Anna Troberg om public service i Aftonbladet

Kulturdepartementet förbereder nya direktiv för public service. SVT:s vd, Eva Hamilton, lyfter fram de förändringar som hon vill se.  Anna Troberg kommenterar detta på Aftonbladet Debatt.

Troberg skriver bland annat:

Precis som Piratpartiet bestämt hävdar är det inget fel på svenskarnas betalningsvilja. Enligt Hamilton ökade antalet tv-avgiftsbetalande hushåll under 2010 med 15 000 hushåll. Man betalar för det man vill ha. Dessvärre vill Hamilton ändå att regeringen ska utreda om denna tv-avgiften istället bör bli en allmän public service-avgift snarare än en tv-avgift. Detta anser Piratpartiet är problematiskt.

Det betyder att alla som äger en mobiltelefon, iPad eller dator, i praktiken i stort sett alla, skulle tvingas betala tv-licens oberoende om de faktiskt använder dessa tekniska verktyg till att titta på SVT eller ej. Förr föddes man in i statskyrkan och tvingades betala kyrkoskatt om man inte valde att gå ur statskyrkan. Det systemet ansågs otidsenligt och plockades bort. Ska vi nu istället tvingas födas in i public service.

Läs hela artikeln här. (En kortare version kommer att publiceras i AB:s prasselutgåva i morgon.)

Kommentarer

thomastvivlarenDOTse skrev

…men däremot förnuftsvänliga. Att koppla tv-licensen till innehav av en tv-apparat, som det var en gång i tiden var kanske inte en så tokig idé. Problemen började skönjas vad gällde det rationella i detta när videobandspelarna kom. Även dessa har ju som regel tv-mottagare.

Nu när precis allting växer ihop till små multienheter som kan användas för telekommunikation, nätet, multimediauppspelning, bokläsning, beräkningar och snart sagt vad man än kan tänka sig så är kopplingen mellan tv-nyttjandet till hårdvaran om inte obefintlig så minst sagt bristfällig.

Av detta skäl allena är Hamiltons förslag orimligt.

Vad sedan somliga kommentarer här antyder håller jag inte alls med om och inte heller PP (rätta mig om jag har fel) står för de synpunkterna.

Precis som du säger har SVT vid en jämförelse med de privata alternativen skött nyhetsbevakningen med bravur (därmed inte sagt perfekt då somligt lämnar mycket att önska) och man är definitivt ”bäst i klassen” vad gäller nyhetsbevakning samt samhällsgranskning. I Sverige är det väl bara TV4 som försöker sig på att konkurrera seriöst men de är långt ifrån SVT:s standard. MickeyMouse-media (TV3, Kanal 5 etc) har ju inget att göra med seriös nyhetsbevakning så de räknar jag inte ens in.

thomastvivlarenDOTse skrev

…men radiosändningarna kräver inte licens.

En skattefinansiering vore dock att föredra framför att koppla till enheter som KANSKE nyttjas för SVT. Verklighetsfrånvänt så det förslår.

Nicklas Odh skrev

Här kommer förklaringen till att det är fullständigt meningslöst att ha en ”medieavgift” som INTE läggs på skattsedeln.

A: Över 90% av befolkningen har dator och internet hemma.
OK, då slipper tio av hundra att betala.

B: 97% av befolkningen har TV.
OK, då slipper tre av hundra att betala.
Bland de tre procenten är det nästan enbart personer som har dator och ändå skulle betalat enligt A.

C: I Sverige finns det över tio miljoner mobilabonnemang, alltså mer än ett nummer per invånare. Då slipper INGEN undan. De ytterst få, ”Agda 97″, som inte har mobil har ändå TV och har alltså redan betalat i B. Att du har en gammal Nokia 6210 hjälper inte, du KAN surfa med GPRS via en dator med den.

D: ALLA, precis ALLA, har en radio. Betala.

Exakt hur många har INTE dator eller TV eller mobiltelefon eller radio? Finns det exakta siffror på det? Skall vi gissa på tusen ”strålsjuka” som bor i en gammal husvagn och läser tidningen med fotogenlampa.

