”Rätten till ett privatliv har aldrig varit så hotad som nu”
[
|
88 kommentarer ]
Kommentarer
Svålen skrev:
Vad snackar du om? Tycker du spårar ut fullständigt. Jag besparar mig från att diskutera med dig mer.
Anonym skrev:
Så du menar att det är OK att fuska med sjukförsäkringar genom att undanhålla information om sjukdomar man vet om? Alltså att andra ska betala för din sjukvård när du behöver den och låter din fusktecknade försäkring falla ut? Jag anade nästan det men kunde inte riktigt tro att det var det som låg bakom men du skriver det ju själv. Den här gratiskulturen som bygger på att man ska ta del av musik eller vård på andras bekostnad gör mig oerhört upprörd, det är ett fruktansvärt beteende!
kras skrev:
Sjukvården behöver också veta kopplingen mellan person och journal i vissa fall, så jag förstår inte vad du oroar dig för. För övrigt betalar vi alla skatt som används inom sjukvården. Påståendet att någon annan ska betala blir då en aning löjligt.
Svålen skrev:
Alla ens ärftliga sjukdomar skulle komma upp i dagen för dom som kan läsa de. Typ hjärtinfarkt, cancer osv osv. Under en viss påtryckning från föräkringsbolag skulle förmodligen också dessa få tillgång till informationen, vilket i sin tur skulle ge en väldigt hög försäkringspremie.
Om du nu inget har att dölja så tycker jag du kan bevisa det genom att inte vara anonym här. Åtminstone i den grad att du har ett nick som man kan identifiera dig med.
Men det är då du säker föredrar att vilja vara anonym eftersom du har möjlighet att vara det. Låt också då andra människor få vara anonyma om dom så önskar.
Anonym skrev:
Håller med. Artikeln anspelar på det ”självklara” med att man vill kunna vara anonym inom vården. Men det är inte självklart för flertalet, fullt naturligt att identifiera sig för alla typer av vård och av många olika skäl. Vad är det EGENTLIGEN för problem man vill lösa med anonymiteten? Risk för att någon skvallrar (hur stor är den risken?). Rädsla för att någon kan använda uppgifterna till något otäckt (till vad, hur stor är den risken?). Eller är det bara en allmän rädsla något som jag börjat kalla integrofobi, rädslan för ev. konsekvenser av att inte kunna vara fullt anonym, påminner lite om agorafobi – torgskräck.
Anonym skrev:
Vad är det som är kränkande med ett DNA-register? Är det kränkande att mitt personnummer finns i diverse register? Knappast. Jag är inte paranoid angående felbehandling men i valet mellan att minimera risken för felbehandling och att någon obehörig får reda på mina sjukdomar så väljer jag självklart det första. Ett chip under huden frivilligt skulle vara helt OK för min del om det inte går att identifiera snabbt nog via DNA. Ärligt talat, jag har ett personnummer, jag är inte anonym. Jag är den jag är och är stolt över det och tar ansvar för mina egna handlingar. Varför ska jag ha ett behov av att vara anonym? Jag har inget att dölja.
Anonym skrev:
Att föra ett DNA register där uppgifterna flyttas över ett nätverk är knappast riskfritt och är också integritetskränkande för individen. Folk ska inte påtvingas något DNA-register utan det ska isf ske av fri vilja. Ditt DNA-förslag löser inte heller allt onödigt spring samt att journaler fortfarande kan blandas ihop. Mitt förslag gav en möjlighet till effektivisering, och om man är jätteparaniod för felbehandling kan man väl föra in chipet under huden som lätt kan skannas av. Eller kombinera både DNA-register och chip typ. Men detta ska ske av fri vilja isf.
Anonym skrev:
Att journalföra patienter är nog ganska nödvändigt men det hade varit schysst med en möjlighet att komma in som anonym vid t ex abortfall.
Kan någon läkare redogöra för vikten av journalföring?
Kanske är det värt att offra en del för anonymitet i sjukhussammanhang, men vad är det värsta som skulle kunna hända?
Jag har aldrig upplevt det som jobbigt att behöva berätta vem jag är.
Vad finns det egentligen för möjligheter att missbruka sjukhusjournaler?
Sker det omfattande missbruk idag?
Jag tycker att debattartikeln skulle varit mer saklig så att jag kunnat förstå bättre.
Anonym skrev:
Tror inte ett dugg på det där med chip på patientkortet. SJukvården måste veta att journalen verkligen tillhör personen som ska behandlas eller så riskerar man att felbehandla, någon dör osv. Det kostar massor av pengar för samhället och det är viktigare att vi använder skattemedlen effektivt än att ge anonymitet till sjuka, brottslingar, fuskare och nedladdare. Personligen skulle jag föredra att lämna ett DNA-prov som ger en profil i min journal som kan matchas mot mitt DNA om jag kommer in akut och inte kan identifiera mig, det skulle ge mig den bästa och säkraste vården och vara det bästa sättet att förvalta skattebetalarnas pengar. Samma sak om mina barn skulle bli påkörda på stan eller liknande, inte lär de ha identitetshandlingar eller patientkort på sig men de kan ha en sjukdomshistoria som gör att de riskerar att felbehandlas om man inte vet om den. Vad är den personliga integriteten värd om människor dör för att vissa är paranoida?
Svålen skrev:
Jag förstår inte redigt varför man ska krångla till det. Är det inte meningen att man ska underlätta och effektivisera vården så mycket som möjligt för att bespara skattebetalarna? Jag ser varken någon besparing eller underlättande i dessa förslag.
Kom precis på ett lysande förslag för att både bejaka integritet och patientsäkerhet i den mån det går, och skulle effektivsera vården mycket.
Ett chip på varje patientbricka där alla ens journaler finns. Man inför olika behörighetsgrader av informationstillgång som finns på chipet beroende på vem som hanterar den. Överläkare, läkare, sjuksköterskor osv får just den nödvändiga information dom behöver inget annat för att kunna behandla en och uppdatera journalen.
På detta sätt spelar det ingen roll var i landet du befinner dig, bara för läkaren att plugga in i datorn eller typ en ( journallaptop ). Besparar även papper och en massa onödigt spring för personalen, samt att man även kan införa ett begränsat tillgång av utköp av receptbelagda mediciner.
För övrigt tycker jag vården fungerar bra som den är. Det enda jag samtycker om är att man absolut inte ska föra abortregister för att kanske avskräcka nödvändiga aborter. Det skulle verkligen vara sjukt och integritetskränkande.
Anonym skrev:
När jag tecknar en sjukförsäkring för mig eller mina barn vill jag ha en rimlig premie, därför ingår det att man gör en hälsodeklaration och att försäkringsbolaget har rätt att ta del av min journal. Att möjliggöra anonym sjukvård skulle ta död på denna typ av försäkringar för det öppnar upp för fusk och tecknande av försäkringar mot sjukdomar som man redan har men som inte finns i en journal som försäkringsbolaget kommer åt. Det är ungefär som att elda upp sin villa och därefter teckna en hemförsäkring. Det här är ett helt oseriöst förslag och känns som ytterligare en tillämpning av gratiskulturen, ”någon annan” ska betala. Tanka filer – någon annan ska betala. Sjukvård – någon annan ska betala och dessutom ska vi öppna upp för sjukvårdsturism som får finansieras av skattebetalarna. Det lär inte göra våra vårdköer kortare, tvärtom. Då återstår att teckna sjukförsäkring i ett annat land, ett land där rim och reson råder. Men det här lär inte bli verklighet, majoriteten av svenskar är inte integrofobiker utan tycker att det är OK med registrering och övervakning om det innebär en ökad trygghet och rättvisa både personligen och vad gäller hur skattemedlen fördelas.
Anonym skrev:
Försäkringsbranschen behöver veta kopplingen mellan person och journal, annars blir försäkringspremierna orimligt höga i och med att det öppnar upp för fusk och tecknande av försäkringar mot sjukdomar/skador som man redan har. Men det är ju i linje med PP-mentaliteten att ”någon annan” ska betala. Kultur ska vara fri. Sjukvård ska vara fri. ”någon annan” ska arbeta och stå för kalaset.
Johan L skrev:
Vet inte riktigt vad du menar att jag ska ta upp läkarförbundet et. al. Du kanske missförstod mig?
Debattartikeln är otydlig tycker jag. Du skriver ”akutvård, primärvård och aborter”, lite senare står det :
Med Piratpartiets informationspolitik blir hela debatten överspelad, eftersom sjukvården inte tillåts – och inte ska tillåtas – dela in människor i ”identifierade medborgare” och ”icke identifierade papperslösa”. Sjukvården ska över huvud taget inte få göra den indelningen, och i och med det blir kategoriseringen meningslös.
Jag tolkar detta som ert förslag ska gälla hela sjukvården, även den dyra planerade.
Jag ger som exempel en levertransplantation. Den kostar vården en miljon kronor ungefär. Jag antar att en amerikan får betala minst detta för en sådan operation. En flygbiljett till Sverige är något billigare eller hur? Det finns en massa andra svindyra behandlingar som är gratis för svenskar; öppen hjärtkirurgi, ryggoperationer, alla andra transplantationer osv. Bjuder vi världen på detta blir vi snabbt ett väldigt fattigt land.
Akutsjukvården har som sagt inget identitetskrav, så där skulle det inte bli någon förändring.
Jag kan dock hålla med om att aborter kan få vara anonyma (dock inte för minderåriga), precis som att man kan vara anonym på sex- och
samlevnadsmottagningarna.
Jag saknar definitivt en seriös analys av konsekvenserna i artikeln. Jag får känslan av att den är ihopskriven på kafferasten…
Richie skrev:
[quote=Johan L]Jag tycker att förslaget verkar ogenomtänkt och krystat.[/quote]
Det kan du gärna ta upp med Sveriges läkarförbund, Svenska läkarsällskapet och de andra vårdförbunden som skrivit under deklarationen om vård för alla:
Vårdprofessionerna anser därför att följande ska tjäna som utgångspunkter vid
vårdpersonals omhändertagande av alla människor, inklusive asylsökande och
papperslösa.
* Vårdpersonalens uppgift är att ge vård, behandling, omvårdnad och rehabilitering.
* Vårdpersonalens bedömningar ska utgå från patientens behov och grunda sig på vetenskap och beprövad erfarenhet.
* Patientens rättsliga status ska inte inverka på vårdpersonalens beslut att ge eller avstå från vård.
* Patientens betalningsförmåga ska inte vara en förutsättning för att vårdpersonalen ska erbjuda patienten nödvändig vård och akut tandvård.
Vårdprofessionerna uppmanas att protestera och agera när människor förnekas
vård på grund av sin rättsliga status och ge sitt stöd för alla människors rätt till vård.
De tar säkert emot dina synpunker och ändringsförslag, det finns kontaktinformation på länken ovan.
[quote]Ingenstans har jag läst att någon har uppmärksammat det faktum att ingen nekas akutsjukvård för att de inte identifierar sig. Kan/vill man inte uppge sin identitet får man ett reservnummer under vårdtiden.
Vad det gäller icke-akut sjukvård måste man ju på något sätt styrka att man har rätt till svensk sjukvård. Tänk er vad som skulle hända om vi inte hade detta skydd. Horder av amerikaner skulle komma hit för att göra dyrbara operationer gratis…[/quote]
”akutvård, primärvård och aborter” skriver vi. Jag har lite svårt att se fulla flygplan med jänkare som kommer hit för akut sjukvård eller aborter för den delen. Det är ju inte direkt fettsugningar vi pratar om.
– Rickard Olsson
Richie skrev:
[quote=Anonym]Ska Sverige bli ett land för sjukvårdsturism dit alla åker för att få gratis vård? Efter årsskiftet ligger vi högst i världen när det gäller skattetryck, räcker inte det? Och med dagens operationsköer är det väl mer rimligt att vi först tar hand om de som är registrerade medborgare?[/quote]
Förutom att den sk teorin om socialturism som myntades inför valet 2006 har visat sig gälla att svenskar åker utomlands för att få vård och inte tvärtom, så bryter din tes om att vi enbart ska ta hand om svenska medborgare mot konventionen om de mänskliga rättigheterna.
[quote=Anonym]Sen finns det en annan viktig aspekt, när en person kommer in akut så är det mycket viktigt att få reda på sjukdomshistoria, allergier, medicinering osv, annars kan fel behandling leda till döden eller andra allvarliga skador.[/quote]
Om du kommer in akut så har personalen dels inte tid att leta efter din journal (varför har t.ex. annars blödarsjuka och såna som går på blodförtunnande medel en varningsbricka på sig, om det nu bara är att slå upp det i journalen?) och dels så finns bara din journal åtkomlig om du kommer in för vård i ”ditt” landsting. Om jag blir akut sjuk i något annat län än Jämtland så KAN personalen inte få fram min journal, oavsett om jag legitimerar mig så jag blir blå i ansiktet och kräver syrgas. Enligt din tes ska jag alltså hålla mig hemma, eller riskera livsfara vid en vanlig resa inom rikets gränser. Det är ju iofs så att patientsäkerhetsutredningen kritiserat att vi inte har ett gemensamt journalhanteringssystem, men jag tror nog dels att du överdriver riskerna (särskilt eftersom de allra flesta ju fortfarande kommer att legitimera sig, det är ju inte direkt ett förbud mot att legitimera sig som vi föreslår) och dels att ett korrekt implementerat sådant nationellt system kommer att öka patientsäkerheten.
[quote]Det finns många fördelar av att man lätt kan identifieras, inte bara nackdelar som vissa paranoida verkar tycka.[/quote]
Javisst. Och de måste i varje enskilt fall vägas mot varandra, inte bara slentrianmässigt antas.
– Rickard Olsson
Richie skrev:
Din första invändning (patientsäkerhet) kan till viss del lösas genom att införa din andra (ett nationellt journalhanteringsystem). Det vi ville lyfta i artikeln är att vi idag slentrianmässigt avkrävs legitimation i en massa fall där det inte alls är oundgängligen nödvändigt: Vården behöver inte alls veta vem du är, de behöver veta vilken journal som är din. Att det problemet ”lösts” genom att koppla ett personnummer till varje journal betyder inte att det är det enda sättet att lösa det på, vilket hanteringen i alla länder som saknar personnummer visar. Patienter felopereras hela tiden i Sverige, även med våra förment felfria ID-kontroller, det argumentet håller helt enkelt inte för en granskning. Och, om vi var så himla långt ute och seglade med patientsäkerheten, skulle verkligen samtliga vårdprofessioner skrivit under en deklaration om vård för alla?
Vi kan ta några exempel utöver de du radar upp, det är nämligen exakt samma princip som ligger bakom i alla:
Körkorten behöver egentligen inte vara legitimation: Det räcker med foto och förarbevis för att t.ex. en polis på vägen ska se om du har rätt att framföra fordonet eller inte.
Legitimationskrav i krogkön: Det räcker med ett åldersbevis, det finns ingen anledning att knyta ett inträde till en lokal till en viss identitet.
Att samhället slentrianmässigt löser alla de här problemen med identitetskontroller är den stora faran eftersom vi framöver också kommer att lösa alla nya problem med fler identitetskontroller, exakt så som Västtragik och SJ gjort. Vi vill stoppa den utvecklingen.
– Rickard Olsson
Johan L skrev:
Jag tycker att förslaget verkar ogenomtänkt och krystat.
Ingenstans har jag läst att någon har uppmärksammat det faktum att ingen nekas akutsjukvård för att de inte identifierar sig. Kan/vill man inte uppge sin identitet får man ett reservnummer under vårdtiden.
Vad det gäller icke-akut sjukvård måste man ju på något sätt styrka att man har rätt till svensk sjukvård. Tänk er vad som skulle hända om vi inte hade detta skydd. Horder av amerikaner skulle komma hit för att göra dyrbara operationer gratis…
Om man tycker att personnumret är för privat att dela med sig av tycker jag att det är bättre att göra folkbokföringsregistret stängt, då är personnumret inget annat än födelsedatumet och det måste väl vara ok att dela med sig av?
Piratpartiet bör ägna sig åt viktigare saker. Med såna här debattinlägg riskerar vi att väcka åtlöje.
Anonym skrev:
Jag är ingen övervakningsivrare alls, men inte heller emot all typ av registrering. Jag är ingen fanatiker åt endera riktning. Du kallar att jag har nedslående och otäcka åsikter, men jag tycker detsamma om dig.
Jag är glad över att när jag kommer till sjukhuset så har de tillgång till min, min sambos eller min dotters journal. Då slipper vi själva hålla reda på lösenord och annan information som är lätt att glömma bort. Bara kolla på valfritt arbete hur många som glömmer bort sina lösenord till datorerna.
Du får gärna lobba för detta, men patientsäkerheten är betydligt viktigare för mig. Och måste jag välja mellan en kraftigt försämrad vård (enligt mig) och mer övervakning, så tvingas jag välja det senare tyvärr. Vården räddar dagligen liv, medan övervakning inte dödar. Däremot hoppas jag verkligen att detta inte kommer att bli en del av piratpartiets stadgar, då jag i övrigt håller med om vad det står för och har röstat på dom hittils.
gastlind skrev:
Är det en skyldighet man har gentemot samhället att få den bästa möjliga vården till varje pris i alla lägen? Man är fri att när man är frisk uppge lösenord till personer man litar på om man så önskar, sen kan dessa ge ut nyckeln vid akutfall.
På vilket vis skadar det övriga i samhället om den ”lilla paranoida massan” skulle vilja att deras handlingar sköttes på ett visst sätt? Det är en ganska nedslående och otäck syn på minoriteter i samhället som du har! Hoppas andra övervakningsivrare ej är likadana…
gastlind skrev:
Jag tar det som att du ej har något motargument till att ID-handling och journal-information ej behöver vara sammanlänkade – vilket var vad diskussionen handlade om. Om det är något som verkligen spårat ur så är det dina spekulationer :]
Alltså fokusera på andra områden, såsom att det ej ska behövas ID-kort på SJ, transparens i samhället etc. Där finns det mycket att göra. Tänk lite när ni gör debattartiklar, detta ger mig avsmak.
Jag anmodar vänligen Anna Troberg, Mikael Nilsson, Rickard Olsson och Björn Odlund att svara på detta! Jag vill inte vara med i ett parti som inte lyssnar på vad partimedlemmarna tycker
Anonym skrev:
Och vad händer om man är medvetslös när man kommer till vården? Då kan man omöjligt identifieras och varje medborgare aktivt måste ge ut infon.
Detta är nog bara ett problem för en liten paranoid massa, medan vi andra föredrar den säkraste och mest korrekta vård vi kan få. Och då föredrar jag att doktorn kan ta reda på så mycket info om mig som möjligt för att ge mig en korrekt vård, istället för att jag ska behöva hålla reda på lösenord, nycklar, journaler eller annan info.
Någon som tänkt på hur mycket stress detta kommer att ge vårdpersonal som tvingas utsättas för ytterligare risker att skada patienter?
Anonym skrev:
Först vill jag säga att jag håller med om att det är en tråkig utveckling när man på ren rutin frågar efter legitimation fastän det egentligen inte borde behövas.
Vad gäller sjukvård håller jag dock inte med. Jag har i flera år diskuterat detta med min fru som är sjuksköterska och hon har väldigt solida argument för varför man i nästan alla fall faktiskt behöver identifiera sig i samband med sjukvård. Exempel på problem:
– Kostnader ökar om man inte kan se patientens historik och tex måste testa blodgrupp varje gång man behöver veta detta – ifall patienten identifierar sig behöver det bara göras en gång.
– Fri sjukvård gäller bara för svenskar
– Smittskydd – ifall man får in en blödande patient från en trafikolycka är det förstås väldigt bra ifall man kan få veta att den personen är känd bärare av hepatit/hiv/etc
– Folk skulle enkelt kunna få narkotika utskrivet obegränsat antal gånger för att sedan sälja dem vidare om man inte kan se deras historik över utskrivna preparat.
– Självklart kan avsaknad av historik också skapa oförutsedda komplikationer vid behandling (allergi, överkänslighet mot vissa preparat, blodgrupp, nuvarande medcinering som tex blodförtunnande etc)
I sådana fall drabbar det egentligen bara patienten själv till en början, men i förlängning samhället pga ev efterföljande behandlingar som kan behövas.
Anonym skrev:
Ja den svenska sjukvården lär ju bli oerhört mycket bättre när det kommer folk från andra länder och får gratis sjukvård. Då återstår inget annat än att alla skaffar privata sjukvårdsförsäkringar för att gå före i köerna, jag kommer exempelvis att få en sådan gratis via min arbetsgivare men jag kommer likafullt att få betala massor av skatt för den allmänna sjukvården som jag knappast kommer att kunna utnyttja längre. Visst förekommer det att det skvallras om saker i sjukvården men man måste i grunden kunna lita på att de håller på sekretessen, annars får man väl stämma dem till att betala skadestånd. Även om man är anonym via ID-handlingar så kan man ju bli igenkänd och snacket går om man träffar någon oseriös.
Vad är nästa steg? Gå anonym i skolan? Föda barn på sjukhus anomymt? Donera pengar till staten istället för skatter? Den här integritetsdebatten har spårat ur för länge sedan och det som nu kommer upp blir bara mer och mer krystat. Det kommer knappast att locka väljare till PP, de flesta fattar ju vid det här laget att det bara är trams.
gastlind skrev:
Det hade jag inte själv tänkt på, men det har absolut en poäng!
gastlind skrev:
Svenskar turistar väl snarare utomlands för att få snabb vård i dagens läge… Naturligtvis kan man ha register över vilka som är svenska medborgare – det finns ju redan. Men att den ID-handlingen ska vara intimt knuten till känslig information om personen utan personens medgivande finns ingen anledning till. Ge exempel på någon om du kan!
Vad det gäller informationen som behövs för vård kan den lika väl lagras krypterat hos varje medborgare som i stora osäkra öppna databaser. Sen kan envar få friheten att ta ställning till vilken information de vill ge ut under akutfall m.m. Har man rätt nyckel får man lätt fram informationen precis lika fort i ett akutfall.
gastlind skrev:
Det räcker med att det finns annat folk som TYCKER att det är omoraliskt att man själv gör det för att det ska kunna ge obehagliga personliga repressalier. Finns exempelvis gott om KD:are, eller mer extrema religiösa/konservativa grupper i samhället som tycker så.
gastlind skrev:
Jo det kan funka utmärkt bra utan identifikation med personuppgifter. Exempelvis identifiera med en RSA-publik nyckel: ingen kan läsa meddelandet från sjukhuset till apoteket utan att personen ger sitt medgivande.
All information kan lagras krypterat för varje medborgare; redo att av personen avkrypteras så fort det behöver användas och personen ger sitt medgivande.
Hoppas jag gett bra motexempel på varför övervakning är enda sättet att få en effektiv och säker sjukvård.
Anonym skrev:
[quote=Grå]PP har aldrig argumenterat för att de inte ska få kolla ID. Bara att de inte ska göra det på rutinmässig basis bara för att de kan. Att visa ID ska vara frivilligt. Visst kan det underlätta en del saker att göra det. Men samtidigt finns det många saker som du absolut inte vill sa fastna i register, exempelvis en abort.[/quote]
Varför skulle inte en abort fastna i ett register? Är det omoraliskt? Det är i alla fall inte olagligt. Är det bättre att det syns att man gjort en plastikoperation som exempel?
Anonym skrev:
Oseriöst!
Ska Sverige bli ett land för sjukvårdsturism dit alla åker för att få gratis vård? Efter årsskiftet ligger vi högst i världen när det gäller skattetryck, räcker inte det? Och med dagens operationsköer är det väl mer rimligt att vi först tar hand om de som är registrerade medborgare?
Sen finns det en annan viktig aspekt, när en person kommer in akut så är det mycket viktigt att få reda på sjukdomshistoria, allergier, medicinering osv, annars kan fel behandling leda till döden eller andra allvarliga skador. Det är fullt naturligt att efterfråga legitimation annars kommer sjukhusen ägna massor av tid och skattebetalarnas pengar i rättsprocesser angående felbehandling. Nu vet jag att alla inte tänker som jag men om man hade en metod att snabbt identifiera vem jag är om jag kommer in till akuten, så att man kan se mitt personnummer och kan kolla i mina journaler, så skulle det kännas väldigt tryggt. Skulle faktiskt kunna tänka mig att ha någon form av chip inopererat bara av det skälet pss som epileptiker har halsband eller liknande som ska visa vad de lider av så att de får rätt behandling i tid. Jag skulle även frivilligt kunna tänka mig att lämna DNA-prov som man skulle kunna matcha på akuten om det fanns sådan snabbtester. Det finns många fördelar av att man lätt kan identifieras, inte bara nackdelar som vissa paranoida verkar tycka.
Grå skrev:
PP har aldrig argumenterat för att de inte ska få kolla ID. Bara att de inte ska göra det på rutinmässig basis bara för att de kan. Att visa ID ska vara frivilligt. Visst kan det underlätta en del saker att göra det. Men samtidigt finns det många saker som du absolut inte vill sa fastna i register, exempelvis en abort.
Anonym skrev:
Vem betalar när utlänningar går till sjukvården och inte identifierar sig? I de länder i EU där jag varit i kontakt med sjukvården har de tagit en kopia på försäkringskortet och sedan kontaktat försäkringsbolaget.
All registrering är inte negativ, och ibland känns det som att det spårar ur här.
Anonym skrev:
Vad tycker ni om att läkare kan skicka recept till apoteken elektroniskt? Det funkar ju inte om man inte kan identifiera sig på båda sidor. Eller ska receptbelagd medicin försvinna? Själv tycker jag de elektroniska recepten är så mycket bättre än att behöva hålla reda på de gula lapparna man fick förr.
Och är det så att vi ska slippa identifiera oss måste vi ju då hålla reda på all sjukdomshistorik själva. Hur många här vet en sådan enkel sak som vilken blodgrupp de har?
Kanske bättre då med ett val om man vill registreras eller inte, men att de som inte gör det får stå för konsekvenserna för eventuella felbehandlingar. Plus att de givetvis måste betala på plats så att inte någon annan får deras räkningar. För jag tror inte många går med på att skattebetalarna betalar allt, för då skulle skatten öka en hel del.
Anonym skrev:
Viktigt är att ta till sig av kritiken som folk nämner i kommentarfältet också.
JP Anderson skrev:
Väldigt bra skrivet… Detta är sådant som vi kan kampanja för i landstingen.
gastlind skrev:
Tänker du på att du själv förutsätter att du är anonym när du skriver saker?
gastlind skrev:
Mer kontroller och mer hälsoinformation i allmänhet till försäkringsbolagen leder till att de som verkligen behöver teckna – de som riskerar att råka illa ut – inte får teckna för att de inte är lönsamma för försäkringsbolaget att ingå avtal med. Vill du ha mer kontroller så säger du alltså automatiskt att du vill att bolagen ska ha rätt att i detalj döma ut människor att klara sig själva om de råkar ut för en sjukdom. Då försvinner själva poängen med försäkringar.
Vari ligger frivilligheten hos konsumenten om det från försäkringsbolagens sida kommer ett ”nej, du får inte teckna försäkring hos oss”?
gastlind skrev:
Oj kommuniststämpel igen, hur svårt kan det vara?
En fri marknadsekonomi i ett framåtsträvande samhälle bygger på att erbjuda tjänster som faktiskt har något värde och inte blivit obsoleta av tekniska landvinningar. I den meningen är jag snarare ekonomiskt liberal – verkligen inte någon monopolist och mycket långt från dina fjantanklagelser om kommunism.
Ja 5 spänn av 99 är ju en skälig andel, är det vad du anser? När allt värde som kunden faktiskt får är att lyssna på musiken som artister skapat + någon ljudtekniker mastrat. Det är ett hån mot artisterna att de har en så orättvis position i den föråldrade industrin. Det är ju faktiskt de som skapar värdet i musiken med sitt arbete och inga andra. Att andra människor tillåts tjäna pengar på deras arbete 70 år efter deras död är vansinne. För det har inget värde alls. Det är en bra och välfungerande tjänst. Men det är _fel personer_ som tjänar pengar på den. De som ”äger” immaterian är inte samma som skapat den och det är inte heller de som tillhandahåller tjänsten som du prisar så högt.
Att steka en hamburgare har ett nytt värde för varje ny burgare som steks (eftersom den forhoppningsvis kommer ätas av någon). Hamburgare kostar pengar i råvaror, transport, den exklusiva tjänsten stekning (har ju ett nytt värde för varje ny hamburgare som steks) m.m. på ett sätt som immateria i sig inte gör.
Tack för fördommarna.. men jag har köpt fler böcker förra halvåret än jag gjort någonsin tidigare (vilket i sig är ganska många). Och vet du vad det är jag betalar för? Att den kostar pengar att trycka. Arbetskraft på tryckeriet, tryckpressar, post-leveranser (ja eller hur böckerna nu levereras), butikspersonal på ShocketPock m.m. Inte att själva immaterian som är nerpräntad på sidorna skulle kosta ett enda öre mer bara för att just jag tar del av texten i boken.
Författaren kan få betalt för boken i samband med att den skrivs. En förutsättning är förstås att personen visat att det troligen finns något värde i det som kommer skrivas, men det är ju knappast något nytt problem i den kreativa yrkeskategorin…
Bibliotek kostar pengar för att det behövs byggnader för att upprätthålla dem och en yrkeskår att sköta om dem. Det är vad man betalar för skattemässigt. Sjukvård kostar pengar för att tjänsten har med nytt arbete att göra när man tar del av den. Gatubelysning kostar pengar för att gatulyktor kostar pengar i råvaror, att tillverka, transportera, installera och underhålla.
Du försöker med de märkligaste jämförelserna påtvinga distributionen av immateria ett värde. Men det finns inget som helst värde i att distribuera immateria som kan konsumeras i persondatorer utan speciella exotiska tekniska krav (t.ex. tillförlitlighet, kvalitet och/eller snabbhet) längre.
Det finns inget _värde_ i immaterian i sig, utan arbetet att skapa immaterian, hur svårt kan det vara att förstå?
Anonym skrev:
Vad löjligt att alla andra som gör nåt får betalt EN gång.
Tidigare har bokförlagen fått betalt EN gång varje gång de gjort något (tryckt en bok tex).
Nu vill man ha betalt för något som andra gör bättre (kopierar böcker tex).
Det är inte rimligt.
Anonym skrev:
Statistiken för PP är i sig inte skev eftersom den visar hur många gratismedlemmar det finns. Men jämförelsen med andra partier haltar betänkligt. Hur många medlemmar skulle PP ha om man var tvungen att betala medlemsavgift motsvarande den som de seriösa partierna har? Jag gissar på att man skulle ha högst ett fåtal procent av nuvarande medlemsantal, dels pga lathet och snålhet men även för att huvuddelen som är ”medlemmar” är det för att de vill kunna fortsätta att tanka filer ostraffat och den delen av befolkningen har knappast den största betalningsviljan…
Anonym skrev:
”Noterar att medlemsantalet nu börjar minska” – Under hur lång tid har du mätt? Medlemsantalet har legat stadigt runt 50000 medlemmar sedan i somras. Medlemsantalet har till och med ökat med ett par 100 medlemmar om man följer senaste 3 månaderna. Jag har också noterat att det under vissa dagar minskar några medlemmar för att sedan visa något ökande siffror andra dagar.
Anonym skrev:
Kan du ge medhåll angående att risken att bli åtalad om man begår brott via nätet är betydligt högre om man inte är fullt anonym? Brott ska beivras oavsett var det sker, det är mycket viktigt för att alla ska förstå att lagar gäller. Anonymitet motverkar detta och för hög grad av anonymitet leder alltså till en ökad brottslighet och ökade kostnader både för samhället och individen. Skadorna på lång sikt kan vara oerhörda.
Anonym skrev:
Att övriga politiker fortsätter att missköta sig.
Statistiken är inte skev. Antalet medlemmar som syns är det antalet som är medlemmar. Att det försvinner medlemmar är väl inget konstigt, och heller inte oväntat.
Anonym skrev:
Om du köper böcker så köper man nya fysiska kopior varje gång. Försöker man sälja något digitalt som man kopierat upp till en oändlighet så får man allt försöka hitta någon som är villig att betala för det, hitta en lämplig affärsmodell dvs. Då kan man inte komma och gnälla på kunderna för att de inte vill betala, och heller inte bestraffa dom. Bara de som anpassar sig kommer att överleva.
Anonym skrev:
Du kan bli åtalad om du begår brott på nätet liksom alla andra infrastrukturer, posten, vägen, telefon, etc etc. Det betyder inte att man måste registrera sig för att skicka post eller sätta upp lappar på anslagstavlor.
Anonym skrev:
Du missade hela poängen, men jag antar att du inte vill se den. Risken finns att du kanske börjar hålla dig till fakta istället.
Anonym skrev:
Jag talar inte alls emot mig själv. Det fungerar så i hela försäkringsbranschen. En nyfödd kan självklart ha en ökad risk för olika sjukdomar men man tvingar inte föräldrar att undersöka extra noga och med DNA-analys utan ser det som en allmän risk som råder under hela personens livstid, för eller senare blir alla sjuka och dör. Om man däremot upptäckt något, typ hjärtfel, redan på BB så blir det svårt att teckna försäkring. Det är samma med villa, du får svårt att försäkra ett hus som man redan är vet är angripet av hussvamp.
Jag gillar inte alls hur försäkringsbranschen fungerar i alla hörn men jag inser också att de måste sätta vissa regler för annars kan de inte driva sin verksamhet vidare. Det är en ständig kompromiss mellan bra villkor och inte för höga premier. Självklart kan man inte ha ett system med för mycket fusk, då finns inga pengar kvar till de som är ärliga när de behöver få ut på sina försäkringar.
Alla har rätt till lika vård inom de ramar som politikerna sätter i vår allmänna sjukvård. Med lika vård avses då i förhållande till en viss sjukdom och andra förutsättningar. Det finns som exempel sjukdomar vars behandling är så dyr att om man skulle hårddra det så måste man välja mellan att inte behandla en döende för att rädda 100 eller 1000 andra med vanligare sjukdomar som också de kan vara dödliga utan behandling men som är mycket billigare att behandla. Det här är inget vidare men vi lever i en verklighet och pengarna räcker tyvärr inte till allt – därför är det jättenoga med att man inte fuskar vare sig med försäkringar, bidrag eller annat. Tyvärr drar rabiata anonymitetskrav med sig stora möjligheter till fusk och därför måste man motverka och hitta en rimlig kompromiss. Även skattesystemet är ju orättvist på olika sätt, beroende på vem man frågar. Det finns och kommer aldrig att finnas någon absolut rättvisa, bara en rimlig kompromiss. I den kompromissen ligger att man inte kan sträva efter absolut anonymitet för det kan orsaka stor skada för andra och även liten skala på många håll (som summeras till stor skada totalt) via den okontrollerade fildelningen och andra skadliga sätt att bete sig illa på nätet utan att man får ta ansvar för det. En förtalskampanj via tidningsartiklar eller lappar på anslagstavlor kan du bli åtalad för medan du under anonymitetsskydd på nätet kan göra en mycket värre skada. Det håller inte!
Anonym skrev:
Moderaterna och låtsasmedlem i PP som jag skrev nedan.
Svålen skrev:
” Det är därför det är så viktigt att teckna en sjukvårdsförsäkring redan för nyfödda, innan man upptäckt något som kan göra det omöjligt att teckna försäkringar senare. ”
Med den meningen talar du emot dig själv. Först kallar du det fusk om man inte vill ge försäkringsbolagen informationen om sina sjukdomar som framkommit från en DNA-analys. Sedan tycker du det är OK att fuska om man bara har tecknat ett avtal som hindrar försäkringsbolagen att ta ut högre premie vid nyinkommen information.
” Håller du med eller tycker du att det är OK att andra betalar? ”
Med dina egna utsagor tycker du själv det är OK att andra betalar så länge man tecknar avtal.
Själv anser jag att alla har rätt till lika vård. Och jag anser också att ingen ska behöva betala mer en någon annan pga ärftliga sjukdomar osv.
Anonym skrev:
Vilka partier är du med i? Fördomspartiet? Smutskastningspartiet? Sagopartiet?
Anonym skrev:
Noterar att medlemsantalet nu börjar minska, det är väl för att man åker ur efter ett år om man inte anmäler sig igen. PP tappar medlemmar trots att det alltså är gratis att vara med, vilket ger en mycket skev jämförelse jämfört med andra partier som har årsavgift. Vad krävs ytterligare för att få medlemmar? Ändrad politik? Att man får betalt?
Kanske är det så att eftersom det fortfarande går att tanka utan att riskera att något händer så är intresset inte så stort och definitivt inte efter de senaste utspelen om anonymitet i sjukvården. Medlemsantalet minskar trots att det gått mindre än ett år sedan jag (som motståndare till PP) gick med för att bekräfta hur skev statistiken som presenteras här är när man jämför med andra partier, exempelvis moderaterna som jag är med i.
Anonym skrev:
Svår fråga. Problemet med försäkringsbolagen är att de är dåliga på att göra undantag för vissa sjukdomar. Om man har anlag för diabetes eller hjärtinfarkt så borde man som exemepel kunna teckna en försäkring som ger bra villkor för övriga sjukdomar men så fungerar det sällan. Kommer man till rätta med det problemet så tycker jag att det är OK att de får reda på resultatet eftersom försäkringar handlar om riskbedömming. Efter upptäckt av en ökad risk efter en analys så gäller ju en annan bedömning, det är ju inte så konstigt. Om du menar rent ekonomiskt så skulle jag inte vilja veta om jag är ute efter att tjäna pengar men det är ju oärligt. Det är likvärdigt med att snatta på Ica, någon annan får betala för det jag inte betalar genom att luras/stjäla. Håller du med eller tycker du att det är OK att andra betalar?
Sen är det faktiskt skillnad på fallen att man inte har en sjukförsäkring och att man har en och därefter upptäcker en ökad risk. Normalt brukar väl försäkringsbolagen inte neka försäkring när den redan är tagen på ett korrekt (icke-bedrägligt) sätt. Det är därför det är så viktigt att teckna en sjukvårdsförsäkring redan för nyfödda, innan man upptäckt något som kan göra det omöjligt att teckna försäkringar senare. Man kan tycka att systemet är orättvist men å andra sidan skulle ett generösare system (vad gäller villkor och utbetalning) göra att premierna blir så höga att ingen har råd eller man få spara undan en slant som en egen buffert istället, vilket man förstås ändå bör göra rent allmänt. Oavsett system så är det fruktansvärt fult att luras så att andra betalar, samma sak med illegal fildelning f.ö.
Svålen skrev:
Har en fråga till herr pirathatare.
Om ditt DNA visar sig innehålla mer information om ärftliga sjukdomar än du redan visste om du hade.
Skulle du då vilja veta vilka? Om inte, skulle du då vilja att ditt försäkringsbolag kom över den informationen du själv inte vill veta av?
Anonym skrev:
Nej, ifall ett sådant patientkort inte är kopplat till patienten i fråga – dvs det finns inget band mellan personen och dennes journal, man kan söka vård med någon annans patientkort – kvarstår problem runt:
– smittskydd (man kan dölja kända smittor som man råkar ha)
– sjukskrivning (jag kan sjukskriva alla mina vänner om jag har någon viss typ av sjukdom)
– utländska vårdsökare (patientkort kan hyras ut)
– felbehandling (återigen drabbar det bara patienten själv om denne väljer att visa upp felaktig historik)
– dubbelt utskrivna preparat (låna 50 patientkort och köp ut mängder av morfin)
I många andra fall går det säkert att ersätta legitimation med någon form av digital nyckel, men inom sjukvård behöver nyckeln i nästan alla fall vara kopplad till din fysiska kropp (eftersom det är den som behandlas) och då är personnummer/legitimation den bästa lösning som finns att tillgå.
Anonym sjukvård skulle kunna fungera under förutsättning att andra lagar ändras, tex:
– strunta i smittskydd/smittspårning (hälsovådligt)
– reglera inte receptbelagda mediciner alls (resistenta bakterier)
– fri sjukvård även för utlänningar (kostasamt)
– sjukvården kan aldrig ställas till svars för felbehandling av anonyma vårdsökare (förmodligen oväntat för patienter i ett land som Sverige)
David Larsson skrev:
Tack för länken!
Det är så mycket okunskap som råder, inte bara jag själv utan många andra har också liten kunskap om samhällets informationshantering, och om många andra viktiga samhällsfrågor. Det myller av information som presenteras via media är alldeles för ofta satt i ett sådant sammanhang där det är svårt att tycka något med det val av information som tilldelas läsaren. Alltför ofta följs medias uppmärksammande av viktiga händelser med tomt prat om rätt och fel och med stor okunskap i sakfrågan medan intresset för möjliga lösningar inte ens uppstår. Det är som att dessa uppplysningar förvandlats till ett socialt redskap snarare än ett ärligt intresse för gemenskap med en större del av vårt samhälle än den lilla värld vi lever i under vardagen. Jag önskar att vårt sätt att bry oss om oss själva kunde vara mer ärligt förknippat med en samhällelig gemenskap. // David
Anonym skrev:
Nej mitt påstående är inte löjlig. Du verkar inte förstå skillnad mellan allmän sjukvård som går via skattemedel och extra sjukvård man får via frivilliga sjukförsäkringar. Läs på lite bättre så kanske det går lättare.
Anonym skrev:
Jag har själv Spotify Premium och betalar 99 kr i månaden för en alldeles utmärk tjänst – jag kan lyssna på 5 miljoner låtar var jag än är, via dator eller iPhone. Det är upp till dig om du vill betala eller inte. Spotify har avtal med skivbolagen som i sin tur har avtal med artisterna. Det kommer att ta några år innan systemet reglerat in sig men när jag betalar 99kr/månaden så går i alla fall en liten del till artisterna, laddar jag ner så får de inte ett öre. Du verkar förblindad, ta bort ditt röda kommunistskynke så kanske du ser lite bättre…
Ditt resonemang om gammalt arbete är löjligt. Man får skilja på en tjänst som att steka hamburgare eller att skapa något som kan säljas flera gånger. Köper du aldrig böcker? (skulle inte tro det men…). Är det rimligt att författaren ska kunna leva på sitt yrke eller ska han bara kunna skriva en bok och få betalt för den EN gång? Det är ett löjligt resonemang du för.
Skattefinansierad vård är bra men även den har sina gränser. Resurserna räcker inte till alla och till alla saker t.ex. skönhetsoperationer. Vill man ha mer få man betala själv eller teckna försäkringar. Samma med biblioteken, nöjer man sig inte med vad som finns där får man köpa böcker. Nöjer man sig inte med att spela låtar själv eller lyssna på gatumusikanter så får man köpa inspelningar eller ta del av en tjänst typ Spotify. Det är skillnad på att få ta del av sjukvård, gatubelysning eller annat som är allmänt finansierad och tro att allt ska vara gratis. Att lura till sig saker via anonymitet är förkastligt och i de flesta fall även olagligt! Vad är det jag misstolkar?
Anonym skrev:
Försäkringsbranschen bygger på frivillighet, den som vill teckna en försäkring väljer själv bolag, nivå/premie och det ingår i systemet att man ska vara sanningsenlig. Ju mer folk bluffar, desto mer måste man kontrollera. Jag tycker att det är OK med mer kontroller givet att jag vill teckna en försäkring på ett hederligt sätt. Om jag vet om att jag har en sjukdom och kommer undan med att teckna en försäkring och får ut ersättning för just detta så är jag än vidrig människa oavsett om det upptäcks eller ej. Men det lär väl inte du hålla med om, det är väl OK att låta andra betala enligt fildelarnas mentalitet…
Anonym skrev:
Har du själv en sjukförsäkring? Har du läst det finstilta? Du gör en hälsodeklaration som ska vara sanningsenlig, dvs undanhåller du något och det kommer fram senare så gäller inte din försäkring. De har rätt att ta del av journaler. Om man går anonym för att slippa få saker i journaler och sedan inte uppger de sjukdomarna i hälsodeklarationen så har man ju bluffat till sig en försäkring och när den faller ut så är de de andra försäkringstagarna så får betala via onödigt höga premier eller inskränkningar som kanske gör att de får det svårare att få ut på försäkringar. Folks fuskande gör att man stramar åt mer och mer och om jag ska teckna en försäkring vill jag betala så lite som möjligt och få ut så mycket som möjligt om jag behöver men då ska det vara ärligt och utan bluff.
Vad har du för försäkringsbolag egentligen, om du blev tvungen att tillhandahålla sådan information?
gastlind skrev:
Då är det ju helt upp till dig att låta läkaren få den informationen. PP tycker inte att du ska nekas den möjligheten – vi vill bara att de som inte vill ha det så ska slippa. Inget tvång utan valmöjlighet för individen åt båda hållen – vad man nu personligen tycker är bäst!
Anonym skrev:
Jag tycker å andra sidan att det är bra att det visas tydligare att PP ÄR ett paranoiaparti i kombination med de som vill ha allt gratis på andras bekostnad, nu senast alltså att slippa dra på sig för dyra försäkringspremier på sjukförsäkring eller helt bli utan försäkring om man inte kan hålla sig anonym i kontakt med sjukvården. Det här väcker ont blod hos allmänheten men det är bra att man blir tydlig med vilken mentalitet som råder.
gastlind skrev:
Det som är ”fruktansvärt egoistiskt” är att försäkringsbolagen snokar reda på all möjlig information om sina kunder. I slutändan drabbas vårdtagarna negativt av detta eftersom de får sämre villkor ju mer försäkringsbolagen får reda om dem.
Lika egoistiskt är det att försöka muta och lobba fram lagar som drabbar hela befolkningen negativt bara för att en liten klick ska kunna fortsätta tjäna pengar på obsoleta arbetsuppgifter.
Anonym skrev:
Om försäkringsbolagen ställer villkor att få kolla upp sådant som en del av deras riskbedömning och man aktivt undanhåller information så är det förstås försäkringsbedrägerier. Har man en ökad risk så är det väl knappast meningen att andra som tecknat försäkringen ska få högre premie? Det är ett fruktansvärt egoistiskt arbetssätt att parasitera på andra och bluffa till sig saker. Helt i linje med PP:s politik men ändå.
Anonym skrev:
Jag skulle snarare säga att det är gammelpartierna som dragit det ordet i smutsen.
Johan L skrev:
Ok, det börjar bli lite klarare vad du/ni menar med artikeln. Dina resonemang har en del brister, men jag tänkre inte gå in och diskutera dem i detalj, för då får vi nog bara en väldigt lång tennismatch.
Jag ska gå till kärnan med vad jag tycker.
Jag är själv piratpartist och gör allt jag kan för att sprida budskapet om integritet och frihet på internet. Jag vill verkligen att piratpartiet ska få en riksdagsplats, för det verkar vara den enda vägen att bekämpa de stora mediebolagens intrång i rättsväsendet.
Artikeln ni skrev är otydlig. Många har uppfattat den som att ni förespråkar en total anonymisering av vården och att artikeln saknar verklighetsförankring. Efter diskussionerna med dig börjar det bli klarare vad ni menar, men det styrker bara otydligheten. Det verkar som att ideologi och praktik sammanblandas lite väl mycket.
Jag tror att den här frågan är dåligt förankrad i partiet. Jag har läst flera kommentarer i olika forum där medlemmar känner sig överraskade över den här nya linjen. Att skriva att ”piratpartiet vill att” är kanske inte så klokt om det egentligen bara är styrelsens åsikt. Jag ålägger alltså artikelförfattarna att visa att piratpartiets medlemmar står bakom detta.
Jag förstår att det är svårt att skriva en debattartikel på begränsat utrymme. Men att skriva en förhastad text med dålig verklighetsförankring är inte bra, det ger partiet dåligt rykte och det lämnar garden öppen för direktträffar från meningsmotståndare.
Jag tror inte artikeln har potential att värva medlemmar, jag tror däremot att den har potential förlora medlemmar.
Artikeln beskriver opinionsmässigt en icke-fråga. Ge inte motståndarna gratispoäng på det här sättet. Låt dem falla på sitt eget grepp istället. Som de håller på just nu så ökar bara insikten hos folket om att något måste göras. Ta inte fokus från detta. Låt motståndarna vara i strålkastarljuset och attackera när de gör bort sig istället för att låta dem göra bort oss.
Många väntar just på att pp ska göra bort sig i sina försök att bredda sitt partiprogram. Jag säger, partiprogrammet behöver inte breddas. Pp kommer aldrig att vinna mandat genom att profilera sig som ett paranoiaparti.
