Piratnyheter 5 januari 2010

Couchsurfing — behöver du en soffa att sova på?

Att soffsurfa, dvs att få sova i en vänlig ”främlings” hem när man reser, blir allt vanligare, särskilt bland oss pirater. Eva Gustavsson har skapat en grupp för Piratpartiet på Couchsurfing.org. Det är ett bra alternativ när man reser runt.

Gruppen nås direkt här och är internationell, så var än i världen du åker kanske du kan ha tur och hitta en soffa att sova på, samt knyta nya kontakter inom piratrörelsen. Om du inte redan är medlem så går det att registrera sig här. Glöm inte bort att du själv kan ställa din soffa till andras förfogande!

Ung Pirats kongressombud publicerade

Mellan den 25-30 december röstade Ung Pirats medlemmar fram ombud till förbundskongressen i Uppsala den 26-28 mars. De 51 ombuden och alla reserver har publicerats här. Mer information om förbundskongressen och diskussioner kring den finns att läsa på Ung Pirats forum.

Riksdagsgruppen börjar ta form

”Vilka ska sitta i riksdagsgruppen? Ja, det avgörs just nu i Piratpartiet. Det är en omröstning som samlat fler deltagare än någon hittills i partiet — över 600 har röstat hittills, mot typiskt 100 — och ändå har bara halva röstningstiden gått. Femton personer blir riksdagsledamöter. Tolv personer till blir tjänstemän. Det behövs alla nyanser av lila, för gruppen har mycket att ta itu med direkt.” Läs mer hos
Rick Falkvinge.

Valberedningen söker kandidater till styrelsen inför 2010

Det är nu möjligt att skicka nomineringar till partiets valberedning på personer du tycker ska sitta i nästa års styrelse, valberedning eller som revisor, dig själv inkluderad. Skicka ett mail till valberedningen [at] piratpartiet.se med namn, ort och kort motivering på den ni vill nominera. Glöm inte bort att ange om du vill nominera personen som styrelsemedlem, valberedare eller revisor.

Kommentarer

Anonym skrev

Varför är det så många som _inte_ är intresserade av piratpartiet som skriver detta forum?

Kan det vara så att det är för att piratpartiet låter alla skriva anonymt, utan att någon tittar er över axel?

Välkommna till oss, och glöm inte att rösta 2010 :-)

Anonym skrev

Det är hur som helst ett logiskt felaktigt argument. De partier med flest väljare har bäst åsikter?? Jag grundar iaf mina åsikter på att resonera, inte på popularitet. Och om du gör samma sak kan du inte förvänta dig att övertyga andra på detta sätt.

Tommi skrev

[quote=Anonym]Visst, man går ut med att man inte är höger eller vänster precis som miljöpartiet. Men åsikterna man företräder tyder tydligt på att man trivs bäst på vänsterkanten. Det vi kan diskutera är hur långt till vänster det handlar om. Många av åsikterna liknar kommunisternas så jag tror att det i många fall handlar om samma rekryteringsbas.[/quote]

Du glömmer det faktum att PP finns i fler länder än Sverige och att vi kom in i EU-parlamentet, vilket ju borgar för att en jävla massa folk tycker som vi. Dessutom skiner dina fascistoida åsikter igenom ganska väl. Det enda som lyser med sin närvaro här är gammelpartiernas rädsla för att folket ska få makten att granska makthavarna.

Vad gäller undersökningar så görs de ju, av någon outgrundlig anledning, fortfarande till hemtelefoner.

Vad tillhör du, förresten? Något av allianspartierna månne?

Anonym skrev

Visst, man går ut med att man inte är höger eller vänster precis som miljöpartiet. Men åsikterna man företräder tyder tydligt på att man trivs bäst på vänsterkanten. Det vi kan diskutera är hur långt till vänster det handlar om. Många av åsikterna liknar kommunisternas så jag tror att det i många fall handlar om samma rekryteringsbas.

Anonym skrev

Det är du som inte har förstått att du jämför två partier med helt olika parti program. PP är varken ett vänster eller högerparti utan har väljare från båda sidor som har valt att prioritera ett fåtal men viktiga frågor. Piratideologin återfinns i viss mån även i riksdagspartierna även om de där konkurrerar med en stor mängd andra frågor. Oavsett vilket parti du jämför PP med riskerar din siffra att bli mycket missvisande om du inte backar upp den med ett tydligare resonemang än att peka på väljarstödet.

Anonym skrev

Det är helt riktigt att det är folk som köper Loka och att vi betalar vår skatt. Vad har det kommunala vattenätet för relevans för något annat? Bara för att det går att sätta ett pris på vara A behöver det inte betyda att det går att ta ut pengar på verksamhet B. Det är så klart tillåtet att försöka men som vi alla vet så finns det inte några garantier för lönsamheten. Risk är ett välbekant begrepp innom ekonomi. Världen förändrar ju sig, kommer det torka blir det lättare att ta ut pengar för bordsvatten. Kommer en monsun blir det svårare.

Som tur är så blir man inte kallad tjuv bara för att man dricker ett vanligt glas vatten, Än.

Anonym skrev

Spela ut ”SD-kortet”. Var det svårt att förstå att stödet för ett invandrarfientligt parti är 4-5 ggr större än för PP? Om du inte tycker att det säger något så är det upp till dig. Jag kan jämföra PP med Kalle Anka-partiet eller Fantomen istället om du tycker att det känns bättre.

Anonym skrev

Man tar ju betalt för vatten, eller hur? Fast det finns ”obegränsat”. Du kan komponera en låt själv men många väljer att köpa musik som andra spelat in för att de inte är musikaliskt begåvade, för lata eller väljer att prioritera annat än att skapa musik. Om jag tappar av lite vatten från kommunala nätet via en hemlig kran så lär ju ingen märka det och kostanden för det extra vattnet just jag stjäl lär vara marginell. Men någon måste betala eller hur? Just det, alla andra. Kanske detta exempel är lite enklare att fatta.

Anonym skrev

1% är mycket med tanke på att Piratpartiet ”bara” tar ställning i några enstaka frågor. Piratideologin finns även i riksdagspartierna men märks kanske inte på samma sätt då den samsas med en mängd andra frågor inom dessa partier.

”När t.o.m. SD har 4-5 ggr högre stöd så borde man fatta att man är fel ute.” Hur menar du här? SD och PP är två partier med helt olika politik. Är det kanske brist på argument igen då du måste spela ut ”SD kortet”;)

Anonym skrev

Det har ingenting med egoism att göra. Lika lite som det är egoistiskt att andas. De nya medierna är sådant beskaffade att det inte går att ta betalt för innehåll på samma sätt som för fysiska medier. Du kan väl återkomma om du lyckas ta betalt för luft.

Anonym skrev

Det är inte skillnaden mellan äganderätt och upphovsrätt som är intressant, det är tolkningen och de lagar vi har. Piratkopiering är olagligt och piratpartiet har bara c:a 1% stöd hos befolkningen enligt senaste opinionsundersökningarna, då anser jag att man ska vara försiktig med hur man uttalar sig. När t.o.m. SD har 4-5 ggr högre stöd så borde man fatta att man är fel ute. Utspelen blir bara löjligare och löjligare, som det här med Bono nu senast. Desperationen är total. Lägg ner.

Anonym skrev

Och de som vill ladda ner allt utan att betala för sig är inga självgoda egoister då eller?

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Ja det kan ju inte vara i enligthet med piratpartiets policy att dela med sig av vad man kan utan att fråga.[/quote]

Det är inte Piratpartiets policy?

Sen 150år tillbaka så är samhällets vedertagna policy är allmänheten inte behöver fråga upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren om lov innan man kostnadsfritt tillgodogör sig så mycket kultur som möjligt. Nu har dom spelreglerna för samhällets självklara kulturberikande letat sig vidare in i allmänhetens rättsmedvetande gällande vad som är rimligt vid fildelning.

Människor ägnar sig följaktligen inte en sån meningslös och i praktiken omöjlig uppgift, som att fråga upphovsmän och upphovsrättsinnehavare om lov innan man fildelar, och hävdar sin egna äganderätt.

Det är alltså inte Piratpartiets påhitt, utan allmänhetens. Eftersom allmänheten har bestämt att fildelning är helt ok, så måste lagarna nu revideras enligt det rättsmedvetandet, eftersom beivrande av fildelning i privat kommunikation är omöjligt, utan att upphäva hela konceptet privat kommunikation, vilket självklart inte är ett acceptabelt pris för att upprätthålla en viss utformning av upphovsrättslagen, en utformning som helt saknar behovsunderlag till stöd för tesen att denna utformning är nödvändig för att uppnå det inom den ekonomiska upphovsrätten eftersökta syftet.

Det är inget konstigt alls?

Sen om du ska posta fler kommentarer bland nyheterna, så använd dig gärna av en signatur.

Användandet av en signatur har ingenting med din personliga identitet eller anonymitet att göra, utan det berör enbart överskådligheten bland kommentarerna, och det är jobbigt nog eftersom vissa troll här kontinuerligt motarbetar överskådligheten bland kommentarerna. Vill du verkligen sälla dig till dessa troll?

Anonym skrev

Ja det kan ju inte vara i enligthet med piratpartiets policy att dela med sig av vad man kan utan att fråga. Vaccination stoppar ju att smittdelningen och det kränker ju integriteten. Viruset måste väl få färdas fritt mellan människor, det har vi stöd för av brevhemligheten enligt Rick/Dick. Fy för den onda läkemedelsindustrin med sina maffiafasoner.

Med reservation för att influensan hade kunnat varit värre, då gäller förstås annan logik som passar piraterna bättre, dela med sig gratis av vaccin och onda läkemedelsindustrin ska betala. Det räcker ju att de utvecklar prototypviruset, sen ska svenska staten eller vem som helst få kopiera vaccinet gratis.

Anonym skrev

Jag skulle vara mer rädd för främlingar som inte klarar av att hålla isär äganderätt och upphovsrätt än en person som faktiskt vet den grundläggande skillnaden mellan materiella och immateriella ting.

Fredrika skrev

[quote=Anonym]Man tar en risk om man låter en främling sova i ens hem.[/quote]

Absolut, i synnerhet om man låter en omoralisk människa sova i ens hem, som exempelvis fildelningsmotståndare, som med en blandning av kommunistiska och fascistiska undertoner principiellt propagerar för upphovsrättsliga kränkningar av människors frihet och privata äganderätt, utan att uppvisa något som helst behovsunderlag som stöder tesen att sådana kränkningar av människor är nödvändiga för att uppnå det inom den ekonomiska upphovsrätten eftersökta syftet.

[quote=Anonym]en person som vill ta av andra..[/quote]
Fast nu verkar du ha blandat ihop äganderätt med immaterialrätt, man tar ingenting när man kopierar. Man hävdar sin egna och redan existerande äganderätt före dom upphovsrättsliga kränkningarna i monopolet på exemplarframställning och distribution inom den ekonomiska upphovsrätten. Det är det monopolet som tar från privatpersoner, men den stölden accepteras helt enkelt inte längre.

För att hänga med i fildelningsdebatten, så bör man sätta sig in i och förstå grunderna gällande upphovsrätten, och vad monopolet på exemplarframställning och distribution inom den ekonomiska upphovsrätten faktiskt gör, så man är på det klara med vad som kränker vem, i vilken riktning.

[quote=Anonym]..utan att fråga om lov.[/quote]

Sen 150år tillbaka så är det ett vedertaget faktum att allmänheten inte behöver fråga upphovsmannen eller upphovsrättsinnehavaren om lov innan man kostnadsfritt tillgodogör sig kultur via bibliotek, privatlån och privatkopiering. Nu har dom spelreglerna för samhällets självklara kulturberikande letat sig vidare in i allmänhetens rättsmedvetande gällande vad som är rimligt vid fildelning. Människor ägnar sig följaktligen inte en sån meningslös och i praktiken omöjlig uppgift, som att fråga upphovsmän och upphovsrättsinnehavare om lov innan man fildelar, och hävdar sin egna äganderätt.

Sen om du ska posta fler kommentarer bland nyheterna, så använd dig gärna av en signatur.

Användandet av en signatur har ingenting med din personliga identitet eller anonymitet att göra, utan det berör enbart överskådligheten bland kommentarerna, och det är jobbigt nog eftersom vissa troll här kontinuerligt motarbetar överskådligheten bland kommentarerna. Vill du verkligen sälla dig till dessa troll?

Anonym skrev

Vad mig anbelangar får dom gärna ta vad dom vill utifrån piratfilosofin. När pirater ”tar” något så finns ju saken kvar ändå. Så, välkommen att kopiera vad ni vill här…..

Anonym skrev

U2 sångaren Bonos uttalande är bara toppen av ett isberg.
90% av gårdagens och dagens sk artister är självgoda egoister som inte
skulle ha haft några som helst betänkligheter med att ha setat och jollrat i en TV-soffa med vare sig Lenin, Stalin, Mao eller Hitler. Att de tiger och samtycker bevisar väl detta.
Den enda som skulle ha stått upp mot detta är väl John Lennon.

Anonym skrev

Man tar en risk om man låter en främling sova i ens hem. Jag skulle defininitivt inte låta en främling som är pirat göra det – en person som vill ta av andra utan att fråga om lov.

Winston Smith skrev

Det verkar finnas två grupper på Couchsurfing: ”Pirate Party” och ”The Pirate Party”…?

Lämna kommentar