v

Mvh
Fredrik Larsson

Anonym skrev

Jag kan tänka mej att rösta på partiet i landstingsvalet för att stoppa SLs nya övervakningssystem och för att man inte ska godkänna kameror överallt.

Men i komunen vet jag inte om de skulle kunna göra så mycket

Hans Vallin skrev

Det är sant att man inte når den breda massan om man har ett såpass snävt budskap som PP, men ändå känner jag att de borde hålla fast vid det. PP är inte intresserat av att styra allsmäktigt över alla delar av samhället, snarare att vara med och säga till om i många delar av samhället.

Många piratpartister verkar ha en motvilja att samarbeta med exempelvis Centerpartiet (vilket iofs inte är konstigt då C är med i Alliansen, vars politik i nuläget går emot PP:s), dock inte jag, då jag tror att samarbete är möjligt med alla nyanser i det politiska spektrat. Tyvärr verkar de flesta etablerade partier i nuläget vara mer intresserade av att förlöjliga andra för att hävda sig själva och visa vem som har störst penis, allt för valsiffrornas skull. Jag tror och hoppas att Sverige kan få ett bättre klimat för politiskt samarbete i framtiden.

Anonym skrev

Du tycker att de där frågorna är viktiga och därför kommer du kanske att rösta på Piratpartiet, men för den stora massan så är annat viktigare. Det är ett faktum som inte kan trollas bort oavsett hur mycket du och dina gelikar än försöker. Jag har suttit i styrelsen för ett av Sveriges största partier och de andra ledamöterna och medlemmarna begick samma misstag. De brann väldigt starkt för sina frågor (miljöskadade är kanske ett bättre ord) och tyckte att deras kärnfrågor var överordnade allt annat. Men eftersom de inte fokuserade på sånt som folk mest bryr sig om, så fick de aldrig mer än ca 10% av rösterna i riksdagsvalet. En storseger tyckte somliga, men vänder du på steken så ser du att hela 90% valde att inte(!) rösta på X. Inte så mycket att hänga i julgranen.

Irene Ruhe skrev

Hörde just Rick på TV4 säga att han bl a sympatiserar med Centerpartiet. Jag undrar om det är hans egen åsikt eller medlemmarnas??

Jag kan inte tänka mig ett samarbete med C! I så fall lämnar jag partiet!

gastlind skrev

Att ”köpa grisen i säcken” anser jag är vad man gör om man röstar på ett parti som ej tydligt deklarerar vad som kommer prioriteras. Röstar man PP så vet man på förhand vilka sakfrågor som kommer prioriteras och vad som inte kommer prioriteras. Det är mycket seriösare än alla övriga etablerade partier på den punkten.

Hur sjukvård sköts är väl mycket på landstingsnivå och kommunerna kan påverka arbetsmarknadspolitik. Fokus för PP kommer ju vara riksdagsvalet så det finns gott om möjligheter att både rösta pirat i riksdagen och bry sig om frågor som du som förälder tycker är viktigt.

För övrigt kommer piratpartiet inte rösta emot de etablerade partierna, utan med dem som stödjer oss. Det finns väl inga etablerade partier i Sverige som har så värst radikal syn på sjukvård och arbetsfrågor…

Som förälder skulle det väl kännas obehagligt om dina barn fildelade och det damp ner ett utpressningsbrev i brevlådan?

Vuxen och förälder skrev

En del av er verkar leva bland molnen. Man tar sig inte in i Riksdagen så en kafferast utan det tar tid att inarbeta sitt namn. Vill man bli mer än en fluga som Ny Demokrati som åkte ur Riksdagen efter en period, så måste man även verka på kommunal och landstingsnivå, samt ägna sig åt FLER frågor än kärnfrågorna. Den som inte inser det är inte seriös.

Jag delar i stort Piratpartiets åsikter, men jag har ingen lust att köpa grisen i säcken. Jag tänker inte rösta på ett parti som lovar att strunta i en rad viktiga områden eller som leds av en person som tycker att sjukvård är skittråkigt.

Oavsett hur många påhittade Agdor på 80+ som älskar fri källkod ni använder i era diskussioner, så kan ni inte komma ifrån det faktum att den stora massan främst bryr sig om arbete, skola, vård och omsorg. De vill vara säkra på att de får bra sjukvård, att de inte behöver flytta om de blir arbetslösa osv; det vill säga att de grundläggande behoven kan tillgodoses. Frågor som öppen källkod, fri nedladdning och liknande är bifrågor för de flesta vuxna.

