Svärmarbete om it-bistånd resulterar i debattartikel på SVT Debatt

För ett tag sedan drog Anna Troberg igång ett svärmarbete kring it-bistånd på sin blogg. Detta svärmarbete har nu resulterat i en debattartikel där Piratpartiet presenterar konkreta idéer om hur man bygger ett humanitärt och effektivt it-bistånd. Man kan läsa hela debattartikeln på SVT Debatt.

Tack till alla som på olika sätt hjälpt till att svärma fram debattartikeln. Ni har inspirerat till fler liknande svärmprojekt i framtiden. Dessutom kommer vi naturligtvis att att jobba vidare med it-biståndet.

Här kommer ett par citat ur debattartikeln:

It-bistånd liknar på flera sätt traditionellt biståndsarbete. Man måste arbeta både proaktivt och långsiktigt och samtidigt bygga upp en beredskap för akuta nödsituationer. Ju bättre långsiktighet man har i sitt arbete, desto fler akuta nödsituationer kan man undvika. Men det finns också signifikanta skillnader. Traditionellt biståndsarbete har oftast en tydlig mottagare. It-bistånd handlar inte sällan om att istället bygga upp en stabil och öppen infrastruktur som kan garantera fri och öppen kommunikation för alla och envar. Detta är en känslig utmaning, eftersom det kräver en gedigen tro på öppenheten och yttrandefrihet, även för dem vars åsikter, medel och mål man inte delar, och det är något många beslutsfattare i dag tyvärr saknar.

Och…

Om Sverige vill bedriva ett trovärdigt och ärligt it-bistånd, måste vi omedelbart börja behandla våra egna medborgare som vi förväntar oss att andra länder ska behandla sina. Vi måste stoppa all export av övervakningsutrustning, riva upp FRA-lagen och stoppa datalagringsdirektivet. Först då kan vi se andra demokratikämpar i ögonen och bedriva ett rakryggat och effektivt it-biståndsarbete.

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar