Pressmeddelande: Piratpartiet kommer att driva Pirate Bay från riksdagen

Eftersom riksdagens ledamöter enligt regeringsformen kapitel 4 paragraf  8 inte kan stämmas eller åtalas för något som de gör som en del av sitt politiska uppdrag så innebär detta att sökmotorn därmed i praktiken får åtalsimmunitet och därför inte kan jagas av upphovsrättsindustrin.

- Skillnaden mellan Piratpartiet och andra partier är att vi levererar, medan de  bara  diskuterar. När de dammar av kostymen, slänger vi av oss kavajen, kavlar upp skjortärmarna och bygger kunskapssamhället, fortsätter Rick Falkvinge.

Sökmotorn The Pirate Bay har ofta varit i blåsväder de senaste åren, men rent praktiskt och tekniskt gör den exakt samma sak som Google eller vilken annan sökmotor som helst. Det är därför viktigt att slå vakt om dess existensberättigande. Utan Pirate Bay skulle många oppositionella röster tystna.

- Pirate Bay fyller en viktig politisk funktion. I EU-valet bidrog Pirate Bays uppmaning till användarna att rösta till att fler unga än någonsin röstade. Under FRA-debatten var Pirate Bay en av de största opinionsbildarna. Politiska röster får inte tystas, särskilt inte de som är besvärande för etablissemanget, förtsätter Falkvinge

Pirate Bay fyller också en viktig funktion i det nya kulturlandskap som de senaste årens teknikutveckling skapat. Det är en av upphovsrättsindustrin väl omhuldad myt att sökmotorn bara skulle användas till olaglig fildelning. En stor andel av de filer som fildelarna i svärmen runt The Pirate Bay delar med varandra är filer med fria licenser eller filer som upphovsmännen själva valt att sprida den vägen.

- Pirate Bay är samtidens viktigaste kulturbärare. Utan sökmotorn skulle många unga och fria kulturskapare inte ha en möjlighet att nå ut med sin konst. Genom att hjälpa Pirate Bay gör vi något som upphovsrättsindustrin kapitalt misslyckats med. Vi hjälper vi tusentals nya kreatörer att nå ut och lyckas i det nya kulturlandskapet, säger  Anna Troberg, vice partiledare  för Piratpartiet, själv författare och före detta bokförlagschef.

Länkar och referenser:

Artikeln i Aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/debatt/article7403004.ab

För mer information:

ring Rick Falkvinge (PP), partiledare för Piratpartiet, 010-3333401
ring Anna Troberg (PP), vice partiledare, 010-3333402

se Piratpartiets Presscenter, http://press.piratpartiet.se,  för pressbilder, logotyp med mera

Kommentarer

Anonym skrev

Jag vill ge lite tips angånde TPB drift från riksdagen som ni lovar om (PP) blir invalt: Börja med att få bort annonseringen på TPB för detta kan kontakt med TPB stiftelsen behövas.
Åtalsrisk för era ledamöter ha ersättare redo att ta över de ska vara införstådda med vad detta innebär och få VÄLJA om de vill delta i TPB driften. FÅ igenom ändring av staffstaserna för upphovsrätt så maxstraff för normalbrott är mindre än 2 år. kanske i normal grad max 6 mån och böter vid ringa. Hur som något att tänka på. Efter som TPB drift kan var medhjälp till upphovsrätts intrång. Verkar som detta föruttsätter annonseringen som kan ge kommersiellt intryck.
Var god acseptera och respektera min anonymistet.

Anonym skrev

Om de skulle lyckas skrapa ihop 60 miljoner så har det inget att göra med piratpartiets handlingsförmåga. Det är heller inte relevant för denna diskussion.

Anonym skrev

Tror tyvärr inte att PP kommer in i riksdagen. För att det skall gå vägen behövs nog rätt mycket gammelmedieuppmärksamhet och det är något som kraftigt saknas. Men jag hoppas jag har fel.

jeffer skrev

Jag tror att konflikt är en viktig del – konflikt som mobiliserar och syns. Fallet Scientologikyrkan visar ju också tydligt varför dagens upphovsrätt är helt orimlig. Piratpartiet hade kunnat göra något mycket större av det. Aktionerna bör naturligtvis utformas så att dagens upphovsrätt och de som förespråkar den delegitimeras i medborgarnas ögon. Dvs även om man förlorar juridiskt kan man vinna politiskt. Exempelvis olagligförklarades både protestantism och politiska rörelser i olika tider, utan att det hindrade dem från att till slut vinna i många fall…

SM5POR skrev

Det är i så fall inte första gången som riksdagsledamöter tampas med upphovsrätten mer eller mindre inom ramen för sitt uppdrag. Immuniteten räckte dessvärre inte förra gången, och det blev fällande dom. Se upp, gör om, gör rätt!

Anonym skrev

PP, just nu det enda partiet som inte verkar inriktade på att blåsa sina väljare, och definitivt det enda partiet som på allvar bryr sig om integritetsfrågor. Har alltid röstat M och KD, men nu blir det PP.

Coffe skrev

Bra gjort ännu en isbrytare som plöjer igenom medievärlden. Jag röstar Pirat i höst precis som så många andra. Nu jobbar vi hårt hela vägen in och ror i land detta

Anonym skrev

Måste vara roligt leva i din fantasi, låt aldrig verkligheten förstöra den, lova det :)

Anonym skrev

Härligt! Nu kanske Peter Sunde och de andra äntligen får sina 60 miljoner som de så länge suktat efter!!

Anonym skrev

Spännande! Hoppas ni (vi) når 4% gränsen.

Ni har min röst detta val med, alltid något ;)

Anonym skrev

Ah, bra, TPB må vara en symbolfråga men det är en viktig princip att man inte får tysta demokratiska röster (och inte skjuta budbäraren och inte falla för röster som vill stifta lagar för sina intressen och mot folket, och civilisationen i stort och osv osv ad infinitum, men ni förstår vad jag vill säga ;) bra utspel!

Lämna kommentar