Ni behöver inte gilla det jag säger, för ibland gör sanningen ont.

JP Anderson skrev

[quote=Richard Ramstedt]Jag hade iofs redan ”räknat med det” men nu vet vi att PP kommer ställa upp där de kan tänkas göra mest nytta, BRA!

Hissa segel, nu kör vi![/quote]

YES! Nu kör vi.

kras skrev

I alla större organisationer måste det finns en mindre grupp personer som styr upp saker och ting. Dessa personer har då fått ett förtroendeuppdrag för att göra dessa saker och med detta följer en ansvarskänsla. Sedan är det inte så att styrelsen är helt överordnad medlemmarna, och som det redan har påpekats så kan medlemmarna välja ny styrelse på årsmötena.

Vad är det så som är så fel med att styrelsen väljer att kvalitetssäkra de intressenter som finns? Hur skulle det annars gå till? Det är lätt att komma och kalla saker för tjafs och kasta ur sig diverse andra känsloargument, men det verkar vara svårare att istället skapa ett konstruktivt inlägg med sakargument.

Att sedan klanka ner på andras, för övrigt små, stavfel samtidigt som man själv begår sådana är som att falla i gropen som man själv har grävt.

Zune skrev

Samkörning, av redan offentlig information. Om man inte ska kunna samköra en informations-”del”, gör den inte offentlig alls istället för att bara göra den ”jobbig” få tag på eller samköra.

Upphovsmännens rättigheter är PP de enda som slår vakt om. Alla är ju upphovsmän på något sätt. Även om man bandar sin katt spelandes piano och lägger upp det på Youtube så bör man få göra det utan att någon kan ska säga ”det där är min melodi, avliva genast katten eller betala 30 mille”.

Sen bör nån annan upphovsman kunna banda sin katt eller hund också spelandes piano utan att man ska få kräva skadestånd av den personen heller för att han ”snott” din idè.

Men han ska inte heller få säga det var hans idè och du ska inte få säga det är du (eller katten) som gjort ”Dancing Queen” även om katten spelar den helt felfritt.

Zune skrev

Man kan det som en ”standard” att ha med det som ett ”bör”-krav i upphandlingar.

Det räcker.

Andra bör eller skall-krav kan vara det använder öppna format eller att manualer/dokumentation finns på svenska och att support finns på svenska och kurser ska ges i x antal dagar eller att användarvänligheten ska ha utvärderats.

såna saker.

Att skolbibliotek ska finnas känns som en klockren PP fråga, fast från förra seklet :) numera kanske att alla ska få lära sig hur man söker/delar information på andra sätt i skolan? Hur man installerar en Bittorrentklient och hur man laddar upp och ned från TPB och andra ställen? (Man kan utgå från Rosgrens otroligt torra utläggning i rätten. ”NU är jag en sider” osv… ;) den är väl offentlig handling? :D )

Helt enkelt hur man är en god samhällsmedborgare i dagens samhälle på samma sätt man lärde sig söka information, gå på ”bibblan” och läste böcker förut så bör man lära sig hur man söker på nätet, läser ”böcker” och numera även skriver böcker eller delar med sig av sin information.

Jag tror det görs en hel del sånt i skolorna numera? men iaf. Det bör vara en del av kursplanen. De kunde även lära sig saker man inte bör göra som att snacka med ”fula gubbar” eller bara ”leecha” (bara ladda ned och aldrig upp). Grundläggande etik och moral, att man ska vara försiktig med att sprida saker om sig själv, att man inte ska lägga upp personlig information man inte vill andra ska veta, att det är fint dela med sig helt enkelt. Sånt bör finnas med i läroplan 2012 eller nåt. Ah, det kanske är riksdagsnivå på det…

Neandertalaren skrev

Vad lustigt det blir när du skriver kommuner hela tiden men jag antar du menar någon typ av homosapiens.

Zune skrev

Eva-Britt, 56 reagerar nog som hon alltid gör om man ändrar nånting i hennes datorprogram, men jag vet inte om man verkligen ska bygga en informationsstrategi på att ”ändra för faaan ingenting så slipper vi höra av gnällkärringen”

Jag tror att oavsett om man ändrar till öppen programvara eller till en ny version av samma så är det viktiga att man håller utbildningar och förklarar ”nu sitter printknappen till höger istället” och så lyssnar man på alla synpunkter ”ÅH NEJ! hur ska vi göra detta? Det var mycket bättre förut” osv osv sen får man ändra och anpassa det som är viktigt att ändra och låta det som bara är allmänt motstånd till förändringar glida förbi.

Jag tror nog en hel del av oss PP sympatisörer och/eller intresserade är rätt vana vid sånt där. Själv har jag jobbat med ”IT” sen >20 år, konsultat på diverse myndigheter, statliga verk och annat. Ja, jag vet hur det är (och nej, jag kallar dem inte ”gnällkärringar” utan är faktiskt rätt snäll oftast och förklarar varför det blivit som det blivit).

Rekommendationer i all ära, men besluten tas mycket på lokal nivå.

Öppen programvara eller inte. Jag gillar det, men den mesta programvaran värdemässigt är inte antingen öppen/gratis eller sluten/färdigförpackad utan sluten/specialutvecklad eller sluten/anpassad.

I många fall så skulle man kunna gå från sluten/anpassad till öppen/anpassad också och det finns MASSVIS med program nästan bara kommuner eller företag som kommuner köper sina tjänster från använder.

De skulle lika gärna kunna vara öppna med anpassningar och de skulle kunna ladda ned en grundversion från TPB och sen köpa anpassningarna. Det skulle kunna vara en del i offertförfrågan ”Grundversionen av programvaran XXX ska/bör vara öppen JA/NEJ”

Intresset för att sitta och hacka säg ”program för uppläggning och städschema för skolor” bör vara begränsat, men kanske kan nån använda det för nåt annat.

Sen bör man verka för öppna format och standarder.

Piratpartier har förståelsen för sånt här i ”generna” på ett sätt som inget annat parti har.

Använd Bittorrent för distribution av läromedel och filmer (på min tid hade vi Pogo Pedagogo *nostalgi*). En bok skulle kunna köpas EN gång, sedan spridas fritt. Då skulle alla läroböcker kunna finnas tillgängliga på webben, för alla, alltid.

Tänk så skönt om du vill kolla in vad barn lär sig nuförtiden, om de kommit på nåt nytt sätt räkna med division. Tänk vad bra för föräldrar kunna granska vad de ska lära sig. Tänk vad bra kunna ladda hem nästa årskurs läromedel när man tröttnat på den man håller på med (själv fick jag bannor för jag räknat igenom alla matteböcker upp till 6:e klass redan i 2:a klass, det var väldigt dumt gjort, vad skulle jag nu göra på mattelektionerna. Usch, fy, elaka barn överprestera och dessutom tycka matte är _skoj_! måste vara sjuk på nåt sätt ;) osv)

Säg till läromedelsförlagen ”vi vill köpa denna bok en gång till alla skolor och sen vill vi ÄGA den och kunna göra vad vi vill med texten, extra kopior betalar vi xx:- för men vi ska kunna göra egna om vi vill, om ni inte vill sälja den så finns det säkert andra som vill… varsågod att ta erbjudandet eller ej”.

Öppen källkod, öppna böcker, gratis bibliotek både fysiska och virtuella på nätet.

Numera beslutas ju mycket i skolorna på ännu närmre nivå än kommunalpolitiker IOFS, men mycket ligger nog på kommunnivå också.

Det finns mycket att göra! på alla nivåer.

Mesias skrev

”Nja, det är ju politikerna som har det yttersta ansvaret ändå så det är de som måste ta beslut iaf om det påverkar saker som ekonomi”

Men vad har politikerna med detaljerna att göra, antar att politikerna även bestämmer att gatorna ska sopas. Fast inte tycker jag det ska bestämma vilka sopborstar som används.

Piratpartiets framgång kommer från att det hade en ”data/informations” fråga som många kunde relatera till (fildelning). Först i början så var det datornördarna (positivt värdeladdad ord), sedan så spred det sig till allmänheten. Nu försöker det göra om bravaden med open-source och patentfrågor. Tror näppeligen att det kommer attrahera massorna i dessa frågor. Naturligtvis finns vissa intressenter (samt en heldrös som inte ser skillnad på lokalafrågor visavi globalafrågor).

kras skrev

Vi vill inte kränka upphovsmännens rättigheter. Du får nog läsa partiprogrammet en gång till.

gastlind skrev

”Upphovsmannens rättigheter” kostar numer samtliga medborgare deras rättigheter att upprätthålla – så ja då är medborgarnas rättigheter viktigare.

