Pressmeddelande: Piratpartiet systematiskt missgynnat i valkompass

– En valkompass som gör anspråk på att vara partineutral måste naturligtvis också vara det, säger Mikael Nilsson, doktorand i medieteknik och riksdagskandidat för Piratpartiet. Väljare med neutrala åsikter ska hamna nära partier med neutrala åsikter, som Piratpartiet. Den här valkompassen är konstruerad precis tvärtom: oavsett hur man väljer ges de extremaste partierna mest poäng.

Många som prövat testet, såväl med allianssympatier och med rödgröna sympatier, vittnar om att vissa partier är näst intill omöjliga att få som förstahandsval. Det gäller förutom Piratpartiet även Centerpartiet och Socialdemokraterna, som båda är partier i mitten av fältet. Socialdemokraterna vinner hos endast en promille (!) av de slumpmässiga väljarna.

Testets konstruktion gör att Piratpartiet aldrig kommer att rekommenderas till någon väljare som gör testet — väljare som tror att testet är neutralt. I praktiken är det samma sak för Centerpartiet och Socialdemokraterna. Men effekten är särskilt extrem för Piratpartiet, där testet alltid talar om för väljaren att han eller hon inte alls har piratåsikter. I 98 fall av 100 placeras partiet på jumboplats, och dessutom med riktiga bottenbetyg.

– Resultatet är givetvis inte rimligt, menar Mikael Nilsson. En matematisk analys visar att testet är byggd på en inverterad metrik, vilket alltså konsekvent gynnar de extremaste partierna. Det är en skandal att några av Sveriges mest kända statsvetare vill sätta sitt namn bakom ett så fullständigt felkonstruerat test. Matematiken bakom är pinsamt dålig, avslutar Mikael Nilsson.

Mikael Nilsson har byggt en egen version av testet med en rimligare och mer matematiskt välgrundad mätmetod, baserat på exakt samma frågor. Många har visat stor förvåning över hur mycket bättre detta test stämmer med deras partipreferenser än TT Spektras test.

– Vi kräver att TT Spektra omedelbart drar tillbaka sin version av testet och gör om mätmetoden så att den blir matematiskt sund, säger Mikael Nilsson. Det är belagt att populära valkompasser påverkar valutgången. Att väljarna ska påverkas av ett test designat av statsvetare, ett test med hög profil och seriös framtoning, men som är baserat på rena falsarier är oerhört allvarligt, avslutar Mikael Nilsson.

Länkar och referenser:

Förstahandspartival för en miljon simulerade väljare i TT Spektras valkompass, i rangordning:
Vänsterpartiet, 42,0%
Folkpartiet, 21,6%

Sverigedemokraterna, 10,6%
Kristdemokraterna, 10,0%
Miljöpartiet, 7,5%
Moderaterna, 6,0%
Centerpartiet, 2,1%
Socialdemokraterna, 0,1%
Feministiskt initiativ, 0,02%
Piratpartiet, exakt noll förstahandsval av en miljon simulerade

Piratpartiets ranking i testet hos en miljon simulerade väljare:

Förstaplats, noll
Andraplats, noll
Tredjeplats, noll
Fjärdeplats, noll
Femteplats, 0,002%
Sjätteplats, 0,03%
Sjundeplats, 0,08%
Åttondeplats, 0,2%
Niondeplats, 1,9%

Tiondeplats (sistaplacering), 97,8%

TT Spektras valkompass (hos SvD): http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/Valkompassen/

Mikael Nilssons valkompass: http://valkompass.se

För mer information:

Ring Mikael Nilsson (PP), doktorand i medieteknik och riksdagskandidat, 073-0280821
Ring Rick Falkvinge (PP), partiledare för Piratpartiet, 0708-303600

Se Piratpartiets Presscenter, http://press.piratpartiet.se, för foton, logotyper etc

Kommentarer

The Joker skrev

Jag måste bara lägga in en komentar angående detta. Visst Valkompassen är lite fallerande men jag lyckades då att få till det att Piratpartiet låg på första plats för mig men jag är också en pirat så vad kan man göra ^^ Men jag håller med om attt kompassen behövs göras om.

Sven Tycker skrev

Det borde ju vara så att om man svarade ”Vet ej” på alla frågor så borde Piratpartiet bli mitt parti. Om det inte blev så så håller jag med om att kompassen är felkonstruerad.

Anonym skrev

Var står pariet i alla de frågor som inte berör internet, och personlig intergritet.

Har vi inte en åsikt i de frågor som andra partier tar ställning i så är det klart att om dessa frågor vägs in i vart kompassen pekar så kan det bli så att vi verkar obeslutsamma. Svårt att veta hur programmet väger in frågorna men klart är att Mikael Nilssons valkompass ställde upp partierna i den ordning som jag själv skulle ranka dem, även om SD kom på andra plats så är jag inte orolig. Jag vet vad jag kommer att rösta oavsett vad kompassen pekar på.

Anonym skrev

Svarar du rätt i vargfrågan så får du av någon mycket märklig anledning mycket höga sympatier för PP.

Anonym skrev

Gå först och läs på vad pedofili innebär. Det faktum att du verkar sakna den basala kunskapen ger lätt intrycket av att du inte vet vad du pratar om. Det i sin tur sänker trovärdigheten på dina anklagelser. Hur kan man anklaga någon för något då man själv inte har ens de grundläggande kunskaperna om ämnet? Om du ska komma här och sprida rena lögner så får du först se till att du har lite mer på fötterna.

Anonym skrev

Jag gjorde den på valkompass.se istället.

PP kom högst upp, föga förvånade och jag kom långt bort från (V) och (S) vilket också stämmer med vad jag tycker.

Men jag tycker det var lite konstigt att SD kom så högt upp som andra plats, den enda frågan jag kan tänka mig är denna;

10. Invandring
Invandringen berikar Sverige: För, Värdering: Normal

Men det kanske är så SD också säger att de tycker? nåja, slutsatsen är nog att 1) det är svårt göra såna här test 2) vilka val man gör är mycket med ”emotionellt” betingade än logiskt beräknade alla gånger (är väl det såna här ”kompasser” ska visa? samt 3) original-”kompassen” på SvD är verkligen ”EPIC FAIL!!!111!!” typ ;)

Anonym skrev

Vad de tycker om att få 0,1% av en miljon slumpade användare ;)

Jag garanterar att det blir ett större ”ramaskri” från dem än att PP för 0,0% av en miljon slumpade användare ;)

Ni kanske kan göra nåt gemensamt uttalande genom ett pressmeddelande :D

Anonym skrev

Du verkar lite förvirrad och tja…

Just det där ”ni är för barnporr!” är ju så dumt eftersom det är 1) ingen som tror på det 2) det har använts till utmattning ”tänk på barnen!!!” därför måste vi censurera allting och stampa på alla andra medborgerliga rättigheter.

Nej, dela ut barnporr är det knappast nån som säger, kanske säger de att de ska utredas av polis inte av privata vigilante-grupper? Kanske säger de att det ska bevisas i domstol? Jag vet inte vad du hänvisar till eller har ”hängt upp” dig på för formulering som låter som så i ditt huvud, men fortsätt gärna använda det tills ALLA kan se igenom vilket genomskinligt argument det är.

Cadde skrev

Hur skall man gå till väga för att göra en valkompass helt neutral? dvs, om man svarar vet ej på alla frågor så skall alla partier ha lika stor procentsats som alla andra???
Eller???

Begreppet KOMPASS är vad som ställer till det för de flesta här, en kompass skall ju visa riktning och då måste ett parti hamna på 100% medan ett annat hamnar på 0%. (det partiet som är raka motsatsen)
Problemet är att partierna vi har idag är aldrig raka motsatsen till varandra och många har inte ens en stark riktning åt ena eller andra hållet.

Samma problem uppstår när vi försöker sortera in partier åt vänster, höger och mittemellan.

——————————————————————–

Vad som egentligen behövs är en karta, den kan faktiskt visa dig vart du står istället för att visa dig vart du skall gå. För i många fall behöver vi veta vart vi är innan vi skall gå någonstans annars kan vi ju råka gå rakt ut över ett stup.

Varje fråga bör ha sin egen karta med en axel för vad dom tycker om frågan samt en axel för hur mycket dom tycker om den frågan.

I frågan ”legalisera kopiering” hamnar ju då PP högst upp åt höger som visar att dom tycker att kopiering skall vara lagligt och dom tycker detta VÄLDIGT mycket. Medan t.ex Moderaterna hamnar långt åt vänster och något högt som visar att dom tycker att det skall vara helt olagligt men det är inte jätteviktigt för dom.

Varje fråga skall ställas som ”Skall vi ändra på?” så att de partier som vill ha en förändring hamnar åt höger medan dom som inte vill ha en förändring hamnar åt vänster på kartan. (Detta har ingen relation till hoger/vänster block i politiken!)

När personen som genomför testet börjar så skapar personen ett eget politiskt parti… ”JAG PARTIET”
För varje fråga placeras JAG på kartan och därför också nära andra partier som tycker som JAG.

Var och en av de 25 frågorna har sina kartor och om man nu tar och sammanställer alla frågor och tar genomsnittet så skall de partier vars frågor består av att dom vill ändra på saker (extremister) hamnar åt höger i den sammanställda kartan medan de partier som vill ha kvar det som det är (konservatister) hamnar åt vänster i den sammanställda kartan.
Samma sak sker ju då på hur många frågor som partierna tycker starkt om.
Denna karta kan vi kalla för ”förändringskartan”.
Den visar hur mycket alla partier vill ändra på och hur mycket dom vill att saker skall ändras på.

Efter detta skapas ytterligare en karta där partier hamnar till höger och vänster samt upp och ner runt JAG PARTIET. De som tycker emot JAG PARTIET hamnar till vänster och de som tycker extremare (mer för frågor) hamnar till höger om JAG PARTIET.
Partier med starkare åsikter än JAG PARTIET hamnar högre upp på kartan medan partier med svagare åsikter än JAG PARTIET hamnar längre ner på kartan.

JAG PARTIET är ju såklart i MITTEN av kartan!

Så om jag skulle svara att jag tycker som piratpartiet i alla frågor som berör piratpartiet men neutralt i resten så skulle PP hamna precis på samma plats (i mitten av kartan) som mitt parti.
Resten av partierna skulle hamna runtom mitt parti för att de tycker för eller emot och olika mycket om dessa frågor.

——————————————————————–

Nu kanske jag missat något i mitt framställande och det kan finnas problematik i detta men det är i mitt tycke bra mycket bättre än bara en valkompass som säger hur mycket jag tycker som ett visst parti.

Jag hoppas ni förstår vad jag menar…

Cadde skrev

Om jag skulle fråga dig om du tror att…

1 + 1 = 1?
1 + 1 = 3?

Om du nu skulle svara ”nej, det är 2″ då har du tagit ställning i frågan.
Om du istället svarar ”jag vet inte” då har du INTE tagit ställning i frågan.

I detta fallet, eftersom piratpartiet inte har matematik på sitt partiprogram skulle dom svara ”jag vet inte” oavsett om 51% redan sagt att svaret är ”1” och 49% redan har sagt att svaret är ”3” så betyder inte det att piratpartiet MÅSTE svara bara för att dom är i vågmästarställning.

Ett annat exempel i verkligheten är när jag och mina vänner frågar om vi skall gå på stan och festa eller stanna hemma och festa.
Då säger jag ofta till mina vänner ”ni för göra som ni vill, jag är glad i vilket fall som helst” och det är att vara neutral i frågan.

Och du verkar inte bara ha problem med verklighetsförankringen… Du verkar ha större problem än så!

Jens Holmqvist skrev

Jag tänkte kolla om det gick att tvinga fram ett PP-resultat.
Jag gjorde först testet och kryssade i med mina ”riktiga” värderingar.
Sedan gjorde jag testet igen, men då svarade jag ”Vet ej” på alla frågor utom tre, dessa tre var: Fri entré på museum, FRA och nedladdnings-frågan. På dessa frågor svarade jag med så mycket Piratanda det bara gick. Att jag helt instämde att Museer ska ha fri entré, att FRA-spaningen ska förbjudas och att man ska få ladda ner vad som helst fritt från internet. Jag markerade också dessa frågor som de viktigaste i slutet på testet.

Resultatet då?
Nej, det går inte att tvinga fram ett (PP) resultat.
Det här tycker jag är väldigt konstigt då de tre punkter jag svarade på är det som Piratpartiet verkligen kämpar för.
Mitt resultat: Miljöpartist (20%), Vänsterpartist (18.5%), Piratpartist (18.5%).

Anledningen till att det blir så här tror jag är att Piratpartiet inte har några åsikter om t.ex. hur vida Sverige ska vara med i NATO eller inte. (PP) har tre punkter: Delad kultur, Skyddad integritet och Fri kunskap. Det är det (PP) trycker på. Piratpartiet gynnas helt enkelt inte av ett sånt här ”Test”, man ska ha åsikter om allting för att kunna gynnas fullt ut av det här.

Eller så kanske det är så att skaparen av testet inte hade råd att betala de andra partiledarna för att få en 30sek video snutt som ska spelas efter testet. Vem vet?

Anonym skrev

Om det inte är olagligt, varför har de då kandidater som är för en legalisering av det? Läs på PP’s eget forum. Som jag förstår det så vill väl dessa då att det ska bli fritt och lagligt att dela ut barnporr på nätet. Äckligt!

Anonym skrev

Pedofili är inte olagligt. Att du kommer här och bashar piratpartiet för något som du uppenbarligen inte har någon koll är troligen ett större skämt än det som du försöker påvisa.

Anonym skrev

Fick besök av två personer från Moderaterna som knackade på dörren idag. Då de frågade varför jag inte kunde tänka mig att rösta på varken alliansen eller de rödgröna och jag svarade att jag tänkte rösta på ett parti som värnar om demokratin och folkets rättigheter istället för att kränka dem blev de ganska tysta. Svik nu inte Piratpartiet och Piratpartiet svik inte oss!

Anonym skrev

du verkar ju bry dig tillräckligt mycket om PP för att posta på deras hemsida. ^^ säker de är lägst ner? ;P

Anonym skrev

Med dom senaste opinionsundersökningrana står det KLART att VI MÅSTE göra mera!

SD står för ett slutet och stängt samhälle MEDANS PP står för ett öppet och fritt samhälle!

Vi MÅSTE göra KLART detta för för folket!!!

PP står för ett ett fritt och öppet samhälle och ett fritt och öppet internet där inte övervakning och censur försigkommer!

NU DJÄVLAR ÄR DET KRIG!!!

VI HAR 4 MÅNADER PÅ OSS annars är det fascism som gäller i SVERIGE!!!

BANKA in detta i folket!!!

Anonym skrev

Piratpartiet. Vilket jävla skämt alltså. Kan ju även läsa på PP’s eget forum att de har kandidater som är för en legalisering av pedofili. Så in i helvete sjukt så det skriker om det.

För övrigt så stämde valkompassen rätt bra på mina egna åsikter med SD som 1a placering och Folkpartiet 2a. PP sist förstås, som det ska vara.

