Varför behövs en Utbildningsledare i Piratpartiets ledningsgrupp?

Anna Troberg och jag har diskuterat detta med utbildning ett tag nu. Kommer inte ihåg exakt när vi började med det, men det tog mer fart i höstas efter valet. Jag kom gärna med synpunkter och idéer till hur man skulle kunna göra med utbildning i partiet då jag har pedagogik i bagaget. När hon för lite över en vecka sedan frågade mig om jag ville bli Utbildningsledare i Piratpartiet tvekade jag inte många sekunder innan jag tackade ja. Det kändes helt rätt. Det var med varm hand jag lämnade över Östra Distriktet, där jag tidigare suttit som Distriktsledare, till Andreas Svensson.

Det känns både spännande och skrämmande att bli utvald för något så stort och utvecklande. Man känner av pressen vilket jag tror är bra, men jag är samtidigt säker på att det kommer finnas många bra pirater som stöd och hjälp i processen att skapa de utbildningar som behövs. Behovet av utbildning inom partiet är stort. Detta har jag känt av både som medlem, aktivist och funktionär. Det är bara lite olika behov beroende på var i organisationen man befinner sig.

 

De stora behov jag redan har sett kan sammanfattas i tre punkter (utan inbördes ordning):

  • Hur fungerar Piratpartiet? För att få en chans att påverka i ett parti är en av grundförutsättningarna att man förstår hur partiet fungerar och är uppbyggt. Vem är ansvarig för vad, vilken organisationsmodell används, hur fungerar medlems- och årsmöten, vad är stadgar mm. är saker som behöver nystas upp. Vi har inte en traditionell uppbyggnad så det kan vara svårt för en ny medlem att känna att de har något att tillföra innan vi berättat hur vi arbetar speciellt med hänsyn till att vi hela tiden utvecklas.

  • Vad står Piratpartiet för? Det är viktigt att alla som arbetar i partiet på något sätt, om det så är en funktionär eller en person som delar ut våra flyers, vet vad vi står för och hur man bäst kommunicerar det till andra. Inte bara det utan även får verktygen för att argumentera för det som vi står för. Många låter i dagsläget bli att diskutera vår politik med andra eftersom de är rädda att ha fel eller inte kunna argumentera för Piratpartiets åsikter, det måste vi göra något åt.

  • Funktionärsutbildningar: Våra funktionärer är väldigt viktiga för vårt arbete i partiet. Därför ser jag det som lika viktigt att de får stöd i form av utbildningar i sitt arbete. Vanliga frågor som funktionärer ställer är hur fungerar PirateWeb, hur hanterar jag en konflikt på ett bra sätt, hur är jag en bra ledare osv. Detta är ett skrap på ytan på det olika funktionärsutbildningar kan handla om.

Utöver dess tre punkter finns det definitivt mer att ta av när det gäller utbildningsmöjligheter. Det är även ett långsiktigt arbete och inget som kommer att bli helt färdigt i år, men det är viktigt att vi sätter bollen i rullning så att vi kan ha en stabilare grund att stå på inför valen 2014. Framför allt är det viktigt att komma ihåg: Det är ni, medlemmar/aktivister/funktionärer, som i första hand bestämmer vad ni vill få för utbildningar. Jag tänker inte börja med att skriva någon på näsan om att det eller det behöver andra få utbildning om utan jag tänker, på olika sätt, höra mig för i organisationen vad det är för utbildning som just ni vill ha.

 

Standard i partiet är att ha en arbetsgrupp och jag kommer också använda mig av detta fast med skillnaden att när man tar på sig en roll i utbildningsgruppen så kommer den att vara tidsbegränsad till max ett år. Jag kommer nämligen, likt Emma, arbeta med ett slags projekttänk. 2011 ses i sin helhet som ett projekt med sina individuella behov, nästa år kommer nya behov och därför nya roller. Jag kommer även se till att varje roll har en tydlig arbetsbeskrivning så att både jag som ledare och den som tar på sig arbetet vet vad som förväntas av var och en inom gruppen.

 

En sak som är viktig att poängtera redan nu är att bara för att det finns en Utbildningsledare och en utbildningsgrupp i partiet så ska det inte ses som ett hinder för någon att på egen hand skapa en utbildning eller ett utbildningsevent. Jag vet att det finns bra pirater där ute som har massor med idéer och de tycker jag att ni ska använda er av. Se bara till att sprida era idéer vidare till oss, så att vi kan plocka med oss det vi kan använda och sprida det vidare till ännu fler. Ju färre gånger vi uppfinner hjulet desto bättre!

 

All hjälp, feedback och input som kan ges tas välkommet emot. Eftersom det är ett helt nytt projekt förutspår jag att vi kommer behöva tänka om både en och två gånger innan vi når fram till målet, men det ska bli kul att få arbeta med det och jag hoppas verkligen att utbildningsgruppen kommer bidra med mycket positivt till alla.

//Marit Deldén, Utbildningsledare

Kommentarer

Lämna kommentar