Finns många tänkbara marknads- och distributionsmodeller som är mycket gynnsammare för skickliga kulturidkare och upphovsmän än dagens upphovsrätt är – de väntar bara på tillräckligt med mod och riskkapital för att slå igenom på riktigt.

kras skrev

Piratpartiets politik går att applicera på lokal nivå, på statlig nivå, och på internationell nivå. Om du läser debattartikeln får du några exempel på vad PP kan göra på lokal nivå.

gastlind skrev

Tyvärr så håller jag med. Kanske är det något viktigt jag bortsett från, men jag kan inte komma på så många fall där PP kan göra en stor eller viktig skillnad i kommunpolitik.

Jag vet inte hur stor andel av en kommunbudget som mjukvarulicenser kan kosta. Men säkert kan utbildning som behövs för otekniska kommunanställda för att använda svåra (fortfarande = icke propertiära, tyvärr…) mjukvaror kosta säkert lika mycket som det man sparar in på licenskostnader.

Anno skrev

Du menar det är krav på att man är måste vara 1) man 2) halvsenil

= gubbe

för att få komma in där. Det skulle förklara en hel del ;)

Zune skrev

Nja, det är ju politikerna som har det yttersta ansvaret ändå så det är de som måste ta beslut iaf om det påverkar saker som ekonomi (myndigheterna får inte göra av med obegränsat med pengar) eller strategi osv osv…

och detta ligger i många olika nivåer. På Internationell nivå (EU), på nationell nivå (Sverges riksdag) och på lokala nivåer (Landsting och kommuner).

Om man vill påverka och medverka till ”rätt” beslut på alla dessa nivåer måste man vara beredd ta ansvaret på alla dessa nivåer.

Jag vet inte, osäker om PP ”orkar” slåss men hittills finns det inget annat parti som känns mer kunnigt eller seriöst inom detta område (heller).

Anonym skrev

Jag skulle kalla det demokrati… men jag förstår ni tycker det är jobbigt.

Anonym skrev

Nej, men bibliotek kanske? och att man lär sig göra egen glass på hemkunskapen? (fast då blir väl skolan stämda av GB för ”anstiftan till medverkan till förlorad glassförsäljning) ;) 30 mille för 4 glassar som kan ha ätits av nån i Sverige och kan ha smakat som Piggelin.

Anonym skrev

De lär knappast vara lämpliga som nämndemän, man förutsätter en viss mognad.

Anonym skrev

Bättre skolmat och gratis glass? Något att propagera för inom kommunen kanske…

Maria skrev

Tragiskt är det enda ord jag kommer på… jag tycker Piratpartiet känns oerhört oproffessionellt när man ena sekunden har en EU-parlamentariker som säger att ”vi borde egentligen behövas” och svarar jakande på frågan om man inte egentligen är en lobbyorganisation… åsså nu ska man ge sig in i kommunpolitiken… jag bara gapar av förvåning… vad i all sin dar ska man göra där??? man har ju inga åsikter i kommunfrågor!!!

Tragiskt…
Tragiskt..
Tragiskt..

Magnus G Bergström skrev

Jag skrev i forumet följande:

Ok!

Vad bra! Då var det klart och ”out there”.. Jag har väntat på denna stund ett tag nu!

Men det jag och vi i Österåkers kommun nu saknar är de där ”kraven”… Vi håller på att leta intresserade som vill vara med och driva detta i Österåker och vi håller på att skriva ett principprogram.. Men sen då? Vad krävs mer?

Jag gissar att det är nåt i stil med:
1. Fler än ett fåtal (man vill ha ett gäng som står med på valsedeln, annars ser det bara fånigt ut)
2. Ett lokalt princippgrogram
3. Bilda en lokal organisation (förening med styrelse, typ)
4. ?
5. ?

Sen är det stopp.. Eftersom det kommer frågor här jag inte kan svara på. Som tex budget… Vart ska pengar till valsedlar, flyers, tillstånd för valstuga m.m komma ifrån? Är det privata medel? Donationer? Partipengar?..

Vi står och stampar lite här och kommer inte så mycket längre snart…

/Magnus G Bergström
Lead Österåker och kandidat till Kommunfullmäktige i Österåkers kommun (hoppas jag)

None skrev

Jahaja… nu ska man, berusade av sina framgångar, ställa upp i komunval också!
Och göra vaddå?
Främja integriteten och utnyttja öppen källkod i kommunala verksamheten?
Och?

Jag erkänner utan omsvep att jag inte tagit del av diskussionen på Piratpartiets forum så jag kanske är hopplöst oinformerad. Men det är väl i så fall också de flesta som läser DN-debatt.

På riksdagsnivå och EU-nivå är jag övertygad om att invalda Piratpartister har fullt upp på heltid att ägna de tre huvudfrågorna all uppmärksamhet. Men hur är det på kommunalnivå?
Ska en piratpartist med trovärdigheten i behåll sitta i komunfullmäktige och endast bevaka integritet och fri mjukvara när man belsutar om parkbyggen och dagisverksamhet?

”Det informationspolitiska perspektivet måste komma in på varje nivå i samhället,”
Sant, men motiverar det en heltidstjänst i kommunalfullmäktige?

Piratpartiet har hittills haft det sunda insikten att man inte kommer upp i höga procentnivåer i riksdagsval och riktar därför in sig på vågmästarollen med en utmärkt strategi i bagaget. Hur ser det ut i komunerna där man i vissa fall kan räkna med långt högre procentdel av rösterna? Ska man då ta ett större ansvar än endast integritet och fri mjukvara (patent- och upphovsrättsfrågor är väl ändå inte så stora på komunnivå?)?

Jag kommer att fortsätta rösta på Piratpartiet på Riksdags- och EU-nivå så länge drogromantikerna i partiet inte får sin vilja igenom. Men på komunnivå får något annat parti min röst.

Anonym skrev

Mera samkörning – ja det är ju jättebra för integriteten…
Och upphovsmännens rättigheter vill ni kränka bara för att ni är för snåla och lata för att betala för er.
En massa vildhjärnor med naiva och spridda åsikter. Gå med i V istället, där finns likatänkande.

Anonym skrev

kommunpolitiken är mer praktiskt. och därmed kunde de valda rikta in sig på ungdomsfrågor (då de flesta som röstade till Euvalet var just ungdommar) dvs satsa på att bygga billiga hyrs(student)lägenheter, bättra på utbildning och utbud av aktiviteter, ge mer pengar till biblioteken och kultur. vård och omsorg i all ära men integriteten skall gå främst! (eh, nej stryk det sista)

om man gör en analys ser man att 24myndigheten skall kunna utökas (mer information skall kunna samköras och utforskas) men samtidigt skall viss data inte kunna finnas längre än nödvändigt).Ska bli kul att se vilka skapara hjärnor som kommer dyka upp. (vet inte om de tänker sitta med hörlurar i plenissalen eller ej).Säger inte att det är något negativt med att ha åsikter i fler frågor (mer att förhandla om). men pp skulle kunna ha mer uppseendeväckande förslag.(som kan locka väljare)

men en tanke som dyker upp är att man ställer upp för att få ta del av det partibidrag man får om man kommer över en viss procentnivå, som givetvis kommer gå till moderpartiet(?)

Anders Troberg skrev

Tja, ska man ta TPB-rättegången som praxis så handlar det väl snarast om att målsägaren ska hinna dra ut snorren ur baken på domaren innan man kommer in i rättssalen…

Anonym skrev

Ja, jag håller nog med. Kan inte riksdag/regering komma med en rekommendation eller liknande, typ utarbeta riktlinjer, om att användningen av öppen programvara ska öka. Sedan är det upp till myndigheter/kommuner etc. o.s.v. vad dom vill göra. Öppen programvara i all ära, men jag undrar hur Eva-Britt 56 reagerar när politikerna har ändrat på henne datorprogram och print-knappen plötsligt sitter till höger istället för till vänster i ordbehandlingsprogrammet.

Lars skrev

Det är rimligen beslut som ska fattas av de institutioner och myndigheter som ska använda mjukvaran och inte av politiker i kommunfullmäktige.

David Liberal skrev

Fel!

Enligt praxis sedan Pirate Bay fallet så räknas inte medlemskap i en organisation som tar ställning i upphovsrättsfrågor som jäv i sådana frågor som rör upphovsrätt. Vad jag har förstått om jäv så handlar det mest om att man inte ska ha några närmare band till de/den tilltalade.

