Pressmeddelande: Beatrice Ask trampar ännu en gång i det juridiska klaveret

Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge är upprörd:

– Ingen ska dömas till fängelse utan att först ha fått en rättvis prövning i domstol. Beatrice Asks förslag är en effektiv nedmontering av medborgarnas rättssäkerhet.

Misstänkta befinner sig ofta under stor psykisk press och kan ha svårt att stå emot påtryckningar och därför erkänna brott i hopp om att komma lindrigare undan än i en rättegång. Om man tar en genväg förbi systemet med att ha försvarare som hjälper åtalade kommer det att leda till att fler oskyldiga döms. Ask vill införa en Judge-Dredd-lag som sätter hela rättssäkerheten ur spel.

Det är inte heller första gången Beatrice Ask trampar i det juridiska klaveret. Hennes förståelse för principen att alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats har visat sig skakig förut.

– Det är inte länge sedan Beatrice Ask inte kunde skilja på misstänkta och dömda och föreslog gredelina kuvert. Nu vill hon döma människor enligt en rättsvidirig löpandebandprincip. Det är helt oacceptabelt. Beatrice Ask bör med omedelbar verkan lämna sin post, säger Rick Falkvinge.

Beatrice Ask har flera gånger på kort tid bevisat att hon inte förstår grundläggande rättsprinciper. Det gör henne ytterst olämplig som justitieminister. Piratpartiet kräver därför Beatrice Asks omedelbara avgång.

För mer information:
ring Rick Falkvinge (PP), partiledare för Piratpartiet, 0708-303600
ring Anna Troberg (PP), vice partiledare, 0704-676273
se Piratpartiets presswebb, http://press.piratpartiet.se, för pressbilder med mera.

Kommentarer

Anonym skrev

Jag tvivlar på att Ask är idiot. Hon har sin agenda och hon följer sina chefers agenda, glöm inte det… Det är Reinfelt som är ytterst ansvarig! Om han inte avsätter hänne så godkänner han ju också hennes uttalande och agerande.

SF skrev

Frågan är egentligen: Vad är värst att ha som justitieminister, en hyfsat kompetent smygfascist (Bodström) eller en idiot (Ask).

Personligen tror jag att Bodström är farligare, Ask är mest komisk även om vissa idioter tror att det hon säger är vettigt.

Anonym skrev

Hmm, du menar som att man som justitieminister låter sig köpas av amerikanska bolag för att ge direkta order åklagaren om att låta polisen storma in och beslagta allt de ser… mmm, det beror på om definitionen på ”rättssamhälle” är samma som ”bananrepublik”…

Anonym skrev

Han känner åtminstone till de grundläggande delarna i ett rättssamhälle…

Anonym skrev

Jag noterar ett kompakt ointresse i medierna för detta idiotiska förslag. Jag lyckas inte hitta något på DN, SvD, Aftonbladet eller Expressen om hennes uttalande. Är det verkligen helt ointressant för svenska journalister att vår justitieminister ytterligare vill beskära rättssäkerheten?

Anonym skrev

Hr. Bodström är ju för fan på pappret iaf INITIATIVTAGARE till Ipred, han var alltså den som drev igenom det på EU-nivå. Jag säger på pappret för det var ju självklart ett beställningsjobb av mediabolagen, men han skrev iaf under papprena de hade författat med sitt namn.

Ask-Bearnaisen må vara dum i huvudet, men Bodström är snäppet värre, ett litet snäpp men ändå.

Anonym skrev

We are Bodström Ask. Resistance is futile. :-)

Ett annat bra exempel är Quick. Han som misstänks ha upplärts av ett gäng vilda psykiatrer att läsa på i tidningarna vad han skulle säga, och erkänna att han slagit ihjäl allt och alla.

Är det något vi vet så är det ju att när något händer så finns det drösar med knäppingar som ringer polisen och erkänner. De flesta av dem är nog ofarliga, men de ska inte spärras in för något de inte gjort.

