Spanien avskaffar yttrande- och mötesfriheter

Spanska senaten röstade idag för att ge en industritribunal möjlighet att summariskt stänga webbsidor för medborgarna. Piratpartiet är starkt kritiskt till detta angrepp på fundamentala yttrande-, mötes- och tryckfriheter.

– Det är sen tidigare känt att amerikanska intressen ligger bakom detta angrepp på de spanska medborgarnas fri- och rättigheter, säger Rick Falkvinge, politisk evangelist för Piratpartiet. USA ligger just nu bakom en världsomspännande nedmontering av medborgarrätter, även i Sverige, som politiker handfallet accepterar.

Senaten röstade för den så kallade Sindelagen som skapar en ny gren av statsmakten. Uppgiften att döma i upphovsrättsmål tas ifrån de spanska domarna, som alltid har stått upp för medborgarrättigheter. Den uppgiften placeras i stället i en summarisk tribunal med representation från upphovsrättsindustrin, som dessutom har rätten att stänga av delar av nätet från medborgarna.

– Inget annat land i Europa har formellt en företagsdel i statsmakten med möjlighet att dra in grundlagsstadgade rättigheter för medborgarna, säger Falkvinge. Vi har domare, vi har lagstiftare och vi har regering, men hittills har inget land haft formell korporativ statsmakt.

Spanska nät- och medborgarrättsaktivister har varit mycket kritiska inför dagens votering. Lagen går nu vidare till Spaniens kongress. Upphovsrättsindustrin hoppas att det kan ske före sommaren. Piratpartiet menar att det inte bör ske alls.

– Sedan några år tillbaka så utgör Internet både yttranden, möten och den fria pressen, säger Falkvinge. Internets frihet kan inte angripas utan att angripa samtliga dessa tre friheter som våra förfäder har blött för. Det är tragiskt att tvinga kommande generationer att blöda igen.

– Just nu behöver Spanien känna stöd från resten av Europa i sin kamp för bevarade medborgarrätter, säger Falkvinge. Nästa land som står på tur kan vara vårt.

För mer information:

Rick Falkvinge, politisk evangelist för Piratpartiet, 010-3333409
Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet, 010-3333401
se Piratpartiets presscenter för bilder och andra pressresurser: http://press.piratpartiet.se/

Kommentarer

Lämna kommentar