Piratpartiet röstar nej till SWIFT-avtalet

– Generellt sett bör myndigheterna endast få tillgång till uppgifter om medborgarnas banktransaktioner om det föreligger en konkret misstanke om brott.

– Om USA vill ha uppgifter om europeiska bankaffärer för en utredning, då får de komma in med en formell begäran till våra myndigheter om detta. Men vi skall inte ge USA tillgång till SWIFT-databasens rådata, säger Engström.

Det svenska EU-ordförandeskapet ingick den 30 november ett avtal för EU:s räkning om att ge USA tillgång till europeiska bankdata i SWIFT-databasen. Detta skedde dagen innan EU:s nya fördrag, Lissabonfördraget, trädde i kraft.

– Hade ministerrådet väntat en dag hade man givit Europaparlamentet medbeslutande. Det hade varit värdefullt, inte minst som parlamentet på eget initiativ redan arbetade med frågan. Nu ser det istället ut som om den svenska regeringen aktivt försökte hålla oss utanför, säger Christian Engström.

EU:s ministerråd och EU-Kommissionen har inte ens besvärat sig med att överlämna en kopia av avtalet till Europaparlamentet förrän det senare efterlyste det. Dokumenten har nått parlamentet denna vecka, nästan två månader efter att avtalet ingicks. Och bara dagar innan månadsskiftet januari/februari, då det skall träda i kraft.

Denna vecka har Europaparlamentets utskott för medborgerliga rättigheter kunnat granska avtalet. Parlamentet kan tidigast bekräfta eller motsätta sig avtalet på sin session i Strasbourg den 8-11 februari. Parlamentets talman har därför uppmanat det spanska ordförandeskapet att skjuta upp avtalets ikraftträdande till dess de folkvalda har fått en chans att yttra sig om det.

– Hela denna process vittnar om nonchalans från det svenska ordförandeskapet och från ministerrådet mot parlamentet. Det är i sig ytterligare ett gott skäl att säga nej till avtalet. Parlamentet skall inte finna sig i att bli behandlat som en dörrmatta, säger Christian Engström.

– Alla talade om hur EU skulle bli mer demokratiskt med Lissabonfördraget. Men nu, när fördraget börjat gälla, verkar det som om EU:s ledare inte är speciellt intresserade av insyn, medbestämmande och maktdelning längre, avslutar Christian Engström.

Kommentarer

Anonym skrev

Alla talade om hur EU skulle bli mer demokratiskt med Lissabonfördraget. Men nu, när fördraget börjat gälla, verkar det som om EU:s ledare inte är speciellt intresserade av insyn, medbestämmande och maktdelning längre, avslutar Christian Engström.
New York Bankruptcy attorneys

Göran A skrev

[quote=Anonym]Du anser det inte är en kränkning så länge man inte begår nåt brott, jag tycker det är en kränkning så länge man inte begår nåt brott.
[/quote]

Väldigt bra formulerat och det är precis det som är viktigt. Det finns väl inga brottslingar som direkt hävdar att de är kränkta när polisen spanar på deras brottslighet.

Låt säga att lagen om husrannsakan ändrades så att polisen godtyckligt fick göra husrannsakningar. Ska då alla dessa ”rent-mjöl-i-påsen-anhängarna” säga, att så länge som de inte begår brott är det inte kränkande när polisen godtyckligt och hux flux ringer på dörren och sedan snokar runt i deras lägenheter.

Det folk inte verkar förstå är att när väl ett hinder på övervakningsområdet har övervunnits så ligger vägen mer eller mindre öppen. Det är som en jordvall mot översvämningar. Blir det ett litet hål i den så ökar det hålet raskt och vattnet bara väller fram och inget kan stoppa det.

Det är ruskigt naivt att tro att alla den information som samlas in om medborgarna inte kommer att missbrukas. Missbruk har skett tidigare och kommer att ske i framtiden. Det är bara det att desto mer man känner till desto mer går det att missbrukas och desto mer går det att skada. Se bara hur poliser slår i registren på saker de inte har med att göra och sjukvårdspersonal som snokar i grannar och kändisar m.m.

"Anonym" skrev

Ska det räcka med ett fåtal fanatiker för att undergräva själva fundamenten för hela den fria världen? Prata om framgångsrik terrorism.

2infinity skrev

[quote=Anonym]Varför är det en kränkning? Jag skulle inte uppleva det som en kränkning så länge jag inte sysslar med något olagligt men det är väl därför som man vill ha det här.[/quote]

De som kommer med denna åsikt tror alltså att alla i makt är snälla och vill bara allas bästa? Stalin? Nordkoreas Kim? Berlusconi? Hittler? mm. mm.

Du måste ha sovit igenom varje historia lektion om du tror att det är på det sättet!