Enda tillfället när det kan vara läge att erkänna är när man verkligen *har* gjort ett brott, och försvarsadvokaten råder en att erkänna. Om försvarsadvokaten råder en att erkänna ett brott man *inte* begått mot strafflindring torde vara ganska pyrt.

Vi kan i vissa fall inte veta utan noggrann utredning och prövning huruvida en person som erkänt ett brott verkligen är skyldig. Därför är det nog bra om man får en seriös prövning i domstol först.

Sinbad skrev

Beatrice Ask lägger alltså upp ännu ett dumt förslag på ritbordet. Jag kan bara citera Arne Anka när jag skriver ”Att tänka innan man talar är som att torka sej i arslet innan man skiter”.
Beatrice Ask verkar ha tagit för vana att skita där hon äter. Hon gör det dessutom gång på gång.

Vi har sett Lasaermannen som ett färskt exempel på hur en misstänkt kan bli manipulerad till att erkänna ett brott som han inte begått. Nu vill man alltså göra detta till en helt legal metod som dessutom direkt fungerar som underlag till domen?
Lever Beatrice på samma planet som resten av folket?

Vid ett visst antal brott vill en högt belastad polis försöka bli av med en massa arbete. Att då offra några timmar på att ropa ”Erkänn! Vi har bevis så du kommer inte komma undan..” tills man får en liten påskrift till anklagelserna skulle självklart få den effekt som justitieministern eftersöker.
Självklart är det så att en misstänkt som är skyldig inte kommer erkänna brottet i första hand. Vad man glömmer är att en oskyldig inte heller kommer göra detta. Dock är vi alla människor och olika starka rent mentalt. Vad händer om en oskyldig efter 7 timmars förhör slutligen säger ”Om jag erkänner, får jag åka hem då”?
Jag tror att det scenariot är mycket vanligt.

Offrens anhöriga vill se en dömd. De vill se rättvisa skipas.
Dessa två påståenden är inte alltid samma sak. Det måste Beatrice Ask börja förstå.

Anonym skrev

[quote=Fredrik Larsson]Bea Ask: PREPARE TO BE JUDGED![/quote]

Seriöst, måste politikerna bli idioter innan de godkänns som politiker av deras partier? Ask är ju dum i huvudet.

Anonym skrev

Vad jag vet så röstade Bodström inte nej till IPRED.
Bodström är motståndare till FRA-lagen i dess nuvarande form, dvs. han vill behålla 99.999% av lagen och troligtvis lägga till egna kränkande paragrafer. Politiker lägger sig ofta på gränsen till lögn eller tom. trampar över, se bara Reinfeldts löfte om att inte jaga en hel ungdomsgeneration.

Martin Widmark skrev

Bodström må vara initiativtagare till EU:s datalagringsdirektiv, men att han skulle ha kommit med några dylika uttalanden spår jag som högst osannolikt. Han var ju bla mot FRA och IPRED tex. Så ”lika goda kålsupare” håller inte riktigt.

Slasher skrev

är den post som verkligen känns obehaglig. Först Tomas Bodström och nu Beatrice Ask. Ask är faktiskt så ”duktig” att det ena öknamnet ”Tant Gredelin” knappt har kallnat förrän hon nu gör skäl för Judge Dredd. ”Judge Gredelin”? fram till nästa fadäs?

Anonym skrev

Alliansen har B. Ask som stolpskott och dom Röd-gröna har T. Bodström.

Det är lika illa på båda sidor alltså.

*Suck*

Peter W skrev

Mycket bra att piratpartiet ökar antalet pressmeddelande
i takt med alla politiska grodor som dyker upp.
Förr eller senare ska väl gammelmedia och prasselpressen
få upp ögonen för oss och våra tydliga åsikter i integritetsfrågorna.

För övrig anser jag att Ask-molnet bör upplösas.

Anonym skrev

Jag är säker på att du har forskat en hel del att ge mig riktigt typ av bearbetning. Jag måste hitta senaste revidera över den frågan. Jag hoppa normalt svar på en typisk blogg men kan inte överleva mig själv för att ge speciella jubel.
http://www.pelletmachines.net/

Lämna kommentar