Piratpartiet kritiserar trafikdatalagring för läckbekämpning

Regeringen presenterade sent igårkväll propositionen för så kallad trafikdatalagring, det vill säga loggande av alla våra telefonsamtal och nätaktiviteter. Det påstås att det är för brottsbekämpning. Men med agerandet kring WikiLeaks i färskt minne, så är det tydligt att avsikten aldrig var att bekämpa brott, utan att bekämpa medier och läckor till medier.

– Trafikdatalagring kan som bäst höja uppklarningsgraden för brott med 0,006 procent, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Det är således inte därför man gör det. Däremot vet vi att det ger möjlighet att spåra läckor till media väldigt effektivt.

En sådan skandal utspelade sig 2008, när Tyskland hade datalagring. Deutsche Telekom försökte då spåra läckor till media, och gjorde detta genom att gå igenom loggfiler för hundratals journalisters telefonsamtal, alltså exakt det som regeringen nu vill införa. På detta sätt kunde meddelarskyddet effektivt kringgås och ignoreras.

– Regeringen är verkligen tondöv för vad som avslöjas just nu, säger Falkvinge. Man fortsätter att prata om “slutna databaser” utan att inse att resten av världen precis har förstått att det är en självmotsägelse. Enda sättet att skydda konfidentiell kommunikation är att ingen har tillgång till spåren av den.

Norge har ett raderingskrav i stället för lagringskrav för trafikdata. Piratpartiet menar att Sverige inte alls är skyldigt att införa lagringskrav, utan att ett raderingskrav tvärtom är det enda korrekta sättet att hantera enskilda människors kommunikation och säkra källskydd och meddelarskydd:

– Det är ovärdigt av Sverige att fortsätta processen med att införa detta lagmonster samtidigt som resten av världen pratar om vilken dålig idé det var från början, säger Falkvinge. Utöver att det är fel i grunden att hantera alla människor som brottsmisstänkta, så kringgår det också meddelarskyddet.

Länkar och referenser:

Propositionen: Regeringen
Trafikdatalagring kan som mest förbättra brottsuppklarandet med 0,006 procent: Tyska Heise
Skandalen hos Deutsche Telekom: Realtid med flera

För mer information:

Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet, 010-3333401
Piratpartiets presscenter, http://press.piratpartiet.se, för pressfoton och liknande resurser

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar