Datalagringen: Piratpartiet enda partiet i riksdagsvalet emot datalagringen

– Det här är ett stort svek mot hela svenska folket, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Att massregistrera alla människors telefonkontakter med andra människor, var de befinner sig vid varje tillfälle och logga deras internettrafik är ett fullständigt oacceptabelt övergrepp i ett demokratiskt samhälle.

Kompromissen mellan Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna innebär enligt Aftonbladet att Socialdemokraterna tvingats backa från det extrema kravet på två års lagring, samtidigt som de tidigare så kraftiga motståndarna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, inte längre ska driva linjen att stoppa direktivets införande i Sverige.

– Miljöpartiet och Vänsterpartiet försöker gömma sig bakom att EU tvingar dem, säger Rick Falkvinge. I själva verket är det regeringssamarbetet med Socialdemokraterna som tar överhanden över viljan att skydda människor från övervakning. När det väl gäller får integritetsfrågorna stå tillbaka för drömmen om regeringsmakten, säger Rick Falkvinge.

I ett gemensamt uttalande i justitieutskottet säger de tre partierna att de “anser att det förslag som presenterats av trafikuppgiftsutredningen bör förbättras på flera punkter. Särskilt viktigt är det att frågan om vilka data som ska lagras regleras i lag och inte i en förordning”. Därmed är det principiella motståndet mot datalagringen som bortblåst. Kvar är endast ett symboliskt motstånd medans man medverkar till att införa direktivet.

– Vi välkomnar att Miljöpartiet och Vänsterpartiet så tydligt förklarar sin linje i god tid innan valet, säger Rick Falkvinge. På det här viset blir det tydligt för väljarna att alla sju partier i riksdagen tänker införa datalagring. Endast Piratpartiet är kvar som motståndare till direktivet, avslutar Rick Falkvinge.

Länkar och referenser:

Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6587564.ab
Johan Linander (c) om justitieutskottet: http://johanlinander.se/blog/2010/02/11/bra-omsvangning-av-bodstrom-eller-vad-menar-de-egentligen/

Kommentarer

Antites skrev

Piratpartiets partiprogram:

Staten skall endast vid en konkret brottsmisstanke ha rätt att samla bevis och utföra övervakning av dess invånare.

Miljöpartiet de Gröna – Så vill vi stoppa datalagringen:
http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=191017

Grundprincipen för hur insamling av data ska ske är att det ska finnas en konkret misstanke, och att det ska behövas domstolsbeslut mot en specifik individ.

Nu är bara frågan om ”grundprincipen” ovan kommer att kompletteras med mer tveksamma principer, t.ex. ”Övervaka alla, för vi måste tänka på barnen/miljön!”.

Anonym skrev

Hmm, det skulle innebära en kostnadsökning på allt emellan 27-200kr mera baserat på 5 miljoner internetanvändare. Å andra sidan kan man nästan alltid räkna med den dubbla kostnaden då det gäller statliga utredningar.

Och sedan försvinner ju nästan hela syftet med VPN såvidare dom inte få behålla reglerna att inte behöva lämna ut uppgifter sålänge straffskalan är mindre en 6 års fängelse om jag minns rätt.

Får en känsla av att internet kommer bli väldigt dyrt, samt att allt fler anonyma krypterade nätverk kommer byggas upp som slår ut både FRA och datalagring och all annan spaning också för den delen. Ungefär lika misslyckat som att försöka stoppa prostitutionen.

Men men, att försöka slå in det i skallen på moralpredikare är lika med noll.

Anonym skrev

Vad gäller VPN är det vad jag förstår idag osäkert vad de ska klassas som, om jag får gissa kommer de hävda att de inte omfattas av direktivet, och det hela får slutligen avgöras i domstol.

Då hela syftet med direktivet omintetgörs om VPN tillåts att ej föra loggar så är det åtminstone säkert att de tillslut kommer omfattas, behövs det skapas helt enkelt sådan lagstiftning om politikerna fortsätter som nu.

Angående kostnaderna hittade jag den här artikeln:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/datalagring-kan-kosta-1-miljard_2194989.svd

Anonym skrev

Kollade precis in Ravennas blogg angående datalagring där hon räknar upp några punkter.

Alla dina telefonkontakter registreras och sparas i minst ett halvår.
Alla dina SMS-kontakter registreras och sparas i minst ett halvår.
Alla dina e-mail! registreras och sparas på samma sätt. (Ja, du läste rätt. Journalistförbundet, dags att vakna.)
Alla gånger du varit uppkopplad på Internet från ditt eget abonnemang registreras med klockslag och IP-adress.
Varje gång du ringer eller SMSar någon, så registreras varifrån och klockslag. Det där “varifrån” gäller alltså även mobiltelefoner. Mobiltelefoner blir statliga spårsändare som gör att staten kan ta fram en karta över hur du rört dig i din vardag det senaste året. Staten får alltså långt mer information om dig än du kommer ihåg själv.

Skulle vilja kompletera med att även alla banktransaktioner du gör regestreras ( även om säkert dessa krypterade liksom e-mail ).

Nu har jag en fråga till dom som orkat lusläsa direktivet.
Innefattar direktivet även dom som driver VPN-tunnlar. Ska dessa också spara sina loggar eller gäller det bara ISP?