Richie skrev:
[quote=Johan L][quote]så tycker ni alltså att det är helt ok att bevara nuvarande system med legitimationskrav hos specialistvården? Så om jag går till en hudläkare med könssjukdom, eller en gynekolog eller någon annan som inte ingår i primärvård-, akutvård- eller abortindelningen, så har ni inga problem med jag måste identifiera mig?[/quote]
Citatet lyder: som till exempel akutvård, primärvård, aborter eller liknande (min emfas). På de 6000 tecken som man har till förfogande för en debattartikel i DN så får man helt enkelt inte plats att lista alla tänkbara sjukdomstillstånd som kan vara känsliga för individen utan vi valde några enstaka för att försöka få fram vår poäng.
Så nej, det är inte helt OK – men vi inser att det inte går att avskaffa ID-kontrollen rakt av i alla fall, vi vill däremot belysa faran av att slentrianmässigt kontrollera ID i samtliga fall. Vi vill dessutom problematisera den kontrollen eftersom den dels inte löser de egentliga problem som den påstås lösa och dels för att den skapar nya problem. I många fall kan den ersättas av andra lösningar och metoder, dock inte i alla. I en del fall överväger nyttan nackdelarna, i andra inte. Rätt lösning för rätt problem, alltså.
[quote]Och en sak till, tycker du verkligen att man ska släppa möjligheterna att fånga upp en tonåring som far illa i samband med en abort? Med tonåring menar jag minderårig. [/quote]
Nej, absolut inte. Men varför måste personalen veta patientens identitet för att följa med henne till en kurator? Personen befinner sig ju fysiskt på plats för en vårdinsats, det finns gott om möjligheter att ”fånga upp” henne direkt. Att begära leg bäddar ju bara för fallet att man kan skicka hem och sedan kalla på remiss tre månader senare vilket jag personligen tycker är en betydligt sämre lösning. Det är ett klassiskt fall av fel lösning på problemet som dessutom riskerar att skapa dåliga rutiner.
Överhuvudtaget genomsyras motargumenten av tänket att folk på något sätt ska påtvingas vård de inte vill ha – om patienten vill ha vård som kräver att sjukvården vet vem denne är så ligger det ju i patientens intresse att legitimera sig. Det är precis som om vi föreslagit någon slags förbud att legitimera sig och jag förstår inte riktigt hur den tolkningen uppkommit.
– Rickard Olsson
Richie skrev:
Alla fall som du räknar upp (utom ett) kan lösas på andra sätt än genom en identitetskontroll, eftersom problemet egentligen inte är ”vem är du?” utan ”vilken journal är din?”. En möjlig lösning är ju att identifiera journalerna med personnummer (vilket är den lösning som vården valde), men det är långt ifrån den enda lösningen och jag är inte alls säker på att det ens är den bästa.
Och återigen, förslaget är ju inte att man på något sätt ska förbjuda folk från att legitimera sig för sjukvården, det är att skapa en möjlighet att slippa.
– Rickard Olsson
gastlind skrev:
Naturligtvis är det i ”laga” ordning men lagen är inte i ordning… Den är helt orimlig.
Distribution via spotify kräver inget arbete. Distribution av samma material (fast betydligt större mängd) över nätet har skett i över 10 år utan att det behövts något arbete – folk gör det med glädje på sin fritid. Det är åtminstone ingen som tjänat pengar på artisternas bekostnad i de fallen. Det är bizarrt att kräva betalt för gammalt arbete. Kan du gå till din arbetsgivare och kräva betalt för ett arbete som utförts för flera år sedan?
Försäkringsbedrägerier har jag _aldrig_ påstått vara socialism – däremot är den svenska välfärdsmodellen med skattefinansierad vård för alla ett exempel på socialism. Du misstolkar med flit och försöker smutskasta för fulla muggar – det är SÅ uppenbart att du saknar riktiga argument…
Skulle du gå till ditt försäkringsbolag och berätta att du har tex. hjärtproblem i släkten så att de kan höja din premie i fall att du också skulle drabbas i framtiden?
Ingen här snackar om att ljuga om sjukdomar man faktiskt är drabbad av men ger man försäkringsbolagen tillgång till journalinformation kan de tex. låta bli att försäkra personer med större sjukdomspotential, som har varit mycket sjuka tidigare eller med sjukdomar i släkten. Att undanhålla den informationen är absolut inte försäkringsbedrägeri!
Johan L skrev:
[quote]
Det är en feltolkning. Precis som vi skrev i debattartikeln (på inte mindre än två ställen) så ska det gälla ”rutinmässig sjukvård, som till exempel akutvård, primärvård, aborter eller liknande”. Att vi inte skriver det en tredje gång i den andra meningen du citerar betyder inte att vi helt plötsligt ändrat oss till att det ska gälla all sjukvård.[/quote]
Jag måste bara kommentera detta ytterligare en gång efter en del funderingar.
Förstår jag rätt nu, trots att ni slår på stora trumman med uttal som
[quote]Med Piratpartiets informationspolitik blir hela debatten överspelad, eftersom sjukvården inte tillåts – och inte ska tillåtas – dela in människor i ”identifierade medborgare” och ”icke identifierade papperslösa”. Sjukvården ska över huvud taget inte få göra den indelningen, och i och med det blir kategoriseringen meningslös.[/quote]
och
[quote]Identitetskontroll är ett intrång i den privata sfären. Den sortens intrång är myndighetsutövning och ska inte få göras godtyckligt av privata eller offentliga aktörer, utan bara då myndigheter har delegerat identitetskontrollen som en oundviklig del av sitt myndighetsuppdrag.[/quote]
så tycker ni alltså att det är helt ok att bevara nuvarande system med legitimationskrav hos specialistvården? Så om jag går till en hudläkare med könssjukdom, eller en gynekolog eller någon annan som inte ingår i primärvård-, akutvård- eller abortindelningen, så har ni inga problem med jag måste identifiera mig? Detta rimmar i så fall ganska dåligt med den högtravande argumentationen vi hittills tagit del av.
Och en sak till, tycker du verkligen att man ska släppa möjligheterna att fånga upp en tonåring som far illa i samband med en abort? Med tonåring menar jag minderårig.
gastlind skrev:
De flesta amerikaner skulle ta fel och åka till Switzerland istället
Nä men seriöst. ID-kontroll borde i så fall vara begränsad till att visa att man är svensk medborgare.
Journalen behöver inte vara knuten till ID-handlingen överhuvudtaget utan kan vara ett privat dokument som är krypterat i den mån envar vill. För dem som vill ha allra effektivaste vården med minimal risk och inte bryr sig om privataspekten så är det fine – det får de gärna ha om de vill. För de som tycker det är obehagligt att vem som helst råkar få reda på att de har någon obehaglig sjukdom så ska de få hålla informationen för sig själva – kanske då till konsekvens av sämre vård i vissa fall. Men det är envars val – lika självklart som att man har rätt att tacka nej till vård som man ej vill ha.
Jakob skrev:
Obehaglig personlig repressalie skulle i så fall vara någon form av komplikation från ingreppet som inte märks tidigt. Föredrar att min läkare vet vad jag drabbats av tidigare för att kunna fatta riktiga beslut.
gastlind skrev:
Ger man inte ut utförlig information av privatskäl så får man räkna med att man kanske får en sämre premie eller kanske ingen alls. Rätten att avgöra vilken information som bolagen tar del av måste vara envars rätt. Om man ej vänder sig till något försäkringsbolag så kommer de ej fråga efter informationen. Gör man det så är det upp till försäkringsbolaget om de vill ge försäkring för . Du har helt fel; det är för _stor_ övervakning och lättillgänglighet på information för bolagen som riskerar att döda poängen med försäkringar. Människor kommer sluta teckna försäkringar ju mindre det lönar sig (eller snarare de som verkligen behöver det kommer nekas av bolagen för att de löper stor risk att bli sjuka). Och naturligtvis kommer det löna sig sämre ju noggrannare information som bolagen har att analysera. Vi har redan sett denna utveckling i USA där övervakningen i mångt och mycket gått längre än här: De som har nytta av försäkring nekas helt att teckna.
På vilket vis menar du att det skulle gynna vården av de sjuka?
Återigen får du tänka på att någon annan i princip _alltid_ betalar din vård i Sverige. Det är inget nytt… Vi har skattefinansierad sjukvård vet du.
Sjukvårdsturism kommer bara ske om man ej kräver ID-handling. Och ID-handling behöver som jag tidigare resonerat inte vara knutet till känsliga uppgifter i journalen utan ID-ägarens tillstånd att visa dem (exempelvis via kryptering).
Filer är för övrigt gratis att tanka under de flesta förhållanden som inte kräver speciella tjänster eller enormt bra tillgänglighet. Du kan inte längre ta betalt per styck för immateria. Det har helt enkelt inget värde att erbjuda immaterian i sig som en styckvara som har ett distributionsvärde.
gastlind skrev:
I de flesta fall handlar denna känsliga informationen (sjukdomar) om saker som ej syns på människor i deras vardag – alltså har det väldigt lite att göra med agorafobi.
Det finns fullt av människor som å andra sidan har (ofta obefogad) rädsla för/fördomar mot sjukdomar av olika slag. Det sociala obehaget att människor ser en på ett nytt vis (fördomsfullt på olika vis, kanske rentav föraktfullt) om det framkommer att man har en skambelagd sjukdom är nog för att låta människor själva få bestämma hur den informationen ska skötas. Det är en avvägning som alla måste tillåtas göra.
gastlind skrev:
Några av de saker jag kommer på är missbruksproblem, HIV, psykiska åkommor, ärftliga sjukdomar – det finns rätt många socialt skambelagda sjukdomar som kan kännas obehagligt för vem som helst om de riskerar att hanteras lite hur som haver..
Jag tror att journalföring är viktig för en bra vård, men det borde vara patientens rätt att bestämma hur informationen ska lagras och vilka som får ta del av den. I de flesta fall är det faktiskt patientens rätt att avgöra huruvida man vill ha vård eller inte. Jag tror inte att omfattande missbruk sker, men om det gör det så har nog media inte rapporterat om det ännu.
Men vi vet alla att myndigheter kan klanta sig / missköta sig / få information stulen (tydligaste exemplet på myndighet som då och då drabbas av alla tre är kanske polisen).
Anonym skrev:
PS
Och allt under den falska förespeglingen och det ständiga mantrat – integritet,
Det ordet som tidigare var något positivt kan nu anses vara förbrukat och draget i smutsen av PP, ungefär som feminism och FI/manshatarna.
DS
Anonym skrev:
Spotify har tecknat avtal med skivbolagen som i sin tur har tecknat avtal med musikskaparna, allt i laga ordning. Fildelarna stjäl utan att betala för sig och nu kallar man försäkringsbredrägerier för socialism och tycker att det är OK att andra betalar ens försäkring medan man själv fuskar till sig för låga premier innan man plockar ut från den med fusk skaffade försäkringen. Jag tror att jag spyr…
gastlind skrev:
Att ta del av vård på andras bekostnad kallas socialism, är _väldigt_ etablerat i detta landet och knappast kontroversiellt i riksdagen..
Så du tycker det är ok att folk som inte bidrar till skapandet av musik ska få tjäna pengar på musikskaparnas bekostnad? (tänk: Spotify)
För att citera någon… Det är ju ett allderles fruktansvärt beteende! :]
gastlind skrev:
Personligen har jag inget emot att folk frivilligt ska få välja att ge ut sin hälsoinformation okrypterat i öppna databaser för de som så önskar – men möjligheten ska finnas för de som ej vill det att slippa. Alltså frivillighet åt båda hållen. På så vis riskerar bara de ”paranoida” som du säger att få skylla sig själva om de får sämre vård samtidigt som de godtrogna får skylla sig själva om informationen hamnar på oönskat håll. Det är en prioritering som jag tycker alla ska få göra själva. En sådan policy skulle knappast drabba dig och din familj negativt enligt dina värderingar – inte sant?
Johan L skrev:
[quote]
Det är en feltolkning. Precis som vi skrev i debattartikeln (på inte mindre än två ställen) så ska det gälla ”rutinmässig sjukvård, som till exempel akutvård, primärvård, aborter eller liknande”. Att vi inte skriver det en tredje gång i den andra meningen du citerar betyder inte att vi helt plötsligt ändrat oss till att det ska gälla all sjukvård. [/quote]
Det ni skriver är i så fall en självemotsägelse.Ni skriver att sjukvården inte ska kunna dela upp patienterna i legitimerade och icke-legitimerade patienter. Det är omöjligt att tolka det på något annat sätt än att det gäller hela vården, men ok, ni menar inte all vård, vilket gör det lite enklare.
[quote]Jag menar att de redan har gjort ”en seriös analys av konsekvenserna” eftersom deras deklaration om rätt till vård för alla får precis samma konsekvenser som vårt förslag. Jag tror inte att de skrev sin deklaration på en kafferast, dock.[/quote]
Jag tittade på sidan du länkade till och jag hittade ingen analys alls. Hör därför gärna er version av en konsekvensanalys.
[quote]Här känns det som om du inte tänkt färdigt. Om man är anonym, så är en del av konceptet att de inte får reda på hur gammal man är.
Och jo, jag skulle säga att det är särskilt känsligt — och därför särskilt angeläget med anonymitet — ju yngre man är. Sjukvården ska helt enkelt alltid, alltid, alltid stå på den vårdsökandes sida.[/quote]
Nä, det tänkte jag förstås inte på, men: I sverige har vi en mycket stark lagstiftning för att skydda och fånga upp barn som kan fara illa. Som vårdpersonal är jag skyldig att rapportera minsta misstanke om illafarande barn till socialtjänsten som är skyldiga att göra en utredning. Ett barn som gör abort tror jag i många fall är ett barn som kan fara illa. Det vore mycket olyckligt om vi tummade denna lagstiftning. Detta kunde man dock komma undan genom att endast styrka ålder (många förslag finns ju i tråden…).
Richie skrev:
[quote=Johan L]Vet inte riktigt vad du menar att jag ska ta upp läkarförbundet et. al.[/quote]
Jag menar att de redan har gjort ”en seriös analys av konsekvenserna” eftersom deras deklaration om rätt till vård för alla får precis samma konsekvenser som vårt förslag. Jag tror inte att de skrev sin deklaration på en kafferast, dock.
[quote=Johan L]Jag tolkar detta som ert förslag ska gälla hela sjukvården, även den dyra planerade.[/quote]
Det är en feltolkning. Precis som vi skrev i debattartikeln (på inte mindre än två ställen) så ska det gälla ”rutinmässig sjukvård, som till exempel akutvård, primärvård, aborter eller liknande”. Att vi inte skriver det en tredje gång i den andra meningen du citerar betyder inte att vi helt plötsligt ändrat oss till att det ska gälla all sjukvård.
– Rickard Olsson
Anonym skrev:
[quote=Johan L Jag kan dock hålla med om att aborter kan få vara anonyma (dock inte för minderåriga)[/quote]
Här känns det som om du inte tänkt färdigt. Om man är anonym, så är en del av konceptet att de inte får reda på hur gammal man är.
Och jo, jag skulle säga att det är särskilt känsligt — och därför särskilt angeläget med anonymitet — ju yngre man är. Sjukvården ska helt enkelt alltid, alltid, alltid stå på den vårdsökandes sida.
Richie skrev:
[quote=Anonym]Kan någon läkare redogöra för vikten av journalföring?[/quote]
Räcker det med en deklaration underskriven av samtliga vårdförbund?
[quote]Jag har aldrig upplevt det som jobbigt att behöva berätta vem jag är. [/quote]
Inte jag heller, men ibland vill man införa förändringar för andras skull än sin egen. Behovet finns, vilket visas av ovanstående länk.
– Rickard Olsson
Anonym skrev:
De mesta av dessa problemen skulle kunna lösas genom att bland annat ha anonyma legitimations- och patient-kort, och att patienter får välja vad som ska vara registrerat och vad som h*n håller reda på själv.
Man skulle tex kunna dela upp det så här:
Ett riktigt leg (de som vi har nu, tex körkort)
Ett anonymt leg, ”krog-leg” (typ körkort, men utan namn och de 6 sista siffrorna)
Ett patientkort (med födelseår/månad, svenskt medborgarskap, blodgrupp, vissa sjukdomar(diabetes, allergier och sånt) m.m)
papper(journaler, testresultat, kvitton på besök m.m)
Man skulle även kunna ha frivilliga ”dogtags” eller liknande som är kopplade till ett frivilligt anonymt(inget namn/personnummer) sjukdoms/vårds-register.Bra att ha om man tex är har en allvarligt sjukdom eller lång historik.
Anonym skrev:
Men förklara då vad du menar. Alldeles för hög försäkringspremie… Kan det vara något annat än försäkringsbedrägeri?
Svålen skrev:
Ja, du lyckas ju alldeles lysande med den bedriften. Ciao
Anonym skrev:
Förklara då vad du menar med följande som du själv skrev nyss:
”Alla ens ärftliga sjukdomar skulle komma upp i dagen för dom som kan läsa de. Typ hjärtinfarkt, cancer osv osv. Under en viss påtryckning från föräkringsbolag skulle förmodligen också dessa få tillgång till informationen, vilket i sin tur skulle ge en väldigt hög försäkringspremie.”
Kommentarer
Vad snackar du om? Tycker du spårar ut fullständigt. Jag besparar mig från att diskutera med dig mer.
Så du menar att det är OK att fuska med sjukförsäkringar genom att undanhålla information om sjukdomar man vet om? Alltså att andra ska betala för din sjukvård när du behöver den och låter din fusktecknade försäkring falla ut? Jag anade nästan det men kunde inte riktigt tro att det var det som låg bakom men du skriver det ju själv. Den här gratiskulturen som bygger på att man ska ta del av musik eller vård på andras bekostnad gör mig oerhört upprörd, det är ett fruktansvärt beteende!
Sjukvården behöver också veta kopplingen mellan person och journal i vissa fall, så jag förstår inte vad du oroar dig för. För övrigt betalar vi alla skatt som används inom sjukvården. Påståendet att någon annan ska betala blir då en aning löjligt.
Alla ens ärftliga sjukdomar skulle komma upp i dagen för dom som kan läsa de. Typ hjärtinfarkt, cancer osv osv. Under en viss påtryckning från föräkringsbolag skulle förmodligen också dessa få tillgång till informationen, vilket i sin tur skulle ge en väldigt hög försäkringspremie.
Om du nu inget har att dölja så tycker jag du kan bevisa det genom att inte vara anonym här. Åtminstone i den grad att du har ett nick som man kan identifiera dig med.
Men det är då du säker föredrar att vilja vara anonym eftersom du har möjlighet att vara det. Låt också då andra människor få vara anonyma om dom så önskar.
Håller med. Artikeln anspelar på det ”självklara” med att man vill kunna vara anonym inom vården. Men det är inte självklart för flertalet, fullt naturligt att identifiera sig för alla typer av vård och av många olika skäl. Vad är det EGENTLIGEN för problem man vill lösa med anonymiteten? Risk för att någon skvallrar (hur stor är den risken?). Rädsla för att någon kan använda uppgifterna till något otäckt (till vad, hur stor är den risken?). Eller är det bara en allmän rädsla något som jag börjat kalla integrofobi, rädslan för ev. konsekvenser av att inte kunna vara fullt anonym, påminner lite om agorafobi – torgskräck.
Vad är det som är kränkande med ett DNA-register? Är det kränkande att mitt personnummer finns i diverse register? Knappast. Jag är inte paranoid angående felbehandling men i valet mellan att minimera risken för felbehandling och att någon obehörig får reda på mina sjukdomar så väljer jag självklart det första. Ett chip under huden frivilligt skulle vara helt OK för min del om det inte går att identifiera snabbt nog via DNA. Ärligt talat, jag har ett personnummer, jag är inte anonym. Jag är den jag är och är stolt över det och tar ansvar för mina egna handlingar. Varför ska jag ha ett behov av att vara anonym? Jag har inget att dölja.
Att föra ett DNA register där uppgifterna flyttas över ett nätverk är knappast riskfritt och är också integritetskränkande för individen. Folk ska inte påtvingas något DNA-register utan det ska isf ske av fri vilja. Ditt DNA-förslag löser inte heller allt onödigt spring samt att journaler fortfarande kan blandas ihop. Mitt förslag gav en möjlighet till effektivisering, och om man är jätteparaniod för felbehandling kan man väl föra in chipet under huden som lätt kan skannas av. Eller kombinera både DNA-register och chip typ. Men detta ska ske av fri vilja isf.
Att journalföra patienter är nog ganska nödvändigt men det hade varit schysst med en möjlighet att komma in som anonym vid t ex abortfall.
Kan någon läkare redogöra för vikten av journalföring?
Kanske är det värt att offra en del för anonymitet i sjukhussammanhang, men vad är det värsta som skulle kunna hända?
Jag har aldrig upplevt det som jobbigt att behöva berätta vem jag är.
Vad finns det egentligen för möjligheter att missbruka sjukhusjournaler?
Sker det omfattande missbruk idag?
Jag tycker att debattartikeln skulle varit mer saklig så att jag kunnat förstå bättre.
Tror inte ett dugg på det där med chip på patientkortet. SJukvården måste veta att journalen verkligen tillhör personen som ska behandlas eller så riskerar man att felbehandla, någon dör osv. Det kostar massor av pengar för samhället och det är viktigare att vi använder skattemedlen effektivt än att ge anonymitet till sjuka, brottslingar, fuskare och nedladdare. Personligen skulle jag föredra att lämna ett DNA-prov som ger en profil i min journal som kan matchas mot mitt DNA om jag kommer in akut och inte kan identifiera mig, det skulle ge mig den bästa och säkraste vården och vara det bästa sättet att förvalta skattebetalarnas pengar. Samma sak om mina barn skulle bli påkörda på stan eller liknande, inte lär de ha identitetshandlingar eller patientkort på sig men de kan ha en sjukdomshistoria som gör att de riskerar att felbehandlas om man inte vet om den. Vad är den personliga integriteten värd om människor dör för att vissa är paranoida?
Jag förstår inte redigt varför man ska krångla till det. Är det inte meningen att man ska underlätta och effektivisera vården så mycket som möjligt för att bespara skattebetalarna? Jag ser varken någon besparing eller underlättande i dessa förslag.
Kom precis på ett lysande förslag för att både bejaka integritet och patientsäkerhet i den mån det går, och skulle effektivsera vården mycket.
Ett chip på varje patientbricka där alla ens journaler finns. Man inför olika behörighetsgrader av informationstillgång som finns på chipet beroende på vem som hanterar den. Överläkare, läkare, sjuksköterskor osv får just den nödvändiga information dom behöver inget annat för att kunna behandla en och uppdatera journalen.
På detta sätt spelar det ingen roll var i landet du befinner dig, bara för läkaren att plugga in i datorn eller typ en ( journallaptop ). Besparar även papper och en massa onödigt spring för personalen, samt att man även kan införa ett begränsat tillgång av utköp av receptbelagda mediciner.
För övrigt tycker jag vården fungerar bra som den är. Det enda jag samtycker om är att man absolut inte ska föra abortregister för att kanske avskräcka nödvändiga aborter. Det skulle verkligen vara sjukt och integritetskränkande.
När jag tecknar en sjukförsäkring för mig eller mina barn vill jag ha en rimlig premie, därför ingår det att man gör en hälsodeklaration och att försäkringsbolaget har rätt att ta del av min journal. Att möjliggöra anonym sjukvård skulle ta död på denna typ av försäkringar för det öppnar upp för fusk och tecknande av försäkringar mot sjukdomar som man redan har men som inte finns i en journal som försäkringsbolaget kommer åt. Det är ungefär som att elda upp sin villa och därefter teckna en hemförsäkring. Det här är ett helt oseriöst förslag och känns som ytterligare en tillämpning av gratiskulturen, ”någon annan” ska betala. Tanka filer – någon annan ska betala. Sjukvård – någon annan ska betala och dessutom ska vi öppna upp för sjukvårdsturism som får finansieras av skattebetalarna. Det lär inte göra våra vårdköer kortare, tvärtom. Då återstår att teckna sjukförsäkring i ett annat land, ett land där rim och reson råder. Men det här lär inte bli verklighet, majoriteten av svenskar är inte integrofobiker utan tycker att det är OK med registrering och övervakning om det innebär en ökad trygghet och rättvisa både personligen och vad gäller hur skattemedlen fördelas.
Försäkringsbranschen behöver veta kopplingen mellan person och journal, annars blir försäkringspremierna orimligt höga i och med att det öppnar upp för fusk och tecknande av försäkringar mot sjukdomar/skador som man redan har. Men det är ju i linje med PP-mentaliteten att ”någon annan” ska betala. Kultur ska vara fri. Sjukvård ska vara fri. ”någon annan” ska arbeta och stå för kalaset.
Vet inte riktigt vad du menar att jag ska ta upp läkarförbundet et. al. Du kanske missförstod mig?
Debattartikeln är otydlig tycker jag. Du skriver ”akutvård, primärvård och aborter”, lite senare står det :
Med Piratpartiets informationspolitik blir hela debatten överspelad, eftersom sjukvården inte tillåts – och inte ska tillåtas – dela in människor i ”identifierade medborgare” och ”icke identifierade papperslösa”. Sjukvården ska över huvud taget inte få göra den indelningen, och i och med det blir kategoriseringen meningslös.
Jag tolkar detta som ert förslag ska gälla hela sjukvården, även den dyra planerade.
Jag ger som exempel en levertransplantation. Den kostar vården en miljon kronor ungefär. Jag antar att en amerikan får betala minst detta för en sådan operation. En flygbiljett till Sverige är något billigare eller hur? Det finns en massa andra svindyra behandlingar som är gratis för svenskar; öppen hjärtkirurgi, ryggoperationer, alla andra transplantationer osv. Bjuder vi världen på detta blir vi snabbt ett väldigt fattigt land.
Akutsjukvården har som sagt inget identitetskrav, så där skulle det inte bli någon förändring.
Jag kan dock hålla med om att aborter kan få vara anonyma (dock inte för minderåriga), precis som att man kan vara anonym på sex- och
samlevnadsmottagningarna.
Jag saknar definitivt en seriös analys av konsekvenserna i artikeln. Jag får känslan av att den är ihopskriven på kafferasten…
[quote=Johan L]Jag tycker att förslaget verkar ogenomtänkt och krystat.[/quote]
Det kan du gärna ta upp med Sveriges läkarförbund, Svenska läkarsällskapet och de andra vårdförbunden som skrivit under deklarationen om vård för alla:
Vårdprofessionerna anser därför att följande ska tjäna som utgångspunkter vid
vårdpersonals omhändertagande av alla människor, inklusive asylsökande och
papperslösa.
* Vårdpersonalens uppgift är att ge vård, behandling, omvårdnad och rehabilitering.
* Vårdpersonalens bedömningar ska utgå från patientens behov och grunda sig på vetenskap och beprövad erfarenhet.
* Patientens rättsliga status ska inte inverka på vårdpersonalens beslut att ge eller avstå från vård.
* Patientens betalningsförmåga ska inte vara en förutsättning för att vårdpersonalen ska erbjuda patienten nödvändig vård och akut tandvård.
Vårdprofessionerna uppmanas att protestera och agera när människor förnekas
vård på grund av sin rättsliga status och ge sitt stöd för alla människors rätt till vård.
De tar säkert emot dina synpunker och ändringsförslag, det finns kontaktinformation på länken ovan.
[quote]Ingenstans har jag läst att någon har uppmärksammat det faktum att ingen nekas akutsjukvård för att de inte identifierar sig. Kan/vill man inte uppge sin identitet får man ett reservnummer under vårdtiden.
Vad det gäller icke-akut sjukvård måste man ju på något sätt styrka att man har rätt till svensk sjukvård. Tänk er vad som skulle hända om vi inte hade detta skydd. Horder av amerikaner skulle komma hit för att göra dyrbara operationer gratis…[/quote]
”akutvård, primärvård och aborter” skriver vi. Jag har lite svårt att se fulla flygplan med jänkare som kommer hit för akut sjukvård eller aborter för den delen. Det är ju inte direkt fettsugningar vi pratar om.
– Rickard Olsson
[quote=Anonym]Ska Sverige bli ett land för sjukvårdsturism dit alla åker för att få gratis vård? Efter årsskiftet ligger vi högst i världen när det gäller skattetryck, räcker inte det? Och med dagens operationsköer är det väl mer rimligt att vi först tar hand om de som är registrerade medborgare?[/quote]
Förutom att den sk teorin om socialturism som myntades inför valet 2006 har visat sig gälla att svenskar åker utomlands för att få vård och inte tvärtom, så bryter din tes om att vi enbart ska ta hand om svenska medborgare mot konventionen om de mänskliga rättigheterna.
[quote=Anonym]Sen finns det en annan viktig aspekt, när en person kommer in akut så är det mycket viktigt att få reda på sjukdomshistoria, allergier, medicinering osv, annars kan fel behandling leda till döden eller andra allvarliga skador.[/quote]
Om du kommer in akut så har personalen dels inte tid att leta efter din journal (varför har t.ex. annars blödarsjuka och såna som går på blodförtunnande medel en varningsbricka på sig, om det nu bara är att slå upp det i journalen?) och dels så finns bara din journal åtkomlig om du kommer in för vård i ”ditt” landsting. Om jag blir akut sjuk i något annat län än Jämtland så KAN personalen inte få fram min journal, oavsett om jag legitimerar mig så jag blir blå i ansiktet och kräver syrgas. Enligt din tes ska jag alltså hålla mig hemma, eller riskera livsfara vid en vanlig resa inom rikets gränser. Det är ju iofs så att patientsäkerhetsutredningen kritiserat att vi inte har ett gemensamt journalhanteringssystem, men jag tror nog dels att du överdriver riskerna (särskilt eftersom de allra flesta ju fortfarande kommer att legitimera sig, det är ju inte direkt ett förbud mot att legitimera sig som vi föreslår) och dels att ett korrekt implementerat sådant nationellt system kommer att öka patientsäkerheten.
[quote]Det finns många fördelar av att man lätt kan identifieras, inte bara nackdelar som vissa paranoida verkar tycka.[/quote]
Javisst. Och de måste i varje enskilt fall vägas mot varandra, inte bara slentrianmässigt antas.
– Rickard Olsson
Din första invändning (patientsäkerhet) kan till viss del lösas genom att införa din andra (ett nationellt journalhanteringsystem). Det vi ville lyfta i artikeln är att vi idag slentrianmässigt avkrävs legitimation i en massa fall där det inte alls är oundgängligen nödvändigt: Vården behöver inte alls veta vem du är, de behöver veta vilken journal som är din. Att det problemet ”lösts” genom att koppla ett personnummer till varje journal betyder inte att det är det enda sättet att lösa det på, vilket hanteringen i alla länder som saknar personnummer visar. Patienter felopereras hela tiden i Sverige, även med våra förment felfria ID-kontroller, det argumentet håller helt enkelt inte för en granskning. Och, om vi var så himla långt ute och seglade med patientsäkerheten, skulle verkligen samtliga vårdprofessioner skrivit under en deklaration om vård för alla?
Vi kan ta några exempel utöver de du radar upp, det är nämligen exakt samma princip som ligger bakom i alla:
Körkorten behöver egentligen inte vara legitimation: Det räcker med foto och förarbevis för att t.ex. en polis på vägen ska se om du har rätt att framföra fordonet eller inte.
Legitimationskrav i krogkön: Det räcker med ett åldersbevis, det finns ingen anledning att knyta ett inträde till en lokal till en viss identitet.
Att samhället slentrianmässigt löser alla de här problemen med identitetskontroller är den stora faran eftersom vi framöver också kommer att lösa alla nya problem med fler identitetskontroller, exakt så som Västtragik och SJ gjort. Vi vill stoppa den utvecklingen.
– Rickard Olsson
Jag tycker att förslaget verkar ogenomtänkt och krystat.
Ingenstans har jag läst att någon har uppmärksammat det faktum att ingen nekas akutsjukvård för att de inte identifierar sig. Kan/vill man inte uppge sin identitet får man ett reservnummer under vårdtiden.
Vad det gäller icke-akut sjukvård måste man ju på något sätt styrka att man har rätt till svensk sjukvård. Tänk er vad som skulle hända om vi inte hade detta skydd. Horder av amerikaner skulle komma hit för att göra dyrbara operationer gratis…
Om man tycker att personnumret är för privat att dela med sig av tycker jag att det är bättre att göra folkbokföringsregistret stängt, då är personnumret inget annat än födelsedatumet och det måste väl vara ok att dela med sig av?
Piratpartiet bör ägna sig åt viktigare saker. Med såna här debattinlägg riskerar vi att väcka åtlöje.
Jag är ingen övervakningsivrare alls, men inte heller emot all typ av registrering. Jag är ingen fanatiker åt endera riktning. Du kallar att jag har nedslående och otäcka åsikter, men jag tycker detsamma om dig.
Jag är glad över att när jag kommer till sjukhuset så har de tillgång till min, min sambos eller min dotters journal. Då slipper vi själva hålla reda på lösenord och annan information som är lätt att glömma bort. Bara kolla på valfritt arbete hur många som glömmer bort sina lösenord till datorerna.
Du får gärna lobba för detta, men patientsäkerheten är betydligt viktigare för mig. Och måste jag välja mellan en kraftigt försämrad vård (enligt mig) och mer övervakning, så tvingas jag välja det senare tyvärr. Vården räddar dagligen liv, medan övervakning inte dödar. Däremot hoppas jag verkligen att detta inte kommer att bli en del av piratpartiets stadgar, då jag i övrigt håller med om vad det står för och har röstat på dom hittils.
Är det en skyldighet man har gentemot samhället att få den bästa möjliga vården till varje pris i alla lägen? Man är fri att när man är frisk uppge lösenord till personer man litar på om man så önskar, sen kan dessa ge ut nyckeln vid akutfall.
På vilket vis skadar det övriga i samhället om den ”lilla paranoida massan” skulle vilja att deras handlingar sköttes på ett visst sätt? Det är en ganska nedslående och otäck syn på minoriteter i samhället som du har! Hoppas andra övervakningsivrare ej är likadana…
Jag tar det som att du ej har något motargument till att ID-handling och journal-information ej behöver vara sammanlänkade – vilket var vad diskussionen handlade om. Om det är något som verkligen spårat ur så är det dina spekulationer :]
Oseriöst förslag som visar på hur fanatism även för ett gott syfte är skadligt. Utvecklingen i sjukvården går sakta mot mer patientsäkert hanterande se till exempel WHO checklist (http://www.who.int/patientsafety/safesurgery/tools_resources/SSSL_Checklist_finalJun08.pdf). Att ID-kort behöver visas är uppenbart. Se till exempel (http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2009/10/06/fel-patient-opererades/index.xml) där fel patient opererades på grund av bristande muntlig identitetskontroll.
Sedan finns det saker som jag är djupt skeptisk till. Ett nationellt åtkomligt register i Sverige är jag ur intergritetssynpunkt emot. Detta diskuteras även i USA (http://ideas.repec.org/a/eee/bushor/v52y2009i3p265-277.html).
Alltså fokusera på andra områden, såsom att det ej ska behövas ID-kort på SJ, transparens i samhället etc. Där finns det mycket att göra. Tänk lite när ni gör debattartiklar, detta ger mig avsmak.
Jag anmodar vänligen Anna Troberg, Mikael Nilsson, Rickard Olsson och Björn Odlund att svara på detta! Jag vill inte vara med i ett parti som inte lyssnar på vad partimedlemmarna tycker
Och vad händer om man är medvetslös när man kommer till vården? Då kan man omöjligt identifieras och varje medborgare aktivt måste ge ut infon.
Detta är nog bara ett problem för en liten paranoid massa, medan vi andra föredrar den säkraste och mest korrekta vård vi kan få. Och då föredrar jag att doktorn kan ta reda på så mycket info om mig som möjligt för att ge mig en korrekt vård, istället för att jag ska behöva hålla reda på lösenord, nycklar, journaler eller annan info.
Någon som tänkt på hur mycket stress detta kommer att ge vårdpersonal som tvingas utsättas för ytterligare risker att skada patienter?
Först vill jag säga att jag håller med om att det är en tråkig utveckling när man på ren rutin frågar efter legitimation fastän det egentligen inte borde behövas.
Vad gäller sjukvård håller jag dock inte med. Jag har i flera år diskuterat detta med min fru som är sjuksköterska och hon har väldigt solida argument för varför man i nästan alla fall faktiskt behöver identifiera sig i samband med sjukvård. Exempel på problem:
– Kostnader ökar om man inte kan se patientens historik och tex måste testa blodgrupp varje gång man behöver veta detta – ifall patienten identifierar sig behöver det bara göras en gång.
– Fri sjukvård gäller bara för svenskar
– Smittskydd – ifall man får in en blödande patient från en trafikolycka är det förstås väldigt bra ifall man kan få veta att den personen är känd bärare av hepatit/hiv/etc
– Folk skulle enkelt kunna få narkotika utskrivet obegränsat antal gånger för att sedan sälja dem vidare om man inte kan se deras historik över utskrivna preparat.
– Självklart kan avsaknad av historik också skapa oförutsedda komplikationer vid behandling (allergi, överkänslighet mot vissa preparat, blodgrupp, nuvarande medcinering som tex blodförtunnande etc)
I sådana fall drabbar det egentligen bara patienten själv till en början, men i förlängning samhället pga ev efterföljande behandlingar som kan behövas.
Ja den svenska sjukvården lär ju bli oerhört mycket bättre när det kommer folk från andra länder och får gratis sjukvård. Då återstår inget annat än att alla skaffar privata sjukvårdsförsäkringar för att gå före i köerna, jag kommer exempelvis att få en sådan gratis via min arbetsgivare men jag kommer likafullt att få betala massor av skatt för den allmänna sjukvården som jag knappast kommer att kunna utnyttja längre. Visst förekommer det att det skvallras om saker i sjukvården men man måste i grunden kunna lita på att de håller på sekretessen, annars får man väl stämma dem till att betala skadestånd. Även om man är anonym via ID-handlingar så kan man ju bli igenkänd och snacket går om man träffar någon oseriös.
Vad är nästa steg? Gå anonym i skolan? Föda barn på sjukhus anomymt? Donera pengar till staten istället för skatter? Den här integritetsdebatten har spårat ur för länge sedan och det som nu kommer upp blir bara mer och mer krystat. Det kommer knappast att locka väljare till PP, de flesta fattar ju vid det här laget att det bara är trams.
Det hade jag inte själv tänkt på, men det har absolut en poäng!
Svenskar turistar väl snarare utomlands för att få snabb vård i dagens läge… Naturligtvis kan man ha register över vilka som är svenska medborgare – det finns ju redan. Men att den ID-handlingen ska vara intimt knuten till känslig information om personen utan personens medgivande finns ingen anledning till. Ge exempel på någon om du kan!
Vad det gäller informationen som behövs för vård kan den lika väl lagras krypterat hos varje medborgare som i stora osäkra öppna databaser. Sen kan envar få friheten att ta ställning till vilken information de vill ge ut under akutfall m.m. Har man rätt nyckel får man lätt fram informationen precis lika fort i ett akutfall.
Det räcker med att det finns annat folk som TYCKER att det är omoraliskt att man själv gör det för att det ska kunna ge obehagliga personliga repressalier. Finns exempelvis gott om KD:are, eller mer extrema religiösa/konservativa grupper i samhället som tycker så.
Jo det kan funka utmärkt bra utan identifikation med personuppgifter. Exempelvis identifiera med en RSA-publik nyckel: ingen kan läsa meddelandet från sjukhuset till apoteket utan att personen ger sitt medgivande.
All information kan lagras krypterat för varje medborgare; redo att av personen avkrypteras så fort det behöver användas och personen ger sitt medgivande.
Hoppas jag gett bra motexempel på varför övervakning är enda sättet att få en effektiv och säker sjukvård.
[quote=Grå]PP har aldrig argumenterat för att de inte ska få kolla ID. Bara att de inte ska göra det på rutinmässig basis bara för att de kan. Att visa ID ska vara frivilligt. Visst kan det underlätta en del saker att göra det. Men samtidigt finns det många saker som du absolut inte vill sa fastna i register, exempelvis en abort.[/quote]
Varför skulle inte en abort fastna i ett register? Är det omoraliskt? Det är i alla fall inte olagligt. Är det bättre att det syns att man gjort en plastikoperation som exempel?
Oseriöst!
Ska Sverige bli ett land för sjukvårdsturism dit alla åker för att få gratis vård? Efter årsskiftet ligger vi högst i världen när det gäller skattetryck, räcker inte det? Och med dagens operationsköer är det väl mer rimligt att vi först tar hand om de som är registrerade medborgare?
Sen finns det en annan viktig aspekt, när en person kommer in akut så är det mycket viktigt att få reda på sjukdomshistoria, allergier, medicinering osv, annars kan fel behandling leda till döden eller andra allvarliga skador. Det är fullt naturligt att efterfråga legitimation annars kommer sjukhusen ägna massor av tid och skattebetalarnas pengar i rättsprocesser angående felbehandling. Nu vet jag att alla inte tänker som jag men om man hade en metod att snabbt identifiera vem jag är om jag kommer in till akuten, så att man kan se mitt personnummer och kan kolla i mina journaler, så skulle det kännas väldigt tryggt. Skulle faktiskt kunna tänka mig att ha någon form av chip inopererat bara av det skälet pss som epileptiker har halsband eller liknande som ska visa vad de lider av så att de får rätt behandling i tid. Jag skulle även frivilligt kunna tänka mig att lämna DNA-prov som man skulle kunna matcha på akuten om det fanns sådan snabbtester. Det finns många fördelar av att man lätt kan identifieras, inte bara nackdelar som vissa paranoida verkar tycka.
PP har aldrig argumenterat för att de inte ska få kolla ID. Bara att de inte ska göra det på rutinmässig basis bara för att de kan. Att visa ID ska vara frivilligt. Visst kan det underlätta en del saker att göra det. Men samtidigt finns det många saker som du absolut inte vill sa fastna i register, exempelvis en abort.
Vem betalar när utlänningar går till sjukvården och inte identifierar sig? I de länder i EU där jag varit i kontakt med sjukvården har de tagit en kopia på försäkringskortet och sedan kontaktat försäkringsbolaget.
All registrering är inte negativ, och ibland känns det som att det spårar ur här.
Vad tycker ni om att läkare kan skicka recept till apoteken elektroniskt? Det funkar ju inte om man inte kan identifiera sig på båda sidor. Eller ska receptbelagd medicin försvinna? Själv tycker jag de elektroniska recepten är så mycket bättre än att behöva hålla reda på de gula lapparna man fick förr.
Och är det så att vi ska slippa identifiera oss måste vi ju då hålla reda på all sjukdomshistorik själva. Hur många här vet en sådan enkel sak som vilken blodgrupp de har?
Kanske bättre då med ett val om man vill registreras eller inte, men att de som inte gör det får stå för konsekvenserna för eventuella felbehandlingar. Plus att de givetvis måste betala på plats så att inte någon annan får deras räkningar. För jag tror inte många går med på att skattebetalarna betalar allt, för då skulle skatten öka en hel del.
Viktigt är att ta till sig av kritiken som folk nämner i kommentarfältet också.
Väldigt bra skrivet… Detta är sådant som vi kan kampanja för i landstingen.
Tänker du på att du själv förutsätter att du är anonym när du skriver saker?
Mer kontroller och mer hälsoinformation i allmänhet till försäkringsbolagen leder till att de som verkligen behöver teckna – de som riskerar att råka illa ut – inte får teckna för att de inte är lönsamma för försäkringsbolaget att ingå avtal med. Vill du ha mer kontroller så säger du alltså automatiskt att du vill att bolagen ska ha rätt att i detalj döma ut människor att klara sig själva om de råkar ut för en sjukdom. Då försvinner själva poängen med försäkringar.
Vari ligger frivilligheten hos konsumenten om det från försäkringsbolagens sida kommer ett ”nej, du får inte teckna försäkring hos oss”?
Oj kommuniststämpel igen, hur svårt kan det vara?
En fri marknadsekonomi i ett framåtsträvande samhälle bygger på att erbjuda tjänster som faktiskt har något värde och inte blivit obsoleta av tekniska landvinningar. I den meningen är jag snarare ekonomiskt liberal – verkligen inte någon monopolist och mycket långt från dina fjantanklagelser om kommunism.
Ja 5 spänn av 99 är ju en skälig andel, är det vad du anser? När allt värde som kunden faktiskt får är att lyssna på musiken som artister skapat + någon ljudtekniker mastrat. Det är ett hån mot artisterna att de har en så orättvis position i den föråldrade industrin. Det är ju faktiskt de som skapar värdet i musiken med sitt arbete och inga andra. Att andra människor tillåts tjäna pengar på deras arbete 70 år efter deras död är vansinne. För det har inget värde alls. Det är en bra och välfungerande tjänst. Men det är _fel personer_ som tjänar pengar på den. De som ”äger” immaterian är inte samma som skapat den och det är inte heller de som tillhandahåller tjänsten som du prisar så högt.
Att steka en hamburgare har ett nytt värde för varje ny burgare som steks (eftersom den forhoppningsvis kommer ätas av någon). Hamburgare kostar pengar i råvaror, transport, den exklusiva tjänsten stekning (har ju ett nytt värde för varje ny hamburgare som steks) m.m. på ett sätt som immateria i sig inte gör.
Tack för fördommarna.. men jag har köpt fler böcker förra halvåret än jag gjort någonsin tidigare (vilket i sig är ganska många). Och vet du vad det är jag betalar för? Att den kostar pengar att trycka. Arbetskraft på tryckeriet, tryckpressar, post-leveranser (ja eller hur böckerna nu levereras), butikspersonal på ShocketPock m.m. Inte att själva immaterian som är nerpräntad på sidorna skulle kosta ett enda öre mer bara för att just jag tar del av texten i boken.
Författaren kan få betalt för boken i samband med att den skrivs. En förutsättning är förstås att personen visat att det troligen finns något värde i det som kommer skrivas, men det är ju knappast något nytt problem i den kreativa yrkeskategorin…
Bibliotek kostar pengar för att det behövs byggnader för att upprätthålla dem och en yrkeskår att sköta om dem. Det är vad man betalar för skattemässigt. Sjukvård kostar pengar för att tjänsten har med nytt arbete att göra när man tar del av den. Gatubelysning kostar pengar för att gatulyktor kostar pengar i råvaror, att tillverka, transportera, installera och underhålla.
Du försöker med de märkligaste jämförelserna påtvinga distributionen av immateria ett värde. Men det finns inget som helst värde i att distribuera immateria som kan konsumeras i persondatorer utan speciella exotiska tekniska krav (t.ex. tillförlitlighet, kvalitet och/eller snabbhet) längre.
Det finns inget _värde_ i immaterian i sig, utan arbetet att skapa immaterian, hur svårt kan det vara att förstå?
Vad löjligt att alla andra som gör nåt får betalt EN gång.
Tidigare har bokförlagen fått betalt EN gång varje gång de gjort något (tryckt en bok tex).
Nu vill man ha betalt för något som andra gör bättre (kopierar böcker tex).
Det är inte rimligt.
Statistiken för PP är i sig inte skev eftersom den visar hur många gratismedlemmar det finns. Men jämförelsen med andra partier haltar betänkligt. Hur många medlemmar skulle PP ha om man var tvungen att betala medlemsavgift motsvarande den som de seriösa partierna har? Jag gissar på att man skulle ha högst ett fåtal procent av nuvarande medlemsantal, dels pga lathet och snålhet men även för att huvuddelen som är ”medlemmar” är det för att de vill kunna fortsätta att tanka filer ostraffat och den delen av befolkningen har knappast den största betalningsviljan…
”Noterar att medlemsantalet nu börjar minska” – Under hur lång tid har du mätt? Medlemsantalet har legat stadigt runt 50000 medlemmar sedan i somras. Medlemsantalet har till och med ökat med ett par 100 medlemmar om man följer senaste 3 månaderna. Jag har också noterat att det under vissa dagar minskar några medlemmar för att sedan visa något ökande siffror andra dagar.
Kan du ge medhåll angående att risken att bli åtalad om man begår brott via nätet är betydligt högre om man inte är fullt anonym? Brott ska beivras oavsett var det sker, det är mycket viktigt för att alla ska förstå att lagar gäller. Anonymitet motverkar detta och för hög grad av anonymitet leder alltså till en ökad brottslighet och ökade kostnader både för samhället och individen. Skadorna på lång sikt kan vara oerhörda.
Att övriga politiker fortsätter att missköta sig.
Statistiken är inte skev. Antalet medlemmar som syns är det antalet som är medlemmar. Att det försvinner medlemmar är väl inget konstigt, och heller inte oväntat.
Om du köper böcker så köper man nya fysiska kopior varje gång. Försöker man sälja något digitalt som man kopierat upp till en oändlighet så får man allt försöka hitta någon som är villig att betala för det, hitta en lämplig affärsmodell dvs. Då kan man inte komma och gnälla på kunderna för att de inte vill betala, och heller inte bestraffa dom. Bara de som anpassar sig kommer att överleva.
Du kan bli åtalad om du begår brott på nätet liksom alla andra infrastrukturer, posten, vägen, telefon, etc etc. Det betyder inte att man måste registrera sig för att skicka post eller sätta upp lappar på anslagstavlor.
Du missade hela poängen, men jag antar att du inte vill se den. Risken finns att du kanske börjar hålla dig till fakta istället.
Jag talar inte alls emot mig själv. Det fungerar så i hela försäkringsbranschen. En nyfödd kan självklart ha en ökad risk för olika sjukdomar men man tvingar inte föräldrar att undersöka extra noga och med DNA-analys utan ser det som en allmän risk som råder under hela personens livstid, för eller senare blir alla sjuka och dör. Om man däremot upptäckt något, typ hjärtfel, redan på BB så blir det svårt att teckna försäkring. Det är samma med villa, du får svårt att försäkra ett hus som man redan är vet är angripet av hussvamp.
Jag gillar inte alls hur försäkringsbranschen fungerar i alla hörn men jag inser också att de måste sätta vissa regler för annars kan de inte driva sin verksamhet vidare. Det är en ständig kompromiss mellan bra villkor och inte för höga premier. Självklart kan man inte ha ett system med för mycket fusk, då finns inga pengar kvar till de som är ärliga när de behöver få ut på sina försäkringar.
Alla har rätt till lika vård inom de ramar som politikerna sätter i vår allmänna sjukvård. Med lika vård avses då i förhållande till en viss sjukdom och andra förutsättningar. Det finns som exempel sjukdomar vars behandling är så dyr att om man skulle hårddra det så måste man välja mellan att inte behandla en döende för att rädda 100 eller 1000 andra med vanligare sjukdomar som också de kan vara dödliga utan behandling men som är mycket billigare att behandla. Det här är inget vidare men vi lever i en verklighet och pengarna räcker tyvärr inte till allt – därför är det jättenoga med att man inte fuskar vare sig med försäkringar, bidrag eller annat. Tyvärr drar rabiata anonymitetskrav med sig stora möjligheter till fusk och därför måste man motverka och hitta en rimlig kompromiss. Även skattesystemet är ju orättvist på olika sätt, beroende på vem man frågar. Det finns och kommer aldrig att finnas någon absolut rättvisa, bara en rimlig kompromiss. I den kompromissen ligger att man inte kan sträva efter absolut anonymitet för det kan orsaka stor skada för andra och även liten skala på många håll (som summeras till stor skada totalt) via den okontrollerade fildelningen och andra skadliga sätt att bete sig illa på nätet utan att man får ta ansvar för det. En förtalskampanj via tidningsartiklar eller lappar på anslagstavlor kan du bli åtalad för medan du under anonymitetsskydd på nätet kan göra en mycket värre skada. Det håller inte!
Moderaterna och låtsasmedlem i PP som jag skrev nedan.
” Det är därför det är så viktigt att teckna en sjukvårdsförsäkring redan för nyfödda, innan man upptäckt något som kan göra det omöjligt att teckna försäkringar senare. ”
Med den meningen talar du emot dig själv. Först kallar du det fusk om man inte vill ge försäkringsbolagen informationen om sina sjukdomar som framkommit från en DNA-analys. Sedan tycker du det är OK att fuska om man bara har tecknat ett avtal som hindrar försäkringsbolagen att ta ut högre premie vid nyinkommen information.
” Håller du med eller tycker du att det är OK att andra betalar? ”
Med dina egna utsagor tycker du själv det är OK att andra betalar så länge man tecknar avtal.
Själv anser jag att alla har rätt till lika vård. Och jag anser också att ingen ska behöva betala mer en någon annan pga ärftliga sjukdomar osv.
Vilka partier är du med i? Fördomspartiet? Smutskastningspartiet? Sagopartiet?
Noterar att medlemsantalet nu börjar minska, det är väl för att man åker ur efter ett år om man inte anmäler sig igen. PP tappar medlemmar trots att det alltså är gratis att vara med, vilket ger en mycket skev jämförelse jämfört med andra partier som har årsavgift. Vad krävs ytterligare för att få medlemmar? Ändrad politik? Att man får betalt?
Kanske är det så att eftersom det fortfarande går att tanka utan att riskera att något händer så är intresset inte så stort och definitivt inte efter de senaste utspelen om anonymitet i sjukvården. Medlemsantalet minskar trots att det gått mindre än ett år sedan jag (som motståndare till PP) gick med för att bekräfta hur skev statistiken som presenteras här är när man jämför med andra partier, exempelvis moderaterna som jag är med i.
Svår fråga. Problemet med försäkringsbolagen är att de är dåliga på att göra undantag för vissa sjukdomar. Om man har anlag för diabetes eller hjärtinfarkt så borde man som exemepel kunna teckna en försäkring som ger bra villkor för övriga sjukdomar men så fungerar det sällan. Kommer man till rätta med det problemet så tycker jag att det är OK att de får reda på resultatet eftersom försäkringar handlar om riskbedömming. Efter upptäckt av en ökad risk efter en analys så gäller ju en annan bedömning, det är ju inte så konstigt. Om du menar rent ekonomiskt så skulle jag inte vilja veta om jag är ute efter att tjäna pengar men det är ju oärligt. Det är likvärdigt med att snatta på Ica, någon annan får betala för det jag inte betalar genom att luras/stjäla. Håller du med eller tycker du att det är OK att andra betalar?
Sen är det faktiskt skillnad på fallen att man inte har en sjukförsäkring och att man har en och därefter upptäcker en ökad risk. Normalt brukar väl försäkringsbolagen inte neka försäkring när den redan är tagen på ett korrekt (icke-bedrägligt) sätt. Det är därför det är så viktigt att teckna en sjukvårdsförsäkring redan för nyfödda, innan man upptäckt något som kan göra det omöjligt att teckna försäkringar senare. Man kan tycka att systemet är orättvist men å andra sidan skulle ett generösare system (vad gäller villkor och utbetalning) göra att premierna blir så höga att ingen har råd eller man få spara undan en slant som en egen buffert istället, vilket man förstås ändå bör göra rent allmänt. Oavsett system så är det fruktansvärt fult att luras så att andra betalar, samma sak med illegal fildelning f.ö.
Har en fråga till herr pirathatare.
Om ditt DNA visar sig innehålla mer information om ärftliga sjukdomar än du redan visste om du hade.
Skulle du då vilja veta vilka? Om inte, skulle du då vilja att ditt försäkringsbolag kom över den informationen du själv inte vill veta av?
Nej, ifall ett sådant patientkort inte är kopplat till patienten i fråga – dvs det finns inget band mellan personen och dennes journal, man kan söka vård med någon annans patientkort – kvarstår problem runt:
– smittskydd (man kan dölja kända smittor som man råkar ha)
– sjukskrivning (jag kan sjukskriva alla mina vänner om jag har någon viss typ av sjukdom)
– utländska vårdsökare (patientkort kan hyras ut)
– felbehandling (återigen drabbar det bara patienten själv om denne väljer att visa upp felaktig historik)
– dubbelt utskrivna preparat (låna 50 patientkort och köp ut mängder av morfin)
I många andra fall går det säkert att ersätta legitimation med någon form av digital nyckel, men inom sjukvård behöver nyckeln i nästan alla fall vara kopplad till din fysiska kropp (eftersom det är den som behandlas) och då är personnummer/legitimation den bästa lösning som finns att tillgå.
Anonym sjukvård skulle kunna fungera under förutsättning att andra lagar ändras, tex:
– strunta i smittskydd/smittspårning (hälsovådligt)
– reglera inte receptbelagda mediciner alls (resistenta bakterier)
– fri sjukvård även för utlänningar (kostasamt)
– sjukvården kan aldrig ställas till svars för felbehandling av anonyma vårdsökare (förmodligen oväntat för patienter i ett land som Sverige)
Tack för länken!
Det är så mycket okunskap som råder, inte bara jag själv utan många andra har också liten kunskap om samhällets informationshantering, och om många andra viktiga samhällsfrågor. Det myller av information som presenteras via media är alldeles för ofta satt i ett sådant sammanhang där det är svårt att tycka något med det val av information som tilldelas läsaren. Alltför ofta följs medias uppmärksammande av viktiga händelser med tomt prat om rätt och fel och med stor okunskap i sakfrågan medan intresset för möjliga lösningar inte ens uppstår. Det är som att dessa uppplysningar förvandlats till ett socialt redskap snarare än ett ärligt intresse för gemenskap med en större del av vårt samhälle än den lilla värld vi lever i under vardagen. Jag önskar att vårt sätt att bry oss om oss själva kunde vara mer ärligt förknippat med en samhällelig gemenskap. // David
Nej mitt påstående är inte löjlig. Du verkar inte förstå skillnad mellan allmän sjukvård som går via skattemedel och extra sjukvård man får via frivilliga sjukförsäkringar. Läs på lite bättre så kanske det går lättare.
Jag har själv Spotify Premium och betalar 99 kr i månaden för en alldeles utmärk tjänst – jag kan lyssna på 5 miljoner låtar var jag än är, via dator eller iPhone. Det är upp till dig om du vill betala eller inte. Spotify har avtal med skivbolagen som i sin tur har avtal med artisterna. Det kommer att ta några år innan systemet reglerat in sig men när jag betalar 99kr/månaden så går i alla fall en liten del till artisterna, laddar jag ner så får de inte ett öre. Du verkar förblindad, ta bort ditt röda kommunistskynke så kanske du ser lite bättre…
Ditt resonemang om gammalt arbete är löjligt. Man får skilja på en tjänst som att steka hamburgare eller att skapa något som kan säljas flera gånger. Köper du aldrig böcker? (skulle inte tro det men…). Är det rimligt att författaren ska kunna leva på sitt yrke eller ska han bara kunna skriva en bok och få betalt för den EN gång? Det är ett löjligt resonemang du för.
Skattefinansierad vård är bra men även den har sina gränser. Resurserna räcker inte till alla och till alla saker t.ex. skönhetsoperationer. Vill man ha mer få man betala själv eller teckna försäkringar. Samma med biblioteken, nöjer man sig inte med vad som finns där får man köpa böcker. Nöjer man sig inte med att spela låtar själv eller lyssna på gatumusikanter så får man köpa inspelningar eller ta del av en tjänst typ Spotify. Det är skillnad på att få ta del av sjukvård, gatubelysning eller annat som är allmänt finansierad och tro att allt ska vara gratis. Att lura till sig saker via anonymitet är förkastligt och i de flesta fall även olagligt! Vad är det jag misstolkar?
Försäkringsbranschen bygger på frivillighet, den som vill teckna en försäkring väljer själv bolag, nivå/premie och det ingår i systemet att man ska vara sanningsenlig. Ju mer folk bluffar, desto mer måste man kontrollera. Jag tycker att det är OK med mer kontroller givet att jag vill teckna en försäkring på ett hederligt sätt. Om jag vet om att jag har en sjukdom och kommer undan med att teckna en försäkring och får ut ersättning för just detta så är jag än vidrig människa oavsett om det upptäcks eller ej. Men det lär väl inte du hålla med om, det är väl OK att låta andra betala enligt fildelarnas mentalitet…
Har du själv en sjukförsäkring? Har du läst det finstilta? Du gör en hälsodeklaration som ska vara sanningsenlig, dvs undanhåller du något och det kommer fram senare så gäller inte din försäkring. De har rätt att ta del av journaler. Om man går anonym för att slippa få saker i journaler och sedan inte uppger de sjukdomarna i hälsodeklarationen så har man ju bluffat till sig en försäkring och när den faller ut så är de de andra försäkringstagarna så får betala via onödigt höga premier eller inskränkningar som kanske gör att de får det svårare att få ut på försäkringar. Folks fuskande gör att man stramar åt mer och mer och om jag ska teckna en försäkring vill jag betala så lite som möjligt och få ut så mycket som möjligt om jag behöver men då ska det vara ärligt och utan bluff.
Vad har du för försäkringsbolag egentligen, om du blev tvungen att tillhandahålla sådan information?
Då är det ju helt upp till dig att låta läkaren få den informationen. PP tycker inte att du ska nekas den möjligheten – vi vill bara att de som inte vill ha det så ska slippa. Inget tvång utan valmöjlighet för individen åt båda hållen – vad man nu personligen tycker är bäst!
Jag tycker å andra sidan att det är bra att det visas tydligare att PP ÄR ett paranoiaparti i kombination med de som vill ha allt gratis på andras bekostnad, nu senast alltså att slippa dra på sig för dyra försäkringspremier på sjukförsäkring eller helt bli utan försäkring om man inte kan hålla sig anonym i kontakt med sjukvården. Det här väcker ont blod hos allmänheten men det är bra att man blir tydlig med vilken mentalitet som råder.
Det som är ”fruktansvärt egoistiskt” är att försäkringsbolagen snokar reda på all möjlig information om sina kunder. I slutändan drabbas vårdtagarna negativt av detta eftersom de får sämre villkor ju mer försäkringsbolagen får reda om dem.
Lika egoistiskt är det att försöka muta och lobba fram lagar som drabbar hela befolkningen negativt bara för att en liten klick ska kunna fortsätta tjäna pengar på obsoleta arbetsuppgifter.
Om försäkringsbolagen ställer villkor att få kolla upp sådant som en del av deras riskbedömning och man aktivt undanhåller information så är det förstås försäkringsbedrägerier. Har man en ökad risk så är det väl knappast meningen att andra som tecknat försäkringen ska få högre premie? Det är ett fruktansvärt egoistiskt arbetssätt att parasitera på andra och bluffa till sig saker. Helt i linje med PP:s politik men ändå.
Jag skulle snarare säga att det är gammelpartierna som dragit det ordet i smutsen.
Ok, det börjar bli lite klarare vad du/ni menar med artikeln. Dina resonemang har en del brister, men jag tänkre inte gå in och diskutera dem i detalj, för då får vi nog bara en väldigt lång tennismatch.
Jag ska gå till kärnan med vad jag tycker.
Jag är själv piratpartist och gör allt jag kan för att sprida budskapet om integritet och frihet på internet. Jag vill verkligen att piratpartiet ska få en riksdagsplats, för det verkar vara den enda vägen att bekämpa de stora mediebolagens intrång i rättsväsendet.
Artikeln ni skrev är otydlig. Många har uppfattat den som att ni förespråkar en total anonymisering av vården och att artikeln saknar verklighetsförankring. Efter diskussionerna med dig börjar det bli klarare vad ni menar, men det styrker bara otydligheten. Det verkar som att ideologi och praktik sammanblandas lite väl mycket.
Jag tror att den här frågan är dåligt förankrad i partiet. Jag har läst flera kommentarer i olika forum där medlemmar känner sig överraskade över den här nya linjen. Att skriva att ”piratpartiet vill att” är kanske inte så klokt om det egentligen bara är styrelsens åsikt. Jag ålägger alltså artikelförfattarna att visa att piratpartiets medlemmar står bakom detta.
Jag förstår att det är svårt att skriva en debattartikel på begränsat utrymme. Men att skriva en förhastad text med dålig verklighetsförankring är inte bra, det ger partiet dåligt rykte och det lämnar garden öppen för direktträffar från meningsmotståndare.
Jag tror inte artikeln har potential att värva medlemmar, jag tror däremot att den har potential förlora medlemmar.
Artikeln beskriver opinionsmässigt en icke-fråga. Ge inte motståndarna gratispoäng på det här sättet. Låt dem falla på sitt eget grepp istället. Som de håller på just nu så ökar bara insikten hos folket om att något måste göras. Ta inte fokus från detta. Låt motståndarna vara i strålkastarljuset och attackera när de gör bort sig istället för att låta dem göra bort oss.
Många väntar just på att pp ska göra bort sig i sina försök att bredda sitt partiprogram. Jag säger, partiprogrammet behöver inte breddas. Pp kommer aldrig att vinna mandat genom att profilera sig som ett paranoiaparti.
[quote=Johan L][quote]så tycker ni alltså att det är helt ok att bevara nuvarande system med legitimationskrav hos specialistvården? Så om jag går till en hudläkare med könssjukdom, eller en gynekolog eller någon annan som inte ingår i primärvård-, akutvård- eller abortindelningen, så har ni inga problem med jag måste identifiera mig?[/quote]
Citatet lyder: som till exempel akutvård, primärvård, aborter eller liknande (min emfas). På de 6000 tecken som man har till förfogande för en debattartikel i DN så får man helt enkelt inte plats att lista alla tänkbara sjukdomstillstånd som kan vara känsliga för individen utan vi valde några enstaka för att försöka få fram vår poäng.
