Rick Falkvinge och Anna Troberg reflekterar

Kommentarer

Anonym skrev

Tar det här snabbt då jag tänker sova inatt….:)

”Dvs, jag anser själv att det absolut inte behöver stämma, med en uppsjö av goda och ofta uppenbara anledningar, och därmed bör en sådan profetia lämpligen sorteras under T för Tomma argument. Jag är dock väl medveten om att sett ur dina ögon så är det så. Igen så räcker inte det riktigt till för att det faktiskt ska vara så. Men jag tar hänsyn ändå.

Jag inser dock att personer som själva är ideologiskt låsta på vänsterkanten gärna målar upp en dogmatisk bild om nyliberalism som en fallgrop som bjuder in till en ”corporate takeover” eller hur man nu vill formulera sig.

Den frågan är väldigt öppen för tolkning. Jag skulle t.ex. själv vilja peka ut det monetära systemet som den enskilda skurken i ett scenario som innefattar din verklighetsmodell. Jag är t.o.m. villig att avskriva mycket av kapitalismens skuld genom att placera korrekt tyngd på just fractional reserve-monetärismen, banksystemet världen har skändats av de senaste ca 350 åren (en googling på ämnet rekommenderas varmt, ej obligatoriskt). Poängen är att om detta kan vi diskutera länge.”

Visst, det behöver inte stämma, pga. regleringar mm. Men i slutändan så om man kollar på nyliberalismen i renaste form då blir det så att en kan förslava alla.

När det gäller monetära systemet så tycker jag inte att det är ett så stort problem, det finns sätt att hantera det. Jag förespråkar inte att man skulle direkt försöka införa vänsterpolitik världen över men nån sorts revolution, hägerpolitiken har faktiskt sina fördelar på lokal nivå där utveckling måste ske. Dessutom så skulle en vänsterpolitik som inte tar hänsyn till de globala kapitalistiska förhållanden bara vara en genväg till katastrof ala nordkorea.

”Att säga att PP’s politik i slutändan bara passar ”ett begränsat antal politiska ideologier” tycker jag är ett fatalt felaktigt påstående. PP’s politik anser jag fungerar utmärkt i sin nuvarande form, likaså om den ingår i en legering med [välj ett parti]’s politik. Alla partier som inte är fundamentalt antidemokratiska och som har en trovärdig bild av informationsteknik passar utmärkt bra ihop med en stark piratrörelse modell Dagens.

Just den typ av rörelse som landat oss två platser i EU-parlamentet. Att kalla det tur är inte bara att ifrågasätta slumplära utan att också förminska hela PP kraftigt. ”Strategi” är ett ord som iallfall verkar fungera bättre.”

Tyvärr så är högerpolitik i slutändan antidemokratisk, den ger ekonomisk frihet medans demokrati är en personlig frihet (Personlig frihet tillhör vänster politiken, -David Nolan).

När det gäller EU valet, har inte tom. Rick sagt nåt om att det var tur? Ganska säker att det var nåt om det. Vidare så var det otur att det var inga upmärksammade integritets kränkningar från regeringen inför detta valet. Genom att vara så fokuserade så gör vi oss sårbara för bristen på uppmärksamhet i medierna, genom att ha ett bredare program så skulle partiet kanske kunna prestera mer konsistent i valen.

”Men du stödjer alltså mitt sarkastiska ”förslag” att använda PP för att du i vänster ringhörna ska bekämpa nyliberalism. Det känns oroväckande.”

Det var ditt förslag:D Men Ja, varför inte? finns väljare att vinna på det, förhoppningvis mer än vad man skulle förlora. Frågan är värd en djupare analys.

”Angående att namnet eventuellt inte skulle tilltala (om man nu tycker det) – jag tycker inte alls det är troligt. Mer relevant blir det inte heller. Att välja namn efter politik känns som en no-brainer. Men visst kan vi heta t.ex. Förenade mänsklighetens framstegsparti med hopp om att det kanske ”klingar lite bättre” hos gemene man. Som om att vi skulle vilja uppmuntra att man röstar efter NAMNET på partiet. Frihet under ansvar eller frihet från ansvar?”

Problemet är att utifrån så verkar det som att det är just det vi gör: ”kolla på oss, piratpartiet! rösta här så du tanka lagligt”. Alldeles för många potentiella väljare tror fortfarande att det handlar bara om nedladdning, det har jag även bekräftat empiriskt när jag delade ut PP reklam nu innan valet, mängder av folk frågade just om det. Men partiet är ändå mycket mer än så!

”Vi heter så för att vi tycker så, iallafall i nuläget.”

Som jag just sagt, folk tror att vi tänker para på piratkopiering när de ser namnet, missvisande.

”Woah, nödbroms. Här har vi en kraftig tankevurpa – raka motsatsen till den mentalisering jag föreslog (och som du själv föreslår nedan). Låt mig se om jag förstått. Ditt svar på en annan individs personliga ställningstagande är alltså invalidering? Dvs, de tror faktiskt inte vad de säger sig tro, det tror istället EGENTLIGEN vad DU tror att de tror ”även om de inte vet om det”. En nästan vulgär, om än oskyldig, demonstration av att INTE kunna föreställa sig i någon annans skor.”

Nej, ingen tankevurpa här, helt logiskt. De bedrar sig själva, så enkelt är det.

”Att föra in ond eller god i debatten är måhända höjden av filosofisk arrogans.”

Ondska är en lämplig definition av Nozicks ideologi, ideologin som du har uttryckts att du följer (libertarianism).

”Vänsterpartiet är ett exempel, men jag vill inte verka nedlåtande genom att föreslå att du inte är insatt i deras politik. Av rent praktiska skäl så tror jag dock att du har allt att vinna på ett sådant byte på det personliga planet. Men det är det du som har sista ordet om, inte jag. Jag har som vana att inte sätta ord i munnen på folk – en vana jag gärna ser adopterad hos så många som möjligt.”

V är ett av de bätre partierna i riksdan, men de är lite för oldschool. Analytiska Marxismen ligger mig närmare hjärtat.

Har nog inte missat nåt viktigt,
Godnatt.

Anonym skrev

Tittar man på de andra småpartierna som också har tigits ihjäl i media så har det gått riktigt bra för Piratpartiet. Vi har ju fått några tusen fler röster sedan förra valet, F! har tappat över 10.000 röster sedan förra valet.
Här tror jag nyckeln är att det låter som att Piratpartiet i alla fall lyssnar, åt minstone på sina egna väljare, till skilland från andra partier som exempelvis Socialdemokraterna. Jag är därför oroad av vad tankesmedjan kommer att leda till.

En tanke jag dock har funderat ut är:
”Vi accepterar att leva i sammhällen efter andras lagar och regler för att de finns där för att skydda de svaga mot de starke, när dessa lagar och regler används till att förtrycka de svage med faller samhället”

Anonym skrev

Jag gillade den här videon med.
Det är ett skönt greppp att bara se er sitta och snacka om politik på ett lugnt sätt utan att bli avbrutna.

Anonym skrev

”Du har nog missat debatten några inlägg sedan, utan att ens kolla på den så borde man veta att nyliberalistiska FP stödjer väldigt mycket som PP är emot, förutom personliga integriteten (som i nyliberalismen gäller bara tills man godkänner en EULA som gör en till företagets slav, kolla upp R. Nozick, det är det du verkar stödja här).”

Inledningsvis vill jag säga att jag gärna är tidigt framme och påpekar att Folkpartiet slutade vara liberalt för rätt länge sedan. Jag anser dock inte att man överhuvudtaget behöver bli en ”företagets slav” under fungerande nyliberalism.

Dvs, jag anser själv att det absolut inte behöver stämma, med en uppsjö av goda och ofta uppenbara anledningar, och därmed bör en sådan profetia lämpligen sorteras under T för Tomma argument. Jag är dock väl medveten om att sett ur dina ögon så är det så. Igen så räcker inte det riktigt till för att det faktiskt ska vara så. Men jag tar hänsyn ändå.

Jag inser dock att personer som själva är ideologiskt låsta på vänsterkanten gärna målar upp en dogmatisk bild om nyliberalism som en fallgrop som bjuder in till en ”corporate takeover” eller hur man nu vill formulera sig.

Den frågan är väldigt öppen för tolkning. Jag skulle t.ex. själv vilja peka ut det monetära systemet som den enskilda skurken i ett scenario som innefattar din verklighetsmodell. Jag är t.o.m. villig att avskriva mycket av kapitalismens skuld genom att placera korrekt tyngd på just fractional reserve-monetärismen, banksystemet världen har skändats av de senaste ca 350 åren (en googling på ämnet rekommenderas varmt, ej obligatoriskt). Poängen är att om detta kan vi diskutera länge.

”Knappast troligt. EU valet? ren tur.

Nu har du läst fel: ”Var noga, käre kommentatör, att inte diktera att Så här och så här är ”enda vägen” för PP och sedan isolera det till vad just Du tycker.” jag har inte skrivit ”enda vägen” någonstans. Det finns många vägar in i en politik, den vägen partiet är på passar i slutändan bara ett begränsad antal politiska ideologier, mest vänster alt. anarchist.”

Jag har inte läst fel ur din originalpost, men jag skrev fel i svaret. Där det skulle stå: ”enda” vägen, blev det: ”enda vägen”.

Ditt bruk av ordet ”Enda…” med esoteriska övertygelser till följd var vad jag reagerade på. Men visst blev du rent grammatiskt felciterad. Men vad du menade, eller hur det uppfattades iallfall, känns glasklart.

Att säga att PP’s politik i slutändan bara passar ”ett begränsat antal politiska ideologier” tycker jag är ett fatalt felaktigt påstående. PP’s politik anser jag fungerar utmärkt i sin nuvarande form, likaså om den ingår i en legering med [välj ett parti]’s politik. Alla partier som inte är fundamentalt antidemokratiska och som har en trovärdig bild av informationsteknik passar utmärkt bra ihop med en stark piratrörelse modell Dagens.

Just den typ av rörelse som landat oss två platser i EU-parlamentet. Att kalla det tur är inte bara att ifrågasätta slumplära utan att också förminska hela PP kraftigt. ”Strategi” är ett ord som iallfall verkar fungera bättre.

Jag tror rent kognitivt att skälen bakom att någon skulle tycka om att PP’s politik är någon slags icke tilltalande fringe-ideologi baserar sig på en ovilja att lära sig och en ovilja att ”kill your darlings” för att ersätta dessa med bättre koncept. PP’s politik är i mina ögon mycket tilltalande, och ur synvinkeln gammelparti har den inte tappat mycket glans. Vad är egentligen problemet? Politiken är inte tillräckligt komplex? Inte tillräckligt idealistisk? Jag tycker den är ett verkligt politiskt nytänkande, om än i betaversion. That’s why we’re here.

”Så vida jag vet så finns det inget sådant, därmed mitt förslag för att detta skulle vara en av flera lämpliga roller för PP till 2014.”

Det förslaget motsätter jag mig bestämt. Inte sagt att vi inte kolliderar med Folkpartiet på vissa frågor.

Men du stödjer alltså mitt sarkastiska ”förslag” att använda PP för att du i vänster ringhörna ska bekämpa nyliberalism. Det känns oroväckande.

Angående att namnet eventuellt inte skulle tilltala (om man nu tycker det) – jag tycker inte alls det är troligt. Mer relevant blir det inte heller. Att välja namn efter politik känns som en no-brainer. Men visst kan vi heta t.ex. Förenade mänsklighetens framstegsparti med hopp om att det kanske ”klingar lite bättre” hos gemene man. Som om att vi skulle vilja uppmuntra att man röstar efter NAMNET på partiet. Frihet under ansvar eller frihet från ansvar?

Sverigedemokraterna heter just så eftersom deras profilfråga (allegedly) skulle vara Sverige ur någon slags traditionellt nationalistisk synvinkel. De heter så, eftersom de tycker så.

Miljöpartiet heter just miljöpartiet eftersom deras profilfråga (allegedly) skulle vara miljön ur någon slags greenpeace-artad grönretorisk vänstermodell. De heter så, eftersom de tycker så.

Visst är jag väl redo att låta mig övertygas om att Piratpartiet kanske inte är det mest optimala namnet, men jag ser inga fel på det, jag hör inga argument som verkar tåla en mild knuff för att namnet bör bytas och därmed så står jag icke övertygad. Så tills vidare: länge leve Piratpartiet!

Vi heter så för att vi tycker så, iallafall i nuläget. Du verkar dock vilja ändra på en hel del saker, namn och politik inkluderat. Jag är mer konservativ i det avseendet (varför laga något som inte är trasigt?), men med fokus på att utveckla politiken.

”Just nu är det lämpligare för sverige med vänsterpolitik, det är ju fan ett utvecklat land.

#####Libertarianism är höger.”

Fast nej.

You simply assert it, I simply reject it. Vad långt vi kom.

”Medans man skulle kunna bli av med block tänkandet helt och hållet, så kommer det knappast hända utan att vi får ett klass fritt samhälle. Alla som anser sig ligga utanför höger/vänster skulle jag därmed säga är vänsterpolitiska även om de inte vet om det, (endast i vänsterpolitiken finns det ambitioner om ett klassfritt samhälle).”

Woah, nödbroms. Här har vi en kraftig tankevurpa – raka motsatsen till den mentalisering jag föreslog (och som du själv föreslår nedan). Låt mig se om jag förstått. Ditt svar på en annan individs personliga ställningstagande är alltså invalidering? Dvs, de tror faktiskt inte vad de säger sig tro, det tror istället EGENTLIGEN vad DU tror att de tror ”även om de inte vet om det”. En nästan vulgär, om än oskyldig, demonstration av att INTE kunna föreställa sig i någon annans skor.

”libertarian, hmm. du=Nozick, nozick=ondska (alla ”=” i ideologisk mening). läs chomsky kanske du ändrar dig.

Äganderätt är inte en frihet, det är vägen till slaveri och utpressning. Frihet kan bara säkras med många positiva rättigheter.

Som sagt, det dållet du går åt så växer dina åsikter år fel håll. Läs mer.”

Att föra in ond eller god i debatten är måhända höjden av filosofisk arrogans. Att också kalla riktningen på koncept som inte är dina egna för Fel är att kraftigt insinuera att du vet Rätt. Med lite tur så kommer du inte känna igen dessa formuleringar om du skulle läsa dom igen efter några år av personlig utveckling. Jag tänker inte heller uttrycka någon specifik kritik av din logik baserad på användandet av namedropping kombinerad med sanning inducerad från likamed-tecken.

Dina övriga ord kan knappas lovprisas som en objektiv aspiration. De är så röda att jag med all omtanke vill föreslå ett annat etablerat parti, som ju saknar den multitud av problem som jag upplever att du upplever att PP har.

Vänsterpartiet är ett exempel, men jag vill inte verka nedlåtande genom att föreslå att du inte är insatt i deras politik. Av rent praktiska skäl så tror jag dock att du har allt att vinna på ett sådant byte på det personliga planet. Men det är det du som har sista ordet om, inte jag. Jag har som vana att inte sätta ord i munnen på folk – en vana jag gärna ser adopterad hos så många som möjligt.

”Jag ställer inga krav, bara förslag. Tycker mina åsikter är lagom väll formulerade. Men jag kan ge dig samma råd, ”Försök dig istället på en mentaliseringsövning medan du formulerar dina förslag”, vad än det nu betyder.”

Så alltså: du ställer förslag. En poetisk ironi att du själv lyckats namnge hur hur lite vad du försöker få fram (förslag) uppfattas som sådana (och inte som krav, generaliseringar och idealism).

Lite kul att du också ber mig mentalisera för att i nästa andetag påpeka att du inte vet vad det betyder. Men det ska jag. Jag mentaliserar redan så det knakar men jag tar emot din uppmaning med öppna armar. Om du läser in dig lite på det så är jag hoppfull om att du kommer framföra en sådan uppmaning mer regelbundet!

”Önskar iaf. mycket lycka i uppsala.”

Detsamma. Hur långt ifrån varandra vi än är politiskt så har vi ändå långt mer likheter än olikheter, minst sagt antropologiskt. Vänliga hälsningar, fellow primate!

Anonym skrev

Kan ni inte göra en sån här video i veckan där ni snackar lite, eller kanske en gång varannan vecka eller något.

OK för mail och sånt, men det kan ju vara roligt höra er också.

Om ni orkar och det inte är för belastande vill säga.

Anonym skrev

@ons, 09/22/2010 – 01:19

”Jag anser INTE att det är bra att motverka folkpartiets nyliberala strömningar. Jag anser INTE att ”företagen” (dagens generalisering?) gynnas mer än individerna av vad du kallar folkpartiets nyliberalism. Jag anser INTE att PP till stor del finns till för att motverka detta.”

Du har nog missat debatten några inlägg sedan, utan att ens kolla på den så borde man veta att nyliberalistiska FP stödjer väldigt mycket som PP är emot, förutom personliga integriteten (som i nyliberalismen gäller bara tills man godkänner en EULA som gör en till företagets slav, kolla upp R. Nozick, det är det du verkar stödja här).

”Jag anser DEFINITIVT att piratpartiet kommer lyckas under det namnet och med vad du väljer att kalla ”begränsad politik”.”

Knappast troligt. EU valet? ren tur.

Nu har du läst fel: ”Var noga, käre kommentatör, att inte diktera att Så här och så här är ”enda vägen” för PP och sedan isolera det till vad just Du tycker.” jag har inte skrivit ”enda vägen” någonstans. Det finns många vägar in i en politik, den vägen partiet är på passar i slutändan bara ett begränsad antal politiska ideologier, mest vänster alt. anarchist.

”Då skulle jag röstat på Väntsterlibertarian-stoppa-nyliberalismen-partiet.”

Så vida jag vet så finns det inget sådant, därmed mitt förslag för att detta skulle vara en av flera lämpliga roller för PP till 2014.

”Vi piratpartister är en munter skara demokratiälskare som alla kommer från mer eller mindre vitt skilda delar av det politiska spektrumet. Jag läste undersökningsresultatet där nära nog 25% ansåg sig ligga mer till vänster, 25% mer till höger och 50% (dvs majoriteten pirater) ansåg sig ligga utanför höger/vänster-paradigmen.”

Paradigmen är att låsa sig fast vid ett block, jag anser att vilket man väljer är en lämplighets fråga. Just nu är det lämpligare för sverige med vänsterpolitik, det är ju fan ett utvecklat land. Medans man skulle kunna bli av med block tänkandet helt och hållet, så kommer det knappast hända utan att vi får ett klass fritt samhälle. Alla som anser sig ligga utanför höger/vänster skulle jag därmed säga är vänsterpolitiska även om de inte vet om det, (endast i vänsterpolitiken finns det ambitioner om ett klassfritt samhälle).

”Jag själv är piratpartist först och libertarian (i stil med Klassiskt liberala partiet) tvåa.”

libertarian, hmm. du=Nozick, nozick=ondska (alla ”=” i ideologisk mening). läs chomsky kanske du ändrar dig.

Äganderätt är inte en frihet, det är vägen till slaveri och utpressning. Frihet kan bara säkras med många positiva rättigheter.

”Jag anser att mina politiska övertygelser i allmänhet är välgrundade, om än framväxande.”

Som sagt, det dållet du går åt så växer dina åsikter år fel håll. Läs mer.

”Och ändå, trots dessa till synes ”utstakade åsikter” så vill jag absolut påstå att jag (likt 50%) inte anser mig höra hemma i höger/vänster-paradigmen.”

”Jag själv är piratpartist först och libertarian (i stil med Klassiskt liberala partiet) tvåa.” #####Libertarianism är höger.

”Att komma och ställa krav utifrån dina egna rationaliseringar är i mina ögon djupt kontraproduktivt för alla inblandade. Försök dig istället på en mentaliseringsövning medan du formulerar dina förslag,”

Jag ställer inga krav, bara förslag. Tycker mina åsikter är lagom väll formulerade. Men jag kan ge dig samma råd, ”Försök dig istället på en mentaliseringsövning medan du formulerar dina förslag”, vad än det nu betyder.

Önskar iaf. mycket lycka i uppsala.

/gbg

Anonym skrev

Det är mycket som måsta göras om tror jag. Här kommer mina 5 öre. Kanske verkar lite hårt och brutalt, men om vi faktiskt ska komma någon vart krävs lite nytänk. Om ni inte bashar det jag skriver direkt utan låter det sjunka in så hoppas jag att det kanske ligger något i det. Jag har gått på FRA-demos och pratat med alla mina bekanta om PP. För mig ligger nätintegriteten väldigt varmt om hjärtat.

1) Namnet kommer alltid vara oss till last. Det låter inte seriöst i de breda massorna att partiet har med pirater att göra. Jämför för den oinsatte: Ninjapartiet. Inarbetat javisst, men det är en black om foten som väldigt många påpekat.

2) Bredda sakfrågorna. Det här valet och förmodligen nästa handlade om ekonomi och trygghet. ”It’s the economy stupid!” Vi kommer inte få vara med och spela om vi inte breddar oss. Vår väljarbas är ung så vi borde satsa på frågor som intresserar folk mellan 18-40 primärt. Utbildning. Bostäder. Integration. Våld på stan. Förutom våra hjärtefrågor givetvis. Tänk Miljöpartiet.

