Pressmeddelande: FRA: Riv upp, gör om, gör rätt!

Försvarets Radioanstalt var från början en del i det militära försvaret av Sverige. Sverige skulle genom att pejla fientliga förband kunna räkna ut om ett militärt anfall var förestående. Idag ägnar man sig åt avlyssning, analys och registrering av kommunikation, militär såväl som civil. Verksamhetsområdet har alltså flyttats från militär radiopejling till registrering av rena telefonsamtal och byggandet av så kallade sociogram som beskriver hur människor kommunicerar med varandra.

FRA-lagen innebar bland annat att FRA gavs möjlighet att bedriva spaning i kabel mot diffust definierade hot och att lagra information om allas våra kommunikationsmönster och umgängeskretsar. Detta är den kontroversiella delen eftersom det kraftigt utökade FRA:s spaningsmandat. Nästan all civil data- och teletrafik går idag via kabel, och faller därför inom ramen för vad FRA får övervaka. Ingen höjs över misstanke och alla medborgare anses vara potentiella brottslingar redan från början.

– Lagen är en juridisk styggelse, fullständigt rättsvidrig och totalt ovärdig en modern demokrati, säger Rick Falkvinge och fortsätter: Så länge den finns kvar i sin nuvarande form är Sverige inte bättre än de diktaturer vi kritiserar för bristande hänsyn mot de mänskliga rättigheterna. Rätten till privatliv är en mänsklig rättighet, och Sverige har i och med denna lag i praktiken avskaffat denna rätt.

Piratpartiet anser att detta är ett totalt oacceptabelt ingrepp i den personliga integriteten och att det hör till varje civiliserad statsordning att medborgarna garanteras rätten till privatliv och frihet från statlig övervakning. Lagen innebär ett totalt avskaffande av precis dessa två saker, vilket är anledningen till att vi kräver att lagstiftningen så snart som möjligt återställs till tidigare ordning, och dessutom att det klargörs att FRA inte har positivt lagstöd för spaning mot svenska medborgare, vare sig i etern eller i kabel.

– Ingen som inte är misstänkt för ett brott skall avlyssnas, fortsätter Rick Falkvinge. Att avlyssna samtliga medborgare för att “det är bra att ha” är inte förenligt med någon typ av civiliserad rättspraxis — eller övrig lagstiftning så som den ser ut i dagsläget. Om vi med gott samvete ska kunna säga oss vara en demokrati så måste denna lag bort — och det omedelbart!

För mer information:

ring Rick Falkvinge (PP), partiledare för Piratpartiet, 010-3333401
ring Anna Troberg (PP), vice partiledare, 010-3333402
se Piratpartiets Presscenter, http://press.piratpartiet.se, för pressbilder, logotyp med mera

Kommentarer

harshal523 skrev

Såg att bästa priset på boken 1984 är 31 kronor. 349 stycken skulle alltså kosta 10819 kronor,HP2-E31 Kan säkert få lite extra mängdrabbat,70-450 så säg 8000. Det vore det värt om,642-611 man kan få en hyfsad andel,312-50 av riksdagen att förstå vad de håller på med.

Anonym skrev

Såg att bästa priset på boken 1984 är 31 kronor. 349 stycken skulle alltså kosta 10819 kronor. Kan säkert få lite extra mängdrabbat, så säg 8000. Det vore det värt om man kan få en hyfsad andel av riksdagen att förstå vad de håller på med.

Anonym skrev

eller så har de kollat upp resten av din information som du sprider runt och sett att du pratade i nattmössan

Anonym skrev

Ovanstående sätt är ju ganska korkade sätt att protestera mot FRA-lagen.
Det är bätte att rösta på Piratpartiet.

Anonym skrev

EDIT:

Jag kan skriva att jag är Al-qaida anhängare och pedofil och tänker spränga slottet och riksdagen i luften men dom bryr sig ändå inte!

Jag har försökt det mesta med inget biter ännu!

ROFl!

Dom fattar ganska snabbt att det är skrivet av ett fyllo som bara babblar!

Men som sagt var så är det ÄNDÅ obehagligt!

Anonym skrev

Jag har skrivit MASSA kontroversiellt men ännu inte åkt dit!!!

Hmmm???

Dom söker nog INTE efter medelsvensson!!!

Anonym skrev

Jag vill verkligen tacka för den information du har delat. Håll skriva denna typ av inlägg och jag kommer vara din lojala läsare. Tack igen. manga online

Anonym skrev

Din blogg gett oss värdefull information att arbeta med. Varje & varje tips av ditt inlägg är awesome. Tack så mycket för att dela. Håll blogga. LPG Conversion

Anonym skrev

Din blogg gett oss värdefull information att arbeta med. Varje & varje tips av ditt inlägg är awesome. Tack så mycket för att dela. Håll blogga. LPG Conversion

Lämna kommentar