M.E skrev

Så ger valkompass.se mig FI, Vänstern, PP.
/Bryr sig fortfarande inte om könsfrågor
//Är aktivt ointresserad av könsfrågor
///Undrar vad det är för fel på kompasserna
////Extremist inom PP frågor, ”meh” i övrigt…

M.E skrev

Jag är visst också vänsterpartist och i andra hand FI stödjare och i tredje MP…

/Svarade emot könskvotering
//Är PP stödjare på hög nivå
///I andra hand socialdemokrat
////Bryr sig inte om feminism, miljö eller vad nu än vänstern pysslar med…

Anonym skrev

vad är det DU inte fattar?

neutral ställning till frågan. De kommer INTE att säga ”jag tycker vi göra tvärtemot vad ni andra säger” när de är med i ett av blocken.

ganska enkelt att förstå imo.

mini skrev

Testet är nu ändrat så att man alltid får avståndet 2 till pp i de frågor som pp inte tar ställning till. Det motsvarar skillnaden mellan ”helt emot” och ”neutral”. Gör görna testet igen och se om det blir rimligare!

Anonym skrev

Vända kappan efter vinden är väl för f-n inte neutralt!?
PP vågmästartaktik kommer ju ALLTID ta ställning åt något håll, då är man inte neutral!
Men fattar ni inte det själva, så har ni större problem än så…

Anonym skrev

1. Att förespråka en balanserad och modernare upphovsrätt kan knappast ses som en ytterlighet. Vilka andra ytterligheter som du syftar på får du gärna upplysa oss om.

2. Det är väl neutralt om något?

Anonym skrev

Vad är så extremt med PP? Hela partiet är uppbyggt efter sunda åsikter.

eldaria skrev

[quote=Anonym] sedan undrar jag också om det betyder att om man har ”spretiga” åsikter kommer det då neutralisera och därav dra en mot neutral?

För egen del litar jag på Mikaels integritet och blandat med att vi kan titta på källkoden, jag ser ingen IF i beräkningen utan alla beräknas likadant.[/quote]

Nu planerar jag att rösta Pirat, jag har trots allt Piratpartiet skrivit över hela bilen sedan EU valet och körde ut valsedlar till 14 olika ställen under EU valet.
Så att de kom högst var för min del rätt.

Det jag undrade över var att när jag höll mig helt neutral och utan att ha en mening på PP’s frågor, men fyllde i alla andra frågor enligt vad jag tycker, så hamnade ändå PP högst, och med marginal.

PP 38,7%
S 36,0%
F! 29,8%
C 29,3%
MP 29,1%
KD 27,5%
V 27,4%
M 27,2%
FP 26,8%
SD 26,5%

Så det är nog rätt att om man har en väldigt blandad mening i övrig politik så tycker testet att man skal rösta pirat, vilket jag tycker är lite konstigt då PP inte har någon mening i de frågorna.

Jakob skrev

42% av svenska folket är inte vänsterpartister…

gjorde testet själv och för mig blev exakt de partier jag tycker har helt oacceptabla åsikter, dvs V, SD och Fi högst upp – och PP, det parti vars åsikter jag håller med om till 100%, kommer sist…

Anonym skrev

Källkoden för valkompass.se finns tillgänglig och koden för beräkningen ligger här: http://bazaar.launchpad.net/~mini/ppvalkompass/trunk/annotate/head:/handler.py

Rad 42 till 55 i skrivande stund verkar vara där beräkningarna sker för därefter så börjar utskrifterna. Testet ”favoriserar” PP om den som gör testet inte har några åsikter, sedan undrar jag också om det betyder att om man har ”spretiga” åsikter kommer det då neutralisera och därav dra en mot neutral?

För egen del litar jag på Mikaels integritet och blandat med att vi kan titta på källkoden, jag ser ingen IF i beräkningen utan alla beräknas likadant.

Anonym skrev

Jag tror att detta är en informativ post och det är mycket användbara och kunniga. Därför vill jag tacka er för de ansträngningar ni har gjort i att skriva denna artikel. promotional codes

Anonym Pirat skrev

Och här märks tydligt att du inte vet ett dyft vad du snackar om…

1. Piratpartiet är inget enfråge-parti, vi har 3 kärnfrågor som står i vårt partiprogram, och dessa kärnfrågor täcker upp en hel del andra frågor runtomkring. Läs på lite så kanske du fattar bättre. Men du ser väl inte längre än att ”Piratpartiet vill bara sno en massa filmer och spel från företagen”.

2. ”samgåendet med Pirate Bay”. Vilket samgående? Piratpartiet hjälper The Pirate Bay med att leverera bandbredd för deras hemsida och blog. Piratpartiet har absolut NOLL inblandning i The Pirate Bay’s övriga verksamhet, som dessutom är till 100% lagligt. Hittills har inte rättssystemet lyckats bevisa att .torrent filformatet är olagligt, och det är just sådana filer som ligger på The Pirate Bay’s servrar. Alltså inte själva filmerna, spelen, musiken o dyl.

Nästa gång du vill pissa på att politiskt parti, ha iallafall tillräckligt med stake för att stå för vad du säger.

Anonym skrev

SvD:s fungerar perfekt på mina åsikter, PP hamnar längst ner på listan och det stämmer väl med mina åsikter. Jag vacklar dock lite angående om SD eller PP är det sista partiet jag skulle rösta på. Jag är enormt emot SD:s invandrarpolitik men totalt sett har de ändå en politik medan PP är ett enfrågeparti, speciellt efter samgåendet med Pirate Bay. Jag är helt emot denna enda fråga som PP i praktiken driver.

Däremot blir det tokigt för SD, de hamnar för högt enligt mina värderingar i bägge undersökningarna.

Vad menas förresten med att kompassen missygnnar de minst extrema? Både SD och PP är de mest extrema enligt min mening.

Anonym skrev

[quote=Ozsie]Punkt 1 kan jag hålla med dig i till viss del, skulle inte kalla det ytterligheter, men det är kanske bara min åsikt som spökar där.

Punkt 2 däremot, att inte ha nån åsikt i en fråga är väl så neutralt det går att vara?[/quote]

De som är neutrala är väll de som inte har någon åsikt eller inte kan bestämma sig alltså tycker inget alls. Det är precis vad piratpartiet tycker i andra frågor. Förstår inte problemet.

eldaria skrev

Jag håller med att SvD’s test inte är särskilt neutral, men det verkar inte heller Valkompass.se vara.
Den verkar favorisera PP, jag testade ett par gånger att ta testet, och PP hamnar ovanligt högt varje gång, även om man ställer sig helt neutral till PP’s kärnfrågor, men har en aktiv mening i andra frågor.

Albert skrev

Jag gjorde testet och försökte medvetet kryssa i så att Piratpartiet skulle hamna högt. Ändå hamnade Piratpartiet näst sist. Slutsatsen är att det är teoretiskt omöjligt att få Piratpartiet högt upp i testet och därmed går det inte att dra någon annan slutsats än att testet är vinklat.

Anonym skrev

Hej vad ett strålande inlägg jag har stött på och tro mig jag har letat efter denna liknande typ av inlägg för tidigare i veckan och knappt kom över denna. Tack så mycket och kommer att leta efter fler inlägg från dig. watch bleach on iphone

Ozsie skrev

Punkt 1 kan jag hålla med dig i till viss del, skulle inte kalla det ytterligheter, men det är kanske bara min åsikt som spökar där.

Punkt 2 däremot, att inte ha nån åsikt i en fråga är väl så neutralt det går att vara?

Pelle42 skrev

Citat: ”Väljare med neutrala åsikter ska hamna nära partier med neutrala åsikter, som Piratpartiet”

What!?, Piratpartiet har väl knappast neutrala åsikter!!

1. Ni tar ytterligheter när det gäller immaterialrätt, privacy, etc!

2. I alla andra (politiska) frågor skall ni ju vända kappan efter vinden, det är väl för f-n inte neutralt!

Lämna kommentar