Richard Ramstedt skrev

Jag hade iofs redan ”räknat med det” men nu vet vi att PP kommer ställa upp där de kan tänkas göra mest nytta, BRA!

Hissa segel, nu kör vi!

David Liberal skrev

Tanken med kommunvalen är ju att vi ska ha någon form av lokaldemokrati i Sverige. Att på riksnivå gå in och stifta lagar om att alla kommuner måste använda sig av öppen källkod vore antagligen ett övertramp mot det lokala självstyret. Det är beslut som ska ta på lokal nivå därför känns det rimligt att piratpartiet driver de frågorna på lokal nivå och inte på riksnivå.
Att gå in och peta i det lokala självstyret som S gjorde efter försäljningen av S:t Göranssjukhus i Stockholm vore inte värdigt ett parti som verkligen vill stå upp för demokratin, dvs PP.
Dessutom tror jag faktiskt att PP har större möjligheter att förändra samhället på kommunalnivå än i riksdagen.
Att stå upp för integriteten i människor närhet har antagligen större betydelse för vår vardag i slutändan.

Anders Troberg skrev

Visst skulle de behöva anmäla jäv, men det skulle sätta större press på andra sidan att också göra det.

Anonym skrev

Mycket spännande, och roligt beslut!

Hur tänker ni kring ifall era kandidater även vill driva andra frågor? OK om det deklarerats innan eller?
Och kring ifall det bara ska vara era _egna_ listor ni stället upp på? Eller kan det samarbetas med lokala/etablerade partier för att ha med en pirat på listan?

Lycka till!

Stold Pirat...Trots allt skrev

Det ser nu ut som att PP ledningen tar sig vatten över huvudet och gör en ”Sveriges Riksdag” genom att inte lyssna på vad väljarna/medlemmarna vill.

Det pratas en del i de olika forum vi har för våra medlemmar om Löner, konstiga beslut, inga omröstningar etc.

Jag själv är Pirat men är dessvärre dåligt insatt i exakt vad folk menar, men det är en mycket farlig trend om vi börjar tappa medlemmar pga dåliga beslut eller girighet som någon sa.

Jag hoppas att vi alla hjälps åt och får igång ett bättre kommunikationsflöde inom Partiet för att reda upp detta en gång för alla.

Robin Kristoffersson (RobinXson) skrev

att tro att fokus är förlorat är fel. att ställa upp i kommunval och landstingsval är för att snabbare kunna få tillstånd de beslut/förändringar som behövs för att kunna förändra på ett snabbare sätt än att passivt bara se möjligheterna gå förbi. är man med har man möjligheten att förändra. är man inte med så får man skylla på sig själv och ingen annan när man hade möjligheten att få sin politiska åsikt/röst hörd. ett exempel från ett fackligt möte jag var delaktig i när man kom till punkten några frågor. inte en fråga blev ställd vilket då resulterade i att nästkommande möte då kom frågorna men då var det redan försent för att påverka. så till dig Lars du har din fria vilja att rösta på vem du vill, stötta vilket parti du vill. ge inte upp din rätt att påverka för en enskild röst kan påverka mera än du tror. så rösta inte blankt.

Anonym skrev

Det skulle inte hjälpa eftersom de är tvugna att anmäla jäv i dessa fallen isf. Jag står för ett samhälle med god rättssäkerhet inte ett samhälle där folk som tycker som jag skall komma undan.

Mvh
Fredrik Larsson

Lars skrev

Därmed förlorade piratpartiet min röst i riksdagsvalet 2010. Jag röstade på er 2006 och 2009 för att jag tyckte om att ni var ett fokusparti som enbart satsade på att reformera lagstiftningen om patent, övervakning och upphovsrätt, och därmed faktiskt hade en chans att påverka i de frågorna utan att behöva få en stor del av rösterna. Nu när ni har tappat det fokuset så väger inte längre fördelarna med att rösta på er upp nackdelarna. Det började visserligen redan innan 2009 med ett omotiverat motstånd mot Lissabonfördraget och diffusa ideer om “medborgarrespekt”, men med beslutet att ställa upp i lokala val så går det ännu längre.

Jag är inte intresserad av något “informationspolitiskt perspektiv”. Antagligen blir 2010 första gången som jag röstar blankt.

Anna_Troberg skrev

”Skarpaste” var nog inte en helt skarp formulering, MEN jag kan försäkra dig om det inte handlar om någon sorts elittänk. Det som menas är att styrelsen kommer att ställa höga krav på de kommuner som vill ställa upp i kommunalval. Kommunerna måste ha kapacitet att ställa upp och de som står på listan måste ha det engagemang och driv som krävs för att kunna jobba med kommunalpolitik. Jag ser nu inte detta som ett problem, eftersom jag vet att det finns massor av kommuner och enskilda pirater runt om i landet som med råge kommer att uppfylla de krav som styrelsen kommer att ställa.

Grå skrev

Så här fungerar det: En gång per år har Piratpartiet (precis som alla andra partier och de absolut flesta organisationer) ett årsmöte. För Piratpartiet är detta vanligtvis någon gång i slutet av februari, eller i början av mars. Detta årsmöte är ett partis högsta beslutande organ och kan köra över, riva upp och göra om samtliga beslut som styrelsen tagit. Årsmötet är också det enda som kan ändra på partiets stadgar och utse styrelsen för nästa år. Extra årsmöte kan kallas av styrelsen vid behov (ex. att flera ledamöter avgår).

Just Piratpartiet är här lite speciellt då det håller sitt årsmöte på nätet. Jag har hört rykten om förbättringar till nästa möte, men tidigare var det på en del av forumet (du kan fortfarande följa gamla årsmöten där). Andra partier håller ett ”fysiskt” årsmöte där de som önskar delta måste resa till möteslokalen (vissa partier gör lokala omröstningar om en representant den lokala föreningen skickar). Oavsett metod är det endast deltagande medlemmar som har rösträtt. En icke-medlem kan ges yttranderätt om någon medlem förespråkar det, men har inte rösträtt. Alla medlemmar har en röst var och det görs ingen skillnad på en grundare eller nybliven medlem i detta avseende. Piratpartiet behandlar alla omröstningar som slutna, så det går inte att ta reda på vem som röstat på vad, men det syns exakt hur många som röstat på vad. (Detta fungerar något annorlunda i andra partier, där exempelvis det kan gå till så att endast en representant från varje lokalparti har rösträtt).

Om du är missnöjd med ett visst beslut som styrelsen tagit under året kan du till nästa årsmöte lägga en motion om ett förslag som river upp styrelsens beslut och/eller ersätter det med något annat (motioner behöver i allmänhet inkomma någon månad i förväg). Om du är missnöjd med väldigt mycket som styrelsen gjort kan du rösta för att inte ge styrelsen ansvarsfrihet och förespråka andra personer som styrelseledamöter till nästa år. Inget hindrar dig från att ställa upp själv som kandidat (meddela intresse till valberedningen).

Förra året valde bara något hundratal medlemmar att delta i mötet som varade i något dygn. Inga omröstningar skedde på natten eller tidig förmiddag för att ge dem som ville sova chansen att göra så utan att missa just omröstningarna. Skulle vara trevligt med många fler medlemmar för bättre urval tills nästa möte.

marken skrev

[quote=Fd medlem]Vet förresten inte ordföranden hur man stavar till det parti han leder? Det skall vara Piratpariet, inte Pirat partiet. Så tragiskt.[/quote]

Lite halvtragiskt är det allt att du lyckades stava fel själv! ;) Men mest bara roligt faktiskt… :P

Fd medlem skrev

”Därför är det viktigt för Pirat partiet att det är våra allra skarpaste representanter som banar vägen för lokal politik: partiets styrelse kommer att ställa mycket hårda krav på de lokala organisationer som vill ställa upp i lokala val, och bara låta de mest kvalificerade gå vidare till att skaffa landstingsblå och kommunalvita valsedlar i september 2010 bredvid de riksdagsgula.”

Vad är det här för jävla Sovietfasoner? I en demokratisk organisation är det medlemmarna som avgör sådant, inte något sabla avantgarde. Det här visar ännu en gång av de ledarna för Piratpartiet endast är intresserad av makt och allt tjafs om friheten på nätet är endast ett verktyg för att kravla sig upp i den politiska karriären.

Vet förresten inte ordföranden hur man stavar till det parti han leder? Det skall vara Piratpariet, inte Pirat partiet. Så tragiskt.

Simon PP skrev

Bra att PP kan ta sig in i Kommunfullmäktige, så vi kan nominera Piratsympatisörer till nämndemän i våra domstolar!

Lämna kommentar