Anonym skrev

För det är en del personer som verkar tro att *alla* banktransaktioner lagras i SWIFT:s databas. Det gör de inte. Inhemska banktransaktioner samt korttransaktioner går *inte* via SWIFT. Följande transaktioner går via SWIFT:
* Internationella banköverföringar mellan bankkonton i två olika länder (*ej* kortbetalningar).
* Inhemska banköverföringar i utländsk valuta (eventuellt exklusive EUR som verkar kunna gå via det inhemska systemet).

Vanliga privatpersoners löneutbetalningar kommer vanligtvis inte från utlandet och går därför inte via SWIFT.

Självklart är det illa nog om USA kan spionera på folks utlandsaffärer, men avtalet ger inte USA insyn på fullt så många transaktioner som folk här verkar tro.

gastlind skrev

Det beror väl på vad målet är. Jag räknar inte med någon givande diskussion direkt.. Vill man få andra att förstå att trollet är just ett troll så är matning med vettiga argument ett väldigt bra sätt. Sättet som troll svarar på är ju ofta riktigt larviga.

Scary Devil Monastery skrev

[quote=Anonym]Varför är det en kränkning? Jag skulle inte uppleva det som en kränkning så länge jag inte sysslar med något olagligt men det är väl därför som man vill ha det här.[/quote]

Du menar på fullaste allvar att detaljerna om varenda europes banktransaktioner, konton, överföringar, lönedetaljer, köpvanor, och personlig kortinformation skall vara tillgänglig för USA – och därmed i förlängningen varenda land anslutet till G20/Interpol/NATO med flera oavsett om misstanke finns eller ej?

Myndigheterna skall inte övervaka, arrestera, eller i övrigt ingripa i medborgarnas affärer utan att det finns skälig misstanke och domstolsorder. Det är det det betyder att överhuvudtaget leva i en rättsstat. Men är man gammalkommunist och tycker att Nordkorea eller Kina var beundransvärda exempel så ser man saken naturligtvis annorlunda.

”Men in general are quick to believe that which they wish to be true.”
– Julius Caesar

Anonym skrev

Jag skulle uppleva det som en kränkning om för mig främmande stater och/eller människor skulle veta ex vis:
– Alla jag pratar med, vad jag pratar om.
– Alla jag handlar med och vad jag handlar.
– Osv, enligt alla nya lagar vi börjar få.

Du anser det inte är en kränkning så länge man inte begår nåt brott, jag tycker det är en kränkning så länge man inte begår nåt brott.

Men det är klart, har man som mediamaffian Östtyskland och Kina som ideal på detta område så ser man väl inte riktigt på samma sätt på kränkningar och mänskliga rättigheter som de flesta ;)

DanceK skrev

Du matar bara trollet. Herr Anonym postar den här sortens negativa kommentarer till i stort sett alla PPs nyheter. Du kan lika gärna försöka prata med en ilsk geting.

gastlind skrev

Bland annat därför PP ständigt varit emot Lissabon-fördraget. Fördraget är ett första steg mot en EU-ledd diktatur :(

gastlind skrev

Oh, det är därför du är så noggrann att skriva som anonym här på forumet? För att du ej har något att frukta om folk får veta vem just du är och vad du gör? Du bryter säkert inte mot lagen, så varför inte skriva namn, personnummer, adress, telefonnummer m.m. Jag menar bryter du inte mot lagen har du inget att vara rädd för? Du kan gärna lägga upp en länk till en IR-webbkamera i ditt sovrum så vi ser att du ej tillverkar terrorbomber i sängen om nätterna. Är du hederlig så har du ju ingenting att dölja. Kom igen nu ;)

Ponera att du handlar av ett bolag som säljer dejtingtjänster, sexleksaker eller kanske i framtiden läkemedel som till exempel viagra. Hur kul är det då om staten får reda på det? Om staten har avtal med privata bolag som får ta del av informationen i sin marknadsföring eller på andra vis i sin verksamhet.

Anonym skrev

Varför är det en kränkning? Jag skulle inte uppleva det som en kränkning så länge jag inte sysslar med något olagligt men det är väl därför som man vill ha det här.

Slasher skrev

Bra beslut. USA (och ingen annan) ska inte vara och lägga näsan i blöt där dom inte ska vara.

Omp skrev

Var det något annat vi väntade oss av Lissabonfördraget? Skulle det ge ÖKAD insyn att utesluta de folkvalda? Det är juh skrattretande att de kan ens påstå något sådant!

Anonym skrev

I found your website perfect for my needs. It contains wonderful and helpful posts. I have read most of them and got a lot from them. To me, you are doing the great work. Carry on this. work at home In the end, I would like to thank you for making such a nice website. Or where I could also share some of my ranches for sale details for you all budy who come up here
Best-In-Bedding.com

Anonym skrev

Hvis du skal bruge et CMS system med Drupal kan jeg anbefale at du bruger Nettonet. Der har du 1-klik installation af Drupal og webhosting til fast lav pris på 9,- pr. måned
loss 10 pound

Anonym skrev

However, a lot of people do not like to register in order to post comments so if your goal is to increase the number o user comments then you may want to allow anonymous commenting.
loss 10 pound

Lämna kommentar