Stor piratsammanslutning i Linköping

- Behovet att träffas mer bortom tangentborden har märkts mer och mer inom partiet, säger Gabriel Sjölund, valkretsledare för Östergötland och kontaktperson för Parley!. Många medlemmar och funktionärer inom partiet har saknat det och därför kommer många funktionärer från resten av Sverige till Parley nu när Östergötland tagit initiativ till en träff.

Under två dagar kommer partifunktionärer och medlemmar från Västerbotten i norr till Skåne i söder och förstås värdlandskapet Östergötland att diskutera ideologi, framtid och valrörelse. Även Piratpartiets roll i kommunpolitiken efter valet 2010 är en viktig punkt. Seminarier inom olika områden hålls av flera inbjudna, bl a Marcin De Kaminski (Piratbyrån) och Per Norbeck (DemoEx).

Piratpartiet har växt explosivt sedan 2008, och växer fortfarande. Partiet är till stora delar en gräsrotsrörelse, med få om ens några medlemmar som kan kallas proffspolitiker, och en ideologisk bredd som omfattar hela det klassiska höger-vänster spektrumet. Målet med den här sammankomsten är att samlas, bilda nätverk, och utbyta idéer.

– När Piratpartiet nu ger sig in i kommuner och landsting behövs en bredd, något man kan kalla för en piratideologi, att kunna luta sig mot när frågor som inte rör vårt omedelbara fokus kommer upp på dagordningen, säger Sammy Nordström, kommunledare för Söderköping och medorganisatör för Parley!.

På Parley! kommer medlemmar i Piratpartiet att sinsemellan diskutera hur en sammanhållen piratideologi skulle kunna se ut, och hur den kan tillämpas praktiskt. För den som tycker det här verkar intressant men inte anmält sig redan går det bra att bara dyka upp och anmäla sig på plats.

– I EU-valet så fick Piratpartiet 8% av rösterna i Östergötland, säger Gabriel Sjölund. Det gör Östergötland till Sveriges mest piratvänliga län och vi hoppas att fler som inte redan är insyltade i olika funktionärsroller ska komma och vara med och påverka. Att få rösta är stort, men att få göra sin röst hörd är ännu större, avslutar han.

För mer information:
Kontakta Gabriel Sjölund (PP), valkretsledare Östergötland och kontaktperson för Parley!, gabriel.sjolund@piratpartiet.se, 0733-293739, eller besök http://parley.piratpartiet.se

Kommentarer

Anonym skrev

1. Hundarna kontrollerar breven utan att öppna dom, vilket inte fungerar på Internet.

2. En affär är ett privat område där snatteri kan förekomma. Internet är en infrastruktur där regelrätt snatteri inte kan förekomma.

Anonym skrev

Går man på bio betalar man för upplevelsen. Att dela filmer mellan vänner är en upplevelse som är helt gratis.

Anonym skrev

1. Om fildelningen sker i den privata kommunikationen så är det lika illa att ständigt övervaka denna kommunikation som om de på posten skulle sprätta upp alla brev och leta efter olagligheter.

2. Att människor kan acceptera en kamera i en butik beror till stor del på att de väljer om och när de ska besöka den. Sedan brukar kameraövervakning i butiken vara begränsad till ett visst område.

3. Att du jämför snatteri i en affär med illegal fildelning är bara ologiskt.

Anonym skrev

Med så många motargument du har fått på den här sidan under en lång tid kan man ju undra om någon hällt grus i dina ögon och limmat igen med superlim. Du skiter fullständigt i vilka argument som skrivs, du snevrider och misstolkar nästan allt med flit i rent syfte att bara försöka sabotera och förarga så mycket du kan.
Det är ditt hat mot piraterna som gör dig blind, och tyvär kommer du heller aldrig få din syn tillbaka förrän du drabbas själv.
Men det är ju klart att din moral är så felfri att du aldrig kan drabbas eftersom du inte har något att dölja.
Och nu kan du ju dra din gamla klyscha om personangrepp och sandlådenivå, för mister felfri är ju aldrig nedlåtande mot pirater själv eller.

Anonym skrev

Om du verkligen läste vad han skrev så skulle du se att han värdesätter mänskliga rättigheter som privat kommunikation framför att folk ska kunna tjäna pengar på det sätt som de önskar.

Anonym skrev

Vågar du inte ens stå upp för din egen åsikt utan att skylla på dina föräldrar?

Anonym skrev

Är det artikel 8 du avser? Punkt 2 medger en hel del undantag och för mig är det solklart att brevhemligheten inte kan gälla på nätet, man får kryptera sina mail i så fall.

gastlind skrev

Internet är inte alls en ”en allmän arena”, det är ett gäng ihopkopplade datornätverk. Enskilda datornätverk som ingår är privatägda, andra är offentligt ägda, några företagsägda o.s.v. Då allt mer privat kommunikation går över internet ökar anledningen att tillåta och möjliggöra anonymitet just för att det är ett nytt sätt att kommunicera på – och kommunikationen kan gå via nätverk som man ej har någon insyn i.

I varje enskild butik är det en och samma ägare – och ägaren bestämmer över sin butik (äganderätt). Man _behöver_ inte gå igenom andra butiker och fångas på deras övervakningskameror för att ta sig till en viss butik (med ganska få undantag). Alltså behöver man bara utsätta sig för övervakningen i butiker i sammanhang då det inte gör så mycket om man blir övervakad. En butik är en allmän arena på det viset du beskriver och därför väljer man kanske att inte prata om exakt allt mellan himmel och jord där. En diskussion på internet däremot måste tillåtas hållas privat för att det har blivit en så viktig kommunikationskanal för allmänheten.

Jag håller med om att om man går på biograf så är det upplevelsen man betalar för. Samma sak med konserter. Men i de fall då endast immaterian säljs (som exempelvis rena inspelningar) handlar det inte alls om att sälja en upplevelse utan endast ett stycke information. Du vet som säljare inte hur upplevelsen blir hos slutanvändaren om denne har en sunkig ljudanläggning eller kass skärm – alltså kan du helt enkelt inte sälja en ”upplevelse” om det i praktiken bara är informationsvärdet och inte sättet detta upplevs på som överförs till köparen.

Om man sitter hemma på en lika bra bild/ljud-utrustning som du har på bio samt möjligheten att husera massvis med vänner i soffan så är det helt klart en konkurrent till konceptet ”bio” ;) Men det känns inte riktigt realistiskt tycker jag.. Dessutom behöver du ju popcornapparat och läskmaskin i hallen för att det ska bli riktigt samma sak, hur många är så ambitiösa? :]

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Majoritet i dagligt tal avser mer än 50%, dvs absolut majoritet.[/quote]

Ingalunda! Den viktigaste och vanligaste procentuella siffran som svenska folket hänvisar till i vardagligt tal gällande befolkningens åsikter, är resultatet i Riksdagsvalet, och där är det numera alltid en relativ majoritet som fäller avgörandet om vilket politiskt block som styr landet, men begreppet relativ majoritet används sannerligen inte i vardagligt tal för att beskriva valresultatet och befolkningens statistiska åsikter.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Men det man verkligen kan se av undersökningen utan vantolkning/frisering är att 31% anser att det är ett bra eller ett mycket bra förslag att avlegalisera all fildelning. Resten, 69%, tyckte inte att det var ett bra eller ett mycket bra förslag.[/quote]

Nu gör du ju samma sak som nu nyss anklagade mig för? Du har ingen rätt att gruppera dom 26% som en motsatsgruppering till dom 31%. Dom ska överhuvudtaget inte räknas som motsats till varken det ena eller det andra förslaget, eftersom vi är ute efter ett matematiskt utslag, utan dom ska räknas bort. Det är det första man lär sig på en utbildning för vetenskaplig statistik och dataanalys.

[quote=Anonym]Hur du kan få det till en majoritet är för mig en gåta.[/quote]
31% utgör en relativ majoritet i detta fallet. En relativ majoritet är en majoritet.

Anonym skrev

Om du menar relativ majoritet så skriv det då istället för att försöka luras med att påstå att det är en majoritet. Majoritet i dagligt tal avser mer än 50%, dvs absolut majoritet. Menar man relativ eller kvalificerad så är det ärligt att ange detta.

Anonym skrev

Skillnaden här är att du räknar bort röster från de som faktiskt är med. Det handlar ju inte om lågt valdeltagande eller blankröster utan snarare ”ingen uppfattning” i en enskild fråga av många. Du har ingen aning om vad som gömmer sig i ”Ingen uppfattning” om du hade tvingat dessa att ta ställning för eller emot. Eftersom frågan gällde om man skulle avkriminalisera all fildelning så skulle jag nog tolka det som att de som aktivt är för väljer något av de två alternativen, resten väljer emot eller ”ingen uppfattning”. Men det man verkligen kan se av undersökningen utan vantolkning/frisering är att 31% anser att det är ett bra eller ett mycket bra förslag att avlegalisera all fildelning. Resten, 69%, tyckte inte att det var ett bra eller ett mycket bra förslag. Hur du kan få det till en majoritet är för mig en gåta.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Inte ens den friserade siffran på 42% är en majoritet![/quote]
Du känner inte heller till faktumet att det finns olika sorters majoritet, som alla faller under begreppet majoritet? I det här fallet rör det sig om en relativ majoritet.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Jag anade att siffrorna var friserade och nu bekräftade du detta.[/quote]
Friserade? Jag räknade på precis samma sätt som man alltid räknar med procentsatser, när några väljer att helt stå utanför åsiktsmässigt, precis som i bl a riksdagsvalet? Såna som väljer att helt stå utanför ett val, räknas bort. Det är ingen nyhet. Det är ett fullt vedertaget beräkningssätt i samhället, när man grupperar människor.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Brevhemligheten gäller inte på Internet eller har du belägg för att så är fallet enligt lag?[/quote]

Gäller inte på Internet? Vem sjutton har lurat i dig den dumheten? Europakonventionen, som även gäller som svensk grundlag, är solklar på den punkten, att alla meddelanden mellan människor åtnjuter samma skydd, vare sig dom lagras på papper eller digitalt media, och vare sig dom överförs elektroniskt eller fysiskt,.

Anonym skrev

Samma värde? Men du menar ju att kopierad immateria saknar värde, att det endast är originalet som är värt något? Detta rimmar illa med hur stora ansträngningar nedladdarna gör via olika sätt att döjja sig via anomymitetstjänster, kryptering av hårddisken osv. Undrar varför man anstränger sig så för något som är värdelöst? Ja man t.o.m. lyssnar på låtarna… Kan det möjligen vara så att värdet ligger i det man får vid uppspelningen och det är det man egentligen betalar för? Det är i alla fall min uppfattning.

Anonym skrev

Det sista du skriver förklarar det mesta. Om du tar bort ditt röda skynke från ögonen så kanske du ser klarare?

Anonym skrev

Brevhemligheten gäller inte på Internet eller har du belägg för att så är fallet enligt lag?

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Vad har du för belägg angående växande majoritet? SOM2006 och SOM2007? Eller en vantolkning av dessa?

Enligt vad jag kan se av SOM2007 finns ingen majoritet för sådana åsikter. 15% tyckte att det var ett mycket bra förslag att avkriminalisera all fidelnig, 16% tyckte att det var ett ganska bra förslag.[/quote]

Nu blandar du ihop siffrorna för dom som var för och emot förslaget.

En växande majoritet på 42% vill legalisera fildelning medan endast 31% vill behålla det kriminellt. Läs om, läs rätt.

[quote=Anonym]När det gällde frågan om att förstärka upphovsrättsskyddet för författare, musiker och filmproducenter så tyckte hela 19% att det var ett mycket bra förslag, 28% att det var ett ganska bra förslag. Endast 4% tyckte att det var ett mycket dåligt förslag. Det är går helt emot din uppfattning som jag undrar vad den egentligen bygger på.[/quote]

För det första så förvränger du påståendena som man tog ställning till i den senare frågan. Det var inte upphovsrättsskyddet som skulle stärkas, utan upphovsmännens rättigheter. Oavsett så går det inte alls emot det första faktumet om att en majoritet vill legalisera all fildelning.

Jag håller utan tvekan med om det senare påståendet, bl a bör upphovsmännens möjligheter att kräva tillbaka sina ekonomiska rättigheter från upphovsrättsinnehavare stärkas, eller så bör möjligheterna att överhuvudtaget skriva över dom på en annan part starkt minskas, så att upphovsmännen inte längre tvingas sälja ut dom ekonomiska rättigheterna.

gastlind skrev

Nej det menar jag inte. Du resonerar baklänges.

Har man krav att slutprodukten ska ha en viss kvalitet och vara någorlunda tillgänglig så handlar man i butik. Annars tar man själv på sig det arbetet och åker ut till bonden och köper produkterna där (om man får för bonden förstås). Skillnaden är att det kostar bensin och tid att åka till bonden, på samma vis som det kostar bensin och tid (lön till chaufförerna) för mejeritransporterna. Skillnaden är att man får sämre service och sämre produkter. Alltså snarare så att man får skylla sig själv i det fallet. Man har prioriterat ett lägre pris framför en (potentiellt) bättre produkt.

Men de flesta tycker det är värt att betala de extra kronorna för materiell-service att kunna handla det man behöver utan att behöva åka runt halva landet till bonden, textilindustrierna, järverken osv.

Skillnaden att kapa de stegen i industrin (materia kontra immateria) är att om man kapar det i materiaindustrin så får man någonting sämre – medans man i immateriaindustrin får samma värde om det distribueras på internet som om man trycker upp massa plastskivor och påför onödiga distributionskostnader.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Vad får dig att tro att en majoritet finns för fri fildelning?[/quote]

Därför att det är så? Läs SOM2006 och SOM 2007 så ser du att en växande majoritet av befolkningen står bakom fri fildelning. En majoritet som fullt logiskt kommer fortsätta växa enligt dom åldersgrafer som finns.

[quote=Anonym]Du har fortfarande inte förstått att även vid bibliotekslån så utgår statlig bibiioteksersättning till upphovsmannen och även ersättning vid utlåning av e-media.[/quote]

Nej, det påståendet stämmer helt enkelt inte. Jag kopierar in ett svar jag nyss gav till en annan anonym som trodde han visste någon som biblioteken.

Vissa bibliotek(alltså inte alla!!) betalar kulturstöd till Sveriges författarfond, för vissa utlån, utav vissa upphovsmän. Sen betalar Sveriges författarfond ut ersättning till vissa författare enligt olika beräkningsmodeller. Den ersättningen i sin tur ska ingalunda ses som någon ersättning för utebliven inkomst pga av att dess verk finns fritt tillgängliga för folket på bibliotek. Läs förarbetena till Lag SFS 1962:652, som reglerar bibliotekens skyldigheter, så ser du det.

Ingen ersättning utgår från biblioteken till upphovsmän eller upphovsrättsinnehavare vid utlån av E-media. Biblioteken betalar avtalad ersättning till Elib för nyttjande av deras tjänst. Det är ett helt frivilligt avtal.

[quote=Anonym]Att privatkopiering är godkänt bygger på att det har funnits en begränsning i hur många vänner man har[/quote]

Nej, det finns ingenting som stödjer den slutsatsen i varken dagens URL eller förarbetena till dagens URL. Hittar du på premisser för att kunna stödja dina slutsatser?

[quote=Anonym]och att man även har kassettskatt.[/quote]

Ingalunda är privatkopiering acceptabelt pga av att det lagts en kassettskatt på vissa tommedia som köps i Sverige. Det är fullt lagligt och moraliskt accepterat att kopiera även om man inte betalt ett öre i kassettskatt för dom tommedian man använder.

[quote=Anonym]Man har inte hängt med när det gäller det orimliga i att ”hela världen” är ”vänner” bara för att de kan vara uppkopplade samtidigt på nätet.[/quote]

Orimligt enligt vem? Inte enligt den växande majoritet av befolkningen som står bakom fri fildelning ivarjefall. För dom är det helt rimligt att hela världen är ens vänner, och det är dessutom mycket mer rättvist än privatkopieringen, eftersom den gynnar dom som har mycket vänner, med stora kultursamlingar, en klar orättvisa som inte återfinns inom fildelningen.

Mitt ursprungliga påstående kvarstår, om att befolkningen inte anser att det är omoraliskt att kostnadsfritt ta del av kultur, utan att någon kontroll eller ersättning utgår till upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren, via vare sig bibliotek, privatlån, privatkopiering eller fildelning. Att det är helt moraliskt ok att kostnadsfritt kunna ta del av kultur, har varit en självklarhet under många många år.

[quote=Anonym]Du vet det här redan.[/quote]

Vet du om att det räcker att ett enda exemplar säljs av en verk för att det lagligt via privatkopiering ska kunna kopieras upp kostnadsfritt till hela befolkningen via F2F?

Anonym skrev

Vad har du för belägg angående växande majoritet? SOM2006 och SOM2007? Eller en vantolkning av dessa?

Enligt vad jag kan se av SOM2007 finns ingen majoritet för sådana åsikter. 15% tyckte att det var ett mycket bra förslag att avkriminalisera all fidelnig, 16% tyckte att det var ett ganska bra förslag. Resten tyckte inget speciellt eller var emot.

När det gällde frågan om att förstärka upphovsrättsskyddet för författare, musiker och filmproducenter så tyckte hela 19% att det var ett mycket bra förslag, 28% att det var ett ganska bra förslag. Endast 4% tyckte att det var ett mycket dåligt förslag. Det är går helt emot din uppfattning som jag undrar vad den egentligen bygger på.

gastlind skrev

Huvudanledningen är att i fallet med bonden och mjölken så behövs någon som forslar mjölken till ett mejeri och sen skummar, pastöriserar m.m. levererar vidare till butik och till sist säljs till kund. Det finns många steg som man inte bara kan strunta i. I fallet immateria kan man i många fall strunta i stegen distribution och reproduktion för att de ej kostar något (kräver inget som helst arbete att utföra). Varje ny kopia har inget eget värde. Det som återstår är att betala direkt för upphovsmannens arbete och alla andra kostnader som är absolut nödvändiga för att skapa själva immaterian (någon mixar, någon mastrar). Värdet av immaterian är samma oavsett hur många gånger det kopieras. (Men önskan att mer av samma sort ska skapas kommer troligtvis öka ju mer det mångfaldigas).

Jag ger inga mer kommentarer om din bonde än att jämförelsen inte funkar med hänvisning till resonemanget ovan. Mjölk är helt enkelt materia och inte immateria. Varje ny liter kostar pengar i produtktion och distribution – medans immateria bara kostar pengar när den skapas och inte för varje nytt exemplar.

Folk klarar utmärkt att själva leta upp kultur som de gillar på internet. Vem säger att det SKA finnas världsartister med behov att ”marknadsföras”? Alla kanske inte har sådana mål och förhoppningar med sitt skapande utan mer vill kunna skapa kultur på en viss del av sin tid och få en slant för det.

Jag skulle vidare inte få så värst dåligt samvete av att det blir svårare för världsartister (med X lyxvillor och Y lyxbilar) att tjäna pengar om det innebär att människors rättighet till privat kommunikation på internet slipper bli förstörd.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Vi har ju sett att fildelningen minskat direkt efter införandet av IPRED, eller hur?[/quote]

Har vi sett det? Det vet jag ingenting om. Vad vi sett är att trafiken tog ett tillfälligt dipp i våras i samband med att alla amerikanska TV-serier slutade sändas i USA. Sen dess har trafiken stadigt återhämtat sig, och det finns ingenting som tyder på att Ipred skulle ha någon långvarig effekt på fildelandet, precis som det inte haft i något utav alla dom andra länder där liknade möjligheter införts, att få ut personuppgifter över abonnemangsinnehavare. Det går helt enkelt inte att lagstifta bort ett beteende som runt halva befolkningen ägnar sig åt, och som en växande majoritet av människor tycker är fullt legitimt och moraliskt acceptabelt. Det är nämligen inte lagen som bestämmer vad som är rätt eller fel, moraliskt eller omoraliskt.

[quote=Anonym]Det finns åtgärder även emot anonymiseringstjänster, kanske inte att förbjuda men man kan bandbreddsbegränsa mot användning av dessa och på så sätt begränsa fildelningen.[/quote]

Det finns ingen som helst anledning för Internet-operatörer att bandbreddsbegränsa krypterad trafik över vissa portar. Det finns inget olegitimt med att köra krypterad trafik över sin Internet-anslutning. Man ska som kund utan tvekan kunna förvänta sig full hastighet vare sig man köra öppen eller krypterad trafik. Men om någon operatör skulle få för sig att syssla med sånt ofog så får vi väl lagstifta om Net Neutrality som strängeligen förbjuder det.

Det finns som sagt inga motåtgärder mot F2F-protokoll. Vad jag skickar för datatrafik till mina vänner över Internet, har ingen med att göra, mer än vad någon har att göra vad jag skriver för något i vanliga brev till mina vänner, dvs inte alls överhuvudtaget. Min privata kommunikation är skyddad av brevhemligheten, källskyddet och dom grundläggande mänskliga rättigheterna. Upphovsrätten har ingenting med det att göra.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Du har fortfarande fel angående biblioteken. Statlig biblioteksersättning har funnits sedan 1954 ut grundbeloppet är 1 kr och 29 öre år 2009 för varje verk som lånas ut i original. Lånar man e-media så utgår ersättning från exempelvis e-lib, som är kopplat till resp. utlåning.[/quote]

Nej, jag har inte fel. Inga bibliotek betalar någon som helst ersättning till upphovsmän eller upphovsrättsinnehavare. Det är ett obestridligt faktum.

Vissa bibliotek(alltså inte alla!!) betalar kulturstöd till Sveriges författarfond, för vissa utlån, utav vissa upphovsmän. Sen betalar Sveriges författarfond ut ersättning till vissa författare enligt olika beräkningsmodeller. Den ersättningen i sin tur ska ingalunda ses som någon ersättning för utebliven inkomst pga av att dess verk finns fritt tillgängliga för folket på bibliotek. Läs förarbetena till Lag SFS 1962:652, som reglerar bibliotekens skyldigheter, så ser du det.

Ingen ersättning utgår från biblioteken till upphovsmän eller upphovsrättsinnehavare vid utlån av E-media. Biblioteken betalar avtalad ersättning till Elib för nyttjande av deras tjänst. Det är ett helt frivilligt avtal.

gastlind skrev

Konsumenterna kan betala – direkt till dem som skapar immaterian. På så vis slipper man statlig finansiering.

Priset på en CD sätts högre än kostnaderna att skapa kulturen och ”spela in” den – just för att andra människor än de som faktiskt skapar kulturen ska kunna få betalt för den. Deras arbetsuppgifter: marknadsföring, produktion/distribution av plastskivor m.m. har ett värde för en alltjämt minskande andel av konsumenterna (annars skulle de ju betala för att få skivan).

Om det finns ett starkt stöd för dagens upphovsrätt så är det i de äldre generationerna och i synnerhet hos de som tjänar sitt levebröd på den. Jag tror inte det handlar om någon majoritet av befolkningen. Naturligtvis ska artister och andra kulturskapare kunna tjäna pengar på det de skapar – och det går utmärkt med ännu färre mellanhänder tack vare internet. I mångt och mycket är det andra intressenter än de som faktiskt skapar värdet (immaterian) som får betalt tack vare upphovsrätten idag. Ibland till och med långt efter upphovsmannen dött.

Att få betalt för andra människors arbete eller att ta betalt för redan utfört arbete är inget du kommer finna stor folkligt stöd för. Jag lovar.

Anonym skrev

Vad får dig att tro att en majoritet finns för fri fildelning?

Du har fortfarande inte förstått att även vid bibliotekslån så utgår statlig bibiioteksersättning till upphovsmannen och även ersättning vid utlåning av e-media. Att privatkopiering är godkänt bygger på att det har funnits en begränsning i hur många vänner man har och att man även har kassettskatt. Man har inte hängt med när det gäller det orimliga i att ”hela världen” är ”vänner” bara för att de kan vara uppkopplade samtidigt på nätet. Om du skulle ha annonserat i tidningen för 20 år sedan och anordnat ”copy party” där tusentals personer samlas i en stor lokal, tar med alla CD/band/skivor de äger som sen sätter igång att kopiera hej vilt så skulle det säkerligen vara straffbart pss som det är det att kopiera upp 1000 CD och sälja dem via det mediat. Det skulle inte ens vara lagligt att kopiera up 1000 CD och dela ut gratis till folk på stan. Du vet det här redan.

Anonym skrev

Vi har ju sett att fildelningen minskat direkt efter införandet av IPRED, eller hur? Det finns åtgärder även emot anonymiseringstjänster, kanske inte att förbjuda men man kan bandbreddsbegränsa mot användning av dessa och på så sätt begränsa fildelningen.

gastlind skrev

Jag är helt säker på att fler hästar skulle säljas om alla moderna fortskaffningsmedel och transportmedel förbjöds. Men det är inte så värst önskvärt.. förutom för de som vill livnära sig på gamla obsoleta arbeten som att sälja häst och vagn…

Anonym skrev

Du har fortfarande fel angående biblioteken. Statlig biblioteksersättning har funnits sedan 1954 ut grundbeloppet är 1 kr och 29 öre år 2009 för varje verk som lånas ut i original. Lånar man e-media så utgår ersättning från exempelvis e-lib, som är kopplat till resp. utlåning.

Anonym skrev

En annan sak som du borde ta i åtanke är att priset baseras på efterfrågan och köp på marknaden. Priset sjunker först då efterfrågan minskas. Har du märkt någon prissänkning på nya album kanske? Inte, det beror på att folk köper nya album.
Du hittar bara prissänkta äldre musikalbum, och dom har gått ner rejält. Där kan du anklaga fildelningen för att priserna gått ner om du tycker det är negativt. Men priset på nya album står stilla pga att det fortfarande köps album.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Min moraluppfattning är definitivt i minoritet här men den delas av en majoritet av den svenska befolkningen.[/quote]

Har du några siffror att visa upp som stödjer det påståendet? Jag har siffror som stödjer påståendet att en växande majoritet av den svenska befolknigen står bakom fri fildelning.

[quote=Anonym]Det visas ju exempelvis av att PP inte har växt efter EU-valet och att bara en tredjedel av de som röstade på PP i EU-valet kunde tänka sig att rösta på dem i riksdagsvalet. Det är en stor andel proteströster för man vill säkerställa fortsatt tankning.[/quote]

Vilket parti och partiprogram folk röstar på i ett val, säger ingenting om vad dom tycker i en specifik fråga. Det kan likaväl vara så att 100% av folket tycker en sak, men att dom sen röstar på något annat parti, för att dom tycker andra frågor är viktigare.

[quote=Anonym]Skärper man upp övervakning och straff så kommer de flesta att dra ned på verksamheten[/quote]

Det finns ingenting som stödjer den slutsatsen från alla andra länder i världen som har hårdare straff mot fildelning?

Det vi har sett är att när en lösning för att fildela slås ut med lagstiftningen, så tar nästa vid. Skulle öppen centraliserad fildelning på något sätt slås ut, så tyder allt på att decentraliserad stängd fildelning tar vid, som Oneswarm eller andra F2F-protokoll. Sådana fildelningsprotokoll är i sin tur immuna mot lagstiftningen, eftersom dom sker i privat krypterad kommunikation mellan vänner.

Anonym skrev

Det är ingen jätteskillnad. Om någon smiter för bensinnotan och bensinpriset för kund är 500 så är inte 500 kostnaden för bensinbolaget, den är betydligt mindre. Priset på en CD har många komponenter. Kopieringskostnaden är mycket låg. Det är INTE den man betalar för!

Anonym skrev

Fundamental skillnad är väl att ta i. Återigen, det man vill betala för är möjligheten att ta del av upplevelsen, den är inte gratis bara för att man kan tanka ned en fil som hårt arbetande musiker m.m. jobbat länge med att producera och vill ha betalt för.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Du är felinformarmerad angånde bibliotek, upphovsmannen får förlagsersättning.[/quote]

Jag är inte alls felinformerad om bibliotek? Ingen rättighet att stå utanför bibliotek beviljas upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren. Biblioteken betalar ingen ersättning till upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren vid utlån.

[quote=Anonym]Bibilioteksmodellen fungerar till skillnad mot snyltarmodellen.[/quote]

Fungerar? Snyltarmodellen som du projicerande kallar den fungerar alldeles utmärkt.

[quote=Anonym]Och ja, de allra flesta medborgare anser att piratkopiering är fel[/quote]
Har du något stöd för det påståendet? Eftersom en växande majoritet av befolkningen vill att fildelningen ska släppas fri, så är det logiskt sett tvärtom.

Anonym skrev

En butik är visserligen privatägd men marknaden är ju offentlig för de som bor eller färdas i närheten av butiken. Man kan likna en butik eller summan av butiker med en allmän arena ungefär som Internet.

Samma snack om immateria. När du vill lyssna på en låt eller se på en film så är det inte mediat du är intresserad av. Du vill betala för upplevelsen du får! Om du går på bio så får du ju inte ens en kopia men de flesta vill ändå betala för upplevelsen. Och numera är väl flertalet storfilmer digitala och laddas ned till projektorn via nätet till en i princip försumbar kostnad. Enligt ditt sätt att se på saken så är det då omoraliskt och fel att gå på bio? Varför betala för den immatera som distribueras till biografen i stort sett gratis? Du skulle ju kunna ladda ner samma immateria själv och titta på i datorn om du har ett program som kan spela upp. Ja det är väl bara en tidsfråga innan biofilmer hamnar på TPB i originalformat….

Anonym skrev

Och du köper bara mjölk, ost och kött direkt av bonden? För att köpa i livsmedelsbutik via mellanhänder vore ju grovt omoraliskt enligt din uppfattning, eller hur?

Anonym skrev

Min moraluppfattning är definitivt i minoritet här men den delas av en majoritet av den svenska befolkningen. Det visas ju exempelvis av att PP inte har växt efter EU-valet och att bara en tredjedel av de som röstade på PP i EU-valet kunde tänka sig att rösta på dem i riksdagsvalet. Det är en stor andel proteströster för man vill säkerställa fortsatt tankning. Skärper man upp övervakning och straff så kommer de flesta att dra ned på verksamheten och man tycker i princip att det är OK eftersom det inte var OK innan heller.

Anonym skrev

Du är felinformarmerad angånde bibliotek, upphovsmannen får förlagsersättning. Bibilioteksmodellen fungerar till skillnad mot snyltarmodellen. Om all nedladdning skulle gå via någon form av biblliotek – antagligen med krav på avgift i någon form om man skalar upp från dagens nivå – så skulle pengar komma till upphovsmannen.

Och ja, de allra flesta medborgare anser att piratkopiering är fel men att man kan tänka sig att hålla på med det om upptäcktsrisken och straffet är lågt. Ungefär som att vissa snor hem pennor och annat kontorsmaterial från jobbet. Men värdet av det som tankas ner är ju enormt, även om man skalar bort den del som man ändå inte hade köpt.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Trots kanske 3 miljoner nedladdare så är jag övertygad om att det finns en majoritet för att det är fel att ladda ner utan att betala för sig.[/quote]

Jag kan upplysa dig om att du nog har fel på den punkten. En växande majoritet av den svenska befolkningen vill att fildelningen ska släppas helt fri, utan att någon kontroll beviljas till upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren.

[quote=Anonym]Man kan heller inte tvinga fram frivilliga betalningsmodeller för de som vi skydda sina verk och faktiskt har stöd för det enligt lagar och även FN:s allmänna deklaration av mänskliga rättigheter.[/quote]

Du uttrycker dig lite luddigt, så jag är osäker på vad du menar skulle stå i dom mänskliga rättigheterna, men upplysningsvis så står där inget om att man ska beviljas någon slags ekonomisk upphovsrätt över sina verk.

[quote=Anonym]Man har vant sig vid gratis, i stort sett inga förändringar kommer att påverka. Den enda förändringen som har påverkat är ju när man får fällande domar och ändrad lagstiftning typ IPRED.[/quote]

Jasså? Vad vi kan se från samtliga andra länder i världen som en längre tid har haft möjlighet till civilrättsliga åtgärder som Ipred ger, och liknande möjlighet att få ut abonnemangsinnehavares identiteter, så är det att sådana åtgärder inte stoppar fildelningen, utan att den fortsätter växa? Har du missat det?

[quote=Anonym]Man måste hitta en balans som gör att man trycker ned den illegala/omoraliska delen så att vanliga ärliga människor trivs och känner att de inte sponsrar snyltare..[/quote]

Oj vilka nedlåtande ord du använder dig av du, utav dom som inte delar din moral om vad som är rätt eller fel?

Tänk om det är så att det är du och din moral som utgör en förvirrad minoritet här, och att allmänheten alltså inte anser att det är något snyltande omoraliskt oärligt med att kostnadsfritt tal del av kultur, utan att upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren beviljas något att sätta emot eller rätt till ersättningen från sådan tillgång på kultur?

Jag tror det är så, och att du har fel, för allmänheten tycker nog det är lika oärligt att kostnadsfritt ta del av kultur via fildelning, utan att upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren får något att sätta emot, eller att någon ersättning utgår till dom, som via bibliotek, privatlån eller privatkopiering, dvs inte alls.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Angående hur man släpper skivor så brukar marknaden vara väldigt bra på att hantera det här. Köper ingen så måste man prova andra alternativ till distribution och prisssättningen måste alltid justeras upp och ner. Piratkopieringen sätter tyvärr detta ur spel.[/quote]

Jasså? Sist jag kollade så brukar det vara just monopol-baserade marknader som är dom som har minst intresse och förmåga av att anpassa sig till verkligheten och kundernas behov, eftersom dom inte har någon konkurrens att anpassa sig till, eftersom dom har monopol.

Lyckligtvis så hjälper piratkopieringen till där. Angående att piratkopieringen sätter saker ur spel, har du någon forskning som stödjer påståendet att piratkopieringen verkligen är ett problem för innehållsindustrin, och att den inte kanske snarare är en konstruktiv morot för den monopolförsedda industrin, som tvingar den att utveckla sig snabbare än vad den annars hade gjort?

[quote=Anonym]Nu tror jag tyvärr att gratikulturen är så inbiten att vi har minst en förstörd generation där det är mer eller mindre kört med uppfostran och det finns väl även på andra områden. Det är en ganska tydlig argumentation.[/quote]

Är det din personliga subjektiva bild av hur uppfostran ska ske, som vi pratar om här?

[quote=Anonym]..att köpa ärligt[/quote]

Ärligt? Ärligt enligt vems moral? Tror du dom 3-5 miljoner svenskar som fildelar olagligt, eller den växande majoriteten av folket som anser att fildelningen ska släppas helt fri, anser att fildelande är oärligt, för att man inte betalar för det?

Dom tycker nog det är lika oärligt att kostnadsfritt ta del av kultur via fildelning, utan att upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren får något att sätta emot, eller att någon ersättning utgår till dom, som via bibliotek, privatlån eller privatkopiering, dvs inte alls.

gastlind skrev

Piratkopiering betyder att en fil kopieras från ett lagringsmedium tillhörande en person till ett annat lagringsmedium tillhörande en annan person. Det kostar inte pengar.

På en bensinmack betalar man för bensinen. I vilket fall så är dessa kostnader motiverade med att det kostar pengar att utvinna råolja, raffinera den till bensin, distribuera den till bensinmackar och i sista ledet sälja den till slutkund. Det finns inget annat vis att sälja bensin på. Immateria har inte dessa begränsningar och bör därför inte täckas av en liknande lagstiftning. En styckkopia immateria har inget värde, för den är gratis både att kopiera (styckframställa) och distribuera (”frakta”). Det som har ett värde är att skapa immaterian från första början. Är det något man ska betala för om man vill ha ny immateria så är det just att betala folk för tjänsten att skapa den.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Visst finns det idealister och amatörer som skulle skapa musik ändå men huvuddelen av det som laddas ner är framtaget på kommersiella grunder med kommersiella drivkrafter. Man vill tjäna pengar![/quote]

Vill man tjäna pengar på sin produktion är man en företagare, och då får man se till att skaffa sig en hållbar affärsidé. Det är ens egna ansvar att få det att gå ihop.

Men eftersom skivindustrin förr lyckades med att finansiera inspelningar av skivor, trots att 9 av 10 skivor inte bar sina egna kostnader med intäkter från exemplarförsäljningen, utan fick finansieras med intäkter som man med en genomtänkt affärsidé hade säkrat från annat håll, och det även idag finns mängder med pengar inom musikindustrin på annat håll(mer än någonsin sägs det), så det är bara att se till att skaffa sig en genomtänkt affärsidé, så man kan fortsätta finansiera majoriteten av alla album med intäkter från annat håll än exemplarförsäljningen.

[quote=Anonym]Vilka är ”ni”? DIn uppfattning om vad folk i allmänhet tycker är fel, du avser nog du och dina kompisar. Det finns ett starkt stöd för upphovsrätt även om man alltid behöver modernisera lagstiftning.[/quote]

Här verka du blanda ihop konceptet upphovsrätt, med dagens utformning på URL. Det är två skilda saker. Om du inte känner till det så kan jag upplysa dig om att en växande majoritet av svenska folket vill att fildelningen ska legaliseras helt. Den åsikten i sin tur står ingalunda nödvändigtvis i konflikt med att man står bakom upphovsrätten som koncept.

gastlind skrev

Det finns en fundamental skillnad med att resonera om filen i sig och på vilket medium den finns: det ligger i att en skiva kostar pengar att producera, distribuera och försälja i butik. En digital fil i sig distribueras gratis på internet.

Om man kräver att man köper ett lagringsmedium samtidigt som man tar del av immaterian så kostar det mer än det skulle behöva göra. Äger man redan mediumet (som en hårddisk t.ex.) är man själv fri att välja på vilken plats filen ska lagras och själva distributionen blir gratis.

gastlind skrev

Vad menar du med ”kolla upp om det är en falsk eller sann träff”? Finns inte alls något sätt att göra det på. Motbevisa mig gärna om du kan.

Kameror i butik är till för att hindra folk från att stjäla (materia). Då förlorar ju butiken pengar. Och butiken är privatägt område, inte var persons egenintresse som dennes privatkommunikation faktiskt är.

Att ta betalt för styckkopior av immateria är värdelöst. Finns inget ekonomiskt värde i det eftersom det är gratis att reproducera information och distribuera över internet. Ska man ta betalt för något så är det rimligt att kräva att det behövs ett arbete för det.

Anonym skrev

Klart det skulle. Folk vill ha tillgång till ny musik och i värsta fall öppnar man upp plånboken. Så fungerade det innan Internet och så skulle det bli igen om Internet mot förmodan försvann.

Anonym skrev

Man betalar väl det som man tycker en vara är värd eller så låter man bli. Om du köper mjölk så vet du att bonden får ganska lite men du köper ändå (eller dina föräldrar) för att du vill ha varan. Varför skulle det vara annorlunda för musik och film? OBS att även om ett skivbolag skulle övergå helt till att sälja filer eller via Spotify och man har noll i distrutionskostnad så måste man ändå sätta ett pris som ger en viss vinst och enligt vad jag läste nyligen så har de allra flesta skivbolag gått med förlust den senaste tiden.

Sen är det så att man vill specialisera sig. Bonden skulle kunna ha ett eget mejeri, ett eget åkeri. Men de flesta vill inte utan man gör det man är bra på och låter övriga tjäna pengar på det som de är bra på. Samma sak gäller i musikbranchen, det finns ett helt skrå av folk som är bra på olika saker typ komponera, framföra, arrangera, mixa, göra skivomslag eller reklam, lansera. Även reklam och lansering kommer att behövas i framtiden. Redan nu finns över 5 miljoner låtar på Spotify, hur ska användarna veta vad man ska lyssna på och vad som är nytt? Man vill göra reklam och någon ska göra jobbet och vill ha betalt. Vissa verkar även tro att man kan ersätta en inspelning/CD av en värdsartist med att spela in själv via datorn och lägga ut på nätet. Ja tror man det så är det bara att sätta igång och börja håva in pengarna… Via donationer? OBS skämt.

gastlind skrev

Det är inte moraliskt att betala onödiga mellanhänder för andras människors arbete. Det är tvärtom: ganska fult faktiskt. De som ska ha betalt för att skapa immateria är skaparna och inga andra. Riktigt fult börjar det bli när man utpressar folk för att få betalt för andra människors arbete. Precis vad bolagen sysslar med, synnerligen i USA för tillfället.

Teater är en tjänst där det krävs arbete (det är ju ett live-uppträdande) för att reproducera – så det är en meningslös jämförelse till att kräva ett värde hos styckkopior av immateria.

Du kan hålla på och ordbajsa hur mycket du vill om moral – men det grundläggande problemet är inte konsumenternas moral utan att bolagen oskäligt försöker ta betalt för arbete som är helt onödigt.

Anonym skrev

Klart att det skulle öka, men inte något nämnvärt. Efter det skulle det inte dröja länge förrän skivbolagen åter igen skulle börja attackera reklamradiokanalerna för dåliga försäljningssiffror.

Anonym skrev

Jämförelsen mellan fortkörning och fildelning var för att visa hur folk bryter mot lagen ”lagom” om det inte finns hård övervakning, den var inte till för att jämställa fortkörning och fildelning vad gäller annat typ skadlighet, ingen vettig människa skulle väl göra det…

Snacket om statlig finansiering kommer upp ganska ofta från piratpartister så det är inte taget ur luften. För vem ska annars betala?

När du pratar om kostnader så lever du i villfarelsen om att priset för en CD sätts i första hand för att det kostar att mångfaldiga och distribuera. Det är helt fel! Artisten vill kunna leva på sin produktion, han och ett antal andra kanske jobbar ett år med att komponera, arrangera, spela in, mixa, mastra och allt vad som nu behövs. De kostnaderna vill man ha tillbaka, annars lägger man ned! Visst finns det idealister och amatörer som skulle skapa musik ändå men huvuddelen av det som laddas ner är framtaget på kommersiella grunder med kommersiella drivkrafter. Man vill tjäna pengar!

Vilka är ”ni”? DIn uppfattning om vad folk i allmänhet tycker är fel, du avser nog du och dina kompisar. Det finns ett starkt stöd för upphovsrätt även om man alltid behöver modernisera lagstiftning.

Anonym skrev

Jag är 100% säker på att skivförsäljningen skulle öka om Internet försvann. Men det kommer inte att hända.

Anonym skrev

Man offrar inte livet med fildelning, det gör man vid fortkörning. Därav har lagen folkets stöd vid fortkörning.
Och varför ska jag betala för, när någon vill ge mig det gratis? Klart att detta skadar skivbolagens föräljning, men fildelning är inte det enda som drar ner försäljningen.
Du har internetradio, du har reklamradio, med andra ord har man skitstor tillgång till musik.
Sant att artisten får 3kr/min i stimpengar när det spelas i rikstäckande radio, men all den tillgång till musik som finns att tillgå både från radio, internetradio, spotify och fildelning osv gör att värdet på musiken är stort sätt obefintlig.
Och jag skulle kunna slå vad om att skivförsäljningen inte skulle öka något nämvärt om man tog bort internet i Sverige i dagsläget.

Ska skivförsäljning ta fart måste man gå tillbaka till början av 80-talet då knappt någon musik spelades i radio förutom svensktoppen och trackslistan, och även då satt man redo med inspelningsknappen.

Nä, jag är för fildelning och internets alla tekniska fördelar. Och utan fildelning skulle internet vara förbaskat tråkigt och skulle bidra med mycket nedskärningar inom många kretsar om det försvann.

gastlind skrev

Om det man betalar går till de som verkligen skapar något så är det ju bra. Om största delen av pengarna försvinner i byråkrati och onödiga mellanhänder så är det tecken på en sjuk och ineffektiv industri som behöver varje chans till incentiv att effektiviseras och moderniseras.

gastlind skrev

Människor dör av fortkörning – inte av fildelning. Bra liknelse hördu ;)

Naturligtvis är det ok att ladda ner ”normalmycket” och ingen här inne (så vitt jag vet) har förespråkat att kultur ska bli statligt finansierat. Det är något som DU stoppar i munnen på folk.

Om det finns stöd i lagar och tillochmed någon luddig formulering i FNs deklaration om mänskliga rättigheter så är det lagarna och rättigheterna (eller tolkningen av dem) som det är fel på.

Kultur borde finaniseras genom att de som konsumerar betalar de som skapar. Inte betala någon tredje part som gör ett omodernt och värdelöst arbete. För det finns ingen anledning att betala obsoleta mellanhänder som (många yrkeskategorier i) skivbolag m.m. när de ej skapar något värde.

Du har fel i att ”någonstans måste pengarna komma ifrån”. Folk som fildelar delar bandbredd med varandra på ett vis som är gratis – oavsett kvalitet på kodningen av media. Det kan vara bluray-ripp av nyaste filmerna eller nån sunkig mpeg2-kodning av videomaterial från 90-talet. Viljan att dela med sig av bandbredd och information är i princip obegränsad för ingen kostnad alls.

Det enda ni kommer lyckas med genom att driva en allt hårdare linje mot fildelning är att ge oss en skjuts in i riksdagen. Folk i allmänhet tycker inte fildelning är fel. Och det är inget ni kan göra något åt.

Anonym skrev

Vem får betalt? Inte jag i alla fall. Är bara en helt vanlig svensk som lärt mig att man ska göra rätt för sig. Har inget med mediabranschen att göra. Ska du lägga skulden på någon så är det i så fall mina föräldrar och deras föräldrar som bidragit till min uppfostran så att jag har lärt mig att skilja på rätt och fel osv.

Anonym skrev

Det är bullshit. Då kan du föra samma resonemang med en CD-skiva. Du kan inte ”ta” på låten med annat än att du spelar upp den i en CD-spelare eller i en dator. Det är ingen fundamental skillnad mellan en CD-skiva och en låt på en hårddisk eller på annat medium. Det folk vill åt och det som ärliga människor betalar för är det som händer när man spelar upp den och det är ingen skillnad om det gäller en rippad låt, den låter EXAKT lika om du har en köpe-CD eller en fil med full kvalitet. Även med diverse kompression i form av mp3 så är upplevelsen för de allra flesta lika, det är ljudanläggningen inklusive högtalarna som dimensionerar i de flesta fall.

Anonym skrev

Man kan likna fildelningen med fortkörning. Det finns ett mycket starkt stöd för lagar som förhindrar fortkörning med tanke på olycksrisken. Men ändå kör de flesta lite för fort regelbundet eller i bland. En del skiter fullständigt i lagarna och hittar nya sätt att kringgå dem typ via radarvarnare och fartkameravarnare kopplat till GPS. Trots kanske 3 miljoner nedladdare så är jag övertygad om att det finns en majoritet för att det är fel att ladda ner utan att betala för sig. Det är lättillgängligheten via moderna bittorrentklienter och frånvaron av kontroll, frånvaron av domar mot privatpersoner som laddar ner lite eller ”normalmycket” som gör att man uppfattar det som OK. Men det är knappast OK. Detta gör att det finns ett relativt brett stöd för ökad kontroll via bredbandsleverantörers loggar, de flesta kan nog tänka sig att dra ner på nedladdandet eller köpa tjänster typ Spotify Premium. Man inser att det inte kan fortgå som nu samtidigt som att det är orimligt att släppa det helt fritt via lagändringar. Varför ska storkonsumenters behov av musik och film bli statligt finansierat? Så fungerar det inte med andra fritidsintressen, man får betala själv. En del gillar att lyssna på musik, andra läser böcker eller klättrar i berg. Staten kan inte finansiera detta. Man kan heller inte tvinga fram frivilliga betalningsmodeller för de som vi skydda sina verk och faktiskt har stöd för det enligt lagar och även FN:s allmänna deklaration av mänskliga rättigheter.

När jag skrev om komprimering menade jag enbart i syfte att få ned storleken på filen, inte kompression avseende dynamiskt omfång. Sen finns det förstås kopplingar mellan dessa beroende på vilken information som går förlorad i syfte att få ned filstorleken men ändå att det låtar OK enligt de flesta. Jag tror att de flesta skulle tjäna på att skaffa en bättre förstärkare och bättre högtalare snarare än att kräva FLAC. Numera verkar de flesta lyssna via halvkassa datorhögtalare och förstärkardelen i den är ju inte mycket att ha heller i de flesta fall. Sen gäller det att fundera på sina argument, för låg bitrate motiverar inte att man tankar ner filer utan att betala. En bredare betalningsbas (fler användare som betalar för exempelvis Spotify) gör att man ökar chansen att man höjer bitraten, någonstans måste pengarna komma ifrån. Man skulle önska att alla ”idealister” skaffar Spotify Premium eller motsvarande snarare än fortsätter att piratkopiera med sina krystade och genomskinliga standardargument. Man har vant sig vid gratis, i stort sett inga förändringar kommer att påverka. Den enda förändringen som har påverkat är ju när man får fällande domar och ändrad lagstiftning typ IPRED. Det kommer alltså att krävas uppskärpning och jag tycker att det är rätt väg att gå. Internet blir mer fritt men det är som i samhället i övrigt. Man måste hitta en balans som gör att man trycker ned den illegala/omoraliska delen så att vanliga ärliga människor trivs och känner att de inte sponsrar snyltare eller släpper det helt fritt för brottslighet.

Anonym skrev

Är det skivbolagen eller är det artisten du talar för? I mina öron låter det som skivbolagen du vill försvara, precis som att inte artisten skulle klara sig utan skivbolagen.

Hur länge under de senaste 1000 åren har man kunnat placera musiken på ett medium? Hur fick artisterna betalt innan?
Är inte skivbolagens skivförsäljning en typ av fildelning som gynnar artisterna?
Artisterna blir mer kännda genom skivförsäljningen och genom att fler har tillgång till artisternas musik, kommer det därav mer publik på deras koncerter. Med andra ord gynnar fildelning artisternas koncerspelningar men inte skivbolagens försäljning.

Behöver verkligen artisterna skivbolagen med dagen globala internet? Svar nej, Trent Reznor är ett lysande exempel på det.

Och varför kan du inte förstå att folk alltid har delat med sig? Innan internet spelade man in skivan på kassett av kompisen, och innan kassetten bjöd man antingen in kompisarna och lyssnade eller gick till dom med skivan.
Internet har bidragit till att detta kan ske i mycket större skala, folk har verktygen i sina hem för att kunna kopiera och dela med sig. Är det verkligen så konstigt att man gör det då?

Och om jag inte missminner mig brukar du ta som argument att man ska följa lagen så länge innan den ändras.
Sedan när brukar man ändra en lag om alla följer den?
Lagen ska anpassa sig till vad större delen av folket tycker i ett land, annars är det fel på lagen.
Och om nu folk skulle följa lagen innan den ändras, skulle ingen förändring ske eftersom flertalet accepterar lagen, fattar du?

Ljud har du ingen bra uppfattning om. Det enda som gör att folk uppfattar komprimerad musik som bättre är pga att den blir volymmässigt högre. Skulle du åter sänka den komprimerade musiken till samma nivå som innan den blev komprimerad och jämföra med orginalet hör man försämringen av komprimeringen i form av att mycket av dynamiken och klarheten har försvunnit i musiken. Men denna typ av komprimering går under namnet loudness war och går att finna information och exempel om på youtube bla.

Den komprimeringen av bitraten du nämner, är det sant att det är svårt att höra skillnad om man inte vet vad man ska lyssna efter. Sedan krävs det en mycket bra utrustning för att höra skillnaderna.
Jag kan säga av min egen erfarenhet av högre bitrate är att basen framför allt blir fastare. Man upplever detta som att basen blir mindre och sämre, men i själva verket är det bättre och mer kontroll på basen.

Du får samma effekt om du applicerar ett kraftfullt slutsteg i din musikanläggningen, basen verkar ha försvunnit och alla andra högtalarelement verkar spela med en otrolig klarhet, men i själva verket har du bara fått mer kontroll på högtalarelementen. Och efter en ny uppmätning eller inställning av ljudet har du basen tillbaka plus att du kan spela mycket högre utan att det låter illa.

Anonym2 skrev

oj, får Rolinksi-BWO betalt för att sprida skvalmusikindustrins evangelium här också!

Anonym skrev

Angående undersökningarna så är det vanskligt att dra rätt slutsatser. För det första så har man inget parallellt universum utan fildelning att jämföra med, det är alltså svårt att veta vad som är vad. Om en slutsats är att de som fildelar i snitt köper lika mycket som innan fildelningen eller t.o.m. lite mer så innebär ju detta en mycket större ökad total konsumtion av musik och film och det är ju naturligt eftersom utbudet blir större om man kan ladda ner det mesta jämfört med att man först måste öppna plånboken och beställa eller ta sig till en affär. Är det inte rimligt att en ökad konsumtion borde innebära att man betalar desto mer till artisterna eller deras företrädare? Här har det slagit fel, även med en viss ökad försäljning så ligger inte intäkterna i fas med den ökade konsumtionen.

Sen har vi den moraliska aspekten, vissa betalar ärligt för sig och vissa tar gratiskopior. Den principen leder till en stor orättvisa som till slut kommer att få systemet att raseras eller som vi nu ser leder till ökade krav på övervakning. Om jag gillar att gå på teater och betalar 500 (kanske kostar mer…) för en biljett och upptäcker att fler och fler tar sig in via en obevakad sidodörr och slipper betala 500 men får samma upplevelse, då är jag beredd att man lägger lite resurser på att bevaka sidodörren och kanske även kolla om biljetterna är original eller förfalskningar. Det är samma sak om jag köper en CD, jag vill inte betala fullpris om jag vet att andra snor en kopia gratis. Nej då vill jag antingen att man tar krafttag mot piratkopieringen eller så är inte jag heller intresserad av att betala eftersom jag då inser att en viss del av min betalning motsvarar parasiternas konsumtion och den vill jag inte bekosta. Ett omoraliskt beteende kommer alltså att bidraga väsentligt till att man skärper kraven på övervakning, det är inte bara det rent lagliga aspekterna. Sen är det så att man strävar efter att låga lagar avspegla de moraliska aspekterna även om man inte alltid lyckas fullt ut. Vi ser problematiken på många håll, t.ex. användning av bilmålvakter för att slippa betala P-böter när vanligt folk faktiskt får betala sina P-böter. Det är en moralisk fråga och en rättvisefråga. Grundprinciper som att göra rätt för sig är oerhört viktiga för börjar man tulla på dessa så kommer det leda till en negativ samhällsutveckling.

Är det fult att tjäna pengar? Handlar det om någon slags avundssjuka? Och varför är det fult att tjäna pengar just i mediabranschen med sina ”maffiametoder” och ”ålderstigen teknik” kontra den nya som ”de äldre inte förstår” till skillnad från de unga som ”förstår tekniken och lever med den”? Det är förstås ingen skillnad mellan olika branscher, det är lika fult eller rätt att tjäna pengar i alla branscher i princip men det går inte att piratkopiera i alla branscher så behovet av svepskäl för omoraliskt beteende i andra branscher är mindre.

Anonym skrev

[quote=Anonym]Är det någon som tror att beteendet skulle vara annorlunda om det var FLAC eller rent av ”oändlig” kvalitet? Knappast.[/quote]
Och ändå är det exakt så som tjänster som allofmp3 funkar – de tar mer betalt för bättre kvalitet. Och de verkar få in bra med pengar på den modellen. Att sen skivbolagen är så skraja för att släppa kontrollen att de inte ens vill legitimera dem genom att hämta ut artisternas pengar säger mer om bolagen än om tjänsten…

[quote]har hört talas om att det finns ”undersökningar” som ”visar” att ökad nedladdning gynnar branschen.[/quote]
Javisst är det så. Här har du t.ex. en EU-sponsrad undersökning från KTH, och här är en från Harvard Business School. Det finns några fler här, t.ex. den här avhandlingen.

Anonym skrev

Det låter enkelt. Jag är helt övertygad om att den stora majoriteten av PP:s medlemmar är det enbart för att de upplever ett hot mot att de ska kunna fortsätta ladda ner istället för att betala för sig. Sen finns det förstås en mindre del idealister och ibland på gränsen till paranoida som vill ha så mycket integritet det bara går. Och kanske några mittemellan med aningen sundare åsikter (enligt min mening).

Angående hur man släpper skivor så brukar marknaden vara väldigt bra på att hantera det här. Köper ingen så måste man prova andra alternativ till distribution och prisssättningen måste alltid justeras upp och ner. Piratkopieringen sätter tyvärr detta ur spel. Tyvärr finns det många som säger sig bojkotta skivindustrin genom att ”aldrig mer” köpa något. Samtidigt som att man tankar ner gratis. Det är en fruktansvärt omogen och ologisk inställning! Det man borde göra i så fall är att bojkotta helt, dvs inte heller ladda ner. Se hur marknaden reagerar.

Nu tror jag tyvärr att gratikulturen är så inbiten att vi har minst en förstörd generation där det är mer eller mindre kört med uppfostran och det finns väl även på andra områden. Det är en ganska tydlig argumentation.

Jag laddar ner för att det är för dyrt och för att skivbolagen kör sina maffiametoder – betyder egentligen att jag laddar ner för att det går utan större risk för upptäckt eller straff, jag är för snål eller lat för att köpa ärligt och jag vill ha några bra svepskäl.

Tidigare efterlyste man nya distributionsformer och skyllde på skivbolagens gammalmodiga teknik. Sen kom tjänster som Spotify (=modern teknik) och trots att det är gratis så fortsätter piratkopieringen som vanligt. Inte ens gratis räcker alltså. Då hittar man å nya argument som att det inte räcker med Spotify på datorn, man vill lyssna i sin iPod, mobil osv. Nu finns ju Spotify mobilt men kostar pengar. Ajdå, då måste jag fortsätta ladda ner, 99 kr i månaden är för dyrt. Eller att för lite går till artisten, lika bra att ladda ner då så får artisten noll kr i ersättning…

Sen fortsätter det här med olika typer av krystade argument. Spotify har för låg kvalitet Ogg 160 eller 320 kbit/s är för dåligt, jag vill ha FLAC. Är det någon som tror att beteendet skulle vara annorlunda om det var FLAC eller rent av ”oändlig” kvalitet? Knappast. Sen finns det blindtester som visar att flertalet faktiskt tycker att hårdare komprimering låter bättre än lägre komprimering, troligen för att man är van vid att det ska låta på ett visst sätt (liknar lyxaudiofilerna som vill ha färgat ljud från rörförstärkare snarare än ofärgat ljud via modernare teknik).

Nästa argument är utbudet. Spotify har idag c:a 5.2 miljoner låtar (är själv Premiumkund och lyssnar just nu via min iPhone). Men där finns inte mina favoritartister. Eller inte den och den. Jag vill ha ALLA låtar som någonsin gjorts. Nej det duger inte jag vill ha alla som någonsin har spelats in också, de som inte släppts, alla som kommer att släppas. I FLAC. Gratis, nej jag vill ha BETALT för att lyssna. Fram till dess kommer jag att ”bojkotta” och ladda ner allt som går. Och för att detta inte ska hotas vill jag ha INTEGRITET och är den hotas så väljer jag anonymitetstjänster. Ja just det, har hört talas om att det finns ”undersökningar” som ”visar” att ökad nedladdning gynnar branschen. Jag visste att jag hade rätt! Jag laddar ner ännu mer och gynnar branschen ännu mer!

PYTTSAN!

Anonym skrev

Bara för att datafilerna befinner sig på en hårddisk som du kan ta på, gör inte filerna fysiska i sig.
Utan en dator eller mediaspelare har filerna inget värde.
Ljudvågor har ingen fysisk kropp som du kan ta på, det är som luft eller rättare sagt, det är luft som satts i svängning. Du kan känna ljudvågor när dom stöter emot dig och höra dom beroende på vilka frekvenser, men fortfarande inte ta på dom.

Anonym skrev

Jag blir så trött på att folk ska klaga på PP att de vill göra det lagligt att tanka ner helt gratis! Så jävla trött på det! Folk fattar inte vitsen med PP. Och de som slänger in sådana inlägg ”nerladdning är stöld” måste vara efterblivna människor som inte fattat att internet är möjlighetens värld medans de som har fattat sitter i feta stolar och kör extrema bilar.
Ge PP en chans i riksdagen för att alla har väl fattat att det är dags för ändring där uppe.

Att släppa en skit musik skiva som man sedan tror kommer att sälja stort är misstag nr.1. Misstag nr.2 är att släppa en skit skiva genom ett skivbolag och sen tro att man kommer att tjäna feta pengar. Hur svårt kan det egentligen vara att tjäna pengar om man gör bra musik?. Gör en hemsida, ladda upp dina låtar. Sätt 1kr per låt, 10 låtar = 10kr/person.. PP har just nu 50 tusen medlemmar. Om varje av de 50 tusen betalar 10kr för dina 10 låtar så har du 500 tusen/kr. Just det! En halv mille. Tro mig.. Skriver du på din sida att du gör detta för att du inte vill att skivbolagen ska tjäna pengar så kommer folk att stödja dig!

Just det! Jag har just get dig en ide hur du ska bli rik :)

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Den som sköter sig har inget att frukta pss som att den som inte snattar i en affär inte behöver vara rädd för att bli tagen av butikskontrollanten och hamna i polisförhör osv. Hur kan det komma sig att så många accepterar kamerorna i butikerna?[/quote]

Det är väl inga pirater som klagar på att CDON, Itunes och andra webbutiker loggar vilka som försöker begå dataintrång i deras webbutiker, för att olovligen komma åt deras servrar och materialet som ligger därpå, så att dom kan polisanmäla det?

Användarinitierad fildelning är dock ingen motsvarighet till fysiska butiker och fysiska varor, det är grundläggande väsenskilt enligt alla fysikaliska lagar som finns?

[quote=Anonym]Det exakt samma fenomen när det gäller piratkopiering kontra att betala ärligt.[/quote]
Ärligt? Ärligt enligt vems moral? Tror du dom 3-5 miljoner svenskar som fildelar olagligt, eller den växande majoriteten av folket som anser att fildelningen ska släppas helt fri, anser att fildelande är oärligt, för att man inte betalar för det?

Dom tycker nog det är lika oärligt att kostnadsfritt ta del av kultur via fildelning, utan att upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren får något att sätta emot, eller att någon ersättning utgår till dom, som via bibliotek, privatlån eller privatkopiering, dvs inte alls.

Anonym skrev

Jag tycker att bara spam i sig är så omfattande att man borde ta i med hårdare tag. Det är rätt stor skillnad på att ha kameror i hemmet och att detektera om man laddar ner upphovsrättsskyddade filer eller något annat olagligt, kollar upp om det var en falsk eller sann träff och sen går vidare med det rättsligt. Den som sköter sig har inget att frukta pss som att den som inte snattar i en affär inte behöver vara rädd för att bli tagen av butikskontrollanten och hamna i polisförhör osv. Hur kan det komma sig att så många accepterar kamerorna i butikerna? Jag tycker inte heller att det är så kul men jag inser att det behövs för annars skulle snatterierna ligga på en mycket högre nivå och det skulle leda till mycket högre priser som de ärligt betalande får stå för. Det exakt samma fenomen när det gäller piratkopiering kontra att betala ärligt.

Anonym skrev

Eh, piratkopiering är ekvivalent med att skaffa sig en fysisk kopia i form av en fil. Artisten/skivbolaget blir visserligen inte av med en CD men man blir av med en potentiell inkomstmöjlighet. Dessutom är det rätt fult att ta sådant som ärliga människor måste betala för. Det är som att vissa smiter från bensinmacken medan de ärliga betalar.

Anonym skrev

Datafiler är fysiska, de ligger ju på hårddisken och den kan man ju ta på om man har lust. Var trodde du att filerna fanns? Och när det gäller musikfiler så blir de ju fysiska i det ögonblick de spelas upp och du hör ljudet.

gastlind skrev

För det första sprättar man inte alla brev på posten för att en del kan innehålla knark. Hundarna reagerar bara på de brev som innehåller knark FÖRE de sprättas. På internet kan det förfarandet inte genomföras eftersom man ej vet vad ett paket innehåller förrän man läst det – man måste söka igenom _alla_ paket för att vara säker.

Affärer riskerar att bli av med varor, finns inga varor att bli av med på internet – eftersom internet inte är en butik där du kan stjäla fysiska produkter.

Anonym skrev

Jag ser inte att Jörgen skriver att samma sak ska råda på internet som i affärerna. Vad får du dom föruppfattade meningarna ifrån?
Gillar du misstolka med flit och sätta ord i munnen på andra eller?

gastlind skrev

Ok, så du kan skicka knark på mailen? Det skulle jag vilja se…

Trakasserier, spam, DDOS osv är problem som förekommer på internet men de är inte tillräckligt stora för att motivera de repressiva lagar som idag genomförs. Jämför med samhället i övrigt. Mängder av misshandelsfall skulle klaras upp om polisen tilläts sätta upp övervakningskameror i var mans hem (den ”riktiga” världen), men det är helt enkelt inte okej pris att betala då konsekvensen är att så många som faktiskt följer lagen blir orättfärdigt övervakade.

Anonym skrev

När det gäller brev och paket så har vi faktiskt tullverksamhet med polishundar m.m. för att upptäcka försändelser med narkotika. Det finns alltså en reglering trots att brevhemligheten gäller i grunden. Hittar man misstänkt narkotika så öppnas försändelsen och man försöker spåra avsändare/mottagare. Bra att du tycker att samma sak ska råda på Internet som med posten.

När du handlar på Ica eller i stort sett vilken affär som helst så accepterar du regelmässig kontroll vid utpassering och även via kameror och speglar inne i butiken. Bra att du tycker att samma sak ska råda på Internet som i affärerna.

Jörgen L skrev

Alla de negativa saker du räknar upp förekommer per telefon och per brev också. Ska det också regleras?

Internet är en kommunikationsform och en infrastruktur som alla andra, (telefon, brev, väg, järnväg, flaskpost, etc.). Vi har inga speciallagar som reglerar droghandel per brev eller per järnväg, vi accepterar inte att varje bil eller varje brev genomsöks eller att telefoner avlyssnas utan misstanke regelmässigt i jakt på olagligheter, varför ska vi då göra det för det för den kommunikation som går över nätet?

Missuppfatta mig inte, det som är olagligt är olagligt, men i alla andra sammanhang finns det tydliga gränser för hur långt vi låter staten gå för att jaga olagligheter, gränser som är till för att skydda den som INTE begår något olagligt. Det skulle mycket väl gå att hindra en stor del av droghandeln genom att öppna varje brev som skickas och undersöka innehållet, men skulle det vara ett samhälle vi vill ha?

Anonym skrev

Lyssnade på öppningsanförandet och blev förvånad över vilken naiv syn Marcin de Kaminski har. De som är födda från början av 90-talet lever med Internet och ingen typ av reglering eller lagar ska föras in, allt måste motarbetas. Då förstår han tydligen inte att Internet är en del av samhället och i samhället behövs lagar och regleringar för att det ska fungera, Internet är inget undantag. Om det hade varit så att Internet bara hade varit en virtuell värld så hade han möjligen kunnat få rätt men väldigt mycket av det man gör på Internet har kopplingar på den fysiska världen, exempelvis nedladdning av fysiska filer, trakasserier, droghandel, spam, DoS-attacker m.m. Det finns inget alternativ till reglering eftersom brottslighet och andra negativa yttringar söker sig till forum utan reglering och övervakning. 3 miljoner nedladdare är ett tydligt exempel på detta.

HR skrev

[quote=Anonym]gäsp…[/quote]
Stanna i liggande ställning och somna om, så går vi vidare.

HR skrev

[quote=Anonym]PP har i princip stått stilla sedan EU-valet. Och gick upp med c:a 10 medlemmar när FRA röstades igenom.[/quote]
Medlemsantalet är inte det enda som definierar PP. Aktiviteten och mängden donationer är andra faktorer. För att inte tala om opinionsstödet som visserligen ligger på 2%…

Anonym skrev

[quote=Richie]Piratpartiet har växt explosivt sedan 2008, och växer fortfarande.[/quote]

PP har i princip stått stilla sedan EU-valet. Och gick upp med c:a 10 medlemmar när FRA röstades igenom.

kras skrev

[quote]Angående kräftgång så hänvisar jag till medlemssiffrorna på denna webb som stått still länge men som nu börjat minska. [/quote]

Vad du kallar för stillestånd är i själva verket en ökning av antalet medlemmar varje månad fram till den 26 okt 2009. Tre dagar senare har däremot ett antal medlemmar försvunnit vilket gör den här månaden till den första som inte ökar medlemskapet, förutsatt att inget händer de få dagar som är kvar.

Att den här månaden hittills har medfört en minskning från föregående månad är helt korrekt, men det är en alldeles för kort period för att kunna dra några slutsatser av det. Dessutom är minskningen i storleksordningen 0,6 tusendelar, dvs 0,0006%. Det säger inte så mycket, eller hur?

[quote]Plus resultaten från DN/Synovates senaste opinionsundersökning där PP ligger långt under SD och långt under de siffror man hade i EU-valet. Och som tur långt under 4%-spärren. [/quote]

Att PP ligger under de siffror de hade i EU-valet är väl inget märkvärdigt? Jag tror dessutom att siffrorna stiger ju närmare valet vi kommer av samma anledningar som gastlind nämner. Det finns även öppna processer både här i Sverige och i Europa som mycket väl kan fånga folks intresse för partiets politik framöver.

gastlind skrev

Du förutsätter att finansieringen ska vara kollektiv i någon mening. Att en del ska vilja donera för att andra ska få kultur – alternativt att alla ska donera för att alla ska få kultur. Antagligen har det med din förenklade och föråldrade världsordning med den ständiga kampen mellan de onda och de goda: rödingar och kapitalister som du ser det.

Så behöver det inte vara. Det kan vara så att alla donerar utefter vad de _vill_ ska skapas (vad de själva prioriterar och vill ha). Sett på det viset så är det en investering med mål att få mer kultur av samma slag som artisten/skaparen tidigare nyskapat.

gastlind skrev

Varför inte låta de som skapar kultur visa vad de kan (fildela sina tidigare verk till fans såväl som dissare) sätta sin egen lön och se hur många som vill betala för att de ska skapa nytt? De som tycker det är tillräckligt intressant betalar en slant – förvissade om att de troligtvis kommer få lite glädje för pengarna. Ordet sprider sig eftersom människor är sociala och har en önskan att tipsa varandra om intressanta saker och fenomen de stöter på – speciellt de som har liknande smak i olika avseenden.

Det vore konstruktivt till skillnad från dagens få-betalt-för-gammalt-arbete mentalitet som upphovsrätten och dess förespråkare för med sig!

gastlind skrev

Jämförelsen är irrelevant. Visst finns det pirater med V-sympatier på samma vis som det finns V-partister med piratsympatier. Vad det gäller finansiering av kulturskapande anser högerpirater att den ska ske privat och vänsterpirater att den ska ske kollektivt. Men en sak har vi gemensamt och det är att vi insett att själva distributionen av immateria (exempelvis kultur) i mångt och mycket är utan ekonomiskt värde. Det enda som finns anledning att betala för är själva jobbet att skapa (eller på annat sätt modifiera) kulturen.

Personligen är jag högerpirat – så jag anser att denna finansiering bör ske privat (vad man gillar inom kultur är ju högst individuellt), men det finns också vänsterpirater som tycker att kultur i större utsträckning ska finansieras kollektivt.

Din enkelspåriga indelning i kommunister/kapitalister funkar inte här. Pirater kan faktiskt vara både och.

gastlind skrev

PDF-en är inte samma som tidningen. Tidningen kostar pengar att trycka, man kan ha med sig den på väg till jobbet utan en laptop eller e-bok, den kräver pappersmassa för att trycka och pappersmassan i sig kostar pengar. Träd kostar pengar att fälla m.m.

Alla liknelser man kan dra mellan materia och immateria är löjliga. Anon har fått motargument mot sina jämförelser massvis av gånger med olika vinklingar på denna sida och inte ett enda försök att rättfärdiga liknelserna genom logiskt grundad argumentation har lyckats.

Fildelning har redan lett till att en del ”kontorsjobb” blir onödiga tack vare internet och moderna persondatorer på samma vis som en del ”verkstadsjobb” blev onödiga under industriella utvecklingen med alltmer effektiva maskiner och tillverkningsprocesser på 1800- och 1900talen (och fortsätter alltjämt fast vi vant oss nu). Denna utveckling är jättebra i samhället då den frisätter arbetskraft som istället kan skapa nya värden och ny nytta istället för att hålla produktiviteten och ekonomin på konstant nivå. Men kortsiktigt har denna ”kreativa destruktion” historiskt sett alltid bespottats – förr i tiden av industriarbetare och fackföreningar som varit rädda för arbetslöshet och nu för tiden av IP-jurister och immateria-distributörer – som med rätta börjar bli lite skärrade av samma orsak!

gastlind skrev

Det krävs inget kommunist-tänk alls. Du förutsätter att någon ska betala för distributionen. Men det är _helt felaktig_ förutsättning. Det behövs _ingen alls_ som betalar för distributionen om man kan tillgodogöra sig immaterian med en vanlig persondator utan speciella exotiska krav som en vanlig bredbandsuppkoppling kan erbjuda.

Det som krävs är att folk betalar pengar för tjänsten att det skapas immateria. Som ett vanligt beställningsjobb men med en jätteviktig skillnad: spridda risker. Det går allderles utmärkt för företagare i en marknadsekonomi att bedriva sin verksamhet så. Olika företagare köper tjänster av varandra. Man betalar för ett arbete och sen räknar man med att arbetet utförs. Är man ej nöjd så slutar man betala. På så vis gynnas immateriaskapare som skapar något av värde medans de som ej skapar något av värde ej får några fans som kan finansiera deras skapande. Alla kan ta del av det som skapas. Det kommer fortfarande vara en viktig skillnad på de som betalar för sig och de som inte gör detta: de som betalar har makt att vara med och bestämma över vad som skapas och de som ej betalar får nöja sig med det som andra bestämmer ska skapas.

Om du nu är någorlunda påläst inom ekonomi vilket jag förutsätter att du är då du dillar om kommunism med jämna mellanrum kanske du kan svara på vad fördelen med spridda risker är? Vilken enormt framgångsrik marknadskonstruktion har växt fram tack vare det?

gastlind skrev

Men det är också så att alla gånger tidigare vid val har vi mobiliserat precis före och nått mycket högre i valet än allt tidigare uppmätt stöd i genomsnitt.

Anonym skrev

Jag blandade ihop ditt svar med den där rabiata flickan som svarat på 99% av mina inlägg på sistone, ber om ursäkt för detta.

Angående kräftgång så hänvisar jag till medlemssiffrorna på denna webb som stått still länge men som nu börjat minska. Plus resultaten från DN/Synovates senaste opinionsundersökning där PP ligger långt under SD och långt under de siffror man hade i EU-valet. Och som tur långt under 4%-spärren.

kras skrev

Klarar man inte av att bemöta kritiken eller hålla sig till sakfrågorna så kan man alltid leta efter andra sätt att diskreditera ett parti. Vad ligger inte närmast till hands när det gäller ett nytt parti om inte att försöka hitta tecken på att partiets stöd skulle ha minskat?

[quote] Ja vi ser ju på PP:s kräftgång att idéerna inte håller mer än som nyhetens behag och som proteströst. [/quote]

Jag vet inte vilken tillbakagång du pratar om här. Medlemsantalet har inte minskat i alla fall, och några opinionsundersökningar har jag personligen inte tittat på, men du kanske kan förtydliga dig angående detta? Lite belägg för dina yttranden skulle alltså vara bra.

[quote] I dina termer man kan nu säga att PP är en minskande minoritet, dock helt sant i detta fall till skillnad mot termen ”ökande majoritet” som avser relativ majoritet. Nu pratar jag absolut minskande minoritet för PP och det var ju högst förväntat. [/quote]

Mina termer? Jag har inte fört en diskussion om vare sig majoriteter eller minoriteter som skulle möjliggöra att du ens skulle kunna prata om mina termer i det här sammanhanget. För övrigt har väl ingen påstått att Piratpartiets väljarstöd skulle utgöra en ”ökande majoritet”?

Det skulle vara till din fördel om du kunde precisera vad du egentligen pratar om. Att påstå att ”PP är en minskande minoritet” säger absolut inget alls om vad du syftar på.

Anonym skrev

Ja vi ser ju på PP:s kräftgång att idéerna inte håller mer än som nyhetens behag och som proteströst. I dina termer man kan nu säga att PP är en minskande minoritet, dock helt sant i detta fall till skillnad mot termen ”ökande majoritet” som avser relativ majoritet. Nu pratar jag absolut minskande minoritet för PP och det var ju högst förväntat.

kras skrev

[quote] Fickminnen med all kultur som någonsin har skapats… Ja det kan ju bli verklighet om ni får som ni vill eftersom det inte lär skapas så mycket mer kultur när det inte går att leva på det. [/quote]

För det första har kultur skapats långt innan folk började betala för det. För det andra så är kultur en av många saker som man alltid kommer att kunna ta betalt för.

[quote] Vem vill försöka leva som musiker om man vet att det inte går att sälja och ta betalt? [/quote]

Det kommer alltid att finnas låtskrivare, musiker och artister. Vem försöker du att övertyga här?

[quote] Eller att man bara lyckas sälja ett fåtal exemplar innan hela världen kan sno en kopa… [/quote]

Om man baserar hela sin affärsidé på att sälja cd-skivor så får man faktiskt skylla sig själv. I en värld med reformerad upphovsrätt så tror jag knappast att någon förväntar sig att kunna göra det. Istället får de se den enorma spridningsmöjligheten som reklam och försöka sprida musiken till så många som möjligt.

[quote] Det enda som blir kvar är hobbyverkamhet eller möjligen det som kan bekostas via stipendier eller liknande. [/quote]

Det grundar du på vad? Det kommer som vanligt att finnas både hobbyverksamhet och kommersiell sådan, av det enkla skälet att kultur går att sälja.

[quote] Alla som så hett eftertraktade kultur att de var beredda att stjäla den, de kommer att finna att utbudet kraftigt minskar på nytt material. [/quote]

Återigen, vad grundar du det på? Jag tror tvärtom att utbudet kommer att öka.

[quote] Men låt oss hoppas att det inte blir så, att begrepp som rättvisa, heder och ärlighet ska bestå även i framtiden. [/quote]

Du kan vara lugn för att begrepp som rättvisa, heder och ärlighet även kommer att finnas i framtiden.

[quote] Att inte ta utan att be om lov, det har jag lärt mig och det lär jag mina barn. Tyvärr når det inte fram till alla. [/quote]

Har du också lärt dina barn att när man pratar upphovsrätt får man använda vilka felaktiga begrepp och argument som helst bara för att stärka sin sak?

Att ta utan att be om lov, som i stöld, är något som du försöker blanda in denna diskussion även fast det blir direkt felaktigt.

kras skrev

[quote]Det finns nog en hel del hederliga svenskar som inte vill betala för andras konsumtion av musik och film, har du tänkt på det?[/quote]

Har du tänkt på att man betalar för sin egen konsumtion och inte andras?

[quote] Men eftersom vissa tror på det där med donationer så kanske PP:s medlemmar vill donera pengar så att alla svenskar gratis kan få ta del av musik och film? [/quote]

Varken musik- eller filmbranschen kommer att gå under av att tillåta ”all fildelning” i icke kommersiellt syfte. Man kommer alltid att kunna ta betalt för kultur om förpackningen är rätt.

[quote] Räkna dock inte med att en majoritet av befolkningen skulle vilja att skatten höjs för att samhället ska finansiera detta i en helt annan utsträckning än vad som idag är möjligt via det som man kan ta del av via bibliotek under ordnade och begränsade former. [/quote]

Jag kan inte se någon här som vill ha ett statligt finansierat kulturutbud, kan du?

[quote] Då kanske andra grupper tycker att man borde få ha gratis tillgång till bil, semesterresor eller annat som vissa prioriterar högre än att få betala för andras storkonsumtion av musik och film. [/quote]

Återigen man betalar inte för andras konsumtion. För övrigt kan jag inte se någon här som kräver att allting måste vara gratis.

[quote] Och angående det du kallar ”fabricerade exempel” så kan jag säga att bedömningen om att c:a hälften av svenskarna snattat har jag fått i direkt samtal med en polischef, det är alltså inget jag har hört eller läst någonstans[/quote]

Det är väl visst något som du har hört då du själv säger att du hört det från en polischef? Hursomhelst så skrev du väldigt tveksamt ”även om kanske hälften av svenskarna”, istället för att skriva att du har hört det från någonstans.

Det spelar däremot ingen större roll. Även om ditt påstående att varannan svensk någon gång snattat något skulle vara sann så skulle det inte innebära att det är en väldigt omfattande företeelse.

[quote] Inte ens om 99% eller rent av 100% sysslar med snatteri så skulle det vara accepterat. Det är samma resonemang angående att olovligen ta en kopia och där är man ännu så länge uppe i lägre siffror än för snatteri.[/quote]

Om 100% regelbundet sysslar med snatteri så skulle det absolut vara accepterat. Det är logiskt motsägelsefullt att påstå något annat.

[quote] Ett stort misstag du gör är att tro att bara för att det finns många som sysslar med något så är det allmänt accepterat. Så är det inte. [/quote]

Om det är tillräckligt många som sysslar med en sak så är det allmänt accepterat. Hur definierar du allmänt accepterat egentligen?

[quote] Fortkörning är som exempel inte något man vill ha rent allmänt men ändå tycker flertalet enskilda individer att de då och då eller väldigt ofta ”har rätt” att göra överträdelser eftersom de är så duktiga förare eller för att risken att åka dit bedöms låg. [/quote]

Jag tänker inte argumentera med dig här om varför folk väljer att köra för fort, inte heller om hur stor acceptansen är. Det är för övrigt rätt irrelevant för diskussionen.

[quote] Av alla dessa c:a 3 miljoner fildelare så ska du inte tro att alla tycker att det är rätt, det är snarare så att de gör det för att det går, det är enkelt, man sparar pengar, man slipper åka till en affär eller krångla med att beställa på nätet. Och framförallt – man bedömer att risken är oerhört låg att åka dit för det. [/quote]

De tycker uppenbarligen att det är okej eftersom de utför handlingen. Jag skulle inte ta livet av en medmänniska bara för att det går, är enkelt, är ekonomiskt gynnsamt, ens om risken vore oerhört låg för att åka fast. De tycker alltså att handlingen är okej.

[quote] Jag har också laddat ner en hel del, trots att jag tycker att det är fel. Man kan tycka att det är dubbelmoral men å andra sidan är det ärligt att erkänna att man ibland gör omoraliska saker. [/quote]

Det får stå för dig.

[quote] Likafullt anser jag att det är fel att kopiera något som man ska betala för och att det borde vara hårdare kontroll och straff[/quote]

Det får du också tycka. Frågan man ska ställa sig däremot är varför något anses vara förbjudet att kopiera och vad effekten blir av en sådan lagstiftning. Att du förespråkar hårdare kontroll och straff får en att undra över hur väl du känner till tekniken på Internet. Vet du vad man måste göra med Internet och mänskliga rättigheter för att kunna stoppa den illegala fildelningen?

[quote] Jag tror att det är många som tänker som jag. [/quote]

Jag tror att de blir färre och färre för var dag.

[quote] Efter införande av hårdare kontroll, typ datalagring och att folk börjar få böter för att de sysslar med piratkopiering, då kommer flertalet av dessa 3 miljoner nedladdare att sluta med den illegala delen. [/quote]

Flertalet av dessa 3 miljoner fildelare skulle snarare börja fildela med krypterad kommunikation och/eller via F2F-protokoll. Det går inte att stoppa detta fildelandet utan att attackera Internet och mänskliga rättigheter. Vilka förluster är du beredd att ta i din jakt på fildelare?

[quote] Många kommer att tycka att det är OK, de var ju fullt medvetna om att det var fel. En del är kanske rent av lättade, frestelsen minskar och det känns faktiskt bra att ärligt betala för sig, särskilt om flertalet andra också ärligt betalar för sig. [/quote]

Även fast det aldrig kommer att komma så här långt så förstår jag inte varför de skulle tycka att det vore OK att någon har förstört Internet och försämrat deras rättigheter. Jag förstår heller inte varför de skulle vara lättade. Du pratar om den här ”frestelsen” som om det vore en drog, vilket det inte är. Dessutom återkommer du med det konstiga uttrycket ”att ärligt betala”, vad betyder det? Finns motsatsen?

[quote] Hur tycker du det skulle kännas om du går till en skivaffär och får betala samtidigt som du observerar att andra går in i affären, tar med sig skivan och går ut och att affärsinnehavaren inte gör något åt det? [/quote]

Om affärsinnehavaren inte bryr så varför skulle jag göra det? Vill han skänka bort musik till några utvalda personer får han göra det. Vill han skänka bort musik till några slumpmässigt utvalda personer så får han även göra det. Jag ser inte problemet här. Det är han som drabbas.

[quote] Det är osolidariskt att ta något eller att ta en kopia och låta andra betala, det är att parasitera på andra. [/quote]

I ditt exempel med musikaffären så betalar ingen annan det som affärsinnehavaren tillät de andra personerna att ta. I fallet fildelning då någon frivilligt skänker bort en kopia av något han köpt så är det heller ingen annan som betalar för den kopian. Man betalar bara för sin egen konsumtion och inte någon annans.

Anonym skrev

Fickminnen med all kultur som någonsin har skapats… Ja det kan ju bli verklighet om ni får som ni vill eftersom det inte lär skapas så mycket mer kultur när det inte går att leva på det. Vem vill försöka leva som musiker om man vet att det inte går att sälja och ta betalt? Eller att man bara lyckas sälja ett fåtal exemplar innan hela världen kan sno en kopa… Det enda som blir kvar är hobbyverkamhet eller möjligen det som kan bekostas via stipendier eller liknande. Alla som så hett eftertraktade kultur att de var beredda att stjäla den, de kommer att finna att utbudet kraftigt minskar på nytt material. Men låt oss hoppas att det inte blir så, att begrepp som rättvisa, heder och ärlighet ska bestå även i framtiden. Att inte ta utan att be om lov, det har jag lärt mig och det lär jag mina barn. Tyvärr når det inte fram till alla.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Det är omöjligt att rent tekniskt bemöta allt detta och dessa ständiga upprepningar.[/quote]

Jamen ge dig inte på det tekniska då? Ta och lär dig vad upphovsrätt är istället, så vi kan diskutera själva grunden för debatten?

[quote=Anonym]Allt faller tillbaka till samma kommunisttänk, ingen ska betala för något men ”någon annan” ska producera det.[/quote]

Det är ingen som har påstått något sådant dumt, att ingen ska betala?

[quote=Anonym]Men hur ska det gå till? Om alla tar en gratis kopia, vilka incitament finns då för att skapa materialet från början?[/quote]

Eftersom du ställer frågan, så är du alltså öppen för att det kan finnas andra incitament, även om alla tar sig en kopia gratis?

[quote=Anonym]Visst, vissa kommer att skapa musik för att de tycker att det är roligt. Björn Ulveus, Elton John, Madonna m.fl. kan fortsätta tills de dör, de har pengar så det räcker. Men alla andra då som försöker leva på det som de är bra på? Nej det fungerar inte![/quote]

Det är ett antagande från din sida, ett antagande som redan bevisats helt felaktigt i verkligheten. Så varför fortsätter du föra fram det?

[quote=Anonym]Det är mycket märkligt att det fortfarande finns de som förespråkar kommunism, den har ju inte fungerat någonstans i världen.[/quote]

Ingen förespråkar kommunism gällande upphovsrätt, det är enbart du som gör en tolkning av verkligheten, såsom det redan har fungerat i över 100år gällande upphovsrätten, att det skulle vara kommunism.

En tolkning från någon som står bakom stöld, monopol, och att man ska kunna betala för att kränka andra människors mänskliga rättigheter, och i andetaget innan påstår sig vara moderat. Det finns ingen som helst logik i dina politiska analyser, så jag lägger mindre och mindre vikt vid dom.

[quote=Anonym]Kapitalism är inte speciellt bra men det är det bästa vi har[/quote]

Ja precis, och att betala så lite som möjligt för något är ju kapitalism, så då står du alltså bakom fildelning, även om du inte förstår det själv.

[quote=Anonym]och möjligheten att tjäna pengar och kunna ärligt få betalt[/quote]

Det finns inget ärligt med att ta betalt för något som kan framställas kostnadsfritt till hela jordens befolkning, det säger sig självt att en sådan affärsmodell är djupt ohederlig och omoralisk.

[quote=Anonym]utan att någon kan stjäla en kopia[/quote]

Jag vet inte vad du pratar om men det är inte upphovsrätt eller immaterialrätt ivarjefall, för man kan inte stjäla något immateriallt, vet du inte det? Läs lagboken och ordboken så ser du det.

Man kan i synnerhet inte stjäla en kopia. När man fildelar så erbjuds det man kopierar till kopiering, man kopierar alltså det som någon annan erbjuder en att kopiera. Det är raka motsatsen till stöld.

[quote=Anonym]utan att betala är en grundpelare för samhället.[/quote]

Nej, det stämmer inte det heller. Det är tom helt fel. Grundpelaren för produktion av något, är att producenten har en fungerande affärsidé runt sin produkt, så den kan säkra tillräckliga intäkter för att täcka produktionskostnaden. Det är ingalunda ett motsatsförhållande till att alla tar del av kopior gratis. Du måste sluta fabricera falska motsatsförhållanden som inte existerar i verkligheten, om du vill bli tagen på allvar.

[quote=Anonym]Det går att komma åt F2F också, man har en övertro på nya tekniker.[/quote]

Nej det går faktiskt inte, utav flera olika skäl. Men eftersom du inte förstår varken teknik eller upphovsrätt, så gå det nog inte att förklara för dig.

Men en enkel förklaring till varför det inte går att komma åt är för F2F är lagligt och legitimt.

[quote=Anonym]Är något olagligt och statsmakten verkligen vill komma åt det så kommer man att se till att det fungerar.[/quote]

Som dom kom åt när folk gick mot röd gubbe? Det låter som att du har en väldigt naiv övertro på statsmakten.

[quote=Anonym]Jag tycker att det är trist om man för in motåtgärder mot anonymisering, kryptering och diverse andra sätt att dölja vad man håller på med[/quote]

Det finns inga motåtgärder mot F2F? Hade du förstått tekniken hade du vetat om det.

[quote=Anonym]och kanske för in bandbreddsbegränsning under vissa förhållande[/quote]

Varför skulle helt legitim användning av Internet bandbreddsbegränsas? Det låter helt ologiskt. Men skulle någon idiot få för sig att föreslå såna dumheter, så får vi lagstifta om net neutrality.

[quote=Anonym]krav på inloggning och identifiering för vissa tjänster (som då kanske inte behöver bandbreddsbegränsas osv)[/quote]

Inloggning och identifieing för att kommunicera med mina vänner? Vad sjutton är det för samhälle du förespråkar egentligen? Är du beredd att ge upp alla friheter för att få stopp på fildelningen? Det finns ingen gräns som inte får gås över menar du? Ska vi montera upp kameror i hemmen också?

[quote=Anonym]Det finns ju de som har blivit dömda för att de vägrat låsa upp en krypterad hårddisk och även sådant kan ju bli vanligare.[/quote]

Och det tycker du är bra eller, en lagstiftning som ens möjliggör att människor kan dömas för sånt? Vägrar man svara på frågor så är man skyldig och ska dömas tills man bevisat sig oskyldig? Sådan lagstiftning går tvärtemot dom mänskliga rättigheterna, men dom har ju du iofs redan visat att du skiter högaktningsfullt i. Men överlag så börjar din argumentation bli mer och mer fascistisk och obehaglig.

Oavsett så är såna vidriga åtgärder redan överspelade, det finns redan plausible deniability gällande kryptering, så är det omöjligt att komma åt.

[quote=Anonym]Om man via mer och mer raffinerade sätt försöker dölja sina skumma och olagliga förehavanden så blir förstås uppsåtet tydligare och straffet hårdare när man väl lyckas fälla någon.[/quote]

Det finns inget skumt med att låsa dörren, eller kryptera sin data. Det är fullt naturligt beteende.

[quote=Anonym]Fildelarna anser att det alltid går att hitta sätt att lura staten via anonymisering, fildela via mail, information i bilder, krypterad text i ljudfiler, ja vad som helst. Allt detta går att motverka på olika sätt. Kanske uppstår längre fram krav på att enda sättet att få tillgång till bredband är att identifiera sig och köra med öppen kommunikation, användning av anonyma tjänster får bara ske med mycket låg bandbredd och därmed bromsas fildelningen till en hanterbar nivå samtidigt som att yttrandefriheten inte hotas.[/quote]

Ja precis, du tycker verkligen det, absolut all teknisk utveckling ska stå tillbaka för upphovsrättsinnehavarens krav, och möjligheterna att bevaka medborgarna.

Du, med dom kraven så ska utan tvekan alla upphovsrätt avskaffas. Din argumentation är helt identisk med den hos en riktig fullblodsfascist.

Det finns bevisligen inga gränser som du inte är beredd att gå över, för att stoppa fildelningen, och skydda en viss utformning på upphovsrättslagen, som inte har något stöd hos varken befolkningen eller tillgänglig forskning. För en som inte ens vet vad upphovsrätt är, så har du riktig galna idéer om upphovsrättens vikt.

Jag är sugen på att se hur du ska sätta stopp för fildelningen den dagen alla bär med sig fickminnen som innehåller all kultur som någonsin skapats, och som kan kopieras trådlöst till alla inom 200meters avstånd på 30 sekunder.

Visitering på stan av människor som tar fram trådlösa fickminnen? Förbjuda trådlösa produkter? Förbud av fri mjukvara?

Anonym skrev

Det är omöjligt att rent tekniskt bemöta allt detta och dessa ständiga upprepningar.

Allt faller tillbaka till samma kommunisttänk, ingen ska betala för något men ”någon annan” ska producera det. Men hur ska det gå till? Om alla tar en gratis kopia, vilka incitament finns då för att skapa materialet från början? Visst, vissa kommer att skapa musik för att de tycker att det är roligt. Björn Ulveus, Elton John, Madonna m.fl. kan fortsätta tills de dör, de har pengar så det räcker. Men alla andra då som försöker leva på det som de är bra på? Nej det fungerar inte! Det är mycket märkligt att det fortfarande finns de som förespråkar kommunism, den har ju inte fungerat någonstans i världen. Kapitalism är inte speciellt bra men det är det bästa vi har och möjligheten att tjäna pengar och kunna ärligt få betalt utan att någon kan stjäla en kopia utan att betala är en grundpelare för samhället.

Det går att komma åt F2F också, man har en övertro på nya tekniker. Är något olagligt och statsmakten verkligen vill komma åt det så kommer man att se till att det fungerar. Jag tycker att det är trist om man för in motåtgärder mot anonymisering, kryptering och diverse andra sätt att dölja vad man håller på med och kanske för in bandbreddsbegränsning under vissa förhållande, krav på inloggning och identifiering för vissa tjänster (som då kanske inte behöver bandbreddsbegränsas osv). Det finns ju de som har blivit dömda för att de vägrat låsa upp en krypterad hårddisk och även sådant kan ju bli vanligare. Om man via mer och mer raffinerade sätt försöker dölja sina skumma och olagliga förehavanden så blir förstås uppsåtet tydligare och straffet hårdare när man väl lyckas fälla någon. Fildelarna anser att det alltid går att hitta sätt att lura staten via anonymisering, fildela via mail, information i bilder, krypterad text i ljudfiler, ja vad som helst. Allt detta går att motverka på olika sätt. Kanske uppstår längre fram krav på att enda sättet att få tillgång till bredband är att identifiera sig och köra med öppen kommunikation, användning av anonyma tjänster får bara ske med mycket låg bandbredd och därmed bromsas fildelningen till en hanterbar nivå samtidigt som att yttrandefriheten inte hotas.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Man kan även säga att det är ungdomsgenerationen som kriminaliserat sig själva[/quote]

Ööh nej? Dom fildelade innan det blev olagligt 2005, det var en fullt accepterad syssla både innan och efter det blev olagligt. Deras fullt acceptabla beteende blev utan tvekan kriminaliserat.

[quote=Anonym]de flesta är ju fullt medvetna om att det inte är lagligt.[/quote]

Ööh nej? Fildelning av upphovsrättsskyddat material är inte olagligt? Det är andra faktorer som avgör om det är olagligt eller inte, som upphovsrättsinnehavarens åsikt i saken, och vad en upphovsrättsinnehavaren verkligen tycker om saken är inget en enskild fildelare känner till om ett enskilt verk, när den är i färd med att fildela det.

[quote=Anonym]Därmed vet jag inte exakt vad han sagt angående att jaga fildelare.[/quote]

För en som inte vet saker så lät du väldigt självsäker när du anklagade mitt påstående om Reinfeldts lögn för att vara en groda.

[quote=Anonym]Nu är det så att eftersom Internet är globalt så måste det till överstatliga åtgärder via EU osv. Därför kan det mycket väl bli så att även vår regering, oavsett färg, måste föra in datalagring[/quote]

Måste? Här måstes ingenting. Det är fullt möjligt att strunta i att införa direktiv från EU, som Sverige har gjort med andra EU-direktiv i över 15års tid.

Nedan är från ditt svar till en annan kommentator, som jag bemöter.

[quote=Anonym]Det finns nog en hel del hederliga svenskar som inte vill betala för andras konsumtion av musik och film[/quote]

Kan du sluta hitta på premisser som inte stämmer? När jag köper en fysisk kopia eller betalar för en tjänst, så betalar jag för min egna kopia och mitt egna tjänstetillträde, inte andras.

När jag köper en DVD-film, så betalar jag inte för någon annan som laddar ner den, för det är gratis att ladda ner den. Det finns ingen kostnad att betala för dennes nerladdningen.

[quote=Anonym]har du tänkt på det?[/quote]

Har du tänkt på att andra kanske inte delar din moral om vad som är ärligt och hederligt?

[quote=Anonym]Inte ens om 99% eller rent av 100% sysslar med snatteri så skulle det vara accepterat. Det är samma resonemang angående att olovligen ta en kopia och där är man ännu så länge uppe i lägre siffror än för snatteri.[/quote]

Nej, det är rimligtvis högst någon promille eller procent av befolkningen som anser att snatteri är acceptabelt, fildelning däremot anser en majoritet av befolkningen vara helt acceptabelt, och 3-5 miljoner ägnar sig åt det regelbundet. Det är stor skillnad på att ha snattat någon enstaka gång i livet när man var yngre, mot att runt halva befolkningen fildelar varje vecka.

[quote=Anonym]Ett stort misstag du gör är att tro att bara för att det finns många som sysslar med något så är det allmänt accepterat. Så är det inte. Fortkörning är som exempel inte något man vill ha rent allmänt men ändå tycker flertalet enskilda individer att de då och då eller väldigt ofta ”har rätt” att göra överträdelser eftersom de är så duktiga förare eller för att risken att åka dit bedöms låg.[/quote]

Ja precis, det är allmänt accepterat att köra för fort när det passar en själv?

[quote=Anonym]Av alla dessa c:a 3 miljoner fildelare så ska du inte tro att alla tycker att det är rätt, det är snarare så att de gör det för att det går, det är enkelt, man sparar pengar, man slipper åka till en affär eller krångla med att beställa på nätet. Och framförallt – man bedömer att risken är oerhört låg att åka dit för det.[/quote]

Din slutsats går tvärtemot det faktumet att en majoritet av befolkningen är för fri fildelning!! Tror du dom är för fri fildelning för att dom tycker fildelning är fel??? Det finns ingen som helst logik i din slutsats.

[quote=Anonym]Likafullt anser jag att det är fel att kopiera något som man ska betala för[/quote]

Men nu är du där igen och hittar på ett motsatsförhållande som inte finns!? Man ska inte betala för det man kopierar!? Man ska betala för det man köper!? Det man kopierar har man aldrig någonsin betalat för, det ligger i själva kopieringens natur att det är gratis.

[quote=Anonym]Efter införande av hårdare kontroll, typ datalagring och att folk börjar få böter för att de sysslar med piratkopiering, då kommer flertalet av dessa 3 miljoner nedladdare att sluta med den illegala delen.[/quote]

Exakt vad stödjer den tesen? I dom länder där Ipred-liknande åtgärder gjort att upphovsrättsinnehavare kunnat få ut abonnentuppgifter, och hotat till sig pengar från hundratusentals människor, så har fildelningen I-N-T-E minskat.

Varje gång en fildelningsteknik blivit för utsatt för angrepp från lagstiftare eller upphovsrättsinnehavare, så har fildelare medvetet vidareutvecklat och gått vidare till nästa teknik, och alltså I-N-T-E slutat fildela. Vid varje sådant teknikskifte så har antalet fildelare växt än mer.

Absolut ingenting stödjer din tes att böter, lagstiftning eller tekniska spärrar skulle hindra fildelningen, så mot exakt vad lutar du dig när du drar slutsatsen att det mönstret helt plötsligt skulle ändras??? Önsketänkande?

Nästa steg, F2F, kan varken böter, lagstiftning eller tekniska spärrar sätta stopp för, så varför i guds namn tror du en endaste fildelare skulle avstå från att byta fildelningsteknik och gå över till den ultimata fildelningstekniken, som är ostoppbar, osårbar, oåtkomlig, och därmed fri från böter och lagstiftningen?

[quote=Anonym]Många kommer att tycka att det är OK, de var ju fullt medvetna om att det var fel.[/quote]

Gud förbjude att någon inte delar din moraliska övertygelse om att det är fel att kostnadsfritt ta del av kultur, via bibliotek, privatlån, privatkopiering eller fildelning.

[quote=Anonym]Hur tycker du det skulle kännas om du går till en skivaffär och får betala samtidigt som du observerar att andra går in i affären, tar med sig skivan och går ut och att affärsinnehavaren inte gör något åt det?[/quote]

För det första så är din jämförelse helt felaktig, då du blandar ihop stöld och äganderätten, med upphovsrättsintrång i den ekonomiska upphovsrätten, som i sin tur inte på något sätt ämnar likställa immateriella objekt med fysiska och äganderätten av dessa. Upphovsrätt är inte äganderätt, och upphovsrättsintrång är inte stöld från någon, så jag förstår inte varför du envisas med att jämföra dessa helt väsensskilda fenomen. Men det är klart, du verkar fortfarande inte ha en aning om vad upphovsrätt är, så jag har överseende med det.

Men den dagen man kan kostnadsfritt kan framställa något åt hela jordens befolkning, så skulle jag tycka att det vore direkt omoraliskt att förespråka betalning för det som kan framställas gratis. Så om nån butik då försökte ta betalt för såna varor, skulle jag med glädje se att alla tog så mycket dom kunde, och att butiken gick under.

[quote=Anonym]Det är osolidariskt att ta något eller att ta en kopia och låta andra betala, det är att parasitera på andra.[/quote]
Så sa dom om bibliotek, privatlån och privatkopiering när dom fenomen dök upp, men det var fel då, och det är lika fel idag med gällande fildelningen.

Inget av dom fenomenen är varken stöld, osolidariskt, snyltande eller parasiterade. Det är helt ok att kostnadsfritt ta del av kultur utan att upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren får något att säga till om, eller ersättning ifrån det, vare sig det sker via bibliotek, privatlån, privatkopiering eller fildelning.

Det är bara du som inte har förstått det än. Jag tror det beror på att du helt enkelt inte vet vad upphovsrätt är. Hade du vetat vad upphovsrätt är, så hade du förstått varför det är helt ok att kostnadsfritt ta del av kultur utan att upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren får något att säga till om, eller ersättning ifrån det, vare sig det sker via bibliotek, privatlån, privatkopiering eller fildelning.

Anonym skrev

Jag håller med om att Reinfeldt har delvis gjort bort sig när han sa något i stil med att man inte ska kriminalisera en hel ungdomsgeneration, lite väl populistiskt uttalande. Man kan även säga att det är ungdomsgenerationen som kriminaliserat sig själva, de flesta är ju fullt medvetna om att det inte är lagligt. Därmed vet jag inte exakt vad han sagt angående att jaga fildelare. Nu är det så att eftersom Internet är globalt så måste det till överstatliga åtgärder via EU osv. Därför kan det mycket väl bli så att även vår regering, oavsett färg, måste föra in datalagring och en hel del annat så att det blir likvärdiga regler och lagar åtminstone inom EU. Det är ju förresten fullt rimligt att det är så precis som på miljlöområdet.

Anonym skrev

Det finns nog en hel del hederliga svenskar som inte vill betala för andras konsumtion av musik och film, har du tänkt på det? Men eftersom vissa tror på det där med donationer så kanske PP:s medlemmar vill donera pengar så att alla svenskar gratis kan få ta del av musik och film? Räkna dock inte med att en majoritet av befolkningen skulle vilja att skatten höjs för att samhället ska finansiera detta i en helt annan utsträckning än vad som idag är möjligt via det som man kan ta del av via bibliotek under ordnade och begränsade former. Då kanske andra grupper tycker att man borde få ha gratis tillgång till bil, semesterresor eller annat som vissa prioriterar högre än att få betala för andras storkonsumtion av musik och film.

Och angående det du kallar ”fabricerade exempel” så kan jag säga att bedömningen om att c:a hälften av svenskarna snattat har jag fått i direkt samtal med en polischef, det är alltså inget jag har hört eller läst någonstans. Ungefär hälften av svenskarna har alltså snattat minst en gång och många har gjort det upprepat. Det är alltså väldigt vanligt men ändå inget vi vill ha i samhället. Inte ens om 99% eller rent av 100% sysslar med snatteri så skulle det vara accepterat. Det är samma resonemang angående att olovligen ta en kopia och där är man ännu så länge uppe i lägre siffror än för snatteri.

Ett stort misstag du gör är att tro att bara för att det finns många som sysslar med något så är det allmänt accepterat. Så är det inte. Fortkörning är som exempel inte något man vill ha rent allmänt men ändå tycker flertalet enskilda individer att de då och då eller väldigt ofta ”har rätt” att göra överträdelser eftersom de är så duktiga förare eller för att risken att åka dit bedöms låg. Av alla dessa c:a 3 miljoner fildelare så ska du inte tro att alla tycker att det är rätt, det är snarare så att de gör det för att det går, det är enkelt, man sparar pengar, man slipper åka till en affär eller krångla med att beställa på nätet. Och framförallt – man bedömer att risken är oerhört låg att åka dit för det.

Jag har också laddat ner en hel del, trots att jag tycker att det är fel. Man kan tycka att det är dubbelmoral men å andra sidan är det ärligt att erkänna att man ibland gör omoraliska saker. Likafullt anser jag att det är fel att kopiera något som man ska betala för och att det borde vara hårdare kontroll och straff. Jag tror att det är många som tänker som jag. Efter införande av hårdare kontroll, typ datalagring och att folk börjar få böter för att de sysslar med piratkopiering, då kommer flertalet av dessa 3 miljoner nedladdare att sluta med den illegala delen. Många kommer att tycka att det är OK, de var ju fullt medvetna om att det var fel. En del är kanske rent av lättade, frestelsen minskar och det känns faktiskt bra att ärligt betala för sig, särskilt om flertalet andra också ärligt betalar för sig. Hur tycker du det skulle kännas om du går till en skivaffär och får betala samtidigt som du observerar att andra går in i affären, tar med sig skivan och går ut och att affärsinnehavaren inte gör något åt det? Det är osolidariskt att ta något eller att ta en kopia och låta andra betala, det är att parasitera på andra.

kras skrev

[quote] Hur många råttor eller skadeinsekter ska man behöva ha i sitt hus innan man anser att man ska acceptera dem och ge upp bekämpandet? [/quote]

Du som tycker om moralfrågor kanske kan förklara för oss hur man bör se på din moral när du nu väljer att jämföra fildelare, dvs vanliga människor, med råttor och skadeinsekter?

Skillnaden här är att lagstiftningen gäller människor, och lagarna stiftas efter vanliga människors åsikter. Fildelarna går inte på något sätt att likställa med råttor eller skadeinsekter.

[quote] Är det något som inte är önskvärt så vill man bekämpa det oavsett hur stor omfattningen är. [/quote]

Önskvärt för vem? Det finns över 3 miljoner ”fildelare” här i landet och antalet bara växer. Det börjar bli rätt tydligt att folket tycker att det här är önskvärt. När det gäller mänskligt beteende så faller ditt argument pladask hursomhelst.

[quote] Ska vi ge upp även angående miljön? Det finns för många miljöbovar, hur många miljöbovar ska vi få innan politkerna förstår att det där med att förstöra miljön är en hos folket accepterad syssla som därmed ska legaliseras?[/quote]

Om alla människor på Jorden skulle vilja leva i ett sopberg så är det helt okej. Du missar poängen helt och hållet även här.

[quote] Det finns ingen självklar koppling mellan hur vanligt något är och om det ska accepteras eller bekämpas. [/quote]

Det där visar bara hur odemokratisk du är. Det finns en självklar koppling mellan hur vanlig en företeelse är och acceptansen för det. Sysslar 90 % av befolkningen med en aktivitet så är den väldigt vanlig och oerhört accepterad. Saker som folket accepterar ska rimligtvis inte bekämpas.

[quote] Vi bekämpar rökningen trots att det varit väldigt vanligt i vårt samhälle. [/quote]

Rökning är beroendeframkallande och väldigt hälsofarligt. Man försöker begränsa detta beteende eftersom det kostar folket en massa skattepengar. Folk tycker alltså att de inte har lust att betala för att andra förstör sin hälsa vilket skapar ett tryck på att försöka mildra detta. Däremot är det inte förbjudet att röka eftersom det finns ett tillräckligt starkt stöd från allmänheten att inte förbjuda det. Hur man än vänder på det så återkommer man till allmänhetens syn på saken.

[quote] Vi bekämpar alkoholen även om det inte är så framgångsrikt. [/quote]

Samma resonemang som rökningen kan appliceras här. Däremot så är folkets stöd för alkoholkonsumtionen troligtvis större än när det gäller rökning.

[quote] Vi bekämpar narkotika och fortkörning. [/quote]

Lustigt att du nämner narkotika här då det inte är speciellt vanligt förekommande. Hastighetsgränser däremot finns för att folk vill ha det. Om den viljan skulle ändras så skulle även begränsningarna göra det

[quote] Vi bekämpar snatterier även om kanske hälften av svenskarna sysslat med det minst en gång. [/quote]

Även om ditt fabricerade exempel att varannan svensk någon gång snattat något skulle ha det minsta av sanning i sig så skulle det inte innebära att det är en väldigt utbredd handling.

[quote] Vi kämpar för att rädda vårt klimat trots att i princip alla idag bidrar till att förstöra det. [/quote]

För det första finns det inget optimalt klimat som är hotat till undergång här. Man kan lika gärna släppa den snedvridna bilden på en gång. Även om människan skulle påverka de naturliga klimatsvängningarna något nämnvärt så handlar det återigen om folks syn på saken. Varför tror du att det finns så många miljöaktivister som är ute för att påverka folk?

[quote] Antalet fildelare har ingen betydelse vad gäller om det ska vara lagligt eller ej. Du har fått det här rejält om bakfoten. [/quote]

Antalet fildelare har all betydelse när det gäller vad man får fildela. Jag förstår inte ens hur man kan slänga ur sig någonting annat. Om 99% av befolkningen skulle vara av den uppfattningen att allt får fildelas så anser du väl fortfarande att det är den andra delen av befolkningen som man ska rätta sig efter?

Ps. Din rubrik beskriver mycket väl innehållet i din kommentar :).

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Hur många råttor eller skadeinsekter ska man behöva ha i sitt hus innan man anser att man ska acceptera dem och ge upp bekämpandet?[/quote]

Det är en fråga upp till var och en? Men det är en ointressant och felaktig jämförelse eftersom vi diskuterar lagen här, och den ska utgå ifrån allmänhetens rättsmedvetande, vet du inte vad lag är och hur lag ska fungera?

[quote=Anonym]Är det något som inte är önskvärt så vill man bekämpa det oavsett hur stor omfattningen är.[/quote]

Ja då ska ju inte fildelning bekämpas? Fildelningen är klart önskvärd? Det fildelas dagligen av 3-5 miljoner medborgare och en majoritet av befolkningen är för fri fildelning? Hur får du den totalt socialt accepterade sysslan till att inte vara önskvärd? Du argumenterar emot dig själv nu.

[quote=Anonym]Det finns ingen självklar koppling mellan hur vanligt något är och om det ska accepteras eller bekämpas.[/quote]

Kanske inte, men när sysslan både är allmänt accepterad och regelbundet utförs av flera miljoner, och ingen forskning finns som stödjer påståendet att sysslan skadar samhället eller går emot den eftersökta effekten med den ekonomiska upphovsrätten, då finns det faktiskt ingenting som stödjer tesen om att sysslan ska vara förbjuden.

[quote=Anonym]Antalet fildelare har ingen betydelse vad gäller om det ska vara lagligt eller ej. Du har fått det här rejält om bakfoten.[/quote]

I kombination med ett antal andra faktorer så har det stor betydelse för vad som ska vara lagligt eller inte.

[quote=Anonym]Vad var det Reinfeldt blåljög om förresten?[/quote]
Frågan om fildelningen skulle legaliseras diskuterades, och Reinfeldt fick frågan om man ska straffa fildelare, han svarade att man inte ska jaga fildelare, men sen dess har rikspolisstyrelsen fått direktiv från Regeringen att intensifiera jakten på fildelare.

Vad han egentligen skulle sagt för att inte ljuga var -Nej, fildelningen ska inte legaliseras och vi ska intensifiera jakten på fildelare både med polisiära och civilrättsliga insatser.

Anonym skrev

[quote=Fredrika]
Eller så kan man mer logisk vända på frågan, till hur många fildelare ska vi behöva få, innan politikerna förstår att fildelningen är en hos folket accepterad syssla, som därmed ska legaliseras?[/quote]

Hur många råttor eller skadeinsekter ska man behöva ha i sitt hus innan man anser att man ska acceptera dem och ge upp bekämpandet? Är det något som inte är önskvärt så vill man bekämpa det oavsett hur stor omfattningen är. Ska vi ge upp även angående miljön? Det finns för många miljöbovar, hur många miljöbovar ska vi få innan politkerna förstår att det där med att förstöra miljön är en hos folket accepterad syssla som därmed ska legaliseras?

Det finns ingen självklar koppling mellan hur vanligt något är och om det ska accepteras eller bekämpas. Vi bekämpar rökningen trots att det varit väldigt vanligt i vårt samhälle. Vi bekämpar alkoholen även om det inte är så framgångsrikt. Vi bekämpar narkotika och fortkörning. Vi bekämpar snatterier även om kanske hälften av svenskarna sysslat med det minst en gång. Vi kämpar för att rädda vårt klimat trots att i princip alla idag bidrar till att förstöra det. Antalet fildelare har ingen betydelse vad gäller om det ska vara lagligt eller ej. Du har fått det här rejält om bakfoten.

Vad var det Reinfeldt blåljög om förresten? Hårda ord, låter som en av alla gnälliga grodor som hoppat ur Mona Sahlins mun…

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Det är meningslöst att debattera när vi har för olika grundsyn.[/quote]

Andra problem som gör det meningslöst är att du förnekar upphovsrätten.

[quote=Anonym]Jag tycker att det är jättefint att dela med sig till andra frivilligt men något alldeles förfärligt att göra det under tvång genoma att kopiera något som upphovsmannen eller de som företräder honom inte godkänt.[/quote]

Så du tycker alltså att bibliotek, privatlån och privatkopiering är förfärligt också då, eftersom i samtliga dom fallen så körs upphovsmannens och upphovsrättsinnehavarens åsikt över?

Sen återigen så målar du upp fel intressent som relevant, för vem som tvingas till vad. För det första så ämnar den ekonomiska upphovsrätten inte gynna upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren, så det är alltså inte upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren som tvings till nånting. Dom är inte en relevant intressent.

Sen så vänder du på händelseförloppet. Utgångspunkten i samhället är att allt som inte uttryckligen är förbjudet är tillåtet, så det är alltså allmänheten som tvingas till något utav upphovsrättslagen, inte tvärtom.

Så ja, det är förfärligt att som individ få sin äganderätt kränkt, och vi verkar tycka samma här, bara att du inte inser det eftersom du helt felaktigt vänt på bordet, och förvirrat dig kring vem som kränks, och vem som tvingas.

[quote=Anonym]Partiet har en väldigt otydlig profil, det kommer att ligga er i fatet.
1. Legalisering av det som idag benämns som piratkopiering, i alla fall delar av detta
2. Skydd av medborgarnas integritet

Man får hela tiden uppfattningen om att 2 är ett nödvändigt krav för 1, alltså att det är fri nedladdning som är det primära.[/quote]

Jag är osäker på vad du menar skulle vara otydligt, men ja, 1 och 2 hänger ihop. För att medborgarnas integritet ska vara skyddad, så kan vi inte ha en upphovsrättslag som reglerar vad man får skicka i privat kommunikation.

[quote=Anonym]Det framgår även tydligt via namnvalet som möjligen kan locka omogna ungdomar som associerar till äventyrsfilmer men som gör att äldre och mognare människor tycker att namnet drar ett löjets skimmer över partiet. Resultatet blir låg trovärdighet.[/quote]

Jo Piratförlaget lider av samma problem med låg trovärdighet, dom har ju bara blivit riktigt framgångsrika, på samma sätt som Piratpartiet blev det mest framgångsrika partiet i EU-valet.

[quote=Anonym]Det är inte troligt att PP kommer att bjudas in till några valdebatter i samband med riksdagsvalet för de frågor som PP intresserar sig för kommer aktivt att tonas ned för att inte störa valet som gäller oerhört mycket viktigare frågor[/quote]

Nu låter du riktigt faschistisk. Störa valet? Exakt vem bestämmer vad som är viktiga frågor? Alla partier ska ha samma chans att delta i val och politiska debatter, men du verkar förespråka motsatsen, och att enbart vissa partier som tar sig an frågor som du tycker är viktiga ska få delta i debatten?

[quote=Anonym]och det håller nog en majoritet av befolkningen med om. De flesta tycker att frågor om jobb, sjukvård, skola, skatter osv. är oerhört mycket viktigare än frågan om huruvida det ska vara lagligt att kopiera utan upphovsmannens tillåtelse.[/quote]

För det första så är inte det vad Piratpartiet handlar om, men om vi för sakens skull säger att det är det, så tyckte ganska många att Piratpartiets frågor var viktigare än övriga frågor i senaste EU-valet.

Fredrik Reinfeldt var så nervös inför förra Riksdagsvalet så han stod och blåljög i TV om fildelningsfrågan, så nog är fildelningsfrågan viktig för folket alltid.

[quote=Anonym]Oavsett om man ser detta som ett snyltande eller ej så ser man inte riktigt att den frågan kan ligga ens på topp 5 eller topp 10 bland andra viktigare frågor. Visst kan det finnas en hel del som tycker att det är viktigt men det rör sig nog företrädesvis om ungdomar eller andra kategorier av människor som står utanför den arbetande delen av samhället.[/quote]

Fast du rangordnar frågorna helt felaktigt. För att man ska rösta på Piratpartiet så krävs det inte att man ska tycka att PPs frågor är viktigare än övriga frågor, utan bara att man tycker att dom är viktigare än skillnaden mellan dom två blockens åsikter i övriga frågor, det är en stor skillnad.

[quote=Anonym]De flesta anser nog också att man måste göra något åt brottsligheten, det kan inte råda laglöshet på Internet, så är det inte i övriga delar av samhället. Internet är globalt och kräver global reglering så att det inte uppstår frihamnar i vissa länder där brottslighet/pirater kan härja fritt.[/quote]

Menar du att enskilda länder inte ska var fria att själva stifta sina lagar?

[quote=Anonym]Hur många fildelare ska vi ha innan det görs något?[/quote]

Eller så kan man mer logisk vända på frågan, till hur många fildelare ska vi behöva få, innan politikerna förstår att fildelningen är en hos folket accepterad syssla, som därmed ska legaliseras?

Anonym skrev

Nu är du här igen och försöker måla upp två motsatsförhållanden och försöka fösa in PP som grupp i en av dom. Vi har redan haft den diskussionen och vare sig du gillar det eller inte så tycker även partiets sympatisörer att folk ska göra rätt för sig. Vare sig du gillar det eller ej så kommer dessa människor från både höger och vänster.

Anonym skrev

Det är meningslöst att debattera när vi har för olika grundsyn. Jag tycker att det är jättefint att dela med sig till andra frivilligt men något alldeles förfärligt att göra det under tvång genoma att kopiera något som upphovsmannen eller de som företräder honom inte godkänt. Du vet vilka ordval jag använt för att uttrycka det förfärliga i detta och jag står fast vid detta.

Partiet har en väldigt otydlig profil, det kommer att ligga er i fatet.
1. Legalisering av det som idag benämns som piratkopiering, i alla fall delar av detta
2. Skydd av medborgarnas integritet

Man får hela tiden uppfattningen om att 2 är ett nödvändigt krav för 1, alltså att det är fri nedladdning som är det primära. Det framgår även tydligt via namnvalet som möjligen kan locka omogna ungdomar som associerar till äventyrsfilmer men som gör att äldre och mognare människor tycker att namnet drar ett löjets skimmer över partiet. Resultatet blir låg trovärdighet.

Det är inte troligt att PP kommer att bjudas in till några valdebatter i samband med riksdagsvalet för de frågor som PP intresserar sig för kommer aktivt att tonas ned för att inte störa valet som gäller oerhört mycket viktigare frågor och det håller nog en majoritet av befolkningen med om. De flesta tycker att frågor om jobb, sjukvård, skola, skatter osv. är oerhört mycket viktigare än frågan om huruvida det ska vara lagligt att kopiera utan upphovsmannens tillåtelse. Oavsett om man ser detta som ett snyltande eller ej så ser man inte riktigt att den frågan kan ligga ens på topp 5 eller topp 10 bland andra viktigare frågor. Visst kan det finnas en hel del som tycker att det är viktigt men det rör sig nog företrädesvis om ungdomar eller andra kategorier av människor som står utanför den arbetande delen av samhället.

De flesta anser nog också att man måste göra något åt brottsligheten, det kan inte råda laglöshet på Internet, så är det inte i övriga delar av samhället. Internet är globalt och kräver global reglering så att det inte uppstår frihamnar i vissa länder där brottslighet/pirater kan härja fritt. Så allmänheten anser nog att det trots allt måste finnas vissa regler, viss övervaknning och även straff. Exakt vilken nivå kan dock diskuteras. Jag tycker att det är synd att man inte tar upp frågan om exempelvis datalagringen nu, jag anser att det behöver föras in. Hur många fildelare ska vi ha innan det görs något? Vilken annan typ av brottslighet och nivå på denna ska vi acceptera innan något görs? Lagstiftning går med snigelfart, man måste accelerera pss som man måste vad gäller droger. Som ett exempel borde man som vissa andra länder narkotikaklassa baserat på funktion och inte på substans/namn för det kommer hela tiden nya droger. Något liknande behöver göras med Internet så att man inte kan hitta nya vägar till brotslighet bara genom att uppfinna en ny teknik som ingen hade listat eller tänkt på när lagarna skrevs.

Anonym skrev

Vad är löjligt? Inte jämförelsen mellan PP och V i alla fall, den är högst relevant.

Det är klart att jag vet att det finns andra som har en annan syn på moral, det är ju fullt naturligt. Vissa tycker att det är OK att få bidrag istället för att ta ett skitjobb, andra tycker att man ska göra rätt för sig både vad gäller arbete och när det gäller att betala för sig, ta ansvar på olika sätt osv. Jag tycker mig ändå bättre förstå mentaliteten hos piratpartisterna nu och jag personligen sorterar in dem i ungefär samma fack som kommunisterna. Förresten var det väl så i EU-valet att kommunisterna tappade ungefär lika mycket som PP gick framåt så det är ungefär samma väljarbas.

Anonym skrev

Här är det verkligen någon som är insnöad på sin egen verklighet. Jag tror att det finns en till anledning till varför du vill sluta diskutera. Det är för att du inte klarar av att diskutera utan att ständigt upprepa din egen moral, som du för övrigt har höjt till skyarna, och klanka ner på andras. Du vägrar inse att det finns människor, många sådana, som tycker annorlunda som dig, och om det inte vore nog så klankar nu ner på dom av den enda anledningen att de har en annan vision om framtiden.

En annan orsak till att sluta diskutera kan vara det faktum att du är väldigt dålig på det. Du bemöter inte argument, tillför inga nya sakargument själv, utan ständigt upprepar samma nedvärderande moralattack på folk som misstycker. Jag håller med dig, det är bortkastad tid för dig att fortsätta.

Nu när du ändå har bestämt dig för att sluta diskutera hade jag hoppats att du skulle göra det med lite stil. Istället måste du göra en sista attack på partiet som helhelt och komma med påhitt som att partiet inte skulle tycka att man ska göra rätt för sig och allt det där. Jag behöver väl inte ens bemöta ditt löjlig försök att jämföra PP med kommunister. För övrigt har du väldigt lite koll på hur mycket piratrörelsen har växt i Europa hittills.

Fredrika skrev

Detta är ett svar på nedan länkade kommentar, som återfinns längre ner i tråden, men eftersom tråden än en gång letat sig såppas långt ut i marginalen, så är utrymmet begränsat, och därmed läsbarheten, varvid jag än en gång hoppar upp hit.

Kommentaren som besvaras:

http://www.piratpartiet.se/nyheter/stor_piratsammanslutning_i_linkoping#comment-20472

[quote=Anonym]Jag kommer nog att lägga ner eftersom det är bortkastad tid att diskutera med personer som har en i grunden så avvikande moraluppfattning[/quote]

Men du vet inget om min moral? Jag diskuterar den ekonomiska upphovsrätten och den baserar sig inte moral, utan matematisk effektivitet.

Eller jo, du vet en del om min moral, för jag säger ju rakt ut att jag anser att stöld och kränkningar av privata individers äganderätt är omoraliskt. Jag säger att det är omoraliskt att betala för att andra människor ska förnekas sina mänskliga rättigheter och tillgång till information och kultur, och jag säger samhället självklart inte ska lagstifta om monopol utav princip, utan enbart om dom verkligen kan bevisas vara nödvändiga för att uppnå av samhället eftersökta syften.

Stöld är fel, det är fel att betala för att människor ska få sina mänskliga rättigheter kränkta, och samhället ska undvika monopol överlag, och i synnerhet principbaserade sådana, om ingen eftersökt nytta med dom kan bevisas.

Det låter för mig som en ganska självklar moral, du däremot tycks förespråka raka motsatsen, även om jag är osäker på om du verkligen förstår vad du säger, men om det stämmer och du menar det du säger, så är det nog din moral som kan anses vara lite avvikande.

[quote=Anonym]..och därmed tillhörande tolkning av världen.[/quote]

Först och främst så lägger jag ju fram faktum och existerande underlag i min argumentation, och avstår från att dra slutsatser utifrån premisser som inte existerar. Du däremot gör tvärtom hela tiden, du förnekar faktum, du lägger inte fram några faktiska underlag, och du fabricerar hela tiden premisser som underlag för dina slutsatser.

Mot bakgrund av det, ska du verkligen anklaga andra för att tolka saker?

[quote=Anonym]Men jag kommer säkert att titta in ibland och njuta av PP:s kräftgång[/quote]

Jo, det ploppar upp nya Piratpartier hela tiden runt om i världen, vid nästa EU-val kommer Piratpartiet troligtvis ställa upp i vartenda land i hela EU, och åsikterna i samhället svänger mer och mer i Piratpartiets favör inom samtliga av PPs fokusområden, så jo, det är verkligen kräftgång.

[quote=Anonym]och det där berömda upp som en sol och ned som en pannkaka.[/quote]

Har du någon akademisk utbildning för att kunna dra trovärdiga slutsatser om politik, eller är det bara hobbytyckande, från någon som inte ens vet vad upphovsrätt är? Det finns faktiskt en hel del statsvetare och politiska analytiker som säger tvärtom om Piratpartiet, att allting tyder på att PP kommer fortsätta gå framåt, eftersom deras frågor aktualiseras hela tiden.

Utan tvekan så kommer PP gå framåt i kommande Riksdagsvalet, mot förra, vare sig dom kommer över eller under 4%, så det är utan tvekan en uppåtgående kurva, precis som för Miljöpartiet sen deras start, som idag oftast räknas som Sveriges tredje största parti sett till väljaropinionen. Men du kanske anser att MP också är en pannkaka?

[quote=Anonym]Gamla hederliga värderingar som att mans ska göra rätt för sig[/quote]

Ja den värderingen står både jag och Piratpartiet bakom.

[quote=Anonym]och inte snylta på andra[/quote]

Absolut, man ska inte snylta på andra, och människor anser inte att man snyltar när man tar del av kultur kostnadsfritt, vare sig det sker på bibliotek, eller via privatkopiering, privatlån eller fildelning.

Samtliga dom fenomenen påstods ursprungligen utgöra snyltande, utav profiterande mellanhänder och oinsatta upphovsmän, men varenda gång så fick dom ge sig, för ingen delade deras åsikter, och inget av det dom påstod stämde, allt dom sa var fel fel fel. Historien upprepar sig än en gång.

[quote=Anonym]Det lönar sig antagligen inte att argumentera med anhängarna, det röda skynket över deras ögon gör dem förblindade.[/quote]

Jamen om du tror att vissa anhängare av PP är röda, så argumentera med dom som är klart blåa då, som partiledaren eller EU-parlamentarikern?

Eller argumentera med någon av alla dom moderater som delar PPs åsikter nästintill rakt av? Det finns extremt många sådana. Både i riksdagen, EU-parlamentet och på övriga politiska plan.

Men det är bra att du inte har något skynke framför ögonen.

Du har för övrigt fått en del svar från andra kommentatorer längre ner, som du missat.

Anonym skrev

Jag kommer nog att lägga ner eftersom det är bortkastad tid att diskutera med personer som har en i grunden så avvikande moraluppfattning och därmed tillhörande tolkning av världen. Men jag kommer säkert att titta in ibland och njuta av PP:s kräftgång och det där berömda upp som en sol och ned som en pannkaka. Gamla hederliga värderingar som att mans ska göra rätt för sig och inte snylta på andra kommer att hålla även i framtiden även om det alltid uppstår olika typer av kommunistiska yttringar som PP förutom det etablerade kommunistpartiet V. Det lönar sig antagligen inte att argumentera med anhängarna, det röda skynket över deras ögon gör dem förblindade. Å andra sidan kommer de förhoppningsvis aldrig få någon verklig makt i vårt land, det gäller både V och PP.

Anonym skrev

Lägg ner Anonym. Uppenbarligen klarar du inte av att argumentera på annat sätt än att ständigt upprepa din egen moral och egna påhittade universella sanningar. Om du inte klarar av att bemöta argument och faktiskt argumentera för din sak med riktiga sakargument så är det lika bra att sluta här och nu.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]”icke-förvärvssyfte”, nya konstlade uttryck?[/quote]

Förvärssyfte är ett juridiskt korrekt uttryck som återfinns i upphovsrättslagen. Icke-förvärvssyfte är motsatsen.

[quote=Anonym]Rent tekniskt är väl ett genomfört snatteri också ett ”icke-förvärv” eftersom betalning inte har erlagts, alltså kan det väl inte kallas för ett förvärv.[/quote]

Snatteri är en enklare form av stöld enligt lagboken och ordboken. Varför du återigen blandar in brott som återfinns under helt andra kapitel i lagboken, som berör helt väsensskilda brott är en gåta. Du tänker alltså inte sluta med jämförelser? Du borde göra det, för du förvirrar bara dig själv med dom. Istället för att jämföra borde du lära dig vad upphovsrätt är, det skulle göra saker mycket enklare för dig.

[quote=Anonym]Annars brukar du ju kalla det för ”icke-kommersiellt syfte”.[/quote]

Nej, det brukar jag inte kalla det. Du blandar ihop mig med någon annan.

[quote=Anonym]Bägge dessa uttryck fungerar inte, det är bara ett sätt att nästla sig ur grundproblemet. Om man tankar ner något som man ska betala för[/quote]

Återigen hittar du på ett motsatsförhållande som är fiktivt och existerar inte i verkligheten. Varför gör du så?

[quote=Anonym]för så är syftet motsvarande ett förvärv fast man slipper betala[/quote]

Det gör det inte till förvärvssyfte. Förvärvssyfte är ett begrepp som har en klar betydelse i lagboken och ordboken, du kan inte hitta på nya innebörder av ordet.

När man utför en handling på egen hand, så utgör det inte förvärvssyfte. Förvärvssyfte är när man utför en handling för att få pengar av någon annan, pengar man inte hade innan. Att spara pengar genom att utföra ett arbete på egen hand är utgör inte förvärvssyfte.

[quote=Anonym]ärligt för sig.[/quote]

Nu är du där igen och försöker bestämma vad som är ärligt och oärligt. Blanda inte in din moral som något gällande vedertaget faktum.

[quote=Anonym]”Icke-kommersiellt” klingar också falskt. Man kanske inte direkt driver en kommersiell verksamhet när man tankar ner men flertalet är ju glada över att slippa betala[/quote]

Ja det är väl bra att spara pengar och slippa betala för något helt onödigt? Det utgör grunden i kapitalism, det borde du som moderat uppskatta.

[quote=Anonym]ärligt för sig[/quote]

Ooh, ärligt, var har jag hört det förut?

[quote=Anonym]så rent funktionsmässigt liknar det en kommersiell verksamhet i den lilla skalan.[/quote]

Nej, inte alls.

[quote=Anonym]Stortankarna/storkonsumenterna kan säger ”tjäna” tiotusentals kronor per år på att slippa betala[/quote]

Nej, inte alls. Har man ett visst belopp pengar när man börjar fildela så har man samma belopp när man fildelat klart. Ingen inkomst kommer från fildelning, inget förvärvssyfte finns, enligt varken ordboken eller lagboken.

Jag har sagt det förut, om du vill förändra språket så ta upp det på ett forum för språk.

[quote=Anonym]ärligt för sig.[/quote]

Ooh, där är du igen med din moral. Moral från någon som står bakom stöld från individers äganderätt, som av princip står bakom monopol, trots att ingenting tyder på att monopolet behövs eller fyller sin eftersökta uppgift, från något som anser att man betalar för att förhindra andra människors tillgång på kultur och information, och därmed kränka deras mänskliga rättigheter.

Baserat på vad du har skrivit här så framstår du faktiskt som ohyggligt omoralisk. Men med tanke på att du inte vet vad upphovsrätt är, så är det iofs möjligt att du skriver saker utan att förstå vad du faktiskt skriver, så jag har överseende med din till synes ohyggliga omoral. Jag tror problemet är kunskaps- och språkrelaterat.

[quote=Anonym]Hade man köpt och delat ut lika mycket som man tankar ner så hade det liknat tidigare privatkopiering via kassettband men kvoten mellan köpt och nedladdat är väl i snitt 1:1000 eller ännu högre så det håller inte.[/quote]

En analys från någon som förnekar den forskning som finns som säger att fildelare köper mer kultur än icke-fildelare, som förnekar den forskning som säger att fildelning inte påverkar upphovsmäns möjlighet till att skapa negativt, från den som inte bry sig om vad det står i lagen utan hävdar att det är lagens anda som gäller, men sen tycker tvärtom när det kommer till upphovsrätten, då är det helt plötsligt inte upphovsrättens anda som gäller, utan din personliga moral, som tycks byggas på faktumet att du inte vet vad upphovsrätt är.

Vad du anser inte håller, är så extremt ointressant, så det går bortom skalan 1:1000.

Anonym skrev

”icke-förvärvssyfte”, nya konstlade uttryck? Rent tekniskt är väl ett genomfört snatteri också ett ”icke-förvärv” eftersom betalning inte har erlagts, alltså kan det väl inte kallas för ett förvärv. Annars brukar du ju kalla det för ”icke-kommersiellt syfte”.

Bägge dessa uttryck fungerar inte, det är bara ett sätt att nästla sig ur grundproblemet. Om man tankar ner något som man ska betala för så är syftet motsvarande ett förvärv fast man slipper betala ärligt för sig. ”Icke-kommersiellt” klingar också falskt. Man kanske inte direkt driver en kommersiell verksamhet när man tankar ner men flertalet är ju glada över att slippa betala ärligt för sig så rent funktionsmässigt liknar det en kommersiell verksamhet i den lilla skalan. Stortankarna/storkonsumenterna kan säger ”tjäna” tiotusentals kronor per år på att slippa betala ärligt för sig. Hade man köpt och delat ut lika mycket som man tankar ner så hade det liknat tidigare privatkopiering via kassettband men kvoten mellan köpt och nedladdat är väl i snitt 1:1000 eller ännu högre så det håller inte.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Hur har du tänkt att man ska förhindra kopiering under skyddstiden?[/quote]

Vad menar du med kopiering? Om du syftar på kopiering som sker i icke-förvärvssyfte så anser jag självklart att den inte ska vara förbjuden?

Om du syftar på ekonomiska upphovsrättsintrång i förvärvssyfte, så ska det hindras på samma sätt som idag?

[quote=Anonym]Eller vilken skyddstid föreslår du för musik och film?[/quote]

Givetvis så kort som möjligt? Den ekonomiska upphovsrätten ska per definition vars så kort som möjligt. Inget skapande sker med en beräknad ROI på längre sikt än 5år. Den forskningen som finns stödjer tidsgränser på mellan 1 till 9 år vad jag vet, så 5år är mer än nog, men jag är öppen för 10år.

[quote=Anonym]Och tror du på fullt allvar att den kommer att respekteras? Eftersom alltför många vant sig vid att tanka så fort nyheter kommer ut så kommer man självfallet att fortsätta med detta.[/quote]

Nu verkar det som om du syftar på upphovsrättsintrång i icke-förvärvssyfte, och att du dessutom är införstådd med att människor avser att fortsätta med sitt fildelande oavsett vad lagen säger. Det går direkt emot dina tidigare fantasier om att man på något sätt skulle kunna minska fildelningen.

[quote=Anonym]Du lever i en drömvärld om du tror att en skyddstid skulle ha någon effekt i praktiken.[/quote]
Fler analyser från något som inte vet vad upphovsrätt är?

Men med samma nedlåtande retorik så kan man hävda att du lever i en drömvärld, eftersom du tror att människor helt plötsligt skulle sluta fildela, pga lagändringar som ämnar komma åt nuvarande fildelningsteknik, när fildelare varenda gång tidigare som lagstiftningen har slagit ner på en metod, omedelbart bytt fildelningsteknik, till en nyare mer osårbar, som för tillfället fungerar bättre.

Nästa steg i fildelningskedjan är F2F, och det är tekniskt omöjligt att stoppa. F2F kommer inom kort fungera lika snabbt och effektivt som dagens öppna centraliserade fildelningstekniker, och dessutom med den fördelen att det utan tvekan kommer få ett mycket större utbud, varvid genomslagskraften hos användarna kommer än en gång bli större, än det vid varje tidigare generationsskiftets tillväxt.

Det finns liksom ingen som helst logik i ditt resonemang på den punkten.

Anonym skrev

Hur har du tänkt att man ska förhindra kopiering under skyddstiden? Genom att sätta den till 1 timme så kanske man lyckas hålla det i 50% av fallen eller liknande. Eller vilken skyddstid föreslår du för musik och film? Och tror du på fullt allvar att den kommer att respekteras? Eftersom alltför många vant sig vid att tanka så fort nyheter kommer ut så kommer man självfallet att fortsätta med detta. Du lever i en drömvärld om du tror att en skyddstid skulle ha någon effekt i praktiken.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Ska lagen styras av hur lätt det är att kopiera något?[/quote]

Nej, har jag föreslagit det? Lagen ska styras av bl a allmänhetens rättsmedvetande, matematiska faktum och tillgänglig vetenskaplig forskning om vad som är mest lämpligt.

En utgångspunkt för upphovsrättslagen ska givetvis vara vad det eftersökta syftet med upphovsrätten är.

[quote=Anonym]Om du kan tillverka en Billy-bokhylla billigare än Ikea och sälja den som Billy så är det också olagligt. Var drar man gränsen?[/quote]

Vid nyttjande i förvärvssyfte vore en logisk och verklighetsförankrad gräns, precis som med Billy-bokhyllan.

[quote=Anonym]Du kan skanna in en dagstidning till pdf och sen sälja eller dela ut pdf-kopian på nätet. Det är inte så svårt även om det är lite jobbigare att framställa första kopian än att rippa en CD. Men det kan säkert automatiseras. Så när det blir enkelt så är det bara att köra?[/quote]

I icke-förvärvssyfte ja, i kommersiellt syfte, ja om en eventuellt nödvändig skyddstid har löpt ut.

[quote=Anonym]Det finns många saker som går att kopiera, ska allt detta vara tillåtet?[/quote]

Du ställer frågan i fel riktning, och lägger över ansvaret på fel part, är du medveten om det? Utgångspunkten i samhället är att allt som inte är uttryckligt förbjudet i lag är tillåtet, så en korrekt frågeställning är, varför ska kopiering i icke-förvärvssyfte respektive förvärvssyfte regleras med ett monopol? Kan inte ett trovärdigt svar ges, som håller för ingående analyser, och stödjs av forskning, så ska givetvis inget sådant monopol beviljas.

[quote=Anonym]Det ligger mycket bakom att ta fram en dagstidning, om den lätt kan kopieras och spridas på nätet så tycker de ärligt betalande[/quote]

Återigen för du fram din personliga subjektiva klart förvirrade moral som vedertaget riktmärke för vad som är ärligt respektive oärligt. Kan du sluta med det?

[quote=Anonym]..prenumeranterna att det är fel att många andra kan få den gratis.[/quote]

Tycker dom? Det tycker inte jag, och jag är prenumerant. Jag betalar för tjänster för att jag anser att det som ges i utbyte mot pengarna är värt kostnaden. Jag betalar inte för att andra inte ska få tillgång till tidningen. Jag ser det som direkt omoraliskt och inhumant att resonera på det sättet, att man betalar för att andra ska nekas information och kultur. Det vore dessutom olagligt och ett brott mot dom mänskliga rättigheterna, eftersom fri tillgång till kultur är en mänsklig rättighet.

Ekonomisk upphovsrätt i sin tur är inte en mänsklig rättighet, bara så du vet. =)

[quote=Anonym]Tidningen får lägga ner.[/quote]

Tidningar som får lägga ner får lägga ner för att dom satsat på en produkt som dom inte dom inte lyckats hitta en hållbar affärsidé kring säkrande av tillräckliga intäkter.

[quote=Anonym]Standardsvaret från de naivt lagda är att vad ska man med en dagstidning till, det är väl bara att läsa på nätet? Men vissa kanske vill betala för att få något som är kvalitetssäkrat[/quote]

Det finns ganska mycket jag vill köpa som inte längre finns till försäljning, det är så verkligheten på en ekonomisk fri marknad fungerar.

[quote=Anonym]istället för att tolka världen via Blondinbellas blogg eller annat dravel?[/quote]

Om du använder Blondinbellas blogg som riktmärke för nivån på kvalitetssäkring i bloggosfären, så förstår jag varför du drar såna gnälliga slutsatser som du gör.

[quote=Anonym]Och av samma anledning tycker faktiskt de allra flesta att det är skillnad på studioinspelad musik och något som en 12-åring spelat in på sin hemdator.[/quote]

Har jag hävdat motsatsen?

[quote=Anonym]Man vill betala för kvalitet[/quote]

Man vill få kvalitet. Betalning är sekundärt. I en kapitalistiskt samhälle vill man dessutom betala så lite som möjligt för det man vill ha. Man vill inte betala för onödiga mellanhänder, som inte tillför något värde, eller obsoleta förpackningar.

[quote=Anonym]och man vill inte att andra ska få det man betalar för gratis[/quote]

Vad är det för inhumant skitsnack? Jag vill utan tvekan att andra ska få så mycket som möjligt gratis. Motsatsen låter väldigt ogint.

Men det går faktiskt hand i hand med din åsikt om att du tycker upphovsrättsinnehavare ska beviljas ett privilegium att kunna kräva styckbetalning för något som idag kan framställas kostnadsfritt till hela jordens befolkning.

Grov omoral kallar jag sådant ogint och inhumant tänkande.

[quote=Anonym]det är en grov orättvisa.[/quote]

Enligt dig ja, du som försvarar monopol och stöld av människors privata egendom.

[quote=Anonym]Du kommer förstås svara att denna orättvisa är inget som ingår i denna debatt.[/quote]

Jag vet ärligt talat inte vad du debatterar längre, inte är det ekonomisk upphovsrätt ivarjefall. Det har det iofs aldrig varit. Men om det hade varit det, så hade du varit fel ute, eftersom ekonomisk upphovsrätt inte handlar om rättvisa. Den handlar om matematisk nytta.

[quote=Anonym]Det är ungefär som vissa som anser att det är OK att stjäla cyklar – den som blir av med den kan väl köpa en ny eller stjäla en annan cykel lika gärna.[/quote]

Diskuterar du äganderätt nu igen? Den äganderätt som du förespråkar stöld av?

[quote=Anonym]Det är en förfärlig inställning och den är skadlig för samhället. Pss är din inställning till fildelning skadlig för samhället[/quote]

Flera faktum ligger på bordet. Inget av dom stödjer din slutsats.

Faktum: När lagstiftarna genomför och försöker upprätthålla lagar som saknar acceptans i allmänhetens rättsmedvetande, eller klart stöd i tillgänglig forskning, så kommer lagarna inte efterföljas, varvid förtroendet för rättssamhället urholkas.

Det har redan börjat dyka upp forskning om fildelningen som stödjer denna, för dom flesta av oss, självklarheten.

Faktum: Det finns ingen som helst forskning som stödjer påståendet att avsaknad av monopol på exemplarframställning och distribution som sker i icke-förvärvssyfte skulle skada samhällets tillgång på nyskapad kultur. Enligt normalt förfarande för hur lagar formas, ska handlingen alltså inte vara förbjuden.

Faktum: Vid vartenda tillfälle som nya koncept och ny teknik har kommit som låtit konsumenter kunna ta del av kultur gratis, som bl a bibliotek, privatlån och privatkopiering, så har påståenden lagts fram från profitörerna på tidigare rådande förhållande, om att saker nu kommer försämras och att kulturskapande kommer bli omöjligt, om inte den nya tekniken förbjuds eller regleras i enlighet med deras önskemål.

Vid vartenda ett av dessa tillfällen har alla dessa påståenden visat sig vara helt felaktiga, och absolut inget tyder idag på att motsatsen skulle gälla denna gången, för första gången i historien då..

Faktum: Monopol riskerar alltid att bli direkt marknadshämmande, varvid dom motverkar sitt eftersökta syfte, och dom ska enbart beviljas så restriktivt som möjligt. Ekonomiska monopol ska självklart inte beviljas utav rättviseskäl eller av principiella skäl.

Absolut inget idag tyder på att det ekonomiska monopolet inom upphovsrätten behöver ha sådant omfång eller gälla så länge som det idag gör, för att syftet med den ekonomiska delen av upphovsrätten ska kunna uppfyllas. Tvärtom tyder allting på att monopolet, dess omfång och skyddstiden är direkt skadligt, och motverkar det eftersökta syftet med den ekonomiska upphovsrätten.

Samtliga dessa faktum leder till slutsatsen att fildelningen inte ska vara förbjudet, och att vidden av monopolet inom upphovsrättens kraftigt bör minskas, för att uppnå den eftersökta effekten.

Ditt påstående om att min inställning är förfärlig saknar som synes verklighetsförankring, den baseras istället på ditt personliga tyckande, tyckande från någon som inte vet vad upphovsrätt är.

[quote=Anonym]även om du inte har mognad nog att förstå det.[/quote]

Ja personangrepp är ett bra sätt att vinna debatter på, fortsätt med det så tröttnar jag snart på dig.

Anonym skrev

Du får väl föra upp vad du vill på dina listor, vem bryr sig?

Ska lagen styras av hur lätt det är att kopiera något? Om du kan tillverka en Billy-bokhylla billigare än Ikea och sälja den som Billy så är det också olagligt. Var drar man gränsen? Du kan skanna in en dagstidning till pdf och sen sälja eller dela ut pdf-kopian på nätet. Det är inte så svårt även om det är lite jobbigare att framställa första kopian än att rippa en CD. Men det kan säkert automatiseras. Så när det blir enkelt så är det bara att köra? Det finns många saker som går att kopiera, ska allt detta vara tillåtet? Det ligger mycket bakom att ta fram en dagstidning, om den lätt kan kopieras och spridas på nätet så tycker de ärligt betalande prenumeranterna att det är fel att många andra kan få den gratis. Tidningen får lägga ner. Standardsvaret från de naivt lagda är att vad ska man med en dagstidning till, det är väl bara att läsa på nätet? Men vissa kanske vill betala för att få något som är kvalitetssäkrat istället för att tolka världen via Blondinbellas blogg eller annat dravel? Och av samma anledning tycker faktiskt de allra flesta att det är skillnad på studioinspelad musik och något som en 12-åring spelat in på sin hemdator. Man vill betala för kvalitet och man vill inte att andra ska få det man betalar för gratis, det är en grov orättvisa. Du kommer förstås svara att denna orättvisa är inget som ingår i denna debatt. Ärligt talat tror jag inte ens att du förstår den. Det är ungefär som vissa som anser att det är OK att stjäla cyklar – den som blir av med den kan väl köpa en ny eller stjäla en annan cykel lika gärna. Det är en förfärlig inställning och den är skadlig för samhället. Pss är din inställning till fildelning skadlig för samhället även om du inte har mognad nog att förstå det.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Här gjorde du uppenbarligen bort dig.[/quote]

Om vi för sakens skull säger att det vore så, vilket jag dock inte ser, så leder du med 500 – 1.

=)

[quote=Anonym]Om du bara anser att monopol kan förekomma angående försäljningen av den färdiga inspelningen – som man måste köpa via ett enda skivbolag som har tillverkat den – då förekommer alltså ingen monopolsituation eftersom det är fritt fram för vilken återförsäljare som helst att köpa produktioner av skivbolaget och sälja vidare, eller hur? Så då vet jag inte alls vad du syftade på tidigare när du pratade om monopol.[/quote]

Det är väl ganska självklart vad jag syftar på? Monopolet gäller exemplarframställning och distribution. Vem som helst kan kopiera en CD-skiva eller en datafil, tillverka kopior på dessa, och sälja och distribuera dessa. Men eftersom upphovsrättsinnehavaren har ett monopol på den handlingen, så får ingen annan tillverka kopiorna. Man måste köpa dom från upphovsrättsinnehavaren, trots att man kan kan tillverka dom själv. Det utgör monopolet.

Ska vi föra upp konceptet monopol på listan över marknadsregleringar du inte förstår dig på, utöver den ekonomiska upphovsrätten?

Anonym skrev

[quote=Fredrika]
[quote=Anonym]Vill du lyssna på Madonnas senast låtar så kan du inte räkna med att det finns 10 konkurrande skivbolag som parallellt har spelat in samma låtar med henne och sen bjuder under varandra i pris.[/quote]

Hur är det förvirrade exemplet relevant? Monopolet berör den färdiga inspelningen. Det räcker alltså att ett bolag spelar in låtarna.
[/quote]

Här gjorde du uppenbarligen bort dig. Om du bara anser att monopol kan förekomma angående försäljningen av den färdiga inspelningen – som man måste köpa via ett enda skivbolag som har tillverkat den – då förekommer alltså ingen monopolsituation eftersom det är fritt fram för vilken återförsäljare som helst att köpa produktioner av skivbolaget och sälja vidare, eller hur? Så då vet jag inte alls vad du syftade på tidigare när du pratade om monopol.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Du vill diskutera den ekonomiska upphovsrätten men saknar totalt insikt i den moraliska aspekten som du vill ignorera.[/quote]

Det finns ingen moralisk aspekt med den ekonomiska delen av upphovsrätt, eller ämnet matematik för den delen, det är fakta. Ju snabbare du lär dig det ju snabbare kommer vi vidare.

Jag upprepar mig så kanske det går in i huvudet på sig.

Den ekonomiska upphovsrätten är inte en del av upphovsmannens moraliska rättigheter.

Den ekonomiska upphovsrätten ämnar inte gynna upphovsmannen.

Den ekonomiska upphovsrätten ämnar inte likställa immateriella objekt med fysiska objekt, eller äganderätten av dessa.

Ekonomisk upphovsrätt är inte äganderätt.

Intrång i, eller minskat omfång av, den ekonomiska upphovsrätten är inte en kränkning av upphovsmannens moraliska rättigheter, eller upphovsrättsinnehavaren.

Upphovsmannen och upphovsrättsinnehavaren är inte en legitim intresset gällande den ekonomiska upphovsrätten.

Den dagen du inte bara läser dessa faktum, utan även förstår dom, så borde det vara självklart för dig att det inte finns några moraliska aspekter på den ekonomiska upphovsrätten i den änden du inbillar dig.

[quote=Anonym]Du kallar mitt debatterande för ohederligt, har du hört talas om projektion?[/quote]

Ja det klargjorde vi väl att det var det som du sysslade med när du kallade upphovsrättsintrång för stöld? När du använder ett för ämnet direkt felaktigt ord, som är negativt laddat och egentligen syftar på något helt annat väsenskilt, och en klandervärd syssla, så försöker du projicera värderingen att en handling är fel, utan att ens argumentera för att så är fallet. När du gör så, så är du direkt ohederlig i ditt debatterande.

När jag försöker förklara faktumet för dig att ekonomisk upphovsrätt inte är moralisk, så försöker jag inte projicera någonting gällande hur ekonomisk upphovsrätt bör se ut, jag diskuterar inte ens det ämnet. Jag försöker förklara för dig vad ekonomisk upphovsrätt är, genom att förtydliga vad det då rakt inte är, då du har en hel del missuppfattningar där.

[quote=Anonym]Det faller sig naturligt att det inte går att tillämpa ett allmänt marknadstänkande på musik och film.[/quote]

Det är redan bevisat att det går? Det är fullt möjligt att producera kultur utan upphovsrätt, och tjäna tillräckligt med pengar på den, trots att att andra är fria att leverera exakt samma sak gratis.

[quote=Anonym]Vill du lyssna på Madonnas senast låtar så kan du inte räkna med att det finns 10 konkurrande skivbolag som parallellt har spelat in samma låtar med henne och sen bjuder under varandra i pris.[/quote]

Hur är det förvirrade exemplet relevant? Monopolet berör den färdiga inspelningen. Det räcker alltså att ett bolag spelar in låtarna.

[quote=Anonym]Därför är det naturligt att upphovsrätten ser ut som den gör[/quote]

Man gjorde det antagandet en gång i tiden, baserat på dåtidens faktiska omständigheter. Det kanske var den enda fungerande lösningen då.

Idag finns det ingenting som tyder på att upphovsrätten behöver se ut som den gör, det finns tvärtom massor som tyder på att dagens utformning är direkt skadlig för det eftersökta syftet med den ekonomiska upphovsrätten.

[quote=Anonym]och att piratkopiering måste vara olagligt även i fortsättningen[/quote]

Ja det håller jag med om. Piratkopiering ska vara olagligt även i fortsättningen, under den gällande skyddstiden. Det säger ju sig självt.

[quote=Anonym]plus att man även måste trappa upp för att verkligen se till att dagens nivå av piratkopiering sänks ned till en nivå som är acceptabelt låg, kanske i stil med den privatkopiering som fanns innan Internet.[/quote]

Ja absolut, en handling som allmänheten anser vara helt befogad kan inte fortsätta vara olaglig, det skulle grovt underminera samhällets acceptans för lagar överlag, och upphovsrätten som koncept i synnerhet. Enda lösningen på det problemet är att legalisera fildelningen. Men vill dom sittande politikerna fortsätta försöka skada samhället och utrota acceptansen för upphovsrätt, tills dom blivit utbytta, så får dom göra det.

Fildelningen som koncept överlever ändå alla eventuella attacker, på rådande teknik. Det kommande stora steget är F2F, och det är i praktiken oåtkomligt, och helt omöjligt att stoppa. Jag ser fram emot ifall F2F tar vid, då det ökar kulturutbudet markant.

[quote=Anonym]Ja det är fullt normalt att ha trösklar för medlemskap i olika sammanhang för då ser man till att medlemmarna verkligen är intresserade.[/quote]

Ja och jag frågade dig om du vet hur många aktivister PP har bland sina 50.000 medlemmar? Om du inte vet det så är din värdering av PPs 50.000 medlemmar eller medlemströskeln ointressanta spekulationer.

[quote=Anonym]Dessutom blir jämförelserna som görs på PP:s hemsida väldigt missvisande[/quote]

Dom blir väldigt exakta i dom mest intressanta hänseendena, som bl a hur många människor man når ut till med ett medlemsutskick.

[quote=Anonym]Nu ska du väl ta upp det där med ”växande majoritet” igen också, ett annat sätt att manipulera med statistik. Och du pratat om att jag debatterar oärligt?[/quote]

Det finns inget oärligt med den siffran? Den är en växande skara, och den utgör en majoritet enligt den definitionen av ordet som allmänheten använder vardagligen gällde statistik över folkets åsikter, bl a i riksdagsvalet, och det är korrekt enligt statistikens och samhällets alla regler att räkna bort dom som inte går till vallokalen på valdagen, eller dom som inte besvarar frågan, när man är ute efter att matematisk utslag i ena eller andra riktningen.

Det är det första man lär sig på en utbildning för vetenskaplig statistik och dataanalys. Det är precis så vi räknar i samhället. Det finns inget oärligt med det räknesättet.

Jag räknar på exakt det sättet vi räknar i samhället, och jag håller mig till fakta om upphovsrätten, du däremot försöker projicera värderingar som inte existerar, du argumenterar baserat på premisser som inte existerar, du försöker göra matematiska frågor till moraliska frågor, du kommer med påståenden om min moral, trots att du inte vet något om den.

Ja, du argumenterar direkt ohederligt i stort sett hela tiden.

Anonym skrev

Du har en fanatisk inställning till det här. Du vill diskutera den ekonomiska upphovsrätten men saknar totalt insikt i den moraliska aspekten som du vill ignorera. Du kallar mitt debatterande för ohederligt, har du hört talas om projektion?

Det är riktigt att jag som moderat inte vill ha monopol men musik och film är inte som stål, kött eller mjölk. Om det vore så enkelt att man bara köpte ”musik” och konsumerade den som ett livsmedel som är slut och uppätet så skulle man kunna konkurrera på lika villkor och utan monopol. Men nu råkar det vara så att folk har olika smak, man är ganska kräsen med vad man vill lyssna på. Nyhetens behag är också värt pengar för vissa. Det faller sig naturligt att det inte går att tillämpa ett allmänt marknadstänkande på musik och film. Vill du lyssna på Madonnas senast låtar så kan du inte räkna med att det finns 10 konkurrande skivbolag som parallellt har spelat in samma låtar med henne och sen bjuder under varandra i pris. Därför är det naturligt att upphovsrätten ser ut som den gör och att piratkopiering måste vara olagligt även i fortsättningen plus att man även måste trappa upp för att verkligen se till att dagens nivå av piratkopiering sänks ned till en nivå som är acceptabelt låg, kanske i stil med den privatkopiering som fanns innan Internet.

Ja det är fullt normalt att ha trösklar för medlemskap i olika sammanhang för då ser man till att medlemmarna verkligen är intresserade. Annars blir det ungefär som en omröstning om en fråga på aftonblandet.se, man har ingen aning om vad som ligger bakom och hur seriöst det är. Dessutom blir jämförelserna som görs på PP:s hemsida väldigt missvisande, ja de är ju faktiskt löjeväckande. Antagligen förstår de flesta det så jämförelsen står antagligen även PP själva i fatet. Nu ska du väl ta upp det där med ”växande majoritet” igen också, ett annat sätt att manipulera med statistik. Och du pratat om att jag debatterar oärligt?

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Du vet mycket väl att privatkopiering före Internet och efter mha diverse tekniker som P2P och bittorrent inte är samma sak.[/quote]

Nej, privatkopiering efter Internets tillkomst är mycket bättre, det har du rätt i.

[quote=Anonym]Det kan aldrig ha varit meningen att man ska få göra det möjligt för i princip hela världen att ta en kopia[/quote]

Analyser från någon som inte vet vad syftet med ekonomisk upphovsrätt är, är helt ointressanta.

[quote=Anonym]och det förstår nog de flesta normalbegåvade.[/quote]

Den dagen du lärt dig vad upphovsrätt är kommer du förstå en hel del som du bevisligen inte förstår idag.

[quote=Anonym]Dina uttalanden om ”Jag vet exakt vad upphovsrätt är” m.m. tyder på hybris. Även om du säkert är väl påläst vad gäller lagstiftningen[/quote]

Jag diskuterar inte lagstiftningen, fattar du inte det?

Jag diskuterar steg 1, dvs konceptet ekonomisk upphovsrätt. Sen realiseras konceptet genom lagstiftningen. Det är steg 2. Om man som dig inte förstår steg 1, ska man inte ha synpunkter på steg 2.

[quote=Anonym]så visar din argumentation gång på gång att du ÄNDÅ inte förstår.[/quote]

En analys från något som inte vet vad upphovsrätt är, och som inte förstår skillnaden mellan ekonomisk och moralisk upphovsrätt, saknar helt värde. Det har jag redan klargjort för dig.

VARFÖR fortsätter du komma med analyser om ett ämne du bevisligen inte känner till dom mest fundamentala grunderna om?

[quote=Anonym]Det är möjligt att den delen har med grundläggande livsfilosofi att göra, ungefär som skillnaden mellan att rösta blått och rött. Enligt min mening borde PP kunna inlemmas i kommunisterna, dvs i Vänsterparitet. Det är ungefär samma livssyn man bygger på och jag tycker att den är helt förfärlig.[/quote]

Att monopol är av ondo, och att individens äganderätt ska skyddas är väl ändå blått tänkande om något? Eftersom den ekonomiska upphovsrätten idag utgör ett monopol som kränker individens äganderätt, så borde du som moderat argumentera emot dagens URL.

[quote=Anonym]de flesta tycker att det finns alltför många andra frågor som är mycket viktigare än att folk ska få tanka utan att betala ärligt för sig.[/quote]

Återigen för du fram ditt icke-existerasnde falska motsatsförhållande, som inte existerar i verkligheten. Det är ärligt att ta del av kultur utan att betala för sig, vare sig det sker via bibliotek, privatkopiering, privatlån eller fildelning.

Varför fortsätter du argumentera så extremt ohederligt, genom att lägga fram påhittade motsatsförhållande som inte existerar, och hävda att DU bestämmer vad som är ärligt och oärligt?

[quote=Anonym]de seriösa partierna[/quote]

De seriösa partierna? Menar du dom övriga bluff-och-båg-partierna som lurar till sig väljare med heltäckande partiprogram, utan att avslöja vilka frågor man kommer driva, och vilka man kommer sälja ut vid regeringsbildning? Mer oseriösa partier än dom får man leta efter. Säger och lovar en sak, och gör en annan så fort dom sitter i regeringen. Det finns inget seriöst med sådan politik.

[quote=Anonym]dvs ansökan plus betalning av medlemsavgift (som faktiskt gallrar bort de som inte är tillräckligt seriösa/intresserade), så skulle medlemstalet vara högst 10% av det nuvarnade.[/quote]

Förespråkar du att man ska försöka få människor från att avstå att bli medlem i ett politiskt parti, med hjälp av olika sorters trösklar? Vilken nytta uppnår man med sådant tänkande?

Vet du hur många aktivister Piratpartiet har?

Anonym skrev

Du vet mycket väl att privatkopiering före Internet och efter mha diverse tekniker som P2P och bittorrent inte är samma sak. Det kan aldrig ha varit meningen att man ska få göra det möjligt för i princip hela världen att ta en kopia och det förstår nog de flesta normalbegåvade. Dina uttalanden om ”Jag vet exakt vad upphovsrätt är” m.m. tyder på hybris. Även om du säkert är väl påläst vad gäller lagstiftningen så visar din argumentation gång på gång att du ÄNDÅ inte förstår. Det är möjligt att den delen har med grundläggande livsfilosofi att göra, ungefär som skillnaden mellan att rösta blått och rött. Enligt min mening borde PP kunna inlemmas i kommunisterna, dvs i Vänsterparitet. Det är ungefär samma livssyn man bygger på och jag tycker att den är helt förfärlig.

För övrigt så är jag rätt övertygad om att PP har haft sin topp och nu är på väg ner som en pannkaka precis som Ny demokrati och Junilstan. Man ser ju på medlemsantalet att det har stått still länge och jag anar att kräftgången redan har inletts. Eftersom regeringen skjuter upp införandet av datalagring till efter valet så kommer fildelningsfrågan antagligen heller inte få så stort utrymme i valdebatten, de flesta tycker att det finns alltför många andra frågor som är mycket viktigare än att folk ska få tanka utan att betala ärligt för sig. Och återigen, det faktum att PP inte fått FLER medlemmar trots att det är gratis och mycket enklare att gå med i PP än i ett seriöst parti tyder på att kärnan inte är speciellt stor utan domineras av proteströster från fildelare som upplever ett hot som innebär att de måste ändra sina (o)vanor och det vill man inte. Min bedömning är att om processen för att bli medlem i PP skulle vara likadan som för de seriösa partierna, dvs ansökan plus betalning av medlemsavgift (som faktiskt gallrar bort de som inte är tillräckligt seriösa/intresserade), så skulle medlemstalet vara högst 10% av det nuvarnade.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Du verkar väldigt självsäker med tanke på att du hamnat så oerhört snett i debatten.[/quote]

Huruvida en person som inte vet vad upphovsrätt är, anser att jag har kommit snett, är fullständigt ointressant. Vill man ha en analys av en upphovsrättsdebatt så vänder man sig givetvis till någon som vet vad upphovsrätt är, dvs inte dig.

[quote=Anonym]Du anser att man ska respektera andra fildelare genom att bara ladda ner sådant de aktivt gör tillgängligt[/quote]

Ja motsatsförhållandet till det vore dataintrång, så det är väl en ganska själklarhet?

[quote=Anonym]medan du anser att det är bara att kopiera upphovsmannens verk utan att vare sig be om lov[/quote]

Ja, man behöver inte fråga om lov för att privatkopiera, vet du inte om det?

[quote=Anonym]eller betala ärligt för sig.[/quote]

Återigen fabricerar du falska motsatsförhållanden som inte existerar i verkligheten, ganska ohederligt av dig, och dessutom så fortsätter du bygga din argumentation på att just din personliga subjektiva moral skulle vara avgörande för vad andra människor ska tycks vara ärligt eller inte. Skärpning.

[quote=Anonym]Du har fått det mesta om bakfoten![/quote]

All min argumentation utgår ifrån den för diskussionen självklara utgångspunkten upphovsrätten. Jag vet exakt vad upphovsrätt är. Jag behärskar ämnet mycket väl. Eftersom du bevisligen inte vet vad upphovsrätt är, så är grundtipset att du lär dig vad upphovsrätt är, om du vill delta i upphovsrättsdebatten.

Anonym skrev

Du verkar väldigt självsäker med tanke på att du hamnat så oerhört snett i debatten. Du anser att man ska respektera andra fildelare genom att bara ladda ner sådant de aktivt gör tillgängligt medan du anser att det är bara att kopiera upphovsmannens verk utan att vare sig be om lov eller betala ärligt för sig. Du har fått det mesta om bakfoten!

gastlind skrev

Det är inte längre meningsfullt att se styckförsäljning som en möjlig inkomstmöjlighet – just för att tekniken gjort den obsolet. Det är omoraliskt att eftersträva att tvinga kvar gamla affärsmetoder när ny teknik gjort dem onödiga. Lika bångstyrigt och bakåtsträvande som fackförbunden en gång i tiden agerade när fabriksägarna investerade i nya effektiva maskiner som gjorde att vissa arbetare fick lov att söka sig nya arbetsuppgifter.

Styckframställning är gratis. Den som laddar ner får absolut ”något”, men för att själva nedladdningen ska ske behövs inget arbete. Om inget nytt arbete behövs så finns ingen anledning att betala någon för det. Att ta betalt för styckkopior har inget värde just för att det är samma som att endast ta betalt för gammalt arbete. Inget _nytt_ arbete är ju längre nödvändigt för själva kopieringen av immateria!

Det är dags att inse att det ekonomiska värdet i immaterian i verkligheten ligger i de tjänster som syftar till att skapa eller förändra immaterian och inte i distributionen eller tillverkning av produkter man binder den i. I de fall som produkterna faktiskt har ett större värde (för konsumenten) än endast immaterian de innehåller så kommer piratkopiering helt enkelt inte bli ett alternativ.

Anonym skrev

1. Slå upp ordet stöld i en ordbok. Därefter kan du läsa igenom alla Fredrikas kommentarer en gång till. Fundera sedan över hur människors äganderätt inskränks av upphovsrättslagen och jämför det med det faktum att upphovsrättsinnehavarna inte har förlorat något pga en nedladdning.

2. Det är klart man måste respektera en annan fildelare. Något annat vore dataintrång.

kras skrev

[quote=Anonym]Jag står för begrepp som att göra rätt för sig, ta ansvar för egna handlingar istället för att skylla på andra eller gömma sig under andra, att inte ta, låna eller kopiera utan att fråga om lov. Det du står för är något helt annat![/quote]

Hur kan du veta var Fredrika står i dessa frågor i alla områden som finns? Har du inget att tillföra sakdebatten istället för att ta till sådana här tramsargument?

Själv tycker att folk ska göra rätt för sig, ta ansvar för sina handlingar, inte skylla på andra, att inte ta eller bryta sig in hos folk utan lov. Det är därför jag tycker illa om upphovsrättsindustrin och dess intresseorganisationer.

kras skrev

Att upphovsrättsinnehavaren tappar en potentiell inkomstmöjlighet är ett tämligen svagt argument generellt sett. Dock är jag medveten om varför du använder det argumentet just här. Det jag inte förstår är varför somliga envisas med att säga att någon köper något genom att betala ärligt. Min fråga till dig blir då hur köper man musik genom att betala oärligt?

kras skrev

Jag satt bara och väntade på att en ICA-jämförelse skulle komma.

1. Privatkopiering är inte stöld. ICA är privatägda butiker som själva bestämmer om de ska jaga snattare eller inte, och som själva bestämmer priset på sina varor. Hur man handskas med snattare är således helt upp till ICA själva.

2. Det är helt okej att privatkopiera låtar utan att betala, vilket är rätt tydligt då 3 miljoner svenskar sysslar med detta. Vad du menar med ärliga kunder är jag inte riktigt säker på. Är det de som är ärliga med hur mycket de köper samtidigt som de privatkopierar? Eller är det de som helt följer mönstret av din önskade verklighet? Att snacka om ärliga kunder i det här sammanhanget anser jag vara en aning oärligt. Vad får dig att tro att de som privatkopierar som mest inte köper mycket kultur? Att forskningsrapporter även visar på detta verkar ha undkommit dig.

För övrigt har vi redan sett hur bra vi hittills har varit på att hålla nere nivån av den illegala fildelningen, antalet fildelare växer! Det är dags att vakna upp och inse att denna typ av fildelning inte går att stoppa utan att helt förstöra Internet och sänka våra rättigheter. Vill du jaga fildelare oavsett priset vi får betala?

Anonym skrev

Nu får du väl ändå ge dig. Vad har en åsikt om att det är okej att kopiera skyddade verk utan att fråga om lov att göra med att vara en ohederlig debattör? Absolut ingenting. Det enda du visar med den där kommentaren är att du inte klarar av att hålla isär moral och dina egna högt uppsatta önskemål om hur saker ska fungera.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Att diskutera piratkopiering med dig känns som att diskutera våldtäkt med en våldtäktsman som hela tiden vill styra debatten till att handla om vägtrafikförordningen. Som att våldtäktsmannen inte alls förstår att våldtäkt är fel och hur andra drabbas av det och anser sig oskyldig och har rätt att våldta för att det alltså inte bryter mot vägtrafikförordningen. Jämförelsen är något kreativ men den avspeglar känslan jag får när jag försöker debattera med dig och den känslan kan du inte ta ifrån mig.[/quote]

Trots att du säger att jämförelser är meningslösa, så fortsätter du med dom. Men ok, du får en tillbaka. Att diskutera upphovsrätt med dig, är som att diskutera våldtäkt med något som saknar könsorgan, sexualdrift, syn och förmåga till logiskt tänkande, och därav är helt oförmögen att förstå vad sex och sexualdrift är. Jag syftar då på att du inte vet vad upphovsrätt är. Det går tyvärr inte att diskutera upphovsrätt med dig, eftersom du inte vet vad upphovsrätt är.

Ämnet för diskussionen är den ekonomiska upphovsrätten, jag diskuterar exakt det ämnet, du diskuterar enbart något helt annat.

[quote=Anonym]Nu vill jag att du svarar på det du skrev längre ned. Du anser att när man ska ladda ner något från en annan fildelare så ska den personen aktivt ge sitt medgivande genom att tillgängliggöra materialet. Du har alltså något slags ”heder” fildelare emellan.[/quote]

Heder vet jag inte om man kan kalla det, men det var du som sa att man inte ska kopiera utan att fråga om lov, och det håller jag med om. Jag skulle inte uppskatta om någon tog sig in i min dator och kopierade mina filer utan att jag gett mitt medgivande, det kallar jag dataintrång. Jag väljer själv vilka, om några filer, jag vill dela ut och låta andra kopiera, på samma sätt som upphovsmannen själv väljer om den vill publicera ett verk, varefter samhället göra vad det behagar med verket.

[quote=Anonym]Men när det gäller upphovsmannen och de som företräder honom, då ska det inte krävas något sådant medgivande?[/quote]

Precis, när man ägnar sig åt privatkopiering så så krävs det som bekant inget medgivande från upphovsmannen. När hemkopieringsutrustningen slog igenom så bildade allmänhetens rättsmedvetande sig den moraliska åsikten att upphovsmannens medgivande inte var rimligt att anse som relevant för privatkopieringen, vilket upphovsmännen fick rätta sig efter.

Nu har samhället på samma sätt bestämt att upphovsmannens medgivande inte är relevant för fildelning, det är exakt samma sak, så jag förstår inte varför du inte förstår det?

[quote=Anonym]Hur i … får den logiken att hänga ihop?[/quote]

Ja det är ju världen enklaste logik, som du ser ovan, så frågan är varför du inte förstår den självklarheten?

Samhället genom allmänhetens rättsmedvetande bestämmer om upphovsrättsinnehavaren ska beviljas ett privilegium att bestämma över kopiering, oavsett via vilken teknik den sker och i vilken omfattning.

[quote=Anonym]Det är alltså OK att göra första brottet mot upphovsrättslagen och sedan är det bara att fortsätta och det är lagligt?[/quote]

Jag diskuterar inte vad lagen idag säger? Den visade ju du att du ändå inte var intresserad av, när du inte bemötte mitt påpekande till dig att man lagligt kan privatkopiera upp ett verk åt hela befolkningen med F2F, från ett enda original.

Jag diskuterar allmänhetens rättsmedvetande, dvs det som lagarna ska rätta sig efter, inklusive upphovsrättslagen.

[quote=Anonym]Det är ju helt sjukt.[/quote]

Det enda sjuka är att du fortsätter diskutera upphovsrätt, när du bevisligen inte har den blekaste aning om vad upphovsrätt är. Varför fortsätter du? Är det inte bättre att du drar dig tillbaka ett tag, och lär dig vad upphovsrätt är först?

Mina två avslutande frågor från förra inlägget kvarstår i allra högsta grad.

Är det för mycket begärt att du ska veta vad upphovsrätt är, innan du diskuterar upphovsrätt, och kommenterar andras analyser och slutsatser om ämnet?

Eller är det normalt beteende för dig, att stöddigt debattera ett ämne, och analysera andras person och moral, gällande ämnen inom vilka dina kunskaper är fullständigt obefintliga?

Anonym skrev

Att diskutera piratkopiering med dig känns som att diskutera våldtäkt med en våldtäktsman som hela tiden vill styra debatten till att handla om vägtrafikförordningen. Som att våldtäktsmannen inte alls förstår att våldtäkt är fel och hur andra drabbas av det och anser sig oskyldig och har rätt att våldta för att det alltså inte bryter mot vägtrafikförordningen. Jämförelsen är något kreativ men den avspeglar känslan jag får när jag försöker debattera med dig och den känslan kan du inte ta ifrån mig.

Nu vill jag att du svarar på det du skrev längre ned. Du anser att när man ska ladda ner något från en annan fildelare så ska den personen aktivt ge sitt medgivande genom att tillgängliggöra materialet. Du har alltså något slags ”heder” fildelare emellan. Men när det gäller upphovsmannen och de som företräder honom, då ska det inte krävas något sådant medgivande? Hur i … får den logiken att hänga ihop? Det är alltså OK att göra första brottet mot upphovsrättslagen och sedan är det bara att fortsätta och det är lagligt? Det är ju helt sjukt. För att återknyta till jämförelsen ovan så är det som att vid en gruppvåldtäkt så är bara första våldtäktsmannen skyldig men de andra oskyldiga för ursprungliga våldtäkten var ju redan genomförd…

Fredrika skrev

Jag har postat ett svar högre upp i tråden, för att det skulle bli mer lättläst, och inte hamna ute i marginalen.

Fredrika skrev

Detta är ett svar på nedan länkade kommentar, som återfinns längre ner i tråden, men eftersom tråden letat sig såppas långt ut i marginalen, så är utrymmet begränsat, och därmed läsbarheten, varvid jag hoppar upp hit.

Kommentaren som besvaras:

http://www.piratpartiet.se/nyheter/stor_piratsammanslutning_i_linkoping#comment-20440

[quote=Anonym]f.d. folkpartist respektive moderat, nu är ni kommunister och det märks oerhört tydligt.[/quote]

En åsiktspolitisk analys av någon, baserat på dennes politiska vilja med upphovsrätten, från någon som inte vet vad upphovsrätt är, har inget som helst värde. Det är som att fråga en florist om vad den tycker om Nasas verksamhet. Helt ointressant.

[quote=Anonym]Vad menar du med stöld av människors privata egendom?[/quote]

Fildelarna äger sina fysiska skivor, datorer och tommedia ner i minsta atom, men dom får inte göra vad dom vill med det dom äger, och placera ettorna och nollorna i sina digitala minnen i ett visst mönster, enligt upphovsrätten.

Äganderätten utav det dom äger kränks av upphovsrätten, som alltså utgör ett intrång i människors äganderätt, eller stöld, vilket kan vara ett direkt passande uttryck.

[quote=Anonym]I min värld skulle den beskrivningen passa utmärkt på det som piratkopierarna gör mot upphovsmannen och det som ditt parti förelår ska bli legalt.[/quote]

Jamen det är för att du inte vet vad upphovsrätt är, eller känner till syftet med dom ekonomiska delarna av upphovsrätten.

Syftet med dom ekonomiska delarna av upphovsrätten är inte att likställa immateriella objekt med fysiska, och i förlängningen äganderätten av dessa.

Dom ekonomiska delarna av upphovsrätten utgör alltså inte en förlängning av äganderätten.

Dom ekonomiska delarna av upphovsrätten ämnar inte gynna upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren.

Dom ekonomiska delarna av upphovsrätten utgör inte en del av upphovsmannens moraliska rättigheter.

Ett intrång i, eller minskat omfång, av dom ekonomiska rättigheterna av upphovsrätten utgör alltså inte på något sätt stöld utav någon egendom, eller en personlig eller moralisk kränkning utav upphovsmannen, upphovsrättsinnehavaren, eller dessas egendom och äganderätt.

Det här är obestridliga fakta om upphovsrätten, fakta som du inte verkar förstå, hur mycket man än förklarar det för dig. Det handlar alltså inte om tyckande, utan obestridliga fakta om upphovsrätt.

[quote=Anonym]Ni vill att det ska vara legalt att kopiera utan att fråga om lov eller betala för sig.[/quote]

Exakt, precis som med privatkopiering ja. Upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren ska på precis samma sätt som med privatkopieringen inte beviljas något som helst äganderättskränkande privilegium att stå ivägen för kopiering som sker i icke-förvärvssyfte via fildelning, eller rätt till ersättning från den.

Begränsningarna inom privatkopieringen ska tas bort ur lagen, så att URL återspeglar allmänhetens rättsmedvetande.

[quote=Anonym]Det där du skriver om att en annan fildelare ska godkänna innan man kopierar från den personen är helt sjukt! Så man ska respektera en annan fildelare men inte upphovsmannen som man stjäl från när första kopian görs?[/quote]

Jag trodde vi var på det klara med det där varför begreppet stöld inte hör hemma i diskussionen? Annars kan du hoppa ner en bit och läsa på dig igen, så du förstår varför det är direkt fel, fegt och ohederligt att kalla kopiering för stöld, så du slipper göra bort dig mer genom att missbruka och förvrida språket så grovt.

Läs om detta inlägget gällande varför begreppet stöld inte hör hemma i immaterialrättsdebatten:

http://www.piratpartiet.se/nyheter/stor_piratsammanslutning_i_linkoping#comment-20420

[quote=Anonym]Argumentationen är helt sjuk och din ”moral” får mig att vilja spy.[/quote]
Återigen, du vet ingenting om min moral, det är omöjligt att bilda sig en uppfattning om någons moral, baserat dennes argumenation och slutsatser om ett ämne man inte behärskar, eller förstår dom mest grundläggande fundamentala faktumen om, som med dig och upphovsrätten.

Du är helt enkelt pinsamt okunnig om immaterialrätt, du vet ingenting om upphovsrätt, så dina kåserier om upphovsrätt är helt ointressanta, liksom alla efterföljande slutsatser.

För att du ska komma någon vart, och på en jämlik nivå delta i upphovsrättsdebatten, och förstå dom påståenden du får presenterade för dig, och slutsatser som andra kommer till, så måste du återgå till skolbänken, läsa på, och lära dig från grunden vad upphovsrätt är.

Är det för mycket begärt att du ska veta vad upphovsrätt är, innan du diskuterar upphovsrätt, och kommenterar andras analyser och slutsatser om ämnet?

Eller är det normalt beteende för dig, att stöddigt debattera ett ämne, och analysera andras person och moral, gällande ämnen inom vilka dina kunskaper är fullständigt obefintliga?

Anonym skrev

f.d. folkpartist respektive moderat, nu är ni kommunister och det märks oerhört tydligt. Vad menar du med stöld av människors privata egendom? I min värld skulle den beskrivningen passa utmärkt på det som piratkopierarna gör mot upphovsmannen och det som ditt parti förelår ska bli legalt. Ni vill att det ska vara legalt att kopiera utan att fråga om lov eller betala för sig. Det där du skriver om att en annan fildelare ska godkänna innan man kopierar från den personen är helt sjukt! Så man ska respektera en annan fildelare men inte upphovsmannen som man stjäl från när första kopian görs? Argumentationen är helt sjuk och din ”moral” får mig att vilja spy.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Det är inte upp till dig att bedöma om jag deltar i debatten för det gör jag, du svarar ju rent av även om du inte tar in argumenten.[/quote]

Jag är fullt kapabel att bedöma vad du håller på med, och du deltar inte i debatten om den ekonomiska upphovsrätten, för du verkar antingen inte känna till vad den handlar om, eller så förnekar du det. Alla dina argument grundar sig i och berör en upphovsrätt som helt enkelt inte existerar.

[quote=Anonym]Jag har insett sedan länge att du och jag inte har alls samma moraluppfattning och din moral är mig helt främmande.[/quote]

Du har inte en aning om min moral, eftersom du inte bedömer min moral efter verkligheten? Om jag tycker det är kul att döda människor i dataspel, i en fiktiv värld, så säger det ingenting om min moral och värdering av mänskliga liv i verkligheten.

Eftersom dina argument utgår ifrån en fiktiv påhittad upphovsrätt, som inte existerar någon annanstans än i ditt huvud, så är inte din moral relevant som jämförelse, för du greppar helt enkelt inte ämnet vi diskuterar.

Den dagen du lärt dig vad upphovsrätt är, i synnerhet den ekonomiska upphovsrätten vi andra har här verkligheten, den dagen är dina åsikter och moraliska slutsatser mer relevanta och intressanta att jämföra med min moral(som jag förvisso inte ens har yttrat något om, eftersom moral inte på något sätt har med den ekonomiska upphovsrätten att göra), men där är du inte än.

[quote=Anonym]Jag står för begrepp som att göra rätt för sig, ta ansvar för egna handlingar istället för att skylla på andra eller gömma sig under andra, att inte ta, låna eller kopiera utan att fråga om lov.[/quote]

Absolut, det gör jag med. Jag anser heller inte att man gör fel när man kopierar, eller kostnadsfritt tar del av kultur, vare sig det sker via bibliotek, privatlån, privatkopiering eller fildelning.

Bibliotek, privatlån, privatkopiering och fildelning är något fantastiskt värdehöjande för samhällets välbefinnande, som till punkt och pricka går hand i hand med den ekonomiska upphovsrättens anda och solklara syfte, och människor gör verkligen rätt för sig när dom tar del av och skaffar sig så mycket kultur som möjligt via dessa metoder.

Jag förespråkar inte heller att man ska kopiera filer från någon annan fildelare, utan att den aktivt godkänt det genom att tillgängliggöra sina egna kopior.

[quote=Anonym]Det du står för är något helt annat![/quote]

Enligt din beskrivning nyss så står vi för exakt samma sak. Det kommer du förstå den dagen du lär dig vad upphovsrätt är.

[quote=Anonym]Jag röstar på moderaterna, dina åsikter är så röda de någonsin kan bli även om du säkert inte vill erkänna det. Det är inte konstigt att vi står långt ifrån varandra.[/quote]
Ekonomisk immaterialrättspolitik är en fråga om matematisk effektivitet, som har lika lite med höger/vänsterfrågor eller fördelningspolitik att göra, som hur man programmerar intervallet för ett trafikljus.

Piratpartiets partiledare, liksom mängder med andra pirater, är f.d. moderater, och EU-parlamentarikern Engström är f.d folkpartist. Att försöka göra ekonomisk upphovsrätt till en höger-vänster fråga är extremt okunnigt. Sist jag röstade på något av dom ordinarie partierna i ett riksdagsval, så var det faktiskt Moderaterna. Det kommer dock aldrig mer ske under min levnadstid.

Men om vi för ett ögonblick ändå ska göra höger/vänster-politik av den ekonomiska upphovsrätten för sakens skull, så förstår jag inte hur du som moderat kan förespråka monopol och stöld, då den ekonomiska upphovsrätten utgör ett statligt sanktionerat och solklart marknadshämmande monopol, som idag utgör stöld av människors privata egendom. Dagens ekonomiska upphovsrätt är utan tvekan så långt ifrån högerpolitik man kan komma.

Det kommer du förstå den dagen du lärt dig vad upphovsrätt är.

Anonym skrev

Det är inte upp till dig att bedöma om jag deltar i debatten för det gör jag, du svarar ju rent av även om du inte tar in argumenten. Jag har insett sedan länge att du och jag inte har alls samma moraluppfattning och din moral är mig helt främmande. Men det är ju så att människor har helt olika grund att stå på. Jag står för begrepp som att göra rätt för sig, ta ansvar för egna handlingar istället för att skylla på andra eller gömma sig under andra, att inte ta, låna eller kopiera utan att fråga om lov. Det du står för är något helt annat! Jag röstar på moderaterna, dina åsikter är så röda de någonsin kan bli även om du säkert inte vill erkänna det. Det är inte konstigt att vi står långt ifrån varandra.

Anonym skrev

Begreppet immateria är rätt konstlat i sammanhanget. Det är ju inte direkt så att fildelarna hör en låt på radio, stjäl och spelar in en egen snarlik version och försöker få betalt för den. Det handlar om digital kopiering och resultatet efter kopiering är oftast lika bra som originalet från en CD.

Det är väl klart att någon blir av med något via fildelning eftersom upphovsmannen blir av med en potentiell inkomstmöjlighet. Om fildelaren får något och det får han/hon ju, en fil som ger en musikupplevelse gång på gång vid uppspelning precis som om originalet hade använts, då måste väl också någon bli av med något? Eller anser du att den som laddar ner inte heller får något? Vissa hävdar att immateria i detta sammahang saknar värde för att det inte kostar något att kopiera, i alla fall nästan inget. Visst är det märkligt att 3 miljoner nedladdare sysslar med att piratkopiera något som för dem saknar värde? Det resonemanget håller inte! Klart att de nedladdade filerna har ett värde, man slipper ju betala ärligt genom att köpa, dvs man sparar en massa pengar som hade kunnat gå till upphovsmannen. Vad är det som är så svårt att förstå med detta?

gastlind skrev

”Även om det kommer nya affärsmodeller som Spotify, hur sjutton ska man få stopp på piratkopieringen? Om de nya tjänsterna ska konkurrera med gratismodeller typ fildelning av upphovsrättsskyddat material så är det svårt/omöjligt att få lönsamhet.”

Det är helt enkelt så att det inte är önskvärt att det ska kunna vara lönsamt att ta betalt för själva distributionen längre. Företagar man med detta så borde man inse att det inte har något ekonomiskt värde längre och slå sig på något annat företagande.

Du pratar dig varm om att ”den som skapat något har rätt till skydd enlligt gällande lag” – men det är ju inte alls skaparna själva som har glädje av detta utan distributörerna. Det är _distributörerna_ som snyltar på artisternas och kulturidkarnas arbete genom att teckna avtal som gäller enligt nuvarande lagstiftning _långt_ efter skaparnas död. Skaparna är ett gäng ”nyttiga idioter” som håller nuvarande industrin i liv tillsammans med en föråldrad lagstiftning.

Ekonomisk upphovsrätt skapades för att det faktiskt kostade något att publicera och sprida verk. Tryckpressar, transporter, försäljning av materian som immaterian var bunden i (böcker t.ex.). Nu kostar det inte något längre – alltså finns ingen anledning att ha upphovsrättslagstiftning längre.

gastlind skrev

Det finns idag ingen som helst moralisk aspekt i att förhindra att immateria sprids. Ingen anledning att ens diskutera hur det var på 50-talet eller före internets och bredbandens tillkomst.

Snatteri är när någon blir av med något. Fildelning blir ingen av med något på. Det krävs i de flesta fall inte ens ett arbete för att själva ”spridningen” ska ske. För att fysiska produkter ska produceras och spridas krävs massa arbete, dels av ICA-handlarna själva, dels av transportbolag och ursprungs-producenter.

Ärligt talat kan du aldrig komma på några nya egna argument? Det verkar som du är anställd för att vara här och häva ur dig den gamla förtuggade upphovsrättsindustri-skåpmaten som ingen går på längre.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Du väljer hela tiden den lätta vägen och bortser från de moraliska aspekterna.[/quote]

Nej, det finns inga moraliska aspekter med den ekonomiska delen av upphovsrätten att ta hänsyn till, gällande upphovsmannen. Det är obestridliga fakta. Om du inbillar dig att det finns sådana, eller tycker det, så vet du helt enkelt inte vad upphovsrätt är.

Eller jo, det finns moraliska aspekter i det hela, i rakt motsatta änden, dvs hur sjutton kan man motivera att upphovsrätten ska kränka människors äganderätt, och förbjuda bjuda dom att göra som dom behagar med det dom äger, i sina egna hem? Att bevilja en sådan inskränkning av den personliga privata äganderätten kan aldrig beviljas, för att gynna ett ekonomiskt monopol. Det vore groteskt omoraliskt. Så det är väl du som står för omoralen då.

[quote=Anonym]De moraliska och de ekonomiska aspekterna hänger ihop, speciellt som det är mycket svårt att bevisa vare sig om upphovsmannen tjänar eller förlorar på piratkopieringen.[/quote]

Nej, nu fantiserar du igen, det ekonomiska monopolet inom upphovsrätten ämnar inte gynna upphovsmannen, och det finns inte där av etisk princip. Det finns inga moraliska aspekter att ta hänsyn till, du fantiserar, eller så vet du helt enkelt inte vad upphovsrätt är.

[quote=Anonym]Du hävdar att det finns forskning som stöder att fildelning gynnar branschen, jag underkänner den forskning jag hittills sett och bedömer att man inte kunnat visa vare sig det ena eller det andra. Det blir mycket svårt efter som varje artist och låt är unik, liksom marknader i olika länder och över tiden. Via ”forskning” och ”statistik” så kan man förstås visa nästan vad man vill och visa ett samband men att visa i vilken riktning pilen pekar, vad som beror på vad, är en helt annan sak.[/quote]

Vad har detta med saken att göra? Enda anledningen till att jag nämnde forskning, relaterat till om fildelning eventuellt skadar det ekonomiska monopolet eller inte, var för att klargöra att det inte är upphovsmannen som isånafall är brottsoffret i din jämförelse, eftersom det ekonomiska monopolet inte ämnar gynna upphovsmannen. Dvs ett eventuellt legitimt offer i fildelningsdebatten kan aldrig vara upphovsmannen, eller upphovsrättsinnehavaren, utan enbart allmänheten.

[quote=Anonym]Är det OK att tanka ner låtar utan att betala[/quote]

Än en gång så hittar du på ett fiktivt motsatsförhållande som inte existerar i fildelningsdebatten.

[quote=Anonym]eller ska vi stoppa eller åtminstone begränsa det till en rimlig nivå[/quote]

Rimlig nivå enligt vem? Enligt dig?

[quote=Anonym]för att det är olagligt, vi riskerar att tappa kontrollen (3 miljoner fildelare…)[/quote]

Här gör du ett antagande om att tappad kontroll skulle vara något dåligt, vad baserar du det på?

[quote=Anonym]och de ärliga kunderna[/quote]

Jaha, nu har du bestämt att man är oärlig om man inte använder sig av dom distributionsmodellerna som du förespråkar. Måste man dela din åsikt om vad som är oärligt eller inte i det här fallet?

[quote=Anonym]ska inte behöva betala[/quote]

Det är ingen som tvingar någon att betala, det står alla helt fritt att välja vilka tjänster eller produkter dom vill köpa.

[quote=Anonym]när snyltarna slipper undan?[/quote]

Återigen är det ditt fiktiva motsatsförhållande som är det enda man har att ta ställning till. Ett motsatsförhållande som det inte är din sak att bestämma.

[quote=Anonym]Mitt svar är NEJ, det är inte OK[/quote]

Det är ok, din moraliska uppfattning och slutsats är noterad, men eftersom du inte verkar veta vad upphovsrätt är, så är din åsikt i frågan ohyggligt ointressant.

[quote=Anonym]man ska betala för sin konsumtion[/quote]

Trams, man har aldrig någonsin betalat för konsumtion av kultur. Man betalar när man köper fysiska exemplar, tjänster eller tillträde till konsertlokaler.

När man väl har ett exemplar i sin ägo, oavsett hur man fick tag i det, så betalar man inget för att konsumera innehållet.

Man har aldrig någonsin betalat när man kopierar, det ligger i själva digitala kopieringens natur, att den är gratis att utföra.

[quote=Anonym]och inte snylta på andra.[/quote]

Men man kanske inte delar din åsikt om att man snyltarnågon när man kostnadsfritt tar del av kultur, vare sig det sker via bibliotek, privatlån, privatkopiering eller fildelning.

[quote=Anonym]Vi ska hålla den illegala fildelningen nere till låga nivåer även om det inte går att stoppa den helt.[/quote]

Jasså ska vi det? Jag ser ingen konsensus om den åsikten hos dom 3-5 miljoner fildelarna i landet, eller den växande majoritet som anser att fildelningen ska släppas fri.

Eller jo, givetvis, om vi tillåter fildelningen i lagen, så har vi ju utrotat den illegala fildelningen. Mycket riktigt ska vi göra oss av med illa underbyggda lagar som inte åtnjuter någon acceptans hos folket, och därmed urholkar förtroende för rättssamhället. För en gångs skull hade du rätt.

Men som vanligt kommer vi ingenvart. Du vet bevisligen inte vad upphovsrätt är, eller så förnekar du den faktiska upphovsrätten vi har i samhället, och utgår ifrån en egen påhittad upphovsrätt, du förstår inte vem dom ekonomiska delarna av upphovsrätten ämnar gynna, och du tror dom handlar om moral, du tror att upphovsmannen är en legitim intressent kring dom upphovsrättsliga monopolens utformning, du ställer upp motsatsförhållanden som inte existerar, du ägnar dig kontinuerligt åt cirkelresonemang och därmed solklara argumentationsfel, och du inbillar dig att andra ska dela din personliga subjektiva moral, som bevisligen verkar grunda sig på icke-existerande premisser.

Då går det inte. Du deltar helt enkelt inte i upphovsrättsdebatten.

Anonym skrev

Du väljer hela tiden den lätta vägen och bortser från de moraliska aspekterna. De moraliska och de ekonomiska aspekterna hänger ihop, speciellt som det är mycket svårt att bevisa vare sig om upphovsmannen tjänar eller förlorar på piratkopieringen. Du hävdar att det finns forskning som stöder att fildelning gynnar branschen, jag underkänner den forskning jag hittills sett och bedömer att man inte kunnat visa vare sig det ena eller det andra. Det blir mycket svårt efter som varje artist och låt är unik, liksom marknader i olika länder och över tiden. Via ”forskning” och ”statistik” så kan man förstås visa nästan vad man vill och visa ett samband men att visa i vilken riktning pilen pekar, vad som beror på vad, är en helt annan sak. Jag hävdar som exempel att man säkert lätt skulle kunna se ett samband mellan ökad andel snatteri och vinst inom Ica som exempel. Man skulle kunna tolka det som att snatteri gynnar branschen. Det troliga är snarare att de affärer med störst omsättning och vinst också har de flesta snattarna, dvs pilen pekar i motsatt riktning. På samma sätt kan man visa det ena och det andra angående fildelning men det är mycket tveksamt om man kommer fram till något. Då återstår moralfrågan!

1. Är det OK att snatta på Ica eller ska vi stoppa det till varje pris för att det är olagligt, man riskerar att tappa kontrollen och de ärliga kunderna ska inte betala för svinnet via höjda priser ÄVEN om Icahandlaren ändå tjänar 30 miljoner per år? Mitt svar är NEJ, det är inte OK, vi ska bekämpa snatteriet även om det skulle kunna ge något sämre vinst än 30 miljoner.

2. Är det OK att tanka ner låtar utan att betala eller ska vi stoppa eller åtminstone begränsa det till en rimlig nivå för att det är olagligt, vi riskerar att tappa kontrollen (3 miljoner fildelare…) och de ärliga kunderna ska inte behöva betala när snyltarna slipper undan? Mitt svar är NEJ, det är inte OK, man ska betala för sin konsumtion och inte snylta på andra. Vi ska hålla den illegala fildelningen nere till låga nivåer även om det inte går att stoppa den helt.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Debatten verkar gå dig ur händerna med tanke på din visade irritation.[/quote]

Givtevis blir jag irriterad när du hela tiden förnekar den upphovsrätten vi har i samhället? Du är en upphovsrättsförnekare, såna irriterar rätt så mycket.

[quote=Anonym]Jag vidhåller att det är i grunden en moralfråga som visserligen tar sig uttryck i lagar.[/quote]

Ja din upphovsrätt är en moralfråga, det är jag helt på det klara med. Men den ekonomiska upphovsrätten som vi andra har här i verkligheten, den handlar inte om moral, den handlar om matematik. Det är ett obestridligt faktum som du helt sonika förnekar.

[quote=Anonym]Jag vidhåller även att vi har helt olika syn på moral, heder och hänsyn till andra människors rättigheter (upphovsmannens i detta fall).[/quote]

Du vet ingenting om min moral angående hänsyn till upphovsmannens moraliska rättigheter inom upphovsrätten, för vi har inte diskuterat dom.

Dom ekonomiska rättigheterna, dom som vi, eller ja, åtminstone jag, diskuterar, ämnar ju dock inte gynna upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren, så dom är inte en faktor i diskussionen. Det är fakta. Som du förnekar. Jag diskuterar den upphovsrätten vi har i samhället. Du diskuterar något annat.

[quote=Anonym]Förstår vi inte varandra när det gäller moralfrågan[/quote]

Jamen vi har ju inte diskutera moral? Jag diskuterar den ekonomiska delen av upphovsrätten, och den har inget med moral att göra, så därför diskuterar jag inte moral i förhållande till den delen av upphovsrätten, för det är två helt skilda ämnen, enligt den upphovsrätten vi har idag, den upphovsrätten som du förnekar.

[quote=Anonym]så finns det knappast heller förutsättningar att diskutera lagfrågan. Det är som att någon som tycker att det är OK att våldta någon inte kan föra en diskussion om lagstiftningen kring våldtäkt utan att återfalla i resonemang kring paragrafer och teknikaliteter utan att visa någon som helst förståelse för vad brottet innebär för brottsoffret.[/quote]

Det eventuella brottsoffret i fildelningsfrågan(ingen forskning stödjer att ett sådant offer ens skulle finnas) är ju allmänheten, eftersom den ekonomiska delen av upphovsrätten ämnar gynna allmänheten. Men du förnekar vem offret är, så då kommer vi tyvärr ingen vart.

[quote=Anonym]Jag är medveten om att våldtäkt och piratkopiering är helt olika typer av brott även om det finns en viss gemensam beröringspunkt – upphovsmannen kan anse sig ”våldtagen” av piratkopierarna -[/quote]

Ja då får vi väl sätta upphovsmannen i skolbänken och utbilda honom i ämnet upphovsrätt, och lära honom att dom ekonomiska delarna av upphovsrätten inte ämnar gynna honom, och att ett upphovsrättsintrång i dessa privilegierade rättigheter att kränka andra människors äganderätt, inte på något sätt utgör en kränkning av upphovsmannen personligen, eller dennes moraliska rättigheter?

Är det det du efterfrågar, med din märkliga verklighets- och upphovsrättsförnekande argumentation, att vi ska utbilda upphovsmän i dom mest elementära grundläggande fundamentala faktumen om upphovsrätt? Ja det står jag bakom fullt ut, för den utbildningen behövs bevisligen! =)

[quote=Anonym]Kort sagt, du förstår inte lika lite som den som vissa våldtäktsmän inte kan förstå hur den våldtagne känner sig. Vissa förstår men offret men begår kalkylerat ändå brottet. Du verkar inte ens förstå och då är diskussionen tämligen meningslös.[/quote]

Du menar att grunden för ditt resonemang är ett ömmande för dom stackars ledsna djupt okunniga upphovsmännen, som inte förstår vad upphovsrätt är, och helt felaktigt enligt den upphovsrätten vi har, tar upphovsrättsintrång personligt, trots att det inte är personligt?

Ja då har vi antingen skolbänken eller psykolog att hänvisa dom till, så dom får lär sig hur galet fel dom har, och hur okunniga dom är om upphovsrätten.

Du är välkommen tillbaka när du vill diskutera dom ekonomiska delarna av upphovsrätten, det är det enda jag är intresserad av att diskutera, för det är huvudsakligen dom ekonomiska delarna av upphovsrätten som det finns en samhällsdebatt om idag, som Piratpartiet är intresserade av.

Fildelningen berör enbart dom ekonomiska delarna av upphovsrätten. Det är obestridliga fakta enligt den upphovsrätten vi har idag. Ska du fortsätta förneka det, så har du valt att stå utanför diskussionen, genom att utgå ifrån fabricerade påhittade icke-existerande premisser som du själv har skapat. Då kommer du aldrig komma någon vart.

Anonym skrev

Debatten verkar gå dig ur händerna med tanke på din visade irritation. Jag vidhåller att det är i grunden en moralfråga som visserligen tar sig uttryck i lagar. Jag vidhåller även att vi har helt olika syn på moral, heder och hänsyn till andra människors rättigheter (upphovsmannens i detta fall). Ditt synsätt är mig helt främmande, oavsett ditt teoretiserande sätt att argumentera för det eller ej. Förstår vi inte varandra när det gäller moralfrågan så finns det knappast heller förutsättningar att diskutera lagfrågan. Det är som att någon som tycker att det är OK att våldta någon inte kan föra en diskussion om lagstiftningen kring våldtäkt utan att återfalla i resonemang kring paragrafer och teknikaliteter utan att visa någon som helst förståelse för vad brottet innebär för brottsoffret. Jag är medveten om att våldtäkt och piratkopiering är helt olika typer av brott även om det finns en viss gemensam beröringspunkt – upphovsmannen kan anse sig ”våldtagen” av piratkopierarna – det var dock mer än tillfällighet att den beröringspunkten fanns, jämförelsen gjorde jag primärt för att illustrera ditt bemötande av moralfrågan som du verkar anse vara en icke-fråga. Kort sagt, du förstår inte lika lite som den som vissa våldtäktsmän inte kan förstå hur den våldtagne känner sig. Vissa förstår men offret men begår kalkylerat ändå brottet. Du verkar inte ens förstå och då är diskussionen tämligen meningslös.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Intressant att du kallar mig för en ohederlig debattör samtidigt som du anser att det är OK att kopiera skyddade verk utan att betala för sig och utan att fråga upphovsmannen om lov.[/quote]

Jag tycker att det är helt ok ja, vare sig det sker via begränsad hemkopiering, eller obegränsad fildelning. Upphovsmannens åsikt om saken eller ersättning till denne anser jag inte vara en relevant faktor i något av fallen. Det är helt korrekt uppfattat.

Anser du med det resonemanget att människor som står bakom privatkopiering är omoraliska då, eftersom 1) Upphovsmannens godkännande inte behövs för att få utföra sådan kopiering, eller för att ersättning inte betalas ut till upphovsmannen för sådan kopiering?

För på dom punkterna så är privatkopiering och fildelning identiskt. Godkännande reflekteras inte över, och ersättning för kopieringen utgår ej.

[quote=Anonym]Jag vet inte ens om det går att kalla dubbelmoral för jag tror att det handlar om avsaknad om moral.[/quote]

Gud förbjude att någon människa inte delar din allsmäktiga moral om vad som är rätt eller fel och hur saker och ting ska ske. Om man inte delar din moral, så har man alltså ingen moral, enligt dig. Ok, det är noterat.

[quote=Anonym]Du verkar vara väldigt noga med begrepp som heder kopplat till en debatt om upphovsrätt men totalt ignorerande av begrepp som heder och moral när det gäller tillämpning i praktiken.[/quote]

Vad är det du inte förstår?

Debatterande ska ske hederligt ja. Men sakfrågan vi diskuterar är en annan, och där anser jag helt självklart, att moral inte är en relevant faktor gällande fildelning, eftersom den ekonomiska delen av upphovsrätten I-N-T-E handlar om moral!

Monopolet på exemplarframställning och distribution inom den ekonomiska delen av upphovsrätten är I-N-T-E en moralisk rättighet för upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren!!

Monopolet på exemplarframställning och distribution inom den ekonomiska delen av upphovsrätten handlar I-N-T-E om rättvisa för upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren!!

Monopolet på exemplarframställning och distribution inom den ekonomiska delen av upphovsrätten har absolut I-N-G-E-N-T-I-N-G med moral, hederlighet eller rättvisa att göra!

Moral är inte på något sätt relevant för diskussionen om hur monopolet på exemplarframställning och distribution inom den ekonomiska delen av upphovsrätten ska utformas. Det är enbart en matematisk nyttoeffekt som eftersöks i denna delen av upphovsrätten.

Jag anser mig ha en fullgod moral, högre än dom flesta i min omgivning faktiskt, men det är irrelevant, eftersom det finns ingen moralfråga att diskutera om gällande monopolet på exemplarframställning och distribution inom den ekonomiska delen av upphovsrätten.

Moral är lika relevant för diskussionen som kring hur man räknar ut ett matematisk uppgift, dvs INTE ALLS!

Varför fortsätter du mala på om din personliga subjektiva moral, som om den vore på något som helst sätt relevant i diskussionen? Moral har inte i diskussionen att göra. Måste jag upprepa mig tusen gånger till, för att du ska lära dig vad monopolet på exemplarframställning och distribution inom den ekonomiska delen av upphovsrätten handlar om?

Som det är nu så diskuterar du inte om verkligheten och den konceptuella upphovsrätten vi har haft dom senaste århundradena. Du diskuterar om en upphovsrätt som inte existerar, och aldrig har existerat, det är ett fantasifoster i ditt huvud.

Dina fantasier är premisserna för din argumentation och dina slutsatser. Varför ska man diskutera med dig då, när du diskuterar fantasier?

Inte heller anser jag att det är omoraliskt att bryta mot lagen. Det är handlingen som eventuellt är omoralisk, oavsett vad det står i lagen. Lagen avgör inte vad som är rätt eller fel, moraliskt eller omoraliskt. Det gör individen, och i det större sammanhanget det allmänna rättsmedvetandet.

Människan kommer först, lagen därefter. Lagen ska återspegla människans rättsmedvetande och vilka handlingar som är accepterade. När rättsmedvetandet ändras ska lagen ändras i takt med det. När flera miljoner människor utför en handling, för att dom vill, och för att dom tycker det är helt ok, både innan handlingen kriminaliserades, och fortsatte därefter trots att den är olaglig, så är det lagen det är tokfel på, inget annat.

Att använda lagen som en utgångspunkt för vad som är rätt eller fel, eller för att bedöma vilka handlingar som är omoraliska, är ett fullständigt galet cirkelresonemang, och därmed ett solklart argumentationsfel.

Det är därför det inte går att diskutera med dig, för du klarar tydligen inte av att föra en diskussion utan att använda dig av argumentationsfel, och för att du diskuterar dina fantasier, istället för det samhället vi lever i.

Varför gör du så? Är du helt enkelt så okunnig om vad upphovsrätt handlar om? Eller har du betalt för sabotera nyhetssidan genom helt offtopic att sprida propaganda om fantasier som inte har med verkligheten att göra?

Anonym skrev

Ditt senaste inlägg illustrerar precis det jag skrev sist om en rabiat inställning. Intressant att du kallar mig för en ohederlig debattör samtidigt som du anser att det är OK att kopiera skyddade verk utan att betala för sig och utan att fråga upphovsmannen om lov. Jag vet inte ens om det går att kalla dubbelmoral för jag tror att det handlar om avsaknad om moral. Du verkar vara väldigt noga med begrepp som heder kopplat till en debatt om upphovsrätt men totalt ignorerande av begrepp som heder och moral när det gäller tillämpning i praktiken.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]”Sedan 1954 får dock de svenska litterära upphovsmännen istället en statlig och offentligrättslig ersättning för biblioteksutnyttjandet. Två motiv angavs för ersättningen: den skulle dels ge skälig ersättning för det samhälleliga utnyttjandet av författarnas verk som den fria utlåningen innebar, dels medföra en viss förbättring av författarnas ekonomiska villkor.[/quote]

PRECIS!! Ett samhälleligt nyttjande, INTE som ersättning för att individer tar del av deras verk gratis istället för att köpa exemplar. Biblioteksersättningen är ett kulturpolitiskt stöd för att författaren bidrar med något önskvärt till samhället, det är INTE en upphovsrättslig ersättning kopplad till den ekonomiska delen av upphovsrätten. Du lyckas citera fakta men förstår inte vad det du läser betyder. Sanslöst.

Hade du tagit med första stycket i texten du citerade så kanske det hade klarnat.

[quote]Detta betyder att bibliotek som har köpt in en bok har alltså rätt att låna ut den; författaren kan inte motsätta sig det och har ingen laglig rätt till ersättning. Detta är en kulturpolitiskt motiverad inskränkning i upphovsrättslagen för att värna allmänhetens tillgång till litteratur genom den fria biblioteksutlåningen.[/quote]

Sen betalas ersättning till författarfonden som sagt bara för utlån från vissa bibliotek, inte alla. Det är alltså fullt möjligt att gå in på vissa bibliotek och låna verk utan att någon ersättning betalas, och man kan ta del av verken på bibliteken utan att låna hem det, varvid inte heller någon ersättning betalas ut. Anser du att dessa förfaranden är omoraliska då?

[quote=Anonym]Jag tror inte att vi kommer längre, du verkar ha en helt rabiat inställning till det här.[/quote]

Tack, jag betackar mig från att diskutera upphovsrätt med ohederliga debattörer som inte verkar veta vad upphovsrätt är, vad syftet med dom ekonomiska delarna av upphovsrätten är, eller vem dom ämnar gynna, och som kontinuerligt fabricerar falska premisser som stöd till sina argument.

Men det är lika bra det, hur ska vi kunna komma någon vart när du vägrar svara på frågor, och blundar för fundamentala grundläggande obestridliga faktum om den ekonomiska upphovsrätten, och dess syfte?

Anonym skrev

Jag tror inte att vi kommer längre, du verkar ha en helt rabiat inställning till det här. Kan dock lägga till följande som visar att du fortfarande, trots överarbetad citatteknik och rabiata svar, är ute och cyklar:

”Sedan 1954 får dock de svenska litterära upphovsmännen istället en statlig och offentligrättslig ersättning för biblioteksutnyttjandet. Två motiv angavs för ersättningen: den skulle dels ge skälig ersättning för det samhälleliga utnyttjandet av författarnas verk som den fria utlåningen innebar, dels medföra en viss förbättring av författarnas ekonomiska villkor.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Ditt sönderstyckande av svaret gör det omöjligt att svara ännu en gång rent citattekniskt, är du medveten om detta?[/quote]

Jag kan inte ta ansvar för att du inte behärskar formatering av citat, det är världens enklaste grej att formatera uppdelade citat med quote-taggar.

[quote=Anonym]Du åberopar att det även tidigare varit tillåtet att gratis ta del av kultur via bibliotek, privatlån och privatkopiering. Ja men det har varit i en reglerad form och med inbyggda begränsningar i systemet. Det är möjligt att de inbyggda begränsningarna inte räknades upp som argument när man diskuterade lagstiftningen kring privatkopiering men det är troligt att man då såg det som självklart eftersom man knappast kunde föreställa sig att det skulle komma något som Internet med bredband, bittorrent osv. Man tar dagens förutsättningar som självklara och lägger inte energi på att analysera exakt vilka de är just nu och sen försöker spåna om hur det kommer att se ut i framtiden.[/quote]

Men jag försvarade inte dagens fildelning med hur man resonerade då? Jag klargjorde för dig att dåtidens satta begränsningar i URL inte sattes på dom grunderna du hävdade? Vem är du att tro saker om varför en lag skrevs som den skrev, när det finns förarbeten som finns till för just att människor inte ska tro saker efter eget huvud?

Du hävdade att privatkopieringen tilläts pga vissa skäl, men det är rent påhitt från din sida, baserat på vad du tror eller hur du vill att det ska vara.

Privatkopieringen tilläts då för att allmänheten tyckte det var helt rimligt att få kopiera gratis utan att upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren beviljades någon kontroll att förbjuda detta. Idag fildelar människor för att dom tycker att det är helt rimligt, och för att dom inte tycker att upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren åsikt om saken är relevant. Det är precis samma resonemang, bara att kopieringen sker med större omfång idag, vilket är mycket rättvisare än dåtidens privatkopiering, då det inte finns några begränsningar med fildelningen, som kan missgynna, på samma sätt som privatkopieringen gjorde.

[quote=Anonym]Det är klart som korvspad att det man tillät och utformandet av kassettskatten byggde på de förutsättningar som rådde då och inte på vilka som råder just idag.[/quote]

Men varför fortsätter du blanda in kassettskatten som argument för vad som är ok, när man på inget vis behöver använda sig av kassettskattsbelagt tommedia för att få kopiera gratis??

[quote=Anonym]Och du vet mycket väl att bibliotekslån är en reglerad form med inbyggda fysiska begränsningar[/quote]

Dom fysiska begränsningar har aldrig någonsin angett som skäl till varför bibliotek är ok. Än en gång hittar du på underliggande premisser som stöd för varför det skulle vara på ett visst sätt. Premisser som inte har med verkligheten att göra, utan hur du vill att det ska vara.

[quote=Anonym]samt statlig biblioteksersättning till upphovsmannen.[/quote]

Än en gång är du helt ute och seglar. Utbetalningarna från Sveriges kulturfond är INGALUNDA någon slags kompensation för eventuell utebliven försäljning som resultat av att författares verk finns fritt tillgängliga. Läs förarbetena till lagen så ser du det! Utöver det så finns det mängder med böcker på biblioteken, som författarna inte får ett öre i ersättning för utlåning av.

[quote=Anonym]Det fungerar inte att tusentals eller hundratusentals personer lånar hem och ev. kopierar samma verka, det finns bara ett visst antal ex att låna.[/quote]

Nej du har helt rätt, det har tyvärr funnits mycket orättvisa och hämmande begränsningar med fysiska verk, som lyckligtvis är utrotade med digitala kopior och fildelning.

[quote=Anonym]Även för e-media finns liknande begränsningar införda i systemet inklusive ersättningar via e-lib som faktiskt går till upphovsmannen eller de som företräder honom.[/quote]

Bibliotekens begränsningar med E-libs tjänst är ingalunda vad som gör e-media acceptabelt. Biblioteken betalar ersättning till E-lib för nyttjade av en tjänst, det är ett helt frivilligt avtal och huruvida E-lib betalar ersättning till författarna är deras frivilliga val. Blanda inte in frivilliga begränsningar och affärsavtal mellan två parter, som ett argument för varför bibliotek är ok.

[quote=Anonym]Faktum kvarstår enligt min mening, det är en moralfråga.[/quote]

Jag klargjorde just för dig övertydligt att dom ekonomiska delarna av upphovsrätten I-N-T-E har med moral att göra!? Dom ekonomiska delarna av upphovsrätten ämnar fylla ett helt annat syfte än att skapa någon slags moral eller rättvisa. Det är ett obestridligt faktum om upphovsrätten, så hur sjutton lyckas du helt sidogå det och fortsätta göra det till en moralfråga, när det inte har med moral att göra på något sätt?

[quote=Anonym]Eftersom du inte ger medhåll för detta så inses det lätt att du och jag har helt olika moraluppfattning.[/quote]

Varför drar du en sådan slutsats när jag precis förklarat att den ekonomiska upphovsrätten inte handlar om moral? Min moral är självklart inte relevant för hur dom ekonomiska delarna av upphovsrätten bäst utformas för att uppnå sitt eftersökta syfte? Det eftersökta syftet definieras matematiskt, inte moraliskt. Vet eller förstår du inte vad upphovsrätt är, och då i synnerhet dom ekonomiska delarna av upphovsrätten?

[quote=Anonym]Jag tycker att man ska betala för sig ärligt[/quote]

Jag tycker också att man ska betala för sig ärligt, för sådant man köper. Jag anser också att betalning aldrig någonsin har varit är ett alternativ för kopiering, så det kan följaktligen inte finnas något omoraliskt med att inte betala för att kopiera?

Återigen får jag inga svar på relevanta frågor, som vem är du att bestämma vilka motsatsförhållanden som ska gälla, som man måste ta ställning mellan?

[quote=Anonym]och följa gällande lagar. Du har en annan uppfattning.[/quote]

Ja sannerligen. När 3-5 miljoner människor i landet inte följer en lag, då är det inte läge att börja babbla om moral och att lagen ska följas, utan då är det snarare akut läge att börja fundera på om lagen verkligen återspeglar det allmänna rättsmedvetandet, eller om det kanske är helt fel på lagen, vilket är mycket allvarligare, eftersom det riskerar urholka människors acceptans för lagar generellt. Det är en mycket allvarligare fråga än några upphovsmäns och upphovsrättsinnehavare möjlighet till intäkter, och kontroll över sina verk.

Det är inte lagen som bestämmer vad som är rätt eller fel, moraliskt eller omoraliskt, utan det är människors allmänna rättsmedvetande som bestämmer vad som ska återfinnas i lagboken, och när det gäller upphovsrättslagen så släpar lagboken långt efter vad allmänheten tycker.

[quote=Anonym]Jag hoppas och tror att min ståndpunkt är i majoritet[/quote]

Varför fortsätter du tro något sådant ologiskt när du vet om att 3-5 miljoner människor fildelar, och att en växande majoritet av befolkningen tycker tvärtom. Dom utgör en majoritet, och den andelen växer, men du tror då helt ologiskt att det skulle förhålla sig tvärtom? Det finns ingenting som stödjer din slutsats, utan det handlar enbart om önsketänkande från din sida, som helt blundar för dom siffror som ligger på bordet, och då dessutom det pinsamma faktumet att du inte ens verkar veta vad ekonomisk upphovsrätt är, då du tror att det handlar om moral.

[quote=Anonym]och att det snarare är så att många piratkopierar för att det är enkelt och risken är i princip noll för att man åker dit och får ett straff.[/quote]

Jag vet inte om du ens förstår det, men du argumenterade just för att fildelningen ska legaliseras. Om 3-5 miljoner människor utför en handling när den är olaglig, i vetskapen om att man inte kan åka fast för den, så innebär det att dom skulle fortsätta utföra handlingen om den blev laglig, och rimligtvis att ännu fler då skulle syssla med handlingen, varvid handlingen alltså är accepterad i det allmänna rättsmedvetandet, och sådana handlingar ska vara lagliga.

Lagens första syfte är att visa vilka handlingar som är accepterade, ett senare syfte är att skrämma dom få som ändå bryter mot lagen. Du försöker vända på det helt groteskt till att få lagen att agera moralisk kompass för människor, när det är tvärtom, det är människor som ska agera moralisk kompass för lagen.

[quote=Anonym]Det liknar alltså mycket företeelsen fortkörning med ögontjäneri där man vet att fartkamerorna finns samtidigt som att man utan att tveka syndar där man vet att kamerorna inte finns.[/quote]

Absolut, allmänheten tolkar inte hastighetsbegränsningarna som någon lag som ska följas blint, utan som en rekommendation. Dagens hastighetsbegränsningar är också en utav dom lagar tillsammans med upphovsrättslagen som åtnjuter allra minst förtroende hos medborgarna, och därmed alltså nästintill helt saknar existensberättigande.

Du anklagar mig för att vara onyanserad, men det är DU som hela tiden fabricerar premisser för att stödja din argumentation, som hela tiden begår klara argumentationsfel, genom värdeprojicering, som försöker sätta upp fasta motsatsförhållande som inte existerar, utan att förklara varför just dom motsatsförhållandena skulle gälla, som visar att du inte verkar känna till dom mest fundamentala faktumen om den ekonomiska upphovsrätten, utan helt enkelt inte låtsas om dom faktumen, medans du påstår att det är en moralfråga, när det bevisligen inte är en moralfråga.

Det är nog du som är onyanserad, det går helt enkelt inte att diskutera upphovsrätt med dig, eftersom du struntar i dom faktumen och premisserna som gäller, och inte bemöter grundläggande frågor, utan istället hittar på premisser, och argumenterar utifrån vad du önskar att en konceptuell upphovsrätt ska handla om. En upphovsrätt som helt enkelt inte existerar eller någonsin har gjort det.

Anonym skrev

Till skillnad mot Fredrika så för du en mer nyanserad argumentation och det ger jag dig beröm för. Visst har Internet tagit piratkopieringen till en helt annan nivå. Problemet är att både marknaden och lagstiftningen/rättssystemet inte agerat och i tid. Det är ju helt sjukt att vi nu har en lagstiftning som säger en sak och 3 miljoner nedladdare som vet att inget händer om man bryter mot lage. Och nu säger regeringen dessutom att man skjuter upp införandet av datalagring till efter valet. Det lär ju bara bli fler och fler nedladdare. Även om det kommer nya affärsmodeller som Spotify, hur sjutton ska man få stopp på piratkopieringen? Om de nya tjänsterna ska konkurrera med gratismodeller typ fildelning av upphovsrättsskyddat material så är det svårt/omöjligt att få lönsamhet. Spotify säger själva att det är svårt och andra har försökt tidigare men fått lägga ner verksamheten. Går det inte att få lönsamhet ens med nya modeller som bygger på gratis tillgång mot att man tvingas ta del av reklam, ja då får väl branschen lägga ner och bara rena ”konstnärer” återstår som vill göra musik utan krav på ersättning och som hobbyverksamhet. Utbudet kommer att sjunka dramatiskt liksom kvaliteten. Att staten skulle finansiera att folk ska ha fri tillgång till musik och film tror jag aldrig kommer att hända. Varför ska staten just finansiera detta och inte exempelvis idrott som man gjorde i större utsträckning förr? Eller folkbildning?

Det är väldigt lätt att kritsera skivbolag och lagstiftning men ingen har hittills vad jag vet kunnat lägga fram en ny modell som är trovärdig. Enligt min mening återstår grundvärdena att den som skapat något har rätt till skydd enlligt gällande lag. Och att man har rätt att få betalt för något man vill sälja, det är ett lagbrott att stjäla eller kopiera. Och att de som trots allt stjäl eller piratkopierar ska straffas för detta. Och att för att man ska komma tillrätta och upptäcka lagbrott så måste man ha verktyg i form av loggar m.m.

Anonym skrev

Ditt sönderstyckande av svaret gör det omöjligt att svara ännu en gång rent citattekniskt, är du medveten om detta?

Du åberopar att det även tidigare varit tillåtet att gratis ta del av kultur via bibliotek, privatlån och privatkopiering. Ja men det har varit i en reglerad form och med inbyggda begränsningar i systemet. Det är möjligt att de inbyggda begränsningarna inte räknades upp som argument när man diskuterade lagstiftningen kring privatkopiering men det är troligt att man då såg det som självklart eftersom man knappast kunde föreställa sig att det skulle komma något som Internet med bredband, bittorrent osv. Man tar dagens förutsättningar som självklara och lägger inte energi på att analysera exakt vilka de är just nu och sen försöker spåna om hur det kommer att se ut i framtiden. Vi har exemepelvis även nu svårt att sia om vad Internet eller dess efterträdare kommer att innebära både tekniskt sätt och regleringsmässigt. Det är klart som korvspad att det man tillät och utformandet av kassettskatten byggde på de förutsättningar som rådde då och inte på vilka som råder just idag.

Och du vet mycket väl att bibliotekslån är en reglerad form med inbyggda fysiska begränsningar samt statlig biblioteksersättning till upphovsmannen. Det fungerar inte att tusentals eller hundratusentals personer lånar hem och ev. kopierar samma verka, det finns bara ett visst antal ex att låna. Även för e-media finns liknande begränsningar införda i systemet inklusive ersättningar via e-lib som faktiskt går till upphovsmannen eller de som företräder honom.

Faktum kvarstår enligt min mening, det är en moralfråga. Eftersom du inte ger medhåll för detta så inses det lätt att du och jag har helt olika moraluppfattning. Jag tycker att man ska betala för sig ärligt och följa gällande lagar. Du har en annan uppfattning. Jag hoppas och tror att min ståndpunkt är i majoritet och att det snarare är så att många piratkopierar för att det är enkelt och risken är i princip noll för att man åker dit och får ett straff. Det liknar alltså mycket företeelsen fortkörning med ögontjäneri där man vet att fartkamerorna finns samtidigt som att man utan att tveka syndar där man vet att kamerorna inte finns.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Jag håller inte med om att valet av termer i vår diskussion är fel.[/quote]

Att använda termen stöld om piratkopiering är per definition fel, både språkligt och juridiskt? Det är ett obestridligt faktum, läs ordboken eller lagboken så ser du det.

Om du tycker lagboken och ordböckerna har fel så ta upp den diskussion på något annat ställe, förslagsvis ett forum om språket.

[quote=Anonym]Det trista är att de som förespråkar piratkopiering i form av fildelning av upphovsrättskyddat material hakar upp sig på termerna och tror att det spelar någon roll vad man kallar det.[/quote]

Det spelar en stor roll vad man kallar det, eftersom det handlar om två olika åsiktsföreträdare som ska försöka föra en konstruktiv debatt med varandra, och då måste man ha en gemensam utgångspunkt, för att komma någon vart i diskussionen.

En normal bra grundläggande utgångspunkt är att man använder sig av korrekt språkbruk enligt ordböckerna och lagböckerna. Att då kalla viss kopiering för stöld, är direkt destruktivt för debatten, eftersom man medvetet försökt frångå normalt språkbruk, och den gemensamma utgångspunkten.

Dessutom är det direkt fegt och ohederligt att kalla kopiering för stöld, eftersom stöld är ett vedertaget negativt värderat uttryck, som antipiraterna använder för att försöka projicera åsikten att kopiering eller upphovsrättsbrott skulle vara fel, utan att argumentera för att så faktiskt skulle vara fallet. Det projicerande argumentet utgår ifrån att upphovsrättens utformning är rätt, och att intrång i upphovsrätten därmed skulle var fel, men i en diskussion kan man inte bara utgå ifrån att en underliggande premiss skulle vara rätt. Det är ett argumentationsfel och cirkelresonemang.

Men mer grundläggande så är det tokfel att kalla upphovsrättsintrång för stöld, eftersom syftet med den ekonomiska delen av upphovsrätten aldrig har varit att likställa immateriella objekt med fysiska, eller äganderätten av dessa.

Stöld är en kränkning av äganderätten. Den ekonomiska delen av upphovsrätten har ingenting med äganderätten att göra, ivarjefall inte i den riktningen som antipiraterna inbillar sig. Det är tvärtemot upphovsrätten som utgör ett intrång i människors äganderätt, då den förbjuder dom att göra som dom behagar med dom fysiska objekt dom äger.

Den ekonomiska delen av upphovsrätten inte att gynna upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren, utan den ämnar gynna allmänheten, så om man för sakens skull skulle kalla upphovsrättsintrång för stöld, så är det alltså sig själv man då skulle stjäla ifrån, och inte upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren. Men man kan inte stjäla ifrån sig själv.

Utöver det så är dom ekonomiska delarna av upphovsrätten ingalunda en del av upphovsmannens moraliska rättigheter, så att säga att ett ekonomiskt upphovsrättsintrång på något sätt skulle utgöra en moralisk kränkning av upphovsmannen är lika tokfel det. Följaktligen har moral ingenting med fildelningsdebatten att göra, på det sättet som fildelningsmotståndare försöker göra gällande.

Detta är obestridliga faktum om den ekonomiska delen av upphovsrätten, och det är faktum som i stort sett samtliga upphovsrättsinnehavare och fildelningsmotståndare antingen blint förnekar, inte låtsas om, eller helt enkelt inte känner till, viket är både skrämmande och pinsamt, då man kan tycka att immaterialrättsdebattörer borde ha koll på grundläggande fundamentala faktum om immaterialrätt, innan dom ger sig in i debatten och försöker komma till slutsatser om vad som skulle vara rätt och fel.

[quote=Anonym]Visst spelar det viss roll vad man kallar det men centralfrågan är trots allt hur handlingar påverkar upphovsmannen och även de som köper ärligt.[/quote]

Vem bestämmer att just det är centralfrågan? Kan jag bestämma att centralfrågan är något helt annan, eller måste jag dela din åsikt?

[quote=Anonym]Jag tycker att det i grund och botten är en moralfråga.[/quote]

Moralfråga? Vems moral? Moral är subjektivt och samhällets rådande moral utvecklas med tiden, så att försöka göra det till en moralfråga är inget vidare smart. I synnerhet inte eftersom den ekonomiska delen av upphovsrätten ingalunda har med moral att göra.

Det vore som att hävda att diskussioner om med vilket intervall och enligt vilket mönster ett trafikljus ska slå om är en moralfråga, eftersom det påverkar individerna som tvingas vänta vid trafikljuset, och att dessa borde erhålla någon form av rättvisa, men i själv verket så är det sannerligen ingen moralfråga eller rättvisefråga, utan en fråga om matematisk effektivitet för trafikflödet i kombination med säkerhet.

[quote=Anonym]Är det rätt att kopiera istället för att betala för sig[/quote]

Varför bestämmer du att motsatsförhållandet i diskussionen som man måste ta ställning till, ska vara att betala för sig?

[quote=Anonym]är det rätt att låta andra betala medan man själv slipper undan?[/quote]

Man låter ingen annan betala? Dom som vill betala för en kopia eller tjänst är fria att göra det.
Sen är slipper undan ett fult sätt att beskriva det, eftersom det aldrig har funnits något fult med att ta del av kultur utan att betala för sig.

[quote=Anonym]Och angående jämförelser så verkar det ganska dödfött att göra sådana eftersom man letar efter ”teknikaliteter” som ska få jämförelsen att vara irrelevant pga det ena och det andra, man fokuserar på ev. brister i jämförelsen och vägrar samtidigt se de delar av jämförelsen som verkligen är relevant.[/quote]

Men sluta gör jämförelser med stöld då!?!?!!! Sluta göra jämförelser överhuvudtaget? Är du helt oförmögen att diskutera upphovsrätt utan att göra jämförelser? Det är faktiskt fullt möjligt att föra en diskussion utan jämförelser, där argumenten klarar sig själva på sina egna meriter.

[quote=Anonym]Det faktum att det är tillåtet att kopiera av en bekant bygger på att det tidigare varit inbyggda begränsningar i detta system. Man har en begränsad bekantskapskrets, media i form av kassettband eller CD kostar pengar och till detta lade man till kassettskatten som i viss mån kompenserade upphovsmannen (i alla fall vissa). Man hade kvalitetsförluster vid kopiering innan man kunde rippa och kopiera digitalt utan förluster i själva kopieringen.[/quote]

Skitsnack!! Inget utav dom argumenten du räknade upp där låg till grund som argument för varför privatkopieringen ansågs vara acceptabel, när den fastställdes i lag. Kostnadsrelaterade begränsningar eller kvalitetsförluster vid senare kopieringsgenerationer finns inte med som underliggande argument i förarbetena till dagens URL om varför privatkopieringen är tillåten, och inte heller gör kassettskatten det. Det är fullt lagligt att kopiera på tommedia där ingen kassettskatt erlagts.

Vad sjutton håller du på med? Försöker du fabricera premisser till stöd för dina argument om varför lagen är skriven som den är, eller utgår du ifrån vad du tror, eller hur du vill att det skulle vara?

[quote=Anonym]Man kan säga om fildelningen via internet skulle ha stannat på kompisnivå så hade det i princip varit som tidigare. Men det är en helt annan nivå nu, en låt som någon seedar kan laddas ner av tusentals, hundratusentals andra. Tidigare begränsningar är satta ur spel.[/quote]

Det är fullt möjligt att hålla sig inom tidigare juridiska begränsningar, genom F2F, där ett enda original kan lagligt kopieras upp till hela befolkningen. Är du medveten om det? Med det faktumet som utgångspunkt så är fri fildelningen inget annat än en effektivisering av dom rättigheter vi redan har, att kostnadsfritt kopiera och ta del av kultur. Att exemplarframställningen och distributionen genom effektiviseringen hamnar utanför lagen är ur det perspektivet mindre relevant.

[quote=Anonym]Nu är det många som aldrig köper men man har pengar att köpa för som man lägger på annat. Man låter helt enkelt andra betala för sin egen konsumtion. Jag tycker att det är ett mycket fult beteende och därför är termer som parasit och snyltare helt rimliga för den typen av beteende.[/quote]

Är man en parasit och snyltare när man kostnadsfritt och utan att erlägga någon betalning tar del av kultur via bibliotek, privatlån och privatkopiering?

Som jag redan har visat tidigare i kommentarerna till denna nyheten, där massa anonyma okunniga antipirater av någon anledning propagerar för helt andra saker än nyhetens ämne, så är det fullt möjligt att kostnadsfritt ta del av hur mycket kultur som helst via dom metoderna, utan att betala för sig, men det är idag ingen som för fram argumenten att bibliotek, privatlån och privatkopiering skulle vara omoraliskt, även om den förvirrade åsikten fördes fram när dom fenomenen var nya.

Historien, och dom extremt okunniga argumenten från upphovsrättsinnehavarna och motståndarna till ny teknik upprepar sig än en gång.

Anonym skrev

Anledningen till att ”de som förespråkar piratkopiering i form av fildelning av upphovsrättskyddat material” (i icke kommersiellt syfte bör kanske tilläggas) hakar upp sig på felaktigt använda termer är att de ofta missbrukas för att skapa rena känsloargument, vinklade krafttryck konstruerade enbart för att förringa folks åsikter. Istället för brott mot upphovsrättslagen så skriver man stöld, istället för potentiella brottslingar blir det tjuvar, snyltare och andra känsloladdade termer. Det är inte bara så att uttrycken används direkt felaktigt, utan syftet är även att på ett barnsligt sätt klanka ner på de som tycker annorlunda. Ett annat exempel är när du nu skriver ”och även de som köper ärligt”. Vad har ”ärligt” med något att göra i det här sammanhanget?

” Är det rätt att kopiera istället för att betala för sig, är det rätt att låta andra betala medan man själv slipper undan?”

I ett försök att svart-vit måla världen kan man vilja utgå från att de som laddar ner ett verk illegalt per automatik inte betalar för sig. Det är en tämligen ignorant fördom som inte känns helt verklighetsförankrad. Förenklar man det hela ner till den enklaste formen som finns så kan man knappast förvänta sig att få en bra lösning på problemet.

Det största problemet med jämförelser är inte att de är just jämförelser, något som inte fullständigt kan efterlikna vad som jämförs. Utan det största problemet brukar istället vara att de som gör dessa jämförelser inte anstränger sig tillräckligt för att de båda tingen ska överensstämma så mycket som det är möjligt. Istället för att modifiera jämförelserna så att de åtminstone delar samma logiska grunduppbyggnad så lämnas de i sitt ursprungliga okompatibla skick. Detta medför i sin tur att jämförelserna får mer som skiljer dom åt än motsatsen och blir därför lätt meningslösa för diskussionen.

Det är ingen hemlighet att Internet har tagit innebörden av privatkopieringen till ytterligare en nivå. Däremot är det precis som vid tidigare teknikskiften så att marknadsförutsättningarna förändras och nya sätt att göra affärer på kan bli nödvändiga. De som anpassar sig överlever helt enkelt. Att du ser de som laddar ner illegalt för parasiter och snyltare får stå för dig. Forskningsrapporter pekar dock på motsatsen. Själv ser jag det som ett nödvändigt ont för att framtidens modeller ska kunna växa fram.

Anonym skrev

Jag håller inte med om att valet av termer i vår diskussion är fel. Det trista är att de som förespråkar piratkopiering i form av fildelning av upphovsrättskyddat material hakar upp sig på termerna och tror att det spelar någon roll vad man kallar det. Visst spelar det viss roll vad man kallar det men centralfrågan är trots allt hur handlingar påverkar upphovsmannen och även de som köper ärligt. Jag tycker att det i grund och botten är en moralfråga. Är det rätt att kopiera istället för att betala för sig, är det rätt att låta andra betala medan man själv slipper undan? Och angående jämförelser så verkar det ganska dödfött att göra sådana eftersom man letar efter ”teknikaliteter” som ska få jämförelsen att vara irrelevant pga det ena och det andra, man fokuserar på ev. brister i jämförelsen och vägrar samtidigt se de delar av jämförelsen som verkligen är relevant. Det är precis det du illustrerar i din kommentar.

Det faktum att det är tillåtet att kopiera av en bekant bygger på att det tidigare varit inbyggda begränsningar i detta system. Man har en begränsad bekantskapskrets, media i form av kassettband eller CD kostar pengar och till detta lade man till kassettskatten som i viss mån kompenserade upphovsmannen (i alla fall vissa). Man hade kvalitetsförluster vid kopiering innan man kunde rippa och kopiera digitalt utan förluster i själva kopieringen. Man kan säga om fildelningen via internet skulle ha stannat på kompisnivå så hade det i princip varit som tidigare. Men det är en helt annan nivå nu, en låt som någon seedar kan laddas ner av tusentals, hundratusentals andra. Tidigare begränsningar är satta ur spel. Nu är det många som aldrig köper men man har pengar att köpa för som man lägger på annat. Man låter helt enkelt andra betala för sin egen konsumtion. Jag tycker att det är ett mycket fult beteende och därför är termer som parasit och snyltare helt rimliga för den typen av beteende.

Anonym skrev

Privatkopiering är ett bättre uttryck i det här sammanhanget än piratkopiering. Internet har tagit privatkopiering till ytterligare en nivå.

Pratar man om brott mot upphovsrättslagen så är det väl ändå bäst att säga så, eller hur? Stöld förutsätter ju att någon förlorar något. Att kalla brott mot upphovsrättslagen för möjlig stöld gör det hela inte bättre. Varför inte kalla det för möjligt lagbrott istället?

Är man per automatik en snyltare om man tar del av något utan att betala? Om jag sitter hemma hos en vän och ser på en film? Eller lyssnar på en av hans musikskivor? Det finns otaliga exempel i livet där man tar del av andras verk utan att betala. Biblioteken är ett av dom. För övrigt har vi även forskningen som visar att de flitigaste fildelarna även är de som köper mest kultur.

Om du vill jämföra en visning på en biograf med att kopiera filer så måste det antingen finnas en begränsning av antalet gånger man kan kopiera filen eller så måste biografen ha oändligt många platser. Om biografen har oändligt många platser så skulle biobesökarna inte ens märka ifall någon enskild person lyckades smyga sig in, så ingen avundsjuka skulle kunna utvecklas där. Biografer är dessutom privata ställen där det är mycket enkelt att förhindra att någon smyger sig in, vilket medför att din liknelse än en gång faller pladask. Hänsyn till upphovsmännen, till deras kunder, och moraliska aspekter tillhör en annan diskussion.

Vår diskussion här är ett lysande exempel på varför felaktiga termer är dåligt ifall man vill föra seriösa diskussioner. Fokuset skiftas till att mer handla om termerna själva och ibland dyker det även en dålig liknelse upp.

Anonym skrev

Håller med. Exempelvis ordet privatkopiering är inte något som gagnar en seriös diskussion. När det gäller begrepp som stöld så kan det vara högst relevant i dagligt tal även om piratkopiering av musik och film inte är stöld i juridisk mening utan brott mot upphovsrättslagen. För upphovsmannen och den som ev. bevakar hans rättigheter så är det dock ekvivalent med stöld eller åtminstone en möjlig stöld beroende på om den som kopierat skulle ha köpt eller inte om man inte hade kunnat kopiera. Problemet med just detta är att sanningen ligger någonstans mittemellan ”skulle ändå inte ha köpt” och ”skulle ha köpt”, dvs potentiell stöld eller i snitt en viss andel stöld. Termer som snyltare eller parasit är skapligt relevanta eftersom man tar del av musik/film men låter andra betala. Utan betalande köpare skulle flertalet av de låtar som tankas ner inte ha producerats för det hade inte funnits någon lönsamhet.

Att kopiera musik istället för att betala är ungefär som att smita in på en biograf. Filmen går ändå och så länge man inte upptar någon annans plats i salongen så får biografen in pengar. Hade man betalt istället för att smita in så hade de antagligen i snitt fått in lite mer pengar. Dessutom tycker nog de som ser filmen på bio och betalar att det är fel att vissa ska kunna se den gratis, varför ska då de själva betala? Man vill nog då se till att biografägaren vidtar åtgärder som stoppar att vissa smiter in. Det handlar alltså både om hänsyn till upphovsmannen och de som företräder hans intressen men även rent moraliskt att betala för egen konsumtion och inte låta de ärliga ta smällen och betala åt de oärliga. Här kom visst ett par glosor till på slutet…

Anonym skrev

Vill man föra en seriös diskussion går det inte att använda vilka uttryck som helst.

gastlind skrev

Du vet ju inte hur upplevelsen blir hos konsumenten om du inte skickar med en stereo eller tv till plastskivan och det är ju nästan lite löjligt… Tittar man på film på en 19″ fet-TV utan högtalare så blir inte upplevelsen i närheten av densamma som att gå på bio.

Naturligtvis ska upphovsmännen kunna få betalt för att det skapas immateria, men man kan inte längre ta betalt ”styckvis” för att överföra informationen som om den vore en produkt. Själva kopieringen och överföringen till persondatorer kräver i de flesta fall nämligen inget arbete. Att få betalt för gammalt arbete är inget som uppmuntrar till nyskapande. Jag kan inte gå till jobbet och säga ”dendär coola grejen jag gjorde för en månad sen var ju ganska fräck alltså, kan jag inte få lön för det igen?”. Kan du det?

Anonym skrev

Snus är snus om än i gyllene dosor. Piratkopiering, stöld, snyltande, olika ord för ungefär samma sak.

Anonym skrev

Så nedladdning av musik och film som är upphovsrättskyddad istället för att betala för sig är inte piratkopiering? Jaha det var ju att göra enkelt för sig… Så om jag tar en sak i affären och någon tycker att jag snattar, då kan jag säga att det inte är snatteri utan ”något helt annat än vad de flesta tänker på”? Problemet är nog snarare att flertalet inte tänker, de piratkopierar av ohejdad vana och det liknar väldigt mycket storsnattare som börjar lite försiktigt men sen gör det till en livsstil/ovana och förr eller senare åker dit för det.

Tommi skrev

Ja, det är ju tur att du har dina fördomar på det klara iallafall. Fakta förvillar bara, jag håller med.

Anonym skrev

Det finns inget märkligt alls i det. Det ligger i människans natur att dela med sig av information till sina medmänniskor. För övrigt så betalar folk enorma mängder för kultur och så kommer det även att vara i framtiden. Det enda som ändras är på vilka sätt och för vad man kan ta betalt. Paketeras det rätt så betalar folk.

Jag skulle snarare säga att det är upphovsmännen som våldtar folket genom att lobba för restriktioner av medborgerliga rättigheter.

Anonym skrev

Partiet har aldrig uppmanat någon till lagbrott. De stödjer heller inte piratkopiering, då det är något helt annat än vad de flesta tänker på.

Anonym skrev

Givet att så många är så intresserade av ”kultur” i form av musik, film och litteratur så är det väldigt märkligt att man våldtar upphovsmännen genom att piratkopiera deras verk.

Anonym skrev

Det kanske gäller många aktiva medlemmar men knappast majoriteten som gått med i samband med TPB-rättegången och IPRED. OM det vore så att PP inte stödjer piratkopiering så borde man ta avstånd från den och fokusera på rena integritetsfrågor.

Tommi skrev

Jag är Piratpartist och har genom mitt engagemang träffat många likasinnade och inte en enda av dem är med i PP för att få ladda ned gratis. Var är alla dessa rädda människor som vill ”snylta”?

De allra flesta är snarare med pga integritetsfrågan.

Uno Engborg skrev

Om det nu är sådan förlust att ge ut musik, varför inte helt enkelt sluta och ta ett jobb i kassan på ICA.
Förr eller senare kommer marknaden att vilja ha musik, och ges den inte ut den på skiva eller över internet så är det enda sättet att få musik, att antingen spela själv eller hyra en musiker. Alla andra yrken får rätta sig efter marknaden, varför inte musiker. Musiker klarade att leva på sin konst före både copyrightlagar och skivbolag, så det finns ingen anledning att införa ett kontroll och övervakningssamhälle bara för att folk fildelar, mycket större värden står på spel om man låter kontroll och övervakning gå före fritt informationsflöde.

gastlind skrev

Tillgång och efterfrågan har blivit meningslösa att tala om i immateriasammanhang. Digital information som skapats en gång kostar inte ett öre att återskapa eller distribuera tack vare datorer och internet. Sen om man väljer att packetera immaterian i materiella produkter ändrar inte det faktumet – så länge ”konsumenten” främst är intresserad av immaterian och inte den materiella produkten.

gastlind skrev

Jag kanske var lite otydlig.

Immaterian är inte värdelöst i meningen att man inte kan njuta, ha glädje eller nytta av det.

Alltså har det i allra högsta grad ett värde för ”konsumenter” att det skapas immateria. Då är det tjänsten att skapa immateria som bör påföras kostaderna för detta och inget annat.

Det är värdelöst (i distributionssammanhang) i den rent ekonomiska meningen att det är onödigt att betala för något som ej kräver ett arbete. Det krävs nämligen inget arbete för själva styckframställningen eller distributionen. Om ingen behöver arbeta för det så finns det ingen anledning att betala någon pengar för det. (Om det inte innebär att det är väldigt mycket enklare eller i vissa få fall tillochmed nödvändigt för konsumenten att ta del av – som immateria med tidsbegränsningar (det har ett värde att få del av allderles just nu) eller kanske superhög kvalitet och tillgänglighet).

Man kan exempelvis sälja vatten på flaska – det kan ha ett visst värde hos vissa, medans andra inte alls ser poängen med det. I alla fall är det både löjligt och vansinnigt att försöka förbjuda dem som vill att dricka sitt kranvatten bara för att Loka och Ramlösa m.fl. ej ska gå miste på intäkter. Man betalar för möjligheten att få kranvattnet hem till sig. Det finns fortfarande en marknad för Ramlösa och Loka – liksom det troligtvis kommer finnas en marknad för distribution av immateria förpackad i snygga materiella produkter. Den kommer bara inte vara lika stor framöver som den var före internet och möjligheten till fildelning kom – och det av goda skäl. Skönt att Loka och Ramlösa redan förstått detta. ;)

gastlind skrev

Åhnej. Det är du som förenklar världen för mycket…

Motsatsen till en monopolist är inte en kommunist. Det är en ekonomisk liberal.

I vilket avseende anser du att ett skyddat privatliv bara en angelägenhet för kommunister?

Det verkar som om du tror att inga andra än fildelare kan drabbas negativt av övervakningen som bolagen lobbar igenom överallt. Men det är ju fel. Massövervakning är i sin natur ickediskriminerande och kan slå mot alla möjliga folkgrupper beroende endast på vem/vilka som i slutändan får del av informationen som samlas in.

Att motsätta sig att ekonomiska monopol får möjlighet att inskränka medborgarnas rättigheter med statens hjälp är verkligen inte kommunistiskt. Det är ekonomiskt liberalt och ytterst demokratiskt är det att försvara medborgerliga rättigheter. Massövervakning – oavsett om det är i företagens eller statens intresse/regi är inte önskvärt i en liberal demokrati.

Anonym skrev

”Artisten/skivbolaget blir visserligen inte av med en CD men man blir av med en potentiell inkomstmöjlighet. ”

Så allt som riskerar att ett företag tappar en potentiell inkomstmöjlighet ska förbjudas? Vilket samhälle vill du leva i om jag får fråga?

”Dessutom är det rätt fult att ta sådant som ärliga människor måste betala för.”

Jag ska nog tacka nej nästa gång min mor bjuder mig på middag. Andra måste ju betala för sådant.

”Det är som att vissa smiter från bensinmacken medan de ärliga betalar.”

Nej. Det är snatteri eller stöld.

Lämna kommentar