Tunisiska aktivister ska släppas

Under natten mot onsdag framgick det på Twitter att tunisiska militären har börjat ta emot klagomål från civila som misshandlats av polisen. Dessutom ska häktade aktivister släppas, hävdar Ben Alis regim. “Det finns dock goda anledningar att inte ta för positivt på nyheterna,” säger Amelia Andersdotter, verksam vid Europaparlamentet för Piratpartiet. “Det kan mycket väl vara ett medialt rävspel där regimen försöker plocka poäng hos utländska diplomater.

“Att militären accepterar människors klagomål och agerar på dem kan naturligtvis ses som en stor framgång för demonstranterna”, fortsätter Amelia Andersdotter. “Tydligen säger regimen nu att inrikesministern har handlat fel i hanteringen av demonstrationerna.”

Tunisien har varit i uppror sedan slutet av december. Det började som protester mot arbetslöshet, men upproret har senare spridit sig till studenter och nätaktivister. Även nätaktivister från andra delar av världen har hjälpt tunisierna i kampen mot censuren.

“Det är verkligen en spektakulär framgång för demokratin i Tunisien”, säger Amelia Andersdotter. “Häktningarna har varit många, och rapporterna om våldsamt motstånd mot demonstranter har publicerats i Youtube-videor och på fristående servrar och speglar sedan mitten av förra veckan. Det visar att sociala medier blir ett allt viktigare verktyg för människor att få ut information från förtryckande regimer.”

“Men det mest spektakulära är hur ett globalt nätverk av vanliga människor slutit upp bakom demonstranterna. Det här är ingen vanlig aktion där politiker skriver pressreleaser och uttalar sig i medier. Helt vanliga människor sluter upp bakom tanken om demokrati och informationsfrihet. Det är stort. Väldigt stort”, avslutar hon.

Kontaktuppgifter:
Amelia Andersdotter
+46735868703
amelia.andersdotter@piratpartiet.se

Kommentarer

Lämna kommentar