Sedan en viktig slutpunkt som folk skulle vara intresserade av. Vad kommer detta att kosta internetleverantörerna, och hur mycket mer kommer kunden att få betala för att ISP’s ska kunna bedriva detta?
Hur mycket mer kommer internet att kosta procentuellt/kund helt enkelt. Någon som kan ana?

gastlind skrev

Att det _enligt lagen_ är ”lovligt” betyder inget annat än att lagarna börjat ruttna ordentligt på sista tiden. Hög tid att riva ner dem och spika upp nya medborgarvänliga lagar som garanterar fria och ostraffade människor vissa rättigheter.

mrxyzptlk skrev

Datalagringsdirektivet
+ Facebook
+ Igenkänningsmjukvara (biometriskt fingeravtryck, ansikte, ögon osv.) för användande av teknik
+ EU:s DNA-databas
+ Microchippande av kreditkort, djur, ID-kort, Pass, Människor
+ en framtida global envärldsregering (och därmed global domstol, lagar osv som enskilda länder inte kan sätta sig emot)

= Illuminati:s Orwellska framtidsmardröm realiserad.

Scary Devil Monastery skrev

[quote=Anonym]Man kan undra vad dom ska ha för nytta med att lagra krypterad data. För det är ju inte särskilt svårt att räkna ut konsekvensen att minst 50000 och allt fler internetanvändare med tiden kommer välja att koppla upp sig mot både vpn tunnlar och krypteringsservrar typ TOR.
Man kanske också skulle kolla upp hur man krypterar mobil/iptelefoni, om det nu finns sådana tjänster tillgängliga? Analoga telefoner är la ganska så svårt att kryptera. ;)
Kan vara bra och veta, man vet aldrig den dag det kanske går åt helsike för en så att man kan behöva ringa en hjärnskrynklare, och det kan ju vara ganska privata saker som man inte vill att andra ska kunna ha möjlighet ta del av. [/quote]

Enligt undersökningen Cybernormer från Lunds universitet använder runt 10% av ungdomar någon form av kryptering redan idag – TOR/privoxy, VPN, m.m. Och de uppskattar att kanske totalt 6-7% av hela Sveriges befolkning numera gör det. Alltså är vi redan uppe på nästan en half miljon som idag använder kryptering.

”Men in general are quick to believe that which they wish to be true.”
– Julius Caesar

Anonym skrev

Av lagtexten framgår det att handlingen är brottslig endast om den är ”olovlig”.

Eftersom det finns en FRA-lag och snart en lag om datalagring så är det per definition lagligt och ej straffbart.

RolandOrre skrev

Analoga telefoner är bara analoga en liten bit, mellan telestationerna är allt digitalt.

Anonym skrev

(och Kalle Anka partiet osv är 1) inte med i riksdagsvalet eftersom de inte är ett registrerat parti dessutom 2) har heller inga åsikter i frågan om datalagringsdirektivet. Så PWND! som vi brukar säga… om du nu inte kan visa på nåt annat parti som är emot datalagringsdirektivet och som ställer upp i riksdagsvalet )

Anonym skrev

Läs igen: ”alla sju partier i riksdagen”. Du har alldeles rätt i att Piratpartiet inte är ett riksdagsparti. Inte än bör tilläggas, för att till skillnad från Kalle Anka har Piratpartiet god opinion och tidigare framgån i EU-val.

Anonym skrev

Hur var det med förmågan att läsa innnantill ? ;) Läs rubriken exempelvis, rubriken är det som står med stor text, rätt långt upp på sidan.

Anonym skrev

Har Piratpartiet funderat på kanske att göra en liten enkel polisanmälan?
Gammelmedia skulle säkert gotta sig åt saken, och att synas lite utåt skadar ju inte.

En anmälan som grundar sig på både förberedelse av brott och pågående.

Bara ett förslag och en tanke.

Anonym skrev

”På det här viset blir det tydligt för väljarna att alla sju partier i riksdagen tänker införa datalagring. Endast Piratpartiet är kvar som motståndare till direktivet, avslutar Rick Falkvinge.”

Piratpartiet är inte ett riksdagsparti, har Rick fortfarande inte förstått det?

Endast Piratpartiet är kvar? Vi vet väl inte hur Kalle Anka-partiet, Fantomen m.fl. partier som brukar få röster i riksdagspartiet står i frågan?

Anonym skrev

Posthemlighet
Från Wikipedia

Posthemlighet, brevhemlighet, är en rättighet för mottagaren av post, att posten inte läses innan den nått mottagaren.

I 4 kap. 8 § brottsbalken (1962:700) anges:

”Den som olovligen bereder sig tillgång till ett meddelande, som ett post- eller telebefordringsföretag förmedlar som postförsändelse eller telemeddelande, döms för brytande av post- eller telehemlighet till böter eller fängelse i högst två år.”

I 4 kap. 9c § (1962:700) anges vidare:

”Den som i annat fall än som sägs i 8 och 9 §§ olovligen bereder sig tillgång till upptagning för automatisk databehandling eller olovligen ändrar eller utplånar eller i register för in sådan upptagning dömes för dataintrång till böter eller fängelse i högst två år. Med upptagning avses härvid även uppgifter som är under befordran via elektroniskt eller annat liknande hjälpmedel för att användas för automatisk databehandling.”

Japp, regeringen gör sig själva skyldiga till fängelse upp till 2 år med både Datalagring och FRA. Men det var ju inget nytt.

Anonym skrev

Man kan undra vad dom ska ha för nytta med att lagra krypterad data. För det är ju inte särskilt svårt att räkna ut konsekvensen att minst 50000 och allt fler internetanvändare med tiden kommer välja att koppla upp sig mot både vpn tunnlar och krypteringsservrar typ TOR.
Man kanske också skulle kolla upp hur man krypterar mobil/iptelefoni, om det nu finns sådana tjänster tillgängliga? Analoga telefoner är la ganska så svårt att kryptera. ;)
Kan vara bra och veta, man vet aldrig den dag det kanske går åt helsike för en så att man kan behöva ringa en hjärnskrynklare, och det kan ju vara ganska privata saker som man inte vill att andra ska kunna ha möjlighet ta del av.

Lämna kommentar