Piratnyheter 20 juni 2010

Smile29 når 369 underskrifter

Torsdagen var en sorgens dag i Europa. Kristdemokratiska krafter satsade enorma resurser på att samla 369 underskrifter från Europaparlamentariker under en så kallad skriftlig förklaring – Smile29. Smile29 är till synes ett initiativ för att förhindra barnpornografispridning och sexuella trakasserier på nätet. Hur kan detta vara fel, frågade sig kanske de 369 parlamentariker som skrev under och gjorde dokumentet till ett all-europeiskt lagförslag. Problemet är att dolt i det finstilta låg ett förslag att utöka datalagringsdirektivet till att gälla sökmotorsökningar. Det är alltså sedan i torsdags EU-parlamentets mening att alla sökningar vi gör på Google och liknande ställen ska lagras i två år. Tre valmöjligheter står oss nu till buds: att stoppa huvudet i sanden, att censurera alla våra sökningar på Google eller att kämpa emot.

Kronprinsessans bröllop och folkets dokumentation

Inte ens ”hela svenska folkets bröllop” undgår problematiken med rättigheter. Det svenska kungahuset är ett starkt varumärke och motiveras ofta i diskussioner, kring sitt vara eller inte vara, fungera som bra PR — särskilt utomlands. Intressant nog äger SVT rättigheterna och problem har uppstått i förhandlingar med internationella nyhetsorganisationer. Joakim Jardenberg har med anledning av detta gått ut med en uppmaning där alla ombeds lägga upp sin dokumentation av brölloppet med CC-licenser. Hos Emma kan du även hänga på i diskussionen kring vad som händer med upphovsrätten när hundratusentals fotografer dokumenterar samma händelse.

Aktivismen flödar

Nu när aktivismen börjat komma igång på allvar har Piratpartiet dragit igång ett flöde där man kan se bilder från olika platser i Sverige. Hur det kommer att presenteras här på förstasidan är inte riktigt klart i skrivande stund, men ni är välkomna att redan nu följa rapporteringen i era egna rss-läsare. Piratpartiet består av en fantastisk samling engagerade människor och det behöver synas mer. Följ gärna Anne Kekkis exempel och hjälp till genom att berätta mer om vad som händer, på era bloggar. Ett annat exempel hittar du hos Yami och pandorna, som berättar om Kaffepirater, ett tips som kanske är nåt för dig?

Årsdagen av FRA

Vissa årsdagar fyller våra hjärtan med sång, luften med glädje och andan med en känsla av hopp, men just den här årsdagen gjorde allt annat än just detta. Det vore inte rätt att säga att vi firade årsdag så mycket som att vi sörjde en. Sorgen tog sig uttryck på många olika sätt på många olika platser – fysiskt i form av manifestationer i Stockholm, Örebro och ett stort andra platser. Digitalt, i form av ett stort antal blogginlägg som skulle fylla en mindre bok om vi publicerade dem i gammelmedieformat. Emotionellt, i form av att även om vi kände både sorg över det inträffade så känner vi desto mer bestämdhet att göra någonting åt det framöver. Årsdagar är ju trots allt inte bara till för att blicka bakåt, utan även för att blicka framåt.

Piratpartiet deltar i DNs Reklamcup

I fredags anmälde vi oss till DNs Reklamcup. Det är reklam- och kommunikationsbyrån pmochco som står bakom idé och form, men annonsens utformning är av naturliga skäl hemligt fortfarande. Genom ett antal större lån/donationer så kunde anmälningsavgiften på 90 000 kronor samlas ihop inom loppet av några dagar. Införandedag kommer att lottas fram, så håll utkik efter mer information.

Kommentarer

Peter W skrev

Att Piratpartiet på några få dagar kan skrapa ihop 90 000 visar vilken oerhörd potential det finns hos partiet och dess anhängare.
Precis samma anda ska vi använda för att ta oss till riksdagen, då handlar det inte i första hand om pengar utan om engagemang. Vi ska hjälpas åt att måla Sverige lila och segla in i folkets hjärtan. Det är vår uppgift, att synas och höras överallt, hela sommaren fram till valet.
Go Pirates Go!!
//Peter

Lämna kommentar