Rick Falkvinge och Anna Troberg pratar om utvärdering av valkampanjen, om behovet av en öppen och förutsättningslös diskussion om politiken, och om behovet av lokalt medlemsinflytande. Läs mer på Annas och Ricks bloggar — Anna skriver om en öppen process för att utveckla politiken och Rick om stärkt lokalt medlemsinflytande.
Kommentarer
Du har gjort en del efterforskningar ser jag.
Men SVP lyckades hitta en plattform i Grästorp, liksom Fi i Simrishamn att stå på. PP lyckades inte hitta någon.
Jag anser det är ganska allvarligt om man inte lyckas behålla en enda röst ifrån Eu-valet. PiratPartiet som varumärke har också fått sig en ordentlig smäll.
Jag tror att en av dom sakerna som PP måste göra för att återfå eller skapa ett förtroende igen är ett namnbyte tyvär.
Svenskarnas Parti (2010) fick färre röster totalt än Nationalsocialistisk Front (2006) i riksdagsvalet. Närmare bestämt ganska exakt hälften så många. Även om de nu lyckades i Grästorp, kan det bero på att tillräckligt många har flyttat dit från Trollhättan (där NSF fick 208 röster eller 0,65% 2006). Detta då Trollhättan och Grästorp inte ligger så långt ifrån varandra. Det är rätt så tveksamt om en halveringen av antalet röster är att betrakta som en framgång och ett lyckat namnbyte.
Namnet PiratPartiet är peddostämplat, ordet pirat associerar till sjöröveri, ansvarslöshet och fildelande snorungar för många av väljarna.
Inget bra varumärke enligt min mening.
Man kan man ju också ta sig en funderare över det här, om man tvivlar på vad ett namnbyte kan göra.
http://www.affarsvarlden.se/hem/politik/article807186.ece
Sen kan ju alltid rösta om ett namnbyte om inte annat.
Det är väl inte att fokusera på nuvarande frågor i andra frågor utan att applicera ideologin som ligger bakom nuvarande frågor på övriga frågor. Koka ner de kärnfrågor som finns nu till en ideologi med andra ord…
Tex Miljöpartiet vars grund ideologi är närmare ”hållbar global solidaritet” än just bara ”miljöfrågan”. Dock är miljöfrågan deras flaggskepp men den globala solidariteten kommer till uttryck biståndsfrågor, asyl politik och vapen politik också men även i vård, skola, omsorg mm.
Frågan är bara vad detta ”ner kokade” frasen kommer bli för Piratpartiet.
Pirat och piratpartiet är alldeles för starkt varumärke för att byta bort. Bättre då att arbeta med innehållet i varumärket och bredda dess symbolvärde anser jag.
Jag håller med om namnbyte, men jag har en känsla av att så kommer inte att ske tyvär, men det är bara och avakta och se.
Jag gillar den illegala fildelningen för att den är smidigare, den ger mig också ett större utbud och valfrihet än vad den legala kan göra i nuläget. Men jag saknar faktiskt en möjlighet till att betala.
Jag vet att streaming finns med ett någorlunda hyffsat utbud. Men på ett sätt tar det emot att använda dessa alternativ, då det är en orättvis fördelning av pengarna från mitt perspektiv sett, sedan kan man ju säga att jag sitter fast i mina gamla vanor också.
Men sedan är det som du säger när man pratar med folk.
Man behöver bara gå ut på stan och ställa 2 frågor för att förstå vad som är fel.
1. Vad vet du om PiratPartiet?
2. Vad anser du om dom?
Själv är jag en passiv medlem av PP som på distans slinker in några kommentarer här och där med ett försök till att påverka. Men att få någon respons är väldigt svårt att få har jag märkt.
+1
Inför nästa valrörelse så tycker jag det vore bra att fundera på ett nytt namn. Jag röstade Pirat, men viktigaste frågan för mig är inte att jag ska få ladda hem filmer gratis. Och för många jag har pratat med så handlar piratpartiet bara om the pirate bay. För mig är det så mycket mera, men det är svårt att försvara.
