Anna Troberg: Piratpartiets medlemsantal

Jag har varit med på Ekot och pratat om Piratpartiets medlemssiffror. Det kan ni lyssna på här. DN hakade snabbt på och skrev om Piratpartiets tappade medlemmar. Det kan ju verka alarmerande, men det finns naturliga orsaker till det och är knappast oväntat.

2009 fick Piratpartiet mellan 35-40 000 nya medlemmar på tre veckor. Det berodde på att det satt tiotusentals människor runt om i landet och var i chock över att tingsrätten dömt Pirate Bay-killarna till ett helt ohemult straff. Jag tror inte att någon av oss riktigt hade kunnat föreställa sig att tingsrätten skulle döma så hårt och det gjorde massor av människor heligt förbannade och en omedelbar aktiv handling för att kanalisera chocken och ilskan var att gå med i Piratpartiet.

Det var oerhört upplyftande att få så många medlemmar på en gång, men jag minns att vi redan då var realistiska och över en kopp kaffe i tingsrätten konstaterade att vi inte hade de praktiska möjligheterna att ta hand om alla dessa nya medlemmar och att vi skulle komma att förlora en hel del av dem varje gång det blev dags att förnya medlemskapet.

Det är naturligtvis med viss kluven känsla jag ser medlemstalen sjunka. Att människor ger sitt stöd genom att bli medlemmar är en bra termometer för att partiet kämpar för rätt saker och att intresse finns för de här frågorna. Samtidigt kan man inte upprätthålla samma intressenivå som vid en rättegång mot The Pirate Bay, exempelvis.

Piratpartiet har satt igång ett långsiktigt arbete för att bygga extern opinion och intern organisation starka inför valåret 2014. Vi kommer att fortsätta det arbetet som planerat. Alla har möjlighet att hjälpa till med det arbetet och alla måste välja sin egen aktivieringsnivå. En del blir funktionärer eller aktivister, en del passiva stödmedlemmar. Andra blir kanske inte ens medlemmar, men bidrar i alla fall på olika sätt.

Piratpartiet har fler medlemmar än, till exempel, både Miljöpartiet och Vänsterpartiet, men vi ska inte stirra oss blinda på siffror, vare sig när de går upp eller ner. Vi ska fortsätta det långsiktiga arbete vi företagit oss och 2014 kommer vi att skörda frukten av det arbetet.

Anna Troberg
Partiledare

Kommentarer

Jonas (pp-medlem) skrev

Jag har röstat på Piratpartiet vid varje val sedan det startades och jag tänker fortsätta så länge som ni finns kvar och jag anser att jag står bakom era åsikter…

Däremot så är det förmodligen så att vi har fastnat mellan 2 ytterligheter nämligen toppvalet pga pirate bay och senaste bottenvalet pga pedofildebatten då jag hörde många säga redan innan valet att de ville rösta på PP men trodde inte att vi skulle komma in så de ville inte slösa bort en röst.

De skrämdes mao bort från PP redan innan valet började.
(Mycket pga sk oberoende media)

Förmodligen ligger det verkliga stödet för PP´s politik någonstans mellan dessa valsiffror.

Sedan så hoppas jag att de som avfärdade oss som foliehattar nu har fått se att mycket av det vi varnade för i fråga om övervakning är infört eller på väg och därmed kanske inser att vi faktiskt behövs i svensk politik.

Anonym skrev

Jag har röstat på Piratpartiet vid varje val sedan det startades, men är övertygad om att partiet är slut på sitt nuvarande spår. Nästa val kommer jag antagligen att rösta på något annat parti som inte har en chans att komma in. Bort med den sjukt odemokratiska fyraprocentspärren så hade ni varit inne i riksdagen för länge sedan. Vi har ingen riktig demokrati. Tyvärr vill få av vare sig politiker eller övriga medborgare ha riktig demokrati.

lufslufs skrev

DN kör på desinformations-spåret som vanligt. Verkar som att Bonnier verkar inse hotet och blir skraj i blöjan så smått.. :P

Yasio skrev

Att stirra sig blind på den puckel PPs medlemsantal fick efter TPB-domen tycker jag inte är speciellt intressant, då PP har betydligt fler medlemmar nu än 2007. Statistik är trevliga grejer. :)

Anonym icke-medlem skrev

Tycker det är bra att folk inte stressar upp sig i onödan och har förtroende för att PP kommer att ha en rumpspark-valrörelse så småningom. Bra att ni skriver om det!

Lämna kommentar