Hjälp Piratpartiet svärma om it-bistånd

Biståndsministern bjuder i mitten av mars in till samtal om it-biståndet. Piratpartiet kommer naturligtvis att försöka lägga vantarna på en av de där inbjudningarna. För att göra det behöver vi mejla in våra tankar om det hela till UD. Så, jag tänker härmed dra igång ett litet svärmarbete. Hjälp oss att brainstorma fram konkreta och hållbara idéer om it-bistånd för att främja demokratiarbete och yttrandefrihet i världen. Dela med dig av dina idéer här i kommentarsfältet, så kommer partiledningen att sammanställa det till en liten skrivelse till UD.


Bambusers grundare Måns Adler har redan börjat brainstorma. Läs gärna vad han har att säga om it-biståndet. Jag skriver lite om det på min blogg.

Skrivelsen ska vara UD tillhanda den 24/2, så för att vi ska hinna sammanställa en skrivelse är deadline på måndag den 21/2.

/Anna Troberg

Kommentarer

ItRex skrev

Det är för det mesta inte pengar och utrustning som fattas i tredje världen, det är kunskapen att använda dom till något vettigt som saknas!

Runt millenniumskiftet tillbringade jag ett halvår i Egypten. Jag var utbränd efter att under några år behövt jobba runt Microshit’s produkter med andra system! (OS/2, Unix, IBM ”stordatorer”, appletalk, Novell, token ring …)

Jag hjälpte då bokhandlaren från Luxor, (jag har glömt hans namn) att starta det första internetcaféet i Hurgada.

Jag satte upp ett enkelt Novellnätverk för internetdelning med fyra (till och med i egypten) då utjänta PC burkar, att användas till hans redan befintliga enda uppringda internetuppkoppling. Senare hjälpte jag även i Kairo andra små internetställen med samma sak!

Jag gjorde detta mest av egenintresse för att det var väldigt dyrt att använda telefon till att hålla kontakten med mina nära o kära hemma i Sverige. De flesta internetställen var överbokade med kölista.

Jag träffade många datakunniga studenter, som i många fall hade bättre utbildning på nya system (läs Microshit) än jag! MEN det finns hur mycket ”gammal” utrustning som helst i tredje världen. Det går inte att byta ut allt över en natt, det gäller att använda det som finns på rätt sätt.

Det jag vill ha sagt med detta är att det är utbildning och i första hand INTE pengar och utrustning vi bör ge som bistånd!

Erik Josefsson skrev

För drygt 3 miljoner SEK får vi Freedombox 1.0 inom ett år säger Eben Moglen i New York Times: http://www.nytimes.com/2011/02/16/nyregion/16about.html?_r=1

F.B. ligger också på Kickstarter och har redan dragit in mer än tjugotusen dollars på två dagar: https://www.kickstarter.com/projects/721744279/push-the-freedombox-foundation-from-0-to-60-in-30

Om man istället vill jobba med att näta vanliga maskiner så är telekompinnen ett alternativ: http://euwiki.org/Propensities/Free_Infrastructure

Turn Freedom On! :-)

AM skrev

Satsa hellre dessa pengar på en bred folkutbildning i data och it användande i Sverige det är är bedrövligt som det ser ut nu. Prata om bistånd det låter så dumt.

Stefan Gemzell skrev

Mycket av ”Biståndet” bör först utföras på hemmaplan innan det förs vidare ut i världen, Sverige skall inte hålla på att experimentera med andra länder. Några hållpunkter:

– Utbildning på skolnivå i hur man använder Proxyservrar, SSL certifikat etc, allt för att öka förståelsen hur man tar sig förbi klåfingriga nationalstaters censursystem, detta gäller även den Svenska staten.

– Det som skickas via Internet skall självklart jämställas fullt ut med brevhemligheten, precis som staten inte har självklar rätt att kolla vilka som har skickat julkort till varandra, så är det självklart att staten inte skall ha rätt att ta reda på vem som skickat e-post till varandra.

– Internet kommer inom ca 10-15 år bli ett hot mot nationalstaterna, av den enkla anledningen att staten inte längre har ett ”kunskapsmonopol”, dvs genom en slagning på nätet går det att få fram en drös olika infallsvinklar på något givet problem, det är något som nationalstater sällan gillar. Detta är aktuellt redan nu i Sverige, så den omställningen bör Sverige initiera rätt omgående.

– ”Internet glömmer inte”, detta måste beslutsfattare ta på allvar, om Fredrik skulle bajsa ner sig offentligt i 3:e klass, så kommer detta att följa honom som ett spöke resten av livet. Sverige är dåligt rustade för att hantera en allt för lättillgänglig historik. Ämnet ”Integritet” bör omgående införas i skolsystemet, redan från lågstadiet.

– Förbjud Svenska företag och privatpersoner att aktivt bistå med material, kunskap, personal eller andra resurser som syftar till att införa censur/innehållsfiltrering/åsiktsreglering i Sverige och/eller utomlands. Ett exempel är Svenska telebolag vill blockera tjänster (tex skype) för att det inte passar in i deras affärsmodell.

– Initiera omgående övergången till IPv6, koppla detta till en folkbildningskampanj för att öka insikten om hur Internet fungerar.

– Sveriges folkvalda bör omedelbart utbildas i hur Internet fungerar, det är en skrämmande dålig kunskapsnivå som dyker upp när man skrapar på ytan. Det är en oerhörd skillnad mellan att porrsurfa lite förstrött, kanske twittra lite jämfört med att faktiskt förstå hur nätet fungerar. Det dyker upp önskemål om reglering av Internet, där det helt uppenbart framgår att idégivaren inte har en susning om hur Internet fungerar. Detta fenomen syns även tydligt inom rättsväsendet.

Listan på IT-Bistånd som skulle behöva utföras kan göras mycket längre, men det får räcka så här för denna gången, dock bottnar allt i utbildning och kunskap, för med de medlen i sin hand går det att göra underverk.

Häpp!

Benjamin Tayehanpour skrev

Bistånd bör definitivt gå åt att migrera skolor till öppna mjukvarulösningar. Det faktum att t ex gymnasieskolor, och förmodligen även grundskolor, specifikt lär ut hur man använder Microsoft Office är skandalöst. Och som vi alla vet finns det bättre saker skolor kan lägga pengar på, så varför ska de betala licenser för programvaror och operativsystem som ändå är undermåliga?

Anonym skrev

Bistånd borde gå (öronmärkt) till utbyggnad av stamnät alternativt startbidrag, etableringsbidrag till privata ISPer som satsar på utbyggnad av internet till låglöneländer

Lämna kommentar