Pressmeddelande: “Regeringen måste bekänna färg om datalagringen”

– Båda blocken skyr frågan som pesten. Lagförslaget har legat klart i en låda på justitiedepartementet sen länge men ingen vågar lyfta frågan av rädsla för en ny FRA-debatt, säger Anna Troberg, vice partiledare för Piratpartiet. Förre justitieministern Tomas Bodström, initiativtagare till direktivet, har upprepade gånger ifrågasatt varför lagen inte införts, främst för att han inte vill röra frågan själv om det skulle bli regeringsskifte.

Farhågorna om vilken effekt detta direktiv skulle få på människors kommunikationsvanor har redan besannats. Detta visar en tysk undersökning som genomfördes när datalagringen implementerades i Tyskland 2008. Mer än hälften av de tillfrågade drog sig för att ringa psykologer, drogavvänjningskliniker eller relationsrådgivare på grund av lagen. Elva procent sa sig redan ha avstått från vissa telefonsamtal eller mejlkontakter. Anna Troberg är oroad över denna utveckling:

– Ur statens synvinkel är detta en effektiv form av kontroll. Genom att övervaka människors kommunikation lyckas man skrämma dem till självcensur och tystnad.

På Svensk Juriststämma i förra veckan frågade Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg justitieminister Beatrice Ask om regeringen inte skjuter på beslutet av rädsla för att få ännu en integritetsdebatt på halsen. Svaret blev att regeringens långsamma implementering av EU-direktivet om datalagring inte var någon ko på isen och att man skulle kunna anföra bra sakskäl till att vänta.

– Vi inom Piratpartiet tänker inte låta regeringen komma undan med att skjuta den här debatten framför sig. Vi tänker debattera datalagring oavsett om de vågar berätta vad de tänker föreslå eller inte, säger Anna Troberg. Det minsta man kan kräva av både regeringspartierna och oppositionen är att de berättar vad de anser om teledatalagring innan riksdagsvalet.

Kommentarer

Mr President skrev

I den kommande valrörelsen är det viktigt att vi tar varje tillfälle att fråga representanter för riksdagpartierna vad de tänker göra åt datalagringen. De måste få frågan så ofta att de känner sig helt förföljda av den.

Anonym skrev

Som vanligt är det här saker de redan håller på med. Det ska bara legaliseras utifall de behöver använda det emot dig.

Lämna kommentar