Ring valsedelsjouren vid problem

Hittar du inte valsedlar i din vallokal? Misstänker du valfusk? Har du andra frågor angående utläggning av valsedlar? Ring valsedelsjouren på 010 – 333 33 99 så hjälper  vi dig.

Kommentarer

Anonym skrev

Förtids stemte på Lindängen Bibliotek i Malmö.
Kiggede længe efter PP Sedlen, men der var ingen.

Så tog en blank seddel og skrev PiratPartiet.

Som dansker bosat i Sverige har jeg aldrig oplevet et mere kaotisk valg. FN observatører bør komme på besøg.

Anonym skrev

Det har helt klart funnits ett extremt utbrett valfusk. Hur går vi vidare med det här?

Anonym skrev

Jag röstade inne på Stockholms central och där fanns det inga lappar för PP (men för SD… logik??).

Fick ta en blank lapp och skriva ”PIRATPARTIET” med tydliga bokstäver. Tyvärr så gjorde ju det att jag inte kunde kryssa i en specifik person!

Anonym skrev

Svaneholm hade jag hand om. Jag placerade valsedlarna i facket. Det fanns tydligen bara en för alla partierna. När jag tittade till lokalen vid 15 så låg våra valsedlar på bordet bredvid stället. FI och SPI hade kommit efter mig. Dom stod i stället.

Nästa gång måste man titta till lokalerna lite tidigare just på morgonen.

Anonym skrev

Exakt likadant såg det ut i Landskrona Kommun. Piratpartiet i en egen lådan medans de andra stod tillsammans.

Anonym skrev

Korrekt, det är Gylleskolan i Borlänge, sorry att jag missade att skriva det.

/Anders Troberg (vet inte varför, men inloggningen funkar inte för mig längre)

Anonym skrev

Satt och läste och tyckte mig känna igen skolan men tänkte att det kanske finns fler med samma namn annat än i Borlänge…

Jag är inte den som är särskilt insatt i politik, och jag har röstat 4 ggr i mitt liv, något senil varje gång, men det är för bövelen en självklarhet att kommunen har väl f@n inget att göra med vilka partier man får rösta på!

Näe, en ”swift” skrev-kick så de står & dör!
Själv röstade man på Jax och där blev jag väl bemött och det faktum att mitt I.D-kort hade löpt ut och att de tog sig tiden att ringa och kontrollera ”hur-göra”, sen att de fick höra att det var upp till val-personalen att avgöra och intyga, vilket de gjorde!
Smått imponerande faktiskt!

Anonym skrev

I Skarpaby skola i Skarpnäck i Stockholm stod alla riksdagspartier i en låda med många fack och deras sedlar för alla tre valen. Jämte den stod en likadan låda till som var helt tom förutom att där stod två små buntar som var SD i riksdagsvalet och pp i riksdagsvalet.

Jag tror att den med pp och sd var lätt att missa och även skulle kännas obehaglig att ta ifrån eftersom man måste sträcka sig helt annorlunda än alla andra som stod där och trängdes och alla skulle lägga märke till att man gör annorlunda och ser då vad man skulle ta.

Det fanns inga lappar för att rösta på pp i kommunfullmäktige eller pp i landstingsfullmäktige, ska det göra det? Gick det att rösta pp i alla tre valen eller bara till riksdagsvalet? Blev osäker när det bara fanns lappar till riksdagsvalet men de borde väl ställa upp i alla val?

Anonym skrev

Jag röstade nyss i vallokalen Solna Gymnasium. Det satt övervakningskameror i lokalen som inte var övertäckta. PP:s valsedlar fanns på plats på ett av de två bord som fanns, men jag såg inte det bordet förrän jag var på väg ut. Jag röstade alltså mha handskriven blank sedel. Två unga män hjälpte till med instruktioner till alla som de hann med.

Anonym skrev

När jag röstate idag var där en ung tjej tillsammans med en äldre valarbetare som undrade hur man skulle röta på ”Nya Moderaterna”

– Kan hon ta en blank lapp och skriva Nya Moderaterna?

Ropade den ädre mannan högt till sina kollegor. Det löste sig rätt snabbt i alla fall.

Själv har jag varit runt och extrakollat i ett 15-tal lokaler i Stockholm idag och det fanns valsedlar överallt. /Patrik (PP)

Anonym skrev

I Hällefors, snäckeskolan hade PP’s valsedlar försvunnit, hade placerat ut dem kl. 08.00 och när jag efter kl. 14.00 gick en inspektionsrunda så fanns inga av PP’s valsedlar kvar, väldigt konstigt att de tagit slut av rätt anledning. (problemet med PP’s valsedlar åtgärdades kl. 14.00)

// Tasse

Anonym skrev

Här i Växjö Norra har jag bara träffat trevliga röstmottagare, som raskt gör plats åt Piratpartiet i samma låda som övriga partier (”De ska stå i bokstavsordning” hälsade damerna som jag pratade med). Inga konstigheter alls.

Lite tråkigt är det dock att Piratpartiet inte har några blanka röstsedlar (utan personvalslista)? Därmed får de bara stå i en låda, medan etablerade partier har minst två lådor: en för personvalssedlar och en för blanka sedlar (med förtryckt partinamn). De får på så vis dubbel exponering, även om PP i övrigt utan knot får plats bland resten.

Anonym skrev

I Vallentuna hade PP:s valsedlar försvunnit när jag skulle rösta – defanns där när jag tittade in imorse (strax efter 8). Det var gott om sedlar då, väldigt osannolikt att de tagit slut av rätt anledning. (problemet är åtgärdat nu)

Anonym skrev

Har besökt fyra valdistrikt i Borås.
Exemplarisk ordning, lugnt och trevlig stämning.
Alla valsedlar låg i två pappställ och exponerades verkligt likformigt. Ingen propaganda i lokalen utan partifunktionärer stod utanför och verkade sköta sig.

Men jag observerade att det sitter två övervakningskameror
i vallokalen. Dessa var nogsamt övertäckta, ett föredömligt initiativ!

Vi bör vara observanta på att det kan finnas övervakningskameror!

Anonym skrev

Det verkar vara fixat nu, om det är samma vallokal vi talar om. Jag röstade i Flatåsskolans matsal strax efter tolv, och då fanns valsedlarna i högra lådan.

Anonym skrev

Röstade precis i Södra Vi:s skola, Vimmerby.

Piratpartiets valsedel låg bredvid ”lådan” med bland annat olika riksdagspartiers ”bufferthög”. Det som förvånade mig var att SD och F! låg i ”lådan”. Det fanns lediga platser i lådan så jag förstod inte riktigt syftet med att lägga vissa utanför.

Det fanns en rejäl bunt med valsedlar för PP sett till valkretsens storlek, så länge inget fuffens sker under dagen bedömer jag risken för förlorade röster som liten.

Valförättarna verkade reko, en ganska ung man såg ut att ha ansvaret för att hålla koll på valsedlarna. Ingen påverkan av röster från valförrättarna vad jag kunde notera under den tid jag var där. Antagligen vanligare i de större kretsarna.

Anonym skrev

I Tullinge medborgarkontor under förtidsröstningen har de uppfört sig exemplariskt med valsedlarna, både det här valet och vid EU-valet. Vill bara säga det. Har kännt mig väldigt trevligt bemött, och PPs valsedlar har alltid stått bland andra partiers. :)

/Pao

Anonym skrev

Skulle gärna vilja att ha en lista med Vallokaler som faktiskt är okej.

Själv har jag bara varit på en lokal ( Enskede fältet´s skola ) vilket hade alla valsedlar på ett bord, brevid varandra och faktiskt så hade dom en snubbe där som såg till att alla valsedlar inte tog slut eller blev omkringflyttade ( samt så delade han och två andra ut kuverten till folk ).

Berätta gärna vilka som är okej att gå till, så vi kan se ifall det finns något mönster ( områden där det sker mest fusk röstar folk på ett visst parti etc )

Anonym skrev

På två vallokaler i Piteå (Sjulsmark och Lillpite) står Centerns och Socialdemokraternas valsedlar i upphöjt majestät i var sitt hemmasnickrat valsedelsställ i trä bredvid papplådan med de andra partiernas valsedlar.

Och jag sa inte ett ord om saken. Det sista jag vill är att göra någon valförrättare förbannad. De placerade våra sedlar på en bra synlig plats i stället och lovade att fylla på dem ifall de tar slut eller försvinner. Det sista jag vill är att de skall råka ”glömma” att göra detta.

//Erik E

Anonym skrev

När jag idag åkte till min röstningslokal blev jag förvånad när det endast fanns sedlar för etablerade partier och SD. Nu bor jag i en liten stad med under 30000 invånare men jag skulle tro att en del kunde tänka sig att rösta på oss.
Jag ringde direkt så vi kanske hinner få ut sedlar innan man stänger.
Min farhåga är att det ser lika illa ut på andra platser i Sverige, och om det gör det kommer vi absolut inte in i riksdagen.
Nu får jag ta på mig en del själv, hade jag sett att det behövdes folk för att få ut sedlar ( om jag varit mer aktiv) skulle jag naturligtvis gjort det.
Som det är nu förlorar vi garanterat röster.

Anonym skrev

Storvreta (tre vallokaler) Rasbokil-Tibble, Vattholma, Skyttorp, Viksta, Björklinge, Skuttunge och Lövstalöt, PP hänvisat till eget ställ för ”olistade” partier, mall för detta utskickat från valnämnden Uppsala.

Anonym skrev

Hej, hittade inga valsedlar i vallokalen i Flatås, Göteborg (Västra Frölunda) när jag röstade vid 10:30-tiden…

Anonym skrev

S Sandby Österskolan och Byskolans (Lunds kommun, Skåne) valförättare hade fått strikta instruktioner att under enprocentspartierna skulle separeras. Jag bad, och fick telefonnummer till valnämnden och talade, efter att ha skickats runt, kort med Urban Swahn som lät hemskt irriterad. Han förklarade för mig att JO-beslutet inte alls sagt att lapparna inte skulle separeras. Jag såg ingen mening med att pressa honom, han var redan medveten om att han JO-anmälts i år igen.

Valförrättarna var hemskt trevliga dock.

Värt att notera är att vi fick vara i samma ställ, men sorterats under riksdagspartierna i Byskolan, och ensamma med F! på högersidan på Österskolan (så våra väljare kan känna sig extra utpekade).

Erik Kronberg
Valsedeldistributör och valvärd, S Sandby

Anonym skrev

Jag talade med en på Twitter som sade att han tänkt rösta på PP men inte kunde eftersom det inte fanns valsedlar. När jag påpekade att han kunde skrivit på en tom valsedel visste han inte det. Det framgick så småningom att han frågat och valarbetarna sagt att ingen lagt fram valsedlar och han därför inte kan rösta PP, utan att ens nämna tomma valsedlar. Han röstade därför på ett annat parti. Jag kontakta valnämnden på telefon när jag hörde om detta, och de säger att han inte kan rösta om men de kontaktar genast de ansvariga, och de verkade se mycket allvarligt på det. Personen i fråga överväger att överklaga valet.

Anonym skrev

Idag var jag och delade ut valsedlar i Rättviks kommun (södra delen) och upptäckte misstänkt valfusk och mötte felinformerade vallokalsvärdar.

På första stället (Bodamålet, Boda Kyrkby) var fallet solklart, Riksdagspartiernas ”egna” låda var placerad på vänster hörn av bordet och ”övrigas” låda på höger hörn av bordet. Jag förklarade att det inte fick se ut som det gjorde. De ställde valsedelsställen precis bredvid varandra istället och jag gick lite nöjdare därifrån.

På andra stället var fallet kanske inte helt solklart, men ”övriga-partierna” var skjutna åt sidan till höger och Riksdagspartierna samsades i två lådor bredvid varandra, dvs att det var tre lådor bredvid varandra och ”övrigt”-lådan var till höger med märkbara mellanrum, jag anser att alla tre lådor borde ha suttit tätt ihop åtminstånde, men fick till svar att: ”det minsann inte var deras ansvar att ha hand om några andra valsedlar än Riksdagspartiernas”, vilket jag kontrade med att alla partier ska väl ställa upp på lika villkor? Men det ignorerades och det ser fortfarande likadant ut i den vallokalen (Nyhedsskolan centrala Rättvik)

Vet faktiskt inte om detta är rätt eller fel, men det känns fel att separera etablerade partiers valsedlar från ”övriga partier” och ställa dem i en egen låda som det står ”I detta ställ lägger övriga partier sina valsedlar i bokstavsordning” på …

Bilder och samma information finns på
http://bit.ly/aDjEKr

Mvh Jonas Johansson
Ordf. UP Rättvik
KL Rättvik

Anonym skrev

Jag uppmärksammade att vallokalen i Gylleskolan hade vissa småpartier, däribland PP (men inte tex SD och F!) utanför stället med valsedlar, trots att plats fanns.

Jag uppmärksammade de ansvariga på detta och pekade till och med ut i valmyndighetens instruktioner var det står, men de hävdade att det fanns en lista beslutad på kommunnivå som avgör vilka som ska stå i stället eller inte. Jag såg dock aldrig denna lista.

Jag fick numret till ansvarig i kommunen, ringde upp (det tog cirka 20 försök innan någon svarade) och fick då bekräftat att alla valsedlar ska presenteras likvärdigt, lämnade över telefonen till vallokalsansvarige som då fixade problemet.

Orospunkter:

* Vallokalen hade redan varit öppen i över en timme. Hur många kan ha påverkats?
* Finns det en sådan lista? I så fall är det ett fall av omfattande valfusk. Dessutom, hur har urvalet gjorts?
* Finns inte listan? I så fall ljuger valförrättaren, vilket är oroande i sig.

Med andra ord, håll ögonen öppna. Kan någon få fram ett exemplar av en sådan lista så borde vi ha en skälig grund för omval i Borlänge kommun.

Vad fan är det för bananrepubliksfasoner? Dags för oberoende utländska valobservatörer!

/Anders Troberg

Anonym skrev

Jag uppmärksammade att vallokalen i Gylleskolan hade vissa småpartier, däribland PP (men inte tex SD och F!) utanför stället med valsedlar, trots att plats fanns.

Jag uppmärksammade de ansvariga på detta och pekade till och med ut i valmyndighetens instruktioner var det står, men de hävdade att det fanns en lista beslutad på kommunnivå som avgör vilka som ska stå i stället eller inte. Jag såg dock aldrig denna lista.

Jag fick numret till ansvarig i kommunen, ringde upp (det tog cirka 20 försök innan någon svarade) och fick då bekräftat att alla valsedlar ska presenteras likvärdigt, lämnade över telefonen till vallokalsansvarige som då fixade problemet.

Orospunkter:

* Vallokalen hade redan varit öppen i över en timme. Hur många kan ha påverkats?
* Finns det en sådan lista? I så fall är det ett fall av omfattande valfusk. Dessutom, hur har urvalet gjorts?
* Finns inte listan? I så fall ljuger valförrättaren, vilket är oroande i sig.

Med andra ord, håll ögonen öppna. Kan någon få fram ett exemplar av en sådan lista så borde vi ha en skälig grund för omval i Borlänge kommun.

Vad fan är det för bananrepubliksfasoner? Dags för oberoende utländska valobservatörer!

Anonym skrev

That is available to increase sales. Moreover, that is acceptable for all people. Therefore, that is not a problem to buy text links.

Lämna kommentar