Piratpartiets debattartikel nerplockad från aftonbladets hemsida

Idag hade Rick Falkvinge en debattartikel uppe på Aftonbladet om The Pirate Bay. I den gick han igenom händelseförloppet år för år, händelse för händelse om hur sajten hanterats av det svenska rättsväsendet med början i razzian den 31:a maj 2006 genom rättegången och fram till den planerade rättegången i hovrätten.

Plötsligt plockades sidan ner och den enda förklaring Aftonbladet kunnat ge är att debattartikeln plockades ner för att kontrollera påstådda faktafel.

Rick Falkvinge, partiledare Piratpartiet ställer sig frågande till det hela.

- När tog en stor svensk dagstidning senast ner en debattartikel för faktakoll?, frågar Falkvinge. Kommer samma sak att hända när Mona Sahlin skriver en debattartikel? Hur kommer det sig att folk får skriva vad de vill om pirater, samtidigt som vi pirater särbehandlas? Särskilt som jag skickade med relevanta länkar för det som var känsligt redan när jag sände in artikeln? Det ser mycket, mycket konstigt ut, säger Rick Falkvinge.

Det är idag ett år sedan domen mot The Pirate Bay föll. Målet är överklagat till hovrätten. Rättegången flyttades till veckan efter valet.

- Det här är en medvetet förhalad rättegång. Etablissemanget är livrädda för att även årets val ska handla om Piratpartiet. Det känns symptomatiskt att min artikel försvinner ur en stor dagstidning just nu. Det märks att det är valår, säger Rick Falkvinge.

Debattartikeln finns numer på flera bloggar inklusive Ricks egen blogg: http://rickfalkvinge.se/2010/04/17/ett-ar-sedan-pirate-bay-domen

Kommentarer

Nisse skrev

Vad du vad jag tycker?

Jag tycker det där är en lite väl konstruerad argumentation, själv har jag förut röstat åt ”höger” (faktiskt så kommer jag inte ihåg vilka partier ens i alla val, bara åt höger) för att jag tycker vi har för mycket trygghet och för lite frihet i Sverige (vi är extrem-trygga, jämfört med de flesta länder, offrar gärna lite trygghet för ökad frihet (och nej, man kan inte ha bägge sakerna samtidigt))

Vänsterpartister och Sverige-”demokrater” tycker jag är hemska bägge två, skillnad i antal människor deras förebilder och gångare lyckats slå/skjuta/gasa ihjäl bara.

MEN skillnaden mellan Moderater och Socialdemokrater i dagens politik är så mikroskopisk den knappt kan mätas egentligen, men det låter inte så på första maj direkt.

I princip ska du rösta på om du vill ha 49% eller 51% skatt. Det är helt enkelt så att det finns nåt som heter politisk triangulering eller nåt sånt som gör att de partierna (för att vinna val) intar en ställning i såna frågor som ligger nära vad det stora flertalet väljare tycker (de på respektive ”kanter” röstar ju ändå på partiet). Därför blir partierna mer och mer lika varandra. Det stämmer även tex i USA där vi knappast ser nån skillnad på demokrater och republikaner i verklig politik. De ligger låååångt långt ut på högerkanten från vår sida sett, men retoriken är ändå likadan som i ditt inlägg ovan, roligt va? ;)

Men (S) och (M) är väldigt lika tack vare detta, bägge vill ge mer till pensionärer, bägge vill ha offentliga finansierad välfärd osv osv osv. De grälar högljutt så alla ska tro det är viktigt, om procentsatser hit och dit, men bägge två vill montera ned viktiga rätter, ja faktiskt grundläggande mänskliga rättigheter. Då är det mycket viktigare för mig rösta på PP än att rösta för att jag ska få 49% skatt eller 51% skatt.

men det är iaf vad jag tycker.

:) skrev

det är oerhört märkligt att jag ofta hittar faktafel hos anti-pirater och fler påståenden. medans pirater går mer på fakta

eriik skrev

jag tycker PP ska sikta in sig på EU där dom kan göra ganska mtycket mer nytta tror jag personligen, tror dom flesta ändå röster på dom mer etablerade partierna i Riksdagsvalet, tror också med tanke på hur jobb försvinner, hur regeringen har skött sig gör att vi igentligen måste få in en mer social och mer ordningsam regering innan det är helt försent, bara och kolla hur man kan tro att skattesänkningar ska täcka för kostander inom polis, samhället, sjukvården och hur man hela tiden glömmer bort den yngre delen av folket, vist jag tycker att dom som slutat jobbat när dom blir äldre har med goda rågen oftast faktist förkännat att inte behöva betala lika mycket i skatt som vi andra som arbetar just nu gör, men att man hela tiden kan glömma bort hur vi ungdomar faktist glömms bort vid alla val? hallå roppar nog fler än jag efter mer hjälp att se till att även vi kan få jobb och betala vårt upphälle, finns faktist inte alla som har föräldrar som drar in över miljoner om året, kanske tiden är inne att också börja ifrågasätta kungahuset? en modern stat som sverige behöver inte ha monarki längre, det är förlegat sedan många år, kanske tiden är inne att staten tar sitt ansavar vad gäller det mesta.

men det är iaf vad ja tycker.

Anonym skrev

Dax för PP att kliva in i matchen börja satsa hårt om man ska ha en chans att komma upp i 4% gränsen. Man kan inte räkna med att de som röstade i EU-valet kommer lägga sin röst på PP igen. Nytt val och nya förutsättningar. Den här artikeln är det första posetiva inslag ifrån PP i deras kampanj. Än en gång måste gräsrötterna retas upp och mobiliseras annars kommer lobbyn att vinna och demokratin är död på riktigt.
Så kliv in i Valet 2010 PP

Anonym skrev

intressant att det är ju aftonbladet som tar ner det, de kollar ju trots allt inte fakta i 50% av sina egna artiklar. :/

Jonas Islander skrev

Det låter onekligen lite märkligt att tidningen faktakollar en debattartikel. Vad som skrivs i en debattartikel är väl debattörens eget ansvar, och inte något tidningen ställer sig bakom?

Björneeeee skrev

Jag är besviken på att PP inte längre syns i media. Syns man inte så finns man inte. Som det ser ut idag är inte PP ens omnämnda när undersökningar görs inför riksdagsvalet.
Ser ut som att SD har plockat tillbaka sina röster som PP tog ifrån dem på EU-valet. PP ska vara glada om de lyckas dubbla sina siffror gentemot vad de hade förra riksdagsvalet.

Mutter skrev

Svaret på mitt mail till Af om varför artikeln togs bort och sen kom tillbaka:

Den 18 april 2010 11.19 skrev Jan Helin :

Rick Falkvinges (PP) artikel om Pirate bay- domen togs bort sen eftermiddag i går från Aftonbladet debatt.
Skälet till detta var en miss i våra rutiner. Vi blev efter publiceringen uppmärksammade på att texten innehöll en brottsanklagelse mot en namngiven polisman.

Vi tog då ned artikeln tillfälligt för att kontakta ansvarig utgivare om namnpubliceringen och erbjuda den utpekade polismannen utrymme för replik.
Så har nu skett och vi gör därför åter artikeln tillgänglig. Inget är ändrat i artikeln. Polismannen har avböjt att replikera.

Karin Magnusson
Debattchef
Aftonbladet

Tornevall skrev

Den är tillbaka igen och precis som någon skrev någonstans, så var det på grund av Keyzer-texten som den togs ned.

Anonym skrev

Tycker du ja… Men låt oss ha en fri och öppen debatt om ifall det är riktigt eller inte… öh, just det, det hade vi inte kunnat (om inte ”nätet” funnits och återpublicerat den överallt)

Jag förstår ”the powers that be” inte gillar nätet och vill stympa det ;) ”Det är ju bara rabiat smörja!!!” ;)

och däri nåstans ligger också svaret på Falkvinges artikel, på varför de gör som de gör… för att på kontroll på TPB och Wikileaks och andra som säger saker folk inte bör lyssna på, för ”deras egen skull”.

Pelle2 skrev

Men det är ju ingen debattartikel!
Det är ju bara rabiat smörja när det brinner som mest i Falvinges huvud!

G. skrev

Om någon klagar på faktainnehållet i en debattartikel, och faktan verkar vara tveksam; då är det rutin att plocka ner artikeln i fråga. SVD gjorde så för någon månad sen med en debattartikel som Riksförbundet för ett narkotikafritt sverige fått in på Brännpunkt. RNS hävdade att en nyligen publicerad artikel visade att sprutbyte inte hade någon effekt mot HIV, tvärtemot vad artikelförfattarna själv skrev. Då rök debattartikeln från hemsidan.

Anonym skrev

Jag skrev också ett e-post. Ett antal frågor som jag hoppas att man svarar på. Aftonbladet verkar under senare år ha blivit Sveriges svar på Fox news.

Mutter skrev

Har mailat AF med en stillsam fråga om skälet till denna händelse.

uppmanar andra att maila lugna sansade frågor i ämnet. Hetsa inte upp er för då får AF bara underlag till en ny artikel om ”aggressiva” pirater eller vad dom nu kan tänkas skriva ihop utan att blanda in några fakta.

ovan finns en länk där ni finner mailadresser till AF

Mr President skrev

Oerhört märkligt, speciellt med tanke på att så fort någon anti-pirat skriver debattartikel så brukar de som regel drälla med faktafel.

Slasher skrev

Hehe, det var ju lite intressant att en slasktidning som Aftonbladet hävdar att ”fakta” måste kontrolleras. Mycket intressant faktiskt…

Albert skrev

Tydligen gick det bra för AB att ha artiklar med okontrollerade påståenden om organstölder i Palestina, men inte att ha en saklig artikel om The Pirate Bay. Klart märkligt.

Anonym? skrev

Jag kommer med all sannolikhet att rösta pirat i valet, och hoppas att fler gör det också.

Anonym skrev

Såklart blir den nedplockad. Det är inte längre fråga om att dölja konspirationen. Nu ska alla bara rätta sig i leden och sopa som duktiga små kvastar. Bort med all form av demokrati, öppen kritik och rättvisa. Gillar inte regimen det så lyfter man bara på luren och säger åt dem att plocka bort det.

Sverige är en demokrati bara till syns. Det är fullständigt löjligt hur tjockt glastaket över allting det här är, och hur mycket politiker och företag fifflar sig fram utan att åka dit för det.

Lämna kommentar