Nyhetsbrev 2011-02-15

Detta nyhetsbrev innehåller:

  • Information om vad ledningen har för sig
  • Styrelsen
  • Matnyttiga länkar
  • Gästskribenten: Emma Marie Andersson

Information om vad ledningen har för sig:
Som jag utlovade i det förra nyhetsbrevet har vår nya kommunikationsledare, Emma Marie Andersson, tagit tjuren vid hornen och börjat hitta praktiska lösningar till en del kommunikativa problem som vi dragits med en lång tid. Ett av de största är att vi aldrig riktigt lyckats samla alla våra disparata diskussioner ordentligt på ett ställe. Nu är vi lösningen på spåren. Emma har redan skrivit en del om det på Ettan och berättar ännu lite mer i det här nyhetsbrevet i egenskap av att vara veckans gästskribent.

Partiledningen har också huggit tag i den första omgången av uppdateringar av hemsidan. En del av er kanske har märkt att Ettan, vår hemsidas förstasida, har städats upp en smula. Det är en del av det arbetet och mer är på väg.

Vi har också börjat titta på olika sätt att ge alla våra aktivister meningsfull sysselsättning under mellanvalstiden. Det kan handla om allt från att svara på remisser från styrelse och ledning till att hjälpa till att samla in information som partiet kan använda i debattartiklar och andra sorters utspel. Det är viktigt att våra aktivisterna känner sig precis så behövda som de är. Vi har helt enkelt inte råd att låta någon vara en outnyttjad resurs i partiet. Vi behöver allas hjälp. Det kommer att komma mer information om det här arbetet så småningom.

Ledningen avslutade dessutom just sitt första voicechatt-möte. Det fungerade utmärkt, så jag tror att det är något vi kommer att fortsätta med framöver. Försöket är dessutom en försöksverksamhet åt styrelsen och eftersom det slog väl ut, så kommer jag nu att arbeta för att styrelsen går över från telefonmöten till möten via voicechatt. Det är något vi kan spara en del pengar på, pengar som vi kan använda till något annat.

Styrelsen:
Styrelsen har lagt ut utkast till verksamhetsberättelse, ekonomisk berättelse och verksamhetsplan på forumet. Gå gärna dit och ge feedback, så att de dokument som slutligen läggs fram på det kommande medlemsmötet är så bra som möjligt.

Matnyttiga länkar:
Som jag nämnde i förra veckans nyhetsbrev har utrikesminister Carl Bildt gjort ett utspel i Expressen om att nätet borde få FN-beskydd. Det låter ju bra, men det finns en del problem med det hela. Dessa problem tog jag mig an i en replik, även den publicerad i Expressen.

Biståndsminister Gunilla Carlsson vill ge bistånd till nätaktivister som jobbar för demokrati runt om i världen. Även detta låter bra, men det rimmar väldigt illa med regeringens jobb att undergräva demokratin på hemmafronten. Detta påpekade jag i en debattartikel på SVT Debatt och Måns Adler utvecklar hur ett it-bistånd skulle kunna se ut.

Kristdemokraterna ligger inte heller på latsidan i nätfrågorna. I Ny Teknik föreslår Mats Odell och Lars-Axell Nodell att Sverige ska sänka elskatten för it-företag för att åter locka it-företag till Sverige. Dessvärre är det ett förslag som inte kommer att ge önskad effekt. It-företagen har varit extremt tydliga med varför de inte lägger serverhallar här. Den orsaken heter FRA-lagen och det skrev jag om i en replik i Ny Teknik.

Gänget bakom Den Piratska Argus har börjat göra podcasts. Premiäravsnittet ligger ute för nedladdning här. I det första avsnittet medverkar: Rickard Wahlander, Mattias Dahlberg, Nicholas Miles, Staffan Jonsson och jag. Emma

Marie Andersson bloggar om det livsbejakande i att våga släppa kontrollen.

Jag har dessutom diskuterat det faktum att FRA-lagens integritetsskydd inte fungerar i praktiken med Fredrick Federley i Studio Ett och Wikileaks med Timbros chef Roland Poirier Martinsson i P1 Morgon. Lyssna gärna på det.

Och med de här orden lämnar jag över till Emma som ska få berätta lite mer om vad hon arbetar med just nu i egenskap av kommunikationsledare.
——————————————
Anna Troberg

Partiledare
——————————————
Gästskribenten: Första steget mot ett politiskt community är en gemensam diskussionsplattform
När man ska dra igång saker är det bra att fundera över ”vilket problem” man löser. Man kan få kul idéer men de som flyger är de saker som verkligen löser nåt slags behov, även om man inte tänkt på det som ett problem innan.

Under några diskussioner med hur man separerar enskilda piratpartisters åsikter från partiets egna, slog det mig att det skulle kanske vara bra med en resursplats för ”officiella ställningstaganden”. Om inte annat skulle det vara bra för mig personligen, att hänvisa till partiets officiella ställningstaganden när jag bloggar, men idag finns egentligen få såna möjligheter.

För att inte tala om små möjligheter att kunna länka när man får en fråga om sakfrågor, vad partiet tycker i en enkel, lättfattlig och överskådlig form. Vi har massvis med diskussioner dessutom som inte riktigt har nånstans att ta i vägen. En diskussion kan pågå i all evighet om den inte kanaliseras in på vägar som har möjlighet att leda nånstans. Det talas inte minst om breddning i olika frågor emellanåt, men vilka är det egentligen, och hur långt har debatten sträckt sig?

Och vips hade en idé formulerat sig, som blir som ett delsteg mot ett politiskt community – ett sakpolitiskt nav och sökindex.

Tanken är att man helt enkelt ska kunna lägga upp sakfrågor varefter behoven uppstår för ett nav – både för frågor vi driver officiellt och för frågor som vi inte driver. För faktum är att den ständiga diskussionen som pågår gör att Piratpartiets politik befinner sig i ständig utveckling och detta behöver synas.

Förhoppningsvis löser detta ett problem för dig också, även om du inte vetat om att du haft det. Gå gärna in i artikeln och se bilder på hur det skulle kunna fungera och text där du kan hitta mer information om det här, och lägg in dina synpunkter. Hjälp mig att göra rätt från början.

/Emma Marie Andersson, Kommunikationsledare

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar