Dagen efter valet

 

Godmorgon, pirater.

Här är en videohälsning från Anna Troberg och mig såhär på morgonen. För den som hellre vill ha det i text, så säger Anna och jag ungefär så här:

Jag hoppas att alla hade en trevlig valvaka igår. Men som vi vet, så var valresultatet inte alls vad vi hade förväntat oss. Även om rösterna inte är räknade, så vet vi att vi hade ett resultat i klass med vårt första riksdagsval, 2006. Det tror jag inte någon hade väntat sig. Inte jag heller.

Spontant, och sett helt inifrån, känns det mest… orättvist. Vi gjorde enmycket bättre valrörelse i år än både 2006 och 2009.

Så först, tack alla för en fantastisk insats. Vi har verkligen anledning att klappa oss själva på axeln — vi har gjort vår bästa insats någonsin, om vi bara ser till vårt eget arbete. Vi har varit med i fler debatter, fått in fler artiklar, delat ut fler flygblad, och haft mer media än någonsin. Alla våra funktionärer och aktivister har lagt ner ett enormt arbete under flera månader och arbetat inte bara 25, utan 26, 27 och 48 timmar om dygnet, åtminstone baserat på hur tid per dygn som behövs för vad vi alla åstadkommit.

Tyvärr hade vi tufft motstånd den här gången och jag tror att de flesta, mig själv inkluderad, hade underskattat hur stort det motståndet var. Framför allt kanske, även om det här är en jobbig läxa, så har vi lärt oss att vi inte kan nörda loss på ideologiska detaljer i piratfrågor i ett vakuum, och betrakta oss som oberoende av vad som händer i omvärlden. Politik är en publiksport.

Vi har vetat ett tag (enligt den här grafen) att vi inte har engagerat utanför våra kärntrupper på samma sätt som vi gjorde 2009, och därför har det rått en strategi av riskmaximering under de senaste månaderna. För att öka sin uppmärksamhet är man tvungen att ta risker genom att avvika från jämviktsläget. Så eftersom vi inte skulle lyckas utan att bryta igenom, så har vi tagit en hel del risker för att synas. Samarbetena med The Pirate Bay och WikiLeaks är två sådana exempel. Så sett var det mycket enklare 2009, när allt vi behövde göra var att sitta still i båten och riskminimera; då kom valet direkt på debatter om FRA, Ipred och The Pirate Bay-rättegången som avlöst varandra, och med mätningar som låg konstant över 6% var det bara att hålla rodret stilla.

För tyvärr lärde sig de andra riksdagspartierna något från vårt EU-val. De lärde sig att de inte vinner några röster på att prata integritet, kultur och kunskap mellan EU-valet och igår. Inte en enda kastad handske från oss har plockats upp, och precis allting som sätter ljuset på våra frågor har flyttats till direkt efter valet: Datalagringsdirektivet, polismetodutredningen, The-Pirate-Bay-rättegången… ja, till och med Acta-signeringen kommer bara dagar efter riksdagsvalet. Tajmingen var verkligen pessimal den här gången, på samma sätt som den var optimal vid EU-valet. Till viss del har de andra partierna strategiskt kunnat påverka den tajmingen.

Det finns alltid en utmanare, och en uppenbart oförutsedd följd av den strategin är att de  andra riksdagspartierna bytte ut utmanarpartiet. Nu har vi fått ett integritetsfientligt parti i riksdagen i stället för ett integritetsvänligt. Jag har pratat med många riksdagsledamöter och påpekat att de kommer att ha antingen PP eller SD som kollegor i riksdagen efter valet, och att de faktiskt kan välja vilka själva genom sitt agerande. Tyvärr verkar ingen ha förstått att det var precis så — förrän kanske nu. Den här situationen kommer förstås att vrida Sveriges politik ytterligare i fel riktning. Det finnsfler indikationer på det. Därför är vårt arbete viktigare än någonsin.

Med allt detta sagt, så har Piratpartiet gjort sin bästa valrörelse någonsin. Vi har aldrig arbetat så bra som valet 2010. Vi har synts mer i media och debatter, fått ut fler artiklar och flygblad än någonsin, och vår organisation har varit mer väloljad än både 2006 eller 2009. Vi har allihop slitit hårt i månader med att bygga opinion för våra frågor och för partiet, alla i våra egna roller. Jag är otroligt stolt över att vara kollega till så många hängivna medborgarrättskämpar.

Två citat gör sig påminda. Det ena är från Battlestar Galactica, det andra är från Terminator 2.

– There’s no fate but what we make for ourselves.
– So what do we do now?
– Same thing we always do. We fight until we can’t.

Nu tar vi oss den tiden vi behöver både att deppa det vi behöver över ett kasst resultat och att vila upp krafterna, och sedan ska vi göra vår organisation ännu bättre. Det närmaste som händer är att The Pirate Bay-målet kommer upp i hovrätten om åtta dagar, och det ska vi täcka lika genomgående som vi täckte det i tingsrätten.

Därefter, under 2011 och 2012, så ska vi göra två strategiska saker. Vi ska sätta upp en oberoende och självfinansierad tankesmedja som utvecklar och förfinar piratideologin, och vi ska utbilda och utveckla vår funktionärskår ännu mer och bättre. Jag vill att alla får en gedigen träning i ledarskap, utbildning, presentation, organisation… allt vi behöver för att bli ännu bättre än vi redan är. Det är långsiktiga investeringar som vi inte hade kapacitet att göra mellan EU-valet och igår.

Vi ska fortsätta opinionsbilda. Sverige är världsledande på det området, och det svenska Piratpartiet är fortfarande världsberömt. Vi ska fortsätta vara världsledande, även om det känns motigt just nu.

Framför allt ska vi fortsätta att finnas där när politiker försöker komma undan med nya integritetskränkande lagförslag eller när upphovsrättsindustrin försöker köpa nya postorderlagar. Bara vår existens är en försäkring för landet att sådant inte kommer utan motstånd.

Nästa valrörelse blir tuff, för då kommer två valdagar med tre månaders mellanrum — EU-val den 8 juni 2014 och allmänna val den 14 september 2014. Samtidigt är den närheten gynnsam för oss, för det betyder att ett bra EU-valresultat spiller över på riksdagsvalet.

Fram till dess har vi mycket att göra. Det första vi ska göra är att ta igen oss. Sedan kommer vi igen.

Rick

Kommentarer

Anonym skrev

Å ena sidan var det motigt för PP hela tiden, ni var inte över 4% gränsen i några undersökningar så vitt jag minns. Men dynamiken i detta val gynnade helt enkelt inte PP och piratfrågor. Det är anmärkningsvärt att valresultatet för både PP och FI var nästan hälften lägre än prognoserna! Det betyder att även dom som tänkte rösta på PP, i slutändan har kanske röstat på endera blocket istället på grund av SD polemiken.

(Många proteströster kanske gick från PP till SD, men annars är det ju svårt att tro att PP anhängare skulle röstat på SD, snarare har dom valt att rösta på endera blocket för att motarbeta SD. Speciellt då kanske MP och V, som ju i vallöften antog många av PPs teman.)

Så det är inget att hänge med läppen för, ni har ungdomarna så ni har framtiden!

Anonym skrev

Helt rätt.
Tråkigt nog så har utseendet mer betydelse än vad det borde ha.
Inte för att Anna och Rick är fula men det går inte att bortse bristerna i klädval och hållning och att det har betydelse för hur folk tänker/väljer.

Börja gå på gym, ta promenader och se filmen ”Catch me if you can” om Frank Abagnale Jr. Det är bra läxläsning.
Inte för att PP ska börja lura folk att rösta för sitt eget bästa, för då finns en enormt stor risk att det kommer att straffa sig.
Det handlar om att förstå hur onödigt svårt man gör det för sig när man bortser ytan.

SD-Åkesson, för att ta ett nytt och relativt tydligt exempel, har förstått ytans betydelse sen långt tillbaka.
Ser man mer ut som en ungmoderat än en rasist i folks ögon, så får man en del av väljarsympatierna på det.
De ser något/någon och kopplar utseendet till en företeelse, en kultur, en bekant kanske o.s.v. De ifrågasätter då inte politiken fullt ut.
Att han ljuger som en borstbindare, vrider all fakta till sin och partiets fördel, spelar mycket på konspirationsnoja (vilka gör inte det), sammantaget gör att han övertygar en liten men betydlig del av väljarna.

Han är alltså som partiledare är mest. Säger en sak, gör en annan o.s.v. fast med den skillnaden att de i andra frågor lyckas lura fler än vad Åkesson gör. Åkesson är långt ifrån lurigast. Just därför är han ett bättre exempel men han har potential att gå hur långt som helst i sin kostym och sina rektangulära politikerglasögon.

Det gäller nu för PP att finnas tillgängliga. Ni har ju fördelen att ni sitter på fakta. Ni behöver inte ljuga.
Vid minsta lilla antydan till att S och M kan tänkas samarbeta, för att t.ex stänga ute SD, så gäller det att vara på hugget.
Planera för det.
Det är mitt råd.
Nu ska jag gå och raka mig.

Anonym skrev

Jag tycker PPs resultat är bra. Faktum är att i europavalet så tog PP många av SDs väljare. Inte den här gången. Att få 0,7-0,8% av rösterna i sitt andra riksdagsval är inte dåligt.

Rick har vuxit i mina ögon med sin debatteringsförmåga. Om han kunde koppla av några kilon och gå till en stylist inför nästa val så vore det toppen. :) Kanske elakt sagt, men han är ansiktet utåt.

Anonym skrev

Det er beklagelig at valget ikke gikk bedre for dere, og like beklagelig at det gikk såpass godt for SD. Men dere er tøffe og vil helt klart komme dere på beina igjen.
Gleder meg til flagget heises igjen, og håper og tror på et godt resultat ved neste valg.

Dere skal i alle fall vite at dere har en god del (om enn uoffisielle) stemmer fra Norge!

Anonym skrev

Tack för en inspirerande video. Jag känner mig mer taggad som piratpartist än någonsin förr!

Rick, jag älskar när du är så här saklig och lugn. Visa den här sidan i de debatter du kan delta i! Även fast jag håller med dig och känner elden i ådrorna när det tummas på demokratins grundvalar så tycker jag att du gör ett sämre intryck än du behöver de gånger du låter tonläget gå upp för högt. Tvinga inte över dina känslor på lyssnarna, låt istället dina lugna och bestämda ord instilla dessa känslor hos alla som lyssnar! Det händer per automatik när du konverserar exakt som du gör i den här videon! En inte obefintlig PR-förbättring bara genom att föra dig som du gjorde nyss!

Även Anna gör ett mycket gott intryck, jag gillar när ni båda inte talar i 120km/t utan tar er tiden att låta varje ord ha sitt eget nedslag i lyssnarens sinne.

Ett stort grattis till alla aktivister och alla piratpartister, nästan VAR HUNDRADE person av ALLA som röstade lade sin röst på just PiratPartiet! Och vi PÅVERKAR redan via våra sittande medarbetare i EU! Och vår aktivistfalang är helt ostoppbar.

Det GÅR praktiskt taget inte att lyckas bättre med valsedelutdelningen för något parti överhuvudtaget. Och då vet jag ändå flertalet som kunnat dela ut (inklusive mig själv) om inte andra engagerade pirater hade hunnit före till utdelningen! Vi har så mycket energi att vi inte ens kan kanalisera allt. Potentialen känns enorm.

2014 ska vi sparka röv och tugga tuggummi. Länge leve piratpartiet! Länge leve demokratin!

Anonym skrev

…observera att det kanske blir omval i Arvika eller i hela Värmland.
Var på Hugget.
Driv demokratifrågor.

Lämna kommentar