Piratpartiet agerar på internt fusk i två interna val

Fusket hittades av partiets medlemsservice och kunde åtgärdas under en av de rutinmässiga kontrollerna av röstningen som genomförts.

- Vi genomför kontinuerliga kontroller men kommer nu att se till att skärpa dessa för att förebygga att något liknande inträffar igen. Distriktsledarvalet i Stockholm kommer att göras om från början, fortsätter Rick Falkvinge.

Partiets styrelse har i ett uttalande sagt att man bedömer att slutresultatet vad gäller riksdagslistorna inte påverkats nämnvärt. Man har däremot på den avhoppade medlemmens begäran tagit bort denne från riksdagslistan och flyttat upp de som stod efter. Förutom denna förändring får riksdagslistorna alltså stå kvar oförändrade.

- Vi ser det hela som en oerhört sorglig händelse, avslutar Rick Falkvinge. Medlemmen har självmant lämnat partiet och bett partiet om ursäkt och vi avser inte att gå vidare med detta.

Länkar och referenser:

Styrelsens protokoll från ikväll: http://forum.piratpartiet.se/Topic196994-517-1.aspx

Kommentarer

seena123 skrev

VALFUSKET I MODERATERNA

DAN PERSSON OM VALFUSKET I MODERATERNA
Moderaternas fusk både naturligt och logiskt
Publicerad: 2010-02-15, Uppdaterad: 2010-02-21
Fusket i moderaterna är en naturlig utveckling av att partierna inte längre är att se som folkrörelser. Den trista sanningen blir att den representativa demokratin inte längre fungerar. Samma fusk förekommer i de andra partierna och partiledningens hantering av provvalsresultaten är en del av samma mynt.

45 MILLNINGAR8 KOMMENTARERDELASKRIV UTFACEBOOKTWITTER
OM FÖRFATTAREN
Aktiv medlem under 20 år med förtroendeposter på nationell, regional och lokal nivå. krönikör på samhällsområdet för branschorgan inom upplevelseindustri

Det finns två skäl till att det blir så här:

1. Parterna är socialiserade och totalt baserade på partistöd.
2. Medlemmarna har försvunnit och med dem den demokratiska legitimiteten.

På sjuttiotalet var partierna folkrörelser med hundratusentals medlemmar i varje parti. Ett vanligt partimöte i moderaterna i Luleå kunde ha 100 deltagare under en period där moderaterna i Norrbotten var politiskt marginaliserade.

Sedan dess har mycket hänt. SSU i Sverige har idag färre medlemmar än SSU i Norrbotten 1976 och då pratar vi riktiga medlemmar, antalet redovisade för bidrag från Landstinget var väsentligt fler. Fusket var samordnat i ungdomsförbunden så ingen skall kasta första stenen.

Partiernas ekonomi har totalförändrats. Då var 20% partistöd och 80% medlemsavgifter och bidrag från medlemmar. Nu är 90% partistöd. Partierna har socialiserats.

Här har vi orsaken till att ledande politiker som i själ och hjärta är demokrater agerar på ett sätt som är direkt livsfarligt för demokratin.

De sätter partiet och sig själva före ideologin av ekonomiska skäl.

Det är en allvarlig anklagelse men bevisen i form av oviljan att göra något är så klara och entydiga. Enda alternativet vore slutsatsen att samtliga partistyrelser består av imbecilla människor. Så är det definitivt inte.

Makarna Myrdahls Folkrörelsesverige rasar i bitar. Förening kommer lite tillspetsat att om några år enbart att användas som uttryck när två kroppar möts.

Partier med få eller inga medlemmar är ingen grund för att utse partiernas företrädare. Nomineringsmöten där mer än hälften av deltagarna är valda företrädare med lön eller anställda tjänstemän är heller ingen grund för en representativ demokrati men så ser verkligheten ut.

Trenderna är dessutom entydiga. Om tio år är det ännu värre då har en stor generation partimedlemmar dött ut och inga nya har kommit i deras ställe.