Vad många glömmer är att piratpartiet ökat antalet röster sedan valet 2006. Så det är i sig ett lyckande.
Och personligen var jag ganska säker på att Piratpartiet inte skulle komma in, och trots att jag avskyr högerregeringen så röstade jag Pirat. Tänk på att även 0,65% hade kunnat ändrat valutgången. På så sätt har vi ett otroligt inflytande, om vi fortsätter sympatisera med piratpartiet så kommer de andra partier att vilja driva våra frågor för att få våra röster i kommande val…
Mer jobb för att förankra den lokala organisationen är viktig! Lite offtopic kanske, men något som bekymrar mig väldigt mycket som man kanske kan göra någonting åt på en lokal nivå är till hur alla Sveriges kommuner häller pengar ner i fickorna på företag som säljer mjukvara – Jag tänker på EPIserver, Polopoly, etc. Istället för att betala massor av pengar i licensavgifter skulle man istället kunna jobba med öppen källkod. Tänk så många miljoner man hade sparat!
Breddningen av partiprogrammet måste göras med stor eftertanke och med anpassning till Piratpartiets grundpelare. Dessa kärnfrågor kommer dock inte att vara tillräckliga för att ge en allomfattande politik.
För att nå ut till fler potentiella sympatisörer behövs kanske inte ställningstaganden i precis alla sakfrågor, däremot så tror jag att det krävs grundprinciper för att Kunna göra det.
Genom att utarbeta dessa grundprinciper så kan Piratpartiet sedan växa organiskt till att ha en politik på områden utöver kärnfrågorna – områden som välfärd, skola, jobb osv.
Själen i denna breddade politik måste härröra från kärnfrågorna, men varje detalj kommer inte att kunna tas därifrån.
Om enbart kärnfrågorna som de är tas i beaktande så kommer Piratpartiet aldrig att nå ut till de som tycker att kärnfrågorna är jätteviktiga, men att övriga politiska frågor också är viktiga.
Rick och Anna: Många vackra ord de senaste dagarna, men vilket ansvar tar NI för valfiaskot? Tänker ni sitta kvar som om inget hade hänt? Jag har röstat pirat i alla val sedan 2006, för jag tycker frågorna är oerhört viktiga. Mitt förtroende för ledningen har inte alltid varit det bästa, men nu är det helt raserat.
Det ENDA positiva som kan komma ur det här fiaskot är omorganisation och ny ledning. Annars kan ni glömma min röst 2014.
Behövs det hjälp med att ösa igen PP:s grav? Var kan man anmäla sig?
Om jag fattat det rätt, så ska ni alltså bredda ut eran nuvarande politik, så att era frågor appliceras på fler andra frågor?
Min spontana reaktion på det utifrån sätt, är att ni kommer verka och se väldigt fixerade ut om ni inte kan släppa era fokusfrågor vid en debatt.
Fast det ”går ju inte” att stänga ned TPB längre då vi har hand om bandbredden. Men det kan onekligen leda till en mycket intressant politisk diskussion/situation.
Det är spännande tider nu när sittande partier inte har ett val nära förestående. Risken är att de kommer att öppna dammportarna nu och genomföra så mycket skit de hinner innan nästa val närmar sig.
/morr
(varför får jag inte skriva vem jag är när jag kommenterar? och det går inte att svara direkt utan att förhandsgranska först… ?)
Det som kommer att påverka människor allra mest är nedsläckningen av pirate bay för sannolikheten att hovrätten ändrar tingsrättens beslut är litet. Det ska inte ens hållas nya förhör.. Konstigt att ingen skriver om det och att väljarna inte har fattat vilken guldgruva som troligtvis på något sätt kommer att släckas ned efter att hovrätten fastställt dom och högsta domstolen inte tar upp fallet..
Det är vad jag tror iaf. Tyvärr är det långt till nästa val..