3) Rick bör lämna över rodret. Sorry Rick, du har gjort mycket bra. Inget snack om saken. Men dina uttalanden om barnporr och vederhäftiga uttalanden utan belägg om Moderaternas övervakningstjänst känns inte seriösa. Jag har svårt att rösta på PP när det känns som om man desperat försöker skapa nyheter istället för att hitta ett bra budskap att föra fram. Samarbetet med Wikileaks och Assange var också ett enormt stolpskott, speciellt med tanke på Assanges sexuella eskapader som dessutom kopplas ihop med Ricks frisexuella syn. Det ger liksom en smula fel bild av PP som ett parti där sex har lite för mycket med politiken att göra. Knappast speciellt säljande i media och det generar garanterat inte röster.

4) Finslipa en agenda med exakt allt som fungerar ur ett liberalt perspektiv utan att vara samma sak som ultrakapitalistiskt. Listan kan göras lång. Allt från nätintegritet till att göra det bättre för småföretagare t.ex. Avskaffa byråkrati, kom med en ekonomisk/politisk agenda. Behövs Landstinget? Etc.
Kan säkert komma på mer men det här var det som känns mest viktigt.

Anonym skrev

@ första kommentaren

”Enda politiken som passar här skulle vara något i stil med socialliberalism (typ left-libertarianisim). I dags läget finns det inget sådant parti här i sverige vad jag vet, och det skulle vara bra att ha ett sådant för att motverka nyliberalismen som finns i folkpartiet. Folkpartiets politik gynnar företagen mer än individer, där är en stor del av det som PP finns till att motverka. Men så som det ser ut i dags läget så tror jag knappast att PP kommer lyckas om det kallar sig piratpartiet och är så begränsad ideologiskt.”

Jag anser INTE att det är bra att motverka folkpartiets nyliberala strömningar. Jag anser INTE att ”företagen” (dagens generalisering?) gynnas mer än individerna av vad du kallar folkpartiets nyliberalism. Jag anser INTE att PP till stor del finns till för att motverka detta. Jag anser att en viktig och fundamental del av piratpartiet är att vi heter just piratpartiet. Jag anser DEFINITIVT att piratpartiet kommer lyckas under det namnet och med vad du väljer att kalla ”begränsad politik”. Jag kan argumentera för styrkan i att piratpartiet inte försöker styra och ställa med alla tänkbara aspekter av samhället utan istället har en klar och tydlig fokus – på demokratins grundvalar, och på att integrera det framväxande informationssamhället i detta. För om demokratin ändå inte fungerar så spelar ingen annan politik i den någon som helst roll. Överhuvudtaget.

Jag kan lika gärna anse att kommunistinspirerad politik (eller vad som helst egentligen), kanske med övergripande nyanser och specifika nytänkande ådror ur PP’s nuvarande politik, är ”enda politiken som passar”. Bör vi då byta piratlila till piratrött och namnet piratpartiet till piratsyndikalistpartiet?

Var noga, käre kommentatör, att inte diktera att Så här och så här är ”enda vägen” för PP och sedan isolera det till vad just Du tycker. Eftersom jag inte är dig så tilltalas jag inte av att klona din politik.

Då skulle jag röstat på Väntsterlibertarian-stoppa-nyliberalismen-partiet.

Vi piratpartister är en munter skara demokratiälskare som alla kommer från mer eller mindre vitt skilda delar av det politiska spektrumet. Jag läste undersökningsresultatet där nära nog 25% ansåg sig ligga mer till vänster, 25% mer till höger och 50% (dvs majoriteten pirater) ansåg sig ligga utanför höger/vänster-paradigmen.

Jag själv är piratpartist först och libertarian (i stil med Klassiskt liberala partiet) tvåa. Detta med en rätt anspråkslös släng Resource Based Economy á la Venusprojektet (de mer dominanta aspekterna av vilket är en motsättning till den Artificial Scarcity som patentsystemet innebär + en övertygelse om att teknologi och fri, vetenskaplig innovation är mänsklighetens heliga gral).

Jag anser att mina politiska övertygelser i allmänhet är välgrundade, om än framväxande. Men inte kommer jag för den sakens skull och predikar att det är ”enda vägen”. Jag förväntar mig inte att någon piratpartist håller med om någonting jag tycker som inte ordagrant inkluderas i partiets valmanifest och den information som finns att läsa på piratpartiet.se, även fast jag vet att de flesta av oss ändå rör sig inom samma breda konceptuella politiska område.