Slutsats: då precis exakt varenda invånare i riket ändå skulle få betala en ”medieavgift” är det enklare att lägga den på skatten. En annan sak är att kontrollapparaten för att stoppa ”licensskolkare” kommer att få diktaturen i Nordkorea att framstå som ett under av frihet. Är kanske lösningen ”skattemärken” på alla medieutrustning, som det var på bilarna förr?

Hur exakt skall denna avgift administreras? Skall det vara som idag, en person skriven i en fastighet med TV= avgift, sommarstuga gratis. Om jag då skulle betala för TV:n, hur många datorer, telefoner osv. får jag då ha på samma?

Denna lösning kommer att slå hårdast mot ensamhushåll då en person får betala samma summa för en en pryl av varje som en familj som kan ha fyra TV, fem datorer , sex mobiler osv.
Skall det nya gälla max sex” enheter” som den gamla licensen?

Kommer man att vara tvungen att visa upp ”registreringsbevis” när ”medie-Gestapo” kommer?
Underlåtenhet att uppvisa medielicens, böter 3000. Nej just det, kontrollavgift skall det vara, eller kalla det ”skatt” som med vägtullarna. Då kan ingen komma undan och staten kan tjäna GROVA pengar på de som inte betalar i tid.

En sak till. Om en person inte vill ha TV, radio, dator, internet, mobil osv. för att de inte har råd med avgiften, hur skall de kunna tillgodogöra sig VMA? Just det, han kunde inte lyssna på lokalradion utan radio och dog då det gröna molnet svepte in.

Hexor skrev

SVT är redan i praktiken, statligt kontrollerad. så gott som allt som sänds är PK. Jag är för iden om att ha en icke-statligt kontrollerad tvkanal, men då ska den fanimig vara 100% politiskt neutral, annars ska de inte ha ett ruttet öre från mig! Gör om SVT till betalkanal, så kan de som vill titta på skiten betala för den!

Kapten Kalas skrev

Varför PP är så SVT-fientligt är bortom mig. De om någon har stöttat de som gått emot upphovsrättsmafian genom att göra den lilla människan hörd och inte bara jättarnas vrål.

Det finns ett syfte med att vi har det systemet som vi har nu. Det handlar om att staten inte skall få för stor makt över vad som sänds på TV. Strävan har varit att komma så långt ifrån det system som används i Italien. PP är ju knappast de som inte kommer att hålla med om att utvecklingen förändrar sättet att se på medialandskapet och att tidigare affärsmodeller är sedan länge föråldrade. Hamilton har insett detta och är redo att utveckla SVT till något bättre.

PP bör istället omfamna SVT. Släng ut allt på Internet! Vi kan här visa att PP är mer än bara ett resultat av generation gratis som vill ha allt men samtidigt ge inget. Nu är chansen här att utvecklas. Ge SVT möjligheten att föregå med ett gott exempel och visa hur mediakulturen skulle kunna vara. Detta är utan tvekan nästa REALISTISKA steg mot en fri kultur.

Tuxie skrev

I praktiken så är SVT redan betalkanaler för många. Ska man se SVT via t.ex. Com Hem (en ganska stor del av befolkningen) så måste man dels betala för ett abonnemang och sedan dessutom betala ”kortavgift” och liknande fulavgifter som bara är till för att få priserna att se ut att vara lägre än de faktiskt är.

Jerker Montelius skrev

@kicksmogul

Är det några problem med att bara göra SVT till en betalkanal?
Vill de ta betalt för sin webb så är det bara sätta på en inloggning?

Naturligtvis så skall SVT inte ha ett öre i licenspengar om de väljer att finansiera sin verksamhet på detta sätt.

Äkta valfrihet och äkta oberoende television.
Varför för Eva Hamilton inte fram denna lösning?
Jo, Hon är enbart intresserad av att få mer pengar till sig själv och sin organisation. Inget annat.

Cai skrev

Aldrig att jag kommer någonsin betala för internet. HÅLL DET FRITT! Gör Svt till betaltjänst.

kicksmogul skrev

Det är inte frågan om statlig tv och radio.
Folk som jobbar på radio och TV måste ha lön.
Hur tänkte ni betala den?
Det skall inte betalas via skattsedeln för då är det en stats kontrollerad radio/TV

Lämna kommentar