Valsedelsdags igen

Det är den där tiden på året igen. Riksdagspartierna får sina valsedlar utlagda i röstnings- och vallokaler av Valmyndigheten och kommunernas valnämnder, vi får det inte. Vi måste distribuera våra valsedlar själva.

Här behöver vi konkret hjälp av alla, precis alla. Om vi inte har valsedlar i vallokalen så får vi helt enkelt inga röster. Vi vet att vi kan, vi har gjort det förut både 2006 och 2009, men vi vet också att det bara fungerar om alla – alla – hjälps åt.

 

Så här fungerar det:

Våra fem miljoner valsedlar skickas till fem ompackningspunkter runt om i landet, en miljon per punkt. (De är redan där.) Därifrån skickar vi själva valsedlarna ut i landet i så små buntar som möjligt med post, till så kallade mellandistributörer som består av frivilliga medlemmar och aktivister.

Mellandistributörerna är sedan ansvariga för att aktivisterna i sitt område som ansvarar för att distribuera till röstnings- och vallokaler får valsedlar i sin tur. Varje mellandistributör ansvarar t.ex. för att de vallokalsansvariga i en kommun får sina valsedlar.

Röstningslokalerna för förtidsröstning öppnar om två veckor och fyra dagar, på onsdag den 1 september. Det brinner alltså i knutarna med att få till framför allt mellandistributörer och ansvariga för förtidsröstningslokaler.

Nästa helg kommer ompackningspunkterna att skicka ut valsedelspaketen till mellandistributörerna. Dessa roller måste alltså bemannas omgående. Om du kan tänka dig att vara ansvarig för ett paket valsedlar som ska distribueras till aktivister för ett område — och det hoppas jag att du kan — så anmäl dig som mellandistributör. Det gör du i valsedelsbokningen, högst upp när du har valt en kommun. (Om någon redan tagit på sig uppgiften så ser du inte alternativet att boka dig som mellandistributör.)

Vi behöver också distributörer (slutdistributörer) till röstningslokalerna. Även detta börjar bli bråttom eftersom de öppnar den 1 september. Rollen innebär att man lägger ut en bunt valsedlar när lokalen öppnar (vanligtvis, men inte alltid, den 1 september) och sedan fyller på ungefär varannan dag. (Enstaka röstningslokaler behöver mycket mera uppmärksamet, men det är verkligen enstaka — typiskt bara Triangeln i Malmö, Nordstan i Göteborg och Centralen i Stockholm.) Boka dig som distributör till en röstningslokal nära dig redan nu.

Förra året lyckades vi till slut nå upp till 99% täckning av vallokalerna, och utan det jobb som gjordes av många hundratals aktivister hade vi inte lyckats ta mandat i EU-parlamentet.

Låt oss hjälpas åt att upprepa den bedriften i riksdagsvalet!

Bokningsläget just nu

Kommentarer

Anonym skrev

Det som inte syns är de funktionärer som kan täcka t.ex. en hel kommun, men som just i dagsläget inte har skrivit upp sig.

Jag är en sådan. Jag kommer på valdagen se till att alla 7 vallokaler i min kommun kommer ha röstsedlar under hela dagen, men om jag skulle skriva upp mig så kan inte andra skriva upp sig och jag få avlastning. Så jag väntar heldre med att skriva upp mig tills andra frivilliga skrivit upp sig.

Så min kommun har 100% täckning, men i dagsläget står det 0%.

Anonym skrev

Undvik att skriva något annat än ”Piratpartiet” på valsedeln bara.

inga Smileys :-) eller ”hurra rop” där heller…då blir rösten ogiltig !!

:-) <—INTE PÅ VALSEDELN

Daniel Svensson skrev

Felstavningar tillgodoräknas oss eftersom partinamnet är registrerat. Däremot kan vi i fall med svårtolkade stavningar få vänta till slutliga räkningen på onsdagen efter valet.

Anonym skrev

Billg – JA! Bra – Det vette 17! Lätt att stava fel, då är valsedeln ogiltig.

Anonym skrev

Piratpartiet, det är väl lätt att stava till.
Men, det är bara med förtryckta valsedlar som man kan kryssa för ett namn.

Anonym skrev

Varför påbörjas detta arbete så sent? Detta är ju ett jättearbete att få till ansvariga.

Varför är det inte tydligare att det behövs aktivister? Det borde ju vara en jättebanner i toppen, inte en liten nyhet en halv sida ner.

handyman skrev

Din röst är for värdefull för att kastats i sjön,
So let it sail on the Pirate Ship to a brighter day!

Anonym skrev

Dags med ett till nyhetsbrev som TYDLIGT OCH MED FÅ ORD, så att ALLA läser det, bedyrar hur viktigt det är, för alla verkar tro att ”någon annan fixar det”.

Täckningen är katastrofal. Det måste fixas, annars får folk skriva piratpartiet på blankt papper som Josef sa.

Anonym skrev

Vakna för fan! Skicka nyhetsbrev VARJE dag som visar täckningen i realtid! Ni har gått ut med detta väldigt sent och inte nog med det, ni annonserar fan inte tillräckligt för det! SKÄRPNING PIRATPARTIET!!!!

Lämna kommentar