Och ändå, trots dessa till synes ”utstakade åsikter” så vill jag absolut påstå att jag (likt 50%) inte anser mig höra hemma i höger/vänster-paradigmen. Jag är i slutändan just en demokratiälskande piratpartist, och detaljerna kring detta diskuterar vi ju alla såklart fram. Och trots att jag ”vet vad jag tycker” så är jag anspråkslös i debatten; jag vill använda dessa inspirationer för att forma en ny och bättre politik än all den som saluförts innan, och den vill jag kalla just piratpolitiken.

Jag är här för att försöka smida en politik som överträffar och utvecklar dessa åsikter jag just presenterat – och jag gör det inte själv, och jag gör det ödmjukt. Jag är här för att ta diskussionen med alla andra som vill ta sina personliga värden och förädla – inte heller själva, men också gemensamt – till något vi alla kan kalla demokratiälskande piratpolitik. Jag är här för att lyssna på er mer än jag är här för att ni ska lyssna på mig. Om det inte också är din utgångspunkt så är risken tyvärr stor att du blir besviken.

Piratpartiet är ett parti som riktar sig till demokratins hjärta, och som är byggt utifrån kompromisser och politisk empati mellan dess medlemmar. Det är inte ett parti som är här för att byta namn, byta politik och bekämpa dina nyliberala fiender bara för att du så gärna vill det.

Det kanske verkar som att jag reagerar kraftigt mot vad som i dina ögon var just det jag talar om – att du bjuder på dina åsikter. Om så är fallet så vill jag periferellt uttrycka att jag inte håller med, men främst uttrycka att ditt sätt att ”delta” inte direkt engagerar mig. Att komma och ställa krav utifrån dina egna rationaliseringar är i mina ögon djupt kontraproduktivt för alla inblandade. Försök dig istället på en mentaliseringsövning medan du formulerar dina förslag, och kom ihåg – piratpartiet går ut på att ena halmstrån som sticker lite varstans, men som ändå är samma gröda, till ett och samma knippe. Sen vart roten står för varje strå är inte relevant – det viktiga är att vi alla kan uppvisa flexibilitet, uppriktighet och engagemang så bunten växer sig så tjock den bara kan.

Tack för alla som läst detta. Jag lovar att komma tillbaka och läsa vad ni alla har att säga, vad det än är. Om vi inte förde diskussionen utan istället tävlade om vem som kunde skrika högst så vore piratpartiet dödfött, och så är INTE fallet.

Jag ger era rader den yttersta respekt jag kan – jag lovar att reflektera med entusiastisk skepsis till allt som sägs.

Med vänliga hälsningar, Piratpartist i Uppsala

Anonym skrev

Jag har röstat pirat eftersom jag tror på ideologin, men jag tror att partiets image är lite för radikal för att kunna ta sig in i riksdagen. Så som det ser ut idag, så skulle SD motsvarigheten vara att gå till val i gestapo uniformer.

Kampanjen består utav ”kunskaps samhället”, men det finns knappast en utvecklad politik som stödjer detta. Vad är det här kunskaps samhället? det är väll ett samhälle där varje individ får all möjlighet att urvecklas maximalt, där individens autonomi respekteras (typ, J.S. Mill), och där individen får all stöd som behövs (tillgång till kunskap, utbildning, andra positiva rättigheter, mm.).

Enda politiken som passar här skulle vara något i stil med socialliberalism (typ left-libertarianisim). I dags läget finns det inget sådant parti här i sverige vad jag vet, och det skulle vara bra att ha ett sådant för att motverka nyliberalismen som finns i folkpartiet. Folkpartiets politik gynnar företagen mer än individer, där är en stor del av det som PP finns till att motverka. Men så som det ser ut i dags läget så tror jag knappast att PP kommer lyckas om det kallar sig piratpartiet och är så begränsad ideologiskt.

Så mycket som jag hatar SD, så tycker jag ändå att det finns ganska mycket vi kan lära oss från dem. Det kombinerat med närvaron online kanske skulle kunna ge några mandat till 2014. Men det är stora förändringar som måste ske.

Rick, du sa nåt om en think tank i förra klippet, bra ide. Jag går gärna med om det är i gbg.

Anonym skrev

Any course you resolve relating, there is always somebody to tell you that you are faulty. There are ever difficulties come up which termt you to trust that your critics are veracious . But our service will assist you at anytime to write your topic. I propose youcustom dissertation that will assist you in your students life. We will help you to arise and become a successful classman!

Lämna kommentar