I dag röstade riksdagen för en bordläggning av det omdiskuterade datalagringsdirektivet. Det innebär att det slutgiltiga beslutet om direktivets vara eller inte vara i Sverige skjuts upp till nästa år.
– Jag är mycket glad över dagens beslut, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Det är ingen slutgiltig seger, men det betyder att vi nu har vi ett år på oss att bygga samma breda och folkliga opinion mot datalagringsdirektivet som vi såg mot FRA-lagen.
Datalagringsdirektivet innebär bland annat att alla med en mobiltelefon i fickan tvingas finna sig i att all information om var, när, hur och med vem de kommunicerar kommer att registreras och lagras under en viss tid. Denna information ska sedan kunna begäras ut av polisen om misstanke om grovt brott föreligger.
– Erfarenheten från andra länder där datalagringen redan införts talar dock sitt tydliga språk, fortsätter Troberg. I dessa länder hämtas mer och mer privat information ut i enlighet med datalagringsdirektivet, i genomsnitt 140 000 gånger om året. Den höga siffran visar hur snabbt man blir fartblind och tappar respekten för människors rätt till sitt privatliv och att det knappast längre bara rör sig om uthämtning vid misstanke om grova brott.
Piratpartiet är emot massövervakning av medborgarna och kommer nu att ta initiativet att samla andra organisationer som är mot datalagringsdirektivet för att på så sätt bygga en stark och enad front inför nästa års slutgiltiga omröstning.
– Vi vet att människor värnar om sina privatliv. Det är en mänsklig drift som inte låter sig begränsas av traditionella parti- och organisationsgränser. Piratpartiet kommer därför inom kort att bjuda in till ett förutsättningslöst samtal om hur vi kan hjälpas åt att stoppa införandet av datalagringsdirektivet en gång för alla, avslutar Troberg.
Kontaktinformation:
Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet, 010-3333401
Pressbilder: http://www.annatroberg.com/pressbilder/
Kommentarer
”SD” -du refererar till Sionist-Demokraterna?
…Kan ingen göra en opinionsundersökning om vad SD:s
och Fp:s och C:s väljare anser om datalagringsdirektivet ?
Till exempel SD är ju nya i Riksdagen och nya partier
brukar ju vara lättare att påverka än gamla.
Fp och C å sin sida ligger ju ofta nära gränsen att åka
ur så nog borde detta undersökas.