Så nej, det är inte helt OK – men vi inser att det inte går att avskaffa ID-kontrollen rakt av i alla fall, vi vill däremot belysa faran av att slentrianmässigt kontrollera ID i samtliga fall. Vi vill dessutom problematisera den kontrollen eftersom den dels inte löser de egentliga problem som den påstås lösa och dels för att den skapar nya problem. I många fall kan den ersättas av andra lösningar och metoder, dock inte i alla. I en del fall överväger nyttan nackdelarna, i andra inte. Rätt lösning för rätt problem, alltså.
[quote]Och en sak till, tycker du verkligen att man ska släppa möjligheterna att fånga upp en tonåring som far illa i samband med en abort? Med tonåring menar jag minderårig. [/quote]
Nej, absolut inte. Men varför måste personalen veta patientens identitet för att följa med henne till en kurator? Personen befinner sig ju fysiskt på plats för en vårdinsats, det finns gott om möjligheter att ”fånga upp” henne direkt. Att begära leg bäddar ju bara för fallet att man kan skicka hem och sedan kalla på remiss tre månader senare vilket jag personligen tycker är en betydligt sämre lösning. Det är ett klassiskt fall av fel lösning på problemet som dessutom riskerar att skapa dåliga rutiner.
Överhuvudtaget genomsyras motargumenten av tänket att folk på något sätt ska påtvingas vård de inte vill ha – om patienten vill ha vård som kräver att sjukvården vet vem denne är så ligger det ju i patientens intresse att legitimera sig. Det är precis som om vi föreslagit någon slags förbud att legitimera sig och jag förstår inte riktigt hur den tolkningen uppkommit.
– Rickard Olsson
Alla fall som du räknar upp (utom ett) kan lösas på andra sätt än genom en identitetskontroll, eftersom problemet egentligen inte är ”vem är du?” utan ”vilken journal är din?”. En möjlig lösning är ju att identifiera journalerna med personnummer (vilket är den lösning som vården valde), men det är långt ifrån den enda lösningen och jag är inte alls säker på att det ens är den bästa.
Och återigen, förslaget är ju inte att man på något sätt ska förbjuda folk från att legitimera sig för sjukvården, det är att skapa en möjlighet att slippa.
– Rickard Olsson
Naturligtvis är det i ”laga” ordning men lagen är inte i ordning… Den är helt orimlig.
Distribution via spotify kräver inget arbete. Distribution av samma material (fast betydligt större mängd) över nätet har skett i över 10 år utan att det behövts något arbete – folk gör det med glädje på sin fritid. Det är åtminstone ingen som tjänat pengar på artisternas bekostnad i de fallen. Det är bizarrt att kräva betalt för gammalt arbete. Kan du gå till din arbetsgivare och kräva betalt för ett arbete som utförts för flera år sedan?
Försäkringsbedrägerier har jag _aldrig_ påstått vara socialism – däremot är den svenska välfärdsmodellen med skattefinansierad vård för alla ett exempel på socialism. Du misstolkar med flit och försöker smutskasta för fulla muggar – det är SÅ uppenbart att du saknar riktiga argument…
Skulle du gå till ditt försäkringsbolag och berätta att du har tex. hjärtproblem i släkten så att de kan höja din premie i fall att du också skulle drabbas i framtiden?
Ingen här snackar om att ljuga om sjukdomar man faktiskt är drabbad av men ger man försäkringsbolagen tillgång till journalinformation kan de tex. låta bli att försäkra personer med större sjukdomspotential, som har varit mycket sjuka tidigare eller med sjukdomar i släkten. Att undanhålla den informationen är absolut inte försäkringsbedrägeri!
[quote]
Det är en feltolkning. Precis som vi skrev i debattartikeln (på inte mindre än två ställen) så ska det gälla ”rutinmässig sjukvård, som till exempel akutvård, primärvård, aborter eller liknande”. Att vi inte skriver det en tredje gång i den andra meningen du citerar betyder inte att vi helt plötsligt ändrat oss till att det ska gälla all sjukvård.[/quote]
Jag måste bara kommentera detta ytterligare en gång efter en del funderingar.
Förstår jag rätt nu, trots att ni slår på stora trumman med uttal som
[quote]Med Piratpartiets informationspolitik blir hela debatten överspelad, eftersom sjukvården inte tillåts – och inte ska tillåtas – dela in människor i ”identifierade medborgare” och ”icke identifierade papperslösa”. Sjukvården ska över huvud taget inte få göra den indelningen, och i och med det blir kategoriseringen meningslös.[/quote]
och
[quote]Identitetskontroll är ett intrång i den privata sfären. Den sortens intrång är myndighetsutövning och ska inte få göras godtyckligt av privata eller offentliga aktörer, utan bara då myndigheter har delegerat identitetskontrollen som en oundviklig del av sitt myndighetsuppdrag.[/quote]
så tycker ni alltså att det är helt ok att bevara nuvarande system med legitimationskrav hos specialistvården? Så om jag går till en hudläkare med könssjukdom, eller en gynekolog eller någon annan som inte ingår i primärvård-, akutvård- eller abortindelningen, så har ni inga problem med jag måste identifiera mig? Detta rimmar i så fall ganska dåligt med den högtravande argumentationen vi hittills tagit del av.
Och en sak till, tycker du verkligen att man ska släppa möjligheterna att fånga upp en tonåring som far illa i samband med en abort? Med tonåring menar jag minderårig.
De flesta amerikaner skulle ta fel och åka till Switzerland istället
Nä men seriöst. ID-kontroll borde i så fall vara begränsad till att visa att man är svensk medborgare.
Journalen behöver inte vara knuten till ID-handlingen överhuvudtaget utan kan vara ett privat dokument som är krypterat i den mån envar vill. För dem som vill ha allra effektivaste vården med minimal risk och inte bryr sig om privataspekten så är det fine – det får de gärna ha om de vill. För de som tycker det är obehagligt att vem som helst råkar få reda på att de har någon obehaglig sjukdom så ska de få hålla informationen för sig själva – kanske då till konsekvens av sämre vård i vissa fall. Men det är envars val – lika självklart som att man har rätt att tacka nej till vård som man ej vill ha.
Obehaglig personlig repressalie skulle i så fall vara någon form av komplikation från ingreppet som inte märks tidigt. Föredrar att min läkare vet vad jag drabbats av tidigare för att kunna fatta riktiga beslut.
Ger man inte ut utförlig information av privatskäl så får man räkna med att man kanske får en sämre premie eller kanske ingen alls. Rätten att avgöra vilken information som bolagen tar del av måste vara envars rätt. Om man ej vänder sig till något försäkringsbolag så kommer de ej fråga efter informationen. Gör man det så är det upp till försäkringsbolaget om de vill ge försäkring för . Du har helt fel; det är för _stor_ övervakning och lättillgänglighet på information för bolagen som riskerar att döda poängen med försäkringar. Människor kommer sluta teckna försäkringar ju mindre det lönar sig (eller snarare de som verkligen behöver det kommer nekas av bolagen för att de löper stor risk att bli sjuka). Och naturligtvis kommer det löna sig sämre ju noggrannare information som bolagen har att analysera. Vi har redan sett denna utveckling i USA där övervakningen i mångt och mycket gått längre än här: De som har nytta av försäkring nekas helt att teckna.
På vilket vis menar du att det skulle gynna vården av de sjuka?
Återigen får du tänka på att någon annan i princip _alltid_ betalar din vård i Sverige. Det är inget nytt… Vi har skattefinansierad sjukvård vet du.
Sjukvårdsturism kommer bara ske om man ej kräver ID-handling. Och ID-handling behöver som jag tidigare resonerat inte vara knutet till känsliga uppgifter i journalen utan ID-ägarens tillstånd att visa dem (exempelvis via kryptering).
Filer är för övrigt gratis att tanka under de flesta förhållanden som inte kräver speciella tjänster eller enormt bra tillgänglighet. Du kan inte längre ta betalt per styck för immateria. Det har helt enkelt inget värde att erbjuda immaterian i sig som en styckvara som har ett distributionsvärde.
I de flesta fall handlar denna känsliga informationen (sjukdomar) om saker som ej syns på människor i deras vardag – alltså har det väldigt lite att göra med agorafobi.
Det finns fullt av människor som å andra sidan har (ofta obefogad) rädsla för/fördomar mot sjukdomar av olika slag. Det sociala obehaget att människor ser en på ett nytt vis (fördomsfullt på olika vis, kanske rentav föraktfullt) om det framkommer att man har en skambelagd sjukdom är nog för att låta människor själva få bestämma hur den informationen ska skötas. Det är en avvägning som alla måste tillåtas göra.
Några av de saker jag kommer på är missbruksproblem, HIV, psykiska åkommor, ärftliga sjukdomar – det finns rätt många socialt skambelagda sjukdomar som kan kännas obehagligt för vem som helst om de riskerar att hanteras lite hur som haver..
Jag tror att journalföring är viktig för en bra vård, men det borde vara patientens rätt att bestämma hur informationen ska lagras och vilka som får ta del av den. I de flesta fall är det faktiskt patientens rätt att avgöra huruvida man vill ha vård eller inte. Jag tror inte att omfattande missbruk sker, men om det gör det så har nog media inte rapporterat om det ännu.
Men vi vet alla att myndigheter kan klanta sig / missköta sig / få information stulen (tydligaste exemplet på myndighet som då och då drabbas av alla tre är kanske polisen).
PS
Och allt under den falska förespeglingen och det ständiga mantrat – integritet,
Det ordet som tidigare var något positivt kan nu anses vara förbrukat och draget i smutsen av PP, ungefär som feminism och FI/manshatarna.
DS
Spotify har tecknat avtal med skivbolagen som i sin tur har tecknat avtal med musikskaparna, allt i laga ordning. Fildelarna stjäl utan att betala för sig och nu kallar man försäkringsbredrägerier för socialism och tycker att det är OK att andra betalar ens försäkring medan man själv fuskar till sig för låga premier innan man plockar ut från den med fusk skaffade försäkringen. Jag tror att jag spyr…
Att ta del av vård på andras bekostnad kallas socialism, är _väldigt_ etablerat i detta landet och knappast kontroversiellt i riksdagen..
Så du tycker det är ok att folk som inte bidrar till skapandet av musik ska få tjäna pengar på musikskaparnas bekostnad? (tänk: Spotify)
För att citera någon… Det är ju ett allderles fruktansvärt beteende! :]
Personligen har jag inget emot att folk frivilligt ska få välja att ge ut sin hälsoinformation okrypterat i öppna databaser för de som så önskar – men möjligheten ska finnas för de som ej vill det att slippa. Alltså frivillighet åt båda hållen. På så vis riskerar bara de ”paranoida” som du säger att få skylla sig själva om de får sämre vård samtidigt som de godtrogna får skylla sig själva om informationen hamnar på oönskat håll. Det är en prioritering som jag tycker alla ska få göra själva. En sådan policy skulle knappast drabba dig och din familj negativt enligt dina värderingar – inte sant?
[quote]
Det är en feltolkning. Precis som vi skrev i debattartikeln (på inte mindre än två ställen) så ska det gälla ”rutinmässig sjukvård, som till exempel akutvård, primärvård, aborter eller liknande”. Att vi inte skriver det en tredje gång i den andra meningen du citerar betyder inte att vi helt plötsligt ändrat oss till att det ska gälla all sjukvård. [/quote]
Det ni skriver är i så fall en självemotsägelse.Ni skriver att sjukvården inte ska kunna dela upp patienterna i legitimerade och icke-legitimerade patienter. Det är omöjligt att tolka det på något annat sätt än att det gäller hela vården, men ok, ni menar inte all vård, vilket gör det lite enklare.
[quote]Jag menar att de redan har gjort ”en seriös analys av konsekvenserna” eftersom deras deklaration om rätt till vård för alla får precis samma konsekvenser som vårt förslag. Jag tror inte att de skrev sin deklaration på en kafferast, dock.[/quote]
Jag tittade på sidan du länkade till och jag hittade ingen analys alls. Hör därför gärna er version av en konsekvensanalys.
[quote]Här känns det som om du inte tänkt färdigt. Om man är anonym, så är en del av konceptet att de inte får reda på hur gammal man är.
Och jo, jag skulle säga att det är särskilt känsligt — och därför särskilt angeläget med anonymitet — ju yngre man är. Sjukvården ska helt enkelt alltid, alltid, alltid stå på den vårdsökandes sida.[/quote]
Nä, det tänkte jag förstås inte på, men: I sverige har vi en mycket stark lagstiftning för att skydda och fånga upp barn som kan fara illa. Som vårdpersonal är jag skyldig att rapportera minsta misstanke om illafarande barn till socialtjänsten som är skyldiga att göra en utredning. Ett barn som gör abort tror jag i många fall är ett barn som kan fara illa. Det vore mycket olyckligt om vi tummade denna lagstiftning. Detta kunde man dock komma undan genom att endast styrka ålder (många förslag finns ju i tråden…).
[quote=Johan L]Vet inte riktigt vad du menar att jag ska ta upp läkarförbundet et. al.[/quote]
Jag menar att de redan har gjort ”en seriös analys av konsekvenserna” eftersom deras deklaration om rätt till vård för alla får precis samma konsekvenser som vårt förslag. Jag tror inte att de skrev sin deklaration på en kafferast, dock.
[quote=Johan L]Jag tolkar detta som ert förslag ska gälla hela sjukvården, även den dyra planerade.[/quote]
Det är en feltolkning. Precis som vi skrev i debattartikeln (på inte mindre än två ställen) så ska det gälla ”rutinmässig sjukvård, som till exempel akutvård, primärvård, aborter eller liknande”. Att vi inte skriver det en tredje gång i den andra meningen du citerar betyder inte att vi helt plötsligt ändrat oss till att det ska gälla all sjukvård.
– Rickard Olsson
[quote=Johan L Jag kan dock hålla med om att aborter kan få vara anonyma (dock inte för minderåriga)[/quote]
Här känns det som om du inte tänkt färdigt. Om man är anonym, så är en del av konceptet att de inte får reda på hur gammal man är.
Och jo, jag skulle säga att det är särskilt känsligt — och därför särskilt angeläget med anonymitet — ju yngre man är. Sjukvården ska helt enkelt alltid, alltid, alltid stå på den vårdsökandes sida.
[quote=Anonym]Kan någon läkare redogöra för vikten av journalföring?[/quote]
Räcker det med en deklaration underskriven av samtliga vårdförbund?
[quote]Jag har aldrig upplevt det som jobbigt att behöva berätta vem jag är. [/quote]
Inte jag heller, men ibland vill man införa förändringar för andras skull än sin egen. Behovet finns, vilket visas av ovanstående länk.
– Rickard Olsson
De mesta av dessa problemen skulle kunna lösas genom att bland annat ha anonyma legitimations- och patient-kort, och att patienter får välja vad som ska vara registrerat och vad som h*n håller reda på själv.
Man skulle tex kunna dela upp det så här:
Ett riktigt leg (de som vi har nu, tex körkort)
Ett anonymt leg, ”krog-leg” (typ körkort, men utan namn och de 6 sista siffrorna)
Ett patientkort (med födelseår/månad, svenskt medborgarskap, blodgrupp, vissa sjukdomar(diabetes, allergier och sånt) m.m)
papper(journaler, testresultat, kvitton på besök m.m)
Man skulle även kunna ha frivilliga ”dogtags” eller liknande som är kopplade till ett frivilligt anonymt(inget namn/personnummer) sjukdoms/vårds-register.Bra att ha om man tex är har en allvarligt sjukdom eller lång historik.
Men förklara då vad du menar. Alldeles för hög försäkringspremie… Kan det vara något annat än försäkringsbedrägeri?
Ja, du lyckas ju alldeles lysande med den bedriften. Ciao
Förklara då vad du menar med följande som du själv skrev nyss:
”Alla ens ärftliga sjukdomar skulle komma upp i dagen för dom som kan läsa de. Typ hjärtinfarkt, cancer osv osv. Under en viss påtryckning från föräkringsbolag skulle förmodligen också dessa få tillgång till informationen, vilket i sin tur skulle ge en väldigt hög försäkringspremie.”
Kan det överhuvudtaget missförstås?