Piratpartiet betonar vikten av fri och öppen kommunikation i Gaza och Israel

Piratpartiets vice partiledare Anna Troberg oroas över det faktum att den israeliska militären valt att belägga israeliska medier med munkavle om morgonens händelser:

“Militär censur hör inte hemma i 2000-talet. Vi anser därför att det är viktigt att omvärlden på olika sätt hjälper till att upprätthålla ett väl fungerande informationsflöde till och från Gaza och Israel. Alla människor, oavsett ursprung, religion och landtillhörighet, har rätt att få ofiltrerad information om händelser som påverkar deras vardag.”

Informationen om morgonens händelser är knapphändig, men tack vare den nya tekniken går det inte längre att helt strypa informationsflödet. Vem som helst kan med en mobiltelefon ringa, twittra och blogga om händelser i realtid.

Troberg belyser vikten av att bevara denna möjlighet:

“De nya tekniska möjligheter till direktkommunikation är ett stort framsteg för folkrätten runt om i världen. Det är oerhört viktigt att vi bevarar den möjligheten. Öppen kommunikation är a och o i all konfliktlösning.”

Piratpartiet tar inte ställning i den bakomliggande konflikten i Mellanöstern, men arbetar aktivt för att bevara möjligheten till fri kommunikation.

För mer information:
Anna Troberg (PP) vice partiledare, 010 33 33 402
Rick Falkvinge (PP) partiledare, 010 33 33 401

Kommentarer

Anonym skrev

Nyss hemkommen från en manifestation i Göteborg till stöd för konvojen läser jag detta. På manifestationen deltog följande partier och organisationer:

  • Moderaterna
  • Folkpartiet
  • Centerpartiet
  • Socialdemokraterna
  • Vänsterpartiet
  • Miljöpartiet
  • Socialistiska partiet
  • Kommunistiska partiet
  • Svenska kyrkan
  • Amnesty
  • Judar för israelisk palestinsk fred
  • m.fl.

Fakta är att Israel nu har gjort sig skyldiga till mord och sjöröveri mot civila. Detta stod klart redan under morgonen.

Man undrar ju vad i helvete Piratpartiet sysslar med när ni till skillnad från i stort sett alla andra inte ens klarar av att ta ställning i en sådan här enkel fråga. Om ni ändå inte vågar säga någonting: Dags att packa ihop och lägga ned partiet? Gå in i ett riktigt parti och driv på för era frågor där istället för att leka opolitiska.

Anna Troberg skrev

Hej Johan!
I början av pressmedelandet står det: ”Piratpartiet beklagar att människoliv spillts och anser att internationella överenskommelser och enskilda individers rätt alltid ska respekteras.” Det är ju efter den information vi har ganska uppenbart att både internationella överenskommelser och enskilda individer kränkts i detta fall. Därmed är Israels agerande i det här fallet något vi absolut inte stödjer. Vilket också framgår i det stycke jag citerade.

Johan M skrev

Varför har vi från Piratpartiet inte fördömt detta uppenbara brott mot internationell rätt?

Självklart håller jag med om att vi ska verka för ett fritt informationsflöde och det är en katastrof att man belägger journalister med förbud mot att rapportera om det som inträffat. Journalister skall granska det som sker i samhället och tillåtas att rapportera fritt om detta till omvärlden. Det är en av de grundläggande demokratiska principerna!

Vi inom Pirat Partiet måste fördöma det brott mot internationell rätt som det innebär att borda ett fartyg på internationellt vatten och att döda civila! Att detta sedan sker mot fartyg som bär humanitär hjälp gör saken än värre. Svenska regeringen har beslutat att skicka Svensk trupp till Adenviken för att avstyra piratangrepp på fartyg på internationellt vatten som bär humanitär hjälp till svältande i Afrika av just denna anledning. Oavsett vad vi må ha för åsikter om legitimiteten för detta eller om vi väljer att inte ha någon åsikt överhuvudtaget gällande Ship to Gaza aktionen så är det vår förbannade skyldighet som ett parti i en demokrati att fördöma övergrepp mot folkrätten och internationell rätt!

Mynona skrev

Jag håller med om att denna pressrelease inte borde skickats ut. Inte av de skäl som du anger utan av skälet att konflikten i Gaza inte rör Piratpartiets kärnfrågor. Om det ska börja göra uttalanden om folkrätt kan man lika gärna kommentera t.ex. Kosovos självständighetsdeklaration, som även den var tveksam ur folkrättssynpunkt. Inte heller den frågan rör Piratpartiets kärnfrågor. I alla sådana frågor är det bättre att hålla tyst än att uttala sig. Efter September kanske partiet kan bredda sin politik, men då ska det vara förankrat i partiet. Än så länge är det bäst att hålla sig till kärnfrågorna.

Hans Johansson skrev

Det kan möjligen vara förståeligt att du är upprörd idag!

Men aktivisterna i Piratpartiet inser att det enda som kan göra vår värld bättre är kommunikation. Vi behöver mer samarbete och mer fritt informationsflöde.

Det är de stängda gränserna som orsakar problem. Det är censur som orsakar problem. Denna måste upphöra!

För när allt kommer omkring så är det mer rimliga överenskommelser som behövs och sådana åstadkoms genom att det blir billigare att ringa mellan Gaza och Israel och mellan Israel, Syrien, Jordanien och Västbanken och till Europa… Det åstadkommer man genom kommunikation.

Säkerligen är många israeler bedrövade idag. Dessa behöver hjälp av oss, av dig för att kunna framföra sin åsikt inuti Israel!

Men återigen – du kan vara ursäktad idag när du är upprörd – för det är vi allihopa!

Anonym skrev

Den här releasen visar verkligen fram poängen med
att ha ett fritt internet. Dem som inte ännu har förstått
vad rätten till yttrandefrihet och skydd av integritet på nätet
spelar för roll kanske börjar tänka om. Det fasansfulla som har
hänt når nu fram till större delar av världen, men vad händer om kontrollen och restriktionerna av internet blir begränsade?
Jag hoppas verkligen inte att jag finns med den dagen det inträffar. Men en sak är säker, det kommer att hända om vi inte står på oss nu
innan alla blir omvända till att tro på IPRED FRA som verktyg för det godas sak. Avslutningsvis lägger jag mina innersta tankar och böner till dem inblandade och drabbade samt dess anhöriga vid vattnen utanför Gaza.

Hälsningar från en medmänniska som önskar alla människors rätt
till att yttra sig, leva ett gott liv med trygghet och rätt till
skydd av sin integritet. En sista fråga: Vem är det som är boven?

Tänk på det!

Anonym skrev

Det är lika viktigt ändå.

Som när människor MÖRDAS i IRAN, så gör de det kanske pga att det inte finns fri kommunikation, där har piratpartiet redan gjort stora insatser för att behålla fri kommunikation.

Glöm ej att det värsta som finns för diverse diktaturer (säger ej Israel är det) är just att man exponerar deras dåd i fri och öppen debatt och det är inte för inte som det första som kuppmakare brukar vilja ta besittning över är tv/radio.

Nu finns det nya möjligheter med Internet och andra kommunikationskanaler, om de inte stryps med hänvisning hur farligt det är för ”barnen” och ”artisterna” med fri och öppen kommunikation och man hyllar Kinas ”stora mur” som ex. vis Bono gjorde.

Så, nej, jag tycker inte detta är nån bedrövlig pressrelease, inte om man verkligen tänker efter.

Ja, folk kanske MÖRDAS i div länder, men en av de viktigaste sakerna vi kan göra för att motverka detta är (faktiskt) rösta på PP, övriga partier är bara allmänt ”upprörda” men har inga vettiga förslag, bara munläder.

femma skrev

Jättebra att PP visar att partiets frågor är väsentliga och högaktuella. Informationspolitik är inte bara The Pirate Bay — det är sannerligen också media och människors möjligheter att kommunicera fritt. När folk mördas är det nästan viktigast av allt att information och kommunikation inte censureras.

Andreas Larsson skrev

Utan fri kommunikation är chansen enorm att vi aldrig skulle fått reda på att personer har mördats

Anonym skrev

Det handlar inte bara om just detta vad jag kan förstå utan om informationen som kommer döljas eller bli svårare att finna iom IPRED-lagen.

Rätt till information så detta inte kan hända igen.

Torbjörn jerlerup skrev

Kom igen!

Visst ska bara piratpartiet hålla på med vissa frågor. Men knip för guds skull hellre käft än att skicka ut sådana här bedrövliga pressreleaser. Göm denna release illa kvickt. Om fler får syn på den kommer Piratpartiet att förlora röster!

När folk MÖRDAS pratar man inte om rätt till information!

*suck!*

/Torbjörn Jerlerup

Anonym skrev

Det du skriver är rätta sättet- och det enda att bemöta psykopati..Tydliga markeringar.
Bra tänkt!
NÄR lyckades nån kommunicera med Israels ledare???- jisses- de lyssnar ju inte- men det verkar inte som
kunskapen ombemötande i psykopati finns på denna siten alls?
Tycker det borde vara självklart att kräva åtal mot brottslingar. Sedan är det domstolens sak att döma
– eller vaddå?
Vad / vilka är problemet kan ja undra?
Tacka vettja framfötter- eller ska det börja daltas med mördare/tjuvar i vårt land oxå?
Jisses!
Det handlar ju för bövelen om civila människors trygghet här- ska det vara så svårt att beripa
PP?
Forstätt ni i de tysta diplomaternas fotspår- dubbelmoralens hycklare
– det är de tysta medlöparna som har tillåtit det å så här långt!
Stöld är stöld och mord är mord- vad annat?

Anonym skrev

Du tycker inte att informationsflöden är viktiga? Du tycker inte att respekt för mänskliga rättigheter är viktigt? Det är konstigt att sådana saker hamnar i grundlagar och mänskliga rättigheter om det ändå inte är så viktigt?

Anonym skrev

Du kan inte se att detta rör partiets kärnfrågor?

Här har vi folk som både tycker att partiet säger för lite och folk som tycker att de säger för mycket. Vad de alla glömmer bort är det som partiet skriver har betydelse, och det är väl det som räknas?

Anonym skrev

Du vill hellre att partiet ska ”knipa” än att öppet beklaga händelsen? Information är mycket viktigt. Skulle det hända en stor katastrof här i Sverige så skulle väl du vilja att så mycket objektiv information som helst når ut till alla? Eller vill du hellre att vissa grupper mörkar händelsen så att inget av värde kommer fram? Det är som att bygga en utopi åt korrupta regeringsmakter.

Anonym skrev

Det är många som inte bryr sig om 10 år gammal information – beklagligt men sant. Något som dock flertalet bryr sig om är människor, som lever samtidigt som de själva. Kanske något att ta med i beaktandet, om man vill nå dem.

Oldtimer skrev

Jag håller helt med dig och det var väl precis detta, om blockering av kommunikation, som vårt pressmeddelande riktade in sig på? Det låter som om vi är helt överens här.

Låst & Fri skrev

Det är bra att undvika populistvågen som andra partier surfar på.
Först gör man en egen analys.
Risken att man beblandar sig eller associeras med en vettlös sida blir då mindre.
Piratpartiet har förstått.

Låt inte annat lura er.

Johan M skrev

Självklart ska vi hålla oss neutrala i denna konflikt och betona vikten av ett fritt nyhetsflöde på ett sätt som gör att båda sidor kommer till tals.

Faktum är dock att Israeliska styrkor i samband med angreppet mot konvojen störde ut både satellitkommunikation för TV sändning, satellittelefoner och skepp till skepp kommunikationen i samband med angreppet. På detta sätt har de förhindrat att journalister ombord på fartygen kunnat rapportera under det pågående angreppet. Att även satellittelefoner stördes ut gjorde att enskilda individer inte hade möjlighet att via dessa föra ut information om vad som pågick ombord på fartygen i samband med angreppet. Vidare har Israel systematiskt blockerat all kommunikation med de internerade passagerarna, vilket innefattar möjligheten för dessa att konsultera juridiska ombud och kontakta sin ambassad, vilket helt klart är en del i den Israeliska propaganda strategin. Det är välkänt att det som visas under de 24 första timmarna i en konflikt är det som sätter tonen och bestämmer vad som av allmänheten uppfattas som ”den riktiga historian” i efterhand.

Detta är klart och tydligt något som bryter mot allt vad vi står för och tror på inom Piratpartiet. Att detta sedan skett på internationellt vatten och inte ens på Israeliskt territorium gör detta till en än mer allvarlig händelse.

Vi inom Piratpartiet har för länge sedan insett att internet och övrig digital kommunikation inte är en ”nationell” angelägenhet eftersom dessa resurser sällan är begränsade till ett enskilt land. Skall vi kunna garantera en säker och fri kommunikation för våra medborgare i Sverige så måste vi även arbeta för att lagar och regler följs även internationellt. Bryter man mot det vad vi tror på och står för så ska vi ta ett starkt avstånd från detta. Det gäller även mänskliga rättigheter och internationell lag.

Peter W skrev

Jag tycker gott att Piratpartiet kunde ha reagerat skarpare mot Israels sätt att hantera detta på. Genom att störa ut fartygens och de ombordvarandes kommunikationsutrustning, att beslagta pass, mobiltelefoner, kameror, datorer har man ”troligtvis på internationellt vatten” begått en krigshandling och censur som borde gå stick i stäv med vår politik.
Att civila behandlas som krigsfångar och att media ombord inte har kunnat fritt få rapportera om det som hände borde vara nog för att ta en betydligt mer fördömande ställning än som nu skedde.

Detta är ändå inte ett direkt ställningstagande i konflikten, men att betydligt tydligare och tuffare ställningstagande i våra kärnfrågor.

Oldtimer skrev

Båda sidor är nedsmittade av våldet och hatet. Antingen de heter Hamas, Hizbollah eller Likud, har de fastnat i en avgrund som de vägrar att lämna. Här finns ingen anledning för Piratpartiet att sälla sig till en pöbel som ensidigt pekar ut en viss grupp som demoner. Istället försöker vi visa på vad som är den enda vägen framåt – att människor pratar med människor. Pressreleasen uttrycker precis det.

Tror man dessutom att Free Gaza Movement sysslar med humanitära insatser, är man mer än lovligt blåögd. Vi har ingen anledning att dras in deras politiska spel.

erik78se skrev

Personligen anser jag att det inte är något problem att ta ställning EMOT systematiska övertramp på folkrätten, internationell lagstiftning, mänskliga rättigheter, Genevekonventionen samt FN:s barnkonvention.

Israels agerande erkänns numera – av ett enigt världssamfund med USA som enda undantag – som helt oacceptabelt.

Självklart skall denna oacceptabla situation resultera i kännbara konsekvenser. Man kan inte komma undan med en ”utredning” när man så systematiskt återfaller i kriminalitet. För det är just kriminalitet som Israel sysslar med. Det är självklart att även Piratpartiet tar ställning i humanitära rättsfrågor!

Jag håller med om att pressreleasen är något av det absolut mesigaste, fegaste och töntigaste jag läst på mycket länge. Stå upp för att även Piratpartiet stödjer humanitära insatser. Något annat är bara underligt.

Johan M skrev

Om vi ställer oss emot att man skall införa lagstiftningar som särskilt inriktar sig mot terrorism (de sk. terroristlagarna av olika former) och därmed kränker de Svenska medborgarnas frihet och mänskliga rättigheter måste vi också rimligen kunna anse att Israel inte skall kunna ta sig rättigheter att införa andra sanktioner än de som de rimligen kan utföra med hjälp av kustbevakningen för att avvisa icke militära fartyg ur Israeliskt farvatten?

För att citera partiprogrammet punkt två tredje stycket:

”Piratpartiet tar ställning mot särskild behandling av terroristbrott i lag. De straffskalor och brottsrubriceringar som redan finns för handlingar som skadar eller hotar svenska medborgare eller deras egendom är tillräckliga. Terroristlagstiftningen som finns idag sätter rättssäkerheten ur spel och riskerar att i sin förlängning användas som repressivt medel mot immigranter eller oliktänkande.”

Kan vi då som parti ställa oss likgiltiga inför Israels kreativa tolkning av internationell rätt, med hänvisning till krigslagstiftningar och terrorism, när de uppenbarligen inte förklarat krig mot Palestina? Vi har trots allt tagit ställning för att ”terrorism” inte är en ursäkt för att sätta det normala rättssystemet ur spel och införa lagar som kränker de mänskliga rättigheterna.

Johan M skrev

Ung vänster som de flesta ungdomsförbund att inta en något mer extrem position än sina moderpartier. Något som är ganska naturligt för att få en rimlig dynamik och åsiktsbredd i ett levande parti. Ung vänster tillsammans med SSU har valt att ta Palestinas parti i frågan, MUF har valt att ställa sig mer mot den Israeliska sidan. Jag upplever att Piratpartiet säger att frågan är mer komplex och mindre svart/vit.

Jag håller inte med om att man ska införa sanktioner mot ett land som ett sätt att starta en dialog. Det är fel utgångspunkt, att straffa någon och sedan be denna sätta sig ner och föra en förutsättningslös diskussion för att komma till rätta med ett problem tror jag de flesta inser är lönlöst. Skall vi komma någon vart måste någon vara opartisk och kunna skapa en konstruktiv dialog. Till detta hör att vi ska stödja ett fritt informationsflöde och säkerställa att alla har möjlighet att komma till tals och att nyheter kan flöda fritt ut ur konfliktregionen.

Vi kan och ska självklart ta avstånd från uppenbara brott och föra fram kritik där så är befogat men vi ska inte belägga någon part med straffpåföljder för då stänger vi effektivt ned en dialog.

ulf_pirat skrev

Det finns flera sätt att agera på, skriva på protestlistor och demonstrera. Du förstår säkert att piratpartiet inte har råd att splittras. Om inte friheten på nätet finns kommer detta även att drabba alla partier, kanske även till slut ditt parti. Om hemliga filmer och information om den här incidenten släpps på internet så måste det finnas fria kanaler, ex the pirate bay. Om det sker demonstrationer i Sverige och konfrontationer med polis som filmas så måste det kunna släppas utan att staten kan spåra allt. Vänsterpartiet är inte att lita på, vi vet inte vad de komprommissar bort i piratpartiets frågor.

Dessutom tycker jag att du är för militaristisk för min smak, det finns andra lösningar att prova först.

Det finns många sätt att agera politiskt (som ”ship to gaza” är ett exempel på), förutom partipolitik. Piratpartister är inte likgiltiga, de väljer att agera partipolitiskt genom piratpartiet och flera agerar säkert politiskt på andra sätt också.

Anonym skrev

Vad du än säger så är Israel jävligt mycket mer demokratiskt än Gaza/Palestina iaf ;) Dess nuvarande regims ”blodtörstighet” är en mild fläkt jämför med de rena ”psyk-fallen” i Hamas. Om man ursäktar vad Hamas gör så får man se mellan fingrarna med vad Israel gör också. IOFS är allt en fråga om nyanser, men om Israel är typ #C0C0E0 så är Hamas typ ”#203020″ i RGB-kod.

Av dina ”krav” skulle jag säga nada. ”Militärt bistånd till Palestina”… mmm skitsmart och det skulle ju inte leda till flera döda och mer lidande för alla parter?

Du är precis som Israel i denna fråga; ”Vad ska vi göra? Jag, vet! vi sätter hårt mot hårt, vi trappar upp konflikten och våldet ÄNNU mer, då ger de sig säkert… då får vi ”rätt”. Du och ”Israel” (om man kan se det som en homogen grupp) är lika goda kålsupare i detta fallet.

Utan fri information kan man inte lösa konflikten, dock är inte fri information lösningen på ALLT, men det är EN del av grundpelarna i en riktig demokrati och en förutsättning för densamma.

Anonym skrev

Det tycker jag inte.

Hurvida det är brott mot ”internationell rätt” är inte helt klart, oavsett vad du, BBC eller diverse ”experter” säger, eller håller Israel med om att de är brott mot Internationell rätt kanske??? Nej, jag tror de istället hävdar de skyddar sig mot ”terrorister” och genom detta har rätt göra som de gjort. Så, nej, jag tycker inte detta är ett ”helt klart” brott och jag tycker det är rätt som det är skrivet i pressmeddelandet.

PP har ingen uppfattning vem som har rätt i Palestinafrågan och bör inte ta ställning i den. Annars får du gärna peka på var i partiprogrammet det står?

fd Pirat skrev

Helt rätt, detta är enbart röstfiske.
Vart fanns PP under gårdagens otaliga demonstrationer?
Hycklare…

Anna Troberg skrev

Jag skrev alldeles nyss så här i en bloggpost:

”Piratpartiet är ett fokusparti. Vi ägnar oss åt informationspolitik. Vi är experter på information. Därför ser jag det som en naturlig sak att vi bistår med den kunskapen närhelst det behövs. Behovet av ett fritt informationsflöde är oftast störst när folkrätten på något sätt kränks. Vi kan och bör bistå med vår kunskap och på så sätt minska det mänskliga lidandet. Det kan vi göra utan att ta ställning i bakomliggande konflikter. Informationsbrist drabbar alla.” (Bloggposten i sin helhet: http://www.annatroberg.com/2010/06/01/ett-fritt-informationsflode-ar-folkrattens-starkaste-vapen/ )

Jag vill också citera en kommentar som Mikael Nilsson skrev på en blogg: ”Det som pressmeddelandet säger är att partiet inte har någon uppfattning i den underliggande konflikten mellan israeler och palestinier. Den frågan ligger långt utanför den mer uppenbara frågan om mänskliga rättigheter och respekt för folkrätten.”

Johan M skrev

För att citera BBC:

”It happened about 40 miles (64 km) out to sea, in international waters.”

Det finns idag inget klart internationellt ställningstagande för blockaden av Palestina. Det finns inget FN beslut på det utan detta är något som Israel har tagit på sig själva. Därmed är det också svårt att hävda att de gör detta i enlighet med internationell rätt.

Det finns mycket hat på båda sidor om denna konflikt, det råder det inget tvivel om. Men de civila i Palestina måste ha rätt till humanitär hjälp oavsett vad som pågår i konflikten mellan Israel och Palestina, och oavsett vem som har rätt eller fel i konflikten.

Oldtimer skrev

Åter igen, inte ett enda hoppas jag. De nyttiga idioterna i den svenska vänstern kommer att fortsätta med sin hatkampanj mot Israel med sådant svammel som ”militärdiktatur” och ”satans mördare”. Jag hoppas verkligen att PP inte sällar sig till den pöbeln.

Nej, Mazdak, våldshandlingar mot Israel löser ingenting. Och, jo, dialog är det enda som kan bryta isoleringen och hatet.

Fast vänstern har just aldrig varit mycket för dialog.

Mazdak Farrokhzad (Ung Vänster) skrev

Jag tycker denna pressrelease från PP är helt absurd.

Israel är varken en demokrati, eller en fredlig stat vars aktioner mot palestinierna / Ship To Gaza kan ”beklagas”. Nej, Israel är en militärdiktatur, som kan fortsätta med dess systematiska förtryck och brott mot allt vad internationell folkrätt heter via massiva bidrag från USA. Världen styrs av ekonomiska intressen, och hade inte USA gett mer i bistånd till Israel än vad de ger till alla andra länder sammanlagt hade de inte betett sig som de gör. Israel bedriver statsterrorism.

Via ekonomisk bojkott och en stark rörelse, kunde man sänka Sydafrikas apartheidregim… Det är först när Israel förstår att: ”sona era brott, agera humanitärt och mänskligt, eller gå under” som man får verklig förändring.

Israel-Palestina konflikten är uppenbar, tydlig och tillräcklig information har funnits kring området fritt och tillgängligt om ämnet för att vem som helst ska kunna få sig en bra förståelse för Israels förtryck av Palestina om de bara väljer att öppna ögonen.
Att då tro att det är ”fri information” som är det som saknas är helt absurt.

Så vad ska vi göra när denna fria information har nått allmänheten? Ska vi då gå till handling? Eller ska vi bara titta på och värna den fria informationen som inte kommer till nytta?
Information måste vara fri, och den måste framförallt var till för något… För att behandlas och sedan utforma en handlingsplan.

För dialog kommer inte bryta blockaden eller förtrycket… Den bryts bara genom att förtryckarna känner hur deras intressen inte gynnas om de fortsätter.

Som en annan debattör sa:
1. Bojkotta Israel ekonomiskt, avbryt ALLA handelsavtal, FÖRBJUD privata företag att handla med Israel, inled förhandlingar om FN-sanktioner mot Israel som KRAFTIGT skadar deras ekonomi.
2. Kalla hem den svenska ambassadören + militärattachén, kasta ut den israeliska ambassadören.
3. Spela inte fotbollsmatchen Sverige-Israel nu på fredag.
4. Skicka Nordic Battle Group till Västbanken för att hindra utbyggnaden av fler israeliska bosättningar. ME 01 till havet utanför Gaza för att garantera att Gaza kan nås av hjälpsändningar via internationellt vatten. Militärt bistånd till Palestina. Ya basta!

Vilka av dessa krav är Piratpartiet beredda att ställa sig bakom?

Antonio Gramsci: – ”Att leva är att ta ställning. Jag hatar likgiltiga människor.”

Ludvig skrev

Denna incident var inte ett uppenbart brott mot internationell rätt. Än så länge vet vi för lite för att med rätta hävda något sådant.

Anonym skrev

grejjen är att PP vill lösa problemet genom öppen kommunikation istället för diverse hot/sanktioner. Tror faktiskt att öppen kommunikation låter mer smärtsamt för dem i detta fallet.

Johan M skrev

Jag anser att det finns ett mycket stort berättigande för de frågor vi driver från Piratpartiets sida. Tag en så enkel sak som öppen källkod och öppna standardiserade filformat. Detta är oerhört viktigt för framtiden i vår allt mer digitala tidsålder.

Är det säkert att dessa brott mot de den internationella och humanitära rätten kommer att finnas kvar om 100 år? Kommer vi ens att kunna läsa informationen även om den finns kvar? Skall dessa 19 människoliv och det de dog för att försvara försvinna i ett informationsålderns stora svarta hål?

Jag har själv dokument som är skrivna för drygt 10 år sedan som jag inte längre kan läsa på grund av att det inte finns program som jag kan installera på min dator som läser dessa filformat längre. Hur mycket av det jag skriver idag kommer att finnas tillgängligt om 10 år? Kommer detta inlägg att vara läsbart längre? Det är fundamentalt för vårt samhälle att vi kan bevara det som händer idag och dra lärdom av vår historia även i framtiden. Fråga vilken historiker som helst om hur viktigt det är för deras arbete att det finns böcker, tidningar, arkiv och andra källor för deras forskning. Det som händer idag får inte bara försvinna i ett svart hål någonstans på grund av att vi inte ansett detta vara viktiga frågor.

Det är också viktigt att vi försvarar den fria tillgången till information. En diktaturs första och främsta vapen är de stora massornas okunskap. Utan tillgång till de medier som finns idag kanske inte nyheten om detta övergrepp mot internationell rätt kunnat nå ut till dig så att du kunde stå och protestera i Göteborg! För att en demokrati skall fungera måste det finnas öppna och fritt tillgängliga kanaler för att sprida information. Nyheten om det som hänt Ship to Gaza konvojen måste få nå ut till världen om det så ska ske via moderna medier som internet eller via tryckta tidningar, radio, TV osv. Vi måste också försvara journalisternas rätt att granska dessa världshändelser utan att beläggas med munkavle. Detta är vad vi som parti står för!

Hur vi väljer att föra fram våra protester måste vara upp till oss! Vi kan mycket väl välja att göra detta genom de medier vi tror på, dvs. bloggar och internet, istället för att ställa oss på ett torg och protestera. Det gör inte våra protester mindre legitima! Jag tror dessutom att dessa protester kan nå långt fler utanför Sveriges gränser än om jag ställer mig på ett torg i Göteborg och kanske blir filmad av lokal TV!

Däremot så kan jag hålla med om att det uttalande vi gjort om att det är ”beklagligt” är väl milt i sammanhanget, i det kan jag ge dig rätt, MEN jag måste protestera mot att du påstår att vi som politiskt parti saknar legitimitet!

Oldtimer skrev

Inte ett enda av dem, hoppas jag. Det sista världen behöver är ännu fler som skriker efter mer censur, mer isolering. Har Israels isolering av Gaza hjälpt dem ett enda dugg? Det är inte högre murar mellan folk vi behöver, utan lägre.

Johan M skrev

Vad jag menar är att jag anser att det är mer än beklagligt att människoliv har förspillts på detta sätt, särskilt som det skett i brott mot internationell rätt och på internationellt vatten. Detta är något som vi som parti bör ta starkt avstånd ifrån. Därmed är formuleringen i pressmeddelandet, låt oss säga olycklig.

Vi kan välja att inte ta parti i konflikten i mellanöstern. Vi kan acceptera att denna fråga är svår att lösa och att det finns problematik på båda sidor etc. MEN det måste klart framgå att vi tar kraftigt avstånd från dessa brott mot internationell rätt! Sedan kan vi välja att samtidigt kritisera Israels blockad av medier och det fria flödet av nyhetsinformation, att så sker förvärrar situationen än mer, men det ska inte vara huvudpunkten i vårt uttalande.

Gustaf Sjöblom skrev

Intressant då att Jonas Gardell (Hans bror var på det beskjutna fartyget, vi vet ännu inte om han är ok) väljer att tydligt påpeka att man på grund av censuren måste vara mycket försiktig med att tolka den information vi får i detta skede.

Ifall PP inte tagit upp det hade det varit i det närmaste tjänstefel.

Anonym skrev

Skitsnack. 19 personer döda, 60 skadade. Piratpartiets svar på detta är en pressrelease om rätten att Twittra och vikten av allmän reskekt för individers rätt. Detta är ”munläder”.

Konkreta förslag: Ekonomiska bojkott av landet, kalla hem den svenska ambassadören, spela inte fotbollsmatchen Sverige-Israel nu på fredag. Vilka av dessa krav är Piratpartiet beredda att ställa sig bakom?

Lämna kommentar