Ett nationellt fiberskifte

Piratpartiet anser att tillgång till internet är en viktig demokratisk rättighet. Därför föreslår partiet ett fiberskifte där man genom politiken skapar förutsättningar för en bättre infrastruktur.

Dagens bredbandsnät i Sverige kan liknas vid det uppsplittrade jordbruket innan skiftesreformen. Idag är delar av stadsnäten uppdelade i små nätverk med ett fåtal användare, vilket leder till högre priser och sämre tillgänglighet för medborgarna.

För att säkerställa Sveriges plats som ledande IT-nation krävs det enligt Piratpartiet ett nationellt fiberskifte. Innan 2020 behöver Sverige ha avskaffat det publika telenätet och ersatt det med ett kommunalt ägt och underhållt fibernät. Detta nät ska kunna erbjuda en hastighet på minst 1gb till varje hushåll där varje uppkoppling ska kosta högst 100 kr/månad.

Redan i detta val går också partiet i ett flertal kommuner ut med konkreta handlingsprogram för att införa fibernät enligt ovastående modell, däribland Lunds kommun som lovar driva frågan om de kommer in i kommunfullmäktige.

– Vi har som målsättning att alla i Lunds kommun ska ha tillgång till höghastighetsbredband till en rimlig kostnad. På detta sätt säkerställer vi att Lund även i framtiden är konkurrenskraftigt och ligger i teknikens framkant, säger Simon Rosenqvist, förstanamn på Piratpartiets lista till Lunds kommun.

– Tillgången till internet är en av de viktigaste frågorna inför framtiden. Jag är glad att vi i Piratpartiet kan presentera en konkret handlingsplan för detta, något som regeringen saknar, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet.

Piratpartiet ställer upp i riksdagsvalet samt kommunvalet i Lund den 19 september.

Kontakt:

ring Rick Falkvinge (PP), partiledare för Piratpartiet, 010-3333401

Kommentarer

Anonym skrev

I admit, I have not been on this web page in a long time… however it was another joy to see It is such an important topic and ignored by so many, even professionals. professionals. I thank you to help making people more aware of possible issues.
Happy Wheels

Daniel J skrev

Hallå där…
Sparka på stadsnätsmodellen? Stadsnät ger dom absolut lägsta priserna och har helt fri kokurans så här hänger jag inte med?
Jag tycker stadsnätsmodellen är bra på alla sätt och ska stöttas.

Ska det bli en gammal Telia modell där dom ska agera nätägare och tjänstleverantör?
NEJ Tack!

HR skrev

Borås Stad har stora planer på en ny stadsdel runt Pickesjön. Det är I15:s gamla övningsområde. 2019 skall allt vara klart. Jag antar att glasfiber dras fram till varje hus och därifrån cat6 kabel till bostäderna. Då slipper man dra fram kopparkabel och koaxkabel till bostäderna.

Det kommunägda Bornet sitter på sin fiber och Bredbandsbolaget och Telia har vissa bostadsområden. Det vore lottovinst för operatören att ”få” Pickesjön.

pelpet skrev

Den stora kostnaden vid fiberutbyggnad är nedgrävning av kabeln. Om man försöker avstå från att gräva ned ny fiber och istället i så hög grad som möjligt försöker nyttja befintlig kanalisation och telestolpar så borde åtminstånde den initiala kostnaden kunna hållas ned.

Timmy Brolin skrev

[quote=Anonym]En cat 6 kabel är inte likvärdig med fiber!
Plus Cat6 skall ej dras längre än 90m (lr därikring) då tappar du i prestanda!
[/quote]
För kortare avstånd är CAT6a billigare än fiber, och ger samma prestanda.
Multi-mode fiber klarar 1-10Gbit på 220-550 meter (prestanda och avstånd varierar med kvaliteten på kabeln), eller 100Mbit på ca 2km.
CAT6a klarar 10Gbit på 100 meter.
10Gbit är ju dessutom rätt så mycket overkill…

Önskar man högre prestanda och/eller längre avstånd så är det single-mode fiber som gäller, och då blir utrustningen betydligt dyrare.
Två 1Gbit mediakonverterare (en i varje ända av fiberkabeln) plus en UPS för 4 miljoner hushåll blir cirka 18 Miljarder kronor. Sedan behövs IP-telefoni utrustning, routrar och switchar, men låt oss säga att staten tack vare mängdrabatten får allt det på köpet.
Och för dessa 18 Miljarder så har ännu inte en enda meter fiberkabel dragits. Detta är enbart för ändpunktsutrustningen. Och utrustningen har endast dimensionerats för 1Gbit.

I höghus och andra ”täta” former av boende så är CAT6a utan tvekan rätt teknikval för sista sträckan till hushållen. För radhus kan CAT6a eller multi-mode fiber vara aktuellt, och för villor antingen multi-mode eller single-mode beroende på avstånd.

Rätt teknik för rätt avstånd. Annars är det bara slöseri med pengar. Politiker ska inte bestämma att en viss teknik alltid är den rätta. Specificera istället vilka prestanda tekniken skall kunna leverera.

Anonym skrev

Å ena sidan är det ju kul att se att det händer grejer men…

Är inte detta vad som i folkmun kallas ”valfläsk”? Jag blir lite rädd när jag ser sådant från (pp). Jag trodde faktiskt att vi stod över det.

Jag tycker inte att man bara kan hänvisa till FRA/datalagringens kostnader och säga att det jämnar ut sig. Det kan tex hända att vi trots allt inte får bort dessa vidriga företeelser och då måste pengarna tas från något annat ställe. Det må hända att denna satsning skulle skapa jobb men utan att hänvisa till beräkningar så kan man verkligen inte bara påstå att det skulle täcka upp hela kostnaden bara sådär. Har man sagt ”ej belasta stadsbudgeten” så har man.

Sen så håller jag med om att tillgången till internet är viktigt. Men att kalla det en av de viktigaste frågorna inför framtiden är faktiskt lite väl magstarkt. Speciellt när vi faktiskt har mycket väl fungerande bredband i 99% av sveriges hushåll.

Det områden där infrastrukturen behöver bättras på mest är väl som sagt glesbygden och där kan det nog handla om ganska stora investeringar.

Dock gillar jag idén med att skifta från många smånät till ett ordentligt nät i våra städer. Där har vi en bra tanke. Önskar att texten varit lite tydligare och tryckt mer på den grejen.

Anonym skrev

[quote=Timmy Brolin]Det här förslaget känns inte helt genomtänkt.
1: Telenätet är oerhört mycket mer robust än vad Ethernet-baserade fibernät är. Telenätet fungerar även vid strömavbrott, medan fibernät kräver UPS hemma hos varje hushåll om det skall fungera vid strömavbrott. Dagens stadsnät saknar till och med UPS även centralt…
Jag har svårt att se hur ett fibernät skulle klara sig vid ett längre strömavbrott. Vi behöver robusta telekommuniaktioner som fungerar även när stora delar av elnätet blåst sönder i höststormarna.
2: Varför specificera att det skall vara ett FIBER-nät? Ett sådant politiskt föslag bör vara teknikneutralt. Fiber är är inte alltid den bästa lösningen. När avstånden är kortare än några hundra meter är kopparkabel (CAT6) betydligt mer lämpat än fiber. Prestandan hos CAT6 är lika bra eller bättre än fiber, men betydligt billigare och enklare att handskas med.

Lägg då hellre krutet på att förbättra befintliga stadsnät. Exempelvis se till att stadsnäten verkligen är passiva och tjänsteneutrala. Det finns stadsnät som förbjuder internetleverantörerna att leverera mer än en IP-adress till kunderna. Det finns även stadsnät som förbjuder användandet av IPv6. (För er som inte vet vad IPv6 är: Om ca 3 år kommer IP-adresserna på internet att vara slut. För att lösa detta problem måste alla gå över till det nya internetprotokollet IPv6. Helst innan adresserna tar slut.)[/quote]

En cat 6 kabel är inte likvärdig med fiber!
Plus Cat6 skall ej dras längre än 90m (lr därikring) då tappar du i prestanda!

Anders Strömgren skrev

…infrastrukturen? För att inte riskera att få skillnader beroende på var Sverige man är. Det borde även vara teknikneutralt, bara att man får den utlovade hastigheten. Tjänsten skall även fungera i kristider, strömavbrott och liknande. Det skall även vara redundans inbyggt i systemet, grävs en ”huvudkabel”(anser att det blir ohållbart dyrt att hela systemet ut till hushållen skall vara redundans säkrat) av så skall trafiken kunna ta en annan väg.

Anonym skrev

[quote=Patrik Fältström]Nja, att datalagringsdirektivet ska belasta stadsbudgeten med 1MSEK per år är inte korrekt. Och att FRA’s insamling av data kostar 1MSEK stämmer inte heller med budgeten. FRA har en total budget 2010 på 695MSEK.

Kostnaderna för kopparnätet är något som är lagt på TeliaSonera enligt USO-uppdraget, och det utgår ingen ersättning från Statsbudgeten för det heller.

Så jag önskar en tydligare beskrivning av hur pengar och kostnader ska flyttas.[/quote]

Datalagringsdirektivet finns det bara spekulerade budgetar om beroende på vilken grad det ska tillämpas.(tyvär har jag inga länkar att styrka med) allt ifrån 320Msek till 780Msek( vad jag läst). Men i vilket fall som helst så är det sällan en budget man förutsatt är tillräcklig, Så den så kallade budgeten för FRA 2010 på 695MSek kommer förmodligen inte att räcka.

Som sagt va, det kommer säkerligen gå jämt ut i vilket fall som helst.

Anonym skrev

i din text låter det som att även du fattat att det befintliga nätet är dåligt och behöver förbättras.

Vad som föreslås är att istället för att bygga vidare på en commandore64 som platform använder man en modern platform för att utveckla vidare. Det kommer helt enkelt löna sig i längden vilket är bättre eftersom politiker inom landsting och kommuner etc har fått dille på att det ska se bra ut på pappret just NU.(resultaten som ska kallas ”besparingar” blir istället extra kostnader)

Hoppas mina simpla ord med sin simpla jämförelse når ut till alla andra minst lika simpla personer därute. =)

KalleKula skrev

Jag håller med dig Erik!

Är det något som kanske fungerat någorlunda bra som samhällsfunktion är det ju SVT via det allmäna telenätet.

Erik Lönroth skrev

Varför inte låta internet få ingå som nationell tjänst via det markbundna telenätet och ingå i TV-licensen?

Internet borde vara lika självklart 2010 som sammhällsfunktion som TV varit från 1960-talet och frammåt.

Timmy Brolin skrev

Det här förslaget känns inte helt genomtänkt.
1: Telenätet är oerhört mycket mer robust än vad Ethernet-baserade fibernät är. Telenätet fungerar även vid strömavbrott, medan fibernät kräver UPS hemma hos varje hushåll om det skall fungera vid strömavbrott. Dagens stadsnät saknar till och med UPS även centralt…
Jag har svårt att se hur ett fibernät skulle klara sig vid ett längre strömavbrott. Vi behöver robusta telekommuniaktioner som fungerar även när stora delar av elnätet blåst sönder i höststormarna.
2: Varför specificera att det skall vara ett FIBER-nät? Ett sådant politiskt föslag bör vara teknikneutralt. Fiber är är inte alltid den bästa lösningen. När avstånden är kortare än några hundra meter är kopparkabel (CAT6) betydligt mer lämpat än fiber. Prestandan hos CAT6 är lika bra eller bättre än fiber, men betydligt billigare och enklare att handskas med.

Lägg då hellre krutet på att förbättra befintliga stadsnät. Exempelvis se till att stadsnäten verkligen är passiva och tjänsteneutrala. Det finns stadsnät som förbjuder internetleverantörerna att leverera mer än en IP-adress till kunderna. Det finns även stadsnät som förbjuder användandet av IPv6. (För er som inte vet vad IPv6 är: Om ca 3 år kommer IP-adresserna på internet att vara slut. För att lösa detta problem måste alla gå över till det nya internetprotokollet IPv6. Helst innan adresserna tar slut.)

Patrik Fältström skrev

Jag tycker i grunden det är ett ganska ok förslag. Bara det kammas ut så det blir klart vem som ska göra vad, vem som har ansvar för vad, och slutligen att det räknas ut ett pris som faktiskt matchar kostnaderna.

Men i praktiken är det ganska likt det som redan görs idag från tex Näringsdepartementets sida. ”Se till att bygg ut passiv IT-Infrastruktur”, ”den passiva IT-infrastrukturen ska vi samsas om” och ”slutanvändaren ska komma åt de tjänster de vill ha, när som helst, varifrån som helst och hur som helst”. Vilket i sin tur var ganska likt förra regeringen (som dock inte skilde mellan aktiv och passiv infrastruktur).

Skillnaden ligger i vem som äger vad, och som sagt finansieringen.

Och hur nu Staten ska kunna lyckas styra Kommunerna… I många Kommuner görs redan det som beskrivs, och i andra skulle det inte skada om det helt enkelt började hända något.

Men, en bakomliggande plan vore trevligt att se.

Patrik Fältström skrev

Nja, att datalagringsdirektivet ska belasta stadsbudgeten med 1MSEK per år är inte korrekt. Och att FRA’s insamling av data kostar 1MSEK stämmer inte heller med budgeten. FRA har en total budget 2010 på 695MSEK.

Kostnaderna för kopparnätet är något som är lagt på TeliaSonera enligt USO-uppdraget, och det utgår ingen ersättning från Statsbudgeten för det heller.

Så jag önskar en tydligare beskrivning av hur pengar och kostnader ska flyttas.

Peter Krantz skrev

I texten sägs det finnas en konkret handlingsplan. Var kan man hitta den? Är det rimligt med statlig prisreglering på bredband? Har ni pratat med några av dagens operatörer till hur de ställer sig? Är priset till konsument, eller är det vad en operatör får betala för access?

Anonym skrev

[quote=ANNM]Vad hände med kriteriet att inget som piratpartiet gör ska belasta statsbudgeten?[/quote]

1. FRA och datalagringsdirektivet kostar 1 miljard vardera om året.

2. Alla tjänster/produkter man köper skapar jobb (jobb kostar pengar att skapa)oavsett om man köper privat eller på regeringsbeslut. (tillomed FRA och datalagringsdirektivet skapar nya jobb)
PiratPartiet vill bara omfördela resurserna lite för att säkerhetsställa det framtida internet för kommande generationer.

Så på det hela går det säkert jämt ut.

Johan_mlg skrev

Att underhålla kopparnätet kostar MER pengar än att bygga fibernät om man räknar på vettig avskrivningstid. Så det kommer faktiskt bli *billigare* än att köra på som nu.
Plus att vi får fungerande internet i Sverige.

ANNM skrev

Vad hände med kriteriet att inget som piratpartiet gör ska belasta statsbudgeten?

Viktualiebrodern skrev

Jag måste nog kritisera detta förslag. Hur ska till ytan stora glesbygdskommuner kunna ”äga och underhålla” egna fibernät som skall ersätta det fasta telenätet? Faktiskt orealistiskt. För glesbygden måste det till andra lösningar.

Glesbygdens integration i Sverige är inget särintresse och ingen kommunal angelägenhet utan ett nationellt intresse, på grund av alla naturtillgångar som finns där. Sverige som nation behöver glesbygden mer än Glesbygden behöver Sverige.

Anonym skrev

This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information. Keep it up. Keep blogging. Looking to reading your next post.
travel slideshow maker

Lämna kommentar