Pressmeddelande: Ek (C) och Engström (PP) kräver svar om datalagringen

Med anledning av förslaget att utvidga teledatalagringsdirektivet till att innefatta sökningar på nätet kräver nu Europaparlamentariker Lena Ek (C) och Christian Engström (PP) ett klargörande från EU-Kommissionen. I en gemensam skriftlig fråga vill Ek och Engström att kommissionen svarar på om de anser att teledatalagringsdirektivet är förenligt med Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

– För mig är det oacceptabelt och en kränkning av mänskliga rättigheter att staten urskillningslöst ska lagra all trafikdata. Jag tar därför strid mot teledatalagringsdirektivet på alla sätt som står mig till buds, självklart också genom samarbete med partier som driver samma linje, säger Lena Ek (C).

– Nu måste alla goda krafter samarbeta så att Sverige slipper införa datalagringsdirektivet. Jag hoppas att motståndarna till teledatalagringen i den svenska inrikespolitiken är beredda att arbeta över partigränserna, som vi gör här i Europaparlamentet. Riksdagen måste värna integriteten och respektera Europakonventionen, säger Christan Engström (PP).

– Att det nu höjs röster om att utvidga lagringen av uppgifter till Googlesökningar visar hur feltänkt teledatalagringsdirektivet är. EU har ingen rätt att snoka i vad människor söker efter på nätet. Rätten till ett privatliv är en grundbult i ett fritt samhälle. Jag vill därför veta om kommissionen verkligen anser att teledatalagringsdirektivet är förenligt med Europakonventionen om mänskliga rättigheter, säger Lena Ek (C).

– Att lagra data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar är en orimlig integritetskränkning i sig. Och redan ser vi hur vissa vill utvidga teledatalagringen till att även omfatta alla sökningar som vi gör på Google. Det visar hur övervakning alltid blir mer omfattande med tiden. Därför gäller det att stoppa datalagringsdirektivet från att införas över huvud taget, säger Christan Engström (PP)

Presskontakt för Lena Ek (C):

Kristian Ljungblad

kristian.ljungblad@europarl.europa.eu

+32 (0)495 36 75 98

Blogg: http://www.lenaek.se/

Kontaktuppgifter Christian Engström (PP):

Engström direkt: 0706-633 780

Kontor Bryssel: +32 228 45368

Presskontakt, Henrik Alexandersson: +32 484 088 770

Blogg: http://christianengstrom.wordpress.com/

Se även Facebookgruppen Rör inte mitt googlande:

http://www.facebook.com/group.php?gid=128244770527477

Frågan, i sin helhet:

Skriftlig fråga (enligt artikel 117) till Kommissionen:

Datalagringsdirektivets förenlighet med grundläggande mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheter

I ett antal avgöranden från olika medlemsstaters författningsdomstolar och i den allmänna debatten har fråga uppkommit huruvida datalagringsdirektivet (2006/24/EG) överensstämmer med grundläggande mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheter.

Det kan på goda grunder ifrågasättas om direktivet är förenligt med den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, i synnerhet Artikel 8 om rätten till ett skyddat privatliv och skyddad korrespondens.

1. Anser kommissionen att medlemsstater är skyldiga att implementera direktiv som medlemsstaterna anser strider mot den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna?

2. Om en medlemsstats högsta domstol har begärt ett förhandsavgörande från EG-domstolen för att avgöra ett direktivs legitimitet, är då andra medlemsstater skyldiga att implementera samma direktiv innan EG-domstolens förhandsavgörande kommit?

3. Hur har Kommissionens integritetsprövning av datalagringsdirektivet genomförts?

4. Anser Kommissionen att datalagringsdirektivet är konformt med EKMR artikel 8?

Kommentarer

Emilia Isberg skrev

Migrationsverkets mest fiffelsugen kvinnliga råttan heter Fadime BAKIR som ständigt får betalt för samtliga ärendena där sitter som ”handläggare”… kanske delar hon med sina besluttsfattare-cehefer eftersom alltid får den tjuven oerhört stöd ”ovanifrån” i detta korrupthärjade Migrationsverket… Fadime BAKIR lurade många fattiga asylsökande samt lurade hon svenska folket, genom sina offentligt-försminkade affärer…
Det finns ju massor av lagändringar genom tiden t.o.m. EU bestämmelser, United Nations’ konventioner, plus humanitära (s.k. ömmande) omständigheter, flexibla praxis exemplar borde tillämpas min situation också. Att vara realistisk, räcker att se fallet i sin helhet.
EU myndigheter borde informeras rätt, vad som köpes/säljes bakom stängda dörrar i dett här noga korrupta maskineriet! Det är ju ett komplett system; hur det baseras, hur de begrundas så detta pågår, inte blir överraskande att systemet är ju snettgående, inte minst mitt ärende. Titta på mediala källor vad avslöjas däriområdena t.ex. ”Tjänsteman lurade asylsökande—fick bara några kronor böter”; helt skamligt skrattretande överdrivelse med svenska folket, inte minst att kränka offret… ”Tjänsteman” säger medier, men ”man är ju en kortväxt kvinna” i verkligheten. Någon borde våga säga sanningen, åtminstone den nivån som jag beskriver här… Tyvärr, detta statsskick har brist på ärliga oberoende figurer, inte minst hederliga oberoende jurister. SYSTEMET FÖRRUTTNADE HELT! Men det saknas modiga ärliga riktigt utbildade jurister att agera t.o.m. sätta stopp för detta eländet då speciellt handläggare kräver pengar av asylsökande stackare förvirrade offren! Det är inte alls himla svårt vad jag menar: för säkerhets skull vill jag betona att jag borde inte ha handläggare typen Fadime BAKIR&hennes samverkande opererar inifrån systemet; därefter kräver de smutsiga betalningar trots hon/hennes samverkande samtliga får månadslön av samma systemet. Det behövs inte sådana bödlar som skulle hantera något. Bästa fallet att min pärm inte alls smutsas av sådana. Det är mitt största önskemål, bör respekteras. Sålänge bevarar ni sådan stinkande tjänsteman, så blir det inte konstigt att jag offras vidare även om jag lyckas att ”jaga fågeln med munnen”… Något som gick ruttet i början, nu ser ni bara toppen av isberget; självklart omfattar det min situation så att det här resultatet visar varans kvalitet… Borde jag också köpa falska id-kort/ falska pass/ falska giftermål etc de som avslöjade figurer begått?! Nej! Borde jag också acceptera summan vad den ovannämnda kortväxta hantlangaren krävt?! Nej! Jag insisterar att säga sanningen och därför kräver jag nu att ett riktigt oberoende område tar fallet, dömer ärendet på rättvist sätt! Det är mitt önskemål att få chansen; åtminstone behandlas i den nivån liksom de gynnade personerna, helt positivt; självklart!
?
C. O. BERGLUND
Sollentunavägen 199,
191 35 Sollentuna

Den andra Peter skrev

Det är helt otroligt hur orwellian vårt samhälle håller på att bli. Om vi låter det bli så naturligtvis!

..smyger in ändringar i lagstiftning och hoppas att folk inte märker det. Fyfan.

Anonym skrev

Det känns lättare att hitta EU-parlamentariker att hysa respekt för än inrikespolitiker. Kan det ha att göra med munkavle-metodiken som genomsyrar hela den svenska politiken? All denna utfrysning, mobbing, avtalstvång, och vänskapskorruption som florerar?

Slasher skrev

att ni inte sitter och pinkar in partirevir utan kan samarbeta för en god sak. Min syn på politiker fick sig just en välbehövlig förbättring.

Lämna kommentar