Spanska internetlagar skall inte dikteras av nöjesindustrin

I Spanien har ett lagförslag som möjliggör nedstängning av hemsidor som tillhandahåller upphovsrättsskyddat material debatterats hårt av aktivister och politiker. Lagförslaget, som kallas Lagen om hållbar ekonomi, är hårt kritiserad av många spanjorer, även i parlamentet. Regeringen försökte i höstas få igenom förslaget utan parlamentarisk debatt. Ett katalanskt parti önskade då diskutera upphovsrättsdelen separat.

-Förra veckan hotade filmbolaget Universal med att sparka 40 procent av sina anställda i Spanien. Det är helt enkelt ett fult trick för att försöka påverka lagstiftarna, säger Amelia Andersdotter från Piratpartiet. I flera år har Spanien har varit ett av de mest kunskapsvänliga länderna i världen. Men nu, bara tre veckor innan omröstningen om denna rent framtidsovänliga lag börjar politikerna darra på manchetten inför ren ekonomiska utpressning.

- Nu har tre av Spaniens största politiska partier sagt att de tänker stödja lagen, säger hon. Spanien har dragits med stora arbetslöshetsproblem sedan den ekonomiska krisen. Det är fult av skivbolagen att utnyttja detta. Särskilt tråkigt är att detta kan komma att drabba en av Europas mest levande alternativkulturer.

Spanska domstolar har i en rad avgöranden under de senaste åren godtagit hemsidor som tillhandahåller upphovsrättsskyddat material, med motiveringen att indirekt ansvar inte kan utdömas under nuvarande lagstiftning. Hemsidorna har ansetts fungera som nya, digitala bibliotek.

Nyligen godtog EU-domstolen i ett spanskt mål att kassettersättning för privatkopiering inte bör utgå för blankmedier som används av juridiska personer.

- Men bortsett från dessa praktiska invändningar, så är det viktigaste att det är spanska folkets valda representanter som fritt skall få stifta landets lagar, utan att behöva utsättas för utpressning från nöjesindustrin, säger Amelia Andersdotter.

Kontakt:
Amelia Andersdotter
amelia.andersdotter@piratpartiet.se
+32470460922
+46735868703

Källhänvisningar:

http://stenskott.wordpress.com/2009/05/08/internet-och-bredbandsavgifter-i-spanien/

http://stenskott.wordpress.com/2011/01/20/avgiftsavgorande/

http://stenskott.wordpress.com/2010/12/18/hallbar-ekonomi/

http://stenskott.wordpress.com/2011/01/22/internautrapporter-es/

http://www.adslzone.net/article5318-psoe-pp-y-ciu-pactan-la-ley-sinde-la-censura-se-instaurara-en-la-red.html

http://www.elpais.com/articulo/cultura/Gobierno/PP/pactan/ley/Sinde/garantias/judiciales/elpepucul/20110124elpepucul_5/Tes

http://www.crue.org/export/sites/Crue/legislacion/Borradores_y_Anteproyectos/09_11_30_LEY_ECONOMIA_SOSTENIBLE_x2x.pdf

Kommentarer

Lämna kommentar