Då går det med emfas att hävda att den representativa demokratin har slutat fungera och vi har fått ett partisystem som mer är att se som en kampanj, marknadsförings och lobbyistorganisation.
Partiernas ekonomiska beroende av statsmedel, tjänstemännens beroende av lön och de förtroendevaldas beroende av arvoden och lön säkerställer att ingen som har makt att förändra av ren självbevarelsedrift kommer att förändra systemet.

Konsekvensen blir att vi om 15 till 20 år har ett havererat demokratiskt system och inget demokratiskt alternativ. I det perspektivet är dagens fusk att se som ett normalt beteende.

Lösningen är enkel men totalt ogenomförbar. Vi behöver ett nytt system och en total förändring för att skapa den medverkan från befolkningen som är förutsättningen för den representativa demokratin. Svaret är en övergång till den engelska modellen, inte för att den är bättre i sig utan för att den utgör den totala förändring som behövs för att slå sönder dagens system och skapa engagemanget och intresset för det nya.

Iden är lysande och helt omöjligt att genomföra. Vi får istället vänja oss vid ökat politikerförakt, ingen identifikation med valda företrädare och en stat som behöver ett nytt folk. Artiklar om ”fusk” inom partierna kan bli en återkommande artikelserie.

Anonym skrev

Det är ju rätt värdelöst om partiet ställer upp i landstingsval i Stockholms län fast majoriteten av de riktiga lokala medlemmarna inte vill det.

find cell number

Anonym skrev

Partiets styrelse har i ett uttalande sagt att man bedömer att slutresultatet vad gäller riksdagslistorna inte påverkats nämnvärt. Man har däremot på den avhoppade medlemmens begäran tagit bort denne från riksdagslistan och flyttat upp de som stod efter. Förutom denna förändring får riksdagslistorna alltså stå kvar oförändrade.
Wonga scam

Anonym skrev

Few watch aficionados realize that the Japanese brand seiko watch has a history as old as many of its Swiss rivals. Founded in the 1880s, the company began manufacturing wrist seiko watches after World War I and quickly became an innovative leader, developing one of the world’s first seiko automatic and seiko chronograph. But perhaps Seiko’s greatest achievement came about in its race with the American brand Bulova to harness new technology, leading to the quartz watch, which revolutionized the industry and nearly drove the Swiss out of business.
More innovations followed, including the first computer wristwatch, in 1984, and the first nonbattery seiko kinetic watch. To this list we can now add another groundbreaker: the Seiko Spring Drive mechanical movement, which is accurate to one second per day, making it approximately three times more precise than the average mechanical watch. The Spring Drive also provides an enduring seventy-two hours of power reserve (most watches offer about forty) and winds 30 percent faster than a conventional movement.
According to seiko uk, twenty-eight years of work went into developing this movement, and only five of the company’s hundreds of watchmakers possess the requisite skills to assemble it. Regardless of its technological history, the seiko 5 is a skillfully designed watch, with graceful hands and interesting use of off-center dials.

Anonym skrev

Ja, tyvärr. Partiet MÅSTE få en mer seriös framtoning om Medelsvensson ska vilja rösta på er. På grund av att partiet känns som en lekstuga så skulle jag inte vilja lägga min röst på er om det inte hade varit för att jag råkar känna en av riksdagskandidaterna personligen och därför tänker personrösta på just henne, eftersom jag anser att hon är kompetent att sitta i riksdagen och vara med och bestämma över Sverige, men det tycker jag oavsett vilket parti hon råkar tillhöra. Nu råkar hon vara Piratpartist, och det är därför ni kommer att få min röst. Även om jag råkar hålla med om politiken ni för så finns det ett annat parti som jag också håller med och som jag annars hellre skulle röstat på.

Anonym skrev

Det var en mogen kommentar. Samma sak gäller förstås för de som sysslar med massiv illegal fildelning, dvs brott mot upphovsrättslagen. Integritet gäller förstås inte då heller. Betalningsfuskare ska sitta på kåken. Där är vi överens!

Anonym skrev

Jag skulle inte prata om trovärdighet om jag vore du. Skaffa fakta före du uttalar dig.

Anonym skrev

Jaså? Det finns redan opinionsmätningar som särredovisar partiet, och piraterna har inte ens börjat marknadsföra partiet ännu. Ju närmare valet vi kommer desto fler kommer att få upp synen för partiet. Det är högst sannolikt att de kan ta sig in.

Anonym skrev

Ja det är väl bara att kolla på hur många miljoner i böter som regeringen är beredd att betala bara för att slippa en debatt om datalagringsdirektivet.

Anonym skrev

Det stora målet är väl att hålla folket i skräck om att statens väpnade gren kan komma på besök när som hellst. Det ekonomiska är en bisak.

Anonym skrev

Dessa intresseorganisationer som jagar fildelare erkänner ju själva att de inte har vad som krävs för att sätta dit folk som använder bittorrent-tekniken. Istället jagar de folk som använder centraliserade fildelningstekniker som DC++, etc. Detta i sin tur medför att det dyker upp skrämselartiklar i tidningarna där de talar om att de skärper sin jakt på fildelare, men de glömmer alltid att berätta att deras försök enbart är ett enda stort ekonomiskt slöseri som inte förändrar någonting.

Anonym skrev

Du får ursäkta mig. Svaret var menat till den person som du svarade, och inte du personligen.

Anonym skrev

Är sedan länge medlem i den så kallade ”scenen” , tycker inte PP synns alls något , hörs inget i media. Ska ni vinna valet och göra det lagligt att fildela så är det väl dax att börja nu..

Och ni P2P…låt gärna APB ta er :) och ni som läcker realeaser, vi hittar er !

gastlind skrev

Detta är inte hållbart. Vi måste avstå hitta på något vis att begränsa möjligheterna till fusk. Alla sätt jag kan komma på kräver att man på något trovärdigt vis mappar en fysisk person till en medlem…

Tänk hur lätt det hade varit för utomstående part att kuppa in sin favoritkandidat på listan via ett botnet eller en serie vpn:er… Frågade Rick detta igår och han hade inget snabbt svar på problemet.

Anonym skrev

Citerar Anna Troberg; ”I går var dock en lång och tung dag. Vi hade en tid varit medvetna om att distriktsledarvalet i Stockholm manipulerats.”

En tid ja… vad var det nu du sa BO?

Piratpartist skrev

Läste detta i tråden du postade:
[quote]den här ”fuskaren” är mer intresserad än vad du någonsin kommer att bli av att driva piratfrågor och driva saker på gräsrotsnivå. Den här ”fuskaren” som du så starkt förtalar här, är/var en av piratpartiets mest drivande medlemmar som har gjort det mesta man kan göra på gräsrotsnivå.
[/quote]
Det kan ju vara förklaringen till att man inte vill ta tydligt avstånd. Mannen är ju en tillgång.

Apocalypse skrev

Det är ju det partiet har. det är det jag menar.
PP agerade ju snabt OCh öppet. kan ju inte bli bättre.

Piratpartist skrev

Du verkar tycka att om man ljuger, bedrar och bryter mot lagen (för visst är väl valfusk olagligt?) och sedan kommer med en ursäkt så är allt okej? Jag tycker snarare man bör ta tydligt avstånd från sådana personer. Just nu känns det som man inte riktigt tycker att själva agerandet var fel utan snarare att man åkt dit för det.
Och kom inte dragandes med FRA hit och FRA dit. Det är en enorm skillnad att välja att sätta sig i offentlighetens ljus och begå brott för att försöka tillskansa sig positioner man annars inte skulle fått.

Vem som helst kan lätt söka upp informationen om vem det rör sig om. Det jag ville poängtera är att det känns inte helhjärtat när man håller förövaren om ryggen.

Anonym skrev

Äh förlåt för min första kommentar. Jag har en kraftig hjärnskada som gör att jag skriver dumt jävla skit lite här och där.

Anonym skrev

Självklart tänker jag inte det. Jag har ju inga riktiga argument. Plus att jag är lite efterbliven. Sorry.

Anonym skrev

Skulle snarare säga ”Hej jag är anonym, jag vet ingenting men jag TROR väldigt mycket korkade saker. Jag skulle passa bra i kristdemokraterna. Där är TRO en stor grej. Alla andra verkar ju veta saker med så kallade fakta. Det gillar inte jag. Bättre att ljuga ihop grejer.”

Anonym skrev

Av oliktänkade som dig själv, sure. Men vem fan bryr sig om vad du tycker? Bye bye

Björn Odlund skrev

Vad menar du talar för att vi nu gått ut med information som vi ”suttit på i flera veckor” (sanningen är ju den att det uppdagades nu iom att det var distriktsledarvalets slutskede)? Dessutom har läget med fusket med moderaterna varit på tapeten i åtminstone ett par dagar, varför skulle vi inte gått ut då, om det nu var så att vi var så rädda att ”nån” skulle läcka till media.

Anonym skrev

Listigt? Jag tror att i princip allt som piraternas ledning uttalar sig om just nu upplevs som pajasnummer.

pelleplutt skrev

Det är ju inte hemligt alls. Att inte vilja hänga ut nån i onödan är inte riktigt samma sak som att dölja vem det är. Killen har ju själv postat sin ursäkt på forumet. däremot verkar blodtörsten ha väckts hos en del som gärna vill slå på de som är däckade verkar det som. Osnyggt och lite väl mkt FRA-positivt för min smak. Det där med rent mjöl i påsen som ska redovisas i parti och minut alltså.

pelleplutt skrev

Jag satt precis och tänkte detsamma. Ingenstans utom här är det så otroligt aggressivt och otrevligt när saken diskuteras. Piraterna är själva ute och snackar budskap varstans, och här trängs alla trollen. Ironiskt eller nåt.

frags skrev

Mycket listigt att utnyttja högermedias behov av en avledningsmanöver från spektaklet med moderaterna. Visst, det är i princip dålig publicitet, men samtidigt tillskriver de PP lika stor legitimitet som moderaterna i rapporteringen, något de aldrig skulle göra annars. SvD.se har nu ”Valfusk även i Piratpartiet” som överrubrik på alla artiklar om moderaterna. Jag tror att det är till er fördel.

Anonym skrev

Det känns som det sitter vissa personer och bara väntar på minsta tillfälle att med osakliga inlägg kritisera piratpartiet.

Anonym skrev

Det skulle vara roligt att veta hur du definierar ett seriöst parti. Jag tvivlar på att du kommer att förklara varför du tycker att partiet är oseriöst.

Jiri Gaisler skrev

[quote=Piratpartist]Ja synd bara att man väljer att inte gå ut med vem förövaren är. Får en känsla att man inte tar det hela på allvar.[/quote]

Jag hade exakt samma kommentar som du – ville ha mer transparens. Du kan läsa mitt inlägg på forumet, och hur negativt jag blev bemött. Namnet på förövaren finns dock med i samma tråd. Man undrar ju om det finns något mer dolt med tanke på hur aggressiva vissa kommentarer var …?

Jiri Gaisler.

joakim.k skrev

det är kul att se att så många som skriver här och kommenterar PP:s politik inte ens har läst vad politiken handlar om. PP står inte för att man skall bryta lagar, PP säger att det finns lagar som vi inte tror på, precis som M,S,MP,C och SD för den delen och ställer sig emot dessa lagar.

Att tycka att en lag är felaktig och att försöka ändra den är inget lagbrott, agera för att ändra saker som man anser är fel är demokrati. Det är vad PP sysslar med!

Så till sist, kommentera gärna eskilda händelser på korkade sätt om ni vill förlöjliga er, men citera inte den politik som PP för utan att faktiskt läsa den först!

Anonym skrev

Finns ingen anledning att skydda en sådan här brottsling.
Han har pissat på partiet och allt vad demokrati heter.
Integritet gäller inte vid sådana här allvarliga händelser.
Valfuskare ska sitta på kåken.

Anonym skrev

Skulle snarare säga ”Piratpartiet reagerar på medias nyfikenhet på internt valfusk i partier, efter att moderaterna blev avslöjade, genom att fort som fan gå ut med egen information som man har suttit på i flera veckor innan någon läcker det till media”. Men er rubrik funkar också.

Apocalypse skrev

Det är tråkigt att sådant händer.
Men som många andra skrivit så har ju partiet vart helt öppet med det hela och tar hand om saken så då ser jag ju knappast detta som nått negativt för partiet.
Sen att folk försökr få det till att Partiet är bovarna är ju inte konstigt, nån måste ju gnälla med…

Anonym skrev

Det är väl bara bra med kopierade röster? De som kopierar mest röstar väl mest också? Och en kopierad röst kostar ju inget. Däremot är det ju fel att kolla upp IP-adresser eftersom brevhemligheten gäller, eller hur?

Piratpartist skrev

Ja synd bara att man väljer att inte gå ut med vem förövaren är. Får en känsla att man inte tar det hela på allvar.

gastlind skrev

Faktumet att ingen i partitoppen dolt något och att partiledaren var den som gick ut och avslöjade är viktigt. Vet ej noggrant om man kan säga samma om Moderaterna? Var det partiledningen som berättade för medierna där också?

DanceK skrev

Piratpartiet är som vi alla vet lite av ett experiment. Då får man nog vänta sig att det blir fel på sina håll.

Det är bara att göra om, göra bättre.

Anonym skrev

Ja där ser man ju vad medlemssiffrorna är värda… Manipulerade! Jag provade själv att registrera några gånger för ett år sedan eller något, trots att jag är emot detta oseriösa parti. Trovärdigt jämförelse man gör med andra partier…

Anders Nordin skrev

Jag läser inte AB på nätet och har därför inget cacheminne som styr.
Jag lät google söka ”fusk i piratpartiet”
google får upp korrekt DN-artikel och sedan
Aftonbladets
det.se/nyheter/article6455986.ab

Det tar en god stund innan jag ser att artikeln är från 20/1.

Inte bra.

Anonym skrev

Att det sker i seriösa partier som M är trist men i fallet PP är det knappast förvånande. Man kan knappast förvänta sig att personer som vill bryta mot lagar och anstränga sig för att dölja detta, är noga med att följa regler i andra sammanhang. Det här förvånar mig inte alls utan är nog bara toppen på isberget.

Anonym skrev

Tyvärr är det nog ett dåligt PR-trick, Rick Falkvinge på bild med texten: Valfusk hos Piratpartiet. Jag har hittills inte sett DN skriva om valfusket hos moderaterna med Reinfeldts bild bredvid rubriken. DN slår mot Piratpartiets ledare men skyddar Moderaternas ledare. Jag kanske överreagerar men det känns tveksamt om DNs rubrik är något positivt för PP.

StenHJ skrev

Två andra misstänkta saker i den tråden:

* De två forumanvändare som skrev inläggen som länkas till ovan var stod som ”Partimedlem” förut. Nu står de båda som ”Inte partimedlem”, vilket antagligen betyder att de PirateWeb-konton som forumkontona var kopplade till har raderats, antagligen för att det har upptäckts att de var falska.

* Ett av foruminläggen uppmanar till att rösta i DL-valet på just den person som nu har ertappats med valfusk i DL- och primärvalen.

Anonym skrev

Och som mos på grädden så propagerar ett av foruminläggen i fråga för att man ska rösta på personen som har ertappats med valfusk i de andra två valen, i just ett av de valen…

Anonym skrev

…och nu ser jag att de två forumanvändarna som skrev inläggen som länkas till ovan står listade som ”Inte partimedlem”. När inläggen skrevs stod de som ”Partimedlem”. Det måste väl nästan betyda att de forumkontona var länkade till några av de falska PirateWeb-kontona som nu har raderats? Och att det alltså finns extremt starka indicier för att det har fuskats också i forumomröstningen om Stockholms läns landstingsplattform?

Anonym skrev

Enligt kommentarer på forumet så verkar det som om fuskaren har använt sig av ogiltiga PirateWeb-konton för att rösta med. Om han hade tillgång till sådana konton så vore det ju en smal sak att registrera nya forumkonton och koppla dem till de ogiltiga PirateWeb-kontona så att de får rösträtt på forumet. Sedan är det bara att rösta på i vilka forumomröstningar som helst.

Anonym skrev

Och personen som fuskade i de andra två valen skrev landstingsplattformen för Stockholms län…

Anonym skrev

Det verkar dessutom som att den person som ertappades med valfusk var med och tog fram landstingsprogrammet för Stockholms län och alltså kan antas ha haft ett intresse av att det godkändes i omröstningen.

Anonym skrev

Ett annat råd i allra största välmening

Piratpartiets platta organisation i nätverk leder inte per automatik till ökad interndemokrati utan kan riskerar att sluta i en starkare centralisering än vad som finns i existerande politiska partier.

Anonym skrev

Jag misstänker att omröstningen i Stockholms län om deltagande i landstingsval också var manipulerad. Valresultatet var länge väldigt jämnt mellan JA och NEJ, men plötsligt kom det en hel hög röster för JA-sidan, ungefär samtidigt som två inlägg gjordes till stöd för deltagande i forumtråden som omröstningen skedde i

http://forum.piratpartiet.se/FindPost195457.aspx
http://forum.piratpartiet.se/FindPost195458.aspx

Inläggen är skrivna av två olika forumanvändare som registrerade sig nästan exakt samtidigt (2010-Feb-04 18:11:10, 2010-Feb-04 18:12:46), användaren som skrev det senare inlägget loggade in igen precis efter att det tidigare inlägget skrevs (2010-Feb-04 19:02:32, 2010-Feb-04 19:03:34), och båda inläggen har väldigt lika stavfel och punktuationsfel. Ingen av användarna har loggat in igen sedan dess.

Har några administratörer kollat ifall den omröstningen också var manipulerad? Många nya medlemmar som registrerade sig på forumet och röstade? Det är ju rätt värdelöst om partiet ställer upp i landstingsval i Stockholms län fast majoriteten av de riktiga lokala medlemmarna inte vill det.

Anonym skrev

Ett råd i allra största välmening.

Det kan inte vara samma personer som kandiderar, administrerar och därefter kontrollerar röstprocessen samt granskar fusk.

De personer i moderaterna som administrerar moderaternas provval är inte kandidater. Detta räcker dock inte för moderaterna utan de anlitar personer utanför moderaterna för att granska fusket.

Jerker Montelius skrev

Är det bara jag som upplever att PP verkar extremt bra på att både hitta oegentligheter och ta i tu med dem.

Trist att det händer dock.

Excds skrev

Det kommer garanterat vara någon som får för sig att det här är ett PR-trick för synas jämte moderaternas valfusk…

Foliehattar UNITE!!! ;-)))

Skämt åsido, det är trist att det inträffade. Däremot så är jag glad att vi sköter det så öppet.

patrik Alowersson skrev

Ja det är bara att rensa rent i huset. Ända rätta oavset om man tycker det svider eller ej. Dock igen sympati med dom som fuskar oavset om dom gör det för att gynna en god sak. Man kan inte vinna med samma fula medel som andra brukat genom tiderna. I så fall är vi inte bättre än några andra partier/politiker före oss.

Personligen tycker jag det är bättre att erkänna för det blir mycket lättare att gå vidare efteråt. Ju mer man mörkar upp ju värre blir det bara långsiktigt.

Caspian Rehbinder skrev

Starkt jobbat av Piratpartiet att gå ut så snabbt som möjligt med nyheten. Detta är vad som särskiljer Piratpartiet: vi är transparenta och sprider kunskap om oss själva. Vilket annat parti hade gått utt med att valfusk förekommit i deras internval?

Anonym skrev

The area of Business & Productivity software includes tools designed to help maximize efficiency and productivity for individuals, small businesses, and corporations.
itunes duplicate finder

Lämna kommentar