USA:s ambassad varnade för Piratpartiets framgång

I kvällens Rapport-sändning avslöjades att i ett av de dokument från USA:s ambassad som läckts av Wikileaks beskrivs ett nära samarbete mellan den amerikanska ambassaden och det svenska regeringskansliet i upphovsrättsfrågor. Dokumentet vittnar även om den amerikanska ambassadens rädsla för att Piratpartiet skulle vinna framgångar i EU-valet 2009.

- Dokumentet talar sitt tydliga språk, säger Piratpartiets vice partiledare, Anna Troberg. USA beskriver ingående hur Sveriges regering inte bara är vänligt inställd till amerikanska särintressen, utan även tillmötesgår USA:s önskemål på punkt efter punkt. Den svenska regeringen flathet är skrämmande.

I dokumentet varnar den amerikanska ambassaden bland annat för att för att föra upp Sverige på en svart lista över länder där det förekommer mycket fildelning, då det finns “ett negativt mediaklimat och en mycket talför ungdomsrörelse”. Man belyser även “risken för att det negativa mediaklimatet kring fildelningsfrågan kan komma att ge Piratpartiet framgångar i EU-valet i juni 2009.”

- Det är naturligtvis roligt att Piratpartiets hårda arbete inte gått USA spårlöst förbi, men det vore onekligen trevligt om den svenska regeringen valde att spela med öppna kort, fortsätter Troberg. Beatrice Asks ständiga bortförklaringar om det nära samarbetet med USA duger helt enkelt inte längre.

Samarbetet mellan Sverige och USA har aktualiserats tidigare, bland annat i och med razzian mot The Pirate Bay 2006. Då anklagades den dåvarande justitieminister Thomas Bodström för ministerstyre efter att ett PM om det goda samarbetet med den svenska regeringen läckt ut från den amerikanska organisationen MPAA.

- Vi är förstås medvetna om att Piratpartiets positiva inställning till fildelning inte är välkommen överallt, framför allt inte i USA, där många av upphovsrättsindustrins intresseorganisationer har sina huvudsäten. Och efter två justitieministrar som gått i USA:s ledband börjar det kännas tröttsamt att ännu en gång behöva påpeka att Sverige är i skriande behov av en ny, gärna hederlig, justitieminister, avslutar Anna Troberg.

Länkar och referenser:

Rapports sändning om frågan: http://svtplay.se/v/2260753/rapport/_hemligt_samarbete_om_fildelning_

För mer information:

Anna Troberg, vice partiledare för Piratpartiet, 010-3333402
Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet, 010-3333401
se Piratpartiets presscenter för bilder och andra pressresurser: http://press.piratpartiet.se/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar