Acta: inte three strikes, utan ONE strike

Politiker har försökt lugna kritiker med att det inte handlar om några avstängningar från Internet. Men det släppta dokumentet visar att det är en kärndel av avtalstexten.

– De har ljugit hela tiden. Det står ju där i klartext på sidorna 19 och 20, säger Rick Falkvinge: om en internetleverantör inte stänger av ett abonnemang då internetleverantören får kännedom om påstådd fildelning, så blir internetleverantören skadeståndsskyldig. Man går förbi rättsväsende, domstolar, försvarare, rätten att betraktas som oskyldig, man går förbi allt och siktar in sig på internetleverantörernas avtal med abonnenten. Det ska räcka med en anklagelse från storföretagen för att någon ska bli av med sin Internetanslutning och rätten att delta i samhället, och metoden att upprätthålla det ska vara skräck och terror.

– Det här är en extrem ansträngning från 1980-talsindustrier att vrida tillbaka klockan till en tid när Internet inte fanns och då de behövdes, säger Rick Falkvinge.

Avtalet har kommit under tung kritik för att inte vara ett handelsavtal över huvud taget, utan ett försök att lagstifta mellan regeringar och ministrar, över huvudet på folkvalda parlament.

– Det är en skam för Sverige att svenska regeringen ger sitt gillande till både sådan här lagstiftning och sättet den tagits fram på, säger Rick Falkvinge.

Piratpartiet återkommer senare under dagen med fler kommentarer allteftersom texten analyseras.

Kommentarer

Anonym skrev

Anledningen till att de försöker smussla igenom detta i ett falskt handelsavtal kan bero på rädslan för den växande piratrörelsen. Får dom inte igenom detta snabbt så finns det snart ingen chans alls för dom att göra det.

Anonym skrev

Först ska sägas att jag inte har hunnit läsa hela texten. Men något som jag tycker mig uppfatta och upplever som stötande är den ålderdomliga distinktionen mellan konsument och producent. Något av det underbara med Webben är ju att detta förhållande löses upp. det tycks dessvärre finnas starka intressen för att göra om WWW till typ TV. En resursstark innehållsproducent i ena änden och en passiv konsument i den andra. Kontrarevolutionärer!
Jag tycker att de ska ge fan i mitt Internet.

Ferdrik Larsson skrev

Problemet var att dom gick igenom hans data utan en ransakningsorder. Dessutom visade det sig att dom hade rätt han var i besittning av BP men ändamålet får inte helga medlen.

Mvh
Fredrik Larsson

Threezool skrev

Spåra IP nummer är ett sätt, i USA så måste dom ha en husrannsakan för att få lov att i huvud taget få gå igenom någons hus eller privatsaker, precis som i Sverige och det styrs väldigt strikt genom domare för att få det för att man behöver bevis för att han kan ha det, inte bara misstankar.

Detta körde man över totalt genom att låta personen genomsökas på flygplatsen, inget tillstånd, inga poliser utan säkerhetsvakterna fick tips och dom genomsökte allt.

Detta gäller inte bara vid barnporr utan även mp3 spelare bland annat, och dom har rätt att kopiera innehållet, man är oskyldig tills bevisad motsatsen, och först då när det finns bevis för brott får man lov att gå igenom en persons behörigheter!

Mac skrev

Hur tänkte du nu?
Hur kan man få fram bevis för att någon innehar barnporr på annat sätt än att titta efter?
Polisen pallar ju ändå inte göra något om man inte har tillräckligt med bevis för att tvinga dem till en undersökning.
Nu är jag inte mer insatt i historien än det du berättat, men det låter inte riktigt genomtänkt.

Threezool skrev

När ska regeringar och makthavarna fatta att när folk väl har fått smak av frihet (öppna nätet) så går det itne att dra tillbaka det genom att påstå att det är för allas bästa för det stoppar kriminalitet, det går en gräns när man går för långt och kränker folks integritet i lagens namn, se på USA med deras Patriot Act hur långt det har gått.

Eller nu senaste när en person var på semester och när han kom hem så var han misstänkt för innehav av barnporr men istället för att få fram bevis så sökta dom igenom hans dator, det gick senare till domstol och där slog domaren fast att dom hade all rätt att göra det!!

Nu får det fan vara nog med detta, företag har ingen rätt att stifta lagar för att gynna deras verksamhet, internet har kommit för att stanna och dom får anpassa sin affärsmodell efter det, man anpassar sig efter marknaden eller så går man omkull så enkelt är det, man stiftar inte lagar för att överleva!!!

Anonym skrev

That is a terrific inspiring short article.I am practically delighted using your very good operate.You place genuinely really handy data. Preserve it up. Maintain running a blog. energy saving light

Cadde skrev

I dagens läge (oavsett vad som formuleras i ACTA officiellt eller inte) så kan jag bara säga att om rätt (eller fel beroende på hur du ser på det) personer eller företag säger att du begått ett brott så blir det upp till dig att inte bara motbevisa deras anklagelser men också att framföra fakta för att bortom all tvivel visa hur tekniken du använder och står anklagad för att ha missbrukat fungerar.

Kan du inte övertyga domare/jury om att du är falskt anklagad för ett brott så faller domen på dig!

Utöver detta, om du nu anser dig felaktigt dömd och överklagar domen så ändrar inte det faktumet att du nu blir behandlad som en brottsling. Detta faktum används sedan MOT dig under tiden du försöker ta fram tillräckligt med fakta om ditt fall och varför du är oskyldigt dömd.

##################################################

På andra sidan staketet (^^^^) har vi då dom som anklagar dig för brott. Det enda dom behöver är en brottsrubricering, lite textdokument och ett halvtaskigt argument för att ge skäl till sin misstanke.

Det är alltså så pass enkelt idag att jävlas med dom du inte gillar att du bara säger att han eller hon olovligen delar med sig av ”Harry Potter” och om det inte skulle gå att bevisa så kan du ju alltid påpeka att personen i fråga underlättat kopieringen av ”HARRY POTTER” för att personen tycker att det skall vara tillåtet att skapa en kopia av ”hArRy PlOpPeR ttt” och därför länkat till google som länkar till en blogg i Jamaica som länkar till en plats där du kan hämta de första 5 megabyten av ”hatty flogger” (RAWR)

Oavsett vart det slutar så tas då personen du anklagar in för förhör, polisen beslagtar allt som ser ut att kunna möjliggöra kopiering och delning av ”FOOBAR MOOJAR”. ;ed andra ord… Dator, monitor, videospelare, dvd spelare, dvd arkivet, grannens parabol och sonens playstation. (Samtidigt som du lämnar den externa designer hårddisken som rymmer 1 TB på bordet)
Utöver det blockeras internet access och ingen hänsyn tas till att personen i fråga faktiskt inte ens har en egen internetanslutning utan kollektivt delar den med 20 andra studenter.

Lite ungefär så funkar det idag!

För ingen av dom som borde veta verkar veta vad ett dyft av teknik är för något. Och dessa personer verkar inte heller veta vad som egentligen krävs för att fastställa bortom all tvivel att någon begått ett brott.
Dom som vet detta kommer förmodligen trolla tillbaka fritt på detta inlägg och påpeka hur fel jag har. Men även folk som har mer tid att säga vad dom vet om saker och ting än förnuft att ta reda på vad som är rätt kommer göra detsamma.

All denna tid kunde istället spenderats på att göra lite faktaundersökningar om hur det verkligen går till idag. Tyvärr är större delen av jordens befolkning mest intresserade av att klaga på andra utan att se vad som kan göras för att rätta till felen.

Jenny skrev

Vad menar du? Att piratpartiet skall lägga ner för att det finns pedofiler i världen? Snäppet på ologiskt resonerande får jag nog säga. Dessutom är det väl ändå ganska viktigt att kämpa för olika saker, och eftersom vi har lyxen att kunna kämpa för våra rättigheter på det här planet så tycker jag vi ska göra det. Storföretag skall inte ha något att säga till om vad gäller styret av folket, och dessutom skall regeringen verka för folket, inte förtrycka dem. Vi lever i en demokrati inte en diktatur.

Fredrik Johansson skrev

Jag är lite påverkad just nu och kan ha missat det, men var exakt är länken till det officiella ACTA dokumentet?

Jag är medlem i piratpartiet och det jag hittills hört om acta har inte låtit särskilt trevligt. Men jag måste dock tillstå att källorna ofta varit tveksamma.

Jag är dock cynisk nog, och inte dummare än, att jag inser att penningen vill att världen ska se ut och fungera på ett visst sätt som förmodligen stämmer rätt väl överens med de tolkningar av acta jag har sett.

Anonym skrev

Vad fan håller världen på med egentligen, gör något vettigt istället jävla svältfödda pengaidioter. Så jävla trött på sådant skit om piratkopiering etc, är det bättre and barn bli våldtagna av pedofiler eller?

Anonym skrev

Medlemsantal idag 24811.
Medlemsantalet har minskat med 22000 på en månad, 2000 på två dagar och med 500 medlemmar sedan gårdagens 25370 medlemmear.
Piratpartiet har inga medlemmmar. Piratpartiet har sympatisörer, som medlemstrollar och klickar på en gratislänk när det är en spektakulär rättegång.

Anonym skrev

Den växande piratrörelsen passerar snart Kristdemokraternas medlemsantal på 22919 medlemmar. Piratpartiet har många medlemstroll och gratismedlemmar. Exakt hundra procent. :O)

Bli seriösa och inför en medlemsavgift, 40 kronor för Ung pirat och 150 kronor för Piratpartiet. Snåla medlemmarna kan komma undan med 20 kronor för Ung pirat och 50 för Piratpartiet. Gratismedlemskap är bara pirattrolleri.

Anonym skrev

Alltså. Det är så det fungerar i både USA, Sverige och ett flertal andra länder.

Rannsakningsorder är något polisen kan använda för att hålla ryggen fri men polis har oavsett rätt att söka igenom dina väskor, hus, bil, whatever, om de skäligen misstänker brott. Domstol kan i efterhand göra bedömningen att de hade, eller inte hade, tillräckligt på fötterna för att det ska vara skäligen misstänkt. Om inte, klassas det som tjänstefel.

Det har hittills ALDRIG dömts någon i Sverige för detta när de faktiskt hittat något pga undersökningen. Däremot har ett flertal poliser dömts för att de inte hade tillräckligt starka misstankar och inte hittat något.

Värt att notera är också att flera av de fallen har experter uttalat sig som så att hade de bara sökt rannsakningsorder hade de fått det och därmed gått fria från ansvar. Det är alltså lättare att få rannsakningsorder och gå fri från ansvar, än att bara göra det.

Sen kan man ju fråga sig om det ska vara tillåtet i lag, men så som lagen ser ut idag är det fullt tillåtet och har varit så i över 100 år i Sverige. Många är bara inte medvetna om det för de tittar för mycket på CSI och liknande på TV och tror att det faktiskt funkar så i verkligheten också. TV != verklighet.

Anonym skrev

[quote=Anonym]För övrigt ser jag att bloggen har väldigt svårt att få några anhängare..[/quote]

Jodå, notera det ständiga medhållandet om allt Pelle/Urban skriver på sin blogg, från omvärldsbevakaren Pär ’STENtrög’ Brumark.

Anonym skrev

Du hänvisar till din egen basha piratpartiet blogg som regel än undantag innehåller precis sådant som du anklagar Falkvinge för? För övrigt ser jag att bloggen har väldigt svårt att få några anhängare trots det ständiga spammandet av länken i kommentarsfält i diverse nyhetsartiklar.

gn skrev

acta-avtalet är inte alls publicerat. vilken part som står för vilken åsikt är ju cencurerat. man har bara offentliggjort det man vågar visa för medborgarna.

Anonym skrev

Min bror har läxförhör imorgon i samhällskunskap och jag kör lite läxförhör – men det känns förbaskat falskt att framhålla som sanning att ”det är en domstol som avgör om någon är skyldig till ett brott” samt ”för att en person ska bli dömd måste det gå att bevisa att just den personen är skyldig”.

Ledsamt är vad det är. Måtte denna utveckling kunna stävjas.

Lämna kommentar