SVT Debatt: Rick Falkvinge mot Johan Pehrson (fp)

Kommentarer

Anonym skrev

Rick har väl bra koll på läget, men eftersom ”FP-snubben” inte fick någon chans att försvara sig – och gav även tid till Rick när han avbröt hela tiden – vet vi inte fall ”FP-snubben” hade lika bra koll..
Ska man möta sina motståndare, måste man bevisa att man är bättre genom att också låta den andra prata.

Anonym skrev

Hejsan patrik.
Intressant när jag såg detta med siffrorna. Hur gick det i valet? Fick ni mer?

Anonym skrev

Bra alternativ ja. Men vad jag har förstått med nedladdning, är det väl för att det är gratis? eller gäller det alla i hela sverige att det är för att det är bekvämt?
Det jag menade med att slösa pengar, är när man SKAPAR. Att DU betalar DITT jobb pengar, men får INGENTING för skatter eller annat. Får du inte betalt för din film, kommer du inte kunna täcka utkommsterna för själva filmen… Det är så jag menar.

Anonym skrev

Hej igen, jo det stämmer att det kostar mycket pengar att skapa en högkvalitativ film.
Men samtidigt har det förvånat mig att under dessa 10 år trots illegal fildelning, har man mer eller mindre ökat sina intäkter från biobesök för varje år som gått.
Men skitsamma, det var inte det som var poängen.

Poängen är att ett statligt finansierat nätbibliotek gör ju nu att filmskapare, artister, fotografer, dataprogramerare osv får betalt, samtidigt som man plockar bort massövervakningen från folket.

Och om man är orolig över att 1,2 Miljarder årligen som de båda massövervakningssystemen kostar på ett ungefär, inte skulle räcka till, finns det ytterligare en inkomstkälla att plocka ifrån. Det vill säga reklamintäkterna.

Att skapa en sådan här massivt stor samlingsplats på nätet, som dessutom är LAGLIG, kommer locka många reklamannonsörer.

Anonym skrev

”Tänk dig själv om du skulle jobba, bli av med pengar men inte få något för det.”

Ähm.. Du menar som livet är mest för flertalet av oss?
Du bör betänka att runt 60% av arbetstiden enbart går till att betala skatter. Sen har vi kostnader för transport, en del avsätts till pension och sen har vi lite olika kostnader beroende på vad vi arbetar med men ändå. De finns där och det är arbetstid som enbart är kostnad.

Det är rätt mycket tid som vi med stor sannolikhet inte får något för, om man t.ex. är frisk av sig och/eller dör i förtid.
Men folk tycks inte ha några större invändningar emot det (möjligtvis att anhöriga dör i förtid då men inga avlidna har skickat in några återbetalningskrav, vad jag vet).

Snarare har folk invändningar emot att dessa resurser används emot dem, istället för att användas för dem. Ett virtuellt bibliotek är ju en lysande idé. Ta pengar från polisen och betala filmskaparna via Svenska folkets virtuella ”lånekort”.
Givetvis under förutsättning att inga filmer kan kopplas till person åt andra hållet s.a.s.
Det här går ju faktiskt att genomföra.

Anonym skrev

Samma här, hade tänkt rösta pirat men efter att ha sett en närmast bindgalen partiledare i detta inslag så fick det vara.

Anonym skrev

Du verkar inte riktigt tänka, precis som PP.
Vad har ni tänkt med människorna som SKAPAR filmerna/musiken/bilderna? Det krävs otroligt mycket pengar för att skapa en film och därför behöver de inkomst.
Tänk dig själv om du skulle jobba, bli av med pengar men inte få något för det. Hade du inte velat få något för det du gör för att kunna leva? Sen är det en annan sak om de får för mycket, men något är bättre än inget.

Anonym skrev

Detta inslaget var en anledning till att jag inte röstade pirat. Man ser verkligen hur oruttinerad rick känns.. hetsig och som johan säger att om rick skulle hålla sig mer till sak och inte hålla på att hoppa så, skulle det låta betydligt trovärdigare och mer rutinerat. Men fick bli en röst på MP för dom känns som dom ändå är närmast PPs tankar och betligt mer rutinerade

Anonym skrev

Jag är väl lite mer tveksam till hur Rick agerar. För genom att inte tvinga Johan Pehrson att ta debatten så förlorar han mer eller mindre. Han tvingar aldrig Pehrson att delta i debatten (vilket han inte gör då han inte bemöter Rick). Resultatet då också att Pehrson kommer undan alldeles för lindrigt. Applåderna från personer i Piratpartiets t-shirt är ganska ovidkommande då det inte är de redan frälsta som vi måste övertyga.

Anonym skrev

Detta är bevis för att rick är den partiledare vi behöver. Han har karisma, han kan sina sakfrågor.
Därför har vi nog också inte fått någon uppmärksamhet i gammelmedia.

Anonym skrev

Det där finns i/för alla partier och händer i de flesta debatter. Engagerade människor, ibland lite över gränsen, är nog en del av demokratin.

Men om du säger ”Vad är det för ett parti som drar till sig folk som är beredda att göra dessa saker?” så får du nog fråga samma fråga om samtliga partier.

Anonym skrev

Vad var det för applåder Rick fick hela tiden?
Först verkade det som att han verkligen fångade publiken.

Men sedan gjordes det om och om igen en kamerasvepning som visade debattklimatets sanna natur, i ingången till scenen stod det en onormalt stor skara med folk i piratparti-tröjor.

Vad är det för ett parti som drar till sig folk som är beredda att göra dessa saker? Inte är det något som gynnar demokratin.

Anonym skrev

Håller med. Rick Falkvinge slår över så att bara redan frälsta kan tycka att det är bra. Med ett mer nyanserat framträdande skulle man ha kunnat locka till sig fler väljare, även om det skulle vara på bekostnad av fanatikerna. Men nu är det ju för sent att ändra på det här, detta val är kört.

Anonym skrev

Seriöst?? Han jämför INTE isutkörarna med upphovsrättsskyddad musik utan han jämför dem mot skivbolagen (mellanhänderna). Dem behövs inte längre för att artisterna kan nå ut genom bättre medel och tjäna mer pengar utan deras hjälp.

Jag vet inte riktigt vilken debatt du har kollat på eftersom du påstår att ”fp-snubbben har mycket god koll”. Om vi har kollat på samma debatt så borde det ju vara uppenbart vem som har koll på läget och vem som inte har det.

Anonym skrev

Vi måste använda en bättre retorik.

Jag beundrar verkligen Ricks kunnighet och engagemang i dessa frågor MEN jag tror inte detta inslaget vann partiet några röster. Kanske tvärtom. Det var en flört med hejarklacken och en spark mot ”de”, upphovsrättsindustrin. Det är alltid bättre att synas än att inte synas, visst. Men som andra nämner så framstår den som är lugn och saklig som mer förnuftig oavsett hur dumma saker han säger.

Jag tycker det är tråkigt att man slösar bort ett sånt här tillfälle utan att försöka nyansera bilden allmänheten har av oss pirater.

Jag tror vi piratpartister framstår som elitistiska. Vi är bekväma och insatta i den nya tekniken. Vi talar stundtals ett helt annat språk fullt av ord som människor i allmänhet inte relaterar till alls. Den framtidsbild som målas upp om det hemska mörkret som håller på att sänka sig över världen i form av övervakningssamhället är något som känns väldigt främmande för gemene man. Dessutom, att försöka skrämma folk med diverse slagord och propaganda känns väldigt populistiskt.

Trots att jag har varit pirat i större delen av mitt liv har jag på sistone haft svårt att köpa argumentationen som förs av partiets företrädare. I politik är inte allting svart eller vitt. Man vinner inget på att jaga upp sig och kalla motståndarna för dinosaurier. Det värsta man kan göra är att angripa dem som röstar på något annat parti. Jämför med hur vi, piratröstare, blev kallade för våldtäcktsmän av en centerpolitiker för drygt ett år sedan. Det vann nog inte henne några sympatier alls.

I EP-valet var piratpartiet en outsider, en politisk underdog. Vi hade den klassiska hjälterollen av den lilla, modiga människan som reser sig mot övermakten och vinner! I EP-valet såg många partiet som en misstroenderöst mot hela systemet och dess osunda politik. De etablerade partierna hade inget tydliga problemställningar som kunde engagera folk, bortsett från miljöfrågan. Jag tror det var därför det gick det bra i det valet.

I upptakten till dagens riksdagsval möter vi en helt annan uppsättning motstånd. Vi har folk som försöker tala till vårt förnuft och våra plånböcker, de försöker tala till vår medmänsklighet och rättvisekänsla och det finns de som försöker tala till vår otrygghet och rädsla för det främmande. Här är spelrummet för piratpartiet väldigt litet.

För att man ska låta sig övertygas av piratpartiets argumentation i detta valet måste man tycka att våra medborgerliga fri- och rättigheter är mycket viktigare än att justera några procentenheter på skatte-, avdrag- och bidragssystemen. Mycket viktigare. Detta kräver att folk verkligen känner sin integritet hotad, vilket jag har svårt att tro att folk gör. Inte än i alla fall.

Oavsett utfallet i detta valet blir tror jag att folk skulle ha lättare att ta till sig våra frågor om tog upp mer av de situationer där folk redan idag upplever sin integritet som kränkt (t ex drogtester), tryckte på att vi är det ENDA parti som verkligen står upp för detta. Jag är övertygad om att vi skulle ha mycket att vinna på ett positivt kampanjande. Berätta om mer om den underbara värld vi skulle kunna ha där kultur är fritt tillgänglig och artister har en nära koppling till sina fans (inte enbart ”konsumenter”). Det var denna retoriken som fick mig att söka mig till partiet men som jag på sistone har saknat.

Som någon annan påpekade här så har Opassande-Emma visat på ett föredömligt sätt hur man kan argumentera med folk som inte är insatta i piratpolitiken. Jag skulle vilja se mer av det där.

Detta blev långt och spretigt. En poäng jag skulle vilja göra är att man bör fatta sig kort och konkret men ironin i det är påtaglig.

/Max

Anonym skrev

Nej, det är absolut inte rimligt att staten massövervakar folket. Du kanske skiter i ditt privatliv men det gör inte jag.
För att få bukt med den illegala fildelningen bör man därför införa ett statligt bibliotek på nätet där folk har tillgång att ladda hem filmer, musik och bilder.
Möjligheten till att köpa,flattra och donera för att få en bättre kvalitet ska också finnas.

Det är vad som saknas. Och låt oss säga så här, jag liksom många pirater skulle hellre se att pengarna som används för FRA och datalagringsdirektivet hellre skulle användas för att införa ett statligt bibliotek.

Anonym skrev

Jag är Piratpartist och tror verkligen på vår ideologi osv, men nån gång vore det roligt höra en debatt med en motståndare/debattör som har KOLL.

Som inte tror att äganderätt är samma sak som upphovsrätt.

Som förstår anledningen till att det finns upphovsrätt/patenträtt.

Som förstår avvägningarna som måste göras i lagarna för att stimulera uppfinnare/kreatörer men ändå bidra till samhället.

Som inte kommer med samma gamla trötta argument och konstiga analogier.

Som allmänt uttrycker sig på ett intelligent sätt, som lägger fram sitt ”case” så man begriper.

Så man förstår, ”okej, de tycker att detta är viktigare än det där, de gör den avvägningen”.

Men jag har inte sett det NÅNSTANS, NÅNGÅNG, varken på nätet eller ute i debatter. Jag börjar tvivla på att det finns.

Det är alltid samma gamla skit om att det är som cyklar eller ta fysiska saker i butiker. Det är alltid samma gamla ”artisterna måste få betalt”. Det är alltid samma missförstånd och missuppfattningar.

Det är som alla motståndare består av nät-troll.

Jag vill verkligen förstå OM det finns NÅGOT som motsäger PP politik, framfört av nån som vet något. Annars lär man ju sig inget, det går bara runt-runt. Tyvärr tycks jag få fortsätta vänta :(

Snälla, ge oss vettigare/smartare/mer logiska motståndare.

I övrigt, bra debatterat Rick. Tack.

Anonym skrev

Nej det är kanske rimligt att staten massövervakar alla medborgares telefoni, e-post mm för att för att stoppa icke komersiell fildelnin? Vad man än tycker om fildelning så måste det vara någon proportion på saker och ting.

Anonym skrev

Idag kommer jag att rösta PP.
För att:
1: Jag gillar inte att andra partier pissar på mitt privatliv.

2: Den nuvarande illegala fildelningen förenklar min vardag och ger mig ett större utbud av filmer och musik en vad den legala någonsin kan göra med sina regler.

3: Jag stör mig fruktansvärt på att enskilda personer/företag kan ta patent på upptäckta gener och bakterier som kan förbättra möjligheterna till bättre mediciner.

Anonym skrev

Klart det blir betydligt mer i valet! Det förhållandevis lägre stödet i opinion beror säkerligen på att debatten i media kommit att handla om mindre viktiga frågor som rut och t-banabuttler. /Patrik (PP)

Anonym skrev

Endast 0.7% i opinionsstöd för PP visar hur väl argumenten går hem hos folk. Det ska bli spännande att se om det blir mer eller mindre än 0.7% i riksdagsvalet, jag tror att det kommer att bli mindre.

Anonym skrev

Rick gjorde en utmärkt insats och det borde inte vara nått snack om vem som ”vann” debatten. Fildelningsfrågor är lite för komplext för att avhandlas på så kort tid så det var skickligt att få med lite om övervakningssamhällets otäcka potential. /Patrick (PP)

Anonym skrev

Rick gjorde en utmärkt insats och det borde inte vara nått snack om vem som ”vann” debatten. Fildelningsfrågor är lite för komplext för att avhandlas på så kort tid så det var skickligt att få med lite om övervakningssamhällets otäcka potential. /Patrick (PP)

Anonym skrev

Rick skulle ha tjänat på att vara mindre uppspelt och aggressiv. Det inger mer förtroende med någon som pratar lugnt och sansat.

Rick pratar om en grupp som han kallar ”de” som ville förbjuda självspelande pianon, rundradio, kassettband och nu också (olaglig) fildelning. Vilka är ”de”?
Är det en homogen grupp, olika intressegrupper, artister, människor med åsikter om rätt och fel..?

Det är inte riktigt tydligt vilka han menar och vad det har för betydelse för debatten att det funnits människor genom hela 1900-talet med dessa åsikter.

Tyvärr så pratade Johan och Rick förbi varandra lite väl mycket. Johans budskap var att artister, författare, konstnärer mfl skulle ha rätt till sina verk och kunna tjäna pengar på dem. Ricks budskap var att vi är påväg in i en övervakningsstat pga av datalagringsdirektiv mm.

Det är ju egentligen inte avhängigt rent logiskt av vartannat vad vi har för upphovsrätts- och immaterialrättslagar och i vilken grad vi ger staten rätt att övervaka sina medborgare.

Anonym skrev

”fp-snubben” har mycket god koll, till skillnad mot Rick Falkvinge som jämför isutkörarna med skivbolagen. Han verkar tycka att ”kyla” är att jämföra med upphovsrättsskyddad musik. Angående cykel så är Falkvinge helt enkelt ”ute och cyklar”.

Anonym skrev

”Övertag” är lite väl snällt sagt, man skulle säga fp-snubben blev ”ägd” :) Men det är inte så svårt tror jag om personen ifråga man debatterar mot har noll koll om ämnet som debatteras (-”öh, det är som att ta en cykel”, vi har haft troll på denna sidan som är mer intelligenta…)förväxlar äganderätt och upphovsrätt, inte har nån koll på de lagar de själva har instiftat innebär osv osv

Men, som nån annan sa, ”argumenten för piratpartiets politik är såpass starka det inte spelar nån större roll vem som framför dem, man ’vinner’ ändå debatten”.

Vi är för demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter, en rättsstat osv. Ja, man KAN argumentera mot, men det blir nog rätt svårt, man framstår mest som okunnig ;)

Så, bra jobbat hursomhelst och tack för ni orkar förklara och förklara igen när ni möts av samma tokiga argument.

No retreat, no surrender!!

Anonym skrev

Han liknade en tungomålstalande frikyrkopastor som tappat allt vett och sans. Det förvånar mig att några tyckte att han ägde debatten, man måste nog vara en inbiten pirat för att tycka så.

Anonym skrev

Rick gjorde ett väldigt bra jobb, jag tycker dock att PP kan lägga till ett par saker i sin argumentation.

Spårsändardirektivet är en vattendelare, när väl staten tycker att det är ok att bevaka ”folket” utan urskiljning med väldigt grumliga argument (Johan P et al är väldigt väl medvetna om att den sk. grova brottsligheten kommer att anpassa sig till den nya situationen.) så måste man fråga sig, var går gränsen?

Betänk att inom 5-10 år kommer förmodligen alla nya TV-apparater att både vara uppkopplade till internet samt troligtvis ha en inbyggd web-kamera för bild-telefoni.
(Verkar dumt att ha en speciell distributionskanal för TV när 95+% av befolkningen har fiber.)

Gissar att ett par av huvudnumren i valet 2014 kommer att handla om hustrumisshandel och pedofili, och hur man kan förhindra båda med tillgång till nämnd web-kamera.

Redan innan dess kommer det förmodligen påtryckningar från EU om att få tillgång till informationen i det sk. INDECT projektet, som ju går ut på att inordna alla tillgängliga register, kameror (INDECT framhåller gärna att man är långt framme med ansiktsigenkänning av rörliga personer, ex. kamerorna i T-banan.) samt gud vet vad, i ett integrerat system för hela EU.

Som sagt
Var går gränsen?

Trevlig helg!
önskar
Sjöholm

Anonym skrev

Sisådär debatt. På ett sätt så skiljer sig inte diskussionen mot det som redan har cirkulerat i massor här på PP hemsida.
Det märks hur trött Falkvinge är på att ständigt rabbla upp dessa argumentationer liksom många pirater, för sådana som har den synen som Johan Pehrson.

Jag stötte på här om dagen Emmas diskussion, mot en som undrade varför pirater laddar ner.
Och jag måste säga att Emma (Opassande.se)är helt jäkla suverän på att hantera dinosaurier i denna fråga.

Kolla in själva om ni missat
http://uppsnappat.mooki.se/nar-blev-fildelning-en-rattighet/

Jag blev impad iaf. Skulle inte alls ha något emot att Emma blir en sorts talesperson för piratpartiet i fildelningsfrågor.

Anonym skrev

Så gôtt att se hur Rick sopade av den där sk liberalen av stolen. Synd bara att programmet slutade. PP borde fått lika mycket tid i rutan som de övriga och jag får nog ge Åkesson rätt när han ifrågasatte ”proffstyckarnas” funktion. SVT ska dock ha en eloge för att de ger fler av de mindre (”mindre” är vad vi vet innan valet) partierna möjlighet att debattera sin politik emot de etablerade partierna och inte bara låter främlingsfientliga tokar få ta den platsen jämt.
I eftersnack så var det lite mycket känslor och jag tycker nog att Rick bör passa sig för dem men jag ska erkänna att jag hade svårt att göra det själv när jag satt i TV-soffan och såg den där hycklaren till folkpartist.
Liberal my ass!
Han bör fanimig läsa på.
För när handlade liberalism om att ha friheten att tvinga andra?

Anonym skrev

Tyckte också att rick hade övertag.

Men tycker att det är synd att dom inte kunde sänkt Johan i eftersnack där han tar upp om en cyckel som liger slängd, han säger då att om man tar den så gör man sig skyldig till egenmäktigt förfarande och inte stöld ( Och ännu en gång så har lag kramarna jämnfört kopiering med stöld ). Jag tycker att dom skulle ha ställt frågan om han då skulle införa lagar som gör att alla övervakas för att det finns dom som kan begå brottet egenmäktigtförfarande om det fanns en teknink som gjorde det möjligt. För jag tycker att det är en bra jämförelse.

Men det var bra att det kom upp till debatt. Det som var tråkigt var att många kanske missade det för att dom båda blocken hade debatt i tv4 samtidigt. Undra om det var planerat för att dom minder partierna inte skall kunna komma och säga att dom inte fick framföra sina åsikter i publickservice TV.

Anonym skrev

Precis så aggressivt som det ska vara när man är ett par dagar från ett val. Man kan inte backa undan, utan bara kör på. Snyggt!

Stort tack också till de pirater som bidrog genom att vara där och applådera. Det stärkte verkligen intrycket av vilken sidan som har rätt!

Anonym skrev

JA MP kanske var det men nu har dom lagt ner deras integritets politik till en mer lägre nivå än vad dom har haft tidigare så att dom har svikit sina väljare en del